Choose your language

3 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

24-02-2018 WOMEN CIVIL EXCISE OFFICER


WOMEN CIVIL EXCISE OFFICER
EXAM DATE:24-02-2018

1.Which foreign traveller has been called’Prince of Medical Traveller’?
A.Ibn Babuta
B.Abdur Razzaq
C.Marco Polo
D.Nicolo Canti
Ans:C

2.The poet Laureate of Krishnadevaraya of Vijayanagar was:
A.Nandi Timmanna
B.Dhurjati
C.Allasani Peddanna
D.Bhattu Murti
Ans:C

3.Name the Governor-General when the 1857 revolt broke out:
A.Dalhousie
B.Canning
C.Lawrence
D.Curzon
Ans:B

4.The Poona Pact aimed at
A.Hindu Muslim unity
B.Representation of lower castes
C.Privileges of the prices
D.Review of the working of dyarchy
Ans:B

5.Dadabhai Naoroji first put forward his theory of Drain of Wealth in his paper:
A.The wants and means of India
B.Poverty and Un-British Rule in India
C.On the commerce of India
D.England’s Debt to India
Ans:B

6.World Diabetics Day was observed on
A.November 14
B.November 28
C.July 1
D.August 12
Ans:A

7.National Film Archive of India(NFAI) has regional centres at Kolkata,Bangalore and:
A.Thiruvanathapuram
B.Chennai
C.Pune
D.Mumbai
Ans:A

8.Who  is known as the Father of Information Technology?
A.Claude Shanon
B.Seymour Cray
C.John Mecartny
D.Richard Stallman
Ans:A

9.Who is the new Chief Minister of Tamil Nadu?
A.J.Jayalalitha
B.Panneer Selvam
C.Mrs.Nirmala Sitharaman
D.Vidhya Sagar Rao
Ans:No Answer

10.India’s First Banking robot named-------
A.Gayatri
B.Saraswathy
C.Ganga
D.Lakshmi
Ans:D

11.India's First Banking robot named--------
A.Gayatri
B.Saraswathy
C.Ganga
D.Lakshmi
Ans:D

12.New Chief Justice of India-
A.Jagadish Singh Khekar
B.Aravind Subramanian
C.Y.V.Chandrachood
D.Dipak Misra
Ans:D

13.BRICS leaders signed the agreement to establish a New Development Bank at the summit held in:
A.Durban,South Africa(2013)
B.New Delhi,India(2012)
C.Uta,Russia(2015)
D.Fortaleza,Brazil(2014)
Ans:D

14.The Government of India has decided to observe ‘Good Governance Day’ on the birth day of:
A.L.K.Advani
B.A.B.Vajpayee
C.Rajiv Gandhi
D.Jawaharlal Nehru
Ans:B

15.India beat which country to win the 2016 Women’s T 20 Asia Cup?
A.Thailand
B.Nepal
C.Sri Lanka
D.Pakistan
Ans:D

16.Which of the following is the regulator of the credit rating agencies in India?
A.SEBI
B.SIDBI
C.SBI
D.IRDA
Ans:A

17.The new name of Planning Commission of India:
A.Natioal Institution for Transforming India(NITI) Aayog
B.National Development Agency
C.Naya Yojna Agency
D.Bharat Pragati Lakshya Aayog
Ans:A

18.The Concept of Liberty,Equality and Fraternity enshrined in the Indian Constitution is inspired from:
A.Irish Constitution
B.French Constitution
C.U.K.Constitution
D.U.S.Constitution
Ans:B

19.World Economic Report is published by:
A.IMF
B.UNDP
C.World Bank
D.UNCTAD
Ans:No answer

20.Antyodaya Scheme is meant to help the:
A.Muslims
B.Minorities
C.Harijans
D.Poorest of the poor section of the society
Ans:D

21.The first digital village in India.
A.Akodara(Gujarat)
B.Goodgave(Haryana)
C.Ibrahimpur(Telengana)
D.Ernakulam(Kerala)
Ans:A

22.Which chemical is ‘Salt of Hartshorn’?
A.Calcium Phosphate
B.Ammonium Carbonate
C.Sodium Chloride
D.Potassium
Ans:B

23.Which is the pH value of fresh cow milk?
A.4.5 to 4.8
B.5.5 to 5.8
C.6.2 to 6.9
D.6.5 to 6.7
Ans:D

24.Which fish is popularly known as the Aquatic-chicken?
A.Tilapia
B.Mene Oblanga
C.Zebra fish
D.Brown trout
Ans:A

25.Which among the following is called laughing gas popularly?
A.Nitrogen Penta Oxide
B.Nitrous Oxide
C.Nitric Oxide
D.Nitrogen
Ans:B

26.Which famous Scientist’s words are chance favours only the prepared mind?
A.Issac Newton
B.Mux Plank
C.Louis Pasteur
D.C.V.Raman
Ans:C

27.’Aditya Mission’ refers to:
A.India’s anti diphtheria program
B.India’s Tourism Promotion Program
C.Agricultural Extension Program for farmers
D.India’s solar exploration Program
Ans:D

28.National Plant Genome Research Centre located at:
A.Mumbai
B.Haryana
C.New Delhi
D.Hyderabad
Ans:C

29.Like,Poke and Tag are features of which social networking website?
A.Google +
B.Facebook
C.Orkut
D.Skoob
Ans:B

30.Which state become India’s first fully organic state by implementing organic farming  practices?
A.West Bengal
B.Karnataka
C.Kerala
D.Sikkim
Ans:D

31.Which of the following chemicals is known as ‘Salt Peter’?
A.Potassium Chloride
B.Calcium Nitrate
C.Sodium Nitrate
D.Potassium Nitrate
Ans:D

32.The gas dissolved in water that makes it basic is?
A.Carbon dioxide
B.Hydrogen
C.Ammonia
D.Sulphur dioxide
Ans:C

33.’Kasturirangan Committee Report is related to:
A.Protection of Plants
B.Protection of Western Ghats
C.Ganga Action Plan
D.Constitutional reforms
Ans:B

34.Which one of the following is considered ‘Good Cholesterol’?
A.Low-Density Lipo Protein(LDL)
B.Triglyceride
C.High-Density Lipo Protein(HDL)
D.Fatty acids
Ans:C

35.The living content of cell is called Protoplasm.It is composed of:
A.Cytoplasm only
B.Cytoplasm and Nucleoplasm
C.Nucleoplasm only
D.Cytoplasm,Nucleoplasm and other organelles
Ans:D

36.The Right to Education was added to the Fundamental Rights in the Constitution of India through the ---------
A.93rd Constitution Amendment Act 2005
B.86th Constitution Amendment Act 2002
C.87th Constitution Amendment Act 2003
D.97th Constitution Amendment Act 2011
Ans:B

37.The National Energy Conservation Day is observed on-------
A.October 14th
B.December 14th
C.November 13th
D.December 23rd
Ans:B

38.Entomology is the science that studies----------
A.Related to plants
B.Behaviour of human beings
C.Insects
D.None of these
Ans:C

39.Excessive consumption of alcoholic drinks causes damage to------
A.Heart
B.Kidney
C.Liver
D.Lungs
Ans:C

40.A computer used by people who travel from one place to another is:
A.Super computer
B.Work station
C.Laptop
D.Desk top
Ans:C

41.The first longest Express way in India:
A.Delhi-Mumbai
B.Varanasi-Gaya
C.Lucknow-Agra
D.Bombay-Thane
Ans:C

42.Name the high-speed  train announced in the Indian  Railway budget 2016-17.
A.Varun
B.Surya
C.Chakra
D.Tejas
Ans:D

43.In which year was the paper currency first introduced in India?
A.1830
B.1910
C.1861
D.1896
Ans:C

44.The Union Government launched a pilot programme to run two wheelers on CNG in which city?
A.Bombay
B.Varanasi
C.New Delhi
D.Calcutta
Ans:C

45.In which Indian states major spoken language is Kumaoni?
A.Kashmir
B.Assam
C.Goa
D.Uttarakhand
Ans:D

46.The average life Expectancy in Kerala:
A.68.3
B.69.1
C.71.4
D.74.9
Ans:D

47.Who is the Chairman of the Kerala State Film Academy?
A.Kamal
B.Mohanlal
C.Sibi Malayil
D.Lenin Rajendran
Ans:A

48.Which city in Kerala got the clean city award instituted by the Centre for Science and Environment?
A.Thrissur
B.Alappuzha
C.Thiruvanathapuram
D.Malappuram
Ans:B

49.The biggest hydroelectric project of Kerala is:
A.Sasthamkota
B.Edamalayar
C.Idukki
D.Pallivasal
Ans:C

50.The Sabarigir Project is in the river:
A.Periyar
B.Chalakudi
C.Pampa
D.Kuttiyadi
Ans:C

51.At which place Chattampi Swamikal attained Samadhi?
A.Kilimanoor
B.Kannammola
C.Panmana
D.Varkala
Ans:C

52.Who was the founder of Sidhasramam at Alathur?
A.Brahmananda Sivayogi
B.Chattampi Swamikal
C.Sri Narayana Guru
D.Ayyankali
Ans:A

53.Who founded the Sadhu Jana Paripalana Yogam?
A.K.Kelappan
B.Sri.Narayana Guru
C.Ayyankali
D.Mannathu Padmanabhan
Ans:C

54.Sri.Narayana Guru was born at:
A.Varkala
B.Chempazhanthi
C.Aruvippuram
D.Kollam
Ans:B

55.The Social reformer in Kerala referred to as Kerala Gandhi is:
A.Sahodaran Ayyappan
B.K.Kelappan
C.Pattom Thanupillai
D.Mannathu Padmanabhan
Ans:B

56.Which Article of Indian Constitution refers Special Commission for ST’s?
A.Article 338
B.Article 328
C.Article 55
D.Article 410
Ans:A

57.Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan is launched by the Ministry of Health and Family Welfare(MOHFW)to provide fixed day assured
A.Comprehensive and quality antenatal care to all pregnant women
B.To provide an environmentally safe and protected pucca house to every household by 2022
C.To absorb excess liquidity in the banking system following demonetisation
D.Release the sex workers from their practice and provide them with alternative source of livelihood
Ans:A

58.International Day for the Elimination of Violence Against Women(IDEVAW) is observed on:
A.September 12
B.November 15
C.November 25
D.September 22
Ans:C

59.Who is the new Chairman of the UPSC?
A.Deepa Malik
B.Radhika Menon
C.Priyesha Deshmukh
D.Alka Sirohi
Ans:No answer

60.Which Indian has made into forbes top 10 highest paid actresses of the world
A.Anjun Chopra
B.Aishwarya Rai
C.Jennifer Lawrence
D.Deepika Padukone
Ans:D

61.His new car looks more---------an aeroplane
A.As
B.Near
C.Similar
D.Like
Ans:D

62.Ram is --------than any other boy in the class
A.Bright
B.Brighter
C.Brightest
D.None of these
Ans:B

63.--------cow is a useful animal
A.A
B.An
C.The
D.None of these
Ans:C

64.Which is the correct spelling
A.Asignment
B.Asinement
C.Assignment
D.Asinment
Ans:C

65.The quality of bats---------not good
A.Are
B.Were
C.Was
D.None of these
Ans:C

Question 66 and 67 Pick out the error part,in the sentence if there is any
66.I might watch/this programme/it’s supposed to be very interesting/ No error
Ans:A

67.Talks will be hold/in London/next week/No error
Ans:A

68.The feminine gender of bullock is------
A.Belle
B.Heifer
C.COW
D.Vixen
Ans:B

69.Pick out the opposite of ‘pale’
A.Folly
B.Saucy
C.Shady
D.Ruddy
Ans:D

70.Born of married parents is------
A.Legible
B.Eligible
C.Edible
D.Legitimate
Ans:D

71.No one-------going to the hospital .Do they?
A.Likes
B.Like
C.Liked
D.None of these
Ans:A

72.As friendless-------
A.As an alarm clock
B.As a fighting cock
C.As a fly
D.As a lord
Ans:A

73.The majority --------against his decision.
A.Were
B.Is
C.Are
D.None of these
Ans:B

74.’Marthanda Varma’ written by C.V.Raman Pillai is ….historical novel.
A.An
B.The
C.A
D.None of these
Ans:C

75.The Sun shines ------------------its own light.
A.In
B.At
C.By
D.For
Ans:C

76.The word of similar meaning to ‘behaviour’ is-----
A.Deportment
B.Ubbraid
C.Attire
D.Implore
Ans:A

77.A brief summary of a book is--------
A.Epitome
B.Excerpt
C.Memoirs
D.Axiom
Ans:B

78.Everyone is having------opinion.
A.His
B.Their
C.One’s
D.None of these
Ans:B

79.The word connecting’goats’ is ----------
A.Leonine
B.Aquiline
C.Caprine
D.Equine
Ans:C

80.I told you ----------switch off the T.V.,didn’t I?
A.To not
B.Don’t
C.Not
D.Not to
Ans:D

81.Radius of the largest sphere which can be made from a cube of side 6 cm.
A.6.
B.6 Square root of 2
C.3
D.12
Ans:C

82.A person deposited  Rupees 4000 in simple interest rate for 2 months.If he gets Rupees 60 as interest,what is the rate of interest?
A.15%
B.9%
C.7.5%
D.18%
Ans:B

83.25 raise to ¼ x25 raise to ¼=?
A.25
B.1
C.50
D.5
Ans:D

84.Which is not a prime number?
A.61
B.47
C.51
D.59
Ans:C

85.If 2a=3b=4c then a:b:c=-----------
A.6:4:3
B.2:3:4
C.3:4:6
D.4:3:2
Ans:A

86.Sum of two consecutive natural numbers is 31.What is the difference of their squares?
A.961
B.31
C.1
D.62
Ans:B

87.If 13,X,22 are three consecutive terms of an AP.What is the value of X?
A.17.5
B.17
C.35
D.4.5
Ans:A

88.Find 12 ½% of 144-16 raise to 2/83% of 72.
A.6
B.30
C.0
D.18
Ans:A

89.If the cost price of 15 books is equal to the selling price of 12 books.What is the profit percentage?
A.20%
B.50%
C.30%
D.25%
Ans:D

90.15 members can complete a work in 12 days.How many more members are needed to complete this work in 9 days?
A.18
B.3
C.5
D.20
Ans:C

91.GRAPES is written as 459371 in certain code.How should SPARE should be written in that code?
A.35179
B.43975
C.13957
D.19375
Ans:C

92.Which letter is 5th to the left of the 14th letter from the right end of the English alphabet?
A.H
B.R
C.S
D.I
Ans:A

93.Find the odd one Z U Q M L K
A.Q
B.L
C.K
D.M
Ans:D

94.On the 20th January 2012.It was Friday.What was the day on 15th April 2012?
A.Saturday
B.Sunday
C.Monday
D.Friday
Ans:B

95.What is the next number of the series 3,7,19,55,----------
A.108
B.142
C.171
D.163
Ans:D

96.Find the product:(x-a) (x-b) (x-c)-----------(x-z)
A.X raise to n
B.abc/z
C.0
D.1
Ans:C

97.Gopu started from a point and went 8 m north,turned right and moved 6 m.How far is he away from his starting point?
A.14 m
B.12 m
C.10 m
D.7 m
Ans:C

98.If A denotes /,B denotes x,C denotes -,D denotes + then 18 D 24 A 3 B 7  C 14:
A.84
B.60
C.174
D.None of these
Ans:B

99.What is the angle between the two hands of a clock when the clock show 4.40 PM?
A.100 Degree
B.120 Degree
C.140 Degree
D.80 Degree
Ans:A

100.Showing a girl Syam said “She is the sister of my uncle’s Son”,How if Syam related to the girl?
A.Wife
B.Sister-in law
C.Sister
D.Cousin
Ans:D




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Anyone who imagines they can work alone winds up surrounded by nothing but rivals,without companions.The fact is,no one ascends alone.-Lance Armstrong.

    ReplyDelete

Hello friends,
Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email