Choose your language

10 August 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

04-08-2018 JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE GRADE II


JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE GRADE II 
EXAM DATE:04-08-2018
1. Name the capital of the Indian state Mizoram :
A. Dispur
B. Aizwal
C. Kohima
D. Gangtok
Ans:B
2. Which Indian state is abundant in Black Soil?
A. Kerala
B. West Bengal
C. Maharashtra
D. Punjab
Ans:C

3. Achieving Green Revolution in Eastern Indian states is the main objective of the programme
known as :
A. Rashtriya Krishi Vikas Yojana
B. Integrated Rural Development Programme
C. Jawahar Gram Samridhi Yojana
D. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
Ans:A

4. Name the Commission appointed by the British Indian Government to enquire about the
Jallianwala Bagh Massacre :
A. Linlithgow Commission
B. Fraser Commission
C. Whitelay Commission
D. Hunter Commission
Ans:D

5. Common Weal’ was a newspaper started by :
A. Mahatma Gandhi
B. Subash Chandra Bose
C. Annie Beasant
D. Bal Gangadhar Tilak
Ans:C

6. Who founded the organization ‘Atmavidya Sangham?
A. Vaghbadananda
B. Kumaranasan
C. Sree Narayana Guru
D. Kumara Guru
Ans:A

7. Which country won the highest number of gold medals in the Gold Coast Common Wealth
Games 2018?
A. England
B. China
C. India
D. Australia
Ans:D

8. Who won the best actor award in the 65th Indian National Film Awards?
A. Ridhhi Sen
B. Fahadh Fazil
C. Mathu Ratna
D. Jairaj
Ans:A

9. Name the organization founded by Pandit Karuppan :
A. Travancore State Congress
B. Cochin Pulaya Sabha
C. Pratyaksha Raksha Daiva Sabha
D. Sadhu Jana Paripalana Sangham
Ans:B

10. Which of the following region is known for the presence of Asiatic Wild Ass?
A. Suderbans
B. Satpura Mountains
C. Rann of Kutch
D. Munnar
Ans:C

11. Which of the following period is known as a plan holiday in Indian History?
A. 1857-1858
B. 1966 - 1969
C. 1947-1949
D. 1961- 1963
Ans:B

12. Vedadhikara Niroopanam was written by :
A. Chattambi Swamikkal
B. Kumaranasan
C. Vaghbadananda
D. M.P. Bhattathiripad
Ans:A

13. Name the author of the book, Water Wars: Privatization, Pollution and Profit :
A. Bina Aggarwal
B. Medha Patkar
C. C.R. Neelakandan
D. Vandana Siva
Ans:D

14. Title of the emperor of Kulasekhara Kingdom was :
A. Porlathiri
B. Perumal
C. Valluvakonathiri
D. Thirumulpad
Ans:B

15. How many Rajya Sabha seats are allotted for Kerala?
A. 20
B. 11
C. 9
D. 50
Ans:C

16. Name the Indian wrestler who won bronze medal in Rio Olympics of 2016?
A. Kavitha Devi
B. Babitha Kumari
C. Sakshi Malik
D. Pawan Kumar
Ans:C

17. Name the Indian revolutionary who later became a renowned philosopher :
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Bhagat Singh
C. Sukdev
D. Arbindo Ghosh
Ans:D

18. Which was the first bank to introduce ATM in India?
A. HSBC
B. PNB
C. SBI
D. ICICI
Ans:A

19. Name India’s first indigenously developed nuclear ballistic missile submarine :
A. INS Kalvari
B. INS Arihant
C. INS Shalki
D. INS Talwar
Ans:B

20. Hornbill festival is celebrated annually in the state of :
A. Kerala
B. Manipur
C. Nagaland
D. Goa
Ans:C

21. The systemic visual examination of the client is :
A. Palpation
B. Percussion
C. Inspection
D. Auscultation
Ans:C

22. Important natural source of vitamin D :
A. Green leafy vegetables
B. Sun light
C. Fruits
D. Wheat
Ans:B

23. Weaning should be started at the age of :
A. 2 months
B. 12 months
C. 24 months
D. 6 months
Ans:D

24. The Basic unit of society is :
A. Family
B. Government
C. Individual
D. Health
Ans:A

25. Placenta with cord attached to the edge is called :
A. Battledore insertion
B. Bipartite Placenta
C. Velamentous insertion
D. Circumvallate Placenta
Ans:A

26. PUS formation in the sockets of the teeth is :
A. Sordes
B. Cancrum oris
C. Periodontal disease
D. Tartar
Ans:C

27. Name the middle layer of the uterus :
A. Perimetrium
B. Myometrium
C. Myocardium
D. Endo Metrium
Ans:B

28. Measures taken to prevent a disease :
A. Pathogenic
B. Reservoir
C. Prophylactic
D. Garbage
Ans:C

29. An instrument used to examine the rectum is :
A. Otoscope
B. Proctoscopy
C. Foetoscope
D. Ophthalmoscope
Ans:B

30. Number of population allotted for an Anganwadi worker :
A. 1000
B. 2000
C. 10000
D. 3000
Ans:A

31. Excessive production of Saliva during Pregnancy is :
A. Bruxism
B. Pica
C. Ptyalism
D. Heartburn
Ans:C

32. Wasted appearance with old man look is typical in :
A. Kwashiorkor
B. Anaemia
C. Nephritis
D. Marasmus
Ans:D

33. The Angle of insertion of intra-dermal injection is :
A.25 Degree
B.15 Degree
C.45 Degree
D.90 Degree
Ans:B

34. Rule of Nine is a commonly used assessment in :
A. Drowning
B. Burns
C. Snake bite
D. Diarrhoea
Ans:B

35. Introducing medications in to the spinal canal is :
A. Intraosseous
B. Intra peritoneal
C. Hypodermic
D. Intrathecal
Ans:D

36. An outward bending of foot and ankle is termed as :
A. Talipes Equinus
B. Talipes Calcaneus
C. Talipes Valgus
D. Talipes Varus
Ans:C

37. Eligible couple belongs to the age group of :
A. 15-35
B. 15-32
C. 25-45
D. 15-44
Ans:D

38. Pigmentation of face during pregnancy is known as :
A. Melanin
B. Linea albu
C. Chloasma
D. Linea Nigra
Ans:C

39. The outer most layer of the fetal membrane :
A. Chorion
B. Amnion
C. Decidua
D. Cytotrophoblast
Ans:A

40. The period of first 6 weeks after delivery is :
A. Presentation
B. Parturition
C. Puerperium
D. Prolonged labour
Ans:C

41. Simple method to evaluate the physical condition of Newborn :
A. Bishop score
B. Glasgow coma scale
C. Percussion
D. Apgar score
Ans:D

42. Washer Man’s hands and feet are the typical sign of :
A. Hepatitis B
B. Cholera
C. Hepatitis E
D. Malaria
Ans:B

43. The causative agent of mumps :
A. Paramixo virus
B. Toga virus
C. Entero virus
D. Varicella-Zoster virus
Ans:A

44. The hormone which controls the calcium metabolism :
A. Thyroxine
B. Cortisone
C. Parathormone
D. Adrenaline
Ans:C

45. An unconscious way of Forgetting is :
A. Repression
B. Regression
C. Rationalisation
D. Sublimation
Ans:A

46. Color of Meconium is :
A. Dark Blue
B. Dark Green
C. Dark Yellow
D. Light Yellow
Ans:B

47. Eruption of teeth begins at :
A. 3 months
B. 9 months
C. 7 months
D. 6 months
Ans:D

48. Typhoid Fever is also known as :
A. Relapsing fever
B. Constant fever
C. Flu
D. Enteric fever
Ans:D

49. Excessive watery discharge from the nose is :
A. Epistaxis
B. Pruritis
C. Rhinitis
D. Stomatitis
Ans:C

50. Absence of menstrual period :
A. Dysuria
B. Anuria
C. Dysmenorrhea
D. Amenorrhoea
Ans:D

51. Taking up of cervix is termed as :
A. Cervical dialatation
B. False labour
C. Braxton Hick’s contraction
D. Effacement
Ans:D

52. Pelvic sign of pregnancy is :
A. Hegar’s sign
B. Foetal heart sound
C. Morning sickness
D. Quickening
Ans:A

53. Normal chest circumference at birth is :
A. 28-30 cm
B. 31-33 cm
C. 34-36 cm
D. 38-40 cm
Ans:B

54. Social smile achieved by the infant at :
 A. 4 months
B. 8 months
C. 2 months
D. 6 months
Ans:C

55. Involuntary passage of stool in children :
A. Encopresis
B. Enuresis
C. Bruxism
D. Dysuria
Ans:A

56. Endometrium during pregnancy is termed as :
A. Cytotrophoblast
B. Decidua
C. Fetus
D. Trophoblast
Ans:B

57. A week before and after the menstruation is considered as :
A. Ovulation period
B. Safe period
C. Pregnancy
D. Eutocia
Ans:B

58. Visible retraction ring is called :
A. Polarity
B. Contraction
C. Bandl’s ring
D. Fundal dominance
Ans:C

59. Xerophthalmia is caused by deficiency of :
A. Vitamin A
B. Vitamin C
C. Vitamin E
D. Vitamin B12
Ans:A

60. –––––––––– is a false perception :
A. Hallucination
B. Imperception
C. Illusion
D. Reasoning
Ans:C

61. An example of Hinge Joint :
A. Wrist Joint
B. Elbow Joint
C. Hip Joint
D. Shoulder Joint
Ans:B

62. Favourable position for giving enema :
A. Knee Chest Position
B. Lithotomy Position
C. Left Lateral Position
D. Fowler’s Position
Ans:C

63. SOS means :
A. When required
B. If necessary in emergency
C. Very often
D. At once
Ans:B

64. Tearing of ligaments or tissues around a joint is called :
A. Sprain
B. Fracture
C. Subluxation
D. Crush Injury
Ans:A

65. Which is an emolient among the following?
A. Pottassium Permanganate
B. Sodium Chloride
C. Liquid Paraffin
D. Eusol Solution
Ans:C

66. The drug of choice for Ascariasis is :
A. Metronidazole
B. Mebendazole
C. Paracetamol
D. Cipro Floxacin
Ans:B

67. Break bone fever is the other name of :
A. Dengue Fever
B. Yellow Fever
C. Viral Fever
D. Chikungunya Fever
Ans:A

68. Safe and effective drug against filarial infection :
A. Mebendazole
B. Hetrazan
C. Metronidazole
D. Brufen
Ans:B

69. Test to find out amount of free residual chlorine present in the water :
A. Phosphatase test
B. Standard Plate count
C. Ortho-tolidine test
D. Benedicts test
Ans:C

70. Drugs which cause expulsion of gas from the stomach and intestines :
A. Cathartics
B. Carminatives
C. Caustics
D. Coagulants
Ans:B

71. One pint is –––––––––– ounce :
A. 20
B. 25
C. 15
D. 30
Ans:A

72. Birth weight triples by :
A. 5 months
B. Two years
C. One year
D. Three years
Ans:C

73. The most preferred site for intra muscular injection for children and infant is :
A. Deltoid site
B. Ventro gluteal site
C. Vastus Lateralis site
D. Dorso gluteal site
Ans:C

74. What is BFHI?
A. Breast Feeding and Hospital Initiative
B. Baby Friendly Hospital Initiative
C. Baby Friendly Health Institutions
D. Breast Feeding in Health care Institutions
Ans:B

75. Sterilization by steam under pressure is called :
A. Fumigation
B. Boiling
C. Hot air oven
D. Autoclaving
Ans:D

76. Freedom from Infection :
A. Sepsis
B. Asepsis
C. Bacteriostasis
D. Bacteriocidal
Ans:B

77. The return of uterus to it’s pre gravid state after delivery is called :
A. Involution
B. Inversion
C. Inoculation
D. Lochia
Ans:A

78. Neonatal period is from –––––––––– to –––––––––– days.
A. Birth to 30 days
B. Birth to 18 days
C. Birth to 8 days
D. Birth to 28 days
Ans:D

79. The relationship of the fetal head and limbs to it’s trunk is termed as :
A. Attitude
B. Lie
C. Position
D. Denominator
Ans:A

80. Sunset sign is seen in :
A. Cerebral palsy
B. Congenital heart disease
C. Hydrocephalus
D. Down syndrome
Ans:C

81. The pulse may be felt at –––––––––– artery in front of the wrist.
A. Brachial
B. Radial
C. Carotid
D. Poplitial
Ans:B

82. All the following are normal constituents of urine except :
A. Chlorides
B. Uric acid
C. Albumin
D. Water
Ans:C

83. An index of the standard of living of the people is :
A. National Income
B. Percapita Income
C. Social Security
D. Industrialization
Ans:B

84. The cabinet temperature of ILR is maintained at :
A. –2 Degree C to –6 Degree C
B. +2 Degree C to +8 Degree C
C. –2 Degree C to –4 Degree C
D. +2 Degree C to +4 Degree C
Ans:B

85. Smallest diameter of the fetal skull :
A. Bitemporal
B. Biparietal
C. Mentovertical
D. Occipito Frontal
Ans:A

86. Name one animal source of dietary fat :
A. Coconut oil
B. Ground nut oil
C. Fish oil
D. Mustard oil
Ans:C

87. The dose of BCG vaccine in the immunization schedule :
A. 0.5 ml
B. 0.02 ml
C. 0.05 ml
D. 0.2 ml
Ans:C

88. The Pentavalent vaccine given at an interval of :
A. 6 weeks, 10 weeks, 14 weeks
B. At birth, 10 weeks, 14 weeks
C. 10 weeks, 14 weeks, 24 months
D. At birth, 6 weeks, 14 weeks
Ans:A

89. Patients receiving INH are provided with a supplement of :
A. Folate
B. Vitamin B12
C. Vitamin C
D. Pyridoxine
Ans:D

90. Iodised salt includes commonsalt mixed with :
A. Pottassium chloride
B. Pottassium citrate
C. Sodium
D. Pottassium Iodate
Ans:D

91. Best Indicator of infant nutrition :
A. Immunization
B. Body weight
C. Malnutrition
D. Solitary play
Ans:B

92. The multi purpose worker’s scheme launched in :
A. 1974
B. 1982
C. 1946
D. 1998
Ans:A

93. Measles vaccine given only on :
A. Left upper arm
B. Right upper arm
C. Right mid thigh
D. Left mid thigh
Ans:B

94. Incubation period of Hepatitis B :
A. 10-50 days
B. 10 to 14 days
C. 50 to 180 days
D. 50 to 150 days
Ans:C

95. Route of Administration of tuberculin test is :
A. Subcutaneous
B. Intravenous
C. Intra muscular
D. Intra dermal
Ans:D

96. The first course of oral contraceptive pill should be strictly started on which day of
menstruation :
A. 5th day
B. 4th day
C. 6th day
D. 3rd day
Ans:A

97. During pregnancy fundus felt at the level of Xiphisternum :
A. 22 weeks
B. 36 weeks
C. 32 weeks
D. 30 weeks
Ans:B

98. World Tuberculosis (TB) Day is observed on :
A. 15th April
B. 14th November
C. 22nd March
D. 24th March
Ans:D

99. The heart of slow sand filter is :
A. Vital Layer
B. Slimy Layer
C. Flocculation
D. Sedimentation
Ans:A

100. The Theme of World Health Day 2018 is :
A. Depression Let’s Talk
B. Healthy Heart Beat, Healthy Blood Pressure
C. Universal Health Coverage : Every One, Every where
D. Vector-Borne Diseases

Ans:C









SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. If you know what to do to reach your goal,it is not a big enough goal-Bob proctor

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email