10 September 2013

// // Leave a Comment

SET EXAM 2012 SOLVED PAPER

1.In the teaching learning process ,the hierarchy of data,information and knowledge relate to
A.Description,strategy and principle respectively
B.Definition,practice and insight respectively
C.Perspective,approach and moral respectively
D.All of the above
Ans:D

2.Experience arises from the interaction of two principles,viz.
A.Continuity and Interaction
B.Explanation and Illustration
C.Reviewing and reinforcing
D.Questioning and counseling
Ans:A

3.Of the four pillars of learning in UNESCO’s ‘Learning;The Treasure Within’,Which is emphasized the most?
A.Learning to know
B.Learning to do
C.Learning to live together
D.Learning to be
Ans:C

4.Knowledge is valuable only in
A.A business context
B.A cultural context
C.An educational context
D.A social context
Ans:D

5.Better analytical skills and problem solving ability as well as higher levels of language acquisition and multi-tasking are observed
A.Among males
B.Among females
C.The former among males and the later among females
D.The former among females and the latter among males
Ans:C

6.For creating an effective learning environment,a teacher should be aware of the learners
(i)Socio economic status
(ii)Inhibitions
(iii)Learning style
(iv)Education of parents
A.(i) and (ii)only
B.(i)and (iii)only
C.(i)and (iv)only
D.All the four
Ans:C

7.(i)Speaking with authenticity,(ii)being humble,(iii)having a sense of humour and(iv)taking risks are certain qualities.Which of them are hallmarks of an inspiring teacher?
A.(i)only
B.(i)and(ii)only
C.(i),(ii)and(iii)only
D.All of the four
Ans:C

8.If a student is frequently coming late to class,a teacher should
A.Ignore him and proceed with the class
B.Scold him for his conduct
C.Send him out of class
D.Talk to him and try to help him to be punctual
Ans:D

9.Which of the following is an indicator of a Teacher’s Professionalism?
A.Performance
B.Availability
C.Qualification
D.Radiant energy
Ans:A

10.An effective teacher will
A.Share responsibilities
B.Emphasise the importance of grades
C.Give attention to some students
D.Give token rewards
Ans:A

11.Teaching skills can be evaluated /assessed by
A.Interviews
B.Inventories
C.Observation Scales
D.Questionnaires
Ans:C

12.Student behaviour should be moulded not by:
A.Humour
B.Negotitation
C.Punishment
D.Selective ignoring
Ans:C

13.A teacher needs to know that Learning Disability(i)is contagious(ii)can  be genetic(iii)is associated with low intelligence and/or (iv)involves developmental lag and differences
A.(i)and (ii)
B.(ii)and (iii)
C.(iii)and(iv)
D.(ii)and(iv)
Ans:D

14.The idea that the class should be a shared environment is stressed by the
A.Cognitive Development Theory
B.Field Theory
C.Theory of Social Constructivism
D.Theory of Humanism
Ans:C

15.Which of the following can be taken as a reflection of meaningful learning?
A.Gaining high scores/grades in  exam
B.The capability to transfer teaching to different needed situations
C.The ability ti recall information
D.A very high degree of retention
Ans:B

16.Madhavan is a normal boy doing his 9th standard.Of recent,his nature has changed.He questions decisions taken,has emotional tensions and often prefers to be in the company of his friends.This is because
A.He is mentally ill
B.He is in his teens
C.He has fallen prey to some bad habits
D.He is dissatisfied with the environment at home and at school
Ans:B

17.(i)Attending (ii)Arguing
(iii)Listening
(iv)Understanding,As a teacher,which of these skills would you employ while counseling students?
A.(i),(ii)and (iii)
B.(ii),(iii)and(iv)
C.(i),(iii)and(iv)
D.(i),(ii),(iii) and(iv)
Ans:C

18.A teacher discovers that a few of her students have the ability to think critically,which means that their thoughts have
(i)Accuracy,clarity and precision and/or
(ii)Breadth,depth and logic
A.Only(i)
B.Only(ii)
C.Both(i)and(ii)
D.Neither(i)nor(ii)
Ans:D

19.A teacher who allows maximum participation of all the students in classroom activities is a ------------teacher
A.Democratic
B.Autocratic
C.Laissez-faire
D.All the above
Ans:A

20.A teacher can manage and guide his/her learners because
A.She is academically qualified for the post
B.She understands the learner’s psychology
C.Students should fear and obey the teacher
D.She is the leader of the class
Ans:A

21.The psychology of teaching and learning is a
A.Developmental science
B.Normative science
C.Pure Science
D.Social Science
Ans:D

22.In case a student from a culturally/socially backward environment is admitted in your class,what will you do?
A.Adopt ability grouping
B.Direct him to special schools
C.Make arrangements to teach him according to his needs
D.Follow normal teaching procedures
Ans:C

23.Doing Differential Assignments allow students to(i)learn their lessons at home(ii)reinforce whar they have learnt(iii)excel in what they are good at(iv)stretch their strong points and work in other areas?
A.(i)and(ii)
B.(iii)and(iv)
C.(i)and(iv)
D.(ii)and(iii)
Ans:B

24.Who among the following are experts in the field of cognition?
A.Rogers and Maslow
B.Eysenck and Bandura
C.Hilgard and Tolman
D.Piaget and Gesell
Ans:D

25.Progressive Education is associated with
A.Dewey
B.Froebel
C.Montessori
D.Spencer
Ans:A

26.Terrorism,Human Rights ,Drugs and Crime are
A.Agents of social change
B.Features of social change
C.Issues of social change
D.Characteristics of social change
Ans:C

27.Gandhi’s concept of Basic Education is best interpreted as
A.Education through a handcraft
B.Education suited for the rural population of India
C.Education for life,through life and throughout life
D.A programme of life-centered education
Ans:C

28.The best philosophy for education in the modern world is
A.Idealism
B.Naturalism
C.Pragmatism
D.Eclectism
Ans:D

29.Tahula Rasa is
A.An epistemological theory
B.A metaphysical theory
C.An axiological theory
D.None of the above
Ans:A

30.Education Guarntee Scheme and Alternate Innovative Education are
A.Formal education programmes
B.Non-formal education programmes
C.Informal education programmes
D.Collaborative education programmes
Ans:B

31.The concept of Reflective Practice was first introduced by:
A.David Boud
B.David Kolb
C.Donald Schon
D.John Dewey
Ans:D

32.Flexibility,Appropriateness,Efficiency and Economy are characteristics of
A.A good research design
B.A good research tool
C.A good research topic
D.A good research variable
Ans:A

33.The most important support systems for the Concept Attainment Model of Teaching is
A.An atmosphere that promotes discussion
B.Participation of learners
C.Appropriate examples and non-examples
D.Pictures depicting concepts
Ans:A

34.Pick out the wrong statement.Computer-based teaching
A.Involves the use of computer as a teaching device
B.Is being used at different levels of education
C.Is also called computer-based /assisted instruction
D.Is an unpopular means of teaching
Ans:D

35.Continuous and Comprehensive Evaluation loses its effectiveness when
A.A variety of tools are employed
B.The assessment criteria are shared with students
C.Peer and self assessments are allowed
D.Diagnostic testing is conducted
Ans:D

36.Concrete Experiencing,Reflective Observation,Abstract Conceptualisation and Active Experimentation are stages in
A.Baud’s Reflective Model
B.Gibb’s Reflective Cycle
C.Kolb’s Experimental Model
D.Greenaway’s Experimental Model
Ans:C

37(i)Diagnosis(ii)Placement(iii)Prediction(iv)Immediate Feed back –these are terms associated with Evaluation.Which among these are closely associated with Formative Evaluation?
A.(i)and(ii)only
B.(ii)and(iii)only
C.(iii)and(iv)only
D.(i)and(iv)only
Ans:D

38.Which of the following is not correct?By asking questions in class,a teacher must be able to
A.Acquire a good flair for enquiry
B.Formulate general rules
C.Stimulate curiosity
D.Promote initiative and originality
Ans:A

39.Stress is reported among students and parents with regard to the Grading  System in terms of
A.The validity and reliability of Internal assessment being conducted
B.The minimum grade that is decided upon by teachers to be recorded
C.Both (A) and (B)
D.Neither(A)nor(B)
Ans:C

40.Interaction,teamwork,individual accountability and interdependence are features of
A.Active Learning
B.Co-operative Learning
C.Direct Learning
D.Problem-based Learning
Ans:B

41.Portfolios employed for Continuous and Comprehensive Evaluaion in schools of kerala
A.Do not provide evidence of performance beyond acquisition of factual knowledge
B.Do not encourage the use of integrated activities emphasizing depth of learning
C.Do not link learning to the world around
D.Need to evolve over a prolonged period of time
Ans:D

42.A drawback of conducting Action Research in the classroom is that
A.It disrupts normal duties
B.Its findings have local applicability only
C.It has small scale focus
D.It does not result in knowledge making
Ans:B

43.Love,Peace,Freedom,Coexistence,Equal Rights,Social Progress and Human Dignity are
A.Universal Values
B.National Values
C.Traditional Values
D.Personal Values
Ans:A

44.The integral approach to education,which is based on values,proposed by
A.Aurobindo
B.Gandhi
C.Tagore
D.Vivekanada
Ans:A

45.Freud stresses the----------underlying a person’s inherent values
A.Emotional perspectives
B.Philosophical perspectives
C.Political perspectives
D.Sociological perspectives
Ans:A

46.’Values are inherent in every human being’.This is reflected in
A.Realism
B.Pragmatism
C.Naturalism
D.Idealism
Ans:D

47.Which of these are grounds for value change(i)age(ii)education(iii)gender(iv)circumstances in life?
A.(i)and(ii)
B.(i),(ii)and(iii)
C.(i),(ii),(iii)and(iv)
D.None of these
Ans:C

48.The United Nations Declarations of Human Rights entities man to
A.Rights
B.Freedom
C.Duties
D.All of these
Ans:D

49.The teaching process comprises of Preparation,Presentation and Application.Which is the next phase?
A.Assignment and Seminar
B.Testing and Grading
C.Testing and Interpretation
D.Review and Evaluation
Ans:D

50.At the Introductory stage of a teaching session,the teacher should not
A.Get the attention of students
B.Motivate students
C.Provide an overview of the day’s lesson
D.Speak impromptu
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email