6 April 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

22.03.2018 - HSST. Sociology(Jr.), Online Examination dt. 22/03/2018, Question Code- A


HSST  SOCIOLOGY(Jr.),ONLINE EXAMINATION
EXAM DATE:22-03-2018

HSST  SOCIOLOGY(Jr.),ONLINE EXAMINATION
EXAM DATE:22-03-2018
1.The first LMS Missionary in Travancore
A.Charles Mead              
B.W.T.Ringletaube
C.Henry Baker
D.Benjamin Bailey
Ans:B

2.Who founded ‘Samatwa Samajam’?
A.Vagbhatananda
B.Vaikunta Swamikal
C.Vakkom Maulavi
D.Agamananda Swamikal
Ans:B
3.The editor of ‘Mitavadi’ magazine.
A.C.Krishnan
B.C.Kesavan
C.C.V.Kunjiraman
D.R.Sankar
Ans:A
4.The poem ‘Ente Gurunathan’about Mahatma Gandhi was written by---
A.Kumaran Asan
B.Ulloor
C.Vallathol
D.Vailoppilli
Ans:C
5.The tali or Mangalya Sutra related issue during Civil Disobedience Movement in Kerala was associated with whom among the following?
A.Mrs.L.S.Prabhu
B.Gracy Aaron
C.A.V.Kuttimalu Amma
D.Arya Pallom
Ans:A
6.First artificial satellite in the world
A.INSAT-1 B
B.Cartosat
C.Sputnick 1
D.Aryabhatta
Ans:C
7.Chief Election Commissioner of India.
A.Gayrul Hassan
B.Y.V.Reddy
C.A.K.Mittal
D.Achal Kumar Jyothi
Ans:D
8.Longest bridge in India?
A.Pamban bridge
B.Howrah bridge
C.Vidyasagar sethu
D.Bhoopan Hazarika bridge
Ans:D
9.Who wrote the book’Fragrance of Peace’?
A.Manasi Pradhan
B.Pramila Nesargi
C.Irom Sharmila
D.Amala Akkineni
Ans:C
10.Who got Nobel Prize for Literature in 2016?
A.Kazuo Ishiguru
B.Rainer Weiss
C.Richard Henderson
D.Bob Dylan
Ans:D
11.As per Social Constructivism,whoever may scaffold the learning of the child?
A.Teacher
B.Parent
C.Peer group member
D.All the above
Ans:D
12.Portfolio assessment means,assessment based on the
A.Responses of the child
B.Performance of the child
C.Products of learning
D.Anecdotal record
Ans:C
13.Among the following who is not associated with Critical Pedagogy
A.Michael Apple
B.John Dewey
C.Paulo Freire
D.Peter McLaren
Ans:B
14.In Whole Language Approach
A.We move from whole to parts
B.The order of LSRW is strictly followed
C.Language skills are learned separately
D.Alphabets are learned directly
Ans:A
15.As per modern concept of learning,it should be
A.Teacher centered
B.Learner centered
C.Activity centered
D.Assessment centered
Ans:B
16.The type of research which focuses on describing the culture of a group of people is called
A.Survey
B.Case study
C.Ethnography
D.Phenomenology
Ans:C
17.A supposition or proposed explanation made on the basis of limited evidence as a starting point for further investigation is called
A.Guess
B.Prediction
C.Hypothesis
D.Theory
Ans:C
18.In research,data collection is immediately followed by
A.Analysis of data
B.Interpretation of data
C.Extrapolation upon available data
D.Formation of inference based on data
Ans:A
19.A research can be considered empirical because of
A.Its basis on observation and experimentation
B.Sequential procedure
C.Controlling variables
D.The use of statistical procedures
Ans:A
20.The main advantage of Seminar over Assignment is
A.Inculcation of self awareness
B.Acquisition of presentation skills
C.Generation of new ideas
D.Tolerance to others views
Ans:D
21.Definite locality is the basic characteristics of-------
A.Association
B.Community
C.Groups
D.Society
Ans:B
22.Who defined society as web of social relationship?
A.C.H.Codly
B.Parsons
C.Mac Iver
D.Ginsberg
Ans:C
23.Who classified society as folk society and urban society?
A.Spencer
B.Durkheim
C.Tonnies
D.Red Field
Ans:D
24.------is an organized group of people pursuing some common interest.
A.Association
B.Community
C.Institution
D.Society
Ans:A
25.Who coined the term Ethno centrism?
A.Ogburn
B.Wisler
C.W.G.Sumner
D.Krober
Ans:C
26.The concept of ‘Cultural reproduction’is discussed by
A.O.Lewis
B.Maclver and Page
C.P.Bourdieu
D.Morris Opler
Ans:C
27.Any group accepted as model or guide for our judgements and actions is called
A.Primary group
B.In group
C.Voluntary group
D.Reference group
Ans:D
28.The concept of’Role set’has given by
A.Merton
B.Coolery
C.Linton
D.Tylor
Ans:A
29.Behaviour desired by a majority of people is called
A.Norms
B.Mores
C.Customs
D.Values
Ans:A
30.White color crime refers to the deviant activities committed by
A.Common people
B.Business and services class
C.Rural people
D.None of the above
Ans:B
31.’Religion is the sign of the oppressed creature the sentiment of a heartless world and the soul of soulless condition’.Who made the statement?
A.L.Feurbach
B.G.Lukacs
C.K.Marx
D.V.I.Lenin
Ans:C
32.Who of the following is the author of the book ‘Economy and Society’?
A.Max Weber
B.Anthony Giddens
C.Durkhain
D.A.Comte
Ans:A
33.The concept of imperatively co-ordinated associations was contributed by
A.Talcott Parson
B.Ralph Dahrendrof
C.C.Wrisat Mills
D.Karl Marx
Ans:B
34.The book ‘Street corner society’was authored by
A.L.A.Coser
B.Max Weber
C.Willian F.Whyte
D.B.Malinowski
Ans:C
35.Match the List I with List II:List I List II a.G.H.Mead 1.Verstehen b.V.Pareto 2.Alienation c.Max Weber 3.Role taking d.Karl Marx  4.Circulation of Elites
A.3,1,4,2
B.3,2,1,4
C.3,4,2,1
D.3,4,1,2
Ans:D
36.Who among the following in not regarded as a post-modernist thinker?
A.J.Alexander
B.J.Derrida
C.I.Jameson
D.J.F.Lyotard
Ans:A
37.Match the followings:List-I List-II(Concepts)(Authors)
a.Cultural lag i.K.marx b.False consciousness ii.Ogburn c.Law of similarity and contact iii.J.Farzer d.institutionalization of class conflict iv.R.Dahrendrof
A.ii,i,iii,iv
B.iv,iii,i,ii
C.iii,iv,ii,iii
D.i,iv,ii,iii
Ans:A
38.Who among the following describes society as’Sui-generis’?
A.Radcliffe Brown
B.Mahnowski
C.E.Durkheim
D.R.Benedict
Ans:C
39.Who among the following is associated with the idea of ‘Risk society’?
A.H.S.Becker
B.Ulrich Beck
C.Denical Bell
D.Susan Baker
Ans:B
40.Who among the following theorists sees contemporary society as a death culture,with death being the ‘paradigm of all social exclusion and discrimination’?
A.J.Baudrillard
B.V.Beck
C.M.Foucault
D.J.F.Lyotard
Ans:A
41.Who regards American society as a ‘great sale room’filled with hypocrisy,deceit and in sincerity?
A.R.K.Merton
B.Wright Mills
C.T.Parson
D.E.Durkheim
Ans:C
42.What do the critical theorists state?
A.Economic determinism was wrong
B.Economic determinism was not wrong
C.Economic determinism was not wrong,but should be concerned with other aspects of social life
D.Economic determinism was wrong and should be concerned with other aspects of social life
Ans:C
43.Who was contended,among the Neo-Marxists,that mature Marx did not believe in any human nature?
A.Habermas
B.Harvery
C.Dahrendorf
D.Althusser
Ans:D
44.Who has observed a link between the structures of the mind and the structures of the society?
A.Lemert
B.Radeliff-Brown
C.Levi-Strauss
D.Foucault
Ans:C
45.From among the following who believed in social Darwinism?
A.Diffusionists
B.Evolutionists
C.Functionalists
D.All the above
Ans:B
46.Urbanisation is a process,urbanism is a way of life,and urbanity is a-----------
A.Urban culture
B.Law of urban life
C.State of mind
D.Way of urban thinking
Ans:C
47.Who Considered Modernity as’an unfinished project’?
A.Derrida
B.Giddens
C.Althusser
D.Habermas
Ans:D
48.What does Macdonaldization Mean?
A.Universal application of the ideas of Dwigat Macdonald
B.The process of extension of the cartoon of Donald Duck
C.Spread of the new means of consumption across the world
D.Diffusion of modern agricultural practices
Ans:C
49.Durkheim’s study of suicide  helps us to understand
A.Society’s hold over the individual
B.Individual’s hold on the society
C.Suicide rates of varies societies
D.Degree of social integration of a society.
A.B and C
B.A and B
C.A and D
D.B and D
Ans:C
50.Who has given the concept of”Total Institution’?
A.Summer
B.C.H.Cooley
C.Spencer
D.Goffman
Ans:D
51.Who has distinguished between ascribed and achieved status?
A.Linton
B.Ogburn and Nimkoff
C.G.H.Meal
D.R.K.Merton
Ans:B
52.A role is ‘a set of socially expected and approved patterns’-.who defined?
A.Linton
B.Ogburn and Nimkoff
C.G.H.Meal
D.R.K.Merton
Ans:B
53.The leader of Guruvayur Sathyagraha was
A.K.Madhavan nair
B.K.Kelappan
C.K.P.Kesavamenon
D.M.Kumaran
Ans:B
54.In his evolutionary frame work Marx arranged societies in the order of 1.Primitive communism 2.Fudelism 3.Capitalism 4.Socialism.The correct order is:
A.3,2,1,4
B.2,3,4,1
C.1,4,3,2
D.1,2,3,4
Ans:D
55.’Reasoning from general to particular’ is called
A.Inductive
B.Deductive
C.Experimental
D.Generalization
Ans:B
56.Indian Council of Social Science Research(ICSSR) is established in
A.1979
B.1989
C.1969
D.1999
Ans:C
57.In research a tentative solution of the problem may call
A.Research problem
B.Research design
C.Research solution
D.Hypothesis
Ans:D
58.’Emperically verifiable observations’is called
A.Logical statement
B.Theory
C.Method
D.Facts
Ans:D
59.To test a hypothesis suggesting a causal relationship between variables,for this purpose researcher use.
A.Exploratory
B.Descriptive design
C.Diagnostic design
D.Experiment
Ans:D
60.A scale defines the relative position of objects or persons with respect to a characteristics with no implication of the distances between position is called
A.Nominal scale
B.Ordinal scale
C.Interval scale
D.Ratio scale
Ans:B
61.In content analysis,’content’stand for
A.Research problem
B.Discription of research
C.Manifest from of communication
D.A method of communication
Ans:C
62.Concepts represent various degree of
A.Formulations
B.Calculations
C.Abstractions
D.Specifications
Ans:C
63.A Blue print of research work is called
A.Research method
B.Research design
C.Research techniques
D.Research problem
Ans:B
64.Which of the following is not a characteristics of city life?
A.Homoginity
B.Anonymity
C.Social distance
D.Regimentation
Ans:A
65.Which of the following articles in Indian Constitution employers the president to appoint a commission to investigate the condition of Backward classes?
A.Article-342
B.Article-340
C.Article-338
D.Article-344
Ans:B
66.The marriage of a women to a man from a lower caste is called
A.Levirate marriage
B.Hypergamy
C.Hypogamy
D.Sororate marriage
Ans:C
67.Marriage among Muslim community is a
A.Contract
B.Duty
C.Religious bond
D.Sacrament
Ans:A
68.A custom by which on the death of a women,her husband marries her sister is called
A.Sororal
B.Sororate
C.Anisogamy
D.Hypogamy
Ans:B
69.A Namboodiri joint family is called
A.Tharawad
B.Padippura
C.Illam
D.Nalukettu
Ans:C
70.A family in which the husband lives at his wife’s parent’s house
A.Patrilocal
B.Matrileneal
C.Matriarchal
D.Matrilocal
Ans:D
71.Match the following and choose the correct code:a.G.S.Ghurye 1.Social change in modern India b.M.N.Srinivas 2.Subaltern approach c.A.R.Desai 3.Indian sadhus d.B.R.Ambedkar 4.Marxian approach
A.1,4,2,3
B.4,1,2,3
C.2,1,3,4
D.3,1,4,2
Ans:D
72.Who wrote the book ‘Kinship Organisation in India’?
A.Murdock
B.Mc Kim Marriott
C.Iravati Karve
D.Louis Dumont
Ans:C
73.The first state which implemented the Panchayathi Raj System in India
A.Kerala
B.Rajasthan
C.Karnataka
D.West Bengal
Ans:B
74.The system under which maternal uncle gets prominent place in kinship is known as
A.Couvade
B.Amitate
C.Avunclate
D.Takanonymy
Ans:C
75.Vaikom Sathyagraha was commenced on
A.30th March 1924
B.30th April 1944
C.19th Feb.1924
D.8th March 1925
Ans:A
76.International Monetary Fund was formed in the year
A.1935
B.1945
C.1955
D.1965
Ans:B
77.The process whereby the members of upper castes are coming closer to the members of lower castes is denoted by the concept of
A.Westernisation
B.Sansritization
C.Desanskritization
D.Debrahmanization
Ans:C
78.Competition of economy by fewer and fewer corporation in a complex modern society is known as
A.Oligopoly
B.Bureaucratization
C.Professionalization
D.Oligarchy
Ans:A
79.Who gave the ‘Axiate Hypothesis’while discussing the process of urbanization?
A.Burgess
B.Homer Hyot
C.Galpin
D.Spengler
Ans:C
80.Mandal Commission was setup by the Janata party government in
A.1978
B.1979
C.1980
D.1981
Ans:A
81.Article 47 of Indian Constitution deals with
A.Reservation of appointment
B.Level of nutrition and standard of living
C.Appointment of commission
D.Manner of election of President
Ans:B
82.Which of the following explains the process of Westernization in India?
A.Ethnocentrism
B.Accommodation
C.Reference group
D.Assimilation
Ans:C
83.Which among the following is not a ‘sangam’work?
A.Akananuru
B.Purananuru
C.Patittupathu
D.Keralolpathi
Ans:D
84.The famous ‘Mamankam’ festival was conducted at
A.Ponnani
B.Thirunavaya
C.Pattambi
D.Kozhikode
Ans:B
85.Which among the following is not  an Anti-Caste Movement in Kerala?
A.Channar Lahala
B.Guruvayur Sathyagraha
C.Vaikom Sathyagraha
D.Chengara Agitation
Ans:D
86.Which among the following is not a Tribal Movement in Kerala?
A.Nilppusamaram
B.Panavally Agitation
C.Muthanga Agitation
D.Channar Agitation
Ans:D
87.SNDP was formed in
A.1903 May,15
B.1908 June,17
C.1905 March,15
D.1910 April,10
Ans:A
88.The first Ministry of   Kerala was sworn in
A.31st July,1959
B.5th April 1957
C.6th April,1956
D.14th August 1958
Ans:B
89.Mahatma Ayyankali was born in
A.1864
B.1884
C.1863
D.1872
Ans:C
90.Kerala Pulaya Maha Sabha was formed by
A.A.K.Gopalan
B.Kellappan
C.Kumara Gurudevan
D.P.K.Chattan Master
Ans:D
91.National Judicial Appointments Commission(NJAC),has been declared unconstitutional by the Supreme Court of India in
A.Supreme Court Advocates on Record Association and Another V.Union of India(2015)
B.Supreme Court Advocates on Record Association and Another V.Union of India(2016)
C.Supreme Court Advocates on Record Association and Another V.Union of India(1993)
D.Kesavananda Bharathi V.State of Kerala(1973)
Ans:A
92.Right to Privacy is a constitutional right under Article--------------of Indian Constitution.
A.Article 15
B.Article 14
C.Article 21
D.Article 19
Ans:C
93.Which among the following is not a fundamental duty?
A.To upload and protect the sovereignty,unity and integrity of India
B.To safeguard public property and to adjure violence
C.To render legal aid
D.Who is a parent or guardian to provide opportunities for education to his child or as the case may be,ward between the age of six and fourteen years
Ans:C
94.Right to Education is a
A.Fundamental Right
B.Legal Right
C.Directive Principle
D.None of these
Ans:A
95.-----------is not a basic feature of our Constitution
A.Parliamentary System
B.Supremacy of the Constitution
C.Unity and Integrity of the Nation
D.None of these
Ans:D
96.Nutritional Support to Pregnant Women and Lactating Mothers is a Statutory Right under
A.Maternity Relief Act,1967
B.The National Food Security Act,2013
C.The National Food Safety and Standards Act,2006
D.None of these
Ans:B
97.The National Green Tribunal Act was adopted in the year
A.1999
B.2000
C.2010
D.2012
Ans:C
98.The new name of central ministry dealing with environmental affairs is
A.Ministry of Environment,Forest and Climate Change
B.Ministry of Environment,and Forests
C.Ministry  of Climate Change
D.None of these
Ans:A
99.Sexual harassment to women in work place according to Sexual Harassment of Women at Work Place(Prevention,Prohibition and Redressal)Act,2013 does not include
A.Physical contact and advances
B.Demand or request for sexual favours
C.Sexually colored remarks
D.None of these
Ans:D
100.NOTTO stands for
A.National Organ and Tissue Transplant Organization
B.National Organisms and Tissue Transfer Organization
C.New Organs and Tissues Transplant Organization
D.None of these

Ans:A

FULLPAPER & ONLINE PRACTICE AVAILABLE   CLICK HERE- LOGIN

DOWNLOAD  SOLVED PAPER  YOUTUBE SUBSCRIBERS
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Hai friends,We may happy you also win your life with us.We are glad that you have attended the EXAMCHOICES online practice test.we would like to have a feedback from you regarding our blog and whether there are any improvements, you would like to suggest.Your esteemed input will help us in serving you better.We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email