Choose your language

1 August 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

01-08-2018 PATTERN MAKER


PATTERN MAKER –STATE WATER TRANSPORT
EXAM DATE:01-08-2018

      
1. ‘Independent’was the publication of
A.Motilal Nehru
B.Sarojini Naidu
C.Bipin Chandra Pal
D.Lala Hardayal
Ans:A


2.The first disciple of Mahavira is
A.Priyadarsana
B.Makhali Gosala
C.Jamali
D.None of these
Ans:C

3.The central agricultural university is located at
A.New Delhi
B.Nagpur
C.Imphal
D.Shillong
Ans:C

4.Which river is known as the lifetime of Maharashtra?
A.Narmada
B.Koyna
C.Kukadi
D.Tapti
Ans:B

5.The ‘Baredi dance’ is a folk dance popular among the Adheer community of
A.Maharashtra
B.Bihar
C.Missoram
D.Madhya Pradesh
Ans:D

6.’Yeravada Jail’is in
A.Uttar Pradesh
B.Central Province
C.Poona
D.Culcutta
Ans:C

7.Rama bai was the name of the wife of
A.Ambedkar
B.Lajpath Rai
C.Vallabh Bhai Patel
D.V.P.Singh
Ans:A

8.Who is known as the ‘Asoka of South India’?
A.Pulikeshi II
B.Rajendra Chola
C.Amogha Varsha
D.Narasimha Varma II
Ans:C

9.’Mughal Gardens’is near
A.Vijaya Ghat
B.Rashtrapathi Bhavan
C.Red Fort
D.Qutb Minar
Ans:B

10.’Milhavadi’s first editor was
A.G.P.Pillai
B.C.Krishnan
C.T.Sivasankaran
D.Moorkkothu Kumaran
Ans:D

11.’Vaikunta Swamikal’claimed himself as the incarnation of
A.Vishnu
B.Siva
C.Rama
D.Krishna
Ans:A

12.Out of the following which is not a work of Brahmananda Sivayogi?
A.Aananda Vimanam
B.Aananda Darshanam
C.Moksha Pradeepam
D.Aananda Bhasha
Ans:D

13.Sreenarayana Guru established Thiruppatheeswara temple at
A.Thalasseri
B.Mangalapuram(Mangalore)
C.Kanjani
D.Murukkumpuzha
Ans:B

14.’Ezhava Memorial’was submitted to the Maharaja on
A.1896 September 3
B.1896 September 13
C.1891 September 8
D.1896 October 13
Ans:A

15.Who was known as’Shanmughadasan’?
A.Kumara Guru
B.Chattampi Swamikal
C.Ayyankali
D.Brahmananda Sivayogi
Ans:B

16.In the Kerala State Film Awards 2017,announced in 2018 the award for best singer goes to
A.Vijay Yesudas
B.Bijibal
C.Shahabas Aman
D.KK
Ans:C

17.The first International Solar Alliance(ISA)summit was held at
A.Tokyo
B.Islamabad
C.Beijing
D.New Delhi
Ans:D

18.Which ocean has the longest coastline?
A.Atlantic
B.Indian Ocean
C.Pacific
D.Arctic
Ans:A

19.Which is the scheme meant for the empowerment of adolescent girls in India?
A.SAKSHAM
B.Sakhi
C.Swadhar
D.SABLA
Ans:D

20.Which country has won the 12th ICC under-19 Cricket World Cup?
A.Australia
B.India
C.New Zealand
D.England
Ans:B

21.What is/are used for correct fitting?
A.Fashion
B.Construction
C.Measurement
D.Pattern making
Ans:C

22.It should not have any design and style line
A.Block pattern
B.Graded pattern
C.Tested pattern
D.Working pattern
Ans:A

23.----------------is called the outline of the whole garment.
A.Texture
B.Sillhoutte
C.Style
D.Design
Ans:B

24.Examples of vertical measurements
A.Across back
B.Waist round
C.Hip girth
D.Crotch depth
Ans:D

25.It shows the placement of components in an economic way?
A.Layout
B.Outline
C.Pick lay
D.Stepped lay
Ans:A

26.Which tool is used for pattern manipulation?
A.Ball pin
B.Push pin
C.Eye pin
D.Safety pin
Ans:B

27.Which is used for placement of stylelines on a dummy form?
A.Black twill tape
B.White twill tip
C.Measuring tape
D.Metal tape
Ans:A

28.Notch mark used to identify
A.Design details
B.Grading details
C.Construction details
D.Pattern details
Ans:D

29.Flat pattern making is a
A.Weaving process
B.Knitting process
C.Design process
D.Colour process
Ans:C

30.Straight grain is parallel to
A.Bias
B.Width
C.Sleeve edge
D.yarn
Ans:C

31.Variation of the dart excess is called----------------
A.Dart point
B.Dart equivalent
C.Dart leg
D.Apex
Ans:B

32.Pivotal transfer technique is related to
A.Gathering
B.Gauging
C.Shirring
D.Manipulating
Ans:D

33.---------------is a technique used to reproduce a pattern in other sizes.
A.Pattern grading
B.Pattern making
C.Pattern changing
D.Pattern drafting
Ans:A

34.It can be designed to fit for the arm hole of a garment
A.Sloper
B.Sleeve
C.Seam
D.Shape
Ans:B

35.HBL means
A.Horizontal balance line
B.Horizontal balance length
C.Horizontal back length
D.Height balance line
Ans:A

36. The type of patterns drafted using an individual measurements are called
A.Basic pattern
B.Design pattern
C.Personal pattern
D.Production pattern
Ans:C

37.It gives more comfort at the arm hole
A.Placket
B.Pleat
C.Gusset
D.Gathering
Ans:C

38.--------------is used pattern marks on cloth.
A.Tailors harm
B.Tailors square
C.Tailors shears
D.Tailors chalk
Ans:D

39.Which among the following a unisex garment?
A.Frock
B.Churidar
C.Gown
D.Kamees
Ans:B

40.The margin which remains in its width for loosening the garment
A.Layout
B.Laying
C.Fraying
D.In lays
Ans:D

41.The length and width of a fabric is called--------------
A.Grain
B.Gauge
C.Wrap
D.Weft
Ans:A

42.Drawing sketch of a garment by actual size
A.Draping
B.Laying
C.Designing
D.Drafting
Ans:D

43.When does the opening is overlapped?
A.Slit
B.Welt
C.Vent
D.None of these
Ans:C

44.Peter pan is a variation of-----------collar
A.Tennis
B.Flat
C.Stand
D.Mandarian
Ans:B

45.What is the approximate width of single width fabric?
A.110 cm
B.112 cm
C.92 cm
D.132 cm
Ans:C

46.The cotton material after going through a chemical process become more lustrous
A.Merceised
B.Shrinking
C.Sizing
D.Dyeing
Ans:A

47.Measure on nape to waist
A.Full length
B.Natural waist
C.Waist level
D.Waist round
Ans:B

48.------------is also called as”L”-square.
A.Set square
B.Pattern square
C.French square
D.Tailors square
Ans:D

49.Fusing means
A.Melting
B.Seaming
C.Darning
D.Trimming
Ans:A

50.After the spreading
A.Pattern making
B.Pattern layout
C.Pattern drafting
D.Pattern cutting
Ans:B

51.Which machine used for top stitching?
A.Zig Zag
B.Bartack
C.Double needle
D.Chain stitch
Ans:C

52.Woven fabrics are produced by the --------of yarns.
A.Inter looping
B.Over looping
C.Over locking
D.Inter lacing
Ans:D

53.The diagonal joining of two edges at the corner is called
A.Mitring
B.Banding
C.Binding
D.Mending
Ans:A

54.Suitable fabrics are used in draping techniques
 A.Velvet
B.Nylon
C.Muslin
D.Khaki
Ans:C

55.The marker patterns layout on fabric is known as-------------
A.Pattern chart
B.Pattern grading
C.Marker
D.Marking
Ans:C

56.Grain line will indicate the direction
A.Weft yarn
B.Warp yarn
C.Bias yarn
D.Width yarn
Ans:B

57.------------can be defined as a model of various component of a garment.
A.Design
B.Sketch
C.Style
D.Pattern
Ans:D

58.Select the sleeve with lower edge flare
A.Bell sleeve
B.Plain sleeve
C.Kimono sleeve
D.Cape sleeve
Ans:A

59.Another name of needle plate---------------
A.Face plate
B.Slide plate
C.Throat plate
D.Slide plate
Ans:C

60.--------is the distance from waist to base of crotch of the figure.
A.Crotch point
B.Crotch depth
C.Crotch level
D.Crotch extention
Ans:B

61.Finished opening in a garment is called
A.Pleat
B.Placket
C.Pocket
D.Panel
Ans:B

62.Select an odd one
A.Bobbin thread
B.Bobbin winder
C.Thread guide
D.Thread take up lever
Ans:A

63.Repairing method of a garment is called
A.Sizing
B.Bleaching
C.Trimming
D.Mending
Ans:D

64.Which one has the main purpose of decorative work?
A.Hems
B.Darts
C.Tucks
D.Plackets
Ans:C

65.Why the thread breaks immediately?
A.Poor thread
B.Needle is fixed much lower
C.Small needle
D.The wheel is turned in the wrong direction
Ans:D

66.Select a pressing tool
A.Sleeve crown
B.Sleeve board
C.Sleeve cutter
D.None of these
Ans:B

67.A small 1/8 inch hole is done with---------
A.Awll
B.Notcher
C.Scissors
D.Shears
Ans:A

68.In which of the following machines lower and upper knives are used?
A.Chain stitch machine
B.Lock stitch machine
C.Over lock machine
D.Flat lock machine
Ans:C

69.The width of material before pleating is called-------------
A.Pleat width
B.Pleat depth
C.Pattern size
D.Pattern width
Ans:D

70.Which among the following is not a seam finish?
A.Gathering
B.Pinking
C.Over locking
D.Over casting
Ans:A

71.In order to stitch fast on sewing machines------------is pressed faster
A.Hand wheel
B.Take up lever
C.Foot pedal
D.Power switch
Ans:C

72.Which is the line that commonly curves from the armhole down to the waist line through bust point?
A.Yoke line
B.Princess line
C.Chest line
D.Waist line
Ans:B

73.The process of arranging the fabric one layer above the other layer for mass production is known as---------------
A.Grading
B.Marking
C.Trimming
D.Spreading
Ans:D

74.Select a pant derivation
A.Ballerina
B.Jacket
C.Jamaica
D.None of these
Ans:C

75.The right side of the fabric
A.Bright
B.Grain
C.Pile
D.Face
Ans:D

76.What is used in between original cloth and lining for giving shape to the garment?
A.Interlining
B.Lining
C.Dart
D.Curves
Ans:A

77.To fasten the the button/zip left sided of opening
A.Fly catch
B.Fly
C.Facing
D.Binding
Ans:B

78.The conversion of fabric in to garment
A.Turning up
B.Making up
C.Slot
D.Mass production
Ans:B

79.Identify the fastenings
A.Velcro
B.Tag
C.Vent
D.Teak
Ans:A

80.-------------is a narrow strip of cloth used in finishing the mouth of the cut pocket.
A.Fusing
B.Bridle
C.Welt
D.Godet
Ans:C

81.The following one is a draping technique
A.Slash and spread
B.Pivotal
C.Adaptation
D.Blocking
Ans:D

82.Basic pattern set is a ----------------piece pattern.
A.Three
B.Four
C.Five
D.Two
Ans:C

83.The method of manipulating a block pattern into its basic style
A.Pivoting
B.Adaptation
C.Designing
D.Modeling
Ans:B

84.What is the expansion of AAMA?
A.American Apparels Manufactures Association
B.American Apparels Marketing Academy
C.American Apparels Manufacturing Academy
D.American Apparels Marketing Authority
Ans:A

85.The design variation of a garment is called
A.Fashion
B.Pattern
C.Model
D.Style
Ans:D

86.The basic pattern may be modified for varied styles,this technique is called
A.Flat pattern designing
B.Pattern designing
C.Style designing
D.Pattern techniques
Ans:A

87.It is used when both upper and lower garment are bulky
A.Curved seam
B.Corded seam
C.Flanel seam
D.Plain seam
Ans:D

88.The bias strip that turned completely known as-----------
A.Binding
B.Facing
C.Piping
D.Banding
Ans:B

89.Which one is protect your fingers from needle?
A.Stiletto
B.Bodkin
C.Thimble
D.Needle bar
Ans:C

90.------------helps to move the cloths while stitching
A.Stitch regulator
B.Feed dog
C.Treadle
D.Bobbin winder
Ans:B

91.Which among the following is an ornamental elements used on garments?
A.Trimmings
B.Colouring
C.Darning
D.Shirrings
Ans:A

92.--------------are created as one of the last steps in stitching garments.
A.Plackets
B.Button holes
C.Pleats
D.Darts
Ans:B

93.Which is the variation of half dart?
A.Contour dart
B.Standard dart
C.Slash dart
D.French dart
Ans:D

94.A wedge-shape cut out in a pattern to control the fit of a garment
A.Dart length
B.Dart legs
C.Dart point
D.Dart pattern
Ans:C

95.Widest part of the sleeve dividing the cap from lower sleeve?
A.Biceps level
B.Sleeve level
C.Wrist level
D.Elbow level
Ans:A

96.The fold over at the collar stand
A.Roll line
B.Collar edge
C.Collar design
D.Fold line
Ans:A

97.-------------are excellent finishing seams to prevent fray of fabric edges.
A.Tailors shears
B.Pinking shears
C.Paper shears
D.Button hole shears
Ans:B

98.The measuring tape is usually about---------cm long.
A.154
B.148
C.152
D.160
Ans:C

99.The another name of palm scissors
A.Hole maker
B.Seam ripper
C.Thread lever
D.Thread trimmer
Ans:D

100.It is used to draft garment design and cut to part of the garment patterns
A.Pattern square
B.Tailors square
C.Pattern scissors
D.Brown sheet

Ans:D









SOLVED PAPER AND ONLINE EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Never settle for ordinary.You must always feel that you are extraordinary-Jerry bruckner

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email