Choose your language

30 January 2021

// // Subscribe YOUTUBE Channel

STAFF NURSE GRADE II,HEALTH SERVICES 30.01.2021

Staff nurse grade II,Health Services

Exam date:30.01.2021

FREE EXAM PRACTICE 2021 REGISTRATION 

1.Which among the following drug cannot pass the blood brain barrier

A.Atropine

B.Nor-adrenaline

C.Tetracycline

D.Chloramphenicol

Ans:B

2.Which among the following statement is correct about lung?

A.Right lung has two lobes and one fissure

B.Left lung has three lobes and one fissure

C.Right lung has three lobes and one fissure

D.Right lung has three lobes and two fissures

Ans:D

3.Function of gastrin is

A.Inhibits gastric secretion & motility

B.Stimulates gastric secretion and inhibits gastric motility

C.Stimulates gastric secretion and motility

D.Inhibits gastric secretion and stimulate gastric motility\

Ans:C

4.Haase’s rule is used for measuring

A.Fetal length

B.Fetal weight

C.Quantity of amniotic fluid

D.Fetal circulation

Ans:A

5.Which of the following statement is/are true about epiphyseal plate?

i.It is a hyaline cartilage

ii.It is found only in the epiphysis

iii.It is found between the diaphysis and epiphysis

iv.It is a dense bone.

A.only (i),and (ii)

B.only(ii),and(iii)

C.only(i),and(iii)

D.only(iii)and(iv)

Ans:C

6.Inoculation is the method of  transmission of disease in

A.Cholera

B.Rabies

C.Influenza

D.Gonorrhoea

Ans:B

7.The antibody that provides natural passive immunity in new born is

A.IgA

B.IgD

C.IgG

D.IgM

Ans:A

8.Which among the following is short curved,coma shaped bacteria?

A.Vibrio cholerae

B.Staphylococcus aureus

C.Streptococcus pyogenes

D.Treponema pallidum

Ans:A

9.Which among the following statement is “not true”as a guideline for specimen collection?

A.The specimen should be collected in an aseptic manner

B.There should be no harm to patient during collection of specimen

C.Containers should be filled to the brim with fluid specimens

D.Make every effort to collect specimen before starting anti-microbial therapy

Ans:C

10.Gas gangrene is caused by

A.Clostridium botulinum

B.Clostridium tetani

C.Clostridium difficile

D.Clostridium perfringens

Ans:D

11.People seek public recognition,attention and power.This is an example of

A.Personal motive

B.Social motive

C.Unconscious motive

D.Stimulus motive

Ans:B

12.The inner state of mind caused by presence of two or more opposing desires,which make one indecisive is called

A.Frustration

B.Conflict

C.Stress

D.Emotion

Ans:B

13.Subsystem of personality that operates on pleasure principle and satisfaction of basic need is

A.Id

B.Ego

C.Super ego

D.Type A-Personality

Ans:A

14.Among the following types of marriage,which one is not considered as polygamy?

A.Polygyny

B.Serial monogamy

C.Polyandry

D.Group marriage

Ans:B

15.Which of the following is personality test?

A.Thematic Apperception Test(TAT)

B.Stanford Binet Test

C.Wechsler Scale

D.Bhatia’s Battery of Performance Test

Ans:A

16.A theatre nurse who was shouted by surgeon comes home and shows anger to her mother.The ego defense used here is

A.Projection

B.Sublimation

C.Displacement

D.Compensation

Ans:C

17.Method of  Psychology in which individual analysis ones own feelings and thoughts they experience is termed as

A.Observational method

B.Developmental method

C.Introspective method

D.Case history method

Ans:C

18.Among the following,which one is not considered as free thinking?

A.Dreaming

B.Day dreaming
C.Imagination

D.Reasoning

Ans:D

19.Imaginary perception is known as

A.Hallucination

B.Illusion

C.Parasthesia

D.Hyperesthesia

Ans:A

20.Which type of memory is concerned with factual knowledge and abstraction?

A.Semantic memory

B.Episodic memory

C.Flash bulb memory

D.Implicit memory

Ans:A

21.Disturbance in motor behaviour is a typical feature in

A.Paranoid schizophrenia

B.Disorganized schizophrenia

C.Catatonic schizophrenia

D.Residual schizophrenia

Ans:C

22.Which of the following is a Non-therapeutic Communication Technique?

A.Sympathy

B.Humor

C.Voicing doubt

D.Using Silence

Ans:C

23.A form of thought involving pre-occupation with inner world,and lack of touch with reality is called

A.Illogical thinking

B.Autistic thinking

C.Creative thinking

D.Perseveration

Ans:B

24.Irrational fear of being away from familiar places is termed as

A.Acrophobia

B.Agoraphobia

C.Aerophobia

D.Claustrophobia

Ans:B

25.Non-stimulant drug with Nor-epinephrine reuptake inhibiting action,and used in treatment of ADHD is

A.Atomoxetine

B.Methyl phenidate

C.Dexamphetamine

D.Pimozide

Ans:A

26.Recurrent episodes of acute,severe anxiety,that lead to physical symptoms and feeling of impending doom is

A.Generalized Anxiety Disorder

B.Obsession Compulsive Disorder

C.Panic Disorder

D.Conversion Disorder

Ans:C

27.A boy who is very poor  in his studies was not scolded by his father,when he secured a pass mark in his exam.This is an example of

A.Positive reinforcement

B.Negative reinforcement

C.Flooding

D.Systematic desensitization

Ans:B

28.Which among the following hallucinogen,that is known as Peace Pillo?

A.Lysergic acid diethylamide

B.Phencyclidine

C.Amphetamine

D.Heroin

Ans:B

29.Among the side effects of anti-depressants,which of the following is not an autonomie side effect?

A.Dry mouth

B.Orthostatic hypotension

C.Mydriasis

D.Sedation

Ans:D

30.Mr.X developed features of depression after his divorce.Here divorce is considered as

A.Precipitating factor

B.Perpetuating factor

C.Predisposing factor

D.Personality factor

Ans:A

31.Which among these are freeze-sensitive vaccines?

A.DPT,Hep B,TT,HPV

B.BCG,OPV,MMR II

C.Hib,DPT,MR,OPV

D.Hep B,TT,MMR,OPV

Ans:A

32.What is the proper order of the referral system?

A.PHC-Subcenter-CHC-District hospital-Medical College Hospital

B.Subsentre-PHC-CHC-District hospital-Medical College Hospital

C.Subsentre-CHC-PHC-Medical College Hospital-District Hospital

D.PHC-Subcentre-CHC-Medical College Hospital-District Hospital

Ans:B

33.A baby whose birth weight is 3kg,what is his required weight at the age of 4 years?

A.6 kg

B.12 kg

C.16 kg

D.None of  these

Ans:C

34.Expand the full form of ICTC

A.In-service Continuation of Training and Counselling

B.Integrated Counselling and Testing Centers

C.Information Communication Teaching and Counselling

D.Integrated COVID Testing Centres

Ans:B

35.Among the following which is NOT a function of  World Health Organization?

A.Prevention and control of communicable diseases

B.Family health

C.Occupational health

D.Health Statistics

Ans:C

36.Which Anti-Tuberculosis drug cause poor vision and difficulty in colour perception?

A.Streptomycine

B.Ethambutol

C.Rifampicin

D.Pyrazinamide

Ans:B

37.The key indicator of maternal nutrition is/are:

A.Maternal weight gain

B.Birth weight of  the baby

C.(a) and (b)

D.None of these

Ans:C

38.How many does of Vitamin A should be given to a child from 9 months of age up to 5 years?

A.10 doses

B.8 doses

C.3 doses

D.9 doses

Ans:D
39.Wearing of  mask during a pandemic is an example of which level of prevention?

A.Primordial prevention

B.Primary prevention

C.Secondary prevention

D.Tertiary prevention

Ans:B

40.The basic measurement tools in epidemiology are listed below,except:

A.Averages

B.Rate

C.Ratios

D.Proportions

Ans:A

41.Phlebostatic axis is the point at inter-section of:

A.Mid-axillary line and line drawn through forth intercoastal space

B.Anterior axillary line and sixth intercostal space

C.Posterior axillary line and fifth intercostal space

D.Anterior axilliary line and mid-clavicular line

Ans:A

42.Tall tented or peaked T wave in ECG indicate:

A.Hypermatremia

B.Hyperkalemia

C.Hyponatremia

D.Hypokalemia

Ans:B

43.Name of the receptor on epidermis that transmit stimuli to the axon through a chemical synapse:

A.Langerhans cells

B.Merkel cells

C.Woodzer cells

D.Berger cells

Ans:A

44.V.A.C.in V.A.C. dressing stands for:

A.Venous Applicant Cover

B.Veno Arterial Control

C.Vacuum Assisted Closure

D.Vascular Area Coverage

Ans:C

45.Arterial Blood Gas values showing pH 7.3 PaCO2 56 mm Hg,Bi-carbonate 24 mEQ/L indicates:

A.Uncompensated metabolic acidosis

B.Uncomensated respiratory acidosis

C.Compensate respiratory acidosis

D.Compensated metabolic alkalosis

Ans:B

46.On physical examination,you were able to identify ‘pulse deficit’.It indicates possibility of having:

A.Left heart failure

B.Myocardial Infarction

C.Cardiac Dysrhythmia

D.Aortic Regurgitation

Ans:C

47.Administration of  Mesna with a cehmotherapy agent helps in:

A.Favouring the destruction of cancer cells

B.Protecting the cells

C.Preventing formation of uric cells

D.Increasing production of WBC

Ans:B

48.Your patient complains of dry mouth with swallowing difficulty when……following drugs can produce these side effects?

A.Dicyclomine

B.Pyrantel pamoate

C.Griseofulvin

D.Naloxone

Ans:A

49.Goniometer is used to assess:

A.Intra capsular Pressure

B.Intra Ocular Pressure

C.Range of motion

D.Muscle mass

Ans:C

50.Ankle Branchial Index value<0.9 indicate:

A.Calcification of blood vessels

B.Dimished blood flow

C.Normal blood flow

D.High output failure

Ans:B

51.Salem Sump tube is used for

A.Administration of medicated enema

B.Stomach decompression

C.Intra ventricular drainage

D.Intra pleural aspiration

Ans:B

52.Which among the following nursing diagnosis may be applied to an individual who is unable to seek or comprehend opportunities,options or alternatives because of distressed emotional and unmotivated state?

A.Distractiveness

B.Powerlessness

C.Hopelessness

D.Disturbed thought process

Ans:C

53.Name the enzyme assessed during Guaiac test:

A.Peroxidase

B.Aminotransferase

C.Transamylase

D.Ferroxodase

Ans:A

54.Which of the following vitamin deficiency can produce cardiac and circulatory disturbances?

A.Thiamine

B.Riboflavin

C.Niacin

D.Pyridoxine

Ans:A

55.Patient care ergonomics is:

A.Identification of ways to improve patient care,decrease length of stay and control costs of stay

B.Practice of  designing equipment and work tasks to conform to the capability of the worker in relation to the patient care

C.The process of tracking the client’s changing health status and progress towards achieving goals

D.The process of using standardised abbreviations,acronyms and symbols throughout the organisation

Ans:B

56.The acronym ‘URGE’ summarises the symptoms and criteria for diagnosis of:

A.Alzheimer’s disease

B.Restless leg syndrome

C.Prostatic hypertrophy

D.Parkinsonism

Ans:B

57.The ventrogluteal site for IM injection may involve the following:

A.Gluteus maximus and Gluteus minimus

B.Gluteus maximus only

C.Gluteus medius and Gluteus minimus

D.Gluteus rectus and Gluteus minimus

Ans:C

58.While assessing Mr.X with Braden Scale,the score attained was 8 (eight),which indicate that the risk of developing pressure sore for Mr.X is:

A.Mild

B.Moderate

C.High

D.Very High

Ans:D

59.Which among the following can be example of parasomnia?

A.Sleep apnea

B.Enuresis

C.Narcolepsy

D.Sleep latency

Ans:B

60.In flowers position the head and trunk are elevated to

A.15-30

B.30-45

C.45-60

D.75-90

Ans:C

61.Which of  the following disease condition manifests as Koplik’s Spots in buccal mucosa

A.Measles

B.Chicken Pox

C.Hepatitis

D.Pertussis

Ans:A

62.What is the name of the opening that connects two atria of  fetal heart?

A.Ductus arterosus

B.Ductus venosus

C.Foramen ovale

D.Ligamentum teres

Ans:C

63.Which of the following is the recommended volume of enema solution for a normal infant?

A.120-240 ml

B.480-720 ml

C.240-360 ml

D.360-480 ml

Ans:A
64.The triad of symptoms in Tracheo Esophageal Fistula include all except:

A.Cyanosis

B.Choking

C.Coughing

D.Cheilosis

Ans:D

65.Which of the following group is the target group of weekly Iron and Folic Acid Supplementation Programme(WIFS)?

A.Anganwadi going pre-schoolers

B.Working women

C.School going boys and girls

D.Migrant workers

Ans:C

66.What is the protein requirement/day for a child with severe burns?

A.6 grams/kg body weight+4 grams/TBSA%

B.5 grams/kg body weight+3 grams/TBSA%

C.4 grams/kg body weight+2 grams/TBSA%

D.3 grams/kg body weight+1 gram/TBSA%

Ans:D

67.Which of the following statement about Infant Mortality Rate(IMR),is correct?

A.IMR=Number of deaths of children under one year of age in a year/Total of  live births in the same year x 1000

B.IMR=Number of deaths of children under 2 years of age in a year/Total of live births in the same year x 1000

C.IMR=Number of deaths of children under one year of age in a year/Total of live births in the same year x 100

D.IMR=Number of deaths of children under one year of age in a year/Total of live births in 5 year x 1000

Ans:A

68.In which of the following genetic condition,Karyotype 47,XXY is seen?

A.Down’s syndrome

B.Edward’s syndrome

C.Klinefelter’s syndrome

D.Patau’s syndrome

Ans:C

69.What is the normal serum calcium concentration in human blood?

A.5.1-7.2 mg/dl

B.8.5-10.5 mg/dl

C.12.9-14.5 mg/dl

D.3.8-6.8 mg/dl

Ans:B

70.Which of  the following vaccine is not included in pentavalent vaccination?

A.DTP

B.Varieella

C.Hib

D.Hepatitis-B

Ans:B

71.Which statement among the following is true as far as maturation of  graffian follicle is concerned?

A.Maturation of graffian follicle is only influenced by FSH

B.Maturation is purely influenced by LH

C.Maturation is influenced by both FSH and LH

D.Maturation is influenced only by progesteron

Ans:C

72.ICM stands for

A.Internatinal Council of Mid-wifes

B.International Confederation of Midwives

C.Indian Council of Midwives

D.Indian Community of  Midwives

Ans:B

73.Which of the following statement true as far as human placental development is concerned?

A.Human placenta is developed from the endodermal layer

B.Human Placenta is developed from the mesodermal layer

C.Human Placenta is developed from the trophoblastic layer

D.Human placenta is developed from the ectodermal layer

Ans:C

74.Softening and compressibility of the isthmus is termed as

A.Chadwick’s sign

B.Osiander’s sign

C.Palmer’s sign

D.Hegar’s sign

Ans:D

75.The first fetal movement felt by the pregnant mother is termed as

A.Braxton Hick’s contraction

B.Startling movement

C.Lightening

D.Quickening

Ans:D

76.CST stands for

A.Continuous stress Test

B.Common Standard Test

C.Contraction Stress Test

D.Contraction Standard Test

Ans:C

77.Uterine polarity is

A.The neuromuscular disharmony between the two uterine segments throughtout labour

B.The neuro chemical disharmony between the two segments of the uterus throughout labour

C.The neuro muscular harmony between the two uterine segment throughout labour

D.The muscular disharmony between the two uterine segments during labour

Ans:C

78.Normally the duration of second stage of labour in a primi mother varies from

A.20-30 minutes

B.60-90 minutes

C.15-20 minutes

D.30-45 minutes

Ans:B

79.The number of deaths per thousand live births occuring in the first twelve months of life is known as

A.Infant mortality rate

B.Meternal morbidity rate

C.Maternal mortality rate

D.Perinatal mortality rate

Ans:A

80.Which among the following is not true as far as partograph is concerned?

A.It increases the chance of prolonged labour

B.It predicts any deviation from normal duration of labour very early

C.Facilitates easy handing over between shift staff

D.Helps in reducing meternal mortality and morbidity

Ans:A

81.”By education I mean an all round drawing out the best in child and man in body,mind and spirit” who state this?

A.Plato

B.John Dewey

C.Mahatma Gandhi
D.Swami Vivekananda

Ans:C

82.Which among the following is an example of a three dimensional audio-visual aid?

A.Black board

B.Chart

C.Flash cards

D.Model

Ans:D

83.Which of the following is an advantage of lecture method?

A.Passive students

B.Monotonous

C.Large group of audience

D.Time consuming

Ans:C

84.What is Andragogy?

A.Child education

B.Adult education

C.Computer assisted learning

D.Problem based learning
Ans:B

85.Which is the type of evaluation conducted at the end of the course?

A.Summative evaluation

B.Formative evaluation

C.Norm referenced evaluation

D.Criterion referenced evaluation

Ans:A

86.Which of the following is type of probability sampling?

A.Purposive sampling

B.Convenience sampling

C.Systematic sampling

D.Quota sampling

Ans:C

87.Which is the variable that is manipulated by the researcher?

A.Dependent variable

B.Independent variable

C.Control variable

D.Confounding variable

Ans:B

88.Statement of the predicated relationship between two or more variables:

A.Hypothesis

B.Assumption

C.Concept

D.Construct

Ans:A

89.Which of the following is measure of central tendency?

A.Standard deviation

B.Range

C.Mean

D.Variance

Ans:C

90.Which of the following is a design of quantitative research?

A.Ethnography

B.Grounded theory

C.Case study

D.Experimental

Ans:D

91.What is the nurse patient ratio in an intensive care Unit?

A.1:1

B.1:3

C.1:5

D.1:6

Ans:A
92.Which type of  budget describes day to day expenses of a unit?

A.Capital budget

B.Operating budget

C.Revenue budget

D.Personnel budget

Ans:B

93.Assignment of authority to another person to carry out specific responsibilities is known as:

A.Delegation

B.Leadership

C.Supervision

D.Motivation

Ans:A

94.In which leadership style the leader takes decisions without considering the opinion of followers?

A.Democratic

B.Laissez-faire

C.Transactional

D.Autocratic

Ans:D

95.Which ethical principle gives direction regarding telling truth?

A.Fidelity

B.Veracity

C.Confidentiality

D.Beneficence

Ans:B

96.Getting informed written consent from a preoperative patient comes under:

A.Justice

B.Confidentiality

C.Legal responsibility

D.Fidelity

Ans:C

97.Which is the type of assignment in which the nurse provides complete care of assigned patients?

A.Functional method

B.Case method

C.Team method

D.None of these

Ans:B

98.Which inventory control method is based on the cost of the item?

A.VED analysis

B.FSN Analysis

C.HML Analysis

D.SDE Analysis

Ans:C

99.Which of the following is principle of management?

A.Supervision

B.Leadership

C.Scalar chain

D.Communication

Ans:C

100.Who introduced the 14 Principles of  Management?

A.Elton Mayo

B.F.W.Taylor

C.Max Weber

D.Henri Fayol

Ans:D

 

 

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a comment

Dear Valuable Candidates,
Thanks for subscribing our examchoices youtube channel.Specially thank you for giving us the opportunity to serve you better,please help us by taking few seconds to tell us about the service you received.As your Feedback is very important for us.We appreciate your comments and make sure we meet your expectations.Your satisfaction reflects our liking of service which gives us positive results to run healthy EXAMCHOICES online exam practice test series,feel free to give comments as per satisfaction.Thanks for being awesome customer.May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning.Don't forget like and share our Youtube Channel Daily updates available there in Tips of Way to Learn and Win. Visit our Youtube Channel now Like and Share our Facebook page

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email