9 April 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

KERALA PSC LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT ,VHSE(TEXTILE WEAVING) ONLINE EXAM DATE:09.03.2018


LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT ,VHSE(TEXTILE WEAVING)
ONLINE EXAM DATE:09.03.2018
FULL SOLVED PAPER AND ONLINE PRACTICE AVAILABLE

LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT ,VHSE(TEXTILE WEAVING)
ONLINE EXAM DATE:09.03.2018
QUESTION PAPER CODE A

1.Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution?
A.C.Rajagopalachari
B.Jawaharlal Nehru
C.B.N.Rao
D.Dr.B.R.Ambedkar
Ans:B

2.Which Constitutional Amendment gave precedence to the Directive Principles of State Policy over Fundamental Rights?
A.42nd
B.48th
C.56th
D.52nd
Ans:A
3.RTI Act,2005 came in to force on
A.25th January 2005
B.13th March 2005
C.12th October 2005
D.15th August 2005
Ans:C
4.Rurbanism is a term that is related to the study of----------
A.Village
B.Towns and cities
C.Rural area
D.Life styles of rural-urban people
Ans:D
5.Which of the following states has had the President rule imposed for a maximum number of time?
A.Kerala
B.Bihar
C.Manipur
D.Karnataka
Ans:A

6.The First English School started in Kerala
A.1800
B.1798
C.1818
D.1828
Ans:C
7.Which country assist to construct the Iduky Arch Dam?
A.Russia
B.Canada
C.Britain
D.France
Ans:B
8.Sree Narayana Guru passed away in 1928 at the age of------
A.76
B.75
C.72
D.74
Ans:D
9.The first Malayalam news paper’Rajya Samacharam’published from?
A.Thiruvanathapuram
B.Thalassery
C.Thrissur
D.Kottayam
Ans:B
10.Which pass connect Kannur to Koorg?
A.Perambadi Pass
B.Periya Pass
C.Bodynayakannoor Pass
D.Thamarassery Pass
Ans:A

11.What was the original name of Thycaud Ayya?
A.Pappan Kutty
B.Shankaran
C.Muthukutty
D.Subbarayan
Ans:D
12.Who was related to ‘Muthukulam Speech’ of 1947?
A.G.P.Pillai
B.N.Raman Pillai
C.Mannathu padmanabha
D.C.Kesavan
Ans:C
13.Who wrote the first biography of Sree Narayana Guru?
A.Kumaranasan
B.Vaghbadananda
C.Moorkothu Kumaran
D.Dr.Palpu
Ans:C
14.Where is the Head Quarters of the Indira Gandi National Forest Academy?
A.Pune
B.Dehradun
C.Lucknow
D.Thrissur
Ans:B
15.Who has been honoured with the First ever Kuldip Nayyar Journalism Award 2017?
A.Ravish Kumar
B.Reghu Rai
C.Athul Chaubey
D.Anupam Misra
Ans:A
16.Which State Government has launched ‘e-nagarpalika’app to provide Municipal Service Online?
A.Bihar
B.Gujarat
C.Tamil Nadu
D.Madhya Pradesh
Ans:D
17.Who wrote the famous book ‘We the People’?
A.Nani Palkivala
B.Kushwant Singh
C.Salman Rushdi
D.Taslima Nasrin
Ans:A
18.Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
A.Phosporous
B.Chlorine
C.Bromine
D.Helium
Ans:C
19.’Tripitakas’ are sacred book of
A.Jains
B.Buddhists
C.Zorastrians
D.Jews
Ans:B
20.The revolt of 1857 was described as “The First War of Indian Independence”by
A.K.K.Dutta
B.R.C.Majumdar
C.B.G.Tilak
D.Buddhists
Ans:B
21.Count of the yarn is the relation between
A.Length and twist
B.Weight  and twist
C.Length and weight
D.Length and diameter
Ans:C
22.----------is the process of separating cotton fibers from the seeds.
A.Blending
B.Extracting
C.Opening
D.Ginning
Ans:D
23.One hank is-------Leas.
A.840
B.36
C.7
D.9
Ans:C
24.-----------is process of reduction of an entangled mass of fibers to a filmy web.
A.Carding
B.Stripping
C.Combing
D.Drafting
Ans:A
25.The ends of warp on the viewer’s beam are drawn to the held eyes and dents this process is known as
A.Beaming
B.Looming
C.Warping
D.Winding
Ans:B
26.In a fly frame-----------is achieved by providing difference in surface speed between bobbin and flyes.
A.Twisting
B.Routing
C.Drafting
D.Winding
Ans:D
27.Winding yarn from cone,cheese,or hanks on to-------------
To be put in the shuttle.
A.Bobin
B.Drum
C.Pirn
D.Cops
Ans:C
28.The draft in conventional 3/3 drafting is the range of 4 to 6 draft is called as
A.High draft
B.Apron draft
C.Break draft
D.Normal draft
Ans:D
29.In winding machine ----------is the part for holding supply packages
A.Creel
B.Tensions
C.Bobin Cradil
D.Stand
Ans:A
30.In modern flyer-----------is the part provide in the flyer top which gives better twist
A.Pressure Arm
B.Solidleg
C.False twister cup
D.Roving guide
Ans:C
31.-------------is a vegetable fibre.
A.Silk
B.Linen
C.Rayon
D.Nylon
Ans:B
32.In a gear system,one of the wheel is fixed and other makes revolution about fixed one with the help of an arm is called
A.Epicyclic
B.Differential
C.Rack and pinion
D.Herring bone
Ans:A
33.--------------is obtained by the polymerization of caprolactum.
A.Polyester
B.Nylon 6.6
C.Nylon 6
D.Dacron
Ans:C
34.In life cycle of silk worm—laid eggs.
A.Pupa
B.Caterpillar
C.Cocoon
D.Moth
Ans:D
35.In a draft vertical column represents the
A.Weft
B.Ends
C.Heald
D.Dent
Ans:B
36.------------is used to determine the bundle fibre strength and elongation.
A.Stelo meter
B.Pressley tester
C.Bars sorter
D.Sheffield micronaire
Ans:D
37.The extraction of jute fibre from the plant is known as
A.Steffiling
B.Degumming
C.Retting
D.Yielding
Ans:C
38.The ‘Short processing’done by ----------machine.
A.Ring frame
B.Simplex
C.Shebber
D.Fly frame
Ans:B
39.3 to 8 stands of silk filaments are twisted together in one direction to form a
A.Tarm
B.Reel
C.Hank
D.Singles
Ans:D
40.------------is the scientific name of cotton.
A.Gossypium
B.Hegget
C.Fortisan
D.Suit
41.Calculate the silver weight;Actual draft of carding=100,Lap weight=455 gm/metre.
A..455
B.4.55
C.45500
D.555
Ans:B
42.Which is known as artificial silk?
A.Nylon
B.Decron
C.Rayon
D.Spandex
Ans:C
43.The end product in a spinning mill is
A.Bale
B.Sliver
C.Lap
D.Cone
Ans:D
44.---------------is the process of killing the moths inside cocoons by steam
A.Cooking
B.Reeling
C.Stifling
D.Brushing
Ans:C
45.Major content in the composition of the cotton.
A.Oil and wax
B.Cellulose
C.Moisture
D.Proteins
Ans:B
46.Warp rib is the modified design of
A.Plain
B.Twill
C.Rib
D.Mat
Ans:A
47.Grey souring is done before
A.Singing
B.Scouring
C.De-sizing
D.Bleaching
Ans:D
48.When more than one motif is used in the same design twill lines of different size are formed in --------twill
A.Warp faced
B.Left hand
C.Compound
D.Right hand
Ans:C
49.In enzyme steeping,pancreative enzymes from
A.Animal
B.Vegetable
C.Bacteria
D.All of these
Ans:A
50.To weave horizontal zig-zag twill---------draft is suitable.
A.Mixed
B.Pointed
C.Straight
D.Broken
Ans:B
51.The material liquor ratio in kier boiling is---------:--------------
A.2:3
B.1:10
C.1:1
D.1:5
Ans:D
52.Devan’s huck-A-back repeats on---------ends and----------picks.
A.10’xx’1
B.10’xx’4
C.10’xx’6
D.10’xx’8
Ans:C
53.------------is final process in a textile mill.
A.Dyeing
B.Spinning
C.Weaving
D.Carding
Ans:A
54.Which design is make by employing the principle of cross weaving?
A.Mockleno
B.Honey comb
C.Huck-A-Back
D.Bed ford Coard
Ans:A
55.Bleaching powder is
A.Ca(OH)2
B.CaOCl2
C.Na(OH)2
D.NaOH
Ans:B
56.Cutting picks are in a repeat of design in --------weaves.
A.Piques
B.Honey comb
C.Leno
D.Pile
Ans:A
57.Naphthol colours are
A.Direct dyes
B.Sulphur dyes
C.Azoic dyes
D.Acid dyes
Ans:C
58.The design of the Turkish towel is
A.Huck-A-Back
B.Terrypile
C.Velvet
D.Honey comb
Ans:B
59.Anilin Black is--------group dyes.
A.Sulphur
B.Direct
C.Vat dyes
D.Oxidised colours
Ans:D
60.For weaving 100 yards of terry pile  design we may require-----------yards of ground warp.
A.102 yards
B.100 yards
C.104 yards
D.None of these
Ans:A
61.In design paper there are-------------squares/square inch.
A.60
B.62
C.64
D.66
Ans:C
62.Laces and nets are produced by-------------process
A.Knitting
B.Twisting and knitting
C.Felting
D.Weaving
Ans:B
63.-------------weaves are the developing ribs running in the direction of warp on the face of cloth.
A.Creepe
B.Satin
C.Velvet
D.Bed ford coard
Ans:D
64.Aerographic printing is also known as
A.Stencil
B.Block
C.Screech
D.Transfer
Ans:A
65.Which design required face warp and back warp?
A.Leno
B.Double cloth
C.Bed ford coard
D.Net leno
Ans:B
66.Zittal is the ----------machine
A.Printing
B.Dyeing
C.Beam dyeing
D.Testing
Ans:C
67.In scouring saponitiable oils are converted into
A.Soap
B.Flame
C.Paste
D.Gas
Ans:A
68.----------weave are constructed on the basis of even faced twill.
A.Hardward
B.Diamond
C.Rice
D.Herring bone
Ans:D
69.The base weave selected for satin design should be-------------+ in the case of weft satin
A.’(1)/(n-1)’
B.’(n-1)/(1)’
C.’(n-2)/(2)’
D.’(2)/(n-2)’
Ans:D
70.--------------is the printing machine.
A.Zittal
B.Winch
C.Jigger
D.Duplex
Ans:D
71.Knitted fabrics give
A.Less elastic
B.More elastic
C.Less stretch
D.More weight
Ans:B
72.Moisture absorbency of polyeaster is
A..4%
B.4%
C..6%
D.3%
Ans:A
73.In seven wheel take up motion find out picks per inch in the cloth if the stud wheel and change wheel are 27 Teeth.
A.27
 B.85
C.44
D.36
Ans:D
74.--------------is a warp protect motion.
A.7 wheel take-up
B.Fast read
C.5 Wheel take-up
D.Oscilating hade rest
Ans:B
75.Noil is the waste in---------machine
A.Ring frame
B.Curd
C.Comber
D.Simplex
Ans:C
76.In knitting fabrics the yarn(Row of loops) which runs across the cloth?
A.Warp
B.Wale
C.Weft
D.Coarse
Ans:D
77.-----------is high elastic
A.Spandex
B.Nylon
C.Poly ethylene
D.Polyster
Ans:A
78.Interlock is the design of------------method.
A.Weaving
B.Felting
C.Bonding
D.Knitting
Ans:D
79.Lycra is -----------yarn.
A.Vegetable
B.Animal
C.Synthetic
D.None of these
Ans:C
80.--------------is secondary motions in loom.
A.Shedding
B.Picking
C.Beating
D.Take-up motion
Ans:D
81.In American cut system length unit is
A.400 yards
B.600 yards
C.300 yards
D.200 yards
Ans:C
82.T-shirt are made by
A.Weaving
B.Felting
C.Bonding
D.Knitting
Ans:D
83.-------------is poly olifine fibers
A.Ethylene
B.Polyster
C.Spandex
D.Acrylic
Ans:A
84.Basic dye dissolves in
A.Hot water
B.H’2ESO’4E
C.Cold Water
D.CH’3ECOOH
Ans:D
85.Find out the weight of yarn if it’s length is 80 km and the count is 40’s.In metric system.
A.3200 kg
B.2 kg
C.4 kg
D.2 gm
Ans:B
86.Imprignation is done in which dyes?
A.Disperse
B.Sulphur
C.Azoic
D.Vat
Ans:C
87.In printing paste glycerine acts as
A.Hygroscopic agent
B.Wetting agent
C.Penetrating agent
D.Thickening agent
Ans:A
88.----------type of shedding in jacquards.
A.Centre closed
B.Botton closed
C.Top closed
D.Open
Ans:B
89.Duck bill and hitter are the part of
A.Loose read
B.Fast read
C.7 wheel
D.5 wheel
Ans:A
90.Gelatin dicromate is---------printing method.
A.Direct
B.Photographic
C.Profilm
D.Resist
Ans:B
91.------------------system of yarn is the number of length units in one weight unit.
A.Fixed
B.Universal
C.Indirect
D.Direct
Ans:C
92.1 hank=
A.840 yards
B.840 leas
C.840 racks
D.840 inches
Ans:A
93.Half lap is in
A.Simplex
B.Card
C.Ring frame
D.Comber
Ans:D
94.In 7 wheel take-up motion picks/inch in the cloth is equal to the teeth of ---------wheel.
A.Stud wheel
B.Change wheel
C.Ratchet wheel
D.Beam wheel
Ans:B
95.------------is a vegetable fibre
A.Flax
B.Rayon
C.Wool
D.Silk
Ans:A
96.--------------is a re-generated fibre.
A.Silk
B.Nylon
C.Rayon
D.Cotton
Ans:C
97.Pegging is essential in
A.Jacuard
B.Loom
C.Needle loom
D.Dobby
Ans:D
98.Poly amide is
A.Rayon
B.Nylon
C.Acrylic
D.Spandex
Ans:B
99.Moisture regain of wool is
A.10%
B.5%
C.16%
D.25%
Ans:C
100.Who detect and repaire the mechanical faults in a textile machineries?
A.Weaver
B.Dyeing Assistant
C.Quality Controller
D.Fitter
Ans:D


FULL PAPER  LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT EXAM ONLINE PRACTICE NOW


FULL SOLVED PAPER AND ONLINE PRACTICE AVAILABLE

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Hai friends,our Android application published Google Playstore.We are glad that you have attend online exam through EXAMCHOICES mobile android application.You get received our new exam log id and password when it upload time.we would like to have a feedback from you regarding our blog and whether there are any improvements, you would like to suggest.Your esteemed input will help us in serving you better.We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email