Choose your language

2 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

30-01-2019 ASSISTANT TO THE PHARMACOGNOSY OFFICER AYURVEDA MEDICAL EDUCATION


ASSISTANT TO THE PHARMACOGNOSY OFFICER
AYURVEDA MEDICAL EDUCATION
EXAM DATE:30-01-2019
*You get free practice please send message your email id to our facebook page before like and share our facebook page.
1.The famous hill station ‘Kodaikanal’lies in
A.Nilgiri hills
B.Palani hills
C.Javadi hills
D.Cardamom hills
Ans:B

2.The year which Indian Postal department published stamp of Chattambi Swamikal
A.30 April 2014
B.30 May 2014
C.30 March 2014
D.30 June 2014
Ans:A

3.Advaitha Ashramam at Aluva was established in the year
A.1911
B.1912
C.1914
D.1913
Ans:D

4.Who is the first Indian cricketer to hit 300 sixes in T20 matches across all tournaments?
A.Rohit Sharma
B.Virat Kholi
C.MS Dhoni
D.Suresh Raina
Ans:A

5.The 14 major Indian banks were nationalised during which five-year plan?
A.First
B.Fourth
C.Second
D.Third
Ans:B

6.Asia’s largest arch dam ‘Idukki’is located in which district of Kerala?
A.Kollam
B.Kottayam
C.Idukki
D.Muvattupuzha
Ans:C

7.Which river is also known as Thalayar?
A.Pambar
B.Kallar
C.Varattar
D.Vakayar
Ans:A

8.Who was appointed as the Sub Collector of Thalassery to suppress the revolt of Pazhassi Raja?
A.Munro
B.Robert Clive
C.Curzon
D.T.H.Baber
Ans:D

9.Which district of Kerala shares its border both with Karnataka and Tamilnadu?
A.Wayanad
B.Kasaragod
C.Palghat
D.Kannur
Ans:A

10.Who fought against the social evils’Ettu and Mattu’?
A.Vagbhatananda
B.Swami Sivayogi
C.Poikayil Yohanan
D.Pandit Karuppan
Ans:A

11.World Water day is observed in
A.26th March
B.22nd March
C.25th March
D.21st March
Ans:B

12.Which was the birth place of Sahodaran Ayyappan?
A.Varkala(Trivandrum)
B.Aluva(Ernakulam)
C.Cherai(Ernakulam)
D.Kovalam(Trivandrum)
Ans:C

13.The Nipah virus outbreak is detected in which state of India?
A.Karnataka
B.Kerala
C.Goa
D.Delhi
Ans:B

14.The National Digital Library of India is developed by which IIT
A.Ghuwati
B.Delhi
C.Kharagpur
D.Mumbai
Ans:C

15.Which among the following revolutionaries was not hanged on the charge of Kakori case?
A.Ashfaquallah
B.Ramprasad Bismil
C.Bhagat Singh
D.Manmatu Gupta
Ans:C

16.Who is the ex-officio Chariman of Planning Commission?
A.The President
B.The Speaker of Lok Sabha
C.The Speaker of Raj Sabha
D.The Prime Minister
Ans:D

17.Where was the Azad Hind Fauj constituted?
A.India
B.Japan
C.Singapore
D.Britain
Ans:C

18.Who raised the slogan ‘If we work,we should be got paid’?
A.Kumara Guru
B.Ayyankali
C.Chattampi Swamikal
D.Vaikunda Swamikal
Ans:D

19.Who wins the best actress award in the 65th national films award 2018?
A.Parvathy
B.Kalpana
C.Surabhi
D.Sridevi
Ans:D

20.During which period’Mahatma’Titled given before the name of Gandhi?
A.During Swadeshi Movement
B.During Champaran Satyagraha
C.During Implementation of Rowlatt Act in India
D.During Surat Session of 1907
Ans:B

21.What is the morphology of the mace of Myristica fragrans?
A.Ruminate Endosperm
B.Aril
C.Pericarp
D.Leaves
Ans:B

22.Name the type of fruit seen in Aegle marmelos.
A.Carcerule
B.Amphisarca
C.Balausta
D.Samara
Ans:B

23.The current version of ICN code accepted by International Botanical Congress in 2017
A.Shenzhen Code
B.Melbourne Code
C.Sydney Code
D.Berlin Code
Ans:A

24.Guttation in plants occur through
A.Laticifers
B.Salt glands
C.Hydathodes
D.Stomata
Ans:C

25.The drug Morphine is obtained from
A.Cinchona
B.Argemone
C.Nicotiana
D.Papaver
Ans:D

26.According to APG system of classification,which among the following  is the most primitive order
A.Chloranthales
B.Alismatales
C.Geraniales
D.Rosales
Ans:A

27.Cremocarp fruit is chacteristic to
A.Aizoaceae
B.Capparidaceae
C.Apiaceae
D.Rubiaceae
Ans:C

28.Tetradynamous stamen can be seen in
A.Brassica
B.Scoparia
C.Torrenia
D.Tridax
Ans:A

29.Setaria italica is an example of
A.Spice
B.Cereal
C.Condiment
D.Millet
Ans:D

30.An example of Sorosis
A.Pineapple
B.Custard apple
C.Fig
D.Strawberry
Ans:A

31.Morphology of the useful part of sugarbeet when used as sugar yielding plant
A.Stem
B.Leaf
C.Root
D.Ripe Fruit
Ans:C

32.Cyathium inflorescence is seen in
A.Euphorbia
B.Cyathula
C.Hevea
D.Phyllanthus
Ans:A

33.According to Bentham and Hooker,the series with gamopetalous corolla and inferior ovary is
A.Calciflorae
B.Inferae
C.Thalamiflorae
D.Heteromerae
Ans:B

34.The parenchymatous region between leaf trace and main vascular cylinder is known as
A.Leaf Gap
B.Leaf Stele
C.Stem Pith
D.Leaf Pith
Ans:A

35.Calcium carbonate cell inclusion found in plants
A.Cystolith
B.Idioblast
C.Raphides
D.Inulin
Ans:A

36.The active ingredient of Jeevani Drug developed by JNTBGRI is
A.Trichosanthes
B.Trichopus
C.Boerhavia
D.Borassus
Ans:B

37.The branch of science dealing with medicinal drugs obtained from plants
A.Pharmacology
B.Pharmacognosy
C.Phyto pathology
D.Pathology
Ans:B

38.Reserpine is obtained from
A.Rauvolfia serpentina
B.Ixora coccinea
C.Acorus calamus
D.Vinca rosea
Ans:A

39.Anomalous secondary growth with wedges of secondary phloem is seen in
A.Aristolochia
B.Bougainvillea
C.Bignonia
D.Piper
Ans:C

40.Botanical name of Oats
A.Triticum durum
B.Hordeum vulgare
C.Triticum aestivum
D.Avena sativa
Ans:D

41.Vitamin B is produced during fermentation by
A.Acetobacter aceti
B.Clostridium acetobutylicum
C.Streptomyces fradiae
D.Corynebacterium glutamicum
Ans:B

42.Viroids are
A.Infectious nucleic acids
B.Infectious proteins
C.Infectious nucleoproteins
D.Infectious lipoproteins
Ans:A

43.The Rickettsias possess
A.No cell wall
B.Mucopeptide cell wall
C.Hemicellulose cell wall
D.Polypeptide cell wall
Ans:B

44.The alga showing dimorphic branching
A.Cladophora
B.Scytonema
C.Stigonema
D.Batrachospermum
Ans:D

45.Thin walled non motile spores which resembles the parent algal cell
A.Aplanospore
B.Hypnospore
C.Autospore
D.Endospore
Ans:C

46.Carageenin,is obtained from
A.Laminaria
B.Sargassum
C.Gracilaria
D.Chondrus
Ans:D

47.Lecanora is an example of
A.Crustose lichen
B.Fruticose lichen
C.Foliose lichen
D.None of the above
Ans:A

48.Which lichen has been eaten by travellers in artic region in danger of starvation?
A.Peltigera
B.Lecidia
C.Umbillicaria
D.Cladonia
Ans:C

49.Early blight of Potato is caused by
A.Alteranaria solani
B.Phytopthora infestans
C.Xanthomonas oryzae
D.Fusarium solani
Ans:A

50.Which mechanism is characterised by the rapid death of cells in the local region surrounding an infection?
A.Parallelism
B.Hypersensitivity
C.Hypertrophy
D.Hyperplasia
Ans:B

51.Phytoalexins are secreted by plants in response to fungal reaction.These compounds are generally
A.Phenolic compounds
B.Glycoproteins
C.Lipids
D.Proteins
Ans:A

52.Exclusion of plant disease by legislation is known as
A.Disease resistance
B.Plant quarantine
C.Biological control of plant
D.Cultural control
Ans:B

53.The author of the book entitled “The first land plant” is
A.S.R.Kashyap
B.P.N.Mehra
C.F.O.Bower
D.R.N.Chopra
Ans:C

54.Which among the following is a fossil bryophyte?
A.Tortula
B.Haplomitrium
C.Sphaerocarpos
D.Hepaticites
Ans:D

55.Antiseptic properties are shown by the moss
A.Funaria
B.Pogonatum
C.Polytrichum
D.Sphagnum
Ans:D

56.The fern Acrostichum is a
A.Halophyte
B.Helophyte
C.Epiphyte
D.Psychrophyte
Ans:A

57.A corm like rhizomorph occurs in
A.Lycopodium
B.Psilotum
C.Isoetes
D.Rhynia
Ans:C

58.The stele comprises
A.Xylem,phloem and pith
B.Xylem and phloem only
C.Xylem,phloem,endodermis and pericycle
D.All of the above
Ans:D

59.The nodes in Gnetum and Gingo are
A.Tri and Unilacunar
B.Trilacunar
C.Bilacunar
D.Unilacunar
Ans:D

60.The resin “amber”is obtained from
A.Callitris
B.Pinites
C.Araucaria
D.Podocarpus
Ans:B

61.The only enzyme in TCA cycle which is attached to the inner mitochondrial membrane?
A.Malate dehydrogenase
B.NADPH dehydrogenase
C.Pyruvate dehydrogenase
D.Succinate dehydrogenase
Ans:D

62.CDK associated with Cyclin B is---------
A.CDK 1
B.CDK 2
C.CDK 4
D.CDK 6
Ans:A

63.Klenow fragment lack
A.3’ ‘->’ 5’ exonuclease activity
B.5’ ‘->’ 3’ exonuclease activity
C.Polymerisation activity
D.Proof reading activity
Ans:B

64.Which of the following is considered as an analogue of Allolactose?
A.Lactulose
B.IPTG
C.Chitobiose
D.Trehalose
Ans:B

65.Mendel did not observed linkage due to
A.Mutation
B.Independent assortment
C.Crossing over
D.Synapsis
Ans:B

66.Which one of the following is a part of synaptonemal complex?
A.SYCP1
B.SCYP2
C.SCYP3
D.SYCP4
Ans:A

67.Process of chromosomal movement towards the midway between poles in a prometaphase cells is
A.Disjunction
B.Congression
C.Cytokinesis
D.Spindle assembly
Ans:B

68.Structure in the synaptonemal complex,along which the lateral element of homologous chromosomes align is called
A.Central element
B.Recombination nodule
C.Synapse
D.Chiasmata
Ans:A

69.The DNA base composition in most organisms will not be
A.A+G=T+C
B.A+C=A+G
C.A+T=G+C
D.None of the above
Ans:C

70.Minisatellite DNAs are
A.Highly repeated
B.Moderately repeated
C.Non repeated
D.None of the above
Ans:A

71.Which of the following variety of cotton developed through pureline selection?
A.Gadag 1
B.100F
C.K12
D.Janpuri
Ans:A

72.Colour of tag used for certified seed in India
A.Red
B.White
C.Azure Blue
D.Golden brown
Ans:C

73.Which one is not a feature of vertical resistance?
A.Polygenic
B.Qualitative Phenotypic Expression
C.Oliogogenic
D.Race specific
Ans:A

74.Female receptivity of a flower in Hybridization measured by
A.Pollen grain germination on the stigma
B.Production of stigma chemicals to attract pollen grains
C.Rate of fertilization
D.Length of pollentube
Ans:A

75.Choose the correct statement regarding Emasculation
A.Removal of stigma from a flower without male reproductive organs
B.Removal of stamens from a flower without female reproduction organ
C.Bagging of a bisexual flower without female reproductive organ
D.Removal of non-essential whorls of a flower for hybridization
Ans:B

76.Which of the following inherited metabolic disease causes accumulation of homogenetistic acid in the blood and tissues?
A.Phenylketonuria
B.Porphyria
C.Alkaptonuria
D.Hunter syndrome
Ans:C

77.The procedure for chromosome mapping was first invented by------------
A.Alfred H.Sturtevant
B.T.H.Morgan
C.Barbara McClintock
D.Hermann Muller
Ans:A

78.DNA polymerase I was first discovered by--------------
A.Kary Mullis
B.Stanley Cohen
C.Jacob and Mannod
D.Arthur Kornberg
Ans:D

79.Complementary gene interaction can be seen in the case of----------
A.Flower color of Lathyrus odoratus
B.Coat color in rabbit
C.Fruit shape in summer squashes
D.Blood group in man
Ans:A

80.A family of proteins involved in targeted RNA cleavage in RISC
A.GAP dehydrogenase
B.Argonaute
C.Actin
D.RNA polymera
Ans:B

81.Which of the following ecosystem has highest productivity?
A.Grassland
B.Estuary
C.Desert
D.Tundra
Ans:B

82.Catmab is a kind of
A.Isozyme
B.Coenzyme
C.Apoenzyme
D.Abzyme
Ans:D

83.Identify the incorrect statement about nitrogenase enzyme
A.It is an Mo-Fe protein
B.Catalyses the conversion ‘ ”N_2” ’ of to ‘ “NH_3” ‘
C.Insensitive to ‘ “ O_2” ‘
D.nif gene help in its formation
Ans:C

84.Separation and blotting of proteins is done in
A.Western blot
B.Southern blot
C.Northern blot
D.None of the above
Ans:A

85.Which of the following is not a software used in bioinformatics?
A.EMBOSS
B.AMPHORA
C.PROSITE
D.Orange
Ans:C

86.HGPRT is associated with which of the following?
A.Purine
B.Pyridine
C.Pyramidine
D.Pyridoxine
Ans:A

87.Cycling of which element does not include a gas phase?
A.Carbon
B.Nitrogen
C.Sulphur
D.Phosphorus
Ans:D

88.The technique of micro propagation to produce virus free plants
A.Meristem culture
B.Protoplast culture
C.Anther culture
D.Embryo culture
Ans:A

89.Alpha helix represents--------------structure of proteins
A.Primary
B.Secondary
C.Tertiary
D.Quaternary
Ans:B

90.Clustal Omega programme is used in
A.Local alignment
B.Multiple sequence alignment
C.Global alignment
D.None of the above
Ans:B

91.Ion responsible for opening and closing of stomata
A.’ ”Na^+” ’
B.’ “Zn^{2+}” ‘
C.’ “Mg^{2+}” ‘
D.’ “K^+” ‘
Ans:D

92.First eukaryotic genome sequenced was that of
A.Haemophilus influezae
B.Saccharomyces cerevisiae
C.Caenorhabditis elegans
D.Neurospora crassa
Ans:B

93.Attine ant and fungus is an example of which of the following interactions?
A.Mutualism
B.Neutralism
C.Amensalism
D.Parasitism
Ans:A

94.During Photorespiration Glycine is converted to Serine in
A.Peroxisome
B.Chloroplast
C.Mitochondria
D.Glyoxisome
Ans:C

95.Which is a data retrieval system of NCBI?
A.SRS
B.DBGET
C.SAKURA
D.Entrez
Ans:D

96.What according to ‘ “C_4” ‘ plants is true?
A.RuBP carboxylase is absent
B.RuBP carboxylase is present in mesophyll only
C.RuBP carboxylase is present in bundle sheath only
D.RuBP carboxylase is present in both mesophyll and bundle sheath
Ans:C

97.Which among the following is not true about Cosmid vector?
A.Does not contain genes for antibiotic resistance
B.Used to build genomic libraries
C.Contains DNA sequence from Alpha phage
D.It is a hybrid cloning vector
Ans:A

98.Identify the secondary metabolic compound from the following
A.Amino acid
B.Pigment
C.Protein
D.Cellulose
Ans:B

99.Find the correct statement with respect to the production of Golden Rice
A.To increase shelf life
B.To fight against malnutrition
C.To provide herbicide resistance
D.To make the plant insect resistant
Ans:B

100.What happens to the P/R ratio in a climax ecosystem?
A.Greater than 1
B.Less than 1
C.Approaches 1
D.Less than or greater than 1
Ans:C





SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. The line between failure and success is so fine.........that we are often on the line and do not know it.-Elbert Hubbard

    ReplyDelete

Hello friends,
Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email