Choose your language

28 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

23-01-2019 ASSISTANT RESEARCH OFFICER CHEMISTRY ONLINE EXAM


ASSISTANT RESEARCH OFFICER (CHEMISTRY) ONLINE EXAM
AYURVEDA MEDICAL EDUCATION
DRUGS STANDARDISATION UNIT
EXAM DATE:23-01-2019
*You get free practice please send message your email id to our facebook page before like and share our facebook page.
1.The Socio-religious organisation ‘The Prarthana Samaj’was founded by
A.M.G.Ranade
B.Keshab Chandra Sen
C.Raja Ram Mohan Roy
D.Swami Dayananda Saraswati
Ans:A

2.Swami Vivekananda attended the Parliament of religious held at Chicago in--------------
A.1880
B.1815
C.1890
D.1893
Ans:D

3.Indian National Congress Annual Session in 1905 held at Benares was presided by
A.Mrs.Annie Besant
B.Pandit B.N.Dhar
C.Gopala Krishna Gokhale
D.R.C.Dutt
Ans:C

4.The Newspapers Mahratta and Keseri were published by
A.Tilak
B.S.Subramanian Iyer
C.Annie Besant
D.Birendra Ghosh
Ans:A

5.Hindustan Socialist Republican Association(HSRA) was founded under the leadership of-------
A.Shyamji Krishna Varma
B.Khudiram Bose
C.V.D.Savar
D.Chandra Shekhar Azad
Ans:D

6.The Asiatic Society of Bengal was founded by
A.David Hare
B.Sir.Willaim Jones
C.Macaulay
D.Sir.Charles Wood
Ans:B

7.Jalian Wala Bagh tragedy occurred in
A.1922
B.1918
C.1925
D.1919
Ans:D

8.The Karakoram Mountain range is situated in the state of
A.Rajasthan
B.Gujarat
C.Jammu and Kashmir
D.Orissa
Ans:C

9.Which of the following countries share the largest border length with India?
A.China
B.Bangladesh
C.Nepal
D.Sreelanka
Ans:B

10.The famous hill station ‘Kodai Kanal’lies in----------
A.Western Ghats
B.Palani hills
C.Nilgiri hills
D.Cardamom hills
Ans:B


11.The film”Ayya Vazhi” is based on the life of
A.Ayyankali
B.Kumara Guru
C.Ayya Vaikundar
D.Sree Narayana Guru
Ans:C

12.The book Jathi Kummi was written by
A.Dr.Palpu
B.Mannathu Padmanabhan
C.Pandit Kuruppan
D.Ayya Vaikundar
Ans:C

13.SNDP Yogam was founded in
A.1903
B.1905
C.1915
D.1935
Ans:A

14.The Social reformer Kunjan Pillai is known as
A.Mannathu Padmanabhan
B.Chattampi Swamikal
C.V.T.Bhattathirippad
D.Ayya Vaikundar
Ans:B

15.Who is known as ‘The father of Muslim renaissance?
A.Chalilkathu Kunjahammad Haji
B.Vaikom Abdul Khadar Moulavi
C.Abdulla Musaliyar
D.Hamadani Tangal
Ans:B

16.Who is appointed as the new chairman of ISRO?
A.K.Radhakrishnan
B.G.Madhavan Nair
C.A.S.Kiran Kumar
D.Dr.K.Sivan
Ans:D

17.The film that received the Oscar Academy Award for the best film in 2018?
A.The Shape of Water
B.Get out
C.Call me by your name
D.Darkest hour
Ans:A

18.Which country won Sultan Azlan Shah Cup 2018?
A.The Shape of Water
B.Get out
C.Call me by your name
D.Darkest hour
Ans:A

19.Who was awarded the Sarswati Samman of  2017?
A.Harivansh Rai Bachan
B.Ramakanta Rath
C.Sitanshu Yashas Chandra
D.Vijay Tendulkar
Ans:C

20.India-France joined navel exercice is called
A.Varuna Exercise
B.Malabar Exercise
C.Indra
D.Sinbex
Ans:A


21.How many significant figures are present in the number 0.0025?
A.5
B.4
C.2
D.6
Ans:C

22.The expansion of DSC is
A.Differential Scanning Calorimetry
B.Differential Scanning Coulometry
C.Differential Spinning Calorimetry
D.Differential Spinning Coulometry
Ans:A

23.The property measured in TGA is
A.Change in weight
B.Rate of change in weight
C.Heat evolved or absorbed
D.Change in temperature
Ans:A

24.In Freundlich Adsorption Isotherm the value of 1/n is
A.1 in case of physical adsorption
B.1 in case of chemical adsorption
C.Between 0 and 1 in all cases
D.Between 0 and 2 in all cases
Ans:C

25.If ‘((x)/(m))’ is the mass of adsorbate per unit mass of adsorbent.’p’is the pressure of adsorbate gas and ‘a’ and ‘b’ are constants,which of the following represents “Langmuir”adsorption isotherm?
A.’log((x)/(m))=log((a)/(b))+(1)/(a)logp’
B.’(x)/(m)=(b)/(a)+(1)/(ap)’
C.’(x)/(m)=(1+bp)/(ap)’
D.’(1)/((x/m))=(b)/(a)+(1)/(ap)’
Ans:D

26.Both NMR and NQR spectra are absent in
A.Microwave
B.Radio frequency
C.X-ray
D.UV-visible
Ans:B

27.The molecule which is IR inactive but Raman active is
A.’ ”N_2” ’
B.’ ”HCl” ’
C.’ “SO_2” ‘
D.Protein
Ans:A

28.The ESR of Naphthalene radical anion consists of
A.15 lines
B.25 lines
C.30 lines
D.40 lines
Ans:B

29.Which of the compound I and II is expected to have a lower-C=0 stretching frequency?
Fig.
A:-1
B.II
C.I and II
D.Cannot be predicted
Ans:B

30.What is the main factor on which chemical shift depends in Mossbauer spectrum?
A.Electron density
B.Transition energy
C.Intensity of light
D.All of these
Ans:A


31.The confinement in a Quantum wire is
A.0 D
B.2 D
C.1 D
D.3 D
Ans:B

32.The expansion of ‘SPR’is
A.Surface Plasmon Resonance
B.Surface Proton Resonance
C.Structural Plasmon Resonance
D.Structural Proton Resonance
Ans:A

33.Quantum dots are
A.1 dimensional
B.0 dimensional
C.3 dimensional
D.2 dimensional
Ans:B

34.Dip-Pen nanolithography works with the help of
A.TEM
B.SEM
C.AFM
D.EDAX
Ans:C

35.The chemical bonds of carbon nanotube is composed of
A.’ “sp” ‘ bonds
B.’ “sp^2” ‘bonds
C.’ “sp^3” ‘ bonds
D.None of these
Ans:B

36.The polar groups in cation-exchange resins are
A.Acidic
B.Basic
C.Neutral
D.None of these
Ans:A

37.In Chromatography ‘R_f’ value
A.’(text{Distance moved by the solute})/(text {Distance moved by the solvent})’
B.’(text{Distance moved by the solvent})/(text{Distance moved by the solute})’
C.’(text{Distance moved by the solute})/(text{Distance moved by the solution})’
D.’(text{Distance moved by the solution})/(text{Distance moved by the solute})’
Ans:A

38.In which of the following techniques the mobile phase is a gas?
A.HPLC
B.GC
C.TLC
D.Ion-Exchange Chromatography
Ans:B

39.The shape of weak acid X strong base titration is
A.fig.
B.fig.
C.fig.
D.fig.
Ans:A

40.The process of recovery of the constituents from the chromatogram is called
A.Dilution
B.Ellution
C.Eluent
D.Recoveration
Ans:B

41.Iron-sulphur clusters in biological systems are involved in
A.Proton transfer
B.Atom transfer
C.Group transfer
D.Electron transfer
Ans:D

42.The metal present in carbonic anhydrase is
A.Mn
B.Zn
C.Mg
D.Cu
Ans:B

43.What is not true about Ferredoxins?
A.Involved in oxidation of ‘’’”{NH_3}”’
B.Generate ‘”{H_2}”’ from acid solution
C.Reduction potential is from 0 to +0.5 V
D.It is Fe-S protein
Ans:C

44.Cytochromes acts as
A.Two electron transfer agents
B.One electron transfer agents
C.Multi electron transfer agents
D.None of these
Ans:B

45.Nitrogenase contains
A.Fe,Mo
B.Mg,Fe
C.Fe,Zn
D.Fe,Cu
Ans:A

46.Fig.is an example for
A.Crown ether
B.Calixarenes
C.Catenene
D.Rotaxanes
Ans:A

47.The interior of beta-cyclodextrin is
A.Hydrophobic
B.Hydroopilic
C.Hydrophobic and hydrophilic
D.None of these
Ans:B

48.y-cyclodextrin(y-CD) contains
A.Eight glucose units
B.Seven glucose units
C.Six glucose units
D.Five glucose units
Ans:A

49.Calixarenes are synthetic compounds which are made by cyclooligomerization of
A.Amines
B.Phenols
C.Ketones
D.Amides
Ans:B

50.Macromolecules which are made up of two or more rings held together as links in a chain are called
A.Catenanes
B.Rotaxanes
C.Cyclodextrins
D.Calixarenes
Ans:B

51.Fig.
A.Chemoselective
B.Regloselective
C.Enantioselective
D.Diastereoselective
Ans:A

52.’Zeolites’is a broad term used to describe a family of minerals called
A.Trisilicates
B.Pentasilicates
C.Tetrasilicates
D.Tectosilicates
Ans:D

53.”Clayan”is a non-metallic oxidative green reagent composed of
A.Clay Supported Ammonium Nitrate
B.Clay Supported Aluminium Nitrate
C.Clay Supported Ammonium Nitrite
D.Clay Supported Aluminium Nitrite
Ans:A

54.The phosphorescence is due to the transition from
A.Singlet->Singlet
B.Singlet->Triplet
C.Triplet->Singlet
D.Triplet->Triplet
Ans:C

55.The quantum yield of photochemical chlorination of methane is
A.<1
B.1
C.>1
D.0
Ans:C

56.The potential for a hydrogen electrode of pH=10 is-------------
A.0.00V
B.0.591 V
C.+0.0591 V
D.-0.0591 V
Ans:D

57.Given ‘ “E^0” ‘ for half cell reactions ‘”E^0_{Zn^{2+}/Zn}”=-0.7618’ ‘”{Vs SHE}” ‘
‘ “E^0_{Hg_2Cl_2/Hg}”=-0.2680’ ‘ “{Vs SHE}” ‘ for the reaction
‘ “ text{Zn+Hg_2Cl_2} ‘->’ text{Zn^{2+}+2 Hg+2Cl^-“
A.(-0.2680+0.7618) V
B.(0.7680 V+0.2680) V
C.(-0.7618 V+0.2680) V
D.(-0.7618 V-0.2680) V
Ans:B

58.Titration curve if a strong base is titrated with strong acid
A.fig
B.fig
C.fig
D.fig
Ans:C

59.Saturated solution if ‘ “ KNO_3” ‘ is used to make ‘Salt bridge’ becomes
A.Velocity of ‘ “K^+” ‘ is greater than that of ‘ “NO ^-3” ‘
B.Velocity of  ‘ “NO^-3”’is greater than that of ‘ “K^+” ‘
C.Velocity of ‘ “K^+”’ and ‘”No^-3”’ are nearly the same’’
D.’”KNO_3”’ is highly soluble in water
Ans:C

60.Which of the following decreases with increase in concentration?
A.Conductance
B.Specific conductance
C.Equivalent conductance
D.Molar conductance
Ans:B

61.Phosphofructokinase 2,a bifunctional enzyme can regulate glycolytic pathway.Which of the following statement is correct regarding this enzyme?
I.Kinase activity is active in their phosphorylated form
II.Kinase activity is active in their dephosphorylated form
III.Phosphatase activity is active in their phosphorylated form
IV.Phosphatase activity is active in their dephosphorylated form
A.I & III
B.I & IV
C.II & III
D.II & IV
Ans:C

62.Aspartate transcabamoylase is an example of allosteric enzyme and it contains 6 regulatory and 6 catalytic subunits. Which of the following is correct about his enzyme?
I.ATP is an allosteric activator of this enzyme
II.ATP is an allosteric inhibitor of this enzyme
III.The subunit composition of ATCase is ‘”3C_22R_3”’
IV.The subunit composition of ATCase is ‘”2C_33R_2”’
A.I and III
B.I and IV
C.II and III
D.II and IV
Ans:B

63.Gluconeogenesis pathway can produce glucose from noncarbohydrate precursors.This pathway occurs in which of the following sub cellular compartment/s?
A.Cytosol
B.Cytosol and mitochondria
C.Cytosol and endoplasmic reticulum
D.Cytosol,mitochondria and endoplasmic reticulum
Ans:D

64.Thymidylate synthase catalyse the conversion of dUMP to dTMP,which of the following donate the methyl group?
A.Methyl THF
B.Methylene THF
C.Formyl THF
D.SAM
Ans:B

65.Suppose the number of carbon rings in an ‘”F_0/F_1”’ATP synthase is 12.Then the value of P/O ratio for NADH, ‘ “H^+”’ and ‘”FADH_2”’ respectively are
A.2 and 1.2
B.2.5 and 1.5
C.3 and 2
D.1.5 and 2.5
Ans:A

66.Beta oxidation of a 20C saturated fatty acid to ‘”CO_2”’ generate which of the following number of reductants?
A.8 NADH,’ “H^+”’ and 8 ‘ “FADH_2”’
B.9 NADH,’ ”H^+” ’ and 9 ‘ ”FADH_2” ’
C.10 NADH,’ “H^+” ’and 10 ‘ ”FADH_2” ’
D.7 NADH,’ ”H^+” ’ and 7 ‘ ”FADH_2” ’
Ans:B

67.Mixed inhibition and non-competitive inhibition are of two types of reversible inhibition.Which of the following is correct related to these inhibitions?
A.In both mixed inhibition and non-competitive inhibition’”V_m_a_x”’decreases and Km increases
B.In mixed inhibition ‘”V_m_a_x”’ decreases and Km increases,in non-competitve inhibition ‘”V_m_a_x”’decreases and Km unchanged
C.In both mixed inhibition and non-competitive inhibition ‘”V_m_a_x”’ and Km decreases
D.In mixed inhibition’”V_m_a­_x”’ decreases and Km decreases,in non-competitive inhibition ‘”V_m_a_x”’ decreases and Km increases
Ans:B

68.Which of the following RNA molecule is NOT a ribozyme?
A.28S rRNA
B.5S rRNA
C.RNA part of Rnase P
D.Hammer head RNA
Ans:B

69.Carbonic anhydrase enzyme catalyse the production of carbonic acid from water and ‘”CO_2”’.Which of the following is correct related to this enzyme?
A.Carbonic anhydrase decreases the ‘ “pK_a” ‘ value of water
B.Carbonic anhydrase increases the ‘ “pK_a” ‘ value of water
C.’ “K^+” ‘ is the cofactor of carbonic anhydrase
D.’ “Ca^2^+” ‘ is the cofactor of carbonic anhydrase
Ans:A

70.Which of the following is the ratio of phospholipid:sphingomyelin:cholesterol in a normal eukaryotic cell plasma membrane?
A.1:1:1
B.1.5:0.5:1
C.0.5:1.5:1
D.1:0.5:1.5
Ans:B

71.The absorption of ultraviolet(UV) light (the absorbance at 280 nm) is often used as a measure of protein concentration.The R-groups of which amino acids contribute most to absorption of 280 nm light?
A.Ser,Thr,Cys
B.Lys,Arg,His
C.Trp,Tyr,Phe
D.Ser,Ala,Glu
Ans:C

72.In a eukaryotic cell plasma membrane,different phospholipid preferentially localized to either cytosolic side or exoplasmic side. Which of the following is the correct orientation of phospholipids like phosphatidyl choline and phosphatidyl inositol in cytosolic and exoplasmic side?
A.Both are cytosolic
B.Both are exoplasmic
C.Phosphatidyl choline is localized to cytosolic and phosphatidyl inositol is localized to exoplasmic
D.Phosphatidyl inositol is localized to cytosolic and phosphatidyl choline is localized to exoplasmic
Ans:D

73.Which of the following cyclin is responsible to activate CDK4 and CDK6 to pass the cell cycle from G1 phase?
A.Cyclin A
B.Cyclin B
C.Cyclin D
D.Cyclin E
Ans:C

74.Which of the following transposons is an example of non autonomous transposon?
A.Ac elements in maize
B.Ds elements in maize
C.P elements in drosophila
D.IS elements in bacteria
Ans:B

75.’ “Na^+/K^+” ‘ pump utilize ATP hydrolysis to pump ‘3 “Na^+”’ to the extracellular side and 2 ‘ “K^+” ‘ to the intracellular side and generate an electric potential to the cell.This pump belong to
A.F type pump
B.V type pump
C.P type pump
D.ABC type pump
Ans:C

76.Which monomeric G proteins are involved in the formation of filopodium,lamellipodium and stress fibers?
A.Filopodium-cdc42,Lamellipodium-Rac,Stress fibers-Rho
B.Filopodium-Rac,Lamellipodium-cdc42,Stress fibers-Rho
C.Filopodium-Rho,Lamellipodium-Rac,Stress fibers-cdc42
D.None of the above
Ans:A

77.Apoptosis(programmed cell death)executed by the action of caspase enzyme in intrinsic and extrinsic pathway of apoptosis. Which of the following caspase is involved in intrinsic pathway of apoptosis?
A.Proteolytic cleavage of procaspase to caspase 9
B.Dimerisation of procaspase to caspase 9
C.Proteolytic cleavage of procaspase to caspase 8
D.Dimerisation of procaspase to caspase 8
Ans:B

78.Which of the following ligand and receptor correctly matches?
A.Epinephrine-(i) HER(RTK)
B.EGF-(ii)Frizzled
C.Bacteria-(iii)GPCR
D.Wnt-(iv)TLR
A.A-iii,B-i,C-iv,D-ii
B.A-ii,B-iii,C-iv,D-i
C.A-iii,B-iv,C-i,D-ii
D.A-iv,B-i,C-iii,D-ii
Ans:A

79.Replication in both prokaryotes and eukaryotes occur only in 5’ ->3’ direction.Which of the following reason for that?
A.Primer addition is not possible
B.Okazaki fragments not possible
C.Leading strand synthesis is not possible
D.Proofreading is not possible
Ans:D

80.Which of the following protein are involved in the development of dorsal side of the embryo?
A.Decapentaplegic and tolloid
B.Dorsal and fgf 8
C.Bicoid and hunchback
D.Nanos and Caudal
Ans:D

81.Which of the following photosystem locate in the appressed(stalked) portion of thylakoid membrane?
A.Photosystem I
B.Photosystem II
C.Cyt bf complex
D.Light harvesting complex I
Ans:B

82.Which of the following RNA polymerase is involved in the synthesis of RNA part of ‘ “U_6” ‘ spliceosome?
A.RNA polymerase I
B.RNA polymerase II
C.RNA polymerase III
D.RNA polymerase IV
Ans:C

83.Plant secondary metabolite flavonoids are derived from the amino acid phenylalanine.Which of the following is the precursor of flvaonoids synthesizing pathway?
A.Chorismate
B.Enol pyruvate shikimate pathway
C.Prephenate
D.Chalcone
Ans:D

84.Which of the following amino acid use a single codon for the translation of proteins in humans?
A.Alanine
B.Histidine
C.Valine
D.Tryptophan
Ans:D

85.Which of the following secondary metabolite is used as an anticancer drug derived from the bark of Yew trees?
A.Camptothecin
B.Taxol
C.Cochicine
D.Vincristine
Ans:B

86.Which of the following plant hormone is responsible for the formation of quiescent centre in root apical meristem?
A.Auxin
B.Cytokinir
C.Gibberlin
D.Ethylene
Ans:A

87.Which of the following operon use its regulatory gene product as a transcriptional activator and repressor?
A.Lac operon
B.Galactose operon
C.Arabinose operon
D.Tryptophan operon
Ans:C

88.Which of the following compound is elevated in response to plant experience a water stress?
A.Myoinositol
B.Galactinol
C.Raffinose
D.Proline betaine
Ans:D

89.Which of the following repair system use blue light energy to correct the errors?
A.Direct repair
B.Nucleotide excision repair
C.Mismatch repair
D.Recombination repair
Ans:A

90.Glycoproteins
A.Contains oligosaccharides linked to the side chain of lysine or histidine residues
B.Contain oligosaccharides linked to the side chain of asparagine,serine,or threonine residues
C.Bind to liver cell-surface receptors that recognize sialic acid residues
D.Are mostly cytoplasmic proteins
Ans:B

91.Which of the following is an example of a restriction site that shows two-fold rotational symmetry?
A.ATTA
B.ATAATA
C.ATAT
D.ATTTTA
Ans:C

92.A deficiency in which of the following amino acids will result in the negative nitrogen balance,even though the diet may contain a large amount of protein
A.Alanine
B.Serine
C.Glutamate
D.Tryptophan
Ans:D

93.Which of the following binding interactions is likely to be the most important initial interaction when a drug enters a binding site?
A.Van der Waals interactions
B.Hydrogen bond
C.Ionic
D.Induced dipole-dipole interactions
Ans:C

94.During photosynthesis,which of the followings acts as a reservoir for hydrogen ions?
A.Cristae
B.Stroma
C.Thylakoid space
D.Matrix
Ans:C

95.Maple syrup urine disease is a deficiency of which amino acid degradative pathway?
A.Tyrosine
B.Leucine
C.Tryptophan
D.Arginine
Ans:B

96.The light microscope that is often used to view internal structures of living cells without staining is
A.Dark-field microscope
B.Bright-field microscope
C.Fluorescence microscope
D.Phase-contrast microscope
Ans:D

97.You wish to prepare a 10 Meu M solution of a protein of molecular weight 10,000. Which of the following statement is most incorrect?
A.Weigh out 10 mg and dissolve it in 100 ml of solution
B.Weigh out 0.1 g and dissolve it in 1 litre of solution
C.Weigh out  mg and dissolve it in 5 ml solution,then dilute this solution tenfold
D.Weigh out 0.02 g and dissolve it in 20 ml of solution,then dilute this solution 2 fold
Ans:D

98.Which of the following medium is used to select the heterokaryon hybridoma cell in hybridoma technology?
A.Hydroxy urea,aminopterine,thymidine
B.Hypoxanthine,acetaminophen,thymidine
C.Hypoxanthine,aminopterine,thiourea
D.Hypoxanthine,aminopterine,thymidine
Ans:D

99.An example of inactivated exotoxin
A.Cholera vacccine
B.Rabies vaccine
C.Hepatitis B vaccine
D.Rubella vaccine
Ans:C

100.Polyacrylamide and agarose gel electrophoresis separate nucleic acids based primarily on their
A.Length
B.Ratio of mass/charge
C.(G+C)/(A+T) content
D.Organismal origin
Ans:A





SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. You must have long term goals to keep you from being frustrated by short term failures.-Charles.C.Noble

    ReplyDelete

Hello friends,
Hi,thanks for recommending us!!We're glad you had a great experience.............www.examchoices.in!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax{One Hundred Rupees+Tax} only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email