Choose your language

17 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

05-12-2018 ASSISTANT PROFESSOR IN ORAL MEDICINE AND RADIOLOGY


ASSISTANT PROFESSOR IN ORAL MEDICINE AND RADIOLOGY
EXAM DATE:05-12-2018

1.The study of structure of atmosphere and elements of weather and climates and climatic types and regions are called
A.Climatology
B.Hydrology
C.Geomorphology
D.Soil geography
Ans:A

2.’Ezhuthachan Puraskaram’ is the highest literary award of which state?
A.Andhra Pradesh
B.Tamilnadu
C.Kerala
D.Karnataka
Ans:C

3.The golden ball award is given to which player in the FIFA World Cup 2018?
A.Ronaldo
B.Lionel Messi
C.Embappe
D.Luka Modric
Ans:D

4.Which one of the following features can be termed as’Physical Feature’?
A.Port
B.Road
C.Plain
D.Water park
Ans:C

5.Who was popularly known as’Frontier Gandhi’?
A.Maulana Abdul Kalam Azad
B.Khan Abdul Ghaffer Khan
C.Mahatma Gandhi
D.Hasrat Mohani
Ans:B

6.Who was known as Jhansi Rani of Travancore?
A.Accamma Cheriyan
B.Anna Chandi
C.K.R.Gowriyamma
D.Fathima Beevi
Ans:A

7.Which one of the following is the most important constituent of the atmosphere for human beings?
A.Water vapour
B.Dust particle
C.Nitrogen
D.Oxygen
Ans:A

8.Who was the first Indian leader elected to the Communist International?
A.Jawaharlal Nehru
B.Sardar Vallabhai Patel
C.P.C.Joshy
D.M.N.Roy
Ans:D

9.Who is the latest Dada Saheb Phalke award winner?
A.Amitab Bachan
B.Adoor Gopalakrishnan
C.Vinod Khanna
D.Jayaraj
Ans:C

10.The air that contains moisture to its full capacity
A.Relative humidity
B.Specific humidity
C.Absolute humidity
D.Saturated air
Ans:D

11.Who is the first Indian women to win gold medal in world junior athletics?
A.P.T.Usha
B.Hima Das
C.M.D.Valsamma
D.Marycom
Ans:B

12.In which river Sabarigiri Hydroelectric Project located?
A.Periyar
B.Neyyar
C.Pamba
D.Bhavani
Ans:C

13.The session in which Mahatma Gandhi was elected as the President of Indian National Congress?
A.Bombay
B.Calcutta
C.Karachi
D.Belgaum
Ans:D

14.The year in which Partition of Bengal was cancelled by the British?
A.1911
B.1905
C.1909
D.1907
Ans:A

15.Who was the first Education Minister of Kerala?
A.V.R.Krishnayyar
B.Joseph Mundassery
C.C.Kesavan
D.Sankara Narayanan
Ans:B

16.The southern most fresh water lagoon in Kerala
A.Akkulam
B.Veli
C.Vellayani
D.Vembanad
Ans:C

17.Who was the founder of Sadhu Jana Paripalana Sangham(SJPS)?
A.Pandit Karuppan
B.Ayyankali
C.Sree Narayana Guru
D.Subbarayan
Ans:B

18.The spiritual leader of Kerala who explained the meaning of ‘Chinmudra’ to Swami Vivekananda?
A.Bodheswara
B.Vaikunda Swamikal
C.Vaghbhatananda
D.Chattambi Swamikal
Ans:D

19.Kuriakose Elias Chavara was born at
A.Mannanam
B.Kainakary
C.Kollam
D.Pallippuram
Ans:B

20.The movement started at Cherai was known as
A.Sahodara Sangham
B.Kallumala Samara
C.Malayli Memmorial
D.Ezhava Memmorial
Ans:A

21.Inferior alveolar nerve is a branch of which nerve?
A.Mandibular nerve
B.Maxillary nerve
C.Ophthalmic nerve
D.Infra orbital nerve
Ans:A

22.Which bone does not take part  in the formation of nasal septum?
A.Ethmoid bone
B.Nasal bone
C.Sphenoid bone
D.Lacrimal bone
Ans:D

23.Transverse facial artery is a branch of
A.Superficial peroneal artery
B.Facial artery
C.Superficial temporal artery
D.External carotid artery
Ans:C

24.Name the nucleus lodged beneath the facial colliculus
A.Vestibular Nucleus
B.Facial Nucleus
C.Hypoglossal Nucleus
D.Abducent Nucleus
Ans:D

25.External Jugular vein drains into which of the following vein?
A.Facial vein
B.Brachiocephalic vein
C.Subclavian
D.Internal Jugular vein
Ans:C

26.Name the calmodulin-dependant kinase which phosphorelates myosin to bring about the contraction of smooth muscle?
A.Calcineurin
B.Calbindin
C.Myosin light chain kinase
D.Protein kinase C
Ans:C

27.One of the following is a ligant gated channel.
A.Aquaporins
B.Acetyl choline receptor
C.Sodium channel
D.Pottassium channel
Ans:B

28.Connexons at gap junctions are channels made up of protein connexins which permit substances to pass
A.Between cells
B.From ECF to ICF
C.Through water channels
D.From cytoplasm to ECF
Ans:A

29.The resting membrane potential of a nerve axon is
A.+70 mv
B.-90 mv
C.-70 mv
D.-60 mv
Ans:C

30.The ‘Na^(+)’ and ‘K^(+)’ transport takes places through ----------------in the ‘Na^(+)’’K^(+)’AT Pase anchored in the cytoskeleton.
A.Antiport
B.Beta subunit
C.Epithelial ‘Na^(+)’ channel
D.Alpha subunit
Ans:D

31.Which is true regarding apotosis?
A.Occurs in normal as well as diseased organs
B.Involves enzymatic digestion and protein denaturation
C.Initiated by tissue ischemia
D.Is associated with inflammation
Ans:A

32.Which of the following is not an inhibitor of coagulation?
A.Protein C
B.Protein S
C.F IX
D.Antithrombin C
Ans:C

33.Special stain used for demonstration of Amyloid
A.Von kossa
B.Reticulin
C.Congo Red
D.Giemsa
Ans:C

34.An example of type IV hyper sensitivity reaction
A.Anaphylaxis
B.Tuberculin reaction
C.Arthus reaction
D.Acute serum sickness
Ans:B

35.Tumor with parenchymal cells representing more than one germ cell layer is called
A.Hamartoma
B.Choristoma
C.Adenoma
D.Teratoma
Ans:D

36.Zero order kinetics shown by
A.Carbamazepine
B.Metoprolol
C.Phenytoin
D.Metoclopramide
Ans:C

37.Which of the following drug is an inhibitor of cytochrome P450 enzymes?
A.Ketoconazole
B.Rifampicin
C.Phenytoin
D.Phenobarbitone
Ans:A

38.Which of the following drug is a prodrug?.
A.Levodopa
B.Lignocaine
C.Salbutamol
D.Imimpramine
Ans:A

39.Example for a drug producing Tachyphylaxis
A.Sertraline
B.Ephedrine
C.Amlodipine
D.Clozapine
Ans:B

40.Chloramphenicol produces aplastic anaemia which is not related to dose;is an example for
A.Drug allergy
B.Intolerance
C.Hypersensitivity
D.Idiosyncrasy
Ans:D

41.Normal serum bilirubin level is
A.1-2 mg%
B.0.1-0.7 mg%
C.0.2-0.8 mg%
D.0.4-1.2 mg%
Ans:C

42.Which of the following is an essential amino acid?
A.Methionine
B.Cysteine
C.Tyrosine
D.Aspartic acid
Ans:A

43.Which of the following vitamin has antioxidant property?
A.Vitamin D
B.Vitamin K
C.Vitamin E
D.Niacin
Ans:C

44.Rotheras test is done to detect the presence of which compound is urine?
A.Glucose
B.Ketone bodies
C.Fructose
D.Uric acid
Ans:B

45.Phenylketonuria is due to the deficiency of which enzyme?
A.Aldolase
B.Transaminase
C.Tyrosinase
D.Phenylalanine hydroxylase
Ans:D

46.Which of the following are sterilized in an autoclave?
A.Surgical instruments
B.Dressings
C.Culture media
D.All of the above
Ans:D

47.Vincent’s angina is caused by
A.Streptococcus pyogenes
B.Leptotrichia buccalis
C.Treponema pallidum
D.Neisseria gonorrhoeae
Ans:B

48.Contact dermatitis is an example of
A.Type I hypersensitivity
B.Type II hypersensitivity
C.Type III hypersensitivity
D.Type IV hypersensitivity
Ans:D

49.Which of the following is a  non suppurative complication of Streptococcus pyogenes?
A.Quinsy
B.Otitis media
C.Ludwig’s angina
D.Acute glomerulonephritis
Ans:D

50.All of the following regarding candida infection is true except
A.Shows true hyphae on examination with potassium hydroxide
B.Predisposing factors include diabetes mellitus,use of broad spectrum antibiotics
C.Germ tube test is positive for Candida albicans
D.Amphotericin B is used in disseminated candidosis
Ans:A

51.Which of the following statement is incorrect?
A.Sound coalescence of development lobes results in grooves and faulty coalescence results in fissures
B.The dentino enamel junction is a hypomineralized zone of about 10 (meu)m thick
C.Enamel spindles are odontoblastic processes which cross the DEJ into enamel
D.Gnarled enamel is not subject to cleavage as is regular enamel
Ans:B

52.The average diameter of dentinal tubules at DEJ
A.0.5 to 0.9 Meu m
B.2 to 3 Meu m
C.10 to 14 Meu m
D.0.005 to 0.1 Meu m
Ans:A

53.Which of the following statement is correct?
A.Dentin is less mineralised than cementrum or bone
B.Hardness of dentin near pulp is about three times greater than near DEJ
C.Tertiary dentin is formed by tertiary odontoblasts
D.Tensile strength of dentin is 40 MPa
Ans:D

54.The average pupl space volume in permanent adult human teeth is
A.0.024 ml
B.1.2 ml
C.0.0012 ml
D.2.4 ml
Ans:A

55.Reparative dentin formation rate
A.4 to 8 (Meu)m/day
B.1.5 (Meu)m/day
C.0.05 (Meu)m/day
D.0.4 (Meu)m/day
Ans:B

56.Porosity of silica containing investments is more in all of the following conditions except
A.Heterogeneous size and shape of refractory silica particles
B.Greater refractory silica percentage in the investment
C.Higher water:powder ratio of the original investment mix
D.Greater mold wall thickness
Ans:A

57.The thickness of gold foil is
A.0.01 to 0.07 mm
B.0.001 to 0.007 mm
C.1 to 4 mm
D.5 to 75 (Meu) m
Ans:B

58.Which of the following is not true regarding retention of posts?
A.Threaded posts are 6 to 8 times more retentive than smooth posts
B.Parallel sided posts are 2-3 times more retentive than tapered ones
C.Diameter of posts between 0.06 to 0.65’ drastically increases retention
D.Greater the ratio between crown and root portion,the greater will be the retention
Ans:D

59.Statements regarding creep in dental amalgam are all true except
A.Increase with mercury excess
B.Less the creep,better marginal integrity
C.Can occur at mouth temperature
D.Pronounced below equicohesive temperature
Ans:D

60.Generalizations regarding organisms isolated from root canal are all of the following except
A.Mixed infections are more common than single organism isolates
B.Pulpal isolates are similar to oral flora,with gram positive cocci predominating
C.Organisms associated with flare ups differ from asymptomatic canal isolates
D.Approximately 25% of isolated,organisms are anaerobes
Ans:C

61.Only ectodermal component of tooth germ.
A.Dental follicle
B.Dental papilla
C.Dental sac
D.Enamel organ
Ans:D

62.Formalin is a
A.Fixative
B.Stain
C.Antiseptic
D.Irrigant
Ans:A

63.The physiologic wearing away of enamel is
A.Abrasion
B.Erosion
C.Attrition
D.Dental caries
Ans:C

64.Actinomycosis is a
A.Fungal infection
B.Bacterial infection
C.Viral infection
D.Parasitic infection
Ans:B

65.Stafne cyst is
A.Developmental anomaly
B.Inflammatory cyst
C.Retension cyst
D.Extravasation cyst
Ans:A

66.Speech problem most commonly associated with irregular maxillary incisors are the difficulty in pronouncing
A./f/,/v/
B./t/,/d/
C./s/,/z/
D.th,sh
Ans:B

67.Condition termed X-occlusion is commonly associated with
A.Angles class II div I malocclusion
B.Class III in south pacific islanders
C.Skeletal class II malocclusion
D.Buccal crossbites in Australian aborigines
Ans:D

68.Term Duchenne smile refers to
A.Enjoyment smile
B.Social smile
C.Posed smile
D.Static smile
Ans:A

69.Philosophy of fixed appliance ideally indicated for patients with moderate to severe periodontal problem is
A.Multi-banded therapy
B.Pre adjusted edgewise with elastomeric rings
C.Self ligating systems
D.Lingula orthodontic appliances
Ans:C

70.Surgical procedure that can be performed very early in life with larger range of movement is
A.Orthognathic surgery
B.Distraction osteogenesis
C.Bioprogressive therapy
D.Wilkodontics
Ans:B

71.Which of the following methods of pulp vitality is an objective test
A.Electric pulp test
B.Heat test
C.Cold test
D.Pulse oximetry
Ans:D

72.Making the child observe when dentist works on a cooperative child is
A.Modeling
B.Reinforcement
C.Aversive conditioning
D.HOME
Ans:A

73.Radiograph of the cervical vertebrae can be used to assess
A.Sexual age
B.Skeletal age
C.Chronological age
D.Mental age
Ans:B

74.Critical pH of saliva at which the hydroxyapatite of  enamel starts to get dissolved is
A.6
B.6.5
C.5.5
D.4
Ans:C

75.Twin block appliance is used primarily in the treatment of
A.Mandibular deficiency
B.Mandibular excess
C.Maxillary deficiency
D.Maxillary excess
Ans:A

76.Topical antifungal agent used in Oral Candidiasis
A.Acyclovir
B.Clotrimazole
C.Nevirapine
D.Ketoconazole
Ans:B

77.Natal teeth associated with
A.Clouston syndrome
B.Goltz-Gorlin syndrome
C.Ellis-van Creveld syndrome
D.Gorlin-Goltz syndrome
Ans:C

78.Multiple separate radiolucencies of jaws seen in the radiographic appearance
A.Cemetoblastoma
B.Fibrous Dysplasia
C.Osteitis Deformans
D.Multiple Myeloma
Ans:D

79.X-rays were discovered by Roentgen in
A.’8^(th)’November 1895
B.’8^(th)’November 1896
C.’8^(th)’November 1897
D.’8^(th)’November 1898
Ans:A

80.S.I.Unit of dose equivalent
A.Rad
B.Sievert
C.Rem
D.Gray
Ans:B

81.All are ethical principles except
A.Beneficance
B.Veracity
C.Bogus diploma
D.Non maleficience
Ans:C

82.Consumer Protection Act came into force on
A.’14^(th)’April 1986
B.’14^(th)’May 1948
C.’15^(th)’April 1987
D.’15^(th)’May 1949
Ans:C

83.Snowball sample is an example for which sampling method?
A.Quota sampling
B.Purposive sampling
C.Convenience sampling
D.Systematic sampling
Ans:B

84.Predominent immunoglobulin in saliva
A.IG A
B.IG M
C.IG D
D.IG G
Ans:A

85.Safety tolerated dose of fluoride
A.8-16 mg/kg
B.8-16 gm/kg
C.32-64 mg/kg
D.32-64 gm/kg
Ans:A

86.Principal cell type in gingival epithelium is
A.Fibroblast
B.Melanocyte
C.Keratinocyte
D.Merkel cell
Ans:C

87.Which among the following is not a reconstructive periodontal surgical procedure?
A.Guided Tissue Regeneration
B.Placement of Alloplast bone substitute
C.LANAP
D.Osteoplasty
Ans:D

88.Ostell device is used to assess
A.Tooth mobility
B.Bony pattern at implant surgical site
C.Mobility of implants
D.Periodontal Disease activity
Ans:C

89.Which among the following bacteria form star shaped colonies?
A.P.Gingivalis
B.Aggrigatibactor actinomycetum comitans
C.T Denticola
D.Actinomyces Viscosus
Ans:B

90.Periostat is
A.20 mg Tetracycline
B.20 mg Doxycycline
C.25 mg minocycline
D.25 mg metronidazole
Ans:B

91.Direction of application of first force in dental extraction using forceps is
A.Buccal
B.Lingual
C.Apical
D.Rotational
Ans:C

92.Which of the following muscles has dual innervations?
A.Masseter
B.Myolohyoid
C.Omohyoid
D.Digastric
Ans:D

93.2% local anesthetic solution is
A.0.2 mg/ml
B.2 mg/ml
C.20 mg/ml
D.200 mg/ml
Ans:C

94.Which of the clotting factors is not dependent on Vitamin K for synthesis?
A.Factor II
B.Factor V
C.Factor VII
D.Factor IX
Ans:B

95.Most common site of mandibular fracture is
A.Condylar process
B.Coronoid process
C.Symphysis
D.Parasymphysis
Ans:A

96.’Combination Syndrome’ coined by
A.Heartwell
B.Misch
C.Kelly
D.Stewart
Ans:C

97.Choice of finish line for PJC
A.Feather edge
B.Shoulder
C.Chanfer
D.Bevel
Ans:B

98.Instrument for post space creation
A.Peeso reamer
B.Excavator
C.Spatula
D.File
Ans:A

99.Componer is
A.Polyacid modified composite rein
B.GIC
C.Gutta percha
D.Impression compound
Ans:A

100.Density of poly(methyl methacry late)
A.1.19 g/’cm^(3)’’’
B.1.25 g/’cm^(3)’
C.2.2 g/’cm^(3)’
D.3.2 g/’cm^(3)’
Ans:A




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Very often we are our own worst enemy as we foolishly build stumbling blocks on the path that leads to success and happiness.-Louis Binstock.

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email