Choose your language

13 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

10-01-2018 LABORATORY TECHNICIAN GRADE II

LABORATORY TECHNICIAN GRADE II
MEDICAL EDUCATION
SR FROM SC/ST 
EXAM  DATE:10-01-2018

1.Which river in Kerala mentioned in Kautilya’s Arthashastra?
A.Pampa
B.Bharthappuzha
C.Achan kovilar
D.Periyar
Ans:D

2.The first newspaper in Malayalam ‘Rajyasamacharam’begin in
A.Thalassery
B.Kozhikode
C.Thiruvananthapuram
D.Kannur
Ans:A

3.The author of Sanskrit work ‘Mukundamala’is
A.Rajashekara varma
B.Kulasekhara Alwar
C.Sthanu Ravi
D.Raja Simhan
Ans:B

4.Name the social reformer held ‘Kannadi prathishta’ first in South India.
A.Sree Narayana Guru
B.Chattambi Swamikal
C.Vaikunda Swamikal
D.Jyotirao Phule
Ans:C

5.Who is the first tarriance in Rashtrapathi Bhawan?
A.Lord Curzon
B.Lord Mount Batten
C.Dr.Rajendra Prasad
D.Lord Irwin
Ans:D

6.The first child friendly police station in Kerala is
A.Chirayinkeezhu
B.Ettumannur
C.Kadavanthra
D.Harippad
Ans:C

7.Name the  first editor of the Newspaper Mathrubhumi is
A.K.P.Kesava Menon
B.P.Ramunni Menon
C.K.Kelappan
D.C.H.Kunhappa
Ans:A

8.Among the following,who is not related to Malayalee Memorial?
A.C.V.Raman Pillai
B.Dr.Palpu
C.G.P.Pillai
D.K.P.Sankara Menon
Ans:B

9.Who is the first women judge in the High Court of India?
A.Fathima Beevi
B.Anna Chandi
C.Akkamma Cherian
D.Annie Mascreen
Ans:B

10.Wagon Tragedy is in
A.1921 October,10
B.1921 August,20
C.1921 November,12
D.1921 November,10
Ans:D

11.Who is the minister of Local Self Government in the first E.M.S.Ministry 1957?
A.P.K.Chathan Master
B.K.R.GouriAmma
C.T.V.Thomas
D.C.Achutha Menon
Ans:A

12.The autobiography ‘Jeevithapatha’ is
A.Joseph Mundassery
B.Sachidanandan
C.Cherukad
D.Thakazhi
Ans:C

13.The magazine ‘Keli’ is related to
A.Kerala Sahithya Academy
B.Kerala Sahithya Pravarthaka Sahakarana Sangham
C.Kerala Sangeetha Nataka Acadamy
D.Kerala Lalithakala Acadamy
Ans:C

14.The Head Quarter of State Film Development Corporation.
A.Thiruvananthapuram
B.Eranakulam
C.Kozhikode
D.Kochi
Ans:A

15.Into how many parts,the Constitution of India has been divided?
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B

16.In which item P.U.Chithra won the Gold medal in 2017 Asian Atheltics Championship in Bhubaneshwar
A.800 m race
B.5000 m race
C.100 m race
D.1500 m race
Ans:D

17.A Constitutional bench of Supreme Court consists of
A.7 judges
B.5 judges
C.6 judges
D.4 judges
Ans:A

18.The oldest Newspaper in Malayalam is
A.Kerala Kaumudi
B.Malayala Manorama
C.Mathrubhumi
D.Deepika
Ans:D

19.World Blood Donor Day is
A.June 12
B.July 14
C.June 14
D.June 20
Ans:C

20.Name the Malayalee who addressed the presidential speech at Amaravarthi session of INC held in 1897.
A.John Mathai
B.Sir.C.Sankaran Nair
C.Mannath Padmanabhan
D.E.M.S
Ans:B

21.The resolution of an Electron microscope is expressed in
A.Millimeters
B.Micrometers
C.Nanometers
D.Centimeters
Ans:C

22.Which of the following is not a flammable chemical?
A.Ether
B.Xylol
C.Alcoho
D.H2O2
Ans:D

23.Which of the following is not a carcinogen
A.O-toludene
B.Picric acid
C.Selenite
D.Beta naphthyl amine
Ans:B

24.The temperature required for many of the clinical investigations to be done in a laboratory incubator in degree Celsius is
A.22
B.42
C.56
D.37
Ans:D

25.Which of the following not come under moist heat sterilization?
A.Hot air oven
B.Autoclave
C.Pasteurization
D.Tyndalisation
Ans:A

26.Disposable plastics are sterilized by
A.Alcohol
B.Ethylene oxide
C.Gluteraldehyde
D.Chlorine
Ans:B

27.A normal solution contains
A.Gram equivalent weight per litre
B.Molecular weight of solute in grams per litre
C.Weight per unit volume
D.None of the above
Ans:A

28.Average urine output of an adult per day
A.30-60 ml
B.500-600 ml
C.800-1400 ml
D.1000-2000 ml
Ans:D

29.Which of the following is not found in normal urine?
A.Creatinine
B.Uric acid
C.RBC
D.Glucose
Ans:C

30.Which one of the following is used to test ketone bodies?
A.Rothera’s test
B.Diazo test
C.Benzedene test
D.Ehrlich’s test
Ans:A

31.Normal VMA level is
A.Upto 9 mg/24 hour
B.8-18 mg/24 hour
C.0.2-0.5 gm/24 hour urine
D.100-250 mg/24 hour
Ans:A

32.Normal GFR rate is
A.500-800 ml/unit
B.1000-1500 ml/unit
C.100-130 ml/unit
D.None of the above
Ans:C

33.Bloody stool with pus and mucous seen in the following condition except
A.Ulcerative colitis
B.Mucous colitis
C.Baciliary dysentery
D.Carcinoma of colon
Ans:B

34.In Amoebiasis,the cyst of Entamoeba histolytica identified from
A.Liver abscess
B.Stool
C.Lung abscess
D.All the above
Ans:B

35.Which of the following parasite has no cystic stage?
A.Giardia lamblia
B.Balantidium coli
C.Trichomonas vaginalis
D.E.Histolytica
Ans:C

36.Multiple ring forms are seen in which type of malaria?
A.Plasmodium malariae
B.plasmodium vivax
C.Plasmodium falciparum
D.Plasmodium ovale
Ans:C

37.LD bodies are seen in the Reticulo endothelial system of
A.Human
B.Ruduvid bug
C.Tsetse fly
D.Sand fly
Ans:A

38.Which of the following parasitic ova is not bile stained?
A.Ascaris lumbricoides
B.Ancylostoma duodenale
C.Trichuris trichura
D.Tinea saginata
Ans:B

39.The causative agent of Colabar swelling
A.W.bancrofti
B.Brugia malayi
C.Loa loa
D.Oncocercus volvulus
Ans:C

40.Night blood sample is collected for the diagnosis of
A.Malaria
B.Filaria
C.Trypanosoma
D.Leishmania
Ans:B

41.Casonis test is used for the diagnosis of
A.Hydatid disease
B.Leishmaniasis
C.Malaria
D.Filaria
Ans:A

42.Which one of the parasitic ova seen in urine?
A.Schistosoma haematobium
B.Fasciola hepatica
C.Paragonimus westermani
D.Clonorchius sinensis
Ans:A

43.The ratio of anti-coagulant and blood used for ESR test is
A.1:2
B.1:4
C.1:8
D.1:16
Ans:B

44.Normal value of haemoglobin for an adult
A.4-6 gm%
B.6-8 gm%
C.8-10 gm%
D.12-15 gm%
Ans:D

45.Normal platelet count is
A.4-5 million/cmm
B.4000-11000/cmm
C.1.5-3.5 lakhs/cmm
D.200/cmm
Ans:C

46.Glass wares containing organic matter are treated with
A.5% HCl
B.2% detergent
C.2% phenol
D.Potassium dichromate
Ans:D

47.Which of the following is not a Romanowsky stain?
A.Leishman stain
B.Wright stain
C.Giemsa stain
D.Grams stain
Ans:D

48.The main site of haemopoesis takes place in
A.Liver
B.Spleen
C.Bone marrow
D.Lymphoid tissue
Ans:C

49.Which of the following condition,the RBCs are microcytic & hypochromic
A.Pernicious anaemia
B.Haemolytic anaemia
C.Iron deficiency anaemia
D.Megaloblastic anaemia
Ans:C

50.Eosinophilia seen in
A.Allergic conditions
B.Parasitic infections
C.Hodgkins lymphoma
D.All the above
Ans:D

51.LE cells are not seen in the following condition:
A.Infectious mononucleosis
B.Systemic lupus erythematosus
C.Rheumatoid arthritis
D.Collagen disorders
Ans:A

52.Which of the following condition shows Bence-Jones protein in urine?
A.Acute myeloid Leukemia
B.Malignant lymphoma
C.Multiple myeloma
D.Chronic myeloid Leukemia
Ans:C

53.APTT increased in the following condition:
A.Haemophilia
B.Vitamin K deficiency
C.Liver diseases
D.All the above
Ans:D

54.ABO grouping discovered by
A.Robert Koch
B.Karl Landsteiner
C.Paul Ehrlich
D.Antony Van Levenhoek
Ans:B

55.In a blood bank CPD anti-coagulated blood can be stored at 2-8 degree celcius for
A.2 days
B.14 days
C.28 days
D.45 days
Ans:C

56.CSF protein fractions are evaluated by
A.Colloidal gold test
B.Pandy’s test
C.Rose jones test
D.Protein electrophorosis
Ans:A

57.In pregnancy,the peak level of HCG in urine seen at
A.4 weeks of gestation
B.6 weeks of gestation
C.10 weeks of gestation
D.14 weeks of gestation
Ans:C

58.Cushing syndrome is due to
A.Excess production of thyroid hormone
B.Excess production of Gluco-corticoides
C.Excess production of FSH
D.Excess production of growth hormone
Ans:B

59.In obstructive jaundice,which of the following serum enzyme level elevated
A.SGOT
B.SGPT
C.ALP
D.All the above
Ans:D

60.Normal fasting blood glucose level is
A.50-80 mg/dl
B.70-110 mg/dl
C.120-160 mg/dl
D.180-220 mg/dl
Ans:B

61.Serum uric acid level increased in
A.Gout
B.Renal failure
C.Addison’s disease
D.Rickets
Ans:A

62.Which of the following elevated enzyme level is not a marker of myocardial infarction?
A.SGOT
B.SGPT
C.LDH
D.Creatine kinase
Ans:B

63.Increased level of PCO2 seen in
A.Hypoxia
B.Obstructive lung disease
C.Polycythemia
D.Anaemia
Ans:B

64.TORCH infections are best analysed by
A.Capture ELISA
B.Competitive ELISA
C.Immuno capture ELISA
D.Streptavidin-Biotin ELISA
Ans:C

65.The best diagnostic assay for infections and autoimmune disease parameters by
A.EIA
B.RIA
C.Fluorescence immuno assay
D.Chemiluminescence assay
Ans:D

66.Which of the following steps are included in a PCR cycle?
A.Denaturation
B.Annealing
C.Extension
D.All the above
Ans:D

67.Which of the following serological test is specific test for Syphilis?
A.TPHA
B.RPR
C.TRUST
D.VDRL
Ans:A

68.WIDAL test is for the serological diagnosis of
A.Enteric fever
B.Typhoid fever
C.Para typhoid fever
D.Brucellosis
Ans:A

69.The vector which transmit Dengue fever
A.Culex mosquito
B.Anophilus mosquito
C.Aedes mosquito
D.Mansonia mosquito
Ans:C

70.Which of the following is not a rapid diagnostic test?
A.Dengue check WB
B.Leptockeck WB
C.PARA MAX-3
D.Brucel-RB
Ans:D

71.Significant titre of ASO test by latex agglutination is
A.>200 IU/ml
B.<200 IU/ml
C.>10 IU/ml
D.<10 IU/ml
Ans:A

72.Route of transmission of Hepatitis A virus is by
A.Contaminated food and water
B.Blood transfusion
C.Sexual contact
D.Air
Ans:A

73.Opportunistic infections associated with AIDS includes
A.Candidiasis
B.Cryptococcosis
C.Cryptosporidiosis
D.All the above
Ans:D

74.Which of the following fixative contains picric acid?
A.Bouin’s fluid
B.Carnoy’s fluid
C.Zenker’s fluid
D.Lugol’s solution
Ans:A

75.Frozen sections are obtained from
A.Histokinate
B.Cryostat
C.Microtome
D.None of the above
Ans:B

76.The stain used to detect gycogen by
A.Masson Fontana stain
B.Mucicarmine
C.PAS
D.H and E stain
Ans:C

77.The most  common staining technique used in cytology is
A.Giemsa stain
B.Papani colaou stain
C.H and E stain
D.Sherr’s stain
Ans:B

78.Tubercle bacillae identified by
A.Robert Koch
B.Louis Pasteur
C.Edward jenner
D.Joseph Lister
Ans:A

79.Ziehl-Neelsen stain is used for demonstration of
A.Streptococci
B.Anthrax Bacilli
C.Mycobacteria
D.Spirochaetes
Ans:C

80.Triple sugar iron agar contains
A.Glucose,Maltose,Sucrose
B.Glucose,Mannitol,Sucrose
C.Glucose,Lactose,Sucrose
D.Glucose,Lactose,Maltose
Ans:C

81.Blood agar is
A.Enriched media
B.Enrichment media
C.Selective media
D.Differential media
Ans:A

82.RCM is used for the primary cultivation of
A.Tubercle bacilli
B.Clostridium perfringens
C.Vibrio cholerae
D.Haemophilus
Ans:B

83.Which of the following sensitivity test is used to diagnose Group A Streptococci isolate
A.Novobiosin
B.Optochin
C.Bacitracin
D.Polymixin
Ans:C

84.Elek’s test is used for the invitro toxigenicity of
A.Coryne bacteria diphthreriae
B.Haemophilus influenzae
C.Group B Streptococcus
D.Clostridium Perfringens
Ans:A

85.Which of the following bacteria shows swarming growth?
A.Salmonella
B.Shigella
C.Pesudomonas
D.Proteus
Ans:D

86.Example of dimorphic fungi
A.Cryptococcus neoformans
B.Histoplasma Capsulatum
C.Candida albicans
D.Nocardia
Ans:B

87.Mamoux test is for the diagnosis of
A.Tuberculosis
B.Diphtheria
C.Echinococcus
D.Toxoplasma
Ans:A

88.Negative staining is used for the demonstration of
A.Capsule
B.Flagella
C.Cell wall
D.None of the above
Ans:A

89.The basic principle behind spectrophotometer is
A.Beer’s law
B.Lamber’s law
C.Beer-Lambert law
D.None of the above
Ans:C

90.Which of the following Immunoglobin can cross the placenta
A.IgG
B.IgM
C.IgA
D.IgE
Ans:A

91.Which of the following condition shows 48XXY chromosomes?
A.Down syndrome
B.Turnerjs syndrome
C.Klinefelters syndrome
D.All the above
Ans:C

92.Negri bodies are demonstrated for the diagnosis of
A.Hepatitis
B.HIV
C.Polio
D.Rabies
Ans:D

93.Electrophoretic separation of major protein is known as
A.Western blotting
B.Southern blotting
C.Northern blotting
D.None of the above
Ans:A

94.Which of the following is non- nucleic acid based diagnostic method?
A.PCR
B.LCR
C.RELP
D.GLC
Ans:D

95.Monocional antibodies are produced from
A.Mycloma cells
B.Lymphoma cells
C.Hybridoma cells
D.All the above
Ans:C

96.Which of the following is not an automated culture system?
A.BACTEC
B.BaCT/ALERT
C.ESP system
D.Casteneda method
Ans:D

97.Osmotic fragility test is used for the diagnosis of
A.Sickle cell anaemia
B.Thalassemia
C.Spherocytosis
D.Megaloblastic anaemia
Ans:C

98.Haemolytic disease of newborn is due to
A.ABO incompatibility
B.Rh incompatibility
C.Leucocyte incompatibility
D.None of the above
Ans:B

99.Which of the following automated system is introduced recently?
A.Continuous flow analyser
B.Descrete analyser
C.Centrifugal analyser
D.None of the above
Ans:C

100.Biuret method is used for determination of
A.Protein
B.Sugar
C.Urea
D.Cholesterol
Ans:A





SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. A successful man is one who can lay a firm foundation with the bricks others have thrown at him-David Brinkley

    ReplyDelete

Hello friends,
Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email