Choose your language

16 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

06-12-2018 ASSISTANT PROFESSOR IN RADIOTHERAPY

ASSISTANT PROFESSOR IN RADIOTHERAPY
EXAM DATE:06-12-2018

1.The Chilika Lake lies in the state of
A.Gujarat
B.Jammu and Kashmir
C.Rajasthan
D.Orissa
Ans:D

2.The Tropic of Cancer does not pass through
A.Orissa
B.Rajasthan
C.Chhattisgarh
D.Tripura
Ans:A

3.The Pastern most longitude of India is
A.68 Degree 7’ E
B.77 Degree 6’ E
C.82 Degree 32’ E
D.97 Degree 25’ E
Ans:D

4.Uttarakhand,Uttarpradesh,Bihar,West Bengal and Sikkim have Common frontiers with
A.Nepal
B.China
C.Bhutan
D.Myanmar
Ans:A

5.The height of the mountain peak Nanda devi is ----------metre.
A.8598
B.7817
C.8172
D.7756
Ans:B

6.Which five year plan introduced IRDP and NREP?
A.’7^(th)’
B.’6^(th)’
C.’5^(th)’
D.’4^(th)’
Ans:B

7.The book “Planned Economy for India” was written by
A.P.C.Mahalanobis
B.Dr.K.M.Raj
C.M.Visveswaraya
D.Dr.Manmohan Singh
Ans:C

8.The Foreign Exchange Regulation Act(FERA) was enacted in the year
A.1969
B.1970
C.1973
D.1971
Ans:C

9.Who presented the first budget in Kerala Assembly?
A.P.K.Kunju
B.C.Achutha Menon
C.R.Sankar
D.K.R.Gauri
Ans:B

10.Anamudi,the highest Peak in Kerala is in---------Taluk.
A.Munnar
B.Peerumed
C.Devikulam
D.Chittoor
Ans:A

11.Who wrote the book”Jathinirnayam”?
A.Chattambi Swamikal
B.Sree Narayana Guru
C.Ayya Vaikundar
D.Kumaran Asan
Ans:B

12.Who is the propagator of the idea,”Anandajati”?
A.Ayyankali
B.Vagbhatananda
C.Brahmananda Sivayogi
D.Pandit Karuppan
Ans:C

13.Who translated the “Atmopadesa Sathakam” of Sree Narayana Guru to English language?
A.Dr.Palpu
B.Kumaranasan
C.Thycaud Ayya
D.Nataraja Guru
Ans:D

14.Kesavan  made the Kozhencherry speech in the year
A.1932
B.1933
C.1935
D.1936
Ans:C

15.”Chithralekha”is written by
A.Pandit Karuppan
B.Kumara Asan
C.Thycaud Ayya
D.Vaghbatananda
Ans:D

16.Who won the Orange Cap for leading run scorer of the IPL Tournament 2018?
A.Bhopal
B.Chandigarh
C.Lucknow
D.Indore
Ans:D

17.Who won the Orange Cap for leading run scorer of the IPL Tournament 2018?
A.Kane Williamson
B.Virat Kohli
C.Rishabh Pant
D.A B devilliers
Ans:A

18.Which bank was the first to introduce ATMs to the world?
A.Hong Kong Bank
B.Standard Chartered Bank
C.Citi Bank
D.Bank of America
Ans:C

19.The ‘105^(th)’ Indian Science Congress was held in 2018 at
A.Bhuvaneswar
B.Bangaluru
C.Bhopal
D.Imphal
Ans:D

20.The winner of J.C.Danil Award 2017
A.Adoor Gopalakrishnan
B.Sree Kumaran Thampi
C.M.K.Arjunan
D.K.G.George
Ans:B

21.A nucleus remains stable as Z(proton number) increases when
A.no.of neutrons>no.of protons
B.no.of protons>no.of neutrons
C.no.of protons=no.of neutrons
D.None of the above
Ans:A

22.In ‘90_(Sr-)’ ‘90_(Y)’ beta ray applicator,the parent and daughter nuclei are in
A.Transient equilibrium
B.Secular equilibrium
C.Relative equilibrium
D.Not in equilibrium
Ans:B

23.Compton interaction depends up on
A.Photon energy and electron density of the medium
B.Z and the electron density of the medium
C.Photon energy and Z of the medium
D.Z and free electron energy level of the medium
Ans:A

24.In build up region for high energy photon beams
A.Energy transferred increases
B.Energy absorbed decreases
C.Energy absorbed decreases
D.Energy transferred is equal to energy absorbed
Ans:B

25.The calculation parameters which we used for the SSD set up treatments are
A.PDD and the dose rate in air at Isocentre
B.TMR and the dose rate in air at Isocentre
C.PDD and the dose rate in water at’d_(max)’
D.TMR and dose rate in water at ‘d_(max)’
Ans:C

26.The unit of integral dose is
A.Joule/Kg
B.Coulomb/Kg
C.Joule Kg
D.Joule
Ans:D

27.Radiation Field size is defined as the
A.Lateral distance between the collimator opening
B.Lateral distance between the optical field edges
C.Lateral distance between the 90% Isodose line at reference depth
D.Lateral distance between 50% Isodose line at reference depth
Ans:D

28.Radiation weighting factor is same for
A.Photons and electrons
B.Neutrons and photons
C.Thermal neutrons and protons
D.None of the above
Ans:A

29.Using TLD personal monitoring system we can detect
A.Only photons
B.Only electrons
C.Photons and electrons
D.Photons,electrons and neutrons
Ans:C

30.The filters used with Mega Voltage x-rays is for
A.Removing unwanted soft X rays
B.Making the intensity uniform across the beam
C.Removing the horns across the beam
D.All of the above
Ans:B

31.”Involvement of two or more lymph node regions on both sides of the diaphragm with involvement of spleen and extra lymphatic organ” in Ann Arbor staging classification for Hodgkins disease is
A.III
B.III S
C.III E
D.III SE
Ans:D

32.The therapeutic ratio of a given regimen is the ratio of
A.Percentage tumor control with therapy/Percentage complication with therapy
B.Percentage complication with therapy/Percentage tumor control with therapy
C.Percentage normal tissue damage/Percentage tumor tissue damage
D.None of the above
Ans:A

33.Beckwith Wiedemann Syndrome is associated with Wilm’Stumor in
A.13%
B.5%
C.9%
D.1%
Ans:B

34.5 year survival rate of inflammatory breast cancer after multidisciplinary management
A.20%
B.25%
C.30%
D.40%
Ans:D

35.All the following included in electromagnetic spectrum except
A.Visible light
B.Gamma-rays
C.Beta rays
D.X-rays
Ans:C

36.Risk of relapse of stage I seminoma after high inguinal radical orchidectomy is
A.10%
B.20%
C.30%
D.40%
Ans:B

37.What is the dose limit for whole body of a radiation worker?
A.1 mSv/year
B.10 mSv/year
C.20 mSv/year
D.30 mSv/year
Ans:C

38.Which of the following gene(s) is/are associated with hereditary breast cancer?
A.BRCA1/BRCA2
B.CHECK2
C.PALB2
D.All of the above
Ans:D

39.Nobel prize for the discovery of cell cycle was received by all except
A.H.Hartwell
B.Timothy Hunt
C.Zetterberg
D.Paul.M.Nurse
Ans:C

40.Gamma ray energy related to cobalt 60 radiostope
A.1.25 MeV
B.1.17 MeV
C.1.33 MeV
D.All of the above
Ans:D

41.Which of the following statements regarding lobular carcinoma in situ(LCIS) is wrong?
A.LCIS cells are commonly ER negative
B.LCIS has been reported to present with a multi centric distribution in upto 90% of the mastectomy specimen
C.Loss of E cadherin is often observed
D.Represents<15% of all noninvasive breast cancer
Ans:A

42.Type of asbestosfibers with highest risk of malignant pleural mesothelioma
A.Chrysotile
B.Amphibole
C.Cribriform
D.Cruciate
Ans:B

43.Normal tissue tolerance dose of heart with conventional fractionation radiation treatment is
A.No more than 1/3 of heart volume to receive 20 Gy
B.No more than 1/3 of heart volume to receive 40 Gy
C.No more than 1/3 of heart volume to receive 60 Gy
D.No more than 1/3 of heart volume to receive 80 Gy
Ans:C

44. Most common origin for cardiac metastasis is
A.Upper gastro intestinal tract
B.Breast
C.Lung
D.Melanoma
Ans:C

45.The risk of breast cancer in a woman whose second degree relative has breast cancer is
A.1.5%.
B.5%
C.10%
D.3%
Ans:A

46.Bite block(intraoral device)is used in the radiation treatment of carcinoma tongue to
A.Replace air and give uniform dose distribution
B.Reduce radiation toxicity to buccal mucosa and hard palate
C.Immobilization of tongue
D.All of the above
Ans:D

47.Standard dose of definitive radiation therapy for esophageal cancer is
A.45 to 50 Gy at conventional fractionation schedule
B.50 to 50.4v Gy at conventional fractionation schedule
C.60 to 64.8 Gy at conventional fractionation schedule
D.55 to 60.4 Gy at conventional fractionation schedule
Ans:B

48.Prophylactic cranial irradiation indicated in
A.CML
B.Esthesioneuroblastoma
C.Small cell lung carcinoma
D.All of the above
Ans:C

49.Cranial nerve least affected in carcinoma nasopharynx is
A.I
B.III
C.V
D.VII
Ans:A

50.Mechanism of chemotherapy induced radiation sensitivity of taxanes
A.Cellular arrest in G2M phase of the cell cycle
B.Induction of apoptosis
C.Reoxygenation of tumor cells
D.All of the above
Ans:D

51.Which of the following normal tissue constraints is wrong?
A.Optic nerve-Maximum <55 Gy
B.Optic chiasm-Maximum<55 Gy
C.Brain stem-Maximum<45 Gy
D.Spinal cord-Maximum<45 Gy
Ans:C

52.Cervicallymphadenopathy is present in upto-------------% of patients with carcinoma nasopharynx.
A.57
B.67
C.77
D.87
Ans:D

53.Half-life of iodine-131 is
A.24 Hours
B.8 Days
C.72 Hours
D.5.26 Years
Ans:B

54.Which of the following is correct?
A.LDR range of 1-2 Gy/hour
B.MDR range of 2-12 Gy/minute
C.HDR over 12000 cGy/hour
D.None of the above
Ans:D

55.Median lethal dose of whole body radiation expressed as a single fraction is approximately
A.4 Gy
B.8 Gy
C.15 Gy
D.20 Gy
Ans:A

56.Which of the following regarding”hot spot” is correct(ICRU report 62)?
A.Volume outside PTV that receives dose>100% of specified PTV dose at least ‘2cm^(3)’in a section
B.High dose to RVR(Remaining Volume at Risk)
C.Volume outside PTV that receives dose>100% of specified PTV dose,15 mm diameter
D.Area outside target that receives dose>100% of specified target dose,at least ‘2cm^(3)’in a section
Ans:C

57.PDD(Percentage Death Dose)of gamma rays of Cobalt 60 at 10 cm depth is(SSD-80 cm)
A.45%
B.55%
C.65%
D.75%
Ans:B

58.FDA approved antiangiogenic drug Regorafenib improves overall survival in chemo refractory metastatic colorectal cancer is
A.1.4 months
B.4.7 months
C.6.2 months
D.8.1 months
Ans:A

59.Which of the following is not a Hallmark of cancer?
A.Self-sufficiency in growth signals
B.Sensitivity to anti-growth signals
C.Resistance to Apoptosis
D.Limitless replicative potential
Ans:B

60.Which is wrong regarding hyper fractonation?
A.Smaller than standard doses/fraction
B.Treating once a day for 6 or 7 days/week
C.Usually gives two fractions/day for five days/week
D.Overall treatment time prolonged
Ans:D

61.Van Nuys Prognostic Index for ductal carcinoma in(breast) considers following features except
A.Lesion size
B.Perivascular invasion
C.Margins
D.Histology
Ans:B

62.Positive immunohistochemistry staining for calcitonin in medullary carcinoma thyroid has sensitivity range of----------------in cytology specimen
A.95-100%
B.75-80%
C.65-70%
D.55-60%
Ans:D

63.For detecting Minimal residual disease following complete clinical remission in leukemia,which test technique helps in decreasing false positives
A.Polymerase Chain Reaction(PCR)
B.Reverse transcriptase PCR
C.Real time PCR
D.Florescent in situ Hybridization
Ans:C

64.Which chromosomal translocation in ALL have favorable prognosis?
A.t(12;21)(p12;q22)
B.t(9;22)(q34;q11)
C.t(1;19)(q23;p13)
D.t(4;11)(q21:q23)
Ans:A

65.The following gene expression profiles in Diffuse Large B cell Lymphoma shows poor prognosis except
A.Bcl-2 expression
B.Bcl-1 expression
C.HLA-DR expression
D.P53 gene mutation
Ans:B

66.True regarding flow cytometry in cancer diagnosis include
A.Prompt result availability
B.Need for fresh specimen
C.Can analyze two or more markers simultaneously
D.All of the above
Ans:D

67.T4N2M1(ipsilateral)carcinoma lung comes under which composite stage?
A.Stage IIB
B.Stage IIA
C.Stage IIIB
D.Stage IV
Ans:C

68.As per NCCN guidelines 2018,FIGO stage IA of epithelial ovarian cancer patients in whom fertility needs to be preserved is treated by
A.Bilateral salpingo-oopherectomty
B.Unilateral salpingo-oopherectomty
C.Total Abdominal Hystrectomy with bilateral salpingo-oopherectomty and comprehensive staging
D.Unilateral salpingo-oopherectomty with comprehensive staging
Ans:D

69.PET scan is considered “essential”in following initial tumor workup as per NCCN guidelines except
A.Non-Hodgkins Lymphoma-Chronic Lymphocytic Leukemia
B.Hodgkins disease
C.Non-Hodgkins Lymphoma-Follicular Lymphoma
D.Non-Hodgkins Lymphoma-Gastric MALT lymphoma
Ans:A

70.FIGO staging workup for carcinoma cervix include
A.CT scan abdomen
B.MRI Scan abdomen
C.USG abdomen
D.None of the above
Ans:C

71.Indication/s of Radiotherapy in sigmoid or caecal primary carcinoma include all except
A.Close or positive resection margin
B.All T2-T3 diseases
C.T4 disease with pelvic adherence
D.Both A and C
Ans:B

72.Regarding results of German Trial in treatment of cancer Rectum,pre operative chemo radiotherapy showed following results compared to post operative chemo radiotherapy
A.Improved 5 year survival rate
B.Decreased chronic toxicity rate
C.Poor sphincter preservation rate
D.Increased acute toxicity rate
Ans:B

73.WPRT(Whole prostate Radiotherapy)is indicated in all except
A.Lymph node involvement as per radiological investigation
B.Risk of lymph node involvement>/=15%
C.Gleasons score of 7 and more than 50% biopsy positive
D.None of the above
Ans:A

74.Total Low Dose Rate brachytherapy dose commonly used in carcinoma cervix treatment after external beam radiotherapy of 45Gy is --------------Gy
A.30 Gy
B.35 Gy
C.40 Gy
D.45 Gy
Ans:C

75.A 15 year old boy with swelling tibial shaft complaints of local pain and fever.Histopathology shows small round cells.Most likely diagnoses is
A.Osteochondroma
B.Giant cell carcin oma
C.Osteosarcoma
D.Ewings sarcoma
Ans:D

76.A patient is receiving Cyatarabine,Daunorubicin and Etoposide as part of induction therapy for Leukemia.ECG shows peaked T wave with ST depression.Child’s heart rate is 70/minute(<20% from base line heart rate).Serum pottassium of 7.4 m Eq/L.Clinical should initiate measures to manage
A.Tumor Lyses Syndrome
B.Hyperkalemia
C.Hyper leukocytosis
D.Syndrome of Insufficient ADH secretion
Ans:A

77.In Breast Reconstruction Surgery after mastectomy,which of the following is not true regarding TRAM flap.
A.Flap may be based on a pedicled Superior Epigastric artery
B.It is a type of myo cutaneous flap
C.The flap can be transferred as a free flap
D.It uses supra umbilical fat
Ans:D

78.As per NSABP B-18 trial,-------------% of patients who had a planned mastectomy were able to undergo breast conservation therapy following neo adjuvant chemotherapy.
A.5%
B.9%
C.13%
D.17%
Ans:B

79.The prescribed dose in Carcinoma Nasopharynx radiation planning is---------------to PTV of Clinical Target Volume(CTV) gross and ----------to PTV of CTV high risk subclinical disease.
A.70 Gy,59.4 Gy
B.64 Gy,59.4 Gy
C.59.4 Gy,54 Gy
D.54 Gy,59.4 Gy
Ans:A

80.Radio Surgery for focally recurrent Glioblastoma Multiforme has resulted in median survival of
A.3 to 5 months
B.5 to 8 months
C.8 to 10 months
D.12 to 18 months
Ans:C

81.People friendly health care delivery system is the concept of
A.Mission LIFE
B.Mission Aardram
C.Education mission
D.Haritha Keralam
Ans:B

82.Historically the first chemotherapeutic drugs used in the clinical setting were
A.Anthracyclines
B.Antimetabolites
C.Alkylating agents
D.None
Ans:C

83.Adverse effects of oral morphine includes all EXCEPT
A.Respiratory depression
B.Nausea and vomiting
C.Sedation
D.Constipation
Ans:A

84.The vitamin used to reduce the severity of hand foot syndrome of 5-fluro uracil
A.B12
B.B2
C.C
D.B6
Ans:D

85.NOT true about tamoxifen flare
A.Occurs in approximately 30% of cases with metastatic disease
B.It develops in the first few weeks of therapy
C.Full dose of tamoxifen should be continued
D.Occasionally associated with hypercalcemia
Ans:A

86.A measure of central tendency
A.Range
B.Standard deviation
C.Mode
D.None
Ans:C

87.The dominant means of energy production in cancer cells
A.Gluconeogenesis
B.Glycolysis
C.Lactic acidosis
D.None
Ans:B

88.A radiotherapy emergency
A.Superior venacava obstruction
B.Severe bone pain
C.Spinal cord compression
D.Brain metastasis
Ans:C

89.The time interval between end of treatment and PET imaging after concurrent chemoradiation should be at least
A.6-8 weeks
B.10-12 weeks
C.2-3 weeks
D.24-36 weeks
Ans:B

90.For all the following analytical studies,the individual is the unit of analysis EXCEPT
A.Ecological
B.Cross sectional
C.Cohort
D.Case control
Ans:A

91.Prophylactic surgery can prevent cancer in
A.Ulcerative colitis
B.Multiple endocrine neoplasia
C.Both(A) and (B)
D.None
Ans:C

92.NOT true about mesna
A.Its a synthetic sulfhydryl compound
B.May cause false positive results for ketones
C.The usual does is 80% of the daily mg ifosfamide dose
D.May not prevent hemorrhagic cystitis in all patients
Ans:C

93.All are elements of communicating bad news-the SPIKE approach EXCEPT
A.Intimacy
B.Perception and preparation
C.Knowledge of the exploration
D.Empathy and exploration
Ans:A

94.All are adverse effects of cisplatin EXCEPT
A.Neuropathy
B.Ototoxicity
C.Nephrotoxicity
D.Hypercalcemia
Ans:D

95.The APL group will get the benefit of karunya benevolent fund if their annual income is below
A.5 lakhs
B.3 lakhs
C.1 lakhs
D.4 lakhs
Ans:B

96.When a patient completes his/her age 18 years after commencement of treatment,further assistance under cancer suraksha scheme will be extended for a maximum period of
A.5 years
B.3 years
C.2 years
D.None
Ans:D

97.About Nivolumab TRUE
A.Anticytotoxic T lymphocyte associated protein 4 (CTLA4) inhibitor
B.Programmed cell death 1(PD-1) inhibitor
C.mTOR kinase inhibitor
D.None
Ans:B

98.Alemtuzumab targets
A.CD 33 antigen
B.CD 20 antigen
C.CD 52 antigen
D.Epidermal growth factor
Ans:C

99.NOT true of phase III trails
A.The primary endpoints should be demonstrably related to patient benefit
B.Eligibility criteria should be broad to enhance generalizability of results
C.Conditions of treatment should be suited to community patient care
D.A quality of life measure should be included to measure benefit to patients
Ans:D

100.Patient reported outcomes are important endpoint in oncology research because
A.Cancer treatments often have a large impact on overall survival
B.Cancer treatment decisions are often straight forward
C.Cancer treatments that are curative need to be advanced
D.Cancer treatments often have significant toxicity
Ans:D




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. The worst bankrupt in the world is the man who has lost his enthusiasm.Let a man lose everything else in the world but his enthusiasm and he will come through again to success.-H.W.Arnold

    ReplyDelete

Hello friends,
Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email