Choose your language

30 December 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

10-12-2018 LABORATORY TECHNICIAN,DAIRY DEVELOPMENT


LABORATORY TECHNICIAN,DAIRY DEVELOPMENT
EXAM DATE:10-12-2018
1.The first meeting of Indian National Congress was held in Bombay in December 1885 under the leadership of
A.Dadabhai Naoroji
B.Sir.C.Sankaran Nair
C.W.C.Banerjee
D.Badaruddin Tyabji
Ans:C

2.Who among the following was the author of the book’Anand math’?
A.Bankim Chandra Chatterjee
B.Ravindranath Tagore
C.Rajaram mohan Roy
D.Bal gangadhara Tilak
Ans:A

3.Identify the governor general who introduced the Vernacular Press Act.
A.Sir Ashely Eden
B.Warren Hastings
C.Lord lytton
D.Lord Stanely
Ans:C

4.Which among the following book was authorised by mahatma gandhi?
A.My Truth
B.Hindu View of life
C.Discovery of India
D.Hindu Swaraj
Ans:D

5.On which among the following dates’Jallianwala Bagh’massacre took place?
A.April 16,1919
B.April 13,1919
C.April 3,1919
D.April 14,1919
Ans:B

6.Which of the following part of India ever-green forest are found?
A.Assam
B.Rajastan
C.Odisha
D.Uttar Pradesh
Ans:A

7.Which is the Southern most hills in India?
A.Anamudi hills
B.Nilgiri hills
C.Cardomom hills
D.Ponmudi hills
Ans:D

8.Where is Thattekkadu Bird Sanctuary is located?
A.Kerala
B.Andhra Pradesh
C.Tamil Nadu
D.Karnataka
Ans:A

9.What is ‘Sex Ratio’?
A.Number of females per thousand males
B.Number of females per hundred males
C.Difference between birth rate and death rate
D.Study of population growth
Ans:A

10.Which of the following migration of population does not change the size of the population?
A.External migration
B.Internal migration
C.International migration
D.National migration
Ans:B

11.The Southern most part of Peninsular India,that is Kanyakumari is in
A.North of Tropic of Cancer
B.South of Equator
C.South of Capricon
D.North of Equator
Ans:D

12.The first Railway Line was opened from Bombay to Thana in 1853.Identify the governor general who introduced it.
A.Lord Curzon
B.Lord dalhousie
C.Lord Ripon
D.Lord Wellesley
Ans:B

13.Who started “Prathyaksha Raksha daiva Sabha”?
A.Kumaranasan
B.Poykayil yohannan
C.K.P.Kesava menon
D.Vaikunda Swamikal
Ans:B

14.Which social reformer of Kerala was honoured with the title of “Bharata Kesari”?
A.Mannathu Padmanabhan
B.Karuppan
C.V.T.Bhattathirippadu
D.Swami Sivayogi
Ans:A

15.Who has been hailed as the “Father of modern Kerala Renaissance”?
A.Vakkom Abdul Khadar maulavi
B.Ali musaliyar
C.Sree Narayana guru
D.Ayyankali
Ans:C

16.Which maharaja of Travancore issued the Temple Entry Proclamation in 1936?
A.Ayilyam Thirunal
B.Sree moolam Thirunal
C.Utram Thirunal
D.Sree Chithra Thirunal
Ans:D

17.Who submitted “Ezhava memorial”to Travancore maharaja in 1896?
A.Dr.Palpu
B.G.P.Pillai
C.Muhammed Abdul Rahiman
D.Swadeshabhimani Ramakrishnapilla
Ans:A

18.Identify the present Secretary general of U.N.O.
A.Ban Ki moon
B.Antonio gutteres
C.Kofi Annan
D.Javier Perez de Cuellar
Ans:B

19.The Parliament of Russia is called
A.Diet
B.Duma
C.Majlis
D.National Assembly
Ans:B

20.Name the present Chief Justice of the Supreme Court of India.
A.Venkatachellaya
B.Sadasivam
C.Ranjan gogoi
D.Justice Chelameswar
Ans:C

21.Dutch Cheese is called
A.Gouda
B.Cheddar
C.Camembert
D.Roquefort
Ans:A

22.Slower Renneting action during cheese production can be corrected by the addition of
A.0.02-0.06% CaCl2
B.0.04-0.06% mgCl2
C.0.01-0.03% HgCl2
D.0.01-0.03% CaCl2
Ans:D

23.Fat content in Indian Butter is
A.80%
B.70%
C.76%
D.78%
Ans:A

24.Which among the following milk product have almost similar nutritive value of milk?
A.Cheese
B.Butter
C.Cream
D.Yogurt
Ans:D

25.The initial pH drop of yogurt mix to 5.0 is with the help of which enzyme?
A.Lactobacilli
B.Streptococci
C.Leuconostoc Citrovarum
D.None of the above
Ans:B

26.Fat content in Ice Cream is
A.5%
B.7%
C.8%
D.12%
Ans:D

27.Stabiliser’s present in Ice cream include all the given below except
A.Agar
B.Gelatin
C.Sodium Alginate
D.Guargum
Ans:A

28.Which among the following is a common by product from milk?
A.Ghee
B.Paneer
C.Cheese
D.Whey
Ans:D

29.Percentage of water content in cow milk is
A.55%
B.77%
C.87%
D.99%
Ans:C

30.Ca:P ratio in milk is
A.1:1
B.2:1
C.3:1
D.1:2
Ans:D

31.Common sugar present in milk is
A.Glucose
B.Sucrose
C.Lactose
D.Maltose
Ans:C

32.After collection, milk should be cooled to improve keeping quality at a temperature
A.0 Degree C
B.10 Degree C
C.2 Degree C
D.5 Degree C
Ans:D

33.Adulteration of milk by addition of cane sugar can be detected by
A.Iodometric method
B.Seliwanoff’s test
C.Benedict test
D.Molisch test
Ans:B

34.Fat percentage of milk can be estimated by
A.Gerber’s method
B.Resazurin test
C.D-xylose
D.Inhibiters test
Ans:A

35.Normal specific gravity of milk is
A.1.015-1.025
B.1.028-1.035
C.1.010-1.025
D.None
Ans:B

36.Specific gravity of milk is determined by
A.Lactometer
B.Densitometer
C.Turbidometer
D.None

Ans:A
37.Average size of fat globules is
A.2-3 micron
B.3-5 micron
C.4-6 micron
D.6-8 micron
Ans:C

38.In low Temperature long Time System(LTLTS)the temperature used for milk preservation is
A.50 Degree C for 15 min.
B.63 Degree C for 30 min.
C.72 Degree C for 15 sec.
D.110 Degree C for 30 min.
Ans:B

39.Milk contain following minerals except
A.Calcium
B.Magnesium
C.Iron
D.Potassium
Ans:C

40.Fat percentage is high in
A.Cow milk
B.Toned milk
C.Buffalo milk
D.Skimmed milk
Ans:C

41.Definitive test for checking the sterilisation of milk
A.Methylene Blue Reduction test
B.Turbidity test
C.Coliform count
D.Phosphatase test
Ans:B

42.Disease transmitted from animal to man by milk except
A.Leptospirosis
B.Tuberculosis
C.Q-fever
D.Brucellosis
Ans:A

43.Which among the following is not a normal flora of milk?
A.Enterococcus faccalis
B.Streptococcus lactus
C.Lactobacilli
D.Listeria monocytogens
Ans:D

44.Urea adulteration of milk can be detected by
A.P-dimethyl Benzaldehyde
B.Alcohol-alazerin test
C.Methylene Blue Reduction test
D.None
Ans:A

45.pH of milk is
A.4.6
B.6.6
C.5.2
D.7.2
Ans:B

46.Which among the time shows that milk is of poor quality?
A.2-6 hrs.
B.6-8 hrs.
C.30 min.-2 hrs.
D.4-6 hrs.
Ans:C

47.Which machine is used to analyze fat content of milk?
A.Densitometer
B.Milkoscan
C.Lactometer
D.None
Ans:B

48.The Babcock test is rapid simple and accurate test for
A.Water in milk
B.Titrable acidity
C.Fat content
D.Non fat milk solids content
Ans:C

49.The process that reduces the size of fat globules of milk by pumping milk at high pressure
A.Homogenization
B.Vaceration
C.Pasteurisation
D.Sonication
Ans:A

50.Organic milk contains
A.120 calories
B.186 calories
C.146 calories
D.165 calories
Ans:C

51.Which among the following contains high amount of lactose?
A.Cow
B.Human
C.Goat
D.Buffalo
Ans:B

52.Disease causing parasite seen in milk
A.Toxoplasma gondii
B.Hepatic fasciola
C.Diphyllobothrium latum
D.Isospora belli
Ans:A

53.Bad cholesterol is also known as
A.Ldl
B.Hdl
C.Triglyceride
D.None of the above
Ans:A

54.For the maximum intake of Calcium,one should consume
A.Whole milk
B.2% milk
C.1% milk
D.Skim milk
Ans:D

55.---------------is most widely used test for hygiene and the potential keeping quality of raw milk.
A.Gerber’s method
B.Resazuirn test
C.Alcohol test
D.Organoleptic test
Ans:B

56.Name one spore producing bacteria
A.Klebsiella
B.Proteus
C.Bacillus Anthrax
D.Stretococcus pneumonia
Ans:D

57.Freezing point of milk is
A.0 Degree C
B.-0.55 Degree C
C.-0.35 Degree C
D.-0.25 Degree C
Ans:D

58.Mycology is the study of
A.Bacteria
B.Virus
C.Fungus
D.Parasite
Ans:C

59.Which one among the following is a gram negative bacilli?
A.Staphylococcus
B.Bacillus Anthrax
C.E.Coli
D.Entomoeba histolytica
Ans:C

60.Microscope was invented by
A.Robert Hooke
B.Anton Von leevenhock
C.Robert Koch
D.Louis Pasteur
Ans:B

61.Largest milk producing country in the world
A.India
B.Switzerland
C.Brazil
D.America
Ans:A

62.Per capita availability of milk in India
A.235 gm/day
B.337 gm/day
C.369 gm/day
D.471 gm/day
Ans:B

63.Makkhan is a
A.Frozen dairy product
B.Cereal based pudding
C.Fat rich dairy product
D.Acid coagulated product
Ans:C

64.Minimum width of dung channel in a cattle shed
A.10 cm
B.50 cm
C.65 cm
D.75 cm
Ans:B

65.Young female pig
A.Ewe
B.Sow
C.Lamb
D.Gilt
Ans:D

66.Colostrum is rich in Vitamin
A.A
B.B
C.C
D.E
Ans:A

67.Mule and Hinny are examples for
A.Grading up
B.Inbreeding
C.Species hybridization
D.Out crossing
Ans:C

68.Milk let-down hormone
A.Progesterone
B.Oestrogen
C.Oxytocin
D.Adrenalin
Ans:C

69.The percentage of herd replacement recommended per year is
A.20
B.30
C.35
D.40
Ans:A

70.Temperature of liquid nitrogen
A.-196 Degree C
B.-169 Degree C
C.-167 Degree C
D.-691 Degree C
Ans:A

71.Ovulation occurs towards the end of
A.Proestrus
B.Oestrus
C.Metoestrus
D.Dioestrus
Ans:B

72.Fat percentage of toned milk in India is
A.3%
B.3.5%
C.4%
D.4.5%
Ans:A

73.Act of parturition in goat
A.Lambing
B.Farrowing
C.Calving
D.Kidding
Ans:D

74.According to FSSAI,minimum Reichert value of ghee is
A.19
B.26
C.34
D.40
Ans:B

75.------------is a frozen dairy product.
A.Khoa
B.Paneer
C.Ice Cream
D.Ghee
Ans:C

76.-------------obtained from the seeds of Bixa orellana plant,added as a colouring agent in butter.
A.Anthocyanins
B.Annatto
C.Betanin
D.Curcumi
Ans:B

77.Sugar percentage of condensed milk
A.35-40%
B.40-45%
C.30-35%
D.25-30%
Ans:B

78.A Khoa based product
A.Paneer
B.Butter
C.Peda
D.Dahi
Ans:C

79.In dairy industry,addition of vitamins to milk is termed as
A.Fortification
B.Vitamination
C.Homogenization
D.Clarification
Ans:A

80.According to FSSAI,High fat cream contains milk fat not less than------------percentage by weight.
A.40
B.50
C.60
D.70
Ans:C

81.Fat percentage of whole milk powder is not less than
A.34%
B.26%
C.18%
D.15%
Ans:B

82.----------------is obtained as a by-product of Chhana/Paneer/Cheese industries.
A.Dahi
B.Whey
C.Skim milk
D.Shrikand
Ans:B

83.Expansion of FSSAI
A.Food Supplies and Safety Authority of India
B.Feed Suppliers and Safety Authority of India
C.Food Safety and Standards Authority of India
D.Feed Standards and Safety Authority of India
Ans:C

84.Launch of Operation flood,Phase-I was in
A.Third Five year Plan(1961-66)
B.Fourth Five year Plan(1969-74)
C.Fifth Five year Plan(1974-79)
D.Sixth Five year Plan(1980-85)
Ans:B

85.The dairy development department(ddD)of Kerala was started in the year
A.1962
B.1956
C.1968
D.1970
Ans:A

86.--------------is a devis that prevent lateral as well as forward and backward movement of large animals.
A.Bull holder
B.Trevis
C.Nose string
D.Mouth gag
Ans:B

87.Temperature used in UHT processing is
A.72 Degree C for 15 sec.
B.63 Degree C for 30 min.
C.135 to 150 Degree C for few seconds
D.120 to 135 Degree C for 30 minutes
Ans:C

88.Father of White Revolution in the world
A.Dr.M.S.Swaminathan
B.Mr.Paul Hollins
C.Dr.Varghese Kurien
D.Dr.Arun Krishnan
Ans:C

89.National dairy Research Institute is located in
A.Gujarat
B.Bhopal
C.Karnal
D.Bangalore
Ans:C

90.------------is a platform test practiced in dairy plants.
A.Clot on Boiling Test
B.Iodine Test
C.Coliform Test
D.Phosphatase Test
Ans:A

91.Moisture percentage of cottage cheese is not more than
A.80%
B.40%
C.60%
D.70%
Ans:A

92.Stabilizers are added in the ice cream to
A.Produce smoothness in body and texture
B.To improve keeping quality of ice cream
C.To keep ice cream in stable temperature
D.To improve taste of ice cream
Ans:A

93.------------contains 10 principles that introduce employees to critical behaviour to maintain good manufacturing practices in dairy plants.
A.HACCP
B.ISO
C.FSSAI
D.gmP
Ans:D

94.Packaging concept where sterile product is packed in pre-sterilized containers
A.Vacuum Packaging
B.IdPE packaging system
C.HdPE Packaging system
D.Aseptic Packaging system
Ans:D

95.------------is a leguminous fodder plant.
A.Subabul
B.Congosignal
C.Guineagrass
D.Cowpea
Ans:D

96.Fat percentage of butter
A.50
B.70
C.60
D.80
Ans:D

97.In a dairy industry,a combined culture of lactobacillus bulgaricus and streptococcus thermophillus are used in the production of
A.Paneer
B.Acidophilus milk
C.Shrikand
D.Yogurt
Ans:D

98.Milch breed of cattle
A.Hallikar
B.Amrit mahal
C.Kangayam
D.Gir
Ans:D

99.Calcium hydroxide is used in dairy industry as a
A.Stabilizer
B.Flavour
C.Emulsifier
D.Neutralizer
Ans:D

100.----------------is a soft unripened cheese obtained by Coagulation of pasteurized skim milk.
A.Mozeralla Cheese
B.Cheddar Cheese
C.Ricotta Cheese
D.Cottage Cheese
Ans:D



SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Our greatest glory is not in never falling,but in rising every time we fall.-Confucius

    ReplyDelete

Hello friends,
Congratulations!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email