Choose your language

4 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

31-01-2019 FORESTER SECTION FOREST OFFICER FOREST/CIVIL EXCISE OFFICER-EXCISE


FORESTER
SECTION FOREST OFFICER
FOREST/CIVIL EXCISE OFFICER-EXCISE
EXAM DATE:31-01-2019

1.The first digital state in India:
A.Kerala
B.Karnataka
C.Gujarat
D.Andhra Pradesh
Ans:A
2.Who won the “Best Actor Award” for the 64th National Film Awards of India?
A.Vinayakan
B.Rajkumar Rao
C.Akshay Kumar
D.Amitabh Bachchan
Ans:C

3.The autobiography”Atmakadha” was written by:
A.Lalithambika Antharjanam
B.Anna Chandy
C.Accama Cheriyan
D.Arya Pallam
Ans:B

4.India’s first indigenous Rota Virus Vaccine:
A.RotoVac
B.BCG
C.DTP
D.Polo Virus
Ans:A

5.National Law day is on:
A.August 28
B.November 26
C.July 28
D.September 26
Ans:B

6.”Scurvy”occurs due to the deficiency of:
A.Vitamin A
B.Vitamin B
C.Vitamin C
D.Vitamin D
Ans:C

7.Constitutional head of the Indian States:
A.Prime Minister
B.President
C.Chief Minister
D.Governor
Ans:D

8.The Nair Service Society was founded in the year:
A.1914
B.1918
C.1911
D.1903
Ans:A

9.The travelogue written by Ayya Guru:
A.Jaathi Kummi
B.Ente Kashi Yathra
C.Rihla
D.Kerala Panchika
Ans:B

10.The Attingal Revolt was in the year:
A.1720
B.1722
C.1724
D.1721
Ans:D

11.Which country will host Ninth BRICS Summit?
A.Russia
B.India
C.Brazil
D.China
Ans:D

12.First Municipality in India to become a full Wi-Fi Zone:
A.Thalassery
B.Kottayam
C.Malappuram
D.Palakkad
Ans:C

13.Who is the Ambassador of “Skill India Campaign”?
A.Priyanka Chopra
B.Aishwarya Rai
C.Aamir Khan
D.Amitabh Bachchan
Ans:A

14.The Nimoo Bazgo Power Project is located in:
A.Punjab
B.Jammu and Kashmir
C.Arunachal Pradesh
D.Uttar Pradesh
Ans:B

15.--------------is popularly known as Minto Morely Reforms.
A.Indian Council Act-1982
B.Government of India Act-1919
C.Government of India Act-1935
D.Indian Councils Act-1919
Ans:D

16.The ‘C’Programming language was designed by--------as a system programming language for UNIX.
A.Dennis Ritchie
B.John Bridge
C.Antony James Barr
D.Jonathan Blow
Ans:A

17.Who is known as ‘Father of Kerala Renaissance’?
A.Mannath Padmanabhan
B.Ayyankali
C.Sree Narayana Guru
D.Chattampi Swamikal
Ans:C

18.The ‘Tulbul Project’ is located in the river--------
A.Ravi
B.Ganga
C.Jhelum
D.Brahmaputra
Ans:C

19.Who got the ‘Goldman Award’ in 2017?
A.Prafulla Samanthara
B.Howard Wood
C.Suren Gazaryan
D.Leng Ouch
Ans:A

20.Who started the newspaper ‘Kerala Kaumudi’?
A.T.K.Madhavan
B.C.Kesavan
C.A.K.Gopalan
D.C.V.Kunhiraman
Ans:D

21.The Nobel Prize was established in the year:
A.1894
B.1895
C.1897
D.1893
Ans:B

22.The oldest stock bank in India:
A.State Bnak of Mysore
B.Punjab National Bank
C.Allahabad Bank
D.Dhanalaxmi Bank
Ans:C

23.The study of fossils is called---------------
A.Paleontology
B.Numismatics
C.Ornithology
D.Ichthyology
Ans:A

24.CDMA is:
A.Code Division Multiple Access
B.Category Division Multiple Access
C.Camera Development Mode Availability
D.Code Division Management Access
Ans:A

25.’Adithya Mission’ refers to:
A.India’s Anti-Diphtheria Programme
B.India’s Tourism Promotion Programme
C.Agricultural Extension Programme For Farmers
D.India’s Solar Exploration Programme
Ans:D

26.Who founded the organisation ‘Sadhu Jana Paripalana Sangam’?
A.Vagbhadanandha
B.Ayyankali
C.Chattambi Swamikal
D.Ayya Guru
Ans:B

27.World AIDS Day is observed on:
A.January 3
B.December 3
C.December 1
D.December 2
Ans:C

28.The birthplace of Chavara Kuriakose Elias is:
A.Kainakiri
B.Mannanam
C.Malayattoor
D.Mannar
Ans:A

29.The Naphtha Jhakri Dam is built across --------in Himachal Pradesh.
A.Tons River
B.Sutlej River
C.Beas River
D.Ravi River
Ans:B

30.Which is the rare species of plant,with a forked leaf found out from the Neelagiri Hills in 2017?
A.Spider Wort
B.Jeemi Kanda
C.Milk Wort
D.Cobra Lilly
Ans:D

31.The sportsman who won the Laureus World Sports Award 2018 is:
A.Virat Kohli
B.Viswanathan Anand
C.Roger Federer
D.Cristiano Ronaldo
Ans:C

32.The Government of India enacted The Environment Protection Act of --------under Article 253 of the Constitution.
A.1981
B.1986
C.1985
D.1988
Ans:B

33.Who was awarded with Gandhi Peace Prize in 2005?
A.Chandi Prasad Bhatt
B.Desmund Tutu
C.Baba Amte
D.Nelson Mandela
Ans:B

34.Who was the owner of the Newspaper Swadeshabhimani?
A.G.Parameswaran Pillai
B.K.Ramakrishna Pillai
C.Vaikom Muhammed Basheer
D.Vakkom Abdul Khadar Moulavi
Ans:D

35.-----------------can only be introduced in Lok Sabha.
A.Money Bill
B.Consumer Protection Bill
C.Ordinary Bill
D.Constitutional Amendment Bill
Ans:A

36.Which State Government has recently set-up toll free helpline to produce information to students?
A.Punjab
B.Karnataka
C.Maharashtra
D.Tamil Nadu
Ans:D

37.Who has been appointed as the new Editor in Chief of the Rajya Sabha TV?
A.Shereen Bhan
B.Nidhi Razdan
C.Rahul Mahajan
D.Sudir Choudhary
Ans:C

38.Which part of Ukraine broke away and became the part of Russia?
A.Hungary
B.Crimea
C.Poland
D.Romania
Ans:B

39.Yogakshema Sabha started at the initiative of------
A.Vaghbhadananda
B.Mannath Padmanabhan
C.Sahodaran Ayyappan
D.V.T.Bhattatirippadu
Ans:D

40.Who invented Atom Bomb?
A.Otto Hahn
B.Henry Bequrel
C.Alfred Nobel
D.Micheal Faraday
Ans:A

41.The Volunteer Captain of Guruvayoor Sathyagraha is:
A.P.Krishna Pillai
B.K.Kelappan
C.A.K.Gopalan
D.T.K.Madhavan
Ans:C

42.Leader of Karivalloor Struggle is:
A.K.Devayani
B.Thottakkattu Madhaviamma
C.Parvathy Nenmenimangalam
D.Lalithambika Antharjanam
Ans:A

43.Who is the present Director General of NIA?
A.Radha Vinod Rao
B.Yogesh Chander Modi
C.Sharad Kumar
D.Sharad Chandra Sinha
Ans:B

44.Dr.K.V.Menon is related with--------------
A.Punnapra Vayalar Revolt
B.INA
C.Mozhara Strike
D.Keezhariyoor Bomb Case
Ans:D

45.Who has been elected as the ‘Mother of The Year’ in 1975 on the inauguration of International Women’s Year?
A.Accamma Cherian
B.Ammu Swaminathan
C.Mary Poonenn Lukose
D.Lalitha Prabhu
Ans:B

46.Who wrote the patriotic song ‘Saare Jahan Se Accha’?
A.Bankim Chandra Chatterji
B.Prem Chand
C.Muhammed Iqbal
D.Rabindranath Tagore
Ans:C

47.Kallumala Agitation is associated with-----
A.Educational Reforms
B.Political Change
C.Dress Code
D.Temple Entry
Ans:C

48.------------is called ‘Universal Fibre’/
A.Silk
B.Cotton
C.Linen
D.Jute
Ans:B

49.Who wrote ‘Karuna’?
A.Ulloor S.Parameswara Iyyer
B.Vallathol Narayana Menon
C.Kumaran Asan
D.Changampuzha Krishna Pillai
Ans:C

50.Who is the Deputy Secretary General of UNO?
A.Jan Eliasson
B.Mark Malloch Brown
C.Asha Rose Migiro
D.Amina J.Mohammed
Ans:D

51.’Brooklyn’in USA is famous for----------
A.Basketball
B.Football
C.Baseball
D.Volleyball
Ans:C

52.’Why I am an Atheist’ is an autobiography of--------
A.Milkha Singh
B.Bhagat Singh
C.Antony Flew
D.Lala Lajpat Rai
Ans:B

53.Who composed ‘Navamanjari’ in dedication of Chattampi Swamikal?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Kumara Gurudevan
C.Sree Narayana Guru
D.Vaikunda Swamikal
Ans:C

54.Which among the following freedom fighters met with a  tragic death in connection with Paliyam Satyagraha?
A.A.G.Velayudhan
B.A.K.Gopalan
C.C.Kesavan
D.K.Kelappan
Ans:A


55.IInd International Spices Conference was held at----------------
A.Hyderabad
B.Kolkata
C.Chennai
D.Kovalam
Ans:D

56.Which American President was awarded with the ‘Order of Abdul Aziz Al Saud Medal’ in 2017?
A.Donald Trump
B.George Bush
C.Barac Obama
D.Bill Clinton
Ans:A

57.Who is known as ‘Kerala Vyasa’?
A.Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
B.A.R.Raja Raja Varma
C.Kodungalloor Kunhikuttan Thampuran
D.Rama Varma Thampuran
Ans:C


58.The ever big Cyber Attack in history which affected almost 150 countries of the world is:
A.Wanna Cry
B.Solar Sunrise
C.The Melisa Virus
D.Malcon
Ans:A

59.In 1856,Basel Mission started the first English Medium School in Malabar at---------
A.Tirur
B.Vadakara
C.Ramanattukara
D.Thalasseri
Ans:D


60.Who inaugurated Dr.A.P.J.Abdul Kalam Memorial in Rameswaram?
A.Arun Jaitley
B.Narendra Modi
C.Ram Nath Kovind
D.Pranab Mukheji
Ans:B

61.Neither of them-----------the secret.
A.Know
B.Knows
C.Is knowing
D.Was know
Ans:B

62.Ravi speaks English ------------well.
A.Very
B.Most
C.Almost
D.Much
Ans:A

63.Be loyal---------your country.
A.To
B.For
C.With
D.At
Ans:A

64.Have you seen-------unicorn?
A.An
B.A
C.The
D.None of these
Ans:B

65.The Sun---------brightly since 9.30 this morning.
A.Is shining
B.Was shining
C.Has been shining
D.Is been shining
Ans:C

66.-------------giving me your mobile phone for a minute?
A.Would you please
B.Would you
C.Will you mind
D.Would you mind
Ans:D

67.”Cows are eating grass” is the active voice of:
A.Grass was being eaten by cows.
B.Grass is being eaten by cows.
C.Grass is been eating by cows.
D.Grass was been eating by cows.
Ans:B

68.My mother asked me where------------
A.I am going
B.am I going
C.was I going
D.I was going
Ans:D

69.The Kashmir Valley is -----------place on earth.
A.The more beautiful
B.Much more beautiful
C.The most beautiful
D.Very much beautiful
Ans:C

70.If you had worked with confidence,you--------------with distinction.
A.Would have passed
B.Could pass
C.Would pass
D.Would have been passed
Ans:A

71.The meaning of “euthanasia”is:
A.Murder
B.Assassination
C.Atrocity
D.Mercy killing
Ans:D

72.The antonym of ‘sharp’ is:
A.Crooked
B.Bent
C.Blunt
D.Broken
Ans:C

73.One who loves mankind is called a:
A.Philatelist
B.Philanthropist
C.Misanthropist
D.Misologist
Ans:B

74.Though he refused at first,he--------in the end.
A.Came up
B.Came around
C.Came out
D.Came away
Ans:B

75.”Red-faced” means:
A.Exciting
B.Young and strong and full of spirit
C.Embarrassed
D.A person who becomes very angry or annoyed
Ans:C

76.Which word is not spelt correctly?
A.Commemmorate
B.Superannuation
C.Commemoration
D.Superintendent
Ans:A

77.He is widely known by his-------in literature
A.Mano-a-mano
B.Mala fide
C.Tout le monde
D.Nom de plume
Ans:D

78.Yesterday there was a ------------of insects in my house.
A.Cloud
B.Swarm
C.Colony
D.Flock
Ans:A

79.A male horse is called------
A.Mare
B.Ram
C.Stallion
D.Jack
Ans:C

80.The corrupt officials are suspended until -----------orders.
A.Father
B.Future
C.Next
D.Further
Ans:D

81.8x(7-6+4)/10
A.4
B.5.4
C.2.4
D.-2.4
Ans:A

82.x% of 320-10 % of 280=10 % of 360 Then x is:
A.50
B.20
C.64
D.10
Ans:B

83.The average age of 5 teachers in a school is 30.If the age of the Principle is added the average increased by 3.What is the age of the Principal?
A.33
B.38
C.48
D.43
Ans:C

84.In a certain code SISTER is written as QGQVGT.How will you write MOTHER in that code?
A.KMJRJT
B.KMRJTG
C.KMJRTG
D.KMRJGT
Ans:D

85.+ means /,/  means x ,x means -,- means + then 60+5/8x2-7:
A.101
B.79
C.87
D.100
Ans:A

86.HALL:HBNO::HOME:?
A.HPOI
B.HPOH
C.HOPH
D.HPHO
Ans:B


87.(5.8x5.8-3.2x3.2)/(5.8-3.2) is equal to:
A.8
B.2.6
C.9
D.27.54
Ans:C

88.If the cost price of 60 tables is equal to the selling price of 75 tables.Then there will be:
A.Profit 20%
B.Profit 25%
C.Loss 25%
D.Loss 20%
Ans:D

89.Find the Odd oone out.
A.33
B.13
C.23
D.43
Ans:A

90.Ramu invested an amount of  Rupees 3450 @ 8% Simple Interest per annum.After how many years will he obtain an amount of Rupees 4830?
A.3 years
B.2 years
C.6 years
D.5 years
Ans:D

91.If February 6,2016 falls on a Saturday what day will be March 15,2016?
A.Monday
B.Tuesday
C.Sunday
D.Friday
Ans:B

92.Find the 10th term of the AP 32,57,82,……etc
A.255
B.258
C.257
D.260
Ans:C

93.9,28,65,126,217,---?
A.344
B.343
C.342
D.356
Ans:A

94.(x raise to 3 * y raise to 4 * z raise to 7)/*(x raise to 9*y raise to 3*z raise to 9)=?
A.xyz
B.y/x raise to 6 * z raise to 2
C.y / xz raise to 2
D.xy/z raise to 2
Ans:B

95.4 boys or 6 girls can reap a field in 78 days.How long will 7 boys and 9 girls take to reap it?
A.15 days
B.18 days
C.20 days
D.24 days
Ans:D

96.A walks 6 km towards south and then he turns right and moves 6 km further.He then turns right and walk 14 km.How far is he from the starting point?
A.6 km
B.8 km
C.10 km
D.20 km
Ans:C

97.The area of a rectangle is 400 cm raise to 2 which is equal to 25% of the area of a square.What is the side of the square?
A.60 cms
B.40 cms
C.25 cms
D.20 cms
Ans:B

98.A 300 meter long train crosses a 40 meter platform in 9 seconds.What is the speed of the train in km/h?
A.163 km/h
B.135 km/h
C.130 km/h
D.136 km/h
Ans:B

99.A certain sum is to be divided among X,Y,Z in the ratio 6:5:6.If the share of Y and Z together is Rupees 300 more than that of X’s share.Then find the Z’s share.
A.360
B.300
C.320
D.340
Ans:A

100.The times shown in a clock is 4 O’clock.What is its reflection shown in a mirror?
A.6 O’clock
B.7 O’clock
C.8 O’clock
D.5 O’clock
Ans:C




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. When you align your dreams,to your goals,actions and desire,success is the result.-Jerry Bruckner.

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- (One Hundred Rupees only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy New Year."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email