Choose your language

8 August 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

07-08-2018 ASSISTANT PROFESSOR IN NEUROSURGERY


ASSISTANT PROFESSOR IN NEUROSURGERY
EXAM DATE:07-08-2018
1.The viceroy who introduced budget system in India is
A.Lord Mayo
B.Lord Ripon
C.Lord Canning
D.Lytton
Ans:C

2.Out of the following which is not of Tagore?
A.Gora
B.Chaturanga
C.Ghare Baire
D.Purobi
Ans:D

3.Who is the first Indian to join the Viceroy’s Executive Council?
A.Vithal bhai Patel
B.Satyendra Prasad Sinha
C.C.R.Das
D.Sarojini Naidu
Ans:B

4.The real name of sister Nivedita was
A.Margaret Elizabeth
B.Catherine Noble
C.Mary
D.Nivedita
Ans:A

5.The longest river in India is
A.Yamuna
B.Ganga
C.Godavari
D.Krishna
Ans:B

6.In the first ministry of independent India,Jagjeevan Ram had the portfolio of
A.Labour
B.Health
C.Industries
D.Railway
Ans:A

7.Moulana Mohammedali was the president of Indian National Congress in its session held at
A.Lucknow
B.Vijayawada
C.Kakkinada
D.Nagpur
Ans:C

8.Who is popularly known as the ‘Christian Viceroy’?
A.Irwin
B.Minto
C.Wavell
D.Linlithgo
Ans:A

9.In Travancore which ruler was known as ‘Kizhavan raja’?
A.Avittom Thirunal Balarama Varma
B.Ayiliam Thirunal Rama Varma
C.Swathi Thirunal Rama Varma
D.Karthika Thirunal Rama Varma
Ans:D

10.’Aruvikkuzhi’waterfalls is in
A.Idukki
B.Kottayam
C.Palakkad
D.Pathanam Thitta
Ans:B

11.Digging wells for the use of the people was an important work of
A.Vagbhatananda
B.Kumara Guru
C.Pandit Karuppan
D.Vaikunta Swamikal
Ans:D

12.’Athamabodhodaya Samghom’was founded by
A.T.K.Madhavan
B.Subhananda Gurudevan
C.Velukkutty Arayan
D.Arattupuzha Velayudha Panikkar
Ans:B

13.’Savarnajatha’from Nagarcovil to Trivandrum was led by
A.Mannathy Padmanabhan
B.K.Kelappan
C.K.P.Kesava Menon
D.Dr.M.E.Naidu
Ans:D

14.The publication of ‘Swadeshabhimani’was started from
A.Trivandrum
B.Vakkom
C.Attingal
D.Kollam
Ans:C

15.From which constituency,E.M.S.Namboodirippad was elected in the Kerala Assembly Election,1957?
A.Pattambi
B.Kannur
C.Neeleswaram
D.Thrithala
Ans:C

16.The National award for best feature film of 2017 was bagged by
A.Mom
B.Village Rockstars
C.Nagar Kirtan
D.Bhayanakam
Ans:B

17.The winner of 2017 Ranji Trophy Cricket Tournament is
A.Vidarbha
B.Karnataka
C.Mumbai
D.Sourashtra
Ans:A

18.The minimum age to become President in India is
A.21
B.25
C.30
D.35
Ans:D

19.Which is the first state that introduced Panchayathiraj system?
A.Rajasthan
B.Kerala
C.Andhra Pradesh
D.Haryana
Ans:A

20.The Atal Pension Yojana was introduced in
A.April 2015
B.May 2015
C.June 2015
D.July 2015
Ans:C

21.Which of the following statement about Oligodendroglioma in FALSE?
A.Around 70% of tumours show histological calcification
B.Most common location is the frontal lobe
C.Tumours with codeletion of chromosome 1p 19q have poor response to radiotherapy and chemotherapy
D.They usually do not stain for GFAP
Ans:C

22.Which of the following is not a component of the triad of idiopathic normal pressure hydrocephalus?
A.Head ache
B.Gait disturbance
C.Dementia
D.Urinary incontinence
Ans:A

23.In which of the following clinical conditions an Endoscopic third ventriculostomy will have the maximum success rate
A.Post meningitic hydrocephalus
B.Hydrocephalus following intraventricular hemorrhage
C.Hydrocephalus associated with tectal gliomas
D.For aqueductal stenosis when it is done before the age of 6 months
Ans:C

24.Which of the following statement is FALSE regarding Esthesioneuroblastoma?
A.It is a tumor of olfactory neuroepithelium
B.Can present with epistaxis
C.The commonest site of metastasis is cervical lymphnodes
D.Bony erosion of the skull base is rare
Ans:D

25.The commonest site of intracranial arachnoid cyst is
A.Sylvian fissure
B.Interhemispheric fissure
C.Cerebello pontine angle
D.Suprasellar
Ans:A

26.Scaphocephaly occurs due to the premature closure of
A.Coronal suture
B.Sagittal suture
C.Lamdoid suture
D.Metopic suture
Ans:B

27.Which of the following type of spinal cord lipoma is caused by a secondary neurulation defect?
A.Dorsal lipoma
B.Transitional lipoma
C.Terminal lipoma
D.None of the above
Ans:C

28.Which of the following is NOT a feature of Dandy Walker Malformation?
A.Posterior fossa cyst communicating with fourth ventricle
B.Hypoplasia of cerebellar vermis
C.Hydrocephalus
D.Low lying torcula
Ans:D

29.Which of the following statement is FALSE regarding Chiair 1 malformation?
A.Refers to caudal displacement of cerebellar tonsils 5 mm or more below the foramen magnum
B.Hydrocephalus is uncommon
C.Syringomyelia is common
D.May be associated with an occipital encephalocele
Ans:D

30.Which of the following tracts in the spinal cord has a somatotopic organization with the sacral fibres arranged medially and cervical fibres latterally?
A.Lateral corticospinal tract
B.Spinothalamic tract
C.Posterior column
D.None of the above
Ans:C

31.Corticosteroids are effective in the treatment of
A.Cytotoxic edema
B.Vasogenic edema
C.Interstitial edema
D.Osmotic edema
Ans:B

32.Which of the following is the most common functioning pituitary adenoma?
A.Prolactinoma
B.Growth hormone adenoma
C.Corticotroph adenoma
D.TSH adenoma
Ans:A

33.Which of the following statements is FALSE regarding primary CNS lymphomas?
A.Vast majority are B cell lymphomas
B.The detection of Epstein Barr virus in CSF is highly specific diagnostic marker for AIDS related primary CNS lymphoma
C.Steroids are better avoided before taking the biopsy
D.Magnetic resonance spectroscopy shows low lipid levels
Ans:D

34.Normal intracranial pressure in adults is
A.1-7 mm Hg
B.7-15 mm Hg
C.15-25 mm Hg
D.20-30 mm Hg
Ans:B

35.Which of the following pineal region tumours show elevated levels of Beta HCG in CSF?
A.Germinoma
B.Yolk sac carcinoma
C.Immature teratoma
D.Embryonal carcinoma
Ans:A

36. Most common primary malignant tumour in pediatric age group is
A.Astrocytoma
B.Ependymoma
C.Medulloblastoma
D.Choroid plexus carcinoma
Ans:C

37.At what level does the spinal cord end in adults?
A.Lower border of D12
B.Lower border of L1
C.Lower border of L2
D.Lower border of L3
Ans:B

38.Hook effect is
A.Blockage of inhibitory effect of dopamine on prolactin secretion due to compression of pituitary stalk leading to moderate elevation of prolactin levels
B.Low serum values of prolactin obtained by radioimmnioassay when serum prolactin levels are very high
C.Very low levels of serum cortisol following pituitary apoplexy
D.High levels of ADH following pituitary surgery
Ans:B

39.Which of the following drain into the cavernous sinus?
A.Superior petrosal sinus
B.Inferior petrosal sinus
C.Superior ophthalmic sinus
D.Vein of labbe
Ans:C

40.A 60 years old man comes to the emergency department following a Road traffic accident.He complains of paraethesia of both upper limbs and bilateral hand grip weakness.On examination there was grade 3 power of both upper limbs with bilateral hand grip weakness.The motor power was normal in both lower limbs.The most likely diagnosis is
A.Anterior cord syndrome
B.Posterior cord syndrome
C.Central cord syndrome
D.Brown-Sequard syndrome
Ans:C

41.Late subacute subdural hematoma is most likely to display which one of the characteristics of MRI?
A.T1 hyperintense T2 hypointense
B.T1 isointese T2 hyperintense
C.T1 hyperintense T2 isointense
D.T1 hyperintense T2 hyperintense
Ans:D

42.Which of the following utilizes Cobalt 60 source of photon production?
A.LINAC based radiosurgery
B.Proton beam therapy
C.Gamma knife surgery
D.Carbon ion therapy
Ans:C

43.Which of the following is horizontal gaze center?
A.Paramedian pontine reticular formation
B.Medial longitudinal fasciculus
C.Superior colliculus
D.Rostral interstitial nucleus of MLF
Ans:A

44.Which of the following statements is LEAST accurate regarding the Neurofibromatosis Type 2?
A.Presence of Bilateral vestibular schwannoma
B.Unilateral vestibular schannoma and family history of NF2 can be considered as a diagnostic criteria
C.Juvenile posterior subcapsular cataracts are common in NF2 patients
D.Caused by a mutation or deletion of the neurofibromin gene on the long arm of chromosome 17
Ans:D

45.Which of the following screw placement may be risky in presence of a normal anatomical variant ponticulus ponticus?
A.C1 lateral mass screw placement
B.C2 pars screw placement
C.C2 pedicle screw placement
D.C1-C2 transarticular screw placement
Ans:A

46.Tectorial membrane is a continuation of
A.Anterior longitudinal ligament
B.Posterior longitudinal ligament
C.Ligamentum flavum
D.Interspinous ligament
Ans:B

47.Which of the following tracts carries pain and temperature sensation?
A.Anterior spinothalamic tract
B.Lateral spinothalamic tract
C.Posterior column
D.Lateral corticospinal tract
Ans:B

48.The mechanism of injury in Jafferson’s fracture is
A.Hyperflexion
B.Hyperextension
C.Flexion distraction
D.Axial loading
Ans:D

49.According to the American Spinal Injury association impairment Scale,a spine injury patient with preserved motor function below the neurological level and majority of the key muscles below the neurological level having less than grade 3 power is classified as
A.ASIA A
B.ASIA B
C.ASIA C
D.ASIA D
Ans:C

50.Which of the following is the commonest blood vessel thought to cause compression of the trigeminal root to produce trigeminal neuralgia?
A.Superior cerebellar artery
B.Anterior inferior cerebellar artery
C.Posterior inferior cerebellar artery
D.Basilar artery
Ans:A

51.Which of the following movement disorder is caused by the damage to the subthalmic nucleus?
A.Myoclonus
B.Dystonic tremor
C.Athetosis
D.Hemiballism
Ans:D

52.A patient with subarachnoid hemorrhage has a GCS of 13 and has no motor deficits.What is his WFNS grade?
A.I
B.II
C.III
D.IV
Ans:B

53.Which of the following is not a component of Cushing’s triad?
A.Hypertension
B.Bradycardia
C.Pupillary asymmetry
D.Irregular respiration
Ans:C

54.Vasopasm following aneurysm rupture is maximum during
 A.Day 1 to day 5
B.Day 4 to day 14
C.Day 12 to day 21
D.Day 21 to day 30
Ans:B

55.Which one of the following nerves is outside the annulus of Zinn?
A.Abducens
B.Trochlear
C.Nasociliary
D.Oculomotor
Ans:B

56.Which projection of the Anterior communicating artery aneurysm has the highest change of rupture during the retraction of frontal lobe?
A.Superior
B.Inferior
C.Anterior
D.Posterior
Ans:B

57.Which of the following surgical approaches is NOT suitable for an upper clival lesion?
A.Frontotemporal approach with orbitozygomatic osteotomy
B.Subtemporal approach with zygomatic osteotomy and anterior petrosectomy
C.Extreme lateral transcondylar approach
D.Endoscopic trans sphenoidal approach
Ans:C

58.All are features of Parinaud syndrome except
A.Downward gaze paralysis
B.Defective convergence
C.Light near dissociation
D.Lid retraction
Ans:A

59.Which of the following statements is NOT true regarding Glomus Jugular Tumors?
A.They arise from paraganglia in the adventitia of the jugular vein
B.Men are affected more frequently than females
C.They can present with conductive hearing loss
D.They are highly vascular tumours
Ans:B

60.A patient presents with low back pain radiating to right leg with paraesthesia along the lateral aspect of leg.On examination he had a weakness of extension of the right big toe and all deep tendon reflexes were normal.The most likely disc prolapse expected in the MRI is
A.L2-L3
B.L3-L4
C.L4-L5
D.L5-S1
Ans:C

61.According to Mayerding classification of spondylolisthesis,26-50% of slippage is classified as
A.Grade I
B.Grade II
C.Grade III
D.Grade IV
Ans:B

62.A 10 year old boy presents with head ache and visual disturbances.MRI brain shows a suprasellar cystic lesion with evidence of calcification.The most probable diagnosis among the following is
A.Pituitary adenoma
B.Rathke’s cleft cyst
C.Craniopharyngioma
D.Central neurocytoma
Ans:C

63.All are diagnostic features of Neurofibromatosis type 1 except
A.Cafe-au-lait spots
B.Iris Lisch nodules
C.Opic glioma
D.Adenoma sebaceum
Ans:D

64.The Maxillary division of trigeminal nerve exits the cranium through
A.Foramen spinosum
B.Foramen lacerum
C.Foramen rotundum
D.Foramen ovale
Ans:C

65.All are features of neurogenic claudication except
A.Exertional pain over thigh and buttocks
B.Symptoms are more pronounced while walking downstairs than walking upstairs
C.Sitting and leaning forward may relieve the symptoms
D.Bicycling can aggravate the symptoms
Ans:D

66.The internal cerebral vein drains into
A.Deep middle cerebral vein
B.Basal vein of Rosenthal
C.Vein of Galen
D.Straight sinus
Ans:C

67.Commonest presenting symptom of vestibular schwannoma is
A.Unilateral hearing loss
B.Tinnitus
C.Disequilibrium
D.Facial numbness
Ans:A

68.The clinical grade(House Brackmann)of a patient with total facial paralysis with no perceptible movement is
A.Grade 0
B.Grade 1
C.Grade V
D.Grade VI
Ans:D

69.Which of the following approach is NOT suitable for a vestibular schwannoma when you are aiming for hearing preservation?
A.Suboccipital retrosigmoid approach
B.Translabyrinthine approach
C.Middle fossa approach
D.None of the above
Ans:B

70.Simpson grading is used to assess the completeness of surgical removal of
A.Gliomas
B.Meningiomas
C.Pituitary adenomas
D.Vestibular schwannomas
Ans:B

71.Which of the following intracranial tumours can occur as an association of von Hippel-Lindau Syndrome?
A.Meningioma
B.Medulloblastoma
C.Hemangioblastoma
D.Ependymoma
Ans:C

72.Which of the following histological type of meningioma is considered as a malignant meningioma?
A.Meningothelial meningioma
B.Fibroblastic meningioma
C.Papillary meningioma
D.Angiomatous meningioma
Ans:C

73.The classical visual field defect in pituitary adenoma is
A.Homonymous hemianopia
B.Bitemporal hemianopia
C.Binasal hemianopia
D.Junctional scotoma
Ans:B

74.The therapeutic ranges of phenytoin in adults is
A.10-20 Meu g/ml
B.20-30 Meu g/ml
C.30-40 Meu g/ml
D.40-50 Meu g/ml
Ans:A

75.All of the following are true regarding pseudotumour cerebri except
A.Can cause blindness
B.Intra cranial pressure will be elevated
C.Majority of cases show moderate to severe dilatation of ventricles
D.CSF shunt is a treatment option
Ans:C

76.Anterior petrosectomy is done in
A.Kawase triangle
B.Glasscock’s triangle
C.Parkinson’s triangle
D.Mullan’s triangle
Ans:A

77.Rapid correction of hyponatremia can lead to
A.Cerebral edema
B.Metabolic encephalopathy
C.Cerebral salt wasting
D.Central pontine myelinolysis
Ans:D

78.Which of the following primary site is the commonest source of cerebral metastasis?
A.Lungs
B.Breast
C.Kidney
D.Gastro intestinal
Ans:A

79.The Hounsfield unit for fat is
A.90 to 120
B.Zero
C.70 to 140
D.More than 300
Ans:A

80.A head injury patient is confused,opens eyes to painful stimuli and localizes pain.His GCS score is
A.13
B.11
C.9
D.7
Ans:B

81.Which of the following is not a component of Gerstmann syndrome?
A.Alexia
B.Agraphia
C.Acalculia
D.Right-Light disorientation
Ans:A

82.A patient admitted with severe head injury has a blood pressure reading of 150/90 mmHg.His ICP was 30 mm Hg.What is the Cerebral Perfusion Pressure?
A.60 mmHg
B.70 mmHg
C.80 mmHg
D.90 mmHg
Ans:C

83.Commonest false localizing sign in raised intracranial pressure is
A.Oculomotor nerve palsy
B.Abducent nerve palsy
C.Facial nerve palsy
D.Papiloedema
Ans:B

84.Foster Kennedy Syndrome is commonly seen in
A.Third ventricular tumours
B.Fourth ventricular tumours
C.Pineal region tumours
D.Olfactory groove meningioma
Ans:D

85.A 65 year old hypertensive lady presents with acute onset of severe head ache and neck pain.CT scan of brain revealed subarachnoid bleed in the right sylvian fissure and a right temporal lobe hematoma.The most probable diagnosis is
A.Hypertensive bleed
B.Aneurysm bleed
C.AVM bleed
D.Temporal lobe metastatic lesion with bleed
Ans:B

86.Which of the following is not a component of triple H therapy?
A.Hyperventilation
B.Hypertension
C.Hypervolemia
D.Hemodilution
Ans:A

87.Which of the following cranial nerves exits from the dorsal aspect of brainstem?
A.Oculomotor nerve
B.Trochlear nerve
C.Abducent nerve
D.Vestibulocochlear nerve
Ans:B

88.A patient who has undergone surgical clipping for a ruptured A-Com aneurysm becomes drowsy on the 6th open operative day.What could be the probable cause for the drowsiness?
A.Vasopasm
B.Hydrocephalus
C.Hyponatremia
D.Any of the above
Ans:D

89.Which of the following cisterns is in closest relation to superior and inferior colliculi?
A.Interpeduncular cistern
B.Crural cistern
C.Supra sellar cistern
D.Quadrigeminal cistern
Ans:D

90.Rosenthal fibres are commonly seen in
A.Pilocytic Astrocytoma
B.Oligodendroglioma
C.Medulloblastoma
D.Ependymoma
Ans:A

91.Brodmann’s area 17 is
A.Broca’s area
B.Primary auditory area
C.Primary somatosensory area
D.Primary visual area
Ans:D

92.The cranial nerve that passes through the anterosuperior compartment of internal acoustic meatus is
A.Facial nerve
B.Cochlear nerve
C.Superor vestibular nerve
D.Inferior vestibular nerve
Ans:A

93.Which among the following glial tumour is not a Grade I tumour accroding to the latest WHO classification?
A.Pilocytic astrocyotma
B.Subependymal Giant cell astrocytoma
C.Pleomorphic Xanthoastrocytoma
D.Desmoplatic infantile astrocytoma
Ans:C

94.Which of the following extra ocular muscle caused depression of eye in abducted position?
A.Inferior Rectus
B.Inferior Oblique
C.Superior Rectus
D.Superior Oblique
Ans:A

95.Lamina terminalis
A.Is in the roof of fourth ventricle
B.Is in the roof of third ventricle
C.Forms the floor of third ventricle
D.Forms the anterior wall of third ventricle
Ans:D

96.Which among the following MRI sequences helps to differentiate an arachnoid cyst from an epidermoid?
A.Gradient Echo
B.FLAIR
C.Perfusion weighted images
D.Diffusion weighted images
Ans:D

97.The type of Glioma commonly associated with Tuberous sclerosis is
A.Pilocytic astrocytoma
B.Oligodendroglioma
C.Ependymoma
D.Subependymal giant cell astrocytoma
Ans:D

98.The pituitary adenomas are called macroadenomas when the size is more than
A.1 cm
B.1 mm
C.2.5 cm
D.2.5 mm
Ans:A

99.Repetition is well preserved in
A.Brocas aphasia
B.Wernickes aphasia
C.Transcortical aphasia
D.Conduction aphasia
Ans:C

100.Thalamotomy is done is Parkinson’s disease to relieve
A.Tremor
B.Dystonia
C.Dyskinesia
D.Depression

Ans:A






SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. A wise man will be master of his mind.A fool will be its slave-Publilius syrus

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email