Choose your language

28 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

11-09-2018 JUNIOR HEALTH INSPECTOR


JUNIOR HEALTH INSPECTOR
EXAM DATE:11-09-2018
1.Who wrote the famous article ‘Poura Samatva Vadam’ in 1918 for promoting civic rights agitation in Travancore?
A.K.Kelappan
B.T.K.Madhavan
C.Muhammed Yusuf Thangal
D.John Nidhiri
Ans:B

2.Which among the social reformer had introduced holy bath in the well called ‘Muttiripatham’?
A.Vaikunda Swamikal
B.Thycaud Aiya
C.Ramana Maharshi
D.Ayyankali
Ans:A

3.Who wrote the Vayalar Award(2017 winning novel’Sugandhi Enna Andal Devanayaki’?
A.T.D.Ramakrishnana
B.K.P.Ramanunni
C.Benyamin
D.Punathil Kunhabdulla
Ans:A

4.Who was the first Anglo Indian Adhikari at Thangasseri during the British period?
A.John D’costa
B.Dr.Bishop Jerome
C.John Neves Fernandez
D.Richard Netto Franky
Ans:C

5.Which among the following was a street play?
A.Thadankal Palayam
B.Nadugadhika
C.Devadasi
D.Althara
Ans:B

6.Which Christian Missionary was responsible for the establishment of CMS press at Kottayam?
A.Benjamin Bailey
B.Samuel Mateer
C.Herman Gundert
D.Charles Mead
Ans:A

7.Who was the father of Renaissance Movement in Kerala?
A.Sree Narayana Guru
B.Chattambi Swamikal
C.Vakkom Abdul Qadhir Moulavi
D.Ram Mohan Roy
Ans:A

8.Who wrote the poem,”Veenapoovu”?
A.Kumaranasan
B.O.N.V.Kurup
C.Changampuzha Krishna Pillai
D.Vayalar Rama Varma
Ans:A

9.Who wrote the book ‘Unhappy India’?
A.C.Rajagopalachari
B.Bala Gangadhar Tilak
C.Jawahar Lal Nehru
D.Lala Lajpath Rai
Ans:D

10.Which Indian Viceroy said,”Judge me by my acts and not my words”?
A.Lord Curzon
B.Lord Lytton
C.Lord Mayo
D.Lord Rippon
Ans:D

11.”No Caste,No Religion,No God for Man”was the slogan of
A.Vaikunda Swamikal
B.Thykattu Ayya Swami
C.K.Ayyappan
D.Sree Narayana Guru
Ans:C

12.Which among the following was known as the ‘Magna Carta of English Education in India’?
A.Minutes of Macaulay
B.Wood’s Despatch
C.Sadler Commission
D.Hunter Commission
Ans:B

13.Rajagopalachari Formula was in
A.1929
B.1934
C.1944
D.1943
Ans:C

14.Manjampothikkunnu is situated in
A.Payyannor
B.Kanhangad
C.Wynad
D.Thenmala
Ans:B

15.Who was known as ‘the faint-hearted moderate’?
A.Dadabai Navroji
B.Firoz Shah Mehta
C.Gopala Krishna Gokhale
D.Surendranath Banerjee
Ans:C

16.’Theory of Safety Valve’ was associated with
A.INA
B.IUML
C.INC
D.SUCI
Ans:C

17.The first Indian to win the Pritzker prize in 2018
A.Nagaraja Chettiyar
B.Arunachalam Pandhyan
C.Kanakaraj Malhotra
D.Balakrishna Doshi
Ans:D

18.Who was the winner of the Australia Grand Prix-2018?
A.Raphel Nadal
B.Sebastian Vettel
C.Gagan Narang
D.George Woodcock
Ans:B

19.The athlete who enter into the 400 meters final in the Commonwealth Games after Milkha Singh in 1958
A.Renjith Maheswari
B.K.T.Irfan
C.Deen Dayal Pandey
D.Mohammed Anas Yahiya
Ans:D

20.Karattu Govinda Menon was popularly known as
A.Chinmayananda Swami
B.Vagbhadanandan
C.Ananda Theerthan
D.Brahmananda Sivayogi
Ans:D

21.In optical fibre cables the transmission of light is by the process of
A.Polarisation
B.Total Internal reflection
C.Diffraction
D.Refraction
Ans:B

22.Who invented thermometer?
A.Galilio Galili
B.Albert Einstein
C.Kelvin
D.James Watt
Ans:A

23.Before the main shock of earthquake animals appear to be irritated.This is due to a special type of sound waves produced at that time.Such waves are
A.Ultrasonic waves
B.Audible sound waves
C.Infrasonic waves
D.None of the above
Ans:C

24.Which is the strongest force in nature?
A.Magnetic force
B.Electric force
C.Nuclear force
D.Gravitational force
Ans:C

25.Which one of the following electronic component is the essential part of a voltage regulator?
A.Zener diode
B.LED
C.LCD
D.Transistor
Ans:A

26.Find the odd one out.
A.Force
B.Mass
C.Time
D.Temperature
Ans:A

27.The electromagnetic radiations emitted from mobile phones are
A.X-ray
B.Radio frequency wave
C.’gamma’-ray
D.None of the above
Ans:B

28.If raw egg among with a shell is placed in a microwave oven which among the following is most likely happen?
A.The egg shell changes in colour
B.The egg will get cooked slowly as usual
C.The egg will not get warmed
D.The egg shell will explode
Ans:D

29.The three states of water are ice,water and water vapour.Which one of them has lowest density?
A.Ice
B.Water
C.Water vapour
D.All of them have same density
Ans:C

30.Joule/second is nothing but
A.Ampere
B.Coulomb
C.Calory
D.Watt
Ans:D

31.The United Nations General Assembly declared the year 2010 as the International year for conservation of
A.Soil
B.Water
C.Biodiversity
D.Agriculture
Ans:C

32.Name the vector that transmit the disease Malaria
A.Female anopheles mosquito
B.Aedes
C.Female culex mosquito
D.Male anopheles mosquito
Ans:A

33.In India which state’s High Court declared the holy rivers Ganga and Yamuna having same status of a legal person with all corresponding rights,duties and liabilities of a living person?
A.Andra Pradesh
B.Madhya Pradesh
C.Uttarakhand
D.Sikkim
Ans:C

34.World Day of Migratory Birds
A.April 30
B.May 12
C.April 18
D.May 11
Ans:B

35.Which of the following is not a primary green house gas present in Earth’s atmosphere?
A.Water vapour
B.Nitrous oxide
C.Carbon monoxide
D.Carbon dioxide
Ans:C

36.Dolphins breath by swimming on the surface of water and inhaling fresh air.Name the repiratory organ of Dolphin.
A.Lungs
B.Skin
C.Gills
D.Gill Slits
Ans:A

37.India’s first organic state
A.Andra Pradesh
B.West Bengal
C.Karnataka
D.Sikkim
Ans:D

38.The bacteria Rhizobium found in root nodules of legumes to fix atmospheric
A.Nitrogen
B.Oxygen
C.Carbon Dioxide
D.Phosphorus
Ans:A

39.Which of the among is a Vitamin deficiency disease?
A.Acromegaly
B.Dwarfism
C.Beriberi
D.Goitre
Ans:C

40.Among the following hormones find out the plant hormone.
A.Melatonin
B.Gibberellin
C.Thymosin
D.Glucagon
Ans:B

41.If a child has to be immunised with two live vaccines
A.It should be given at an interval of  3 weeks
B.It should be given in the same hand
C.It should be mixed in a syringe and given
D.It should be at an interval of 1 week
Ans:A

42.Aim of Swachh Bharat Abhyan
A.Eradication of poverty by 2019
B.Eradication of open defecation by 2019
C.Eradication of poverty by 2018
D.Eradication of open defecation by 2018
Ans:B

43.Purest water in nature
A.Ground water
B.Surface water
C.Rain
D.Stream
Ans:C

44.Sanitary well should be
A.Located not less than 15 metres from source of contamination
B.Located 50 metres away from source of contamination
C.Located 50 feet away from source of contamination
D.Located 15 feet away from source of contamination
Ans:A

45.This year’s World Health Day theme is
A.Depressionlet’s talk
B.Universal health coverage
C.Beat plastic pollution
D.Wanted leaders for a TB free world
Ans:B

46.Diseases which are naturally transmitted between vertebrate animals and man is called
A.Epidemic
B.Zoonosis
C.Endemic
D.Nosocomial infection
Ans:B

47.According to census 2011, definition of urban area include all except
A.A minimum population of 5000
B.At least 75% of males engaged in non-agricultural work
C.Density of population is at least 400 persons per sq.km.
D.A minimum population of 3000
Ans:D

48.Open Vial Policy is applicable to all except
A.DPT
B.TT
C.BCG
D.Pentavalent vaccine
Ans:C

49.Which country is hosting World Environment Day 2018?
A.India
B.Brazil
C.Russia
D.Australia
Ans:A

50.Under Acute Flaccid Paralysis(AFP) surveillance stool samples should be collected within
A.24-48 hours
B.Within 24 hours
C.Within 72 hours
D.Within 2 days
Ans:A

51.The minimum recommended concentration of free residual chlorine is
A.1 mg/l for one hour
B.0.5 mg/l for half hour
C.1 mg/l for half hour
D.0.5 mg/l for one hour
Ans:D

52.All are correct about boiling of water except
A.Rolling boil for 10-20 minutes
B.Removes temporary hardness
C.Taste of water altered
D.It offers residual protection
Ans:D

53.All are true about zero dose OPV except
A.Two drops of OPV is given
B.Can be given within the first 15 days
C.It is given orally
D.OPV is given after diluting with sterile water
Ans:D

54.Concurrent disinfection is
A.Application of disinfective measures as soon as infectious material discharged from the body
B.Application of disinfective measures after patient is removed
C.Application of prophylactic disinfection of water
D.Application of sterilization procedure
Ans:A

55.The most common greenhouse gas which is contributing to global warming is
A.Methane
B.Carbon dioxide
C.Flurocarbons
D.Nitrous oxide
Ans:B

56.Soiling index is used to measure
A.Radioactive pollution
B.Soil pollution
C.Air pollution
D.Water pollution
Ans:C

57.Exclusive breast feeding should be  given
A.Upto 4 months
B.Upto 6 months
C.Upto 1 year
D.Upto 8 months
Ans:B

58.Supplementary nutrition provided by anganwadi for a 1 year old child is
A.500 calories and 12-15 gm protein
B.800 calories and 20-25 gm protein
C.600 calories and 18-20 gm protein
D.400 calories and 16-18 gm protein
Ans:A

59.How many days anganwadi provide supplementary nutrition in a year?
A.100
B.200
C.365
D.300
Ans:D

60.As per national programme,pregnant women should get iron and folic acid tablet for how many days?
A.70
B.200
C.100
D.90
Ans:C

61.Till what age can a child be given OPV?
A.3 years
B.5 years
C.1’1/2 ‘ yrs.
D.2 yrs.
Ans:B

62.In case of malaria surveillance,annual blood examination should be
A.5% of population/year
B.10% of the population/year
C.2% of population/year
D.15% of the population/year
Ans:B

63.Local wound treatment in animal bite cases can reduce chances of developing rabies by up to
A.50%
B.80%
C.100%
D.60%
Ans:B

64.What percentage of under five mortality is constituted by measles?
A.5%
B.10%
C.2%
D.4%
Ans:C

65.All are correct about AFP(Acute Falccid Paralysis)except
A.Finding and reporting  children with AFP under 15 yrs
B.Two specimens of stool taken should reach the lab within 72 hrs
C.Identify which of the three serotypes
D.Mapping the virus to identify source of importation
Ans:C

66.Following are correct about Aedes aegypti except
A.Highly domesticated and strongly anthropophilic
B.Nervous feeder
C.Able to replicate the virus and transmit the virus to another host
D.Concordant species
Ans:D

67.Chlorine acts best as a disinfectant when pH of water is around
A.7
B.8
C.6
D.9
Ans:A

68.A plague outbreak can occur when the cheopis index is
A.>1
B.<1
C.>10
D.>50
Ans:A

69.All are true about scrub typhus except
A.Causative agent is rickettsia tsutsugamushi
B.Reservoir is trombiculid mite
C.Weil Felix reaction is confirmatory
D.Typical feature is eschar
Ans:C

70.Following diseases makes largest contribution towards mortality and morbidity due to noncommunicable diseases except
A.Diabetes
B.Chronic liver diseases
C.Cancer
D.Cardiovascular discase
Ans:B

71.All the following diseases are considered as iceberg disease except
A.Hypertension
B.Diabetes
C.Anaemia
D.Kidney disease
Ans:D

72.Body mass index is calculated by
A.Weight(kg)/height(cm)
B.Weight(kg)/height(m)
C.Weight(kg)/’height^(2)’(m)
D.Weight(kg)/’height^(2)’(cm)
Ans:C

73.All are critical determinants of an FRU(First Referral Unit) except
A.Availability of surgical intervention
B.New born care
C.Blood storage facility
D.Safe abortion services
Ans:D

74.Instrument used to measure chlorine demand of well water is
A.Berkefeld
B.Horrock’s
C.Pasteurchamberland
D.Katadyn
Ans:B

75.What is early registration of pregnancy?
A.Registering before 20 weeks
B.Before 6 weeks
C.Before 24 weeks
D.Before 12 weeks
Ans:D

76.Which gas is known as swamp gas?
A.Chlorofluorocarbons
B.Nitrous oxide
C.Carbon dioxide
D.Methane
Ans:D

77.Under PFA Act at production level,iodine content of salt should be
A.10 ppm
B.50 ppm
C.30 ppm
D.15 ppm
Ans:C

78.The process of preventing nutrient lose from rice is
A.Puffing
B.Parboiling
C.Germinating
D.Sprouting
Ans:B

79.Global hand washing day is celebrated on
A.Oct.’15^(th)’
B.Nov.’15^(th)’
C.June’5^(th)’
D.June ‘14^(th)’
Ans:A

80.Satisfactory water is which contain
A.1-3 coliform/100 cc water
B.No coliform/100 cc
C.4-10 coliform /100 cc
D.>10 coliform/100 cc
Ans:A

81.To disinfect 1000 litres of water bleaching powder required is
A.1.5gm
B.3.5 gm
C.2.5 gm
D.5 gm
Ans:C

82.All are names of biological method of composting except
A.Bangalore method
B.Anaerobic method
C.Aerobic method
D.Hot fermentation method
Ans:C

83.’Hidden hunger’is
A.Micronutrient deficiency
B.Protein malnutrititon
C.Energy malnutrition
D.Vitamin B1 deficiency
Ans:A

84.For drinking purpose the water required/day is
A.2 lit./day
B.5 lit./day
C.1 lit./day
D.2.5 lit./day
Ans:A

85.The normal dose of chlorine does not affect which of the following organism?
A.HIV
B.Salmonella
C.Polio
D.Shigella
Ans:C

86.Nov.’19^(th)’is celebrated as
A.World Toilet Day
B.World Water Day
C.World Health Day
D.World Diabetes Day
Ans:A

87.In India,food standards are based on
A.The Agmark’s Standards
B.PFA Standards
C.Standards of Codex Alimentaries
D.Bureau of Indian Standards
Ans:C

88.The Sun Protection Factor(SPF)which should be present in a good sunscreen ointment is
A.10
B.15
C.20
D.25
Ans:B

89.The sequence of steps to be followed in a cardiac emergency
A.Airway-breathing-circulation
B.Breathing-airway-circulation
C.Circulation-breathing-airway
D.Circulation-airway-breathing
Ans:D

90.Ortho-toludine arsenate test is used to determine
A.Iron in water
B.Free and combined chlorine
C.Nitrites
D.Manganese
Ans:B

91.What is the depth of compression while doing CPR(Cardiopulmonary Resuscitation)?
A.5 cm
B.4 cm
C.4.5 cm
D.3.5 cm
Ans:A

92.Which organisms causes sleeping sickness?
A.Lice
B.Rat flea
C.Black fly
D.Tsetse fly
Ans:D

93.All are true in case of ‘problem village’except
A.Water at a distance of 1.6 kilometers
B.Water is exposed to risk of cholera
C.Water available at a depth of more than 10 metres
D.Water has excess iron and heavy metals
Ans:C

94.All are true about biological oxygen demand except
A.Temperature should be 20 degree C
B.Most important test on sewage
C.It take 5 days for the rest
D.Value range between 300-400 mg/l
Ans:D

95.The modern method of sewage purification is
A.Activated sludge process
B.Trickling filter process
C.Sludge digestion chamber process
D.Grit chamber process
Ans:A

96.Chlorine will not kills all the following organisms except
A.Polio
B.Viral hepatitis
C.Spore
D.E.Coli
Ans:D

97.Name the disease which is 100% fatal but 100% preventable
A.HIV
B.Rabies
C.Malaria
D.Measles
Ans:B

98.All are true about measles vaccine except
A.Live attenuated vaccine
B.Reconstituted vaccine should be stored at 2-8 Degree
C.Diluent also should be frozen
D.Reconstituted vaccine should be used within 4 hours
Ans:C

99.Endemic fluorous can occur when fluorine content of drinking water is
A.>3-5 mg/L
B.0.5-0.8 mg/L
C.<0.5-0.8 mg/L
D.<3-5 mg/L
Ans:D

100.National Deworming Day is on
A.Dec.’1^(st)’
B.Feb.’10^(th)’
C.Nov.’1^(st)’
D.Aug.’1^(st)’
Ans:B




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. The man who has done his level best......is a success,even though the world may write him down a failure.-B.C.Forbes.

    ReplyDelete

Hello friends,
Hi,thanks for recommending us!!We're glad you had a great experience.............www.examchoices.in!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax{One Hundred Rupees+Tax} only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email