Choose your language

6 July 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

06-07-2019 LD TYPIST

LOWER DIVISION TYPIST & CONFIDENTIAL ASSISTANT GRADE II (VARIOUS) TYPIST CLERK/CLERK TYPIST(COMPANY/CORPORATION)
EXAM DATE:06-07-2019


ONLINE EXAM PRACTICE FREE NOW

1.The Governor General who banned ‘Sati system’:
A.Lord Macauly
B.Lord Canning
C.Lofd William Bentinck
D.Lord Dalhousie
Ans:C


2.The headquarters of ‘UNO’:
A.New York
B.Geneva
C.Tokyo
D.Washington
Ans:A

3.The emperor mentioned in Allahabad Pillar:
A.Chandra Gupta Mourya
B.Bimbisaran
C.Bindusaran
D.Samudra Gupta
Ans:D

4.The river originates from Manasarover is:
A.River Indus
B.Brahmaputra
C.River Yamuna
D.Ganga
Ans:B

5.The position of India in the world in terms of forest area:
A.4th place
B.7th place
C.12th place
D.10th place
Ans:D

6.Arabica is a variety of:
A.Coffee
B.Tea
C.Mustard
D.Cotton
Ans:A


7.The third annual session of Indian National Congress was held at:

A.Madras
B.Bombay
C.Allahabad
D.Kolkata
Ans:A


8.The World Science Day is observing on:

A.November 10
B.December 10
C.June 6
D.April 22
Ans:A

9.The longest bridge in India is in:
A.Uttar Pradesh
B.Uttarakhand
C.Gujarat
D.Assam
Ans:D

10.As per 2011 census report the lowest population is in:
A.Pattanamthitta
B.Kasargod
C.Idukki
D.Wayanad
Ans:D


11.’Satriya’is a:
A.Musical instrument
B.Festival
C.Dance form
D.Painting
Ans:C

12.As per 2018 world happiness index report which country has the first position:
A.Finland
B.Denmark
C.Norway
D.Switzerland
Ans:A

13.’Jatikummi’ is a work of:
A.Sreenarayana Guru
B.Vagbadanandan
C.Pandit Karuppani
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:C

14.Which is the first Indian language to be given a classical language status?
A.Kannada
B.Tamil
C.Telugu
D.Sanskrit
Ans:B

15.Paschimodayam’was published from:
A.Thalassery
B.Kannur
C.Thrissur
D.Kozhikode
Ans:A

16.Raphel aircraft agreement was signed with:
A.America
B.France
C.Israel
D.Russia
Ans:B

17.’Aryabatta was launched in:
A.1972
B.1978
C.1975
D.1982
Ans:C

18.The Kizhariyur Bomb case is related with:
A.Quit India Agitation
B.Malabar Rebellion
C.Kayyur riot
D.Punnapra Vayalar agitation
Ans:A

19.The first educational minister of free India:
A.Maulana Abdul Kalam Asad
B.Jagjivan Ram
C.Dr.B.R.Ambedkar
D.Rajagopalachari
Ans:A


20.In which year Rabindranath Tagore met Sreenarayana Guru at Sivagiri:

A.1918
B.1920
C.1916
D.1922
Ans:D


21.The iron and steel plant started with the support of Britain:
A.Bokkaro
B.Durgapur
C.Jamshedpur
D.Bilai
Ans:B

22.Who remarked Balagangadhara Tilak as ‘Father of Indian unrest?
A.Valantine Chirole
B.Charlse Ball
C.J.B.Mallison
D.William Kay
Ans:A

23.’Tel’ is a tributary of river:
A.Brahmaputhra
B.Ganges
C.Godavari
D.Mahanadi
Ans:D

24.Among the languages given below which is not an official language in UNO:
A.German
B.Arabic
C.Chinese
D.Spanish
Ans:A

25.The winner of 2018 world cup football championship;
A.England
B.Portugal
C.Spain
D.France
Ans:D

26.The temple where Sreenarayana Guru installed a mirror:
A.Kalavankode
B.Murikkumpuzha
C.Peringottumkara
D.Palluruthi
Ans:A

27.U.N.library is situated in:
A.Newyork
B.Geneva
C.Tokyo
D.Paris
Ans:A

28.New Bank of India was merged to:
A.Punjab National Bank
B.State Bank of India
C.Syndicate Bank
D.Bank of Baroda
Ans:A

29.The reformer who fought for the right to walk in the approach roads of Thali temple at Kozhikode:
A.K.Kelappan
B.Vagbhadanandan
C.C.Krishnan
D.Swami Anadatheerthan
Ans:C

30.Who won the ‘Ezhuthachan Puraskaram’ of 2018?
A.Kalpetta Narayanan
B.M.Mukundan
C.Sugathakumari
D.M.T.Vasudevan Nair
Ans:B

31.The original name of Thycaud Ayya Guru?
A.Velayudha Panikkar
B.Subbaraya Paniker
C.Kesava Paniker
D.Muthukumaran
Ans:B

32.The author of Kerala Pazhama’:
A.Elakulam Kunjan Pillai
B.Pachu Muthathu
C.William Logan
D.Herman Gundert
Ans:D

33.Among the works given below which one is not a work of Chattambi Swamikal?
A.Adi Basha
B.Prachina Malayalam
C.Vedhadikara Nirupanam
D.Daivadasakam
Ans:D

34.In which year Gandhi visited Mahe?
A.1920
B.1924
C.1931
D.1934
Ans:D

35.In which year Malala Yousafzai won the Nobel Prize for peace?
A.2014
B.2013
C.2015
D.2016
Ans:A

36.Napa sheva port is in:
A.Gujarat
B.Maharashtra
C.Orissa
D.Andrapradesh
Ans:B

37.In which year Ayyankali nominated to “Sreemoolam praja Saba”:
A.1908
B.1912
C.1910
D.1916
Ans:C

38.Jaisalmar fort situated in:
A.Maharashtra
B.Andrapradesh
C.Rajasthan
D.Karnataka
Ans:C

39.The venue of 2024 Olympic games:
A.Los Angeles
B.Paris
C.Moscow
D.Tokyo
Ans:B

40.Who gave leadership to the ‘Savarnajatha’in the period of vaikkom sathyagraha?
A.E.V.Ramaswami Naiker
B.Mannath Padmanabhan
C.K.Kelappan
D.C.Kesavan
Ans:B

41.Demonetization was declared on:
A.2016 November 8
B.2016 December 30
C.2017 September 18
D.2017 November 28
Ans:A

42.The butterfly park is situated in:
A.Thenmala
B.Eravikulam
C.Neyyar
D.Thekkadi
Ans:A

43.Gandhi met Sreenarayana Guru at:
A.Varkkala
B.Aruvippuram
C.Sivagiri
D.Kanyakumari
Ans:C

44.2018 Janpith award was won:
A.Amitav Gosh
B.Krishna Sobni
C.Kedarnath Singh
D.Raguveer Chaudhari
Ans:A

45.Which section of Indian Penal code criminalized adultery as unconstitutional?
A.Section 460
B.Section 487
C.Section 397
D.Section 497
Ans:D

46.Pallipuram Fort is situated in:
A.Thiruvananthapuram
B.Ernakulam
C.Alappuzha
D.Palakkad
Ans:B

47.The first census in India after independence was in:
A.1948
B.1951
C.1952
D.1962
Ans:B

48.The reorganization of states on linguistic base was proposed by:
A.J.V.P.Commission
B.Fazal Ali Commission
C.S.K.Dhar Commission
D.Dr.S.Radhakrishnan Commission
Ans:B

49.The Dutch commander defeated by Marthanda Varma in the battle of Kolachal:
A.Robert Clive
B.Van Reed
C.Captain Lali
D.De Lenoy
Ans:D

50.’Swamithoppu’ is the birth place of:
A.Sreenarayana Guru
B.Vaikunda Swamikal
C.Chattambi Swamikal
D.Ayya Swamikal
Ans:B

51.Small machines handling and easy to carry in called:
A.Policy
B.Foolscap
C.Portable
D.Manifest
Ans:C

52.Mainspring is situated in the______
A.Right
B.Middle
C.Front
D.Left
Ans:D

53._________is connecting the carriage with Main Spring.
A.Feed rolls
B.Carriage rack
C.Thumb wheel
D.Draw chord
Ans:D

54.When the ______is broken or snapped the machine will stop immediately.
A.Dog block
B.Loose dog
C.Rigid dog
D.Draw Chord
Ans:D

55.___________makes the carriage moves towards the left through the draw chord.
A.Carriage rode
B.Pinion wheel
C.Cylinder knob
D.The Main Spring force
Ans:D

56.The jerky motion of the carriage in due to:
A.Hard touch
B.Too much main spring tension
C.High speed
D.Hard cylinder
Ans:B

57.Touch system of typing is otherwise called:
A.Non visual system
B.Sight method
C.Accurate typing
D.None of these
Ans:A

58.The front portion of the typewriter where key buttons are arranged is called:
A.Type basket
B.Key board
C.Segment
D.None of these
Ans:B

59.The common key board adopted for all standard typewriters is called
A.Universal standard keyboard
B.Ideal keyboard
C.Scientific keyboard
D.None of these
Ans:A

60.Striking the keys at a uniform rate with a pleasing sound to the ear is called
A.Rhythm
B.Light touch
C.Hard touch
D.Heavy sound
Ans:A

61.The key making impression on the paper while typing are called:
A.Character keys
B.Master key
C.Non character key
D.Shift key
Ans:A

62.The forming of letters accurately in a regular line with even space between
Them is called:
A.Line space
B.Master key
C.Alignment
D.Non character key
Ans:C

63.The moving part on the typewriter is called:
A.Cylinder
B.Feed rolls
C.Space bar
D.Carriage
Ans:D

64.Top plate is also called:
A.Paper table
B.Cowl or hood
C.Alignment scale
D.Cylinder
Ans:B

65.There are _________kinds of cylinders.
A.Three
B.Four
C.Six
D.Five
Ans:A

66.__________is used to bring the carriage from one point to another point easily.
A.Tabulator
B.Back space key
C.Carriage release lever
D.Space bar
Ans:A

67.When the carriage is at rest,_________dog is holding the tooth of the
escapement wheel.
A.Loose dog
B.Rigid dog
C.Dog block mechanism
D.Ratchet wheel
Ans:A

68.Centre Guide or type guide shows the:
A.Typing point
B.Alignment scale
C.Control the ribbon movement
D.Up and Down movement
Ans:A

69.Semi circular part seen above the types basket is called:
A.Keyboard
B.Carriage rode
C.Segment
D.None of these
Ans:C

70.There are_______kinds of shift systems.
A.Three
B.Two
C.Four
D.Five
Ans:B

71.Giving equal work to fingers of both hands and according to the strength of the
fingers is called:
A.Universal standard arrangement
B.Scientific arrangement
C.Blind system
D.Touch system
Ans:A

72.The scale fixed in front of the cylinders is called:
A.Paper table scale
B.Marginal stop scale
C.Alignment scale
D.Paper scale
Ans:C

73.Worn out teeth of the carriage rack is the cause of:
A.Jerking
B.Sluggish movement
C.Up and down movement
D.Bad alignment
Ans:A

74.Variable line spacer is otherwise called:
A.Push button
B.Thumb wheel
C.Knob
D.Cylinder ratchet
Ans:A

75.There are_______types of ribbon movements in a typewriter.
A.Three
B.Four
C.Two
D.One
Ans:A


76.Typewriter was invented by:
A.Christopher.L.Sholes
B.William Stanley
C.Alexander Grahambel
D.Henry Mill
Ans:D

77.Guide keys are _________and_________
A.H and J
B.J and N
C.A and ;
D.N and C
Ans:C

78.Olivetti is the name of a____________
A.Portable typewriter
B.Standard typewriter
C.Segment
D.Type basket
Ans:A

79.There are ________important parts in a typewriter.
A.Three
B.Four
C.One
D.Five
Ans:

80.According to the size,there are ______types of typewriter.
A.Two
B.Six
C.Four
D.Five
Ans:C

81.A sentence in MS word can be moved from one place to another place by:
A.Select All,Cut
B.Select,Cut and Paste
C.Select All and copy
D.None of these
Ans:B

82.MS Word is a ______software.
A.Graphic Software
B.Application Software
C.System Software
D.None of these
Ans:B

83.Which bar displays the current page number in MS Word?
A.Task Bar
B.Y Status Bar
C.Tool Bar
D.Menu Bar
Ans:B

84.The command Ctrl+U in MS Word is used for:
A.Unblock
B.Under select
C.Underline
D.None of these
Ans:C

85.A ClipArt in MS Word 2007 can be inserted by clicking one of the following in
correct order.
A.Insert->ClipArt
B.Insert->Shapes->ClipArt
C.Insert->Picture->Clip Art
D.Insert->Small Art->Clip Art
Ans:A

86.Usage of Function Key F7 in MS word:
A.New window
B.Spelling and grammar
C.Save As
D.None of these
Ans:B

87.MS Word provides_________types of tab stops.
A.2
B.3
C.4
D.5
Ans:D

88.One of the following is not available in the Ruler of MS Word screen:
A.Left Indent
B.Right Indent
C.Tab stop box
D.First line Indent
Ans:C

89.Portrait and Landscape are the options of:
A.Page Orientation
B.Page Size
C.Page Layout
D.None of these
Ans:A

90.One of the following line spacing option cannot be seen in Paragraph Dialogue
Box in MS Word:
A.Single
B.Double
C.Triple
D.Multiple
Ans:C

91._______Zoom option is not available in Zoom Dialogue Box in MS Word 2007.
A.200%
B.100%
C.75%
D.50%
Ans:D

92.Cannot perform one of the following from Quick Access Toolbar:
A.E-mail
B.Quick Print
C.Save
D.Save as
Ans:D

93.What will happen when we press ‘Delete’ key?
A.Delete one character on the right side of the cursor
B.Delete one word on the right side of the cursor
C.Delete one character on the left side of the cursor
D.Delete one word on the left side of the cursor
Ans:A

94.’Ctrl+Z’ shortcut key used for:
A.Redo
B.Undo
C.Zoom
D.None of these
Ans:B

95.Which of the following is the arithmetic operator for division?
A./
B.\
C.-
D.None of these
Ans:B

96.’Find’ option is available in______Ribbon.
A.View
B.References
C.Page layout
D.Home
Ans:D

97.Quick Tables can be inserted by clicking one of the following in order:
A.Insert->Table->Insert Table->Quick Table
B.Insert->Table->Quick Table->Insert Table
C.Insert->Table->Quick Table
D.Insert->Quick Table->Insert Table
Ans:C

98.1024 GB=:
A.1 TB
B.1 PB
C.1 GB
D.None of these
Ans:A

99.Pick out an example of Main memory from the following:
A.Hard Disk
B.iPod
C.CD
D.RAM
Ans:D

100.One of the following is not an input device:
A.Touch screen
B.Track Ball
C.Voice Response System
D.Optical Mark Reader

Ans:C




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Develop success from failures.Discouragement and failure are two of the surest stepping stones to success.-Dale Carnegie.

    ReplyDelete

Hello friends,
Hi,thanks for recommending us!!We're glad you had a great experience.............www.examchoices.in!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax{One Hundred Rupees+Tax} only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email