Choose your language

11 August 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

10-08-2018 TREATMENT ORGANIZER GRADE II,HEALTH SERVICES


TREATMENT OFFICER GRADE II,HEALTH SERVICES 
EXAM DATE:10-08-2018
1. The part of a cell at which glycolysis taking place is :
A. Mitochondria
B. Cytoplasm
C. Ribosomes
D. Cell membrane

Ans:B

2. What is the respiratory quotient of carbohydrate?
A. One
B. Less than one
C. infinity
D. zero
Ans:A

3. “S A node” is located on ––––––––––––– part of heart.
A. Left atrium
B. Right Ventricle
C. Left ventricle
D. Right atrium
Ans:D

4. ––––––––––––– is a part of male reproductive system in humans.
A. Epididymis
B. Ampulla
C. Isthmus
D. Cervix
Ans:A

5. Villi is found inside the :
A. Stomach
B. Small intestine
C. Oesophagus
D. Large intestine
Ans:B

6. The type of synovial joint present in knee :
A. Hinge joint
B. Pivot joint
C. Saddle joint
D. Ball and socket joint
Ans:A

7. Nissl granules are the characteristic of which cell?
A. Muscle cell
B. Nerve cell
C. Bone cell
D. Epithelial cell
Ans:B

8. The leutinising hormone has the highest concentration during
A. Menstruation
B. Pregnancy
C. Ovulation
D. Parturition
Ans:C

9. Which is the genotype of blood group ‘AB’?
A. I raise to A I raise to A
B.I raise to A I raise to B
C.I raise to A i
D.I raise to B i
Ans:B

10. The most abundant leucocyte present in the blood:
A.  Neutrophil
B. Monocyte
C. Oesinophil
D.  Basophil
Ans:A

11.  The gland that is attached to the kidney is
A.  Pineal gland
B.  Thymus gland
C. Adrenal gland
D. Thyroid gland
Ans:C

12.  The ‘Fovea’ at the retina of eye contains––––––––––––– cells?
A. Only rods
B. Only cones
C. Both rods and cones
D. None of the above
Ans:B

13. Which among the following is a wrong statement about a skeletal muscle?
A.  Presence of striations
B. Voluntary in action
C. Connected with bone
D. Presence of intercated disc
Ans:D

14. The middle layer of wall of uterus is
A. Myometrium
B. Perimetrium
C. Mesothelium
D. Endometrium
Ans:A

15. Gastric gland cell that produce HCl is:
A. Mucus cell
B. Cheif cells
C.Oxyntic cells
D. Serosa cells
Ans:C

16. Name the bone present in the pelvic girdle:
A. Ischium
B. Pubis
C. Ilium
D. All of the above
Ans:D

17.  Which among the following is hyperglycemic hormone?
A. Insulin
B. Melatonin
C. Glucagon
D. Thyroxine
Ans:C

18. Dental formula in adult human is :
A.2123/2123
B.2132/2132
C.2321/2321
D.2114/2114
Ans:A

19. The function of ‘Sertoli cells’ that is found inside the testes :
A. Spermatogenesis
B. Nutrition
C. Protection
D. Secretion
Ans:B

20. The disorder ‘Night blindness’ is due to the deficiency of :
A. Vitamin ‘A’
B. Vitamin ‘D’
C. Vitamin ‘E’
D. Vitamin ‘C’
Ans:A

21. The immediate action to prevent further damage caused by corrosive acid chemical burns:
A. Wash the part with weak acid solution and plenty of water
B. Flood the part with water, Bathe the part with an alkaline solution
C. Flood the part with warm water
D. Give plenty of oral fluids to drink
Ans:B

22. Constrictive bandage to be applied on the victims heart side of the Snake bite, is tighly enough :
A. To stop the circulation through the veins of the bitten limb
B. To arrest the arterial circulation in the bitten limb
C. Cause congestion of the limb and to increase bleeding from the wound
D. None of the above
Ans:A

23. Which blood vessels carry bright red blood, in hemorrhage?
A. Vein
B. Capillary
C. Artery
D. Above all
Ans:C

24. The important clinical features which is present during excessive exposure to the sun :
A. Numbness in body
B. Breathing difficulty
C. Intense pain over the body
D. The skin is red, swollen, painful
Ans:D

25. . A heavy victim can be lifted without undue strain for the first aider. The principles of lifting a victim are as follows, EXCEPT
A. Use the most powerful muscles of your body for lifting
B.Keep the weight of the victim as close to your body as possible
C. Keep your head and back lean forward to lift the body of victim
D. Keep your head and back lean forward to lift the body of victims body
Ans:C

26. Disease characterised by the decreased blood supply to the brain, due to blood clot, hemorrhage or embolus is termed as:
A.Encephalitis
B. Angina pectoris
C.Shock
D. Stroke
Ans:D

27. In stock keep the patient in supine position with his head lower than the rest of the body, this is to:
A.To improve the venous return from the lower limbs and improve blood supply to the brain
B. To reduce pain in lower limbs
C.To improve respiration and blood supply to lungs
D.None of these
Ans:A

28.The term difficulty in breathing is known as:
A. Bradypnea
B. Apnea
C.Orthopnea
D.Dyspnea
Ans:D

29. The normal blood pressure of an adult:
A. 130/90 mm Hg
B. 120/80 mm Hg
C. 110/70 mm Hg
D. 120/90 mm Hg
Ans:B

30. Patient with prolonged bed rest and restricted movements develop a deformity called:
A.Talipes equino valgus
B. Talipes equino varus
C. Ptosis
D. Foot drop
Ans:D

31. Fluid and nutrients are introduced into the stomach through a tube, when the patient is unable to eat food:
A. Compression
B. Decompression
C. Lavage
D. Gavage
Ans:D

32. It is the instillation of solution into the lower bowel and rectum:
A. Vaginal Douche
B. Catheterization
C. Enema
D. None of the above
Ans:C

33. DOTS plus programme launched in the year :
A. 2007
B. 2006
C. 2005
D. 2008
Ans:A

34. 1gm protein yields :
A. 9 calories
B. 4 calories
C. 6 calories
D. 5 calories
Ans:B

35. Which of the following is not involved in cardio pulmonary resuscitation?
A. Start mouth to mouth breathing
B. External cardiac massage
C. Do Heimlichs maneuver
D. Keep the airway patent
Ans:C

36. It is the process of destroying all types of pathogenic and non pathogenic organisms including virus and spores :
A. Decontamination
B. Fumigation
C. Sterilization
D. Disinfection
Ans:C

37. Diarrhea, cholera, typhoid are caused by :
A. Pollution of water and food
B. Hereditary diseases
C. Life style diseases
D. None of these
Ans:A

38. The early signs and symptoms of tuberculosis:
A. Cough, fever, weight loss
B. Diarrhea, weakness, loss of weight
C. Abdomen pain, vomiting, fatigue
D. Anemia, dyspnea, fatigue
Ans:A

39. It is yellowish discolouration in the sclera of the eyes, mucous membrane and the skin due to a disease condition:
A. Typhoid
B. Jaundice
C. H1N1
D. Anemia
Ans:B

40. Convert Fahrenheit to celcius:
A.C=(F-32 Degree)x 9/5
B.C=(32 Degree-F)x5/9
C.C=(32 Degree-F)x9/5
D.C=(F-32 Degree)x5/9
Ans:B

41. Unpleasant odour of breath is known as:
A. Gingivitis
B. Glossitis
C.Stomatitis
D. Halitosis
Ans:D

42. . The action taken prior to the onset of disease which removes the possibility that the disease will ever occur is :
A. Secondary prevention
B. Tertiary prevention
C. Primary prevention
D. None of the above
Ans:C

43. Interval between entrance of pathogen into body and appearance of first symptoms:
A. Incubation period
B. Prodromal stage
C. Illness stage
D.Convalescence stage
Ans:A

44. Deficiency of Vitamin A causes:
A. Night blindness
B. Blepharitis
C. Conjunctivitis
D. Trachoma
Ans:A

45. Excessive shedding of the scalp skin is known as:
A. Scabies
B. Ring worm infection
C.Falling of Hair
D. Dandruff
Ans:D

46. Immunity that a person inherits or gets through genetic structure is known as:
A.Acquired immunity
B. Active immunity
C.Passive immunity
D. Natural immunity
Ans:D

47. Which vaccine is used against tuberculosis prevention?
A. TT
B. BCG
C. MMR
D. OPV
Ans:B

48. Which of the following is not bactericidal drug?
A.Rifampicin
B.Ethambutol
C.Pyrazinamide
D. INH
Ans:B

49. Tuberculosis is transmitted mainly by:
A.Water
B.Droplet Infection
C.Blood
D. Mosquitoes
Ans:B

50. Fungal infection between the toes of foot is known as :
A. Madura foot
B. Hyperidrosis
C. Athletes foot
D. Bromhidrosis
Ans:C

51. Mycobacterium tuberculosis is discovered by :
A. Louis Pasture
B. Robert Koch
C. Alexander Fleming
D. Robert Hooke
Ans:B

52. An AFB smear consistently found to be positive would have to contain how many bacilli/ml of sputum :
A. 10000 AFB per ml
B. 5000 ABF per ml
C. 1000 ABF per ml
D. 100 ABF perml
Ans:A

53. False positive AFB smear means :
A. Acid fast staining of organism other than mycobacteria
B. Acid fast staining of food particles or fibers
C. Spores of fungus
D. All of the above
Ans:D

54. Tuberculosis is spread from sputum smear positive patient to others is by :
 A. Inhalation of air born particles with mycobacteria
B. Through the mycobacteria contaminated food intake
C. Mycobacteria entered through wounds of the skin
D. All of the above
Ans:D

55. At present anti TB drugs in RNTCP of India is given as :
A. Daily short course therapy
B. Intermittent short course therapy
C. According to the nutritional status of the patients
D. All of the above
Ans:A

56. In treatment card “Name of Treatment Centre” :
A. The center from treatment started
B. The center from TB diagnosed
C. The center from patient taking treatment
D. All of the above
Ans:C

57. Type of Patient marked in treatment card all are correct EXCEPT:
A. N–New
B. D–Death
C. R–Relapse
D.T–Transfer
Ans:B

58.Positive result in Laboratory Form for Sputum Examination at Results section written in:
A. Blue ink
B. Green ink
C.Red ink
D. Any ink but neat
Ans:C

59.Treatment completed patient which of the following is correct:
A.Sputum smear-positive case who has completed treatment with negative Smears at the end of the intensive phase but none at the end of treatment
B. Sputum smear-negative patient who has received a full course of treatment and has not become smear-positive during or at the end of treatment
C. Extra-pulmonary patient who has received a full course of treatment and has not become smear-positive during or at the end of treatment
D. All of the above
Ans:D

60. Defaulted TB patient means:
A.Registered but ATT not taken
B.Stopped ATT before 3 weeks
C. Stopped ATT after 6 weeks only
D. Has not taken anti-TB drugs consecutively for 2 months or more
Ans:D

61.Tuberculosis Research Centre in India is situated at:
A. New Delhi
B. Mumbai
C.Chennai
D. Kolkata
Ans:C

62. National TB Centre in India is situated at:
A. Mysore
B. Hyderabad
C. Pune
D.Bengaluru
Ans:D

63.After 2 months of conventional anti TB therapy sputum examination is positive it suggestive of:
A.Return after treatment
B. Inadequate dosage
C. Resistant TB
D. Improper treatment
Ans:C

64. Most correct test to find TB infection in a country is:
A. X-ray examination
B. Clinical examination
C. Sputum examination
D. Tuberculin test
Ans:D

65. Tuberculin test help to find out :
A. Prior exposure to mycobacterium tuberculosis
B. If Negative means no TB
C. Immune status of the patient
D. Highly positive means active TB
Ans:A

66. In RNTCP CAT- 1ATT sputum examination done at :
A. 1,3,5 months
B. 2,4,6 months
C. 2,5,7 months
D. 2,3,5 months
Ans:B

67. One sputum positive TB patient can infect :
A. 1-2 patients per year
B. 5-6 person per year
C. 10-15 person per year
D. 100-200 person per year
Ans:C

68. What is the RNTCP cure rate?
A. 100%
B. 92%
C. 80%
D. 65%
Ans:C

69. Which drug is not include in RNTCP CAT 1 :
A. INH
B. Rifampicin
C. Ethambutol
D. Levofloxacin
Ans:D

70. By WHO definition of MDR TB means resistance to :
A. Pyrazinamide and Ethambutol
B. Ethambutol and INH with or without other drugs
C. INH and Pyrazinamide
D. INH and Rifampicin with or without other drugs
Ans:D

71. Combination of multiple drugs given in TB treatment is :
A. Broad spectrum
B. Reduce side effect
C. Prevent resistance
D. None of the above
Ans:C

72. Which of the following drug is not use in pregnancy :
A. INH
B. Rifampicin
C. Ethambutol
D. Streptomycin
Ans:D

73. WHO best criteria to diagnose pulmonary TB is
A. Chest pain
B. Sputum positive
C. Cough more than 3 weeks
D. X-ray finding suggestive of active pulmonary TB
Ans:B

74.Who is the following person had contact with smear positive TB need preventive chemotherapy?
A. Pregnant women
B. Old aged
C.Child below 6 years
D.Child below 13 years
Ans:C

75.One tuberculin unit is:
A. 1 unit of PPD RT3
B.0.0001 mg
C. 0.1 mg BCG
D. None of the above
Ans:A

76. Smear positive means :
A.One sample which is positive
B.One sample positive out of two samples
C.Two samples positive out of three samples
D. All of the above
Ans:B

77.TB in diabetes is true:
A.Severe diseases
B. High incidence
C. Atypical presentation
D. All of the above
Ans:D

78. Prevalence of Tubercular infection in India is:
A. 35 Percentage
B.40 Percentage
C.53.7 Percentage
D.60 Percentage
Ans:B

79. When to give BCG vaccination ideally?
A. As early after birth
B. Up to age of 5 years
C.Up to age of 10 years
D.None of the above
Ans:A

80. State TB Centre of Kerala is situated at:
A. Kochi
B. Kozhikode
C.Thiruvananthapuram
D.Thrissur
Ans:C

81. In which Indian State the Harappan site Kalibangan is located?
A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Punjab
D. Haryana
Ans:B

82. In which year Indian National congress was founded?
A. 1757
B. 1790
C. 1857
D. 1885
Ans:D

83. Who is popularly known as ‘Kumara Guru’?
A. Poikayil Yohannan
B. Abraham Malpan
C. Kumaranasan
D. Sree Narayana Guru
Ans:A

84. At which place Gandhiji experimented with Satyagraha for the first time in India :
A. Champaran
B. Belgam
C. Kheda
D. Sabarmati
Ans:A

85. Who serves as the defence minister of India at present?
A. Rajnath Singh
B. Nirmala Seetharaman
C. Arun Jaitley
D. Sushma Swaraj
Ans:B

86. Which day is observed as ‘International Women’s day’?
A. January 8
B. February 8
C. March 8
D. April 8
Ans:C

87. Which is the birth place of Sree Narayana Guru?
A. Panmana
B. Kannanmula
C. Varkkala
D. Chempazhanti
Ans:D

88. Who led the Villuvandi strike in Kerala?
A. Pandit Karuppan
B. Chatampi Swamikal
C. Ayyankali
D. K.Kelappan
Ans:C

89. Among the following which is not a west-flowing river in Kerala?
A. Chaliyar
B. Periyar
C. Kabani
D. Bharathapuzha
Ans:C

90. In which district of Kerala the archaeological site Pattanam is located?
A. Wayanad
B. Palakkad
C. Thrissur
D. Ernakulam
Ans:D

91. Who won Dada Saheb Phalke Award 2017?
A.Vinod Khanna
B. Manoj Kumar
C.Sashi Kapoor
D.Amitabh Bachchan
Ans:A

92.Which Indian State prepared ‘Water ATM policy’ to provide clean drinking water?
A. Haryana
B. Rajasthan
C. Kerala
D.TamilNadu
Ans:A

93. Name the Nair social reformist who revolted against Brahmin dominance in Kerala?
A.Vaikunta Swami
B.Chatampi Swamikal
C.Thycaud Ayya
D. Vagbhatananda
Ans:B

94. Who led ‘Savarna Jatha’ as a part of Vaikkom Satyagraha?
A. Dr. Palpu
B.C.V. Kunhiraman
C. Mannath Padmanabhan
D. K.P. Kesava Menon
Ans:C

95. Who founded the Travancore Muslim Mahajana Sabha?
A. Makti Thangal
B.Vakkam Abdul Khadir Maulavi
C.Sir Syed Ahmed Khan
D. Habeeb Mohamed
Ans:B

96. Who acts as the Chairperson of the Niti Aayog?
A. President
B. Prime Minister
C.Finance Minister
D. Defence Minister
Ans:B

97.Name the Bengal Nawab who was defeated by the British in the Battle plassey:
A. Mir Kasim
B.Shah Alam II
C.Siraj-ud-daula
D. Shuja-ud-daula
Ans:C

98. Name the British viceroy who announced the Partition of Bengal in 1905?
A.Lord Dalhousie
B.Lord Willingdon
C. Lord Minto
D. Lord Curzon
Ans:D

99. Who is called the ‘Father of Modern Indian Renaissance’?
A. Swami Dayananda Saraswati
B.Swami Vivekananda
C. Ishwar Chandra Vidhyasagar
D.Raja Ram Mohan Roy
Ans:D

100. From which country India adopted the Five year plans:
A. Russia
B. America
C.Japan
D.China

Ans:A






SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. If you care about what you do and work hard at it,there is not anything you can not do if you want to-Jim Henson

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email