Choose your language

7 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

22-01-2018 HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER ECONOMICS(JUNIOR),HIGHER SECONDARY EDUCATION


HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER ECONOMICS(JUNIOR),HIGHER SECONDARY EDUCATION
EXAM DATE:22-01-2018

1.Which one is not related with swadeshabhimani K Ramakrishnapillai?
A.Kerala Pathrika
B.Keralan
C.Sarada
D.Deshabhimani
Ans:D

2.Former wrestling star Batulga Khaltmaa has won the Presidential election of--------
A.Philippines
B.Mangolia
C.Indonesia
D.Thailand
Ans:B

3.-------------has been described India’s first world heritage city.
A.Ahmedabad
B.Mysore
C.Delhi
D.Jaipur
Ans:A

4.Which one is the first important programme of”Sahodara Sangam”?
A.Misra Vivaham
B.Eradication of supersition
C.Negation of religion
D.Misrabhojanam
Ans:D

5.Who started the Malayalam newspaper “Pashima Tharaka”?
A.Devji Bheemji
B.Benjamin Baili
C.Herman Gundert
D.Kandathil Vargeese Mappila
Ans:A

6.Which one is the first Malayalam drama?
A.Chandra Mukhee Vilasam
B.Subadrajanam
C.Keraleeya Bhasha Shakunthalam
D.Sadaraama
Ans:C

7.---------has historically been the gateway for invasions of the Indian subcontinent from the North West.
A.Khyber pass
B.Shipkhila pass
C.Nathoola pass
D.Bara Lacha pass
Ans:A

8.-------------has  become the first country in the world to prohibit deforestation
A.Lithuania
B.Norway
C.Denmark
D.Latvia
Ans:B

9.’Lavani’is the most popular form of dance in the state of--------
A.Manipur
B.Mizoram
C.Maharashtra
D.Meghalaya
Ans:C

10.Thiruvananthapuram Public Library was established during the reign of--------
A.Marthandavarma
B.GowriLakshmi Bhai
C.Swathi Thirunal
D.Dharma Raja
Ans:C

11.Real world situations and simulation can be effectively brought in to the classroom by
A.Charts
B.Models
C.Multimedia
D.Graphic aids
Ans:C

12.Project method is given more importance in effective learning as it
A.Developing interest towards learning
B.Teacher directs students in learning
C.Make the students learn by doing
D.Make the students involved in observation
Ans:C

13.Bringing teacher to the virtual class room is through.
A.Internet
B.E-learning
C.Website
D.E-mail
Ans:B

14.Process aspect of educational technology deals with
A.Theories
B.Practicals
C.Audio-visual aids
D.Assignments
Ans:C

15.One of the psychological principle related to programmed learning is
A.Motivation
B.Reinforcement
C.Feedback
D.Retention
Ans:B

16.Performance assessment in teaching and learning can be done through
A.Inventories
B.Achievement tests
C.Awarness tests
D.Skill tests
Ans:D

17.Among the following which is not included in longitudinal survey?
A.Case study
B.Panel study
C.Trend study
D.Cohort study
Ans:A

18.Reasoning is one of the characteristics of
A.Activity method
B.Heuristic method
C.Historical method
D.Problem solving method
Ans:D

19.Research design which enables the experimenter to evaluate or manipulate two or more variables simultaneously is
A.Parallel group design
B.Factorial design
C.Case study design
D.Counter balanced design
Ans:B

20.Data represented through portion of a circle is called
A.Histogram
B.Pie diagram
C.Ogive
D.Frequency polyon
Ans:B

21.In India the Planning Commission was set up in the year
A.1948
B.1949
C.1950
D.1951
Ans:C

22.The Article of the Indian Constitution deals with Public Interest Litigation.
A.226
B.300
C.360
D.370
Ans:A

23.Which of the following taxes in India is collected by Panchayats?
A.Land Revenue
B.GST
C.Sales Tax
D.Tax on Local Fairs
Ans:D

24.A dispute relating to the election of the Vice-President in India is decided by the
A.Parliament
B.Supreme Court
C.President
D.High Court
Ans:B

25.The Article of the Indian Constitution deals with Union Public Service Commission
A.280
B.300
C.311
D.315
Ans:D

26.Earth Day Observed on
A.March 22
B.March 28
C.April 22
D.April 28
Ans:C

27.When was the Antyodaya Anna Yojana(AAY) Scheme Launched?
A.Jan 2000
B.May 2000
C.July 2000
D.Dec 2000
Ans:D

28.The book ‘Half Earth:Our Plant’s Fight for Life’ written by
A.Edward O Wilson
B.Rachel Carson
C.Peter Matthiessen
D.Graham Matthews
Ans:A

29.Tiger Survey related with the emblem of
A.Agmark
B.Pugmark
C.Claw mark
D.FPO mark
Ans:B

30.Bill on Protection of Women on Domestic Violence was passed in the year
A.2006
B.2008
C.2010
D.2012
Ans:A

31.Who among the following economists emphasized the role of non-economic factors in explaining growth?
A.R.M.Solow
B.Dusenberry
C.N.Kaldor
D.Harrod
Ans:C

32.For a linear demand curve,which of the following is true?
A.Elasticity of demand is unity at all points
B.Elasticity of demand is constant at all points
C.Elasticity increases as one slides down the demand curve
D.Elasticity declines as one slides down the demand curve
Ans:D

33.Hedging in the foreign exchange market refers to:
A.An act of devaluation
B.Not covering a risk of foreign exchange in future
C.Covering a risk of foreign exchange in future
D.None of the above
Ans:C

34.New Trade Policy 2015-20 has introduced a new scheme which is called
A.Merchandise Export from India Scheme
B.Export from India Scheme
C.Merchandise Trade from India Scheme
D.Trade from India Scheme
Ans:A

35.Inclusive growth objective was given for the first time in which Plan of India?
A.9th Five Year Plan
B.10th Five Year Plan
C.11th Five Year Plan
D.12th Five Year Plan
Ans:C

36.Type-I error is defined as:
A.Reject Null-hypothesis when it is false
B.Reject Null-hypothesis when it is true
C.Accept Null-hypothesis when it is true
D.Accept Null-hypothesis when it is false
Ans:A

37.Labour market reforms aim at:
A.Job security
B.Minimum wage
C.Labour market flexibility
D.Employment insurance
Ans:C

38.Which of the following is credited with introduction of LPG model of economic development in India?
A.Dr.C.Rangarajan
B.Dr.Montek Singh Ahluwalia
C.Dr.Amartya Sen
D.Dr.Manmohan Singh
Ans:D

39.Philips curves sets up a relation between
A.Taxes and inflation
B.Inflation and unemployment
C.Money Supply and aggregate demand
D.Price and cost of production
Ans:B

40.If Marginal Propensity to Consume(MPC) is equal to Average Propensity to consume(APC) for all levels of income, the correct corresponding consumption(C) function will be
A.C=a+bY
B.C=a+b/Y
C.C=bY
D.C=bY2
Ans:C

41.The relationship between aggregate saving and income is known as
A.Saving function
B.Demand function
C.Supply function
D.Consumption function
Ans:A

42.The properties of General Equilibrium state are called
A.Efficiency
B.Pareto efficiency
C.Property efficiency
D.Accuracy
Ans:B

43.The negative of the slope of the PPC is called?
A.MRPT
B.MRPS
C.Negative productivity
D.Disinvestment
Ans:A

44.The new share price Index of  Mumbai Share Market is
A.DOLEX
B.UREX
C.FOREX
D.SENSEX
Ans:C

45.Who developed Kinked Demand Curve Model?
A.Samuelson
B.Paul Sweezy
C.Mahalanobis
D.Marshall
Ans:B

46.A market in which there is only one seller and only one buyer is called
A.Duopoly
B.Bilateral monopoly
C.Monopsony
D.Oligopoly
Ans:B

47.A producer cannot cross the iso-cost line because of
A.Fixed outlay
B.Entire outlay
C.Price
D.None of the above
Ans:A

48.Who is the founder of behaviouralistic theories?
A.Pain
B.Cyert and March
C.Modigliani
D.Karl Marx
Ans:B

49.Gilt edged market means
A.Bullion market
B.Market of government securities
C.Market of guns
D.Market of pure metals
Ans:B

50.A mathematical expression showing the relationship between volume of output and its total cost of production is called
A.Cost-function
B.Price-function
C.Demand function
D.Supply function
Ans:A

51.In the Keynesian Model of aggregate expenditure,real GDP is determined by the
A.Level of taxes
B.Level of aggregate demand
C.Price level
D.Level of aggregate supply
Ans:B

52.An increase in expected future income
A.Shifts the saving function upward
B.Decreases consumption expenditure
C.Increase saving
D.Shifts the consumption function upward
Ans:D

53.If the marginal propensity to save is 0.6, then the Marginal Propensity to consume is
A.1.0
B.0.4
C.0.6
D.Not determinable
Ans:B

54.When the consumption function becomes steeper,
A.The saving function also become steeper
B.The MPC falls
C.The MPC rises
D.Loss of every dollar is consumed
Ans:C

55.The only way to increase the output of one good is to reduce the output of another.This allocation of inputs is said to be:
A.Consumption efficient
B.Producing efficient
C.Economic efficient
D.None of the above
Ans:A

56.A good gor which consumption falls as an individual’s income rises
A.Inferior good
B.Consumption good
C.Durable good
D.Non-durable good
Ans:A

57.The increase in consumption brought about by a increase in income,when the prices of goods are held constant
A.Substitution effect
B.Income effect
C.Price effect
D.None of the above
Ans:B

58.A curve that describes the relationship between the quantity of a good consumed and income
A.Kinked curve
B.Engel curve
C.Demand curve
D.None of the above
Ans:B

59.A form of implicit collusion,where one firm in the market sets the price and other firms follow suit
A.Cartel
B.Giffen good
C.Price leadership
D.Price taker
Ans:C

60.A form of intertemporal price discriminatioin in which peak users pay more than off-peak users because marginal cost is higher during peak periods
A.Peak-load pricing
B.Peak-load effect
C.Peak-load consumption
D.None of the above
Ans:A

61.Segmented labour markets imply:
A.Labour discrimination
B.Labour paid wage less than MRP
C.MP theory of wage falls to determine market outcomes
D.Equality of wages of different types of labour  Which of the above is incorrect?
Ans:D

62.In India those farmers are called ‘Marginal Farmers’ who hold land upto:
A.1 hectare
B.2 hectares
C.3 hectares
D.4 hectares
Ans:A

63.Which of the following is not related to ‘empowerment of women’?
A.Gender Development Index
B.Gender Empowerment Measure
C.Gender Budgeting
D.Gender disciminiation
Ans:D

64.The agricultural census is done at which one of the following intervals?
A.Once in five years
B.Every year
C.Once in ten years
D.Twice
Ans:A

65.The maximum amount that a customer is willing to pay for a good
A.Real price
B.Reservation price
C.Marginal price
D.Absolute price
Ans:B

66.Tobin tax is a tax on:
A.Transactions in the share market
B.Transactions in the money market
C.Transactions in the commodity market
D.Transactions in the foreign exchange market
Ans:D

67.The discriminating monopolist will charge a higher price in the market in which the price elasticity of:
A.Demand is smaller
B.Supply is smaller
C.Demand is greater
D.Supply is greater
Ans:A

68.A model of oligography in which one firm sets output before the other firms do
A.Strategic model
B.Stackelberg model
C.Suspense model
D.Duopoly
Ans:B

69.An expenditure that has already been made and cannot be recovered
A.Fixed cost
B.Sunk cost
C.Variable cost
D.Real cost
Ans:B

70.Dividing consumers into two or more groups with different demands for a product in order to charge different prices to each group.
A.First degree price discrimination
B.Second degree price discrimination
C.Third degree price discrimination
D.None of the above
Ans:C

71.A market with few producers in the industry
A.Oligopoly
B.Monopsony
C.Duopoly
D.Cartel
Ans:A

72.In case of deficit budget,when the deficits are covered through taxes,that budget is called:
A.Surplus budget
B.Balanced budget
C.Unbalanced budget
D.None of these
Ans:B

73.The WTO was founded in
A.1995
B.1998
C.2000
D.1996
Ans:A

74.Privatisation of the public sector enterprises by selling off part of the equity of PSEs to the public is known as
A.Disinvestment
B.Equity share
C.Profit
D.Dividend
Ans:A

75.Which have been removed to increase the competitive position of Indian goods in the international markets?
A.Import duties
B.Export duties
C.Tariffs
D.Quota
Ans:B

76.Which is the term used to refer the relationship between human beings and their physical environment?
A.Human physiology
B.Human ecology
C.Human environment
D.None of these
Ans:A

77.The standard of living is often measured by
A.Real GDP per capita
B.Real GDP
C.Real GDP population
D.Real GDP plus depreciation
Ans:A

78.The Gini Coefficient measures
A.Income inequality
B.Inflation
C.Unemployment
D.Economic growth
Ans:A

79.The year in which Burgress and Park developed their theory of urban ecology
A.1925
B.1935
C.1915
D.None of these
Ans:A

80.The movement of people from central cities to smaller communities in the surrounding areas is known as
A.Reverse migration
B.Under urbanization
C.Suburbanisation
D.Over-urbanisation
Ans:C

81.The gendering of World Politics is seen in which areas?
A.Prostitution and human trafficking
B.Civil wars and refugee flows
C.Trade and development
D.All the options given above are correct
Ans:D

82.The period of the business cycle in which real GDP is increasing is called the :
A.Expansion
B.Peak
C.Recession
D.Depression
Ans:A

83.A type of unemployment in which workers are in between jobs or are searching for new and better jobs is called
a.Frictional unemployment
B.Cyclical unemployment
C.Structural unemployment
D.Turnover
Ans:A

84.Which of the following is a ‘loser’ from unexpected inflation?
A.Workers with COLAs
B.People who own treasury Bills
C.The middle class
D.People who own homes and have fixed rate martgages
Ans:B

85.The largest transfer in the federal budget is:
A.Defense
B.Education
C.Social security
D.Welfare
Ans:C

86.The Philips curve describes the relationship between:
A.The federal budget deficit and the trade deficit
B.Savings and investment
C.The unemployment rate and the inflation rate
D.Marginal taxes rates and tax revenues
Ans:C

87.According to the monetarists,in the long-run,the Philips curve is
A.Vertical
B.Horizontal
C.Downward sloping
D.Upward-sloping
Ans:B

88.Who has given the concept of urban fringe?
A.M.N.Srinivas
B.K.M.Kapadia
C.S.C.Dube
D.None of these
Ans:A

89.Who introduced the concept of Geselischalt?
A.George Simmel
B.Durkheim
C.Tonnies
D.None of these
Ans:C

90.What is “double burden”?
A.It refers to the disproportionate share of housework done by women
B.It dates to the 17th century
C.It is rooted in gendered conceptions of the distinction between public and private life.
D.All of the options given above are correct
Ans:D

91.What is the gendered division of labour?
A.It is based on gender-structured conceptions of appropriate work
B.It has led to an increase in women’s consumption worldwide
C.It negates the ‘double burden’
D.None of the answers given are correct
Ans:A

92.What is the impact of globalization?
A.It has created new areas of women’s advancement
B.It has led to new challenges and dangers for women
C.It has not changed the fundamental inequality of gender-relationships in the world enough
D.All of the options given above are correct
Ans:D

93.Who developed concentric-zone theory of city?
A.Louis Wirth
B.E.Burgess
C.M.N.Srinivas
D.M.S.A.Rao
Ans:B

94.Which of the following is a stage within the ‘product life cycle’?
A.Maturity
B.Profitability
C.Abandonment
D.Regeneration
Ans:A

95.An organisation’s equal opportunities policy should be concerned with which of the following?
A.Age discrimination
B.Opportunity cost
C.Globalisation of supply
D.The balanced scorecard
Ans:A

96.Which of the following describes an economic market that is controlled  by two main suppliers?
A.Monopoly
B.Price discrimination
C.Duopoly
D.Perfect competition
Ans:C

97.Which of the following explains how a Public sector organization obtains its Funds?
A.From direct and indirect taxes
B.From money invested by shareholders
C.From donations made by the public
D.From sales in overseas markets
Ans:A

98.’Dynamic inefficiency’in the context of a model of economic growth means
A.The economy’s output per unit labour is below its steady-state value
B.The economy’s unemployment rate is too high
C.The economy’s steady state is not at the golden-rule steady state
D.None of the answers are correct
Ans:A

99.’Capital Widening’ refers to that part of investment needed to
A.Increase the capital per unit effective labour ratio
B.Replace capital that has depreciate
C.Equip new units of effective workers at the same capital per unit effective labour ratio
D.All of the above
Ans:D

100.A ‘PEST’ analysis is conducted on which of the following of an organisation’s environments?
A.Internal environment
B.Market environment
C.Historical environment
D.Macro environment

Ans:D




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Take up one idea.Make that one idea your life-think of it,dream of it,live on that idea.Let the brain,muscles,nerves,every part of your body,be full of that idea,and just leave every other idea alone.This is the way to success.-Swami Vivekananda

    ReplyDelete

Hello friends,
Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email