Choose your language

1 July 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

SOLVED PAPER OF KERALA PSC EXAM VOCATIONAL INSTRUCTOR-MAINTANANCE AND REPAIRS OF AUTOMOBILES,VHSE.EXAM DATE:12-04-2018

VOCATIONAL INSTRUCTOR-MAINTANANCE AND REPAIRS OF AUTOMOBILES,VHSE.
EXAM DATE:12-04-2018
1.The only State in India which is having a river named after it is
A.Manipur
B.Meghalaya
C.Tripura
D.Mizzoram
Ans:A

2.Port Blair is the Capital of
A.Pondichery
B.Laksha Dweep
C.Daman and Diu
D.Andaman and Nicobar Islands
Ans:D
3.Which Five year plan is also known as”Mahalanobis Model”?
A.First
B.Second
C.Third
D.Fourth
Ans:B
4.Who was called ‘Father of Indian unrest’?
A.M.K.Gandhi
B.Dadabhai Navaroji
C.Bala Gangadhara Tilak
D.Gopal Krishna Gokhale
Ans:C
5.Who was the author of ‘Poverty and Un British Rule in India’?
A.R.S.Sharma
B.Dadabhai Navaroji
C.M.K.Gandhi
D.A.R.Desai
Ans:B
6.Mahatma Gandhi gave the call ‘Do or Die’during
A.Non Co-opreration Movement
B.Lahore Congress
C.Dandi March
D.Quit India Movement
Ans:D
7.In which year Indian National Congress declared ‘Poorna Swaraj’as its goal?
A.1906
B.1920
C.1929
D.1942
Ans:C
8.Who was made the leder of 1857 revolt?
A.Bahadur Shah II
B.Jhansi Rani
C.Nana saheb
D.Mangal Pandey
Ans:A
9.Which is the largest backwater in Kerala?
A.Sasthamcotta lake
B.Vembanad lake
C.Kayamkulam lake
D.Ashtamudi lake
Ans:B
10.The Cherambadi Pass connects Kerala with
A.Coorg
B.Mysore
C.Coimbatore
D.Madurai
Ans:A

11.What was the early name of Thycaud Ayya Swamikal?
A.Kunjan Pillai
B.Kumaran
C.Narendran
D.Subharayan
Ans:D
12.Who was the author of ‘Veena Poovu’?
A.Changampuzha
B.Vallathol
C.Kumaran Asan
D.G.Shankara Kurup
Ans:C
13.Kallumala Samaram of 1915 was organised by
A.Ayyankali
B.K.Kelappan
C.K.Ayyappan
D.Mannath Padmanabhana
Ans:A
14.Who was the founder of ‘Prathyaksha Raksha Daiva Sabha’?
A.Vagbhatanandan
B.Brahmananda siva yogi
C.Poikayil Yohannan
D.T.M.Varghese
Ans:C
15.Chattampi Swamikal had taken his last breath at
A.Vaikom
B.Panmana
C.Sivagiri
D.Chempazhanthi
Ans:B
16.Which  day onwards the GST(Goods and Services Tax)was implemented in India?
A.April 1,2017
B.June 1,2017
C.July 1,2017
D.August 1,2017
Ans:C
17.Who is the Chief Election Commissioner of India?
A.Nasim Zaidi
B.V.S.Sampath
C.I.M.Lyngdoh
D.Achal Kumar Jyoti
Ans:D
18.Which country won the ICC Women’s World Cup in 2017?
A.India
B.England
C.France
D.South Africa
Ans:B
19.Who won the Nobel Prize for literature in 2016?
A.Bob Dylan
B.Juan Manuel Santos
C.Svetlana Alexievich
D.Yoshinori
Ans:A
20.Which became the first Indian City declared by UNESCO as World Heritage City?
A.Calcutta
B.Agra
C.Patna
D.Ahmedabad
Ans:D
21.In order to maintain uniform temperture all along circumference and to avoid sticking,of valves------------is used.
A.Rocker arm
B.Guide
C.Spring
D.Rotator
Ans:D
22.An engine having equal bore and  stroke is called
A.Square engine
B.Radial engine
C.Wankel engine
D.Gas turbine
Ans:A
23.To eliminate slapping tendency of pistons towards cylinder,the following methods is used.
A.Cylinder liners
B.Gasketing of piston
C.Offsetting
D.Dual chroming
Ans:C
24.Automotive connecting rods are generally made by
A.Casting
B.Grinding
C.Cutting
D.Forging
Ans:D
25.Steel inserts in auto thermic pistons are used to
A.Reduce piston size
B.Control the expansion
C.Reduce the piston inertia
D.Increase temperature
Ans:B
26.A dish on the piston head is provided for
A.Conrolling compression ratio
B.Lowering piston weight
C.Employing valve clearance
D.Avoiding piston slap
Ans:A
27.The clearance provided between the cam and tappet to allow for expansion due to heat,is called
A.Valve lead
B.Valve lash
C.Valve clearance
D.Tappet clearance
Ans:B
28.The face angle of exhaust valve is
A.65 Degree
B.30 Degree
C.45 Degree
D.70 Degree
Ans:C
29.Plastiguage is used to find the clearance of
A.Piston pin
B.Bearing
C.Rings
D.Valves
Ans:B
30.The valve guide stem clearance is measured by using a
A.Inside vernier calliper
B.Scriber
C.Dial Gauge
D.Inside micrometer
Ans:C
31.When pressure in the cooling system exceeds a certain predetermined value,the excess pressure will be released to atmosphere through
A.Blow off valve
B.Pressue valve
C.Vacuum valve
D.Expansion reservoir
Ans:A
32.The compression ratio at which the detonation starts is known as
A.Detonating compression ratio
B.Optimum ratio
C.Preignition ratio
D.HUCR
Ans:D
33.In a carburettor,when the choke is applied,the fuel comes out from
A.Acceleration part
B.Auxiliary jet
C.Main jet
D.Idle jet
Ans:C
34.The phenomenon by which the engine continuing to run even after the ignition is turned off is called
A.Run over
B.Knocking
C.Dieseling
D.Run-in
Ans:C
35.The end of philips type screw driver is
A.Flat blade
B.With four grooves
C.Fluted end
D.Slab head
Ans:B
36.The fluctuation of engine speed during a cycle depends upon
A.Speed of flywheel
B.Speed of piston
C.Weight of crankshaft
D.Mass of flywheel
Ans:D
37.The stroke is increased when the
A.Connecting rod lengthend
B.Piston is shortened
C.Crank throw is lengthened
D.Piston pin shortened
Ans:B
38.The type of fuel injector nozzles used with pre combustion chamber engines are
A.Pintle type
B.Hole type
C.Pinax type
D.Pneumatic type
Ans:A
39.Identify the one which is not a cold starting device in diesel engines
A.Chemical spray
B.Heater plugs
C.Aneroids
D.Decompression devices
Ans:C
40.A component which is employed to avoid overheating of ignition coil
A.Contact breaker
B.Capacitor
C.Iron core
D.Ballast resistor
Ans:D
41.Vacuum advance mechanism provide ignition advance according to
A.Fixed consumption
B.Engine speed
C.Engine load
D.Ignition timing
Ans:C
42.Spark plug having white insulator tip indicates
A.Retarded ignition
B.Incorrect dwell
C.Very high secondary voltage
D.Over advanced ignition
Ans:D
43.A component used for accurate timing of electronic fuel injection due to its high accuracy and long term reliability,is
A.Hall effect sensor
B.Pulse generator
C.Thyratron
D.CDI system
Ans:A
44.A fully discharge battery have its positive plates covered with
A.PbO2
B.Pb
C.PbH2O
D.PbSO4
Ans:D
45.Number of batteries can be charged at a time using
A.Constant voltage charging
B.Constant current charging
C.Booster charging
D.Trickle charging
Ans:B
46.In an alternator the magnetic field is produced in the
A.Commutator
B.Stator
C.Rotor
D.Housing
Ans:C
47.The stater of an alternator have
A.One winding
B.Three windings
C.Two winding
D.Four windings
Ans:B
48.Pick out the one which is not an inertia drive
A.Folo thru drive
B.Rubber spring type drive
C.Dyer drive
D.Standard Bendix drive
Ans:C
49.”ISAD”stands for
A.Integrated Starter Alternator Damper
B.Intelligent Starting and Detachment
C.International System of Automotive Designs
D.Indian Society for Automobile Designs
Ans:A
50.For a stoichiometric air fuel mixture,the excess of air consumed by the engine will be equals
A.0.5
B.1.0
C.1.5
D.0.95
Ans:B
51.Charcoal canister is used to absorb
A.Hydro carbon
B.Fuel vapour
C.Water vapour
D.Emissions
Ans:B
52.In petrol engines,the three way catalytic converter,the first converter controls
A.CO
B.HC
C.NOX
D.Particulate Matter
Ans:C
53.Doubling the engine cylinder diameter increases the piston thrust by
A.2 times
B.4 times
C.8 times
D.6 times
Ans:B
54.The firing order of a six cylinder engine is
A.1-3-5-6-2-4
B.1-3-5-2-4-6
C.1-3-2-6-4-5
D.1-5-3-6-4-2
Ans:A
55.The distance between TDC to BDC,in degree
A.180.
B.90
C.360
D.45
Ans:A
56.The needle valve of the carburettor is closed by means of a
A.Spring
B.Tickler
C.Float
D.Throttle
Ans:C
57.Increases in the plate area of a battery cell increases
A.The voltage
B.The Specific gravity
C.The resistance
D.The capacity
Ans:D
58.Chemical condition of the battery plates can be identified by
A.High Discharge test
B.Cadmium test
C.Life test
D.Sulphation test
Ans:B
59.The cut out relay is not essential in alternators because current flow due to fall in voltage below that of the battery is not allowed by
A.Commutator
B.Third brush
C.Rectifier
D.Electromagnetic regulator
Ans:C
60.The distance from the gasket seat to the end of the threads of a spark plug,is called
A.Reach
B.End clearance
C.Shoulder height
D.Plug clearance
Ans:A
61.Engine valves are closed by means of
A.Rocker arm
B.Tappet
C.Valve guide
D.Spring
Ans:D
62.In a distributor type fuel pump,the injection timing is controlled by adjusting
A.Rotor speed
B.Anti-Dribble valve
C.Cam ring
D.Plunger stroke
Ans:C
63.The purpose of a governor in an engine is to
A.Limit speed
B.Limit the power
C.Limit the fuel economy
D.Limit the fuel cutoff
Ans:A
64.Pick out the Engine indicator which does not have any inertia effect.
A.Electrical type
B.Optical type
C.Mechanical type
D.Hydraulic type
Ans:B
65.The vibration damper on a crank shaft of an engine,reduces the
A.Longitudinal vibrations
B.Sequential vibrations
C.Transverse vibrations
D.Torsional vibrations
Ans:D
66.The angle through which the wheel turns to sustain the side forces,is called
A.Slip angle
B.Thrust angle
C.Steering axis inclination
D.Set back angle
Ans:A
67.The ratio of tyre section height to the tyre section width is called
A.Aspect ratio
B.Ply rating ratio
C.Offset ratio
D.Shoulder ratio
Ans:A
68.The decrease in the effectiveness of brakes with prolonged application is called
A.Skidding
B.Bleeding
C.Fading
D.Slipping
Ans:C
69.In a car,the pillar onto which the front door latches and the rear door is hinged is called
A.B pillar
B.C pillar
C.A pillar
D.D pillar
Ans:A
70.The suspension link connecting the vehicle body at one end and the live axle beam at the other end is called
A.Torsion bar
B.Wishbone link
C.Trailing arm
D.Panhard rod
Ans:D
71.A heavy goods vehicle consisting of a tractor and a semi-trailer is called
A.Station wagon
B.Articulated vehicle
C.Coup with coach
D.Van truck
Ans:B
72.If the engine is mounted completely inside the drivers cabin,that type chassis is called
A.Conventional control type
B.Fully inside type
C.Engine forward type
D.Fully forward control type
Ans:D
73.Defects in vehicle frame can be identified by checking with
A.Laser beam
B.Level rod
C.Plumb line
D.Bevel protractor
Ans:C
74.Clutch drag is a trouble experienced due to
A.Excessive free pedal play
B.Weak clutch springs
C.Worn-out clutch facings
D.Worn-out clutch splines
Ans:A
75.The oil used for the gear box lubrication is
A.SAE 120
B.SAE 90
C.SAE 180
D.SAE 160
Ans:B
76.Rzeppa joint is an example of
A.Hooke’s joint
B.Constant velocity joint
C.Variable velocity joint
D.Slip joint
Ans:B
77.Final drive mechanism of a vehicle consist of
A.Differential unit
B.Sungear and axle shafts
C.Axle shaft and hub
D.Crownwheel and pinion
Ans:D
78.In hotchkiss drive rear axle mechanism,the torque reaction is taken up by
A.Universal joints
B.Shackle
C.Springs
D.Axle casing
Ans:C
79.Torsion bar in suspension system takes only
A.Longitudinal stress
B.Lateral stress
C.Driving thrust
D.Shear stress
Ans:D
80.Trailing link suspension is an example of
A.Live axle suspension
B.Hydrostatic suspension
C.Independent suspension
D.De Dion suspension
Ans:C
81.The positive castor in the wheels results in a natural tendency to
A.Toe-in
B.Toe-out
C.Roll-in
D.Decrease the effort to turn the steering wheel
Ans:A
82.The ratio between side force sustained by a wheel and slip angle is called
A.Camber force
B.Self righting torque
C.Pneumatic trail
D.Cornering power
Ans:D
83.Whell tramp is a trouble caused by
A.Wheel bearing tight
B.Incorrect kingpin inclination
C.Incorrect castor
D.Incorrect tie-in
Ans:C
84.In a tyre,the term”ply rating”indicates
A.Aspect ratio
B.Number of plies
C.Thread numbering
D.Rated strength
Ans:D
85.The tyre sipes helps to
A.Increase traction
B.Increase tyre life
C.Increase cornering effort
D.Increase speed
Ans:A
86.Antilock Brake System works on the principle of
A.Channeling of fluids
B.Frictional stability
C.Weight transferring
D.Pressure modulation
Ans:D
87.The shape of reflector used in head lamp of an automobile is
A.Round
B.Parabolic
C.Spherical
D.Hyperbolic
Ans:B
88.The instrument used to indicate the engine RPM at any instant is called
A.Odometer
B.Speedometer
C.Tachometer
D.Oscilloscope
Ans:C
89.In an air brake system,the valve meant to control the intensity of braking is called
A.Unloader valve
B.Brake valve
C.Slack valve
D.Metering valve
Ans:B
90.An epicyclic gear train is used in
A.Over drive
B.Torque convertor
C.CVT
D.Freewheel unit
Ans:A
91.The device used to reduce the exhaust noise is known as
A.Exhaust pipe
B.Exhaust manifold
C.Tail pipe
D.Muffler
Ans:D
92.As carbon accumulates in a cylinder it causes an increase in
A.Clearance volume
B.Compression ratio
C.Piston displacement
D.Volumetric efficiency
Ans:B
93.Radiator tubes are generally made of
A.Steel
B.Aluminium
C.Cast iron
D.Brass
Ans:D
94.Ignition coil is used to
A.Step up voltage
B.Step up current
C.Step up spark
D.Step up power
Ans:A
95.In a diesel engine fuel injection pump,the effective pressure stroke of plungers are regulated by means of a
A.Needle valve
B.Control rack
C.Cam shaft
D.Rotor
Ans:B
96.A hot spark plug has a
A.Long heat path
B.Short heat path
C.Short insulator nose
D.Bigger thread diameter
Ans:A
97.The size of the engine intake valve is
A.Smaller than the exhaust valve
B.Same as that of exhaust valve
C.Larger than the exhaust valve
D.Depends on the temperature of ambient air
Ans:C
98.A smoky blue exhaust is due to
A.Incomplete combustion
B.Rich mixture
C.Incorrect valve adjustment
D.Burning of oil in combustion chamber
Ans:D
99.Speedometer drive is usually taken from
A.Gear box
B.Flywheel
C.Axle shaft
D.Fan belt
Ans:A
100.The knocking in 5.1 engines can be prevented,if the end mixture is having
A.High density
B.Low density
C.High temperature
D.Low pressure
Ans:B




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Success is not to be pursued;it is to be attracted by the person you become-Jim Rohn.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends,our Android application published Google Playstore.We are glad that you have download our application and join our online exam services just one hundred rupees only, now you get additionally free access 10 hours audio files related to PSC EXAMS.Subscribe our youtube channel(Lab assistant exam free online practice available).We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email