12 June 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

ASSISTANT TESTER CUM GAJAR,MALABAR CEMENTS LIMITED ONLINE EXAM DATE:26-04-2018


ASSISTANT TESTER CUM GAJAR,MALABAR CEMENTS LIMITED
ONLINE EXAM DATE:26-04-2018
FULL PAPER AVAILABLE REGISTERED USERS.
REGISTERED USERS PRACTICE NOW->CLICK HERE

1.Who among the following was not a member of the constitution drrafting committee?
A.B.R.Ambedkar
B.Jawaharlal Nehru
C.K.M.Munshi
D.Alladi Krishnaswami Ayyar
Ans:B

2.Article 368 of the Indian constitution deals with
A.Fundamental Duties
B.Fundamental Rights
C.Amendment of the constitution
D.Citizenship
Ans:C
3.’Kudumbasree’ was launched in
A.1996
B.1998
C.2000
D.2002
Ans:B
4.’Pratheeksha Bhavan’under the Social Justice Department for the rehabilitation of mentally retarded mnmen above the age of 18 is at
A.Poojapura
B.Kakkanad
C.Ramavarampuram
D.Thavanur
Ans:D
5.Dr.Gundert,the champion of English education in Malabar was a
A.German
B.British
C.French
D.Portuguese
Ans:A
6.The FACT was started during the period of
A.Swathi Tirunal
B.Uthradam Tirunal
C.Sri.Chithra Tirunal
D.Sri.Mulam Tirunal
Ans:C
7.’Samathwa Samajam’was founded by
A.Ayyankali
B.K.Ayyappan
C.Vagbhatananda
D.Vaikunda Swamikal
Ans:D
8.’Sahodara Sangham’was founded in
A.1904
B.1908
C.1914
D.1917
Ans:D
9.The ‘Ezhava Memorial’was submitted in
A.1809
B.1888
C.1891
D.1896
Ans:D
10.Which among the following was a post-independent event?
A.Kuttamkulam struggle
B.Paliyam Satyagraha
C.Punnapra-Vayalar struggle
D.Yachana Yathra
Ans:B

11.’Mitavadi’ was published from
A.Kozhikode
B.Thalasseri
C.Mahe
D.Kannur
Ans:A
12.The Trivandrum Public Library was started by
A.Edward Cadogan
B.John Allan Brown
C.Thomas Munro
D.A.F.Sealy
Ans:A
13.A.R.Raja Raja Varma was the ------------of Kerala Varma Valiya Koyil Thampuran.
A.Father
B.Son
C.Nephew
D.Brother
Ans:C
14.’Vyazhavattasmaranakal’was written by
A.K.Ramakrishna Pillai
B.B.Kalyani Amma
C.E.V.Krishna Pillai
D.C.Kesavan
Ans:B
15.Who among the following was not a member of the Vadakkath family of Anakkara?
A.A.V.Kuttimalu Amma
B.Ammu Swaminathan
C.Captain Lakshmi
D.Lalitha Prabhu
Ans:D
16.The Volunteer captain of ‘Guruvayur Satyagraha’was
A.K.Kelappan
B.A.K.Gopalan
C.T.K.Madhavan
D.Mannath Padmanbhan
Ans:B
17.The Grand Slam tennis tournament playing in grass court
A.US Open
B.Australian Open
C.Wimbledon Open
D.French Open
Ans:C
18.The opponent of P.V.Sindhu in the Final of Badminton World Championship 2017 was from
A.China
B.Korea
C.Japan
D.Malaysia
Ans:C
19.Dr.Balasaheb Ambedkar International Airport is at
A.Nagpur
B.Pune
C.Mumbai
D.Surat
Ans:A
20.The Winner of Jnanpith Award 2016
A.Shankha Ghosh
B.Raghuveer Chaudhary
C.B.V.Nemade
D.Kedrnath Singh
Ans:A
21.A pressure cooker reduces cooking time because
A.Heat is more evenly distributed
B.The boiling point of water inside the cooker is elevated
C.The higher pressure tenderises the food
D.The boiling point of water inside the cooker is depressed
Ans:B
22.The galvanic cell which convert energy of combustion directly to electrical energy is called
A.Fuel cell
B.Primary cell
C.Secondary cell
D.Voltaic cell
Ans:A
23.Haber process is used for the manufacture of
A.Sulphuric acid
B.Nitric acid
C.Nitrogen
D.Ammonia
Ans:D
24.The group 13 element which is liquid during summer is
A.Al
B.In
C.Ga
D.TI
Ans:C
25.Intra molecular hydrogen bond exist in
A.HF
B.’H_(2)O’
C.o-nitro phenol
D.ethyl alcohol
Ans:C
26.Which of the following shows both Schottky and Frenkel defect?
A.AgBr
B.CsCl
C.AgCl
D.ZnS
Ans:A
27.Bauxite is the ore of
A.Iron
B.Aluminium
C.Copper
D.Zinc
Ans:B
28.How many kinds of space lattice are possible in a crystal?
A.7
B.23
C.14
D.21
Ans:C
29.The law starting that”the partial pressure of the gas in vapour phase is proportional to the mole fraction of the gas in the solution”is known as
A.Raoults law
B.Dalton’s law of partial pressure
C.Ostwald’s dilution law
D.Henry’s law
Ans:D
30.The excess pressure that is applied to the solution to prevent the passage of solvent in to it through a semi permeable membrane is referred to as
A.Partial pressure
B.Critical pressure
C.Osmotic pressure
D.None of these
Ans:C
31.The hybridisation of carbon in Graphite is
A.’”dsp^2”’
B.sp
C.’”sp”^3’
D.’”sp”^2’
Ans:D
32.Isotonic solution have
A.Same osmotic pressure
B.Same freezing point
C.Same melting point
D.Same boiling point
Ans:A
33.Best method to prevent corrosion of iron is
A.Making iron cathode
B.Making iron anode
C.Put it in saline water
D.Make it in contact with atmosphere
Ans:A
34.The half life of first order reaction with rate constant’K’is given by
A.’([R_(0)])/(2K)’
B.’([R_(0)])/(K)’
C.’(0.693)/(2K)’
D.’(0.693)/(K)’
Ans:D
35.Unit of first order reaction is
A.’S^(-1)’
B.’mol L^(-1)S^-1’
C.’mol^(-1)LS^(-1)’
D.Dimensionless
Ans:A
36.Which of the following constitute Daniel cell?
A.Zn-Hg cell
B.Zn-Cu Cell
C.Zn-Ag Cell
D.Cu-Hg Cell
Ans:B
37.The correct formula  for plaster of paris is
A.’”CaSO_4.2H_20”’
B.’”CaSO_4”’.’”H_20”’
C.’”CaSO_4”’.’(1)/(2)’’”H_20”’
D.’”Ca_2SO_4”;.’”H_20”’
Ans:C
38.Permanent hardness of water is due to the presence of
A.Bicarbonates of Na and K
B.Bicarbonates of Ca and Mg
C.Chlorides and sulphates of Ca and Mg
D.Chlorides and sulphates of Na and K
Ans:C
39.Role of a catalyst in a chemical reaction is
A.To decrease activation energy
B.TO increase activation energy
C.To increase heat of reaction
D.To decrease heat of reaction
Ans:A
40.Characteristics of transition element
A.Show variable oxidation state
B.Form alloys
C.Form coloured compounds
D.All the above
Ans:D
41.In [‘”Ni(CO)_4”’],the oxidation number of Nickel is
A.+3
B.+2
C.+4
D.Zero
Ans:D
42.Primary,secondary and tertiary amines can be distinguished by Hinsberg reagent,which is
A.Benzoyl chloride
B.Benzene sulphonyl chloride
C.Acetic anhydride
D.Benzyl chloride
Ans:B
43.The monomer of PVC is
A.Ethene
B.Vinyl chloride
C.Styrene
D.Tetra Fluoro ethane
Ans:B
44.Tyndall effect is
A.Scattering of light by colloidal particle
B.Refraction of light by colloidal particle
C.Absorption of light by colloidal particle
D.Reflection of light by colloidal particle
Ans:A
45.Which of the following battery is used in automobiles?
A.Nickel-cadmium cell
B.’”H_2-o_2”’ fuel cell
C.Lead storage battery
D.Mercury cell
Ans:C
46.Emulsion is an example of colloidal system of
A.Liquid dispersed in gas
B.Solid dispersed in gas
C.Liquid dispersed in liquid
D.Liquid dispersed in solid
Ans:C
47.The volume of 1 mol of gas at STP is
A.22.4 ml
B.22.4 L
C.2.24 ml
D.2.24 L
Ans:B
48.The oxidation number of sulphur in ‘”H_2SO_4”’is
A.+5
B.+4
C.+6
D.+2
Ans:C
49.n=3,I=2 represent which orbital
A.3s
B.3d
C.3p
D.3f
Ans:B
50.The protective action of colloids are expressed in terms of
A.Gold Number
B.Octane number
C.Atomic number
D.Cetane number
Ans:A

51.Bronze is an alloy of
A.Cu with Zn
B.Cu with Ni
C.Fe with Ni
D.Cu with Sn
Ans:D
52.Vitamin C is
A.Cobalamine
B.Riboflavin
C.Calciferol
D.Ascorbic acid
Ans:D
53.Atoms of different elements having same number of neutrons are called
A.Isotopes
B.Isobars
C.Isotones
D.Isomers
Ans:C
54.Sulphide ores are concentrated by
A.Froth floatation method
B.Magnetic separation
C.Hydraulic washing
D.Leaching
Ans:A
55.The thermal decomposition of HI on gold surface is a reaction of
A.First order
B.Zero order
C.Fractional order
D.Second order
Ans:B
56.Among the following which is used as dehydrating reagent
A.Alcoholic KOH
B.Acidified’”KmnO_4”’
C.’”LiAIH_4”’
D.’”Conc.H_2SO_4”’
Ans:D
57.General outer electronic configuration of group 15 elements are
A.’”ns^2np^3”’
B.’”ns^2np^4”’
C.’”ns^2np^6”’
D.’”ns^2np^5”’
Ans:A
58.The process of accumulation of molecular species at the  surface rather than in the bulk is called
A.Absorption
B.Adsorption
C.Sorption
D.Desorption
Ans:B
59.Schottky defect is characterised by
A.Increase in density
B.Decrease in density
C.No change in density
D.None of the above
Ans:B
60.Caustic soda is
A.NaCl
B.’”NaHCO_3”’
C.’”Na_2CO_3”’
D.NaOH
Ans:D
61.Number of moles of solute dissolved in 1 kg of solvent is
A.Morality
B.Mole fraction
C.Molality
D.Mass percentage
Ans:C
62.Williamson’s synthesis is used for the preparation of
A.Aldehydes
B.Ketones
C.Alcohols
D.Ethers
Ans:D
63.Which of the following is isoelectronic species?
1.’”Na^+”/
2.’”Ca^2^+”’
3.’”F^_”’
4.’”O^2^-“’
A.1,2 and 4
B.1,3 and 4
C.2,3 and 4
D.1,2 and 3
Ans:B
64.Oleum is
A.’”H_2S_2O_7”’
B.’”H_2SO_4”’
C.’”H_2SO_3”’
D.’”SO_3”’
Ans:A
65.The +8 oxidation state is shown by
A.Os
B.Fe
C.Mn
D.Th
Ans:A
66.Which of the following is a natural polymer?
A.Polyethene
B.Teflon
C.Cellulose
D.Glyptal
Ans:C
67.On heating an aldehyde with Fehling solution,we get a precipitate whose colour is
A.White
B.Yellow
C.Red
D.Black
Ans:C
68.Nitric acid is prepared by
A.Contact process
B.Ostwald’s process
C.Haber process
D.Oxidation process
Ans:B
69.Which of the following substance on dissolving in water will give an acidic solution?
A.NaCl
B.’”Na_2CO_3”’
C.’”CH_3COONa”’
D.’”NH_4CI”’
Ans:D
70.Zeigler-Natta catalyst is
A.’”(CH_3)_3Al”’and ‘”TiCl_4”’
B.’”(C_2H_5)_3Al”and ‘”TiCl_4”’
C.’”V_2O_5”’
D.’”KmnO_4”’
Ans:B
71.Which of the following has magnesium?
A.Chlorophyll
B.Haemoglobin
C.’”Vit.B_1_2”’
D.Haemocyanin
Ans:A
72.Natural rubber is a polymer of
A.Styrene
B.Chloroprene
C.Acrylonitrile
D.Isoprene
Ans:D
73.2,4,6-trinitrophenol is also known as
A.Salicylic acid
B.Resorcinol
C.Picric acid
D.Cinnamic acid
Ans:C
74.EDTA is an example of
A.Monodentate ligand
B.Hexadentate ligand
C.Ambidentate ligand
D.Chelate ligand
Ans:B
75.Chloroform is
A.’”CH_3Cl”’
B.’”CHCl_3”’
C.’”CH_2Cl-2”’
D.’”CCI_4”’
Ans:B
76.The total number of orbital possible for principal quantum number ‘n’ is
A.n
B.2n
C.’”2n^2”’
D.’”n^2”’
Ans:D
77.Which of the following is an ambidentate ligand?
A.’”H_2O”’
B.’”NH_3”’
C.CN
D.CO
Ans:C
78.Oxygen shows +2 oxidation state in the compound
A.’”H_2O”’
B.’”H_2O_2”’
C.’”OF_2”’
D.CaO
Ans:C
79.R-X+Nal’->’R-I+NaX.This reaction is
A.Finkelstein reaction
B.Swarts reaction
C.Wurtz reaction
D.Fittig reaction
Ans:A
80.Primary,Secondary and tertiary alcohols are distinguished by
A.Lucas test
B.Tollens test
C.Fehling test
D.Borsche’s test
Ans:A
81.Which of the following has the highest electron gain enthalpy?
A.O
B.S
C.F
D.Cl
Ans:D
82.Shape of ‘”SF_6”’molecule is
A.Tetrahedral
B.Square planar
C.Pyramidal
D.Octahedral
Ans:D
83.Which of the following compound is added to rectified spirit to make it unfit for drinking purpose?
A.Acetic acid
B.Methanol
C.Chloroform
D.Acetone
Ans:B
84.Benzene diazonium chloride on reaction with warm water gives
A.Phenol
B.Benzene
C.Toluene
D.Benzaldehyde
Ans:A
85.The catalyst used in contact process for the manufacture of ‘”H_2SO_4”’is
A.Fe
B.Ni
C.’”V_2O_5”’
D.Peroxides
Ans:C
86.A carbohydrate which cannot be hydrolysed to simpler compound is called
A.Mono saccharides
B.Poly saccharides
C.Disaccharides
D.Oligo saccharides
Ans:A
87.The Zig-Zag motion of colloid particle is known as
A.Electro phorosis
B.Electro-osmosis
C.Coagulation
D.Brownian movement
Ans:D
88.Liquation is used for the refining of
A.Low boiling metals
B.High boiling metals
C.Low melting metals
D.High melting metals
Ans:C
89.A process is said to be spontaneous if
A.Delta H is –ve
B.Delta S is +ve
C.Delta G is –ve
D.All the above
Ans:D
90.Neutron was discovered by
A.Chadwick
B.Rutherford
C.J.J.Thomson
D.Neils Bohr
Ans:A
91.’”^2^2Na”’contains
A.11 electron
B.22 electron
C.22 protons
D.22 neutrons
Ans:A
92.Which of the following molecule has zero dipole moment?
A.’”H_2O”’
B.’”CO_2”’
C.’”NH_3”’
D.’”NF-3”’
Ans:B
93.In an isothermal process which of the following is true?
A.Delta V=0
B.Delta q=0
C.Delta T=0
D.Delta P=0
Ans:C
94.Which of the following is water gas?
A.’”CO+N_2”’
B.’”N_2+H_2”’
C.’”O_2+H_2”’
D.’”CO+H_2”’
Ans:D
95.Bond order is given by
A.1/2’”(N_b-N_a)”’
B.1/2’”(N_a-N_b)”’
C.2’”(N_a-N_b)”’
D.2’”(N_b-N_a)”’
Ans:A
96.At absolute zero of temperature
A.Temperature of gas is zero
B.Volume of gas is zero
C.Pressure of gas is zero
D.Number of moles of gas is zero
Ans:B
97.Hot tea in a thermo flask is an example of
A.Closed system
B.Isolated system
C.Open system
D.Cyclic system
Ans:B
98.’”P^H”’of pure water at 298 K is
A.6.9
B.7.2
C.7
D.7.5
Ans:C
99.Avogadro number is
A.6.022 x ‘10^(22)’
B.0.6022 x ‘10^(22)’
C.0.6022 x’10^(23)’
D.6.022 x ‘10^(23)’
Ans:D
100.Azeotropes are
A.Mixture having same composition in solid and liquid phase
B.Mixture having same composition in liquid and vapour phase
C.Mixture having same composition in solid and vapour phase
D.All the above
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Hai friends,our Android application published Google Playstore.We are glad that you have attend online exam through EXAMCHOICES mobile android application.You get received our new exam log id and password when it upload time.we would like to have a feedback from you regarding our blog and whether there are any improvements, you would like to suggest.Your esteemed input will help us in serving you better.We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email