Choose your language

7 August 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

05-08-2018 COMPANY BOARD ASSISTANT


COMPANY/CORPORATION ASSISTANT & ASSISTANT INFORMATION OFFICER
EXAM DATE:05-08-2018

1.Simplify (2.6x0.38x2.50)/0.13x0.19x0.5
A.200
B.100
C.300
D.500
Ans:A


2.The value of
6 raise to 0.75 x 7 raise to 0.75 x(42) raise to 0.25
A.55
B.49
C.46
D.42
Ans:D

3.If the perimeter of a cube is 40 cm,its area is-----------
A.100
B.160
C.150
D.200
Ans:

4.The average of 14,11,8,x,19 is 13.The value of x is
A.52
B.12
C.16
D.13
Ans:D

5.Which is the largest among the following?
¾,5/8,9/13,5/9
A.5/8
B.3/4
C.5/9
D.9/13
Ans:B

6.If Square root of 81=9,then Square root of 0.81+Square root of 0.0081=………….
A.0.99
B.9.9
C.0.099
D.0.0099
Ans:A

7.If a:b=2:3,b:c=4:5,then a:b:c=------------
A.4:3:5
B.2:4:5
C.8:12:15
D.8:10:20
Ans:C

8.If 20% of a number is 140,then 16% of that number is----------
A.120
B.114
C.110
D.112
Ans:D

9.2 raise to a+b=4x8x16,then(a+b) raise to 2=?
A.81
B.64
C.512
D.28
Ans:A

10.If by selling an article for Rupee 360,Ramu gains 20%.Find his cost price.
A.320
B.300
C.310
D.380
Ans:B

11.Cow is related to Calf in the same way as Kangaroo is related to
A.Kit
B.Cub
C.Fawn
D.Joey
Ans:D

12.Find the missing number in the series
5,10,17,-,37,50,65
A.25
B.26
C.27
D.28
Ans:B

13.In a row of boys Manu who is 8th from the left and Siju who is 9th from the right interchange their seats.Now Manu becomes 15th from left.How many boys are there in the row?
A.17
B.22
C.23
D.24
Ans:C

14.Code for GATE is ETAG,then the code for SLATE will be
A.ETALS
B.EALST
C.ESLAT
D.EATSL
Ans:A

15.Arjun walks 2 kms northwards and then he turns right and move 3 kms.He again turns right and goes 2 kms and turns his left and starts walking straight.In which direction he is walking now?
A.South
B.East
C.North
D.None of these
Ans:B

16.Raj can do a piece of work in 5 hours.Hari and Siva can do it in 3 hours.Raj and Siva can do it in 4 hours.How long will Hari take to do it?
A.6 hours
B.4 hours
C.3 hours
D.5 hours
Ans:B

17.How many words can be formed from’INDEPENDENCE’without changing the order of letters and using each letter only once?
A.5
B.3
C.6
D.2
Ans:

18.Pointing to a woman a man said”Her father is the only son of my father.”How is the man related to the woman?
A.Son
B.Father
C.Brother
D.Grandfather
Ans:B

19.The average of seven consecutive numbers is 26.The largest among these is
A.30
B.27
C.29
D.28
Ans:C

20.Rekha is taller than Asha.Deepa is as tall as Priti.Supriya is shorter than Veena.Sita is taller than Asha.Veena is shorter than Deepa.Who is the shortest?
A.Asha
B.Veena
C.Supriya
D.Deepa
Ans:

21.Which of the following diseases is not a bacterial disease?
A.Tuberculosis
B.Tetanus
C.Chicken-pox
D.Anthrax
Ans:

22.The part of brain which help the body balance.
A.Cerebrum
B.Cerebellum
C.Thalamus
D.Medulla oblongata
Ans:B

23.”Calcium hydroxide”is the chemical name of
A.Caustic soda
B.Caustic potash
C.Milk of lime
D.Milk of Magnesia
Ans:C

24.Iodine is used to detect which of the following constituents of food?
A.Starch
B.Glucose
C.Fats
D.Protein
Ans:A

25.Who discovered Pencillin in 1928?
A.Edward Jenner
B.Alexander Fleming
C.Gregor Mendel
D.Louis Pasteur
Ans:B

26.Which is the lightest metal?
A.Calcium
B.Barium
C.Lithium
D.Sodium
Ans:C

27.The instrument which converts sound to electric signal is
A.Loud speaker
B.Stethoscope
C.Megaphone
D.Microphone
Ans:D

28.The non-metal which is liquid state at atmospheric temperature.
A.Bromine
B.Mercury
C.Galium
D.Cesium
Ans:A

29.Which of the following instruments is used for measuring atmospheric pressure?
A.Thermometer
B.Barometer
C.Sonometer
D.Spectrometer
Ans:B

30.The nitrogen base which is not present in DNA is
A.Adenine
B.Thymine
C.Guanine
D.Uracil
Ans:D

31.Which of the following harbour in Indian Ocean has recently been transferred to China by Sri Lanka?
A.Humben Thotta
B.Trincomalee
C.Galle
D.Beruvala
Ans:A

32.Who is the new Chairman of National Scheduled Tribes Commission?
A.Vikas Swaroop
B.Nandakumar Sai
C.Sandeep Jajodiya
D.Vikram Lilmaye
Ans:B

33.Who is the new President of Liberia?
A.Nana Akufo Ado
B.Sheik Rafeeque Muhammed
C.Susan Keefal
D.George Weah
Ans:D

34.The new Asia Cup Women Hockey Champion?
A.China
B.Japan
C.India
D.Pakistan
Ans:C

35.Who among the following is recently appointed as the goodwill ambassador of UNICEF?
A.Christian Davis
B.Lilly Singh
C.Seema Varma
D.Musun-Al-Mellahan
Ans:B

36.The winner of the Dada Saheb Phalke Award 2016?
A.Raj Kumar
B.K.Vishwanath
C.Kamal Hassan
D.Amitabh Bachchan
Ans:B

37.Who is the Miss Universe of 2017?
A.Karen Ebasca
B.Manushi Chillar
C.Demi Le Nel Peters
D.Priyanka Chopra
Ans:C

38.The first underwater rail tunnel in India is constructed under which river?
A.Hugli
B.Mahanadi
C.Narmada
D.Yamuna
Ans:A

39.Who is the author of the book,”The Quest For  A World Without Hunger”?
A.Amartya Sen
B.Dr.M.S.Swaminathan
C.Salman Rushdie
D.Arundhati Roy
Ans:B

40.The winner of Nobel Prize for Economics in 2017
A.Bari Barish
B.Kasuvo Ishiguro
C.Jokim Frank
D.Richard Thailor
Ans:D

41.Who is the founder of Atmavidya Sangham?
A.Vagbhadanandan
B.Brahmananda Siva Yogi
C.Dharma Dheeran
D.Sree Narayana Guru
Ans:A

42.The women activist who is popularly known as the Jhansi Rani of Travancore
A.A.V.Kuttimalu Amma
B.Akkamma Cheriyan
C.Rosamma Punnus
D.Anna Chandi
Ans:B

43.Who among the following is known as Kerala Vyasan?
A.Vallathol.Narayana Menon
B.Kerala Varma Valiakoyi Thampuran
C.Vennikkulam Gopala Kurupu
D.Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran
Ans:D

44.Who among the following was the volunteer Captain of Guruvayoor Satyagraha?
A.Mannathu Padmanabhan
B.A.K.Gopalan
C.K.Kelappan
D.T.K.Madhavan
Ans:B

45.Who started the newspaper the Al-Ameen in 1924?
A.Vakkom Abdul Khadar Maulavi
B.Thangal Kunju Musliyr
C.Yakkub Hazan
D.Muhammad Abdul Rahman Sahib
Ans:D

46.First Digital State of India
A.Madhya Pradesh
B.Gujarat
C.Bengal
D.Kerala
Ans:D

47.Uri Dam is constructed across the river
A.Jhelum
B.Chenab
C.Ravi
D.Beas
Ans:A

48.Government of India decided to demonetize Rupee 500 and 1000 Currency notes with effect from
A.5th November,2016
B.8th November,2016
C.5th December,2016
D.8th December,2016
Ans:B

49.Who is regarded as the official historian of Indian National Congress?
A.J.B.Kripalani
B.Sardar Vallabhbhai Patel
C.Pattabhi Sitharamayya
D.Gopala Krishna Gokhale
Ans:C

50.Who was the Governor General of India during the Revolt of 1857?
A.Lord Canning
B.Lord Rippon
C.Lord Dalhousie
D.Lord Curzon
Ans:A

51.The Indian Struggle is the autobiography of
A.C.R.Das
B.Chandrasekhar Azad
C.Bipin Chandra Pal
D.Subhash Chandra Bose
Ans:D

52.The President of India who announced the Emergency of 1975
A.V.V.Giri
B.Dr.Zakir Hussain
C.Fakhruddin Ali Ahmed
D.Neelam Sanjeeva Reddy
Ans:C

53.The Supreme Court of India was started functioning from
A.1950 January 26
B.1950 January 28
C.1951 January 26
D.1951 January 28
Ans:B

54.Who founded the East India Association?
A.Gopala Krishna Gokhale
B.Aurobindo Ghosh
C.Surendranath Bannerjee
D.Dadabhai Naoroji
Ans:D

55.Founder of Arya Samaj
A.Raja Rammohan Roy
B.Swami Vivekananda
C.Swami Dayananda Saraswati
D.Kesab Chandra Sen
Ans:C

56.Pathiramanal Island is situated in
A.Ashtamudi Lake
B.Vembanad Lake
C.Kodungalloor Lake
D.Sasthamkotta Lake
Ans:B

57.The district Malappuram was formed in
A.1956
B.1957
C.1969
D.1972
Ans:C

58.Veenapoovu of Kumaranasan was first published in the Newspaper
A.Malayali
B.Mithavadi
C.Vivekodayam
D.Swadesabhimani
Ans:B

59.Who among the following Malayalees got Padmavibhooshan in 2017?
A.Parassala B.Ponnammal
B.K.J.Yesudas
C.Akkitham Achyuthan Nambudiri
D.Chemancheri Kuniraman Nair
Ans:B

60.Who among the following was the first Chief Justice of the High Court of Kerala?
A.Justice P.Govinda Menon
B.Justice Anna Chandi
C.Justice K.Sankaran
D.Justice K.T.Koshi
Ans:D

61.The Chairman of the Parliamentary Consultative Committee which recommended that panchayats be conferred a constitutional status
A.Balwant Rai Mehta
B.Ashok Mehta
C.Dr.L.M.Singhvi
D.P.K.Thungan
Ans:C

62.Which amendment added the Ninth Schedule to the Constitution?
A.The First Amendment
B.The Third Amendment
C.The Seventh Amendment
D.Then Ninth Amendment
Ans:A

63.Instant Triple Talaq is now unconstitutional due to
A.The Supreme Court Judgement in Shah Bano Case
B.The Supreme Court Judgement in Shayara Bano Case
C.The passing of the Muslim Women Bill in Lok Sabha
D.All of the above
Ans:D

64.In which year the Prevention of Terrorism Act(POTA)was enacted in India?
A.1967
B.1985
C.1995
D.2002
Ans:D

65.The Vice-President
A.Can be a member of either House of Parliament or a member of any State Legislature
B.Cannot be a member of either House of Parliament or a member of any State Legislature
C.Can be a member of House of Parliament but cannot be a member of  any State Legislature
D.Cannot be a member of House of Parliament but can be a member of any State Legislature
Ans:B

66.The Ninety-Ninth Constitutional Amendment Act
A.Provides for the formation of a National Judicial Appointments Commission.
B.Provides Right to Education until the age of fourteen
C.Implements Goods and Services Tax Act
D.Enable the Parliament to dilute Fundamental Rights.
Ans:A

67.The Election Commission of India was formed on
A.15th August,1948
B.26th November,1949
C.25th January,1950
D.26th January,1951
Ans:C

68.The Prime Minister who led the first minority government in India
A.Indira Gandhi
B.A.B.Vajpayee
C.Deva Gowda
D.V.P.Singh
Ans:D

69.The landmark case in which the Supreme Court upholds Right to Privacy as a Fundamental Right
A.K.S.Puttaswamy Vs Union of India
B.Kesavananda Bharathi Vs State of Kerala
C.Maneka Gandhi Vs Union of India
D.Prashant Bhushan Vs Union of India
Ans:A

70.The Sachar Committee is related to which of the following?
A.Equal opportunities
B.Centre-State relations
C.Freedom of Press
D.Electoral reforms
Ans:A

71.Fill in the blank spaces with suitable articles:”--------Rajdhani is one of -------grandest trains in India.”
A.a,a
B.a,the
C.the,the
D.the,a
Ans:C

72.What is the term used to describe a group of fish?
A.School
B.Covey
C.Mob
D.Battalion
Ans:A

73.Fill in the blank space with a suitable answer from those given below:”Either my shoes or your coat……..always on the floor.”
A.Are
B.Is
C.Be
D.Were
Ans:A

74.Identify the correct spelling from those given below:
A.Symmetery
B.Symmetry
C.Symetry
D.Symetery
Ans:B

75.Fill in the blank space with the correct pharasal verb:”When the bomb-----------everyone ran helter skelter.”
A.Put off
B.Fall out
C.Went off
D.Sorted out
Ans:C

76.Identify the antonym of the underlined word:”The young gallant,Lochinvar rode in on his steed”.
A.Coward
B.Diffident
C.Handsome
D.Bold
Ans:A

77.Substitute one word for the underlined phrase:He joined the College to study the branch of science that deals with the study of heavenly bodies.
A.Anthropology
B.Astrology
C.Archaelogy
D.Astronomy
Ans:D

78.Complete the proverb:”An idle mind is the----------“
A.Abode of Gods
B.Devil’s workshop
C.Route to failure
D.Route to success
Ans:B

79.Arrange the following words and phrases in the proper sequence to create a meaningful sentence:
1.Plenty
2.There are
3.Of fish
4.In the river
A.2,1,3,4
B.1,3,2,4
C.2,3,4,1
D.1,2,3,4
Ans:A

80.Fill in the blank with the correct tense form:”John and his friend-----------for ten minutes.”
A.Is gossiping
B.Has been gossiping
C.Are gossiping
D.Have been gossiping
Ans:D


91.The program that montiors users activity on internet and transmit that information in background to somewhere else is termed as:
A.Spyware
B.Adware
C.Malware
D.Firmware
Ans:A

92.The process of recovering deleted and damaged files from criminal’s computers comes under:
A.Computer Animation
B.Computer Graphics
C.Computer Forensics
D.Computer Organisation
Ans:C

93.HTML is an acronym for
A.Hyper Text Machine Language
B.Hyper Transfer Machine Language
C.Hyper Text Markup Language
D.Hyper Transfer Markup Language
Ans:C

94.The brain of a Computer System is
A.Arithmetic and Logic Unit
B.Central Processing Unit
C.Peripheral Devices
D.Control Unit
Ans:B

95.An input device that interprets pencil/pen marks on paper media is
A.Optical Mark Reader
B.Puch card Reader
C.Optical Scanners
D.Plotters
Ans:A

96.The term phishing is
A.An attempt for unauthorized access to a user’s system by pretending to be the user.
B.An attempt to obtain sensitive information from the computer system
C.The process of sending same message to large number of internet users
D.None of the above
Ans:B

97.IT Act in India was amended in
A.2004
B.2006
C.2011
D.2008
Ans:D

98.”url”stands for
A.Uniform Resource Locator
B.Universe Reform Locator
C.Uniform Reform Locator
D.Universe Resource Locator
Ans:A

99.Which of the following programming language is classified as low level language?
A.COBOL
B.FORTRAN
C.JAVA
D.MASM
Ans:D

100.DES Stands for
A.Digital Evaluation System
B.Digital Encryption System
C.Digital Encryption Standard
D.Digital Evaluation Standard

Ans:









SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Invest the first hour of the day,the 'Golden hour',in yourself-Brian Tracy

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email