Choose your language

1 July 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

SOLVED PAPER OF KERALA PSC RESEARCH ASSISTANT,STATE PLANNING BOARD EXAM DATE:11.04.2018

RESEARCH ASSISTANT,STATE PLANNING BOARD
EXAM DATE:11.04.2018
1.Das capital was published which of the following languages?
A.English
B.Russian
C.German
D.French
Ans:C

2.Who is the first woman writer to win the Jnanpith Award?
A.Kamala Surayya
B.Ashapoorna Devi
C.Arundhathi Roy
D.Mahaswetha Devi
Ans:B
3.A Kerala dance form which is also known as KALIYATTAM
A.Koodiyattam
B.Kathakali
C.Theyyam
D.Ottam Thullal
Ans:C
4.GUMAR is a dance of
A.Assam
B.Rajasthan
C.Maharashtra
D.Odhisha
Ans:B
5.The country which is known as the land of White Elephants
A.Myanmar
B.Thailand
C.Nepal
D.Laos
Ans:B
6.Which is the election symbol of the Republican Party of U.S.A?
A.Lion
B.Eagle
C.Tiger
D.Elephant
Ans:D
7.The first postage  stamp was introduced by
A.U.S.A
B.England
C.France
D.Canada
Ans:B
8.The freedom fighter who is known as the Indian Bismark
A.Gopalkrishna Gokhale
B.B.G.Tilak
C.M.A.Ansari
D.Sardar Vallabhbhai Patel
Ans:D
9.National Panchayat is the Parliament of
A.Bhutan
B.Pakistan
C.Sri Lanka
D.Nepal
Ans:D
10.The newly appointed Chief Election Commissioner of India is
A.Ranjith Sinha
B.Rajeev Kumar
C.Achal Kumar Joti
D.Deepak Misra
Ans:C

11.Who is the last Diwan of Travancore?
A.C.P.Ramaswami Ayyar
B.P.G.N.Unnithan
C.P.Madhavarayar
D.K.A.Sankara Menon
Ans:B
12.KARGIL VIJAY DIVAS is celebrated on
A.14th May
B.26th July
C.21st September
D.28th November
Ans:B
13.The President of India who is elected with the lowest victory margin
A.N.Sanjeeva Reddy
B.R.Venkataraman
C.V.V.Giri
D.K.R.Naryanan
Ans:C
14.Swami Vivekananda Airport is located in
A.Calcutta
B.Bhuvaneswar
C.Bhopal
D.Raipur
Ans:D
15.Which among the following States,Constituted a Committee to expedite the possibilities of having its own State flag?
A.Telangana
B.Karnataka
C.Bihar
D.Punjab
Ans:B
16.Wagon Tragedy memorial is at
A.Kottackal
B.Thanur
C.Beypore
D.Tirur
Ans:D
17.The first Malayalee to become the Deputy Chairman of Rajyasabha
A.M.A.Baby
B.M.M.Jacob
C.P.J.Kurian
D.Vayalar Ravi
Ans:B
18.Central Leather Research institute is located in
A.Bengalooru
B.Hyderabad
C.Chennai
D.Nagpur
Ans:C
19.The Nation “is a newspaper published by
A.Balagangadhar Tilak
B.Bhagat Singh
C.Gopalkrishna Gokhale
D.M.A.Jinnah
Ans:C
20.Who among the following is a leader of Paliyam Sathyagraha?
A.A.G.Velayudhan
B.K.P.Vallon
C.Kesavan Shastri
D.Pandit Karuppan
Ans:A
21.What is  India’s fiscal deficit during the financial year 2016-17?
A.3.4
B.3.2
C.3.5
D.3.8
Ans:C
22.What is currency appreciation?
A.Official reduction in the value of currency
B.Fall the value of currency due to interaction of demand and supply
C.Official increase in the value of currency
D.Rise the value of currency due to interaction of demand and supply
Ans:D
23.Rival but non-excludable goods are called
A.Common resources
B.Merit goods
C.Pure public goods
D.Private goods
Ans:A
24.Who is the Chairman of 5th State Finance Commission?
A.M.A.Oommen
B.B.A.Prakash
C.Prabhat Patnaik
D.C.P.John
Ans:B
25.Imposing different amounts of tax on people with different ability to pay is known as
A.Vertical imbalance
B.Vertical equity
C.Horizontal equity
D.Horizontal imbalance
Ans:B
26.Who is the current Chairman of NITI Aayog?
A.Aravind Panagaria
B.Aravind Subramannian
C.Rajiv Kumar
D.Narendra Modi
Ans:C
27.Which committee adopted Cost of Living as the basis for identifying poverty?
A.Suresh Tendulkar Committee
B.Y.K.Alag Committee
C.Lakdawala Committee
D.National Planning Committee
Ans:A
28.Which religious group in India has the highest rate of  unemployment according to the 68th round of NSSO?
A.Muslims
B.Sikhs
C.Hindus
D.Christians
Ans:D
29.SGRY launched in
A.April 1999
B.September 1999
C.September 2001
D.April 2001
Ans:C
30.Who is the regulator of Capital Market in India?
A.RBI
B.Stock Exchanges
C.Ministry of Finance
D.SEBI
Ans:D
31.Derivative Markets are part of
A.Forward Market
B.Spot Market
C.Primary Market
D.None of these
Ans:A
32.What is the Marginal Standing Facility(MSF)rate of RBI fixed in August 2017?
A.6.75%
B.6.25%
C.6.5%
D.6%
Ans:B
33.Which of the following commodity outside the ambit of GST?
A.Cream
B.Fruit juices
C.Hair Shampoo
D.Electricity
Ans:D
34.What is the GDP growth rate of India during the financial year 2016-17?
A.7.5
B.7.1
C.6.1
D.6.5
Ans:B
35.The agency responsible for preparing WPI in India
A.Labor Bureau
B.CSO
C.Ministry of Commerce and Industries
D.NAS
Ans:C
36.What is inflation Tax?
A.Degree of decrease in the value of cash
B.Imposing taxes to curb inflation
C.Reduction in tax at the time of inflation
D.None of these
Ans:A
37.Developing a budgeting from scratch is known as
A.ZBB
B.PPBS
C.Traditional Budgeting
D.PBB
Ans:A
38.Which Committee appointed to review FRBM Act?
A.Abhijit Sen Committee
B.Rangarajan Committee
C.N.K.Singh Committee
D.Y.K.Alag Committee
Ans:C
39.What is Guillotine’?
A.Reduction of an amount from demands for grants
B.Passing demand for grants without discussion
C.Obtain temporary permission to meet expenditure
D.Permission to incur expenditure from consolidated fund
Ans:B
40.What is the recommendation of 14th Finance Commission regarding State’s share of union tax?
A.32%
B.44%
C.38%
D.42%
Ans:D
41.The length of time(minutes)that a certain boy speaks on the telephone is found to be a random phenomenon,with a probability function given by f(x)=Ae raist to –x/3,for X>0=0 otherwise
The value of A,which makes the function of a probability density function is
A.1
B.3
C.1/3
D.-1/3
Ans:C
42.Basket of 15 oranges has an average has an average weight of 200 gms.If an orange weighting 250 gms is taken out of the basket and is substituted by another weighing 235 gms,what would be the average weight of 15 oranges now in the basket?
A.199 gms
B.200 gms
C.185 gms
D.205 gms
Ans:A
43.The positive square root of the arithmetic mean of squares of the deviations of the given values from their arithmetic mean is denoted as
A.Mean deviation
B.Standard deviation
C.Variance
D.Mode
Ans:B
44.A bag contains 5 white and 3 black balls.Another bag contains 4 white and 7 black balls.A ball is randomly drawn from one of the bags and found to be black.What is the probability that it is from the first bag?
A.3/16
B.3/8
C.10/19
D.33/89
Ans:D
45.For a normal distribution,the quartile deviation,the mean deviation and standard deviation are approximately in the ratio
A.10:12:15
B.12:10:15
C.10:15:12
D.None of these
Ans:A
46.Let X and Y are two independent Gamma variables.Then X/Y is distributed as
A.Gamma variate
B.Beta variate of first kind
C.Beta variate of second kind
D.Exponential
Ans:C
47.Let X1 and X2 be two random variables following the density f(x)=e raist to –x>0 then what is the distribution of Z=X1/X2?
A.Exponential
B.Gamma
C.t
D.F
Ans:D
48.A symmetric die is thrown 600 times.The lower bound for the probability of getting 80 to 120 sixes is
A.80/120
B.19/24
C.8/24
D.6/12
Ans:B
49.The sampling error associated with a census study is
A.0
B.1%
C.2%
D.5%
Ans:A
50.Which type of experimental design does not use the principle of local control in measuring variation among experimental units?
A.RBD
B.LSD
C.CRD
D.None of these
Ans:C
51.The number of treatments in a 22 factorial experiment is
A.1
B.4
C.3
D.8
Ans:B
52.If a sample is taken at random from a  population,it is likely to possess almost the same characteristics as that of the population.This principle is called
A.Probability sampling
B.Law of inertia of large numbers
C.Non-probability sampling
D.Law of statistical regularity
Ans:D
53.Let(X1,X2,X3)is a random sample of size 3 taken from N(Meu,--raise to 2).Let T1=( X1+X2+X3)/3 and T2=( X1+2X2+3X3)/6 be the estimators used to estimate Meu.Which estimator is more efficient?
A.T1
B.T2
C.T1 and T2
D.None
Ans:A
54.What is the variance of the sufficient estimator for estimating the paramater lamda of the Poisson population on the basis of sample of size n?
A.n/Lambda
B.Lambda
C.Lambda/n
D.Lambda raise to 2
Ans:C
55.A test that is used for testing the equality of means of several normal populations having unknown but common variance ---raise to 2
A.Chi-Square
B.ANOVA
C.Normal
D.t
Ans:B
56.Probability of rejecting a null hypothesis when it is true is called
A.Type 1 error
B.Type 2 error
C.Power
D.Significance level
Ans:D
57.If the two regression equations are 3x+2y-80=0 and 2x+3y-70=0,the value of correlation coefficient is
A.-2/3
B.2/3
C.-1
D.1
Ans:A
58.The regression lines of Y on X and X and Y are Y=zX+b and X=cY+d.Then the ratio of the standard deviations of X and Y is
A.a/c
B.c/a
C.Square root of a/c
D.Square root of c/a
Ans:D
59.In exponential trend equation Y=ab raise to x,the value of X and Y are in the form of
A.HP,AP
B.AP,GP
C.AP,HP
D.GP,HP
Ans:B
60.The seasonal indices of sales of a firm in the following quarters are for Jan.Mar.100,Apr.Jun.89,Jul.Sep.83,Oct.Dec.128 respectively.If the total sales in Jan.Mar.of the year be worth Rs.10,000.How much worth of items should be kept in stock by the firm in Apr.Jun.to meet the demand?
A.400
B.1,000
C.8,900
D.8,300
Ans:C
61.Accounting for Intangible Assets are related to
A.AS 10
B.AS 12
C.AS 24
D.AS 26
Ans:D
62.Which of the following errors are not revealed by the Trial Balance?
A.Compensating Errors
B.Errors of Commission
C.Wrong Balancing of an Account
D.Wrong totalling of an Account
Ans:D
63.The determination of expenses for an accounting period is based on the principle of
A.Objectivity
B.Materiality
C.Matching
D.Periodicity
Ans:C
64.Which financial statement represents the accounting equation assets=liabilities+owners’equity”?
A.Trading Account
B.Profit and Loss Account
C.Balance Sheet
D.Statement of Cash Flows
Ans:A
65.The Database Schema is written in
A.HLL
B.DML
C.DDl
D.DCL
Ans:A
66.The DBMS language component which can be embedded in a program is
A.The Data Definition Language
B.The Data Manipulation Language(DML)
C.The Database Administrator(DBA)
D.A Query Language
Ans:B
67.Key to represent relationship between tables is called
A.Primary key
B.Secondary key
C.Foreign key
D.None of these
Ans:C
68.The full form of DDL
A.Dynamic Data language
B.Detailed Data Language
C.Data Definition Language
D.Data Derivation Language
Ans:C
69.Demand deposit also known as
A.Current account
B.Fixed Deposit
C.Capital Account
D.Recurring Deposit
Ans:A
70.Rediscounting and giving advance the Central Bank changes interest at a rate which is known as
A.CRR
B.SLR
C.Bank Rate
D.Credit
Ans:C
71.----------is an alpha numeric code that uniquely identifies a bank branch participating NEFT system
A.IFS
B.IFSC
C.FSC
D.RTGS
Ans:B
72.In India,RTGS has been implemented on
A.26 March 2004
B.26 March 1998
C.26 March 1994
D.26 March 2002
Ans:A
73.Marketing helps firms to increase their profits by
A.Increase in sales
B.Increase in production
C.Increase in price
D.Increase in customer
Ans:D
74.Direct marketing refers to a communication between the -------and -------directly.
A.Seller and buyer
B.Firm and suppliers
C.Society and target market
D.Price and services
Ans:A
75.The process of supplying products to all retail outlets is known as
A.Selective distribution
B.Exclusive distribution
C.Channel configuration
D.Intensive distribution
Ans:D
76.Demographic segmentation refers to
A.The description of the people and their place in society
B.The description of the people’s purchasing behaviour
C.The location where people live
D.Geographic regions
Ans:A
77.Financial decision involve
A.Investment,financing and dividend decision
B.Investment,financing and sales decision
C.Fiancing,dividend and cash decision
D.None of these
Ans:A
78.The appropriate objective of an enterprise is
A.Maximisation of sale
B.Maximisation of owners wealth
C.Maximisation of profits
D.None of these
Ans:B
79.Bird in hand’ argument is given by
A.Walker’s Model
B.Gordon’s Model
C.MM Model
D.Residuals Theory
Ans:B
80.Ploughing back of profit means
A.Dividend declared but not claimed by shareholders
B.Non-declaration of dividend in any year
C.Profit earned from illegal sources and employed in business
D.Retaining the earnings of business for future expansion programme.
Ans:D
81.Classify the following differential equation
E raise to x (dy/dx)+3y=x(raise to 2)y
A.Separable and not linear
B.Linear and not separable
C.Both separable and linear
D.Neither separable and linear
Ans:C
82.Which one of the following is the solution of the differntial equation dy/dx+(x/1+x)y=1+x?
A.(1+Ce raise to –x)(1+x)
B.Ce raise to x/1+x
C.(1+x)(e raise to x+C)
D.(1+Ce raise to x)(1+X)
Ans:A
83.Which one of the following is the general solution to the problem 25 d2y/dt+10 dy/dt+y=0?
A.y=C1e(raise to t/5)cos t+C2e(raise to t/5)sin t
B.y=C1e(raise to t/5)+C2e(raise to –t/5)
C.y=C1etcos t/5+C2etsin t/5
D.y=C1e(raise to –t/5)+C2te(raise to –t/5)
Ans:D
84.Which one of the following represents the solution of the differential equation dy/dx=x/1-y?
A.Family of circles with centre at (0,0)
B.Family of circles with centre at (),1)
C.Family of circles with centre at(1,0)
D.Family of circles with centre at (0,-1)
Ans:B
85.Which one of the following  is the differential equation of the orthogonal trajectory to the family of curves y=cxn,where n is fixed positive integer and c an arbitrary constant?
A.nyy’+x=0
B.nyy’-x=0
C.xy’+ny=0
D.xy’-ny=0
Ans:B
86.Let V be a n-dimensional complex vector space and let W denote the subset of V defined by (X elements of V|x=x bar},where x bar denote the conjugate of x.Which one of the following is not true?
A.W is a subspace of V
B.W is a real subspace of V
C.W is real vector  space
D.W is an additive subgroup of V
Ans:A
87.Which one of the following is the Kernel of the linear transformation T:R raise to 4->R raise to 3 defined by T(X1,X2, X3,X4)=(X1,0,X2,0)?
A.Ker(T)={(a,0,0,b)|a,b Elements of R}
B.Ker(T)={(a,0,b,o)|a,b Elements of R}
C.Ker(T)={(0,a,b,0)|a,b Elements of R}
D.Ker(T)={(0,a,0,b)|a,b Elements of R}
Ans:D
88.Which one of the following is the linear transformation T:R3->R2 determined by the matrix [(1,2,1)(First row),(0,1,1)(Seond row),(-1,3,4)(Third row)] with respect to the standard basis {e1,e2,e3}?
A.T(a,b,c)=(a-c,2a-b+3c,a-b-3c)
B.T(a,b,c)=(a-c,2a+b,a+b+3c)
C.T(a,b,c)=(a-c,2a+b+3c,a+b+4c)
D.T(a,b,c)=(a+c,2a-b-3c,a+b+4c)
Ans:C
89.The elgen values of the matrix A=[(2,2,1)(First row),(1,3,1)(Second row),(1,2,2)(Third row)] are
A.5,2,1
B.0,0,0
C.5,3,2
D.5,1,1
Ans:D
90.Which one of the following is the inverse of a,a not equal to -1 where * is a binary operation on the set of Real numbers R,defined by a*b=a+b+ab?
A.a/a+1
B.1/a+1
C.-a/a+1
D.-a/2(a+1)
Ans:C
91.Let R be a commutative ring with unity of characteristic 4.Then for all a,b Elements of R,which one of the following is the expansion of (a+b)raise to 4?
A.a raise to 4 +b raise to 4
B.a raise to 4+2( a raise to 2)( b raise to 2)+b raise to 4
C.a raise to 4+4(a raise to 2)(b raise to 2)+b raise to 4
D.a raise to 4-2(a raise to 2)(b raise to 2)+b raise to 4
Ans:B
92.Which one of the following is not a subgroup of the cyclic group Z8?
A.{0,2,4,6}
B.{0,1,3,4,6}
C.{0,2,3,4,6}
D.{0,4}
Ans:C
93.Which one of the following is same as the permutation
((1,2,3,4,5,6,7,8(first raw)),8,2,6,3,7,4,5,1(Second raw))?
A.(1 8)(3 6 4)(5 7)
B.(1 2 8)(3 6 4)(5 7)
C.(1 8)(2 3 6 4)(5 7)
D.(1 8)(3 6)(4 5 7)
Ans:A
94.In a non-abelian group G,the element b has order 108.Which one of the following is the order of b raise to 42?
A.9
B.18
C.54
D.27
Ans:B
95.Let G be a group such that a2=e for each a Elements of G,where e is the identity element of G.Which one of the following is true?
A.G is finite
B.G is cyclic
C.G is abelian
D.None of the above
Ans:B
96.If {an}is a sequence of real numbers satisfying (an+1)2=2a-1,then which one of the following is true?
A.lim(n->infinity)an=1
B. lim(n->infinity)an doesn’t exist
C. lim(n->infinity)an=2
D. lim(n->infinity)an=-2
Ans:A
97.Which one of the following is true for the function f(x)={sin 2x/x,for x not equal to 0)(first row),((1,for x=0)(Second row))
A.Continuous only at x<0
B.Continuous only at x>0
C.Continuous only at x=0
D.Continuous for all x except 0
Ans:D
98.Which one of the following statements is true for the function f(z)=y>
A.Satisfy Cauchy Reimann equations
B.Not analytic at any point
C.Not a harmonic function
D.An entire function
Ans:B
99.If f(z)=u+iv is an analytic function with non-zero derivative then the angle between the family of curves u(x,y)=C,and (x,y)=C2 where C1 and C2 are real numbers is
A.180 degree
B.45 degree
C.-90 degree
D.90 degree
Ans:D
100.Which one of the following is the residue of 1/z-sin z at its pole?
A.3/5
B.-3/5
C.3/10
D.-3/10
Ans:C





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Better to master one mountain than a thousand foothills.-William.A.Ward
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends,our Android application published Google Playstore.We are glad that you have download our application and join our online exam services just one hundred rupees only, now you get additionally free access 10 hours audio files related to PSC EXAMS.Subscribe our youtube channel(Lab assistant exam free online practice available).We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email