Choose your language

5 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

21-02-2018 ASSISTANT ENGINEER(ELECTRICAL), PLANTATION CORPORATION


ASSISTANT ENGINEER(ELECTRICAL),
PLANTATION CORPORATION
EXAM DATE:21-02-2018

1.The idea of the suspension of Fundamental Rights during the emergency is taken from which of the following constitution?
A.German
B.American
C.British
D.Australian
Ans:A

2.Who among the following  is known as ‘Modern Manu’?
A.Jawaharlal Nehru
B.Dr.B.R.Ambedkar
C.M.N.Roy
D.Fazal Ali
Ans:B

3.Which is the first nation in the world to implement the R.T.I.?
A.Sweden
B.The Netherlands
C.Switzerland
D.Denmark
Ans:A

4.Who is known as the Father of Kerala Literacy?
A.Vakkom Abdul Khader Moulavi
B.Kuriakose Elias Chavara
C.M.C.Joseph
D.P.K.Chathan Master
Ans:B

5.Who among the following led the historic ‘Pattini Jatha’from Kannur to Madras?
A.K.Kelappan
B.A.K.Gopalan
C.P.Krishna Pillai
D.T.K.Madhavan
Ans:B

6.The founder editor of the journal ‘Yuktivadi’is:
A.Sahodaran Ayyappan
B.K.Kelappan
C.Ayyankali
D.C.Kesavan
Ans:A

7.Who is known as the ‘Jhansi Rani of Travancore’?
A.Arya Pallam
B.A.V.Kuttimalu Amma
C.Kalithambika Antharjanam
D.Akkamma Cheriyan
Ans:D

8.Which of the following state is known as the ‘granary of India’?
A.Tamil Nadu
B.Andhra Pradesh
C.West Bengal
D.Punjab
Ans:D

9.Which Indian city is known as the ‘Manchester of South India’?
A.Coimbatore
B.Bengaluru
C.Hyderabad
D.Chennai
Ans:A

10.Who founded the ‘Sree Narayana Gurukulam’?
A.Nataraja Guru
B.Nitya Chaitanya Yati
C.Ananda Theertha
D.Vellapalli Natesan
Ans:A

11.Who is known as the ‘Kavitilaka’?
A.Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
B.Keralavarma Valiyakoyithampuran
C.Pandit Karuppan
D.Dr.Ayyathan Gopalan
Ans:C

12.Who among the following started the journal ‘Sadhujana Dootan’?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Pampady John Joseph
C.M.C.Joseph
D.Velukutty Arayan
Ans:B

13.Which of the following newspaper is known as ‘the Bible of the depressed’?
A.Malayali
B.Rajyasamacharam
C.Kerala Kaumudi
D.Mithavaadi
Ans:D

14.The ‘Melmundu Kalapam’ of Travancore during the 19th century was conducted by:
A.Arayas
B.Ezhavas
C.Nadars
D.Pulayas
Ans:C

15.Who is the first Kerala Chief Minister to be a participant in the 35th World Economic Forum held at Davos in Switzherland?
A.E.K.Nayanar
B.A.K.Antony
C.Oommen Chandy
D.V.S.Achuthanandan
Ans:C

16.Which of the following temple is known as the ‘Palani of Kerala’?
A.The Jagannath temple,Thalassery
B.Sree Krishnaswamy temple,Ambalappuzha
C.Sree Peralassery temple,Kannur
D.Subrahmanya Swami temple,Harippad
Ans:D

17.Which of the following language is the most spoken Dravidian language?
A.Tamil
B.Telugu
C.Malayalam
D.Kannada
Ans:B

18.’Salim Ali National Park’is located in which Indian state?
A.West Bengal
B.Uttar Pradesh
C.Bihar
D.Jammu and Kashmir
Ans:D

19.The Indian cricketer who got the Arjuna Award in 2016 is:
A.M.S.Dhoni
B.Virat Kohli
C.Ajinkya Rahane
D.Yuvraj Singh
Ans:C

20.Who is known as the ‘Father of Indian Renaissance’?
A.Rajaram Mohan Roy
B.Dayananda Saraswathy
C.Swami Vivekananda
D.Rabindranath Tagore
Ans:A

21.A coil has a resistance of 100 Ohm at 25 Ohm and 200 Ohm at 100 Degree .Its temperature coefficient at 0 degree Celsius is -----------per degree Celsius.
A.0.002
B.0.02
C.0.2
D.None of the above
Ans:B

22.Current flowing in an electric circuit is equivalent to----------in magnetic circuit.
A.Flux
B.MMF
C.Reluctance
D.Permeance
Ans:A

23.The angular frequency of a 50 Hz sine wave is ---------rad/sec.
A.50/Pie
B.50 Pie
C.100/Pie
D.100 Pie
Ans:D

24.The resonance frequency of an RLC series circuit is 100 Hz.If the resistance value is doubled,keeping all other parameters same,what would be the new resonance frequency?
A.25 Hz
B.50 Hz
C.100 Hz
D.200 Hz
Ans:C

25.A transistor in CB configuration draws a base current of 0.1 mA and emitter current is found to be 1 mA.Determine the value of dc alpha(adc) of this transistor.
A.0.1
B.0.9
C.1.1
D.1.11
Ans:B

26.Input to a Half Wave Rectifier circuit is a 50 Hz sine wave.What will be the frequency of its output waveform?
A.0 Hz
B.25 Hz
C.50 Hz
D.100 Hz
Ans:C

27.Which of the following transistor amplifier configuration is best suited for impedance matching?
A.CB
B.CC
C.CE
D.CD
Ans:A

28.Gain’A’of an amplifier circuit without feedback is found to be 50.To make it an oscillator circuit the value of the positive feedback gain required is------------
A.1
B.0.2
C.0.02
D.0.01
Ans:C

29.Material used for making brushes in a dc machine is------
A.Aluminium
B.Carbon
C.Nickel
D.Chromium
Ans:B

30.Direction of rotation of a dc motor can be reversed by changing the direction of----------------
A.Armature current only
B.Field current only
C.Either Armature current or Field current only
D.Both Armature current and Field current.
Ans:C

31.A long shunt dc compound generator has armature,shunt and series field windings with 0.01 Ohm,100 Ohm,0.02 Ohm respectively.Find the armature current when it is supplying a load of 50 A at 200 V.
A.48 A
B.49 A
C.51 A
D.52 A
Ans:D

32.A 4 pole 255 V lap connected dc shunt motor with 500 conductors takes an armature current of 50 A at a magnetic field of 10 milli Weber.if the armature resistance is 0.02 Ohm,and total brush drop is 2 V,calculate the speed of the motor in rpm.
A.1500
B.1560
C.3000
D.3120
Ans:C

33.In a metering instrument,hair spring used for providing controlling torque is made of----------
A.Copper
B.Carbon
C.Aluminium
D.Phosphor Bronze
Ans:D

34.Creeping in an energy meter occurs when---------
A.Only Pressure coil is energized
B.Only Current coil is energized
C.Both Pressure coil and Current coil are energized
D.Both Pressure coil and Current coil are not energized
Ans:A

35.An energy meter was tested in a laboratory by phantom loading method with a resistive load and by providing a balanced 3 phase supply.The current coil is connected in the R phase and the pressure coil is connected across R phase and B phase.What would be the power factor under test?
A.Upf
B.0.5 lag
C.0.866 lead
D.0.866 lag
Ans:C

36.Schering bridge is used for measuring unknown--------
A.Resistance
B.Inductance
C.Capacitance
D.Impedance
Ans:C

37.LVDT is used for measurement of -------
A.Velocity
B.Pressure
C.Tension
D.Displacement
Ans:D

38.All joints in earthing conductors shall be properly tinned because,Tin offers---------
A.Corrosion protection
B.Solderability
C.A better contact surface
D.All of these
Ans:D

39.Which one of the following is used to reduce water hammer effect in Hydro Electric Power Plants?
A.Surge Tank
B.Butterfly valve
C.Globe valve
D.Spill way
Ans:A

40.A generating  station has a connected load of 50 MW and a maximum demand of 20 MW.No.of units generated is 60 MWhr for the year.What is the Demand factor?
A.0.33
B.0.4
C.2.5
D.3
Ans:B

41.In an ac transmission system the receiving end voltage is found to be more than the sending end voltage.This phenomenon is called------
A.Harmonics
B.Ferranti effect
C.Corona
D.Skin effect
Ans:B

42.Which one of the following law is helpful to determine the most economical size of the electric power transmission line conductor?
A.Ohms Law
B.Kirchoff’s Laws
C.Faradays Law
D.Kelvin’s Law
Ans:D

43.Three 100 U resistance are connected in delta and are connected to a 400 V,3 phase,and 50 Hz ac supply.If one of the resistance is burned out what will be the reduction in power consumption?
A.400 W
B.800 W
C.1600 W
D.3200 W
Ans:C

44.What will be the value of the regulation of the single phase transformer with percentage resistance drop 2% and percentage  reactance drop 8% at a power factor of unity.
A.2
B.5
C.8
D.10
Ans:A

45.A 30kVA Delta bank is created by using 3 similar single phase transformers.When one of the transformer is removed then what will be the capacity in kVA of the new arrangement?
A.12.7
B.17.3
C.20
D.30
Ans:B

46.A standard incandescent lamp having a lumen intensity of 160 Cd in all directions gives an illuminance of 40 lux at the surface of a table vertically below the lamp.What is the distance of the lamp above the table?
A.1 m
B.2 m
C.3 m
D.4 m
Ans:B

47.Which one of  the following is not the name of ACSR Conductor?
A.ANT
B.DOG
C.WOLF
D.TIGER
Ans:A

48.Saving of copper in an autotransformer,compared to ordinary transformer is given by --------------times  weight of copper in ordinary transformer.
A.K
B.1/K
C.1-K
D.1/(1-K)
Ans:A

49.Calculate the numbe of subcircuits required for an electrification circuit which contains 28 lamps of 100 W.
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:D

50.Calculate the number of street lights  required for 3 km long street which is to be illuminated by 85 W sodium vapour  lamp at a span of 30 meter.
A.98
B.99
C.100
D.101
Ans:D

51.As per IE rules 1956
(Rule No:80),Vertical clearance above the highest part of the building immediately under high voltage lines up to and including 33,000 volts is-----------
A.1.2 m
B.2 m
C.2.7 m
D.3.7 m
Ans:D

52.The IS code specifying Earthing is------
A.IS 3043-1957
B.IS 4043-1957
C.IS 3043-1987
D.IS 4043-1987
Ans:C

53.A hardware circuit is implemented to find the one’s compliment of a 4 digit binary number.This circuit consists of--------
A.4 AND Gates
B.4 OR Gates
C.4 NAND Gates
D.4 NOT Gates
Ans:D

54.Simplification of  the boolean expression Y=A+AB yields Y=-----------.
A.A
B.B
C.A+B
D.A.B
Ans:A

55.Total number of JK flip flops required to construct a BCD decade counter is------------
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:D

56.Gain of an ideal Op-Amp is-----------
A.0
B.1
C.105
D.Infinity
Ans:D

57.Which one of the following coordinate system is best used in CAD for drawing a horizontal line if only the starting point and length of the line are given?
A.Absolute
B.Relative rectangular
C.Relative Polar
D.None of these
Ans:B

58.The component which makes and breaks the contacts in a motor starter is--------
A.Circuit breaker
B.Relay
C.Contactor
D.Push Button
Ans:C

59.A slip ring induction motor runs at 1450 rpm at full load,when connected to 50 Hz supply.Determine the number of poles.
A.2
B.4
C.6
D.8
Ans:B

60.The best unit used to represent the torque of an induction motor is--------
A.Watts
B.Synchronous N-m
C.Synchronous Watts
D.Synchronous Torque
Ans:C

61.Which one of the following method is not suited  for starting a squireel cage induction motor?
A.DOL starting
B.Auto transformer starting
C.Star Delta starting
D.Rotor Resistance starting
Ans:D

62.What happens if single phasing occurs when a 3 phase induction  motor is running at 1/4th full load?
A.Motor stops
B.Motor stalls
C.Motor keeps running as 1 phase motor
D.Motor keeps running as 3 phase motor
Ans:C

63.The rotor of an induction motor runs nearly at 1/7th of synchronous speed.This phenonmenon is called-----
A.Cogging
B.Crawling
D.Magnetic Locking
D.Magnetic breaking
Ans:B

64.For a double squirrel cage motor outer gauge resistance is----------that of inner cage resistance.
A.Less than
B.Greater than
C.Equal to
D.Half
Ans:B

65.A universal motor runs at 2000 rpm and develops a back emf of 200 V,when connected to 220 V DC supply.At what speed will it run if the motor is connected to a 220 V AC supply.Given that the back emf developed under this condition is 160 V approximately.
A.1600 rpm
B.2000 rpm
C.2500 rpm
D.Zero
Ans:A

66.As the load on the alternator is varied,its terminal voltage changes due to the following reasons.
A.Voltage drop due to armature resistance
B.Voltage drop due to armature leakage reactance
C.Voltage drop due to armature reactance
D.All the above
Ans:D

67.At Upf,Effect of armature reaction in alternator is--------
A.Cross magnetising
B.De magnetising
C.Magnetising
D.No effect
Ans:A

68.The ratio of OC Voltage to SC current keeping the field excitation constant in an alternator is called--------
A.Synchronous resistance
B.Synchronous inductance
C.Synchronous capacitance
D.Synchronous impedance
Ans:D

69.Hunting in an alternator can be prevented by-----------
A.Injecting harmonics
B.Damper bars
C.Inter poles
D.None of  the above
Ans:B

70.An alternator connected to a 440 V,50 Hz supply will run at higher speed when number of poles are---------------
A.2
B.4
C.6
D.8
Ans:A

71.In a 3 phase alternator a field current of 100 A produces a full load armature current of 400 A on short circuit and 1730 V on open circuit.The value of synchronous impedance is----------Ohm.
A.2
B.2.5
C.4
D.8
Ans:B

72.When two or more protective devices are used for the protection of the same circuit,the correct operation of the correct device on occurance of a fault is called------
A.Discrimination
B.Expulsion
C.Drop out
D.Rupture
Ans:A

73.The transient voltage which appears across the circuit breaker contacts,at the instant of arc being extinguished is known as-----------
A.Recovery voltage
B.Restriking voltage
C.System voltage
D.Normal voltage
Ans:B

74.Which of the following is an example for a distance relay?
A.Impedance relay
B.Elliptical relay
C.Quadrilateral relay
D.All the above
Ans:D

75.What will be the content of A register if the following program segment is executed in 8051 microcontroller?
MOV A,#75H
MOV B.#30H
MOV B,A
ADD A,B
A.A5
B.EA
C.105
D.150
Ans:B

76.MOV A,@R0.This is an instruction in 8051 microcontroller.What type of addressing mode is used in this instruction?
A.Relative Addressing
B.Immediate Addressing
C.Register Indirect Addressing
D.Register Addressing
Ans:C

77.Internal RAM in 8051 microcontroller has capacity of ---------Bytes.
A.128
B.256
C.4 K
D.64 K
Ans:A

78.Which one of the following is a programming language used for PLC?
A.Ladder logic
B.Statement List
C.Function Block Diagram
D.All of these
Ans:D

79.Which one of the following  is not a renewable source of energy?
A.Solar
B.Fossil Fuel
C.Wind
D.Biomass
Ans:B

80.Solar cells are made off-----------
A.Silicon
B.Copper
C.Cadmium
D.Aluminium
Ans:A

81.The main constituents of biogas are:
A.Methane and Carbon dioxide
B.Ethane and Carbon dioxide
C.Carbon dioxide and Nitrogen
D.Hydrogen and sulphur
Ans:A

82.An energy conversion device that can harness the power of hydrogen is--------
A.Fuel cell
B.Biogas plant
C.SHEP
D.Wind mill
Ans:A

83.Magnetic materials are heated with the help of-------
A.Electric arc
B.Electric current
C.Radiation
D.Hysterisis loss
Ans:D

84.Select a suitable motor for continuous rolling mills.
A.DC shunt motor
B.3 phase slip ring induction motor
C.3 phase squirrel cage induction motor
D.3 phase synchronous motor
Ans:D

85.The device used to collect the current from over head conductor for electric traction service is-----------
A.Phantograph
B.Phonograph
C.Phantogram
D.Phonogram
Ans:A

86.The speed-time characteristics of city service in electric traction system has no---------period
A.Coasting
B.Acceleration
C.Free running
D.Breaking
Ans:C

87.A gate current of 25 mA is applied to turn on an SCR.Anode current flowing through this SCR is found to be 100 A.What will be the Anode current through the SCR if the gate current is reduced gradually to 10 mA.The holding current of this SCR is 10 mA.
A.Zero
B.50 A
C.100 A
D.200 A
Ans:C

88.The power electronics device which converts constant dc voltage to variable dc voltage is called--------
A.Inverter
B.UPS
C.Chopper
D.SCR
Ans:C

89.How many number of SCRs are required for constructing a single phase semi converter circuit?
A.1
B.2
C.3
D.6
Ans:B

90.Buck converter is used as a -------------converter.
A.Step up
B.Step down
C.Isolation
D.None of these
Ans:B

91.Calculate the back pitch of the simplex progressive lap winding with 24 slot and 4 pole dc armature with 24 commutator segments.
A.6
B.12
C.13
D.15
Ans:C

92.Cruiform construction of a transformer core consists of --------number of steps.
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B

93.Which of the following material is used as an insulation between commutator segments?
A.Carbon
B.Graphite
C.Mica
D.Silicon
Ans:C

94.Quantity or condition that is varied by the controller in a control system is called------
A.Manipulated variable
B.Controlled variable
C.System variable
D.None of these
Ans:A

95.A metal detector is an example for----------Proximity sensor.
A.Inductive
B.Capacitive
C.Conductive
D.Photo electric
Ans:A

96.Single phase ac servo motor has ---------number of windings in stator.
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B

97.In Quartz non digital watches which type of motor is used?
A.Servo motor
B.Series motor
C.Stepper motor
D.No motor is used
Ans:C

98.In two position control system which type of control action is used?
A.P+I
B.P+D
C.I+D
D.Bang-Bang control
Ans:D

99.Small computerized electronics units deployed in the field at specific sites and locations for the implementation of SCADA is called--------
A.RTU
B.SCADA Master
C.HMI
D.DATA Logger
Ans:A

100.Primary and secondary windings of a transformer are interleaved for------------
A.Easy construction
B.Increasing leakage reactance
C.Reducing Magnetic leakage
D.Reducing cost
Ans:C




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Success means we go to sleep at night knowing that our talents and abilities were used in a way that served others-Marianne Williamson

    ReplyDelete

Hello friends,
Hi,thanks for recommending us!!We're glad you had a great experience.............www.examchoices.in!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax{One Hundred Rupees+Tax} only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email