Choose your language

3 August 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

03-08-2018 DISTRICT EXECUTIVE OFFICER


DISTRICT EXECUTIVE OFFICER/ ADDITIONAL DISTRICT EXECUTIVE OFFICER-KERALA MOTOR TRANSPORT WORKERS WELFARE FUND BOARD
EXAM DATE:03-08-2018
                    
           ONLINE EXAM PRACTICE NOW

1.Who was the first President of N.S.S?
A.Mannath Padmanabhan
B.K.Kelappan
C.K.Madavan Nair
D.K.P.Kesavamenon
Ans:B


2.Who founded”Vidhya Poshini Sabha”?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Markuriakose Elias Chavara
C.Vagbhadananda
D.T.K.Madhavan
Ans:A

3.Among the following journalists who was the editor of ‘Kerala Mithram’newspaper:
A.M.C.Joseph
B.Moorkoth Kumaran
C.Kandathil Varghese Mappilai
D.C.V.Kunjuraman
Ans:C

4.Which among the following persons did not participate in the ‘Salt Sathyagraha’along with Gandhiji?
A.C.Krishna Nair
B.Sankaran Ezhuthachan
C.Chappan Nair
D.Moyarath Sankaran Nambiar
Ans:D

5.Who passed away on the previous day of India becoming a Republic?
A.Ayyankali
B.Dr.Palpu
C.Pambadi John Joseph
D.Dr.Ayyathan Gopalan
Ans:B

6.In which All Kerala Political conference passed an important resolution urging temple entry?
A.Kozhikode
B.Ottapalam
C.Vadakara
D.Thalassery
Ans:C    

7.’Sukanya Samriddhi Yojana’was launched in which year?
A.2015
B.2014
C.2017
D.2016
Ans:A

8.Miss World 2017
A.Stephanie Delvalle
B.Manushi Chillar
C.Rolene Strauss
D.Miveia Lalaguna
Ans:B

9.Who is the recipient of ‘Jnanpith’award 2017?
A.Balchandra Nemade
B.Shanka Ghosh
C.Raghuveer Chaudhary
D.Krishna Sobti
Ans:D

10.12th ‘G-20’ summits held in:
A.Germany
B.China
C.Argentina
D.Turkey
Ans:A

11.The book “Social Diagnosis”was authored by:
A.Helen Harris Perlman
B.Marry Richmond
C.Robert Lee Barker
D.Virginia Robinson
Ans:B

12.United Nations proposed ------------Millenium Development Goals to achieve by the year 2015.
A.Six
B.Seven
C.Eight
D.Ten
Ans:C

13.Among the following ---------is not a component of Case Work.
A.The Person
B.The Problem
C.The Process
D.The Product
Ans:D

14.The Protection of Women from Domestic Violence Act enacted in India in the year:
A.2005
B.2006
C.2008
D.2011
Ans:B

15.The concept of Primary Group was introduced by
A.C.H.Cooley
B.G.H.Mead
C.Herbert Blumer
D.Georg Simmel
Ans:A

16.Identify the correct chronological order of enactment of the following Acts related to child labour
a.The Factories Act
b.The Right Children To Free and Compulsory Education
c.Child Labour(Prohibition and Regulation)Act
d.The Mines Act
A.acbd
B.cdab
C.bacd
D.adcb
Ans:D

17.The terms Folkways and Moros are coined by------------
A.William Graham Sumner
B.Robert Redfield
C.Mckim Marriot
D.Emile Durkheim
Ans:A

18.Among the following,Bill Wilson and Dr.Bob Smith associated with
A.Palliative Care Society
B.Narcotics Anonymous
C.Trauma Care Foundation
D.Alcoholics Anonymous
Ans:D

19.Among the various models of social group work,--------------is more clinically oriented
A.Remedial Model
B.Mediating Model
C.Developmental Model
D.Social Goal Model
Ans:A

20.Transactional Analysis(TA)was developed by
A.Fritz Pearls
B.Violet Oaklander
C.Eric Berne
D.Edward Thorndike
Ans:C

21.Sociometry was developed by
A.Emory S Bogardus
B.J.L.Moreno
C.R.Bahbouh
D.Jurgen Habermas
Ans:B

22.The process by which the behaviour is modified by reinforcement or punishment is called
A.Operant Conditioning
B.Reflexive Action
C.Alternative Behaviour
D.Self Defence
Ans:A

23.Verstehen Method was advocated by
A.Karl Marx
B.Eric Fromm
C.Max Wober
D.Max Horkhoimer
Ans:C

24.Among the following----------is not a part of ethical responsibility of a Professional Social Worker as proposed by NASW
A.Ethical responsibility to Client
B.Ethical responsibility to Profession
C.Ehtical responsibility to broader Society
D.Ethical responsibility to religious orders
Ans:D

25.The concept of Cultural Lag was proposed by
A.B.Malinowski
B.E.B.Tylor
C.A.R.Radchiff Brown
D.W.F.Ogburn
Ans:D

26.The major recommendation of Balwanth Rai Mehta Commission was
A.Prison reformation
B.Rehabilitation of Refugees
C.Introduction of Democratic decentralisation
D.Staring Social Work Institutions
Ans:C

27.Which one among the following ------------not a method of constructing attitude scale.
A.Thurstone’s type scale
B.Wechsler’s Scale
C.Guttman’s Scalogram
D.Osgood’s Semantic differential type
Ans:B

28.Identify the one among the following,which is not a part of CSWE Core Competencies
A.Respond to contexts that shape practice
B.Engage diversity and differences in practice
C.Apply knowledge of human behaviour
D.Fund mobalisation for special cases
Ans:D

29.Expansion of NITI Ayog is
A.National Information Technology Initiation
B.National Indigenous Technology Initiative
C.National Institution for Transforming India
D.New India Transformation Initiative
Ans:C

30.Founder of Bachpan Bachao Andolan is
A.Kailash Satyarthi
B.Malala Yousafzai
C.Rippen Kapur
D.Rashmi Misra
Ans:A

31.Social Mapping is widely used in
A.Participatory Rural Appraisal
B.Ethnomethodology
C.Case Study
D.Dramaturgy
Ans:A

32.The Article in Indian Constitution deals with abolishment of untouchbilitiy is
A.Article 13
B.Article 14
C.Article 15
D.Article 17
Ans:D

33.Which among the following is not a part of PESTLE framework?
A.Educational
B.Economic
C.Technological
D.Legal
Ans:A

34.The concept of Westernisation w(A)Educational as introduced by
A.Robert Redfield
B.M.N.Srinivas
C.D.N.Majumdar
D.McKim Marriot
Ans:B

35.The test ANOVA is related to
A.Central Tendency
B.Probability
C.Variance
D.Regression
Ans:C

36.Disengagement Theory is concerned with
A.Divorce
B.Ageing
C.Factory Dissolution
D.Workers Strike
Ans:B

37.Among the following------is not a participatory method of enquiry.
A.Thematic Apperception Test
B.Sociometry
C.PRA
D.Social Mapping
Ans:A

38.The World System Theory was proposed by
A.Andre Gunder Frank
B.Amartya Sen
C.Immanuel Walleretein
D.Arjun Appadurai
Ans:C

39.In Kerala,the most populated Tribal community is
A.Kurichyas
B.Kurumbas
C.Kattunaykans
D.Paniyass
Ans:D

40.Amrita Devi Bishnoi National Award is instituted for significant contribution in the field of
A.Psychiatric Social Work
B.Wildlife Protection
C.Rehabilitation of Sum Dwellers
D.Community Health Work
Ans:B

41.Mechanical solidarity is the solidarity of:
A.Solidarity of difference
B.Solidarity of similarity
C.Solidarity of strength
D.Solidarity of politics
Ans:B

42.Dialectics was the concept of:
A.Hegel
B.Merton
C.Marx
D.Parson
Ans:A

43.For Saint simon the development of industrial society was the culmination of ---------since the feudal era.
A.Social crisis
B.Social inequality
C.Social statics
D.Social change
Ans:D

44.Family is the biological social unit composed of husband,wife and children by:
A.Mac Iver
B.Burges and Locke
C.Eliot and Merrill
D.M.F.Nimkoff
Ans:C

45.The basic technique of scientific method is a special kind of observation called:
A.Scientific observation
B.Serious observation
C.Participant observation
D.Non participant observation
Ans:A

46.The world system theory is introduced by:
A.AG Frannk
B.Immannuel wallerstein
C.Myrdal
D.Derrida
Ans:B

47.Social statics often called as:
A.Social change
B.Social philosophy
C.Social morphology
D.Social polity
Ans:C

48.In the structure of social Action,Parson advocated an:
A.Constructivism
B.Imperatives
C.Pattern variables
D.Analytical realism
Ans:D

49.Codification of functional analysis is that of:
A.Merton
B.Marx
C.Webber
D.Malinowski
Ans:A

50.How many types of motives were there in the system theory of Parson?
A.4
B.3
C.5
D.2
Ans:B

51.Parson’s conceptualisation of goal attainment as a basic system requisite would make inevitable --------propositions.
A.Epistemological
B.Ontological
C.Teleological
D.Critical
Ans:C

52.Only------------action contains the elements where by actors reach inter subjective understanding
A.Teleological
B.Normative
C.Dramaturgical
D.Communicative
Ans:D

53.------------Action is action that action involves conscious manipulation of oneself before an audience or public
A.Dramaturgical
B.Communicative
C.Normative
D.Teleological
Ans:A

54.Exchange processes are the results of efforts by people to realise”
A.Esteem needs
B.Basic Needs
C.Tertiary needs
D.Secondary needs
Ans:B

55.The term Kula Ring of exchange relates to:
A.Frazer
B.Marcel mauss
C.Malinowski
D.Blumer
Ans:C

56.Psychological perspective,behaviourism began from insights derived from observations of an:
A.Event
B.Action
C.Thing
D.Accident
Ans:D

57.-------------Was perhaps the first social scientist to develop the clear concept of self:
A.William james
B.Mead
C.Cooley
D.John Dewey
Ans:A

58.The term sociation was associated with:
A.Linton
B.Simmel
C.Sumner
D.Parson
Ans:B

59.Durkheim’s------------------influenced structural sociology more than interactionism.
A.Solidarity
B.Suigeneris
C.Metamorphosis
D.Social facts
Ans:C

60.Weber advocated the method of verstehen or
A.Acton theory
B.Beauroucracy
C.Authority
D.Sympathetic introspection
Ans:D

61.Which among the following is a human development Index?
A.Literacy
B.Sustainability
C.Submissiveness
D.Change
Ans:A

62.Modernisation is a transition from:
A.Western to modern
B.Traditional to modern
C.Modern to western
D.None of the above
Ans:B

63.Which among the following is not a determinant of population?
A.Mortality
B.Fertility
C.Fecundity
D.Sterility
Ans:C

64.Process of impression management is associated with:
A.Mead
B.Cooley
C.Schutz
D.Goffman
Ans:D

65.Schutz describes the stock of knowledge as the sum of:
A.Typifications
B.Reality
C.Mitwelt
D.Fogwelt
Ans:A

66.Who introduced the word structure in sociology?
A.Levistraus
B.Spencer
C.Nadel
D.Garfinkel
Ans:B

67.---------is a culturally transmitted and linquistically organized stock of interpretive patterns:
A.System world
B.Legitimation crisis
C.Life world
D.None of these
Ans:C

68.In the land system----------is the highest.
A.Kanam
B.Pattam
C.Jenmi
D.Jenmam
Ans:D

69.GDP refers to:
A.Gross Domestic Product
B.Growth and Development Project
C.Growth Declining Product
D.None of the above
Ans:A

70.The protestant ethics is:
A.Attaining salvation
B.Profit maximisation
C.Being professional
D.Helping others
Ans:B

71.Section 133 of Indian Evidence act is corresponding to which section of Crpc.
A.Section 300
B.Section 302
C.Section 304
D.Section 306
Ans:D

72.Under the Land Acquisition act,1894 in case of urgency what is the time limit for taking possession:
A.One week
B.Fifteen days
C.One month
D.Forty five days
Ans:B

73.InShersinghvs state of Punjab supreme court held that:
A.Unjustifiable delay in execution of sentence is violative of Article 21 of the constitution
B.Public hanging is violative of article 21 of the consitution
C.Death sentence is violative of article 21 of the constitution
D.None of the above
Ans:A

74.Contentious jurisdiction of International court of justice means:
A.The individuals may submit their grievances to International court of Justice
B.State parties submit their causes and their grievances to the ICJ and the Jurisdiction of ICJ is essentially consensual
C.The individuals as well as state parties submit their grievances to ICJ
D.None of the above
Ans:B

75.Doctrine of pith and substance is invoked for the purpose of determining the true nature and character of legislation in question.(Atibari Tea vs.State of Assam)who made this abservation?
A.Justice Bhagavati
B.Justice Jeevan Reddy
C.Justice Gajendragadkar
D.Justice Krishna iyer
Ans:C

76.Section 151 cpc deals with:
A.Inherent powers of court
B.Appointment of cost
C.Representative suit
D.Caveat
Ans:A

77.As per the Companies Act,2013 every company shall constitute corporate social responsibility committee Whose Networth exceeds:
A.Above one crore
B.Above 5 crore
C.Above 10 crore
D.None of the above
Ans:A

78.Which of the following statement is correct in bailment?
A.No transfer of possession
B.No transfer of ownership
C.Both transferred
D.None of the above
Ans:B

79.Nilabets Behravs State of Orissa is a land mark judgement regarding:
A.Right to legal aid
B.Medical examination
C.Self incrimination
D.Compensation
Ans:D

80.Which section deals with medical examination of victim?
A.Section 53 A
B.Section 53
C.Section 54
D.Section 164 A Crpc
Ans:D

81.Who is called father of codification?
A.John Austin
B.H.L.A.Hart
C.Jermy Bentham
D.None of the above
Ans:C

82.Ashby vs White is an authoritative procedent stands for:
A.Damnum sine injuria
B.Injuria sine damnum
C.Volenti non fit injuria
D.Respondent superior
Ans:B

83.The number of schedules in the constitution at the time of its formation:
A.Ten
B.Eight
C.Eleven
D.Twelve
Ans:D

84.The sixth Schedule of constitution Contain:
A.Ceiling laws enacted by the State
B.Statute enacted by the Parliament
C.Administration of Tribal areas in State of Assam,meghalaya,Tripura and Mizoram
D.Constitution of Tribe Advisory Council
Ans:C

85.Anglo Norvegian Fisheries case was between
A.Great Britain and Norway
B.U.S.A.and Norway
C.Australia and Norway
D.Canada and Norway
Ans:A

86.Which section of Indian Contract Act defines Fraud?
A.Section 15
B.Section 16
C.Section 17
D.Section 18
Ans:C

87.The minimum number of Workers required to form a trade Union Under the Trade Union Act,1926 is
A.Five
B.Six
C.Seven
D.Nine
Ans:A

88.Under the NDPS Act,1985 preparation to commit an offense is punishable as:
A.Preparation not punishable
B.Same as the offence committed
C.One year punishment
D.Half the punishment for the offence
Ans:D

89.How many orders are contained in code of Civil procedure?
A.51 orders
B.48 orders
C.36 orders
D.73 orders
Ans:A

90.Which section is described under Crpc as provision to meet the exigencies?
A.Section 482
B.Section 439
C.Section 389
D.Section 379
Ans:A

91.Right to silence is an interpretation of:
A.Section 160(2)
B.Section 161(2)
C.Section 161(1)
D.Section 162
Ans:C

92.Eminent domain means:
A.Distribution of public property
B.No mans property
C.The power to take private property for public use by a state
D.None of the above
Ans:C

93.Voyerism dealt under:
A.Section 354 D
B.Section 354 A
C.Section 354 C
D.Section 354 B
Ans:C

94.Collective responsibility is codified in which provision of the constitution
A.Art 73(3)
B.Art 76(3)
C.Art 74(3)
D.Art 75(3)
Ans:D

95.Which law commission report recommended for repeal of section 309?
A.172th report
B.210th report
C.154th report
D.None of the above
Ans:B

96.Who was the dissenting judge in A.D.M.Jabalpur vs.Shukla?
A.Justice chandrachud
B.Justice shukla
C.Justice Bhagwathi
D.Justice Ray
Ans:B

97.Special provision in respect to state of Manipur is embedded in:
A.Article 371 A
B.Article 371 B
C.Article 371 C
D.Article 371 D
Ans:C

98.Section 25 of Transfer of property Act,1882 deals with:
A.Transfer by ostensible owner
B.Conditional transfer
C.Mortgage of immovable property
D.Competency of transfer
Ans:B

99.Where no provision is made by contract between the partners for the duration of their partnership,or for the determination of their partnership,the partnership is
A.Partnership at will
B.Partnership by holding out
C.Particular partnership
D.None of the above
Ans:A

100.Under which provision of Information Technology Act,2000 sending of offensive message an offence:
A.Section 66 A
B.Section 59 A
C.Section 64 B
D.Section 68 B

Ans:A








SOLVED PAPER AND ONLINE EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Ninety-nine percent of the failures come from people who have the habit of making excuses-George Washington Carver

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email