Choose your language

25 June 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

HSST ZOOLOGY JUNIOR,HIGHER SECONDARY EDUCATION EXAM DATE:19-04-2018

HSST ZOOLOGY JUNIOR,HIGHER SECONDARY EDUCATION
EXAM DATE:19-04-2018
1.The term”molecular stitcher”refers to
A.DNA polymerases
B.DNA ligase
C.DNA glycosylases
D.DNA methylation
Ans:B

2.A DNA strand having the base sequences ATTGCCAATAC is mutated to ATTGCCAAGAC ,the mutation that occurs is termed as
A.Transduction
B.Translocation
C.Transition
D.Transversion
Ans:D
3.When the temperature and pressure remains constant the rate of diffusion of a gas will be inversely proportional to the square root of the density states is the
A.Graham’s Law of diffusion
B.Max Planck theory
C.Bohr theory
D.Avagadro’s law
Ans:A
4.Glutamate is the precursor of aminoacids
A.Proline and arginine
B.Proline and cysteine
C.Glycine and cysteine
D.Arginine and glycine
Ans:A
5.Sensory hair cells in the cristae ampullaries contact
A.Striavascularis
B.Gelatinous cupola
C.Basilar membrane
D.Associated hairs
Ans:B
6.The fight,flight and fright hormone is
A.Adrenalin
B.Pituitary
C.FSH
D.Aldosterone
Ans:A
7.Severe combined immune deficiency is a genetic defect due to deficiency of
A.Adeonosine triphosphatase
B.Maleyl acetoacetic acid
C.Transaminase
D.Adenosine deaminase
Ans:D
8.An inborn error in the metaboilsm of the amino acid tyrosine is associated with
A.Alkaptonuria
B.Phenylketonuria
C.Albinism
D.Cretinism
Ans:C
9.Which one of the following is notan extraembryonic membrane?
A.Amnion
B.Albumin
C.Chorion
D.Allantois
Ans:B
10.Egg of petromyzoneis
A.Isolecithal
B.Macrolecithal
C.Mesolecithal
D.Microlecithal
Ans:C
11.Galactosaemia is a congenital disease when normal metabolism of galactose is lackingan enzyme
A.Galactose-1-phosphate uridyl-transferase
B.Galactose-1-phosphatase
C.Galactose-1-2-phosphatase
D.Galactose-1-phosphate transferase
Ans:A
12.The physiologically active form of pantothenic acid essential for metabolism
A.Acetylcholine
B.Choline
C.Coenzyme A
D.None of the above
Ans:C
13.Bitot’s spots is caused by the deficiency of
A.Vitamin A
B.Vitamin D
C.Vitamin K
D.Vitamin B
Ans:A
14.Erythrocytes do not transport the enzyme
A.Choline esterase
B.Carbonic anhydrase
C.Permease
D.Methaemoglobin reductase
Ans:C
15.Composite molecule of DNA in which a foreign DNA has been inserted into a vector molecule are called
A.Foreign DNA
B.DNA chimaeras
C.Target DNA
D.Passenger DNA
Ans:B
16.In 1970, an enzyme for cutting the DNA was discovered from the bacterium
A.Haemophilous influenzae
B.Eschrichia coli
C.Methanosarcina
D.Helicobacter pylori
Ans:A
17.Bidder’s canal is present in kidney of
A.Frog
B.Crocodile
C.Tortoise
D.Snake
Ans:A
18.First test tube baby of the world was born on
A.26th July 1978
B.26th May 1987
C.25th July 1978
D.25th May 1987
Ans:C
19.An instrument used to scan a patients body,by a narrow X-ray beams guided by computer and thin sections of organs are photographed from several angles
A.CTS
B.CAT
C.NMR
D.CET
Ans:B
20.Deficiency of an enzyme beta-D-N-acetyl-hexosaminidase causes
A.Beta-thalassemia
B.Tay Sachs disease
C.Galactosemia
D.Alkaptonuria
Ans:B
21.45+XX in human indicates
A.Patau’s syndrome
B.Jacob’s syndrome
C.Klinefelter’s syndrome
D.Down’s syndrome
Ans:D
22.Warm blooded animals are larger in size in the colder region when compared to hotter regions
A.Bergman’s law
B.Cope’s law
C.Allen’s law
D.Dollow’s law
Ans:A
23.During glycolysis glucose is phosphorylated into
A.Glucose 6 phosphate
B.Glucose 1-6-diphosphate
C.Fructose 1,6-diphosphate
D.Fructose 6 phosphate
Ans:C
24.A method used for sequencing whole genomes by breaking the DNA is
A.Shotgun sequencing
B.Western blotting
C.Southern blotting
D.Northern blotting
Ans:A
25.Chemical degradation of DNA protocol was developed by
A.Sanger
B.Miller
C.Gilbert
D.Maxam-Gilbert
Ans:D
26.Bioinformatics as a tool in biological science is the contribution of
A.Richard Stallman
B.Margaret Oakley Dayhoff
C.Stephen Hawking
D.Pearson
Ans:B
27.Most widely used program for comparing the amino acid sequences of different proteinsor nucleotide sequences of DNA
A.BLAST
B.FASTA
C.ORF Finder
D.STAG
Ans:A
28.The most suitable and efficient language used in bioinformatics
A.HTML
B.Perl and Python
C.JAVA
D.MAGE
Ans:B
29.The active swimming organisms living in surface and deeper waters
A.Zooplankton
B.Benthos
C.Nektons
D.Neuston
Ans:C
30.The true and complete metamorphosis occurs in
A.Silver fishes
B.Moths and mosquitos
C.Bed bugs
D.Cockroach
Ans:B
31.Wrinkles in old age is due to
A.Collagen fibres
B.Actin fibres
C.Myosin fibres
D.Mucin
Ans:A
32.Muscle glycogen cannot be converted into glucose due to the absence of an enzyme
A.Arginase
B.Glucose-6-phosphatase
C.Glucose phosphatase
D.Fructase
Ans:B
33.Minimum turnover number of an enzyme is,for
A.Lysozyme
B.Carbonic anhydrase
C.DNA polymerase
D.Sucrase
Ans:A
34The is a characteristic direct cleavage of  covalent bonds and removal of groups without addition of H2O
A.Lyases
B.Ligases
C.Amylase
D.Lactase
Ans:A
35.The technique used for opening partially blocked coronary vessels before they become totally occluded
A.Angiogram
B.EEG
C.Angioplasty
D.ECG
Ans:C
36.Thrombosis in which coronary artery is related most frequently in myocardial infraction
A.Left coronary artery
B.Right coronary artery
C.Left pulmonary artery
D.Right pulmonary artery
Ans:B
37.Glands of swammerdams is associated with
A.Reproductive system
B.Nervous system
C.Circulatory system
D.Muscular system
Ans:B
38.Leydig cells are meant for the production of
A.Testosterone
B.Progesterone
C.Oestrogen
D.Aldosteron
Ans:A
39.During polymerization the mismatched residues at the primer terminus is removed and the accuracy of DNA replication is done by
A.Exonuclease
B.DNA polymerase II
C.DNA polymerase III
D.DNA polymerase I
Ans:D
40.A hormone which stimulate the activity of adenyl cyclase and increases the cAMP level
A.Adrenocorticoid
B.Steroid
C.Cataecholamines
D.Pituitary
Ans:C
41.Deficiency of thyroid hormone in adults causes the disease
A.Grave’s disease
B.Gull’s disease
C.Basidow’s disease
D.Addison’s disease
Ans:B
42.The activated adenyl cyclase serves as a biochemical amplifier and catalyses the hydrolysis of ATP to cAMP,in the presence of
A.Na+ and Cl+
B.K+ and Cl+
C.Ca++K++
D.Ca++and Mg++
Ans:D
43.The ruptured follicle in mammalian ovary after the release of ovum which later gets fertilized to form
A.Corpus luteum
B.Graafian follicle
C.Corpus callosum
D.Corpus albican
Ans:C
44.The Nobel prize in physiology in 1995 for their discovery concerned with the genetic control of early embryonic development was for
A.Nusslein and Wieschaus
B.Wolpert
C.Jacob and Monord
D.Lewies
Ans:A
45.Homeotic genes of Drosophila include a 180-nucleotide sequence called the
A.Torpido
B.Homoeodomine
C.Spatzal
D.Homeobox
Ans:D
46.Oxygen is directly used during
A.Fermentation
B.Krebs citric acid cycle
C.Biomethanisation
D.Glycolysis
Ans:A
47.Dissolved oxygen needed for microbes is measured  by
A.COD
B.BOD
C.DO
D.TDS
Ans:B
48.A mutant strain of neurospora which falls to grow on a minimal medium unless supplemented with a nutrient is called
A.Auxotrop
B.Mixotrop
C.Paratop
D.Holotrop
Ans:A
49.First Indian Scientist who got Nobel prize for deciphering the genetic code
A.Amartyasen
B.Venkatraman Ramakrishnan
C.C.V.Raman
D.Khorana
Ans:D
50.The part of an antigen that is recognised by the immune system,specifically by antibodies,B cells or T cells
A.Antigens
B.Epitopes
C.Haptens
D.None of the above
Ans:B
51.TH generally recognise antigen combined with
A.Cells Class I MHC molecules
B.Immunosuppressant
C.Class II MHC molecules
D.None of the above
Ans:C
52.Which one of the following is considered as a third generation vaccines?
A.Recombinant microbial Vaccines
B.DNA vaccines
C.Conjugate vaccines
D.Killed vaccines
Ans:B
53.Addition of microbes to enhance health benefits is
A.Probiotics
B.Humulin
C.Prebiotics
D.None of the above
Ans:A
54.The square root of the average will be equal to the squares of the individual observation from their arithmetic mean
A.Standard error
B.Chi-square test
C.Standard deviation
D.Variance
Ans:C
55.A group of distinct organism classified and assigned to a definite category
A.Species
B.Taxon
C.Category
D.Genus
Ans:B
56.The marginal zone of a pond merging with the surrounding land is an example of
A.Biome
B.Edge effect
C.Biota
D.Ecotone
Ans:D
57.Gulf of mannar is a
A.Protected area
B.Biosphere reserve
C.National park
D.Sanctuaries
Ans:B
58.Lion-tailed macaque is considered as
A.Endangered species
B.Vulnerable species
C.Rare species
D.Extinct species
Ans:A
59.Populations reproductively isolated and live in different habitat but occupy same territory are known as
A.Ethological isolation
B.Temporal isolation
C.Ecological isolation
D.Morphological isolation
Ans:C
60.The animals tend to develop huge size and birds lose the power of flight and bright colour in those Islands
A.Galapagos Islands
B.Oceanic Islands
C.Ancient Islands
D.Continental Islands
Ans:B
61.If,DNA is found to have the base composition of A=40,T=22,C=17 and G=21 then the DNA will be
A.Double stranded
B.Single stranded
C.Linear duplex
D.Circular duplex
Ans:B
62.Methylation of DNA most commonly occurs in the sequence of
A.Cp T
B.Cp C
C.Cp A
D.Cp G
Ans:D
63.The example of inducible operon is
A.Tac-operon
B.Try-operon
C.Arginine operon
D.TRP operon
Ans:A
64.In 2017,the discovery of molecular mechanisms controlling the circadian rhythm,won  Nobel prize for
A.Rainer,Barry and Kip
B.Jacques,Joachim and Richard
C.Jeffrey,Michael and Michael
D.None of the above
Ans:C
65.Sickle cell anaemia is caused by the substitution of
A.Glutamic acid at the 5th position in Beta chain of Hb by valine
B.Glutamic acid at the 6th position in Beta chain of Hb by arginine
C.Glutamic  acid at the 6th position in Beta chain of Hb by alanine
D.Glutamic acid at the 6th position in Beta chain of Hb by caline
Ans:D
66.The RNA polymerase recognize a seven-base sequence on the promoter region called
A.Pribnow box
B.Operons
C.TATA box
D.Enhancers
Ans:C
67.During pregnancy intake of certain medicines causes foetal toxicity like hyperkalemia and hypertension
A.Thalidomide
B.ACEI
C.Valproic acid
D.13-cis Accutane
Ans:B
68.Amnion is the foetal membrane developed from
A.Somatopleure
B.Chorionic cavity
C.Chorionic villi
D.Amniotic cavity
Ans:A
69.Automicticdiplosis occurs in
A.Hymenoptera and Coleoptera
B.Thysanoptera and Rotifers
C.Rotifers and Coleoptera
D.Lepidopterans and Hymenopterans
Ans:D
70.The correct series of events representing the development of vertebrate
A.Cleavage,Blastula,Gastrulation,Organogenesis,Neurulation,Growth
B.Cleavage,Blastula,Gastrulation,Neurulation,Organogenesis,Growth
C.Blastula,Gastrulation,Cell migration,Organogenesis,Growth
D.Blastula,Cell migration,Gastrulation,Neurulation,Growth
Ans:B
71.Dependent variable in the process of teaching is
A.Teacher
B.Student
C.Learning experiences
D.Learning aids
Ans:B
72.Optacon is a technical aid for
A.Mentally challenged pupils
B.Physically challenged pupils
C.Slow learners
D.Visually challenged pupils
Ans:D
73.Which among the new type of test items have premises and responses?
A.Multiple choice test item
B.Matching type test items
C.Alternate response type test items
D.Completion type test items
Ans:B
74.Epi-position of the epidiascope is used to project the
A.Flat opaque objects
B.Lantern slides
C.Large slides
D.Transparent slides
Ans:A
75.A group technique popularised by A.F.Osborn to develop creative thinking is
A.Panel discussion
B.Brain storming
C.Role playing
D.Group discussion
Ans:B
76.The type of research commonly used in behavioural sciences are
A.Action Research
B.Conceptual Research
C.Qualitative Research
D.All the above
Ans:C
77.Multistage sampling is a type of
A.Stratified sampling
B.Non-profitability sampling
C.Purposive sampling
D.Complex random sampling
Ans:D
78.Which one of the following sources is not a primary source of data?
A.Information provided by a person who did not directly observe the event
B.Auto biographies
C.Video recordings of interviews
D.Legislative documents prepared by State Governments
Ans:A
79.The URL consists of
A.A protocol
B.A host name
C.The path to the document and the specific file name
D.All the above
Ans:D
80.Which among the following is the expansion of PPA?
A.Provisional Patent Agreement
B.Patent Protection Act
C.Patent Protection Application
D.Provisional Patent Application
Ans:D
81.Who can address the Parliament being a non member?
A.Chief Justice
B.Attorney General of India
C.Governor
D.Chief Election Commissioner
Ans:B
82.The decision of ------------is final as far as the nature of a Money Bill is concerned
A.Prime Minister
B.Vice-President
C.Speaker
D.Chief Justice
Ans:C
83.Which among the following is considered as an extra-constitutional body?
A.The Planning Commission
B.Finance Commission
C.Election Commission
D.Public Service Commission
Ans:A
84.The residurary powers in India rest with
A.States
B.Courts
C.Union
D.Both Union and States
Ans:C
85.Choose the correct statement
A.Fundamental Rights are non-justiciable
B.Fundamental Rights are justiciable
C.Directive principles are justiciable
D.Fundamental duties are justiciable
Ans:B
86.A comprehensive scheme for prevention of trafficking,rescue and rehabilitation and re-integration of victims of trafficking and commercial sexual exploitation.
A.Ujjwala
B.Mahila-E-Haat
C.Narisakthi
D.Swadhar Greh
Ans:A
87.------------is the social campaign of government of India that aims to create awareness and improve the efficiency of welfare services intended for girls.
A.Sukanva Samrudhi
B.Dhanalakshmi Yojana
C.Bhagyalakshmi Yojana
D.Beti Bachao,Beti Padhao
Ans:D
88.Name the scheme launched by Union Government to boost community and private participation in government school.
A.Vidyanjali Scheme
B.Operation Blackboard
C.Vidya Varidhi
D.Anthyodaya
Ans:A
89.A new pension scheme launched by Union Government in 2015 which would benefit people in unorganised sector
A.Swavalamban
B.Atal Pension Yojana
C.Jeevan Jyothi
D.Jan Dhan Yojana
Ans:B
90.’Collective Choice And Social Welfare’is a famous book written by
A.Walter.I.Trattner
B.David Macarov
C.Prabhath Patnaik
D.Amarthya Sen
Ans:D
91.Who has been appointed as the secretary to the President of India?
A.Rajeev Kumar
B.Sanjay Kothari
C.S.Aparna
D.Dhirendra Swarup
Ans:B
92.The leader of Guruvayoor Satyagraha
A.T.K.Madhavan
B.K.P.Kesava Menon
C.K.Kelappan
D.C.V.Kunjiraman
Ans:C
93.Which State will hoist the 36th National Games?
A.Goa
B.Keralam
C.Bihar
D.Hariyana
Ans:A
94.The International Day of peace was observed on
A.August 20
B.September 20
C.August 21
D.September 21
Ans:D
95.The author of ‘Advaita Chintapadhathi’
A.Chattambi Swamikal
B.Vaikunda Swamikal
C.Dayananda Swamikal
D.Brahmananda Sivayogi
Ans:A
96.Where was the 2017 World Para Athletics championship held?
A.Beijing
B.Paris
C.Moscow
D.London
Ans:D
97.The father of modern Kerala Renaissance Movement
A.Chattampi Swamikal
B.Sri Narayanaguru
C.Thacaud Ayya
D.Vakkam Moulavi
Ans:B
98.Which has been declared by Telangana as the State’s second official language?
A.Telugu
B.English
C.Urdu
D.Hindi
Ans:C
99.Which state launched India’s first electric bus service at high attitude?
A.Madhya Pradesh
B.Andhra Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Gujarat
Ans:C
100.Who is known as Kerala scot?
A.C.V.Ramanpillai
B.N.Krishnapillai
C.M.T.Vasudevan Nair
D.Vennikulam Gopalakurup
Ans:A



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

2 comments:

  1. Anonymous25/6/18

    Hey there.I found your blog using MSN.This is an extremely well written article.I will be sure to bookmark it and comeback to read more of your useful info.Thanks for the post.I will definitely return.

    ReplyDelete
  2. The more you loose yourself in something bigger than yourself,the more energy you will have.-Norman Vincent Peale.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends,our Android application published Google Playstore.We are glad that you have download our application and join our online exam services just one hundred rupees only, now you get additionally free access 10 hours audio files related to PSC EXAMS.Subscribe our youtube channel(Lab assistant exam free online practice available).We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email