Choose your language

16 June 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

15-06-2019 UNIVERSITY ASSISTANT SOLVED PAPER


UNIVERSITY ASSISTANT
EXAM DATE:15-06-2019


UNIVERSITY ASSISTANT
EXAM DATE:16-06-2019
1.Volume of a cube with total surface area 3/2 m raise to 2 is________
A.1/4 m raise to 3
B.27/8 m raise to 3
C.1/8 m raise to 3
D.9/4 m raise to 3
Ans:C


2.The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 4:20 is
A.10 Degree
B.5 Degree
C.0 Degree
D.8 Degree
Ans:A

3.A man sold two mobile phones at Rupees 4,500 each.He sold one at a loss of 15% and the other at a gain of 15%.His loss or gain is_______
A.15% gain
B.15% loss
C.2.25% gain
D.2.25% loss
Ans:D

4.John started from his home and walked 12 km.Then he took a right turn and walked 4 km.Then again,he took a right turn and walked 8 km and finally took another right turn and walked 1 km.How far is he from his home now?
A.25 km
B.9 km
C.5 km
D.3 km
Ans:C

5._________% of 21.6 is 64.8
A.33 1/3
B.66 2/3
C.300
D.200
Ans:C

6.((2.27) raise to 3+3x(1.23) raise to 2x(2.27) raise to 2x(1.23)+(1.23) raise to 3)all divided by (2.27+1.23)=?
A.12.25
B.3.5
C.42.875
D.15.625
Ans:A

7.The L.C.M.of squares of two numbers is 12544 and the H.C.F.of the squares is 4.If one of the numbers is 14, what is the other number?
A.13
B.16
C.256
D.196
Ans:C

8.The ratio of number of men and women in a committee is 5:6.if the percentage increase in the number of men and women by 20% and 10% respectively,what will be the new ratio?
A.6:7
B.10:11
D.9:10
D.Cannot be determined
Ans:B


9.Machines A and B working together can do a piece of work in 6 days.Only A can do it in 8 days.In how many days B alone could finish the work?
A.24
B.12
C.16
D.20
Ans:A

10.A train 110 m long is running with a speed of 90 km/hr.In what time will it pass a boy who is running at 9 km/hr in the direction opposite to that in which the train is going?
A.6 sec
B.8 sec
C.5 sec
D.4 sec
Ans:D

11.A is the brother of B,C is the sister of D.B is the son of C.How is A related to C?
A.Nephew
B.Son
C.Brother
D.Father
Ans:B

12.Find the missing number:
37,50,__,82,101
A.63
B.64
C.65
D.66
Ans:C

13.A number,when divided by 5, leaves a remainder 3. When the square of the number is divided by 5, the remainder is:
A.3
B.4
C.0
D.1
Ans:B

14.If ALPHABET is coded as ZKOGZADS,then NUMERAL is coded as:
A.MTLDQZK
B.MTLQDZK
C.MTQLDZK
D.MTDQLZK
Ans:A

15.3:27::11:?
A.121
B.1221
C.1331
D.1441
Ans:C

16.In the following numbers,find the odd one out:
41,43,45,47
A.41
B.43
C.45
D.47
Ans:C

17.A woman walks 40 metres to the east of her house,then turns left and goes another 20 metres.Then turning to the west goes again 10 metres and starts walking to her house.In which direction she is walking now?
A.North-East
B.North-West
C.South-East
D.South-West
Ans:D

18.B,D,G,K,___
A.R
B.M
C.O
D.P
Ans:D

19.2000 January 1st was Saturday.What was the day in 1900 January 1st?
A.Saturday
B.Sunday
C.Monday
D.Tuesday
Ans:C

20.On arranging the words;Physics,Philosophy,Philately,Physical Education,Physiology as in a dictionary,the last word will be:
A.Physical Education
B.Physiology
C.Philosophy
D.Physics
Ans:B

21.Refrigeration is a process which
A.Kills bacteria
B.Inactivates the bacteria
C.Slows down the bacterial growth
D.Plasmolysis the bacteria
Ans:C

22.Reduction is addition of
A.Hydrogen
B.Water
C.Oxygen
D.Benzene
Ans:A

23.Father of mutation theory
A.Hugo De Vries
B.Gregor Mendel
C.Stanley Miller
D.Morgan
Ans:A

24.The frequency of ultrasound wave is typically
A.Above 20,000 kHz
B.Below 20 kHz
C.Above 20 kHz
D.Below 2 kHz
Ans:C

25.How much quantity of CO2 reaches atmosphere,when 1 kg methane is burnt?
A.30.03 kg
B.3.50 kg
C.1.25 kg
D.2.75 kg
Ans:D

26.The Hormone that regulates the rhythm of life is:
A.Prolactin
B.Auxin
C.Cortisol
D.Melatonin
Ans:D

27.Speed of sound is higher in which of the following mediums?
A.Liquids
B.Solids
C.Gases
D.All of these
Ans:B

28.In human 47 number of chromosomes(44+XXY) is resulted in
A.Klinefelter’s Syndrome
B.Down Syndrome
C.Edward Syndrome
D.Turner’s Syndrome
Ans:A

29.Which type of light waves/rays used in remote control and night vision camera?
A.Ultraviolet
B.X-rays
C.Infrared
D.Microwaves
Ans:C

30.Archaeopteryx is a connecting link of the following animals:
A.Pisces and Amphibians
B.Reptiles and Aves
C.Aves and Mammals
D.Amphibians and Reptiles
Ans:B

31.Who won the National Award for Best Actress at the National Film Award 2018?
A.Sridevi
B.Dipika Padukone
C.Divya Dutta
D.Anushka Shetty
Ans:A

32.Who is the recipient of Nobel Prize for Economics for the year 2018?
A.James P.Allison
B.George Smith
C.Tasuku Honjo
D.Paul Romer
Ans:D

33.Who wrote ‘Calcutta Chromosome’?
A.Anita Nair
B.Vikram Seth
C.Shashi Tharoor
D.Amitav Ghosh
Ans:D

34.Which country has declared 2019 as year of Tolerance?
A.Japan
B.France
C.UAE
D.Spain
Ans:C

35.The National Farmer’s Day is celebrated on
A.December 23
B.November 20
C.November 12
D.December 22
Ans:A

36.Which state in India set up Adhyatmik Vibhag(Spiritual department)?
A.Uttar Pradesh
B.Madhya Pradesh
C.Assam
D.Gujarat
Ans:B

37.Which African country has declared the new political capital ‘Gitega’?
A.Burundi
B.Nigeria
C.Ethiopia
D.Namibia
Ans:A

38.India’s first Music Museum to be set up at
A.Mysuru
B.Thiruvaiyaru
C.Uduppi
D.Varanasi
Ans:B

39.Who is the Chief Minister of Rajasthan?
A.Biplav Dev
B.Vasundhara Raje Scindia
C.Kamal Nath
D.Ashok Gehlot
Ans:D

40.Who is the author of the book ‘Changing India’?
A.Ramnath Kovind
B.Venkaiya Naidu
C.Manmohan Singh
D.Arun Jaitley
Ans:C

41.The population of India has been growing continuously and rapidly after which year?
A.1931
B.1926
C.1885
D.1921
Ans:D

42.Not a feature of horizontal diversification of crops
A.Value added products of low agricultural goods
B.Cultivation of good variety of crops
C.Mixed crop farming
D.Cultivate more than one crop
Ans:D

43.Karve Committee is related to
A.Public sector
B.Small scale industry
C.Basic and heavy industry
D.Agriculture
Ans:B

44.The policy of the government to protect domestic industries from foreign competition during the planning period is known as
A.Globalisation
B.Modernisation
C.Import Substitution
D.Nationalisation
Ans:C

45.A stone image of Buddha discovered in Kerala from
A.Kottayam
B.Karumadi
C.Karakkal
D.Kallil
Ans:B

46.Name the hill station founded and settled by the British during the course of Gurkha War 1815-16.
A.Shimla
B.Mount Abu
C.Darjeeling
D.Nainital
Ans:

47.F.W.Stevens designed which railway station in India?
A.Char Bagh,Lucknow
B.Dudhsagar,Goa
C.Victoria Terminus,Bombay
D.Ghum,West Bengal
Ans:C

48.Oudh Kisan Sabha in 1920 organised by
A.Jawaharlal Nehru
B.Baba Ramachandra
C.Mahatma Gandhi
D.Alluri Sitaram Raja
Ans:A

49.Swaraj flag designed at the time of Swadeshi Movement:
A.Motilal Nehru
B.Bal Gangadhar Tilak
C.Devendranath Tagore
D.Gandhiji
Ans:B

50.’Poduvaipu Era’commenced on
A.1330
B.1341
C.1342
D.1345
Ans:B

51.The natural western boundary of the Indian Subcontinent:
A.The Hindukush mountain
B.Kanchenjunga
C.Gouri-Sankar
D.Nanga Parbat
Ans:A

52.The tributary of lost river Saraswati:
A.Beas
B.Ravi
C.Jhelum
D.Sutlej
Ans:D

53.Tsunami affected Kerala on
A.26th December,2005
B.26th December,2004
C.28th December,2004
D.28th December,2005
Ans:B

54.As part of globalisation cardamom was imported to India from which country?
A.Sri Lanka
B.Malaysia
C.Vietnam
D.Gautemala
Ans:D

55.The longest serving governor of RBI:
A.Benegal Ram Rau
B.C.D.Desmukh
C.Manmohan Singh
D.C.Rangarajan
Ans:A

56.65% of soils of Kerala
A.Red soil
B.Black soil
C.Acid saline
D.Laterite
Ans:D

57.Biological park in Kerala
A.Thattekkad
B.Agastya Mountain Region
C.Silent Valley
D.Chinnar
Ans:B

58.Not a feature of New Economic Policy
A.Privatisation
B.Liberalisation
C.Socialisation
D.Globalisation
Ans:C

59.Roof of the world
A.Pamir
B.Karakoram
C.Aksaichin
D.Godwin Austin
Ans:A

60.Programme introduced to alleviate poverty in urban areas
A.NRY
B.SGRY
C.SJSY
D.SJSRY
Ans:B

61.The Provision regarding the appointment and conditions of services of the Comptroller and Auditor General of India are laid down in
A.Article-148
B.Article-324
C.Article-74
D.Article-280
Ans:A

62.Directive Principles of State Policy are enumerated in
A.Part III
B.Part II
C.Part IV
D.Part IX
Ans:C

63.The Parliament of India consists of
A.President and Prime Minister
B.Rajya Sabha and Lok Sabha
C.President,Rajya Sabha and Lok Sabha
D.President,Prime Minister and Council of Ministers
Ans:C

64.The Charter of Fundamental Rights in Indian Constitutive is adopted from the Constitution of
A.America
B.Canada
C.Britain
D.France
Ans:A

65.To whom a Governor address his resignation?
A.President
B.Prime Minister
C.Chief Minister
D.Chief Justice of High Court
Ans:A

66.Largest Union Territory in India in area is
A.Chandigarh
B.Lakshadweep
C.Daman and Diu
D.Andaman and Nicobar Islands
Ans:D

67.The retirement age of Supreme Court Judges is
A.62
B.65
C.60
D.70
Ans:B

68.Choose the Central Service among the following:
A.Indian Administrative Service
B.Indian Police Service
C.Indian Railway Service
D.Sales Tax Officers
Ans:C


69.The Chairman and members of Union Public Service Commission are appointed by
A.Prime Minister
B.President
C.Governor
D.Chief Justice of Supreme Court
Ans:B

70.Identify the Constitutional Amendment through which a List of Fundamental Duties was inserted to Indian Constitution.
A.38th Amendment
B.44th Amendment
C.52nd Amendment
D.42nd Amendment
Ans:D

71.Replace the underlined word with one which is OPPOSITE to its meaning:
Only indigent customers use this product.
A.Poor
B.Quality-conscious
C.Affluent
D.Local
Ans:C

72.”Be abreast of something’means
A.Keep away from
B.Be better than
C.Be similar to
D.Be up to date with
Ans:D

73.Fill in the blank:
The shop-keeper,along with his helpers,________the shop at 10’0 clock everyday.
A.Opens
B.Open
B.Is opening
D.Are opening
Ans:A

74.Choose the meaning of the underlined word:
A disinterested referee controlled the title clash.
A.Impartial
B.Inexperienced
C.Experienced
D.Corrupt
Ans:

75.Fill in the blank:
Creativity is a quality that_______architect must possess:
A.An
B.A
C.All
D.The
Ans:A

76.Fill in the blank:
The customers are quite pleased ______the new product.
A.in
B.by
C.at
D.with
Ans:B

77.Choose the correct reported form of the following sentence:
“Did you have your lunch?”,Mother told the child.
A.Mother asked the child whether did he have his lunch
B.Mother asked the child whether he had his lunch
C.Mother asked the child whether did you have your lunch
D.Mother asked the child whether you had your lunch
Ans:B

78.The Panchayat is constructing a community hall in our ward.Choose the correct passive form of the above sentence.
A.A community hall is constructed in our ward.
B.A community hall has been being constructed in our ward
C.A community hall is being constructed in our ward
D.A community hall has been constructed in our ward.
Ans:C

79.”Intrepid” means
A.Brave
B.Cowardly
C.Wise
D.Foolish
Ans:A

80.’Ewe’ is a female_______
A.Elephant
B.Parrot
C.Sheep
D.Boar
Ans:C

91.TCP/IP stands for
A.Transfer Control Protocol/Internal Protocol
B.Transfer Control Protocol/Internet Protocol
C.Transmission Control Protocol/Internal Protocol
D.Transmission Control Protocol/Internet Protocol
Ans:D

92.The speed of data transmission in internet is measured in
A.Bits per minute
B.Bytes per minute
C.Bits per second
D.Bytes per second
Ans:C

93.The initial term of registration of a trademark in India is
A.10 years
B.15 years
C.20 years
D.25 years
Ans:A

94.Which among the following statements are true about registers inside a CPU?
I.Registers are part of primary memory
II.Registers are volatile.
A.Only (i) is true
B.Only(ii) is true
C.Both (i) and (ii) are true
D.Both (i) and (ii) are false
Ans:C

95.The exclusive rights granted for an invention is called
A.Copyright
B.Patent
C.Trademark
D.Industrial design
Ans:B

96.An Amendment to the Indian IT Act was passed by Parliament in
A.2006
B.2007
C.2008
D.2009
Ans:C

97.Which Section of Indian IT Act was invalidated by Supreme Court of India?
A.Section-66A
B.Section-66B
C.Section-66C
D.Section-66D
Ans:A

98.Attempting to acquire username,passwords,etc.by claiming as the original website of a popular website is called:
A.Hacking
B.Trojan Horse
C.Denial of Service attack
D.Phishing
Ans:D

99.Who is considered as the Father of Internet?
A.Tim Berners Lee
B.Douglas Engelbart
C.Vinton Gray Cerf
D.Marc L.Andreessen
Ans:C

100.Which among the following is not an operating system?
A.Windows
B.Linux
C.macOS
D.Safari
Ans:D





SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. In order to succeed you must fail,so that you know what not to do the next time.-Anthony.J.D'Angelo.

    ReplyDelete

Dear Valuable Customer,
Thank you for giving us the opportunity to serve you better,please help us by taking few seconds to tell us about the service you received.As your Feedback is very important for us.We appreciate your comments and make sure we meet your expectations.Your satisfaction reflects our liking of service which gives us positive results to run healthy business,feel free to give comments as per satisfaction.Thanks for being awesome customer.May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email