Choose your language

13 October 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

PHARMACIST GR.II,HEALTH SERVICES/IMS 06.09.2019

PHARMACIST GR.II,HEALTH SERVICES/IMS
EXAM DATE:06.09.2019





PHARMACIST GR.II,HEALTH SERVICES/IMS
EXAM DATE:06.09.2019
1.Number of Neutrons in 56Fe26 is:
A.30
B.56
C.26
D.82
Ans:A

2.Which of the following radiation have least penetrablity?
A.X-ray
B.Beta particles
C.Gamma particles
D.Alpha particles
Ans:D

3.Phytomenadione is:
A.Niacin
B.Vitamin K
C.Pyridoxin
D.Lipoic acid
Ans:B

4.The rate limiting step in glycolysis is catalyzed by the enzyme:
A.Phosphofructokinase
B.Aldolase
C.Enolase
D.Hexokinase
Ans:A

5.What is spirit of salt?
A.MgSO4
B.Na2B4O7
C.CaOCl2
D.HCl
Ans:D

6.Which of the following is useful in Cyanide poisoning?
A.Sodium bi sulphite
B.Sodium metabisulphite
C.Sodium sulfosuccinate
D.Sodium thiosulphate
Ans:D

7.Nitrous Oxide is stored in:
A.Blue colored cylinder
B.Grey colored cylinders
C.White cylinder with Black neck
D.Orange colored cylinders
Ans:A

8.True antagonist of morphine:
A.Nalorphine
B.Naloxone
C.Nalbuphine
D.Methadone
Ans:B

9.Ma-Huang is another name of:
A.Ephedra
B.Artemesia
C.Rhubarb
D.Cascara
Ans:A

10.An adulterant of digitalis leaves:
A.Verbascum thapses
B.Cayratia pedata
C.Crotalaria striata
D.Cymbopogon flexuosus
Ans:A

11.Which of the following is anti-oestogen?
A.Tibolone
B.Clomiphene
C.Letrozole
D.Mifepristone
Ans:B

12.Uterine relaxants are also known as:
A.Ecbolics
B.Tocolytics
C.Abortifacients
D.Analeptics
Ans:B

13.Through which route Ipratropium bromide is administered?
A.Subcutaneous
B.Topical application
C.Oral
D.Inhalation
Ans:D

14.Which of the following is fourth generation cephalosporin?
A.Cephalothin
B.Cephamandole
C.Cefepime
D.Ceftriaxone
Ans:C

15.Example for a typical antipsychotic:
A.Haloperidol
B.Penfluridol
C.Olanzapine
D.Thioridazine
Ans:C

16.Fluoxetine is an example for:
A.A typical antidepressant
B.Serotonin and Noradrenaline Re uptake Inhibitor
C.Tricyclic anti depressant
D.Selective Serotonin Re-uptake Inhibitor
Ans:D

17.Digoxin act on by inhibiting:
A.Na+K+ATP ase
B.Myosine light chain kinase
C.Na+Cl-antiport
D.Glut-4
Ans:A

18.Ankle oedema is a frequent adverse effect of:
A.Propranolol
B.Nifedipine
C.Captopril
D.Nicorandil
Ans:B

19.Which of the following is potassium sparing diuretic?
A.Eplerenone
B.Ethacrynic acid
C.Acetazolamide
D.Hydrochlorothiazide
Ans:A

20.Which vitamine is given along with INH to reduce risk of neurotoxicity?
A.Niacin
B.Pyridoxine
C.Pantothenic acid
D.Thiamine
Ans:B

21.The first Pharmacy council of India was started functioning in:
A.1952
B.1950
C.1949
D.1955
Ans:C

22.For the constitution of State Pharmacy Council,the respective State Government have to nominate……. Government analyst(s).
A.Two
B.One
C.Five
D.Three
Ans:B

23.Which of the defect in an emulsion make most unstable?
A.Creaming
B.Flocculation
C.Cracking
D.Sedimentation
Ans:C

24.Approximate chemical formula of bleaching powder is:
A.Ca2Ocl2
B.(CaO)2Cl
C.Ca(Ocl)Cl
D.Ca(OH)Cl2
Ans:C

25.Which antiviral drug is found to be useful in parkinsonism?
A.Abacavir
B.Oseltamivir
C.Zanamivir
D.Amantadine
Ans:D

26.Who is responsible for preparation and maintenance of first register?
A.Pharmacy Council of India
B.DGHS
C.State Pharmacy Councils
D.AICTE
Ans:C

27.Which of the following drug shows immune-suppressant activity?
A.Levamizole
B.Miconazole
C.Clotrimazole
D.Itraconazole
Ans:A

28.Neuroleptic agents are also known as:
A.Psycho-analeptics
B.Major tranquilizers
C.Anti-maniac agents
D.Mood elevators
Ans:B

29.Extrapyramidal side effects are common with:
A.Chloramphenicol
B.Chlorpheneramine
C.Chlorothiazide
D.Chlorpromazine
Ans:D

30.Which of the opium alkaloid is benzyl isoquinoline derivative?
A.Morphine
B.Codeine
C.Thebaine
D.Papaverine
Ans:D

31.Weakly acidic drugs are better absorbed from:
A.Alkaline pH
B.Neutral pH
C.Acidic pH
D.Very high pH
Ans:C

32.Pick out the Choline esterase re-activator:
A.Atropine
B.Flumazenil
C.Pralidoxime
D.Donepezil
Ans:C

33.Ondansetron act by antagonism of:
A.5HT-3 receptor
B.H2 receptor
C.5HT-1 receptor
D.D2 receptor
Ans:A

34.Which one is an important drug in paracetamol poisoning?
A.N-acetyl p-benzoquinoneimine
B.N-acetyl muramic acid
C.N-acetyl glycine
D.N-Acetyl cysteine
Ans:D

35.Which of the following is a good uricosuric agent:
A.Sulfamethoxazole
B.Sulfanilamide
C.Sulfinpyrazone
D.Sulphacetamide
Ans:C

36.Example for ultra short acting barbiturate:
A.Secobarbitone
B.Methohexitone
C.Butobarbitone
D.Amylobarbitone
Ans:B

37.Oto and nephrotoxicity is common with which class of antibiotics?
A.Macrolides
B.Carbepenams
C.Aminoglycosides
D.Polyenes
Ans:C

38.Which of the following is selective M AO-B inhibitor”
A.Selegiline
B.Clorgyline
C.Moclobemide
D.Iproniazid
Ans:A

39.Which of the following is heparin antagonist?
A.Potassium sulphate
B.Protamine sulfate
C.Lepirudin
D.Alteplase
Ans:B

40.Grey baby syndrome is associated with:
A.Chlorprpmazine
B.Chlorcyclizine
C.Chloroquine
D.Chloramphenicol
Ans:D

41.The chemical group of Glycyrrhizin is:
A.Alkaloid
B.Glycoside
C.Saponin
D.Sesquiterpene
Ans:C

42.World diabetes day:
A.14th of November
B.4th of November
C.4th of March
D.14th of July
Ans:A

43.BCG vaccination gives protection against:
A.Mumps
B.Rubella
C.Measles
D.TB
Ans:D

44.Curved,warty trichomes are present in:
A.Datura
B.Senna
C.Eucalyptus
D.Digitalis
Ans:B

45.Aretemisinin is used as:
A.Antelminthic
B.Antimalaraial
C.Diaphoretic
D.Aperient
Ans:B

46.Which of the following is a peripherally acting muscle relaxant?
A.Baclofen
B.Methocarbamol
C.Dantrolene
D.Tizanidine
Ans:C

47.Example for Alpha Glucosidase Inhibitor:
A.Miglitol
B.Nateglinide
B.Gliclazide
D.Glyburide
Ans:A

48.Which of the following is called Indian Gum?
A.Colophony
B.Tragacanth
C.Guar gum
D.Acacia
Ans:D

49.Which of the following emulsifiers have highest HLB value?
A.PEG 400
B.Cetrimide
C.Sodium Lauryl Sulfate
D.Span 80
Ans:C

50.Example for aromatase inhibitor:
A.Letrozole
B.Fosfestrol
C.Flutamide
D.Tamoxifen
Ans:A

51.Chance of Ototoxicity is more with:
A.Acetazolamide
B.Spironolactone
C.Mannitol
D.Frusemide
Ans:D

52.Which of the following is an essential amino acid?
A.Alanine
B.Valine
C.Tyrosine
D.Arginine
Ans:B

53.Which of the following schedule deals with regulations and requirements for establishing and running a pharmacy?
A.Schedule M
B.Schedule N
C.Schedule K
D.Schedule F
Ans:B

54.License in Form 10 is issued for the import of:
A.Drugs for test or analysis
B.All new drugs
C.Biological preparations
D.Cosmetics
Ans:C

55.Which class of drugs can be manufactured under loan license in Form 25A?
A.Drugs specified in Schedule X
B.Drugs specified in Schedule C and C1
C.Drugs other than those specified in Schedule X
D.Drugs other than those specified in schedule C,C1 and X
Ans:D

56.Ideal temperature for storage of freeze-dried BCG vaccine is:
A.Between 2 and 8 Degree C
B.Below minus 2 Degree C
C.Between 2 and 4 Degree C
D.Below 0 degree C
Ans:A

57.Which of the following is a first line anti-tubercular drug?
A.PAS
B.Pyrazinamide
C.Ethionamide
D.Thiacetazone
Ans:B

58.Equivalent weight of Potassium permanganate in alkaline medium is:
A.316
B.31.6
C.52.7
D.5.27
Ans:C

59.Which of the following is an inhalation anesthetic?
A.N2O
B.NO2
C.NO
D.HNO2
Ans:A

60.Fomepizole acts by inhibiting:
A.Choline esterase
B.Lactate dehydrogenase
C.Xanthine oxidase
D.Alcohol dehydrogenase
Ans:D

61.Universal antidote contains:
A.Activated charcoal,Tannic acid and Magnesium Oxide
B.Activated charcoal,Tartaric and Magnesium Oxide
C.Activated charcoal,Tartaric and Magnesium hydroxide
D.Activated charcoal,Tannic and Magnesium Trisilicate
Ans:A

62.Molecular formula of Green vitriol is:
A.CuSO4.5H2O
B.FeSO4.7H2O
C.Fe2(SO4)3.7H2O
D.Na2B4O7
Ans:B

63.Two important uses of Apomorphine are:
A.Analgesic and anti-tussive
B.Anti-spasmodic and anti-emetic
C.Analgesic and anti-emetic
D.As an emetic and in Parkinsonism
Ans:D

64.At isoelectric pH,an amino acid will exist as:
A.Anion
B.Cation
C.Zwitter ion
D.None of the above
Ans:C

65.The safety of a drug is more,if the therapeutic index is:
A.Less than one
B.One
C.Greater than one
D.None of the above
Ans:C

66.Which is called British anti-Lewisite?
A.Mechlorethamine
B.Sarin
C.Dyflos
D.Dimercaprol
Ans:D

67.Example for selective ? ? 2 adrenergic blocker:
A.Phentolmine
B.Yohimbine
C.Chlorpromazine
D.Prazosin
Ans:B

68.Example for cardio-selective beta blocker:
A.Atenolol
B.Timolol
C.Sotalol
D.Pindolol
Ans:A

69.Which of the following sulfonamide is applied topically?
A.Sulfamethoxy pyridazine
B.Sulfacetamide Sodium
C.Sulfaguanidine
D.Succinyl sulfathiazole
Ans:B

70.Example for benzodiazepine antagonist:
A.Flumazenil
B.Zopiclone
C.Flucytosine
D.Zolpidem
Ans:A

71.Allopurinol act by inhibiting the enzyme:
A.Monoamine oxidase
B.Aldehyde dehydrogenase
C.Xanthine oxidase
D.Superoxide dismutase
Ans:C

72.How much of 10% KCl solution is required to prepare one Liter of 4% solution?
A.40 ml
B.50 ml
C.200 ml
D.400 ml
Ans:D

73.Eugenol is a chief constituent in:
A.Fennel
B.Clove
C.Nutmeg
D.Coriander
Ans:B

74.Which test is best suited for the identification of Anthraquinone C-glycosides?
A.Borntrager’s test
B.Keller Killiani test
C.Foam test
D.Modified Borntrager’s test
Ans:D

75.When Klunge’s test was conducted with a sample of aloes,a wine red color was obtained.The sample may be:
A.Socotrine aloes
B.Zanzibar aloes
C.Curacao aloes
D.Cape aloes
Ans:C

76.Which of the following drug prevent mast cell degranulation?
A.Sodium cromoglycate
B.Di sodium EDTA
C.Sodium sulfosuccinate
D.Sodium Pentothal
Ans:A

77.Which of the following is analeptic drug?
A.Nicotinic acid
B.Nicorandil
C.Niclosamide
D.Nikethamide
Ans:D

78.Gum hyperplasia is associated with long term use of:
A.Phenylbutazone
B.Phenytoin
C.Phenenteramine
D.Phenobarbitone
Ans:B

79.Which class of drugs is associated with ‘cheese reaction’?
A.ACE inhibitors
B.COX inhibitors
C.MAO inhibitors
D.COMT inhibitors
Ans:C

80.Which of the following drug is used to reduce the risk of cyclophosphamide induced hemorrhagic cystitis?
A.Mesna
B.BAL
C.Thio-TEPA
D.5-FU
Ans:A

81.Which of the following local anesthetic is long acting?
A.Tetracaine
B.Procaine
C.Lignocaine
D.Chloroprocine
Ans:A

82.Example for peripheral decarboxylase inhibitor
A.Probenecid
B.Benserazide
C.Iproniazid
D.Zotepine
Ans:B

83.Example for a typical antidepressant:
A.Fluoxetine
B.Amoxapine
C.Sertline
D.Trazodone
Ans:D

84.Which family cinnamon belongs to?
A.Streptomycin
B.Lauraceae
C.Imarubaceae
D.Rubiaceae
Ans:B

85.Which of the following is not an aminoglycoside antibiotic?
A.Streptomycin
B.Gentamicin
C.Amikacin
D.Mithramycin
Ans:D

86.The alkaloid colchicine is an:
A.Anti cancer drug
B.Anthelmintic drug
C.Anti-gout drug
D.Anti Parkinsonian drug
Ans:C

87.Barbiturates acts through:
A.Glutamate receptors
B.Nicotinic receptors
C.NMDA receptors
D.GABA receptors
Ans:D

88.Ondansetron act by antagonizing:
A.D2 receptor
B.H2 receptors
C.5HT3 receptors
D.H1 receptors
Ans:C

89.The new WHO formula for ORS does not contain
A.Sodium chloride
B.Potassium chloride
C.Sodium citrate
D.Calcium chloride
Ans:D

90.Composition of Contrimoxazole is:
A.Trimethoprim:Sulphamethoxazole=1:2
B.Trimethoprim:Sulphamethoxazole=5:1
C.Sulphamethoxazole:Tri-methoprim=5:1
D.Trimethoprim:Sulphadiazine=1:5
Ans:C

91.Which is a selective estrogen receptor down regulator?
A.Flutamide
B.Letrozole
C.Fulvestrant
D.Finasteride
Ans:C

92.Vincristine is a-type of alkaloid.
A.Indole
B.Phenanthrene
C.Benzyl isoquinoline
D.Triterpenoid
Ans:A

93.Formula for primary emulsion of castor emulsion is:
A.Oil:water:gum=4:3:1
B.Oil:water:gum=3:2:1
C.Oil:water:gum=2:2:1
D.Oil:water:gum=4:2:1
Ans:D

94.Ideal temperature to store insulin is:
A.0 Degree C-2 Degree C
B.0 Degree C
C.2 Degree C-8 Degree C
D.20 Degree C-40 Degree C
Ans:C

95.Omeprazole has to be taken:
A.Along with food
B.One hour before food
C.One hour after food
D.With milk
Ans:B

96.Example for HMG COA reductase inhibitor:
A.Fluvastatin
B.Fluoxetine
C.Fluoxamine
D.Flucinolone
Ans:A

97.Which of the following disease is waterborne?
A.Yellow fever
B.Cholera
C.West Nile fever
D.Influenza
Ans:B

98.Calorific value of carbohydrate is approximately equal to:
A.4 Kcal/g
B.0.4 Kcal/g
C.0.04 Kcal/g
D.9 Kcal/g
Ans:A

99.Which of the following is a non viral disease?
A.Rabies
B.Leprosy
C.Small pox
D.Poliomyelitis
Ans:B

100.A drug combined with cyclo-phosphamide to reduce the risk of haemorrhagic cystitis is:
A.Mesna
B.5-Fu
C.2-PAM
D.Pyridoxine
Ans:A

SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. I used to say,'I sure hope things will change'.Then I learned that the only way things are going to change for me is when I change.-Jim Rohn

    ReplyDelete

Dear Valuable Customer,
Thank you for giving us the opportunity to serve you better,please help us by taking few seconds to tell us about the service you received.As your Feedback is very important for us.We appreciate your comments and make sure we meet your expectations.Your satisfaction reflects our liking of service which gives us positive results to run healthy business,feel free to give comments as per satisfaction.Thanks for being awesome customer.May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email