Choose your language

15 August 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

13-08-2018 JUNIOR INSTRUCTOR STENOGRAPHER AND SECREATARIAL ASSISTANT ENGLISH


JUNIOR INSTRUCTOR(STENOGRAPHER AND SECRETARIAL ASSISTANT ENGLISH)
EXAM DATE:13-08-2018

1. Among the following which river is not a tributary of Indus?
A. Gomti
B. Jhelum
C. Chenab
D. Sutlej
Ans:A
2. Who was the first victim in the Revolt of 1857?
A. Tandiya Tope
B. Rani Lakshmi Bai
C. Mangal Pandey
D. Kunwar Singh
Ans:C

3. Who was known as ‘Pulayan Mathai’?
A. Blessed Kuriakose Elias Chavara
B. Poikayil Yohannan
C. Vakkom Moulavi
D. Abraham Malpan
Ans:B

4. In which year Niti Aayog came into effect in India?
A. 2014
B. 2015
C. 2016
D. 2017
Ans:B

5. Who won Santhosh Trophy 2018?
A. Kerala
B. West Bengal
C. Karnataka
D. Mizoram
Ans:A

6. Which day is observed as ‘World Health Day’?
A. January 7
B. February 7
C. April 7
D. December 7
Ans:C

7. Name the present Secretary General of the U.N.O. :
A. Boutros Boutros Ghali
B. Kofi-Annan
C. Ban Ki-Moon
D. Antonio Guterres
Ans:D

8. Who was announced the Best Actress in the National Film Awards 2018?
A. Sreedevi
B. Divya Dutta
C. Surabhi Lakshmi
D. Kangana Ranaut
Ans:A

9. Which river in Kerala is referred to as ‘Choorni’ in ancient texts?
A. Bharathapuzha
B. Bhavani
C. Periyar
D. Chaliyar
Ans:C

10. Which is the highest peak in the Western Ghats?
A. Agastyakudam
B. Brahmagiri
C. Nilgiri
D. Anamudi
Ans:D

11. Among the following which Indian state has a separate constitution?
A. Punjab
B. Jammu and Kashmir
C. Andhrapradesh
D. Haryana
Ans:B

12. Kim Jong-un is the president of which country?
A. Japan
B. China
C. South Korea
D. North Korea
Ans:D

13. Who was called the ‘Lincoln of Kerala’?
A. Thycaud Ayya
B. Ayya Vaikundar
C. Ayyankali
D. Pandit Karuppan
Ans:D

14. Name the organization founded by Vaikunta Swami to fight against social evils :
A. Sadhujanaparipalana Sangham
B. Atma Vidya Sangham
C. Samatva Samajam
D. Brahma Samajam
Ans:C

15. Who wrote ‘Atmopadesa Satakam’?
A. Sree Narayana Guru
B. Kumaranasan
C. Sahodaran Ayyappan
D. Brahmananda Sivayogi
Ans:A

16. Which Five Year Plan ended in 2017?
A. Tenth
B. Eleventh
C. Twelfth
D. Thirteenth
Ans:C

17. Between whom were fought Karanatic Wars in South India?
A. Britain and Holland
B. Britain and France
C. France and Holland
D. Portugal and Britain
Ans:B

18. Who passed the Vernacular Press Act in 1878?
A. Lord Lytton
B. Lord Cornwallis
C. Lord Wellesley
D. Lord Minto
Ans:A

19. Which Round Table Conference was attended by Gandhiji?
A. First
B. Second
C. Third
D. All of them
Ans:B

20. Which was the first discovered site of the Indus Valley Civilization?
A. Mohenjodaro
B. Kalibangan
C. Lothal
D. Harappa
Ans:D

21. Triple – Clicking the mouse selects a :
A. Line
B. Paragraph
C. Word
D. Sentence
Ans:B

22. The shortcut key used for Spell-check is :
A. F1
B. F2
C. F7
D. F12
Ans:C

23. MS Word is an :
A. Antivirus
B. Virus
C. Application Software
D. System Software
Ans:C

24. MS Word shows Red Line for showing :
A. Spelling Mistake
B. Paragraph Mistake
C. Grammar Mistake
D. Font Mistake
Ans:A

25. The Shortcut Key used to save a Document is :
A. Ctrl + Z
B. Ctrl + F4
C. Ctrl + S
D. Ctrl + X
Ans:C

26. The calculations in Excel are performed with the help of :
A. Fields
B. Tables
C. Variables
D. Formulas
Ans:D

27. How datas organised in a Spreadsheet?
A. Layers and Planes
B. Lines and Spaces
C. Rows and Columns
D. Height and Width
Ans:C

28. Methods which cannot be used to edit the content of cell :
A. Pressing the Alt Key
B. Pressing F2
C. Clicking the Formula Bar
D. Double – Clicking the Cell
Ans:A

29. The maximum zoom percentage in Microsoft Powerpoint is :
A.100 Percentage
B.400 Percentage
C.200 Percentage
D.500 Percentage
Ans:B

30.For inserting a New Slide in the current presentation,choose:
A.Ctrl+M
B.Ctrl+N
C.Ctrl+O
D.Ctrl+F
Ans:A

31.A file with ‘dot’extension is associated with:
A.Document
B.Template
C.Index
D.Picture
Ans:B

32.The equipment which is used to connect in between Computer and Telephone is:
A.Modem
B.NIC
C.Router
D.Bridge
Ans:A

33. The symbol appearing at the beginning of the items in a list is :
A. Star
B. Symbol of Fonts
C. Bullet
D. Circle
Ans:C

34. The shortcut Ctrl + Z is used for :
A. Undo
B. Redo
C. Cancel
D. Repeat
Ans:A

35. Which of the following is a Page Orientation?
A. A3
B. A4
C. Portrait
D. Tabloid
Ans:C

36.In which Menu “Drop lap” is seen?
A. Edit
B. Insert
C. Table
D. Format
Ans:D

37. The number of options available in the change case dialog window are :
A.3
B.4
C.5
D.6
Ans:C

38. Default number of Rows in a Table are :
A.5
B.2
C.3
D.4
Ans:B

39. The places in our document where one page ends and a new page begins :
A. Auto Text
B. Foot Note
C. End Note
D. Page Breaks
Ans:D

40. Format Painter command is in :
A. Standard Tool Bar
B. Formatting Tool Bar
C. Menu Bar
D. Title Bar
Ans:A

41. The primary input device of a Computer System is :
A. Mouse
B. Scanner
C.Touch Pad
D. Keyboard
Ans:D

42. The MS Word Tool used to find synonyms for words :
A. Format
B. Spell Check
C. Thesaurus
D. Grammar Check
Ans:C

43. Pressing F8 Key for three times selects :
A. A Word
B. A Sentence
C. A Paragraph
D. Entire Document
Ans:B

44. Background Color or effects applied on a document is not visible in :
A. Web Layout View
B. Print Layout View
C. Reading View
D. Print Preview
Ans:D

45. Which of the following is not a type of Page Margin?
A. Left
B. Right
C. Center
D. Top
Ans:D

46. Which is the expansion of Email?
A. Enforced Mail
B. Electronic Mail
C. Extended Mail
D. Mails from MS Word
Ans:B

47. Macros are “run” or executed from the –––––––––– menu.
A. Insert
B. Format
C. Tools
D. Data
Ans:C

48. Which utility in MS Word is used to record every change made to the current document?
A. Auto Correct
B. Edit Changes
C. Spelling Changes
D. Track Changes
Ans:D

49. The Keyboard Shortcut which centers the selected text is :
A. Ctrl + C
B. Ctrl + D
C. Ctrl + E
D. Ctrl + P
Ans:C

50. Which of the following is not in Table Menu?
A. Insert
B. Delete
C. Ruler
D. Select
Ans:C

51. Times New Roman’ is the option of :
A. Text
B. Character
C. Font
D. Style
Ans:C

52. We can Insert ‘Borders and Shading’ from :
A. Format
B. Font
C. Table
D. Tools
Ans:A

53. Which is the Brain of Computer?
A. Memory
B. ALU
C. RAM
D. CPU
Ans:D

54. The function which is used to find the highest value in MS Excel is :
 A. Large
B. High
C. MAX
D. MIN
Ans:C

55. What function displays row data in a column or column data in a row?
A. Hyperlink
B. Index
C. Transpose
D. Rows
Ans:C

56. The menu used to insert a track or audio clip is :
A. Word Art
B. Smart Art
C. Picture
D. Clip Art
Ans:B

57. The command used to save an existing document in a different folder :
A. Save
B. Save as
C. Send to
D. Delete
Ans:B

58. The horizontal representation of data in a Table :
A. Row
B. Cell
C. Column
D. Tab
Ans:A

59. Change or set Page Margins :
A. White Space
B. Gutter
C. Ruler
D. Page Set-up
Ans:D

60. Ctrl + Enter Key is the shortcut key to Insert :
A. Table
B. Picture
C. Clip Art
D. Page Break
Ans:D

61. The year in which Internet Explorer came into market?
A.1994
B.1995
C.1996
D.1997
Ans:B

62. PHOTOSHOP is product of :
A. ADOBE
B. MICROSOFT
C. APPLE
D. MAC
Ans:A

63. How many color Modes are there in Photoshop?
A. Five
B. One
C. Three
D. None
Ans:A

64. Which is the shortcut key of Default Foreground and Background Color in Photoshop?
A.D
B.A
C.X
D.Z
Ans:A

65. Which is not an option in the Pagemaker?
A. Tool Box
B. Style and Color Palette
C. Control Palette
D. Slide Palette
Ans:D

66. The menu contains ‘Insert Pages’ option in Pagemaker is :
A. File
B. Layout
C. Element
D. Utilities
Ans:B

67. In ‘Corel Draw’, the tool used for cropping is :
A. Pick Tool
B. Shape Tool
C. Zoom Tool
D. Knife Tool
Ans:B

68. –––––––––– Tool is used for selecting and deselecting objects.
A. Freehand tool
B. Bezier tool
C. Pick tool
D. Shape tool
Ans:C

69. Corel Draw is a –––––––––– based drawing Application Package.
A. Bitmap
B. Photo Paint
C. Vector
D. Scalar
Ans:C

70. The extension of file created in Pagemaker is :
A. PSD
B. PMD
C. TIFF
D. TXt
Ans:B

71. Which one of these is not size of paper?
A.A1
B.A3
C.A5
D.A6
Ans:D

72. The shortcut key for accessing ‘Find’ option in EXCEL is :
A. Ctrl + N
B. Ctrl + C
C. Ctrl + F
D. Alt + F
Ans:C

73. Expansion of VDU is :
A. Visual Direct Unit
B. Visual Display Unit
C. Video Display Unit
D. None of these
Ans:B

74. The template provided by Word to create letters and address lists :
A. Letters and Faxes
B. Legal Pleadings
C. Mail Merge
D. General
Ans:C

75. The menu which contains the ‘Frame’ option in Pagemaker is :
A. File
B. Utilities
C. Element
D. Layout
Ans:C

76. The option used to change the order of pages in Pagemaker :
A. Page Orientation
B. View Pages
C. Sort Pages
D. Range Pages
Ans:C

77. Which shortcut is used for calculator in Tally?
A. CTRL + P
B. CTRL + C
C. CTRL + N
D. CTRL + A
Ans:C

78. What is a motion path in Power Point?
A. A type of animation entrance effect
B. A method of advancing slides
C. A method of moving items on a slide
D. All of the above
Ans:C

79. Which of these must be avoided in Business Letters?
A. Polite words
B. Formal words
C. Abbreviations
D. Clear details
Ans:C

80. An office which communicates with a citizen by :
A. Circular
B. Business letter
C. Official letter
D. Govt. order
Ans:C

81. Salutation used while sending letters to Chief Justice is :
A. Sir,
B. Dear Sir,
C. Respected Sir,
D. Honourable
Ans:D

82. Before the name of a Company –––––––––– is used.
A. Messrs.
B. Mr.
C. Mrs.
D. Kum.
Ans:A

83. The complimentary close of an official letter is :
A. Yours sincerely,
B. Yours truly,
C. Yours faithfully,
D. Yours lovingly,
Ans:C

84. Reference is typewritten ––––––––––in a letter.
A. Top of the letter
B. After the subject
C. Left bottom of the letter
D. Before the subject
Ans:B

85. Salutation used before the Governor is :
A. Hon’ble
B. His Holiness
C. His Excellency
D. Messrs.
Ans:C

86. Taking copies of typewritten matter by means of carbon paper is called :
A. Copying
B. Printing
C. Mainfolding
D. Impression
Ans:C

87. Blind method in Typewriting is also known as :
A. Sight Method
B. Visual Method
C. Touch Method
D. Rhythm
Ans:C

88. How many clogs are there in a Typewriter?
A. Four
B. Six
C. One
D. Two
Ans:D

89. The cylinder of Typewriter is –––––––––– in shape.
A. Uniform
B. Square
C. Rectangular
D. Round
Ans:D

90. Which part of Typewriter is used to move the carriage to the right side?
A. Keyboard
B. Back Space Key
C. Tabulator Bar
D. Space Bar
Ans:B

91. The number of Carriage Release Levers in Typewriter are :
A.4
B.3
C.2
D.1
Ans:C

92. The key which is pressed to get upper case characters continuously is :
A. Master Key
B. Shift Lock Key
C. Shift Key
D. Tab Key
Ans:B

93. Chemical Formulas and Fractions are typed by using :
A. Rotating Lever
B. Variable Line Spacer
C. Variable Knob
D. Back Space Key
Ans:B

94. Main part in the step-by-step movement of the carriage is :
A. Space bar
B. Cylinder
C. Dogblock
D. Tabulator bar
Ans:C

95. Main spring is related to the carriage through :
A. Draw Cord
B. Dogblock
C. Pinion Wheel
D. Way Rod
Ans:A

96. Leave ––––––––––after a question mark.
A. One Space
B. Two Space
C. No Space
D. Any Space
Ans:B

97. The number of Dead Keys provided in Malayalam Typewriter :
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
Ans:A

98. Cylinder is also known as :
A. Platen
B. Carriage
C. Draw band
D. Draw cord
Ans:A

99. The part which should not be oiled in a Typewriter is :
A. Escapement wheel
B. Pinion wheel
C. Type segment
D. Ribbon gear
Ans:C

100. Heart of the Typewriter :
A. Touch Regulator
B. Main Spring
C. Escapement Wheel
D. Carriage

Ans:B

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email