Choose your language

30 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

24-01-2019 ASSISTANT GEOLOGIST

ASSISTANT GEOLOGIST
MINING & GEOLOGY
EXAM DATE:24-01-2019
*You get free practice please send message your email id to our facebook page before like and share our facebook page.
1.Which river is known as Dakshina Bhageerathu?
A.Kaveri
B.Periyar
C.Pamba
D.Krishna
Ans:C

2.Zemu Glacier can be seen in:
A.Kashmir
B.Sikkim
C.Arunachal Pradesh
D.Jammu
Ans:B

3.Chilika Lake is in:
A.Odisha
B.Kerala
C.Pulicat
D.Kashmir
Ans:A

4.Name the largest mangrove forest of the world:
A.Deccan
B.Malwa
C.Garo
D.Sunderbans
Ans:D

5.Name the social reformer who became the member of the Sree Mullam Praja Sabha in 1911.
A.Sree Narayana Guru
B.Ayyankali
C.Ayyappan
D.T.K.Madhavan
Ans:B

6.First War of Indian Independence took place during the period of:
A.Lord Lytton
B.Lord Dalhousie
C.Lord Mountbatten
D.Lord Canning
Ans:D

7.The policy of which group of Indian leaders was known as ‘Political Mendicancy’?
A.Socialist leaders
B.Moderate leaders
C.Extremists leaders
D.Revolutionary leaders
Ans:B

8.The term Ghadr means:
A.Rebellion
B.Swaraj
C.Freedom
D.Solidarity
Ans:A

9.In which language was the newspaper ‘Kesari’ published?
A.Bengali
B.Tamil
C.Marathi
D.Gujarathi
Ans:C

10.Name the freedom fighter who formed the Forward Bloc in 1939.
A.Gandhiji
B.Gokhale
C.Lal Bahadur Shastri
D.Subhash Chandra Bose
Ans:D


11.Who proposed the Sarvodaya Plan?
A.M N Roy
B.J.P.Narayana
C.Gandhiji
D.Tilak
Ans:B

12.Which soil is formed as a result of the monsoons?
A.Black Soil
B.Red Soil
C.Alluvial Soil
D.Laterite Soil
Ans:D

13.Name the player who won the Golden Boot Award in 2018 FIFA World Cup.
A.Luka Modric
B.Harry Kane
C.Christian Eriksen
D.Dele Alli
Ans:B

14.Which model was introduced in the First Five Year Plan?
A.Harrod-Domar model
B.Mahalanobis model
C.Open Consistency model
D.Nehruvian model
Ans:A

15.In 2017 Manushi Chhillar was selected as the:
A.Miss Asia-Pacific
B.Miss World
C.Miss Earth
D.Miss Universe
Ans:B

16.Who was the Bangladeshi economist and social entrepreneur to win the Nobel Peace Prize in 2006?
A.Iqbal Quadir
B.Shirin Ebadi
C.Sheikh Hasina
D.Muhammed Yunus
Ans:D

17.From the given options find out the player who was honored with ‘Rajiv Gandhi Khel Ratna’ in 2018?
A.Tarak Sinha
B.Hima Das
C.Mirabai Chanu
D.P.V.Sindhu
Ans:C

18.Which Indian pair won gold medal in Men’s Double Tennis at 2018 Asian Games?
A.Rohan Bopanna and Diviji Sharan
B.Leander Paes and Mahesh Bhupati
C.Rohan Bopanna and Vishnu Vardhan
D.Diviji Sharan and Mahesh Bhupati
Ans:A

19.Who authored the book Jati Lakshanam?
A.Sankaracharyar
B.Sree Narayana Guru
C.Ayyankali
D.Vaikunta Swamikal
Ans:B

20.Who won the Best Director Award in the 65th National Film Awards?
A.Ridhi Sen
B.Ganesh Acharya
C.Jayaraj
D.Adoor Gopalakrishnan
Ans:C


21.The first model of landscape evolution to gain widespread acceptance within the discipline was proposed by:
A.W.M.Davis
B.Walter Penck
C.L.King
D.J.T.Hack
Ans:A

22.The total length of all the streams and rivers in a drainage basin divided by the total area of the drainage basin is:
A.Stream frequency
B.Elongation ratio
C.Form factor
D.Drainage density
Ans:D

23.A deposition landform in which an island is attached to the mainland by a narrow piece of land such as a spit or bar:
A.Sea arch
B.Sea cliff
C.Tombolo
D.Delta
Ans:C

24.Athirappilly waterfalls is in the -------------River.
A.Periyar
B.Chalakudy
C.Minachil
D.Pampa
Ans:B

25.The Theme of the World Environment Day 2018 was.
A.Go wild for life
B.Think.Eat.Save
C.Green Economy:Does it include you?
D.Beat Plastic Pollution
Ans:D

26.The type of landslide which is a variety of very rapid to extremely rapid debris flow:
A.Rock fall
B.Creep
C.Debris avalanche
D.Earth flow
Ans:C

27.The Mexican volcano that has erupted most recently in June 2018 is:
A.Fuego
B.Kilauea
C.Mount Etna
D.Vesuvius
Ans:A

28.A common construction material of Kerala which is a product of in-situ weathering is:
A.Charnockite
B.Laterite
C.Slate
D.Limestone
Ans:B

29.2/m 2/m 2/m is the Hermann-Mauguin Symbol for the ----------class.
A.Rhombic-dipyramidal
B.Dihexagonal-dipyramidal
C.Hexoctahedral
D.Pedial
Ans:A

30.Example for a basic refractory mineral is:
A.Kyanite
B.Sillimanite
C.Chromite
D.Magnesite
Ans:D


31.The feldspar with formula BaAl2Si2O8:
A.Orthoclase
B.Celsian
C.Sanidine
D.Albite
Ans:B

32.Cross hatched twin is associated with:
A.Albite
B.Garnet
C.Baryte
D.Microcline
Ans:D

33.Example for a biaxial mineral is:
A.Galena
B.Beryl
C.Zircon
D.Gypsum
Ans:D

34.A chalcophile element among the following is:
A.Aluminium
B.Gold
C.Mercury
D.Nitrogen
Ans:C

35.The stable isotope of lead,which is not radiogenic is:
A.204 Pb
B.206 Pb
C.207 Pb
D.208 Pb
Ans:A

36.The second mineral from top in the discontinuous branch of the Bowen’s reaction series is
A.Olivine
B.Muscovite
C.Orthoclase
D.Pyroxene
Ans:D

37.An intergrowth of quartz and alkali feldspar in which thin blebs of quartz lie is crystallographic orientations within large alkali feldspar crystals is:
A.Graphic
B.Exsolution
C.Trachytic
D.Ophitic
Ans:A

38.Texture characteristic of Gabbro is:
A.Myrmekitic
B.Rapakivi
C.Spinifex
D.Ophitic
Ans:D

39.More or less vertical and cylindrical bodies that corsscut adjacent sediments and are bounded by steep faults is:
A.Lopolith
B.Laccolith
C.Bysmalith
D.Batholith
Ans:C

40.Pick the odd one out
A.Orangeites
B.Group II Kimberlites
C.Olivine lamproites
D.Group I Kimberlites
Ans:D

41.A type of intrusive or extrusive igneous rock consisting of greater than 50% carbonate minerals is:
A.Calc-silicates
B.Carbonatites
C.Diabase
D.Norite
Ans:B

42.With reference to the shape of clastic sediments,pick the odd term out:
A.Equant
B.Triaxial
C.Equiaxial
D.Spherical
Ans:B

43.Size of silt is:
A.1/16-2 mm
B.1/256-1/16 mm
C.<1/256 mm
D.>256 mm
Ans:B

44.The source area or areas of the material making up the sediment is:
A.Provenance
B.Province
C.Type area
D.Stock
Ans:A

45.The deposit produced from phosphate bearing bird-droppings is known as:
A.Diatomite
B.Tripoli
C.Guano
D.Grit
Ans:C

46.The sedimentary structure which has the appearance of a series of cones packed one inside the other is:
A.Cone-sheet
B.Cone-in-cone
C.Cone of depression
D.Condensed sequence
Ans:B

47.Deposit of sediments formed at the mouth of a river where it enters a lake or the sea is:
A.Sabkha
B.Loess
C.Bajadas
D.Delta
Ans:D

48.Typical metamorphic rocks associated with contact metamorphism is:
A.Blueschist,eclogite,serpentinite
B.Slate,phyllite,schist,gneiss
C.Hornfels,marble,calcsilicate
D.Meta basalt,greenstone,meta gabbro
Ans:C

49.A plagioclase-free mafic rock mainly composed of omphacite and garnet is:
A.Eclogite
B.Khondalite
C.Skarn
D.Charnockite
Ans:A

50.An--------represents the first appearance of a particular metamorphic index mineral in the field as one progresses up metamorphic grade.
A.Isobar
B.Isopleth
C.Isograd
D.Isoline
Ans:C

51.The characteristic mineral that imparts the blue colour to the blueschist rocks is:
A.Kyanite
B.Beryl
C.Glaucophane
D.Blue calcite
Ans:C

52.The protolith of marble is typically:
A.Shale
B.Granite
C.Sandstone
D.Limestone
Ans:D

53.Mantled porphyroclasts can be subdivided into------------types.
A.Two
B.Five
C.Four
D.Six
Ans:B

54.Unreacted mineral grain inclusions in poikiloblasts is:
A.Corona
B.Rapakivi
C.Ophitic texture
D.Armoured relics
Ans:D

55.A metamorphic texture in which interpenetrating platy or columnar grains are more or less randomly oriented is:
A.Decussate
B.Augen
C.Granoblastic
D.Graphic
Ans:A

56.The smaller folds,which occur on the limbs or hinge of the larger folds,are known as:
A.Monoclines
B.Box folds
C.Parasitic folds
D.Fan folds
Ans:C

57.The folds in which the orthogonal thickness of the folded layer changes in a systematic way such that the fold maintains a constant thickness measured parallel to the axial surface is:
A.Similar fold
B.Parallel fold
C.Chevron fold
D.Drag folds
Ans:A

58.The lensoid or pillow shaped structures separated by narrow necks,produced when relatively strong layers of rock are stretched and become elongated during deformation is:
A.Mullions
B.Elongation lineation
C.Boudins
D.Pencil linealion
Ans:C

59.Veins which show clear evidence of repeated fracturing followed by precipitation of new vein mineralization is
A.Antitaxial veins
B.Syntaxial veins
C.Normal veins
D.Crack-and-seal veins
Ans:D

60.----------------is a grinding of the host rock by progressive frictional wear along fault surfaces.
A.Attrition brecciation
B.Crush brecciation
C.Implosion brecciation
D.Devitrification
Ans:A

61.The thickness of the stratigraphic interval between two beds that are brought into contact by faulting:
A.Cutoff
B.Stratigraphic throw
C.Slip
D.Stratigraphic heave
Ans:B

62.The zone of en echelon veins or en echelon joints is example for -----------shear zone.
A.Semibritle
B.Brittle
C.Ductile
D.Brittle-ductile
Ans:A

63.Fossil remains of the fresh water reptile------------from Africa and South America was one of the strong evidences put forward to support Continental Drilt Hypothesis
A.Mesosaurus
B.Cynognathus
C.Lystrosaurus
D.Allosaurus
Ans:A

64.Who first coined the term seafloor spreading?
A.Harry H.Hess
B.Alfred Wegner
C.J.P.Rother
D.Robert.S.Dietz
Ans:D

65.The Canadian geophysicist who discovered transform faults and also proposed the “hotspot”theory is:
A.Harry H.Hess
B.J.Tuzo Wilson
C.J.F.Rothe
D.Robert.S.Dietz
Ans:B

66.The hot-spot that is identified to be the source for Deccan Volcanism is:
A.Crozet
B.Reunion
C.Tibesti
D.Carnolinas
Ans:B

67.The type of plate boundaries supposed to be responsible for the formation of the Himalayas is:
A.Ocean-Ocean
B.Ocean-Continent
C.Continent-Continent
D.Transform
Ans:C

68.Age of Fishes is:
A.Cambrian
B.Devonian
C.Ordovician
D.Permian
Ans:B

69.Identify the oldest rock unit among the following:
A.Sargur Group
B.Peninsular Gneiss
C.Gorur Gneiss
D.Dharwar Supergroup
Ans:C

70.The crustal evolution in the Pandian Mobile Belt of the SGT was predominantly during:
A.550 Ma
B.3400-2500 Ma
C.1800-2500 Ma
D.3000-3100 Ma
Ans:A

71.Lower vindhyan rock series is known as:
A.Bander
B.Semri
C.Rewa
D.Kaimur
Ans:B

72.The Supergroup famous for vertebrate fossils like Primates is:
A.Sausar
B.Sakoli
C.Siwalik
D.Arawalli
Ans:C

73.The term used to denote spindle shaped gastropods,which are thickest in the middle and tapered to each end is:
A.Cylindrical
B.Globular
C.Convolute
D.Fustorm
Ans:D

74.Fossils which are not the actual body or body parts of life that has been preserved is:
A.Body fossils
B.Pseudo fossils
C.Trace fossils
D.None of these
Ans:C

75.The index fossils for the Palaeozoic is:
A.Brachtopods
B.Trilobitcs
C.Echinoids
D.Mollusks
Ans:B

76.The alluvial mining method,where picks and shovels are used in excavating sands,sandy clay etc is:
A.Pan and batea
B.Sluicing
C.Rocker
D.Hydraulicking
Ans:A

77.Gophering is----------method.
A.An alluvial mining
B.An underground mining
C.An open cast mining
D.Coal mining
Ans:B

78.The simple low-cost process usable only for free-milling native gold and silver ores is:
A.Amalgamation
B.Flotation
C.Spiral Concentration
D.Gravity Concentration
Ans:A

79.Nickel Sulfide Deposits of Sudbury,Outario is an example for----------process of ore formation.
A.Residual Liquid Segregation
B.Residual Liquid Injection
C.Immiscible Liquid Segregation
D.Immiscible Liquid Injection
Ans:C

80.The term used to refer to rocks containing calcium-bearing silicate minerals is:
A.Calcite
B.Magnesite
C.Gussan
D.Skarn
Ans:D

81.What does 1 cm on a map drawn at a scale of 1:50,000 represent on the ground?
A.500 m
B.50 cm
C.5 m
D.50 m
Ans:A

82.In a ---------dataset,the image is displayed as rows and columns of pixels.
A.TIN
B.Vector
C.Rasier
D.Attribute
Ans:C

83.Vegetation with more --------will reflect more NIR radiation.
A.Water
B.CO2
C.Chlorophyll
D.Oxygen
Ans:C

84.CARTOSAT was launched by:
A.USA
B.China
C.Japan
D.India
Ans:D

85.That part of the electromagnetic spectrum which passes through the atmosphere almost unaffected is known as:
A.Spectral signature
B.Atmospheric window
C.Ozone window
D.Black hole
Ans:B

86.The process of assigning geographic coordinates to a dataset is called:
A.Transformation
B.Edge-matching
C.Georeferencing
D.Krigging
Ans:C

87.The GIS analysis that is suitable for traffic related studies is:
A.Overlay
B.Network
C.3D
D.Spatial
Ans:B

88.An open source GIS software is:
A.ERDAS
B.ArcGIS
C.Map Info
D.QGIS
Ans:D

89.The light which our eyes can detect is-----------of the EM spectrum.
A.Ultraviolet
B.Infrared
C.Microwave
D.Visible region
Ans:D

90.National Remote Sensing Centre is situated at:
A.Bangalore
B.Dehradun
C.New Delhi
D.Hyderabad
Ans:D

91.An aquifer with an underlying or overlying confining layer of low permeability that stores groundwater and also transmits it slowly from the aquifer is:
A.Unconfined
B.Confined
C.Semi-confined
D.Perched
Ans:C

92.The maximum rate of groundwater withdrawal sustainable within the hydrogeologic system of a basin while ensuring that the hydraulic head throughout that basin can be maintained at satisfactory levels is:
A.Well yield
B.Aquifer yield
C.Basin yield
D.Specific capacity
Ans:C

93.The term used to denote a cone-shaped depression in water levels in the immediate vicinity of the well under pumping condition is:
A.Pumping depression
B.Drawdown surface
C.Cone of depression
D.All the three
Ans:C

94.The type of electrode configuration for resistivity survey,in which the distance between adjacent electrodes is kept constant is:
A.Schlumberger
B.Wenner
C.Dipole-dipole
D.Pole-dipole
Ans:B

95.SAR in water chemistry stands for:
A.Sodium Absorption Ratio
B.Sodium Adsorption Ratio
C.Sodium Adsorption Reaction
D.Sodium Adsorption Reaction
Ans:B

96.The principle used to evaluate the extent of salt water intrusion in coastal aquifers is:
A.Darcy’s Law
B.Laplace equation
C.Ghyben Herzher
D.Thiem’s equation
Ans:C

97.EPMA in petrological studies stands for:
A.Electron Pulse Microanalysis
B.Electron Probe Microanalysis
C.Electron Pulse Mineral Analysis
D.Electron Probe Mineral Analysis
Ans:B

98.National Centre for Antarctic and Ocean Reasearch is situated in the state of:
A.Maharashtra
B.Odisha
C.Goa
D.Karnataka
Ans:C

99.Terrameter is:
A.The unit of resistivity
B.An instrument used for resistivity survey
C.The equipment used for GIS data capture
D.None of these
Ans:B

100.The process of removing carbon from the atmosphere and depositing it in a reservoir is:
A.Carbon filtration
B.Carbon segregation
C.Carbon dumping
D.Carbon sequestration
Ans:D





SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Someone once said there are two great days in life--the day you were born and the day you discover why.-John C.Maxwell

    ReplyDelete

Hello friends,
Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email