15 April 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

Kerala PSC Beat Forest Exam 7th April 2018 – Question Paper and Answers


Beat Forest Officer
Exam date:07-04-2018
FULL SOLVED PAPER AND ONLINE PRACTICE AVAILABLE

1.Name the programme introduced by Government of  Kerala for diffentially abled persons for rehabilitation in 2017.
A.Kaithang
B.Athijeevanam
C.Kaivalya
D.Ardram
Ans:C

2.The Japanese writer who gets Noble prize for literature?
A.Yokio Mishima
B.Sawako Ariyoshi
C.Kisho Kurokawa
D.Kazuolshiguro
Ans:D
3.Which among the following is known as first political drama of Malayalam?
A.Pattabakki
B.Koottukrishi
C.Mooladhanam
D.Ningalenne Communistakki
Ans:A
4.In India which one among the following formulates the Fiscal Policy?
A.R.B.I
B.Ministry of  Finance
C.Planning Commission
D.Finance Commission
Ans:C
5.Name the Indian state formed on 1st December 1963.
A.Sikkim
B.Arunachal Pradesh
C.Nagaland
D.Manipur
Ans:C

6.The day on which Right to Information Act came into force on is
A.12th October 2005
B.15th August 2005
C.10th January 2005
D.26th January 2005
Ans:A
7.’Palaruvi Express’travels between
A.Punaloor-Trivandrum
B.Punaloor-Palakkad
C.Punaloor-Shornur
D.Punaloor-Kollam
Ans:B
8.Name the socio-reformer who led Thali Road Samaram.
A.T.K.Madhavan
B.Vakbhatananda
C.T.V.Krishnan
D.C.Krishnan
Ans:D
9.’International Day of Non-violence’is observes on
A.30th January
B.6th August
C.2nd October
D.16th November
Ans:C
10.Name the film which gets Suvarna Chakoram for the best film in IFFK 2017.
A.Candelaria
B.Wajib
C.Malila
D.I still hide to smoke
Ans:B

11.The book ‘Manninu Vendi’ was written by
A.A.K.Gopalan
B.K.Thayatt
C.K.Madhavan
D.Cherukadu
Ans:A
12.Which was the opponent team of India in their 500th test cricket match?
A.Australia
B.England
C.South Africa
D.New Zealand
Ans:D
13.Who among the following is known as ‘Martin Luther of India’?
A.Vivekananda
B.Dayananda Saraswati
C.Rajaram Mohan Rai
D.Tagore
Ans:B
14.-------------of Indian Constitution provides right against exploitation.
A.Article 25
B.Article 26
C.Article 23
D.Article 52
Ans:C
15.Which atomic power station in India is built completely indigenously?
A.Tarapore
B.Narora
C.Rawat Bhata
D.Kalpakkam
Ans:D
16.Which among the following  is not included in the list of classical languages in India?
A.Hindi
B.Malayalam
C.Odiya
D.Telugu
Ans:A
17.Who is the winner of Harivarasanam Puraskaram in 2017?
A.K.S.Chithra
B.M.G.Sreekumar
C.Gangai Amaran
D.P.Unnikrishnan
Ans:A
18.Which among the following was the movement founded by Ayyathan Gopalan?
A.Kalyanadayini Sabha
B.Suguna Vardhini
C.Sanathana Vidyarthi Sangham
D.Arya Samajam
Ans:B
19.Who was the first woman minister of Foreign affairs in India?
A.Sushma Swaraj
B.Margaratt Alwa
C.Vijayalakshmi Pandit
D.Indira Gandhi
Ans:D
20.Which leader is known as ‘Prince of Patriots’?
A.Bhagat Singh
B.Subhas Chandra Bose
C.Chandrasekhar Azad
D.Uddam Singh
Ans:B
21.The scientist who arranged the elements,in their increasing order of atomic weight is
A.Mendeleev
B.Dalton
C.Avogadro
D.Mendel
Ans:A
22.In which of the following condition does the evaporation of  water takes place?
A.Only at 1000C
B.Only  above 1000C
C.At all temperatures
D.Only below 1000C
Ans:C
23.Which glass is used for making lenses and prisms?
A.Hard glass
B.Flint glass
C.Soda glass
D.Borosilicate glass
Ans:B
24.Which reducing agent is used for the extraction of highly reactive metal from their ores?
A.CO2
B.CO
C.Electricity
D.Carbon
Ans:C
25.Which among the following fuels given has the highest calorific value?
A.Petrol
B.Carbon
C.Ethanol
D.Hydrogen
Ans:D
26.Electrons revolve around the nucleus in a fixed path called orbits.This concept related to
A.Rutherford
B.J.J.Thomson
C.Dalton
D.Niels Bohr
Ans:D
27.What is the colour that comes to the base of the prism if composite yellow light is passed through it?
A.Red
B.Green
C.Blue
D.Violet
Ans:B
28.A very large force acting for a very short time is known as
A.Impulsive force
B.Momentum
C.Inertia
D.Cohesive force
Ans:A
29.Choose the odd one.
A.Running train
B.Water in a dam
C.Stretched rubber band
D.Flower pot on the sunshade
Ans:A
30.Sound waves have high velocity in
A.Liquids
B.Gases
C.Solids
D.Vacuum
Ans:C
31.Which of the following is a viral disease?
A.Typhoid
B.Malaria
C.Filariasis
D.Dengue fever
Ans:D
32.Find the odd one.
A.Vitamin A
B.Vitamin C
C.Vitamin D
D.Vitamin E
Ans:B
33.The plasma protein necessary for blood clotting
A.Albumin
B.Globulin
C.Fibrinogen
D.Haemoglobin
Ans:C
34.Among the following which is not a vegetative reproduction method?
A.Budding
B.Hybridisation
C.Grafting
D.Tissue culture
Ans:B
35.Which of  the following is a major component of the Vaccine for Tetanus?
A.Killed germs
B.Neutralised toxins
C.Neutralised toxins
D.Active germs
Ans:C
36.Name the blood vessel that supply blood to the muscles of the heart
A.Pulmonary artery
B.Coronary artery
C.Pulmonary vein
D.Coronary vein
Ans:B
37.Goitra is caused by the deficieny of
A.Iron
B.Calcium
C.Potassium
D.Iodine
Ans:D
38.Which of the following is a hybrid variety of Tomato?
A.Akshaya
B.Annapoorna
C.Anamika
D.Anugraha
Ans:A
39.The flowershow ‘Poopoli’is organised by
A.Indian Institute of Spices Research-Kozhikode
B.Rubber Research Institute of India-Kottayam
C.Regional Agricultural Research Station-Ambalavayal
D.Kerala Agricultural University Mannuthi
Ans:C
40.Antibiotics are used to resist
A.Bacterial disease
B.Viral disease
C.Fungal disease
D.Protozoal disease
41.If a=1/3 and b=1/5,then the value of a+b/ab is
A.8/15
B.8
C.1/8
D.2
Ans:B
42.If 4p=86,then P is
A.6
B.9
C.4
D.2
Ans:B
43.If 70% of the students in a school are Girls and the number of Boys is 504,then the number of Girls is
A.1176
B.1680
C.1512
D.504
Ans:A
44.A can finish a work in 20 days.A and B together can finish the work in 12 days.Then B alone can finish the work in
A.24 days
B.28 days
C.25 days
D.30 days
Ans:D
45.If  the average of 13,15 and a is 16.Then a is
A.4
B.20
C.18
D.16
Ans:B
46.The perimeter of a square is 24,then its diagonal is of lengh
A.5 Square root of 2
B.Square root of 2
C.6 Square root of 2
D.6
Ans:C
47.What is to be added to 236 to get 237?
A.2
B.236
C.26
D.237
Ans:B
48.The average age of 50 pupils in a class is 10.5.If the class teacher is included,the average increases by 5.Then the age of the class teacher is
A.37
B.36
C.38
D.40
Ans:B
49.If the nth term of an AP is 2n+1.Then the sum of the first three terms is
A.15
B.12
C.21
D.8
Ans:A
50.The fractional form of ½ of 1% is
A.1/100
B.1/200
C.1/50
D.50/1
Ans:B
51.Which one of the words given below is different from the rest?
A.Mango
B.Apple
C.Ladiesfinger
D.Grapes
Ans:C
52.The angle between minute hand and hour hand of a clock when the clock shows 3 hours and 20 minutes
A.1200
B.1000
C.200
D.800
Ans:C
53.The calender for the year 1982 is same as for which year
A.1988
B.1990
C.1992
D.1993
Ans:D
54.Today is Monday.Then day of the week after 75 days is
A.Tuesday
B.Monday
C.Sunday
D.Saturday
Ans:D
55.If GUN is coded as HVO,what will IBU stands for?
A.CAP
B.RAT
C.HEN
D.HAT
Ans:D
56.If TOM=48 and DICK=27,then HARIS is equal to
A.45
B.55
C.50
D.40
Ans:B
57.Sita’s watch shows half past three.If the hour hand point towards East,the minute hand point towards
A.North
B.East
C.South East
D.South
Ans:C
58.A and B are brothers,C and D are sisters.A’s son is D’s brother.How is B related to C?
A.Father
B.Brother
C.Uncle
D.Grandfather
Ans:C
59.My brother is 562 days older to me while my sister is 75 weeks older to him.If my sister was born on Tuesday,on which day was I born?
A.Sunday
B.Thursday
C.Tuesday
D.Wednesday
Ans:B
60.GLOVE is to hand as HAT is to
A.Eyes
B.Head
C.Hair
D.Cap
Ans:B
61.The baggage--------------really heavy.
A.are
B.is
C.have
D.have been
Ans:B
62.The Principal and Chairman -------the meeting
A.have not been attended
B.has not been attended
C.have not attended
D.has not attended
Ans:D
63.The passive form of”They have built a bridge”is
A.A bridge have been built by them
B.A bridge has build by them
C.A bridge has been build by them
D.A bridge has been built by them
Ans:D
64.More than one--------playing outside.
A.Boys are
B.Boys is
C.Boy is
D.Boy are
Ans:C
65.Ram went to Saudi Arabia--------year ago.
A.a
B.an
C.the
D.none of these
Ans:A
66.The boy jumped----the pond to take the ball.
A.on
B.into
C.across
D.onto
Ans:B
67.Stand up----------
A.will you?
B.won’t you?
C.have you?
D.haven’t you?
A.A
68.Arun said,”charity begins at home”.Report the speech.
A.Arun said that charity began at home
B.Arun stated that charity begins at home
C.Arun was sure that charity began to home
D.Arun doubted if charity began at home
Ans:B
69.If you helped me,
A.I will help you
B.I should have helped you
C.I would help you
D.I could help you
Ans:C
70.A flock of sheep-----------grazing in  the field
A.are
B.is
C.am
D.been
Ans:B
71.A good deal of time----------wasted on it.
A.am
B.is
C.are
D.been
Ans:B
72.’Babyboom’means
A.a cradle
B.a play
C.increase in birthrate
D.beginning stage of a project
Ans:C
73.The synonym of ‘abused’is
A.Unconscious
B.Conscious
C.Foolish
D.Sensible
Ans:C
74.Opposite of ‘affluence’is
A.Confluence
B.Ignorance
C.Poverty
D.Adventurous
Ans:C
75.I--------the light
A.put in
B.put aside of
C.put on
D.put out
Ans:D
76.The word’Ad-hoc’means
A.From the beginning
B.Mode of operation
C.Further consideration
D.For the special purpose of
Ans:D
77.Absence of Government is
A.Anarchy
B.Aristocracy
C.Autocracy
D.Autonomy
Ans:A
78.Find correctly spelt word.
A.Efficient
B.Treetment
C.Beterment
D.Employd
Ans:A
79.The idiom’to drive home’means
A.To find one’s roots
B.To return to place of rest
C.Back to original position
D.To emphasize
Ans:D
80.Which of the following word means a popular art?
A.Collage
B.College
C.Colleague
D.Coolage
Ans:A
81.Father of Tropical Forestry
A.R.S.Troup
B.Jack Westoby
C.J.S.Gamble
D.Dietrich Brandis
Ans:D
82.The first National Park in Kerala
A.Periyar
B.Silent Valley
C.Eravikulam
D.Anamudi Shola
Ans:A
83.Scientific name of ‘Indian laburnum’is
A.santalum album
B.Cassia fistula
C.Tectona grandis
D.Azadirachta indica
Ans:B
84.The first paper industry was established in India at
A.Andra Pradesh
B.Orissa
C.Kerala
D.West Bengal
Ans:D
85.India State of Forest Report is prepared by
A.ICFRE
B.FSI
C.FRI
D.IIFM
Ans:B
86.In which year the ‘Project Elephant’was launched in India?
A.1995
B.1972
C.1973
D.1992
Ans:D
87.The transition zone between two ecosystems is known as
A.Ecotone
B.Ecotype
C.Ecocline
D.Ecological Niche
Ans:A
88.’Operation Olivia’was started for the conservation of
A.Gharlal
B.Sea turtle
C.Vulture
D.Black buck
Ans:B
89.The  art and science of cultivating forest trees is called.
A.Silviculture
B.Horticulture
C.Olericulture
D.Moriculture
Ans:A
90.Wildlife Protection Act was enacted in the year
A.1952
B.1927
C.1972
D.1988
Ans:C
91.The Flamingo festival is celebrated annually in
A.Andhra Pradesh
B.Gujarat
C.Karnataka
D.Rajasthan
Ans:A
92.United Nations Climate Change Conference,2017 was held at
A.Marrakech,Morocco
B.Katowice,Poland
C.Bonn,Germany
D.Lima,Peru
Ans:C
93.World Bamboo Day was celebrated on
A.May 22
B.March 20
C.July 29
D.September 18
Ans:D
94.Vivipary is a characteristic feature of
A.Mesophytes
B.Xerophytes
C.Halophytes
D.Phreatophytes
Ans:C
95.The grasslands in Central Eurasia are called
A.Pampas
B.Steppes
C.Prairies
D.Savanna
Ans:B
96.The largest community reserve in India
A.Lalwan
B.Kadalundi-Vallikunnu
C.Dangkipara
D.Kokkare Bellur
Ans:A
97.The plants growing on deserts are called
A.Chamephytes
B.Cremophytes
C.Eremophytes
D.Psilophytes
Ans:C
98.Which district in Kerala has largest area under  mangrove forest?
A.Kozhikode
B.Ernakulam
C.Thrissur
D.Kannur
Ans:D
99.Tropical Forest Research Institute is situated in
A.Dehradun
B.Jabalpur
C.Jorhat
D.Bhopal
Ans:B
100.World Nature Conservation Day is celebrated on
A.September 11
B.June 5
C.July 28
D.March 21
Ans:C

FULL PAPER ONLINE PRACTICE BEAT FOREST EXAM NOW


FULL SOLVED PAPER AND ONLINE PRACTICE AVAILABLE

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Hai friends,our Android application published Google Playstore.We are glad that you have attend online exam through EXAMCHOICES mobile android application.You get received our new exam log id and password when it upload time.we would like to have a feedback from you regarding our blog and whether there are any improvements, you would like to suggest.Your esteemed input will help us in serving you better.We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email