Choose your language

25 June 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

HSST BOTANY-JUNIOR,HIGHER SECONDARY EDUCATION EXAM DATE:17-04-2018

HSST BOTANY-JUNIOR,HIGHER SECONDARY EDUCATION
EXAM DATE:17-04-2018
1.Branched ,Filamentous extensively growing protonema is the characteristic feature of the class
A.Anthocerotopsida
B.Bryopsida
C.Hepaticopsida
D.Bryophytes
Ans:B
2.Appendiculate scales and ligules are present in
A.Pellia
B.Anthocerose
C.Marchantia
D.Riccia
Ans:C
3.Lycopodium is commonly call as
A.Peat moss
B.Club moss
C.Moss
D.Resurrection plant
Ans:B
4.What is the name of steles of Pteridophytes where Pholem found on both side of Xylem?
A.Siphonostele
B.Dictyostele
C.Solenostele
D.Amphiphloic Siphonostele
Ans:D
5.The smallest Gymnosperm
A.Zamia pygmea
B.Cycus circinalis
C.Dioon edule
D.Taxus buccata
Ans:A
6.Cycus wood is
A.Monoxylic
B.Haploxylic
C.Manoxylic
D.Pycnoxylic
Ans:C
7.Which of them is small size tree?
A.Gnetum ula
B.Gnetum gnemon
C.Gnetum latifolium
D.Gnetum mondanum
Ans:B
8.Prof.Birbal Sahni is known as
A.Father of Indian Paleobotany
B.Father of Palaeozoology
C.Father of Palaeopalaynology
D.Father of Indian Botany
Ans:A
9.Which type of fossil is the coal?
A.Petrification
B.Impression
C.Incrustation
D.Compression
Ans:D
10.Which among the following is not a fossil gymnosperm?
A.Williamsonia
B.Glossopteris
C.Rhynia
D.Cordaitanthus
Ans:C

11.Which is not a virus disease?
A.Mumps
B.Diphtheria
C.Rabies
D.Herpes
Ans:B
12.Bacterial transformation is first described by
A.Joshua Lederberge
B.De Herelle
C.Griffith
D.Woolman
Ans:C
13.Name the single-stranded RNA virus
A.T-even phage
B.TMV
C.G Virus
D.T-Odd phage
Ans:B
14.Red algae belong to the class
A.Phaeophycea
B.Bacillariophyceae
C.Xanthophyceae
D.Rhodophycea
Ans:D
15.Which among the chlorophyceae member is a floating freshwater form?
A.Caulerpa
B.Cephaleuros
C.Oedogonium
D.Bryopsis
Ans:C
16.Cystocarp is the reproductive structure of
A.Sargassum
B.Pinnularia
C.Polysiphonia
D.Spirogyra
Ans:C
17.Normal number of Ascospores found in a Ascus
A.8
B.2
C.4
D.Numerous
Ans:A
18.The Fungi which is used bereaving industry.
A.Saccharomyces
B.Rhyzopus
C.Aspergillus
D.Agaricus
Ans:A
19.Which class of fungi lack sexual reproduction in their life cycle?
A.Zygomycota
B.Deuteromycota
C.Mastigomycota
D.Myxomycota
Ans:B
20.Which among the following fungi is not an edible one?
A.Agaricu bispous
B.Pleurotus Osteatus
C.Auricularia auricula
D.Amanita phalloides
Ans:D
21.The causative organism of ‘Mahali’disease of Arecanut
A.Phytophthora palmivora
B.Pyrcularia oryzae
C.Fusarium udum
D.Aspergillus niger
Ans:A
22.Name the viral disease among the following.
A.Rust
B.Wilt
C.Yellow mosaic
D.Soft rot
Ans:C
23.It is not a disease of Coconut
A.Bud rot
B.Grey leaf spot
C.Stem bleeding
D.Abnormal leaf fall
Ans:D
24.Systematic fungicides are chemicals acting on
A.External pathogens
B.Internal pathogens
C.Soil pathogens
D.None of the above
Ans:B
25.In a collateral vascular bundle
A.Xylem and Phloem are in different radius
B.Xylem and Phloem are in same radius
C.Xylem surrounds phloem
D.Only xylem is present
Ans:B
26.The cambium present in the primary vascular bundle is known as
A.Secondary cambium
B.Inter-fascicular cambium
C.Fascicular cambium
D.None
Ans:C
27.The lateral roots in Dicots are originated from Xylem and Phloem are not in same radius
A.Epidermis
B.Pith
C.Cortex
D.Pericycle
Ans:D
28.Of the following which a killing and fixing fluid
A.FAA
B.DPX
C.PDA
D.Xylen
Ans:A
29.FAA among the following which is the stain obtained from
A.Fast green
B.Sudan Red
C.Carmine
D.Safranin O
Ans:C
30.The mounting media’Canada balsam’is obtained from the plant.
A.Pinus roxburghii
B.Abies balsamea
C.Cedrus deodara
D.Larix sibirica
Ans:B
31.Monosporic 8 nucleated female gametophytes is found in
A.Adoxa
B.Polygonum
C.Onion
D.Fritliiaria
Ans:B
32.”Genera Plantarum”was published by
A.Theophrastus
B.C.Linnaeus
C.Jerome Bock
D.Bentham and Hooker
Ans:D
33.The weak region in the exine of a pollen grain is known as
A.Stomium
B.Slit
C.Colpae
D.Sporeoderm
Ans:C
34.Pod is a chatacteristic fruit of the family
A.Malvaceae
B.Commelinaceae
C.Cucurbitaceae
D.Leguminosae
Ans:D
35.Tricarpellary Syncarpous ovary is the characteristic feature of the family
A.Papilionaceae
B.Euphorbiaceae
C.Poaceae
D.Asteraceae
Ans:B
36.Among the following which plant belong to family Myrtaceae.
A.Syzgium Jambos
B.Leucas biflora
C.Mitragyna parvifolia
D.Tridax procumbens
Ans:A
37.The characteristic fruit of Poaceae
A.Pod
B.Berry
C.Nut
D.Caryopis
Ans:D
38.Among the following which is not a oil yielding plant
A.Brassica campestris
B.Arachis hypogeal
C.Corchorus capsularis
D.Linum usitatissimun
Ans:C
39.What is the botanical name of Mung?
A.Phaseolus radiates
B.Cicer arietinum
C.Pisum Sativum
D.Cajanus Cajan
Ans:A
40.Use and Disuse theory was
A.Charles Darwin
B.Francesco Redi
C.Jean-Baptiste Lamark
D.Gregor Mendel
Ans:C
41.Phylloclade is the modification of
A.Root
B.Stem
C.Leaf
D.Flower
Ans:B
42.The pioneer community in a Xeroscere
A.Phytoplankton
B.Curstose lichen
C.Peat moss
D.Floating hydrophytes
Ans:B
43.Vital index of a population is the ratio of
A.Birth x Death x100
B.Birth-Death x 100
C.Birth/Deathx100
D.Birth+Deathx100
Ans:C
44.Of the following which is not  a word to describe different growth forms of a community
A.Phanerophytes
B.Saprophytes
C.Therophytes
D.Chamaeophytes
Ans:B
45.Among the following which is a positive interaction between two population
A.Competition
B.Antibiosis
C.Commensalism
D.Predation
Ans:C
46.The First Global Conference on the depletion of ozone layer was held in
A.London
B.Montreal
C.Helsinki
D.Vienna
Ans:D
47.Minamata epidemic disease happened in Japan and Sweden was due to consumption of fish contaminated by
A.Mercury
B.Lead
C.Phosphorous
D.Cyanides
Ans:A
48.Among the following which is a physical pollutant
A.Radioactive substance
B.SPM
C.Pesticides
D.PCBs
Ans:A
49.Knock-knee syndrome is due to
A.Lead pollution
B.Mercury pollution
C.Fluoride pollution
D.Solid waste pollution
Ans:C
50.What is the safe noise level of city fixed by WHO?
A.20 dB
B.90 dB
C.150 dB
D.45 dB
Ans:D
51.The headquarters of IUCN
A.Switzerland
B.USA
C.Germany
D.France
Ans:A
52.Which among the following is not a character of Plasma membrane?
A.Elastic
B.Selectively permeable
C.Made up of cellulose
D.Living
Ans:C
53.What are autosomes?
A.Sex chromosomes
B.Non-sex chromosomes
C.DNA
D.Haploid chromosome
Ans:B
54.Which is not a structural part chromosome?
A.Centromere
B.Telomere
C.Nucleolar oraganizer
D.Spindle
Ans:D
55.In which stage of prophase I of meiotic cell division,terminalisation of Chiasmata occur?
A.Leptotene
B.Pachytene
C.Diakinesis
D.Diplotene
Ans:C
56.Who first discovered the Nucleus in plant cell?
A.W.Flemming
B.Barbara McClintock
C.Robert Brown
D.Strasburger
Ans:C
57.Replication of DNA is
A.Conservative
B.Semi-conservative
C.Non-conservative
D.None of the above
Ans:B
58.Which among the following plasmid vectors used for cloning?
A.pBR 322
B.pUC 19
C.Ti
D.All of the above
Ans:D
59.The location of respiratory enzymes in plant cell is
A.Cristae
B.Mitochondrial matrix
C.Perimitochondrial space
D.Cytoplasm
Ans:A
60.Which of the following helps in ascent of sap?
A.Transpiration
B.Root pressure
C.Both A and B
D.None of the above
Ans:D
61.Who invented Mass Spectrometer?
A.Goldstein
B.J.J.Thompson
C.Nikola Tesla
D.Aston
Ans:B
62.Among the following which is a oligosaccharide
A.Glucose
B.Glycogen
C.Lactose
D.Galactose
Ans:C
63.The enzyme catalyses the breakdown of carbohydrate is
A.Protease
B.Amylase
C.Lipase
D.Gelatinase
Ans:B
64.Which is the radioactive isotope used in the location of Brain tumours?
A.Iodin-131
B.Cobalt-60
C.Carbon-11
D.Carbon-14
Ans:A
65.Among the following which is the demerit of Arithmetic Mean
A.It has the simplest formula to calculate and easily understood
B.The extreme values have greater effect on mean
C.It is least affected by sampling fluctuation
D.The same result will come on repeated calculations
Ans:B
66.The formula Sum of E*(O-E)raise to 2/E is for calcualting
A.Chi-square test
B.T-test
C.Coefficient of variation
D.Standard deviation
Ans:A
67.Western blotting is used for the detection of
A.Specific glycolipid in a sample
B.Specific protein in a  sample
C.Specific DNA in a sample
D.Specific RNA in a sample
Ans:B
68.Hormone pair required for callus initiation are
A.Auxin and Ethylene
B.Auxin and Absiccic acid
C.Cytokinins and Gibberellin
D.Auxin and Cytokinin
Ans:D
69.Which of the following is a protein sequence database?
A.EMBL
B.PIR
C.DDBJ
D.Genbank
Ans:B
70.Among the following which is not a sequence alignment tool
A.FASTA
B.BLAST
C.Rasmol
D.Clustal W
Ans:C
71.Which among the following is not true in the case of creativity?
A.Creativity is universal
B.Creativity carries ego involvement
C.Sociability and creativity are positively corrected
D.Creativity has a wide scope
Ans:C
72.Which of the following is the highest level in attitude formation?
A.Characterisation
B.Precision
C.Imitation
D.Organisation
Ans:A
73.The test which predicts the future performance of a student in  a particular area is known as
A.Diagnostic test
B.Achievement test
C.Prognostic test
D.None of the above
Ans:C
74.Maximum involvement of students in  learning is possible through
A.Lecture method
B.Lecture demonstration method
C.Biographical method
D.Project method
Ans:D
75.Field trip and excursions can be included in which category of teaching aids?
A.3 dimensional aids
B.Activity aids
C.Graphic aids
D.Projected aids
Ans:B
76.By minimizing the Type I error,the probability of making a Type II error is
A.Decreased
B.Increased
C.Unaffected
D.Cut in half
Ans:B
77.The introduction of a research report proceeds
A.From general to specific
B.From specific to general
C.From general to specific and back to general again
D.From general to the results of the research
Ans:A
78.Content validity is not  significant in the case of
A.Achievement test
B.Intelligence test
C.Both A and B
D.None of the above
Ans:B
79.Which among the following is a non probability sampling technique?
A.Stratified sampling
B.Multistage sampling
C.Systematic sampling
D.Purposive sampling
Ans:D
80.Which of the following is not an example of active deception?
A.Making false promises to participants
B.Misrepresenting true purposes of research
C.Making concealed observations of participants
D.Pseudoparticipants
Ans:C
81.Which of the following State does not adopt the transplantation of Human Organs Act?
A.Andhra Pradesh
B.Assam
C.Tamil Nadu
D.Manipur
Ans:A
82.Asa workers are related with which of the following government mission?
A.NUHM
B.NRHM
C.MNREGP
D.RLEGP
Ans:B
83.Organisation which took initiative for the implementation of Right to information Act in India is
A.Bharathiya Kisan Union
B.Consumer Education and Research Centre
C.Amnesty International
D.Mazdoor Kisan Sakthi Sanghathan
Ans:D
84.Which of the following are not correct regarding the ‘Paris Climate Accord’?
i)It is an agreement within the frame work of UNFCCC
ii)It aims to mitigate green house gases
iii)It came into force from December 2015
iv)It emphasises on consensus building and allow for voluntary and nationally determined targets
A.Both i)and ii)
B.Both iii) and iv)
C.iii)only
D.iv)only
Ans:C
85.’Kaithangu’is a scheme of the Government of Kerala for
A.The protection of physically handicapped children under the age limit 14
B.The prevention of atrocities against women and children
C.Safeguarding the non-married mothers of the tribal areas
D.Extending medical aid to the cancerous senior citizen ladies
Ans:B
86.In which case the Supreme Court of India observed that the Governor occupies the same constitutional status as the President at the central level?
A.Ram Jawaya Kapoor Vs The State of Punjab
B.S.R.Bommai Vs The Union of India
C.I.C.Golaknath and Ors Vs The State of Punjab
D.Kesavananda Bharathi Vs The State of Kerala
Ans:A
87.Which of the following statement is correct regarding the 25th Constitutional Amendment Act of 1971?
A.Gave superiority to Article 38 over right to equality and made the provision that it could not be challenged in any court under Article 32
B.Gave power to Parliament to amend any part of the Constitution including Fundamental Rights
C.Article 363 A was inserted and abolished Privy Purse paid to the former rulers of the Princely states
D.Fundamental Rights were made subordinate to directive principles of State Policy as given under Article 39
Ans:D
88.Read the following statements regarding the Union Public Service Commission,bring out the incorrect statement?
A.It is inserted through the 15th Amendment Act of 1963
B.The Central Vigilance Commission has a decisive role in the disciplinary matters of the Union Public Service Commission
C.It is concerned with the classification of services and disciplinary matters of the personnel
D.The Chairman or the members of the Union Public Service Commission is not eligible for reappointement
Ans:C
89.The Verma Committee of 1999 was appointed in relation with
A.Identification of legal provision for the implementation of some fundamental duties
B.The review of Governor’s role in the State Administration
C.Human Rights Violation against women and children
D.Implementation of Right to Education
Ans:A
90.Which of the following are correct regarding the Finance Commission of India?
I.It is a quasi-judicial body
II.It submits its report to the Parliament
III.The members of the Finance Commission are eligible for reappointment.
IV.According to Article 148 of the Constitution,comptroller and Auditor General of India is an ex-officio member of the Finance Commission
A.I and II are correct
B.II and III are correct
C.I and III are correct
D.I and IV are correct
Ans:C
91.The Biography of O.Chandu Menon was first published in
A.Bhashaposhini
B.Vivekodayam
C.Mithavadi
D.Malayalee
Ans:C
92.The Kallumala agitation took place in the year
A.1912
B.1913
C.1914
D.1915
Ans:D
93.Who among the following founded the newspaper’Desabhimani’?
A.C.Kesavan
B.C.V.Kunjuraman
C.T.K.Madhavan
D.Moorkoth Kumaran
Ans:C
94.Who wrote the book’Cheruma Boy’?
A.Pampadi John Joseph
B.Poikayil Yohannan
C.Palakkunnath Abraham Malpan
D.P.K.Chathan Master
Ans:A
95.Who was the founder of ‘Sree Narayana Sevika Samaj’?
A.C.Krishnan
B.Sahodaran Ayyappan
C.Dr.Palpu
D.K.P.Vellon
Ans:B
96.Which city is declared India’s First world Heritage city by the UNESCO?
A.Amritsar
B.Ahmedabad
C.Hyderabad
D.Mysore
Ans:B
97.Which International Organisation turns 50 in 2017?
A.NATO
B.SEATO
C.ASEAN
D.SAARC
Ans:C
98.The Murlen National Park located in
A.Karnataka
B.Mizoram
C.Tripura
D.Sikkim
Ans:B
99.Which State in India has launched India’s first electric bus?
A.Himachal Pradesh
B.Punjab
C.West Bengal
D.Rajasthan
Ans:A
100.National Rural Development institute is situated at
A.Hyderabad
B.Mumbai
C.Pune
D.Chennai
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

2 comments:

  1. Anonymous25/6/18

    It is not my first time to pay a quick visit this website,Iam browsing this webpage daily and obtain fastidious information from here daily.

    ReplyDelete
  2. People often say that motivation doesn't last.Well,neither does bathing-that's why we recommend it daily.-Zig Ziglar.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends,our Android application published Google Playstore.We are glad that you have download our application and join our online exam services just one hundred rupees only, now you get additionally free access 10 hours audio files related to PSC EXAMS.Subscribe our youtube channel(Lab assistant exam free online practice available).We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email