Choose your language

24 July 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

24-07-2018 JUNIOR INSTRUCTOR FRUIT AND VEGETABLES PROCESSING


JUNIOR INSTRUCTOR FRUIT AND VEGETABLES PROCESSING
INDUSTRIAL TRAINING
EXAM DATE:24-07-2018
1.The day for Pulse Polio in India is------------
A.December 10
B.October 24
C.June 26
D.July 10
Ans:C

2.When did Kerala Legislature pass the Official Language Act?
A.1989
B.1969
C.2016
D.1999
Ans:B

3.G-77 was established in the year--------
A.1964
B.1984
C.2013
D.2014
Ans:A

4.Which is the only Asian country that got independence from America?
A.Myanmar
B.Taiwan
C.Thailand
D.Philippines
Ans:D

5.The number of UNO’s Official Language is________________
A.8
B.4
C.6
D.5
Ans:C

6.What is the colour of UNO Flag?
A.Light Green
B.Light Blue
C.White
D.Light Orange
Ans:B

7.Which is the First Indian Airport constructed with the help of private participation?
A.Delhi
B.Mumbai
C.Thane
D.Nedumbassery
Ans:D

8.What is the code name given to India’s 2nd Nuclear Test?
A.Operation Sakti
B.Smiling Buddha
C.Operation Vijay
D.None of the above
Ans:C

9.The President of India gives resignation to--------
A.Prime Minister
B.Chief Justice of India
C.Indian Parliament
D.Vice President
Ans:D

10.Ayurvedic Medicinal book’Hortus Malabaricus’was written under the patronage of which country?
A.Dutch
B.Spain
C.Portugal
D.France
Ans:A

11.Who did the act of”Thrippadidanam”in Kerala?
A.Swathi Thirunal
B.Rani Gouri Lakshmi Bai
C.Kozhikode Samuthiri
D.Mathanda Varma
Ans:D

12.Who got the Prize ‘Jnanapit’in Malayalam in 1980?
A.M.T.Vasudevan Nair
B.O.N.V.Kurup
C.S.K.Pottekkadu
D.G.Sankarakurup
Ans:C

13.Saint Chavara Kuriakose Elias comes under which Christian denomination?
A.Jacobite
B.Catholic
C.Latin
D.Malankara
Ans:B

14.Which is the nick name of Poikayil Yohanan?
A.Kumara Guru
B.Sree Narayana Guru
C.Ayyankali
D.Dr.Palpu
Ans:A

15.The number of rivers in Kerala that flows eastwards
A.4
B.3
C.1
D.41
Ans:B

16.Edakkal cave is situated in the district of-------------
A.Idukki
B.Kasaragod
C.Wayanadu
D.Kozhikode
Ans:C

17.Which state of India introduce mid-day meal 1st time in school?
A.Andhra Pradesh
B.Tamil Nadu
C.Kerala
D.Gujarat
Ans:B

18.What is known as the Magna Carta of Kerala?
A.Temple Entry Movement
B.Channar Revolt
C.Kurichya Revolt
D.Thrippadidanam
Ans:A

19.Sakshi Malik competed under which category in Wrestling to get medal in Olympics?
A.55 kg
B.65 kg
C.58 kg
D.56 kg
Ans:C

20.Who won the 2017 Women’s US Open Singles?
A.Mo Fare
B.Slovian Stephens
C.Madison
D.Venus Williams
Ans:B

21.An Antifungal solution used for Washing Banana in large scale Cultivators,Traders and Transporters.
A.Thiophanate
B.Propiconazole
C.Hexaconazole
D.Thiabendazole
Ans:D

22.Stage of harvest of pepper usually for the preparation of white pepper
A.Under mature
B.Fully ripe
C.Unripe
D.Unripe but fully mature
Ans:B

23.A value added product from coconut which is popularly used as dessert
A.Coconut milk powder
B.Coconut Cream
C.Nata-de-Coco
D.Desiccated Coconut
Ans:C

24.A Cowpea variety suitable for Polyhouse cultivation
A.Reenu
B.Renu
C.Malika
D.Sarika
Ans:A

25.Name the fruit type of Cucumber.
A.Pome
B.Drupe
C.Pepo
D.Hesperidium
Ans:C

26.The transparent wall of green house is--------
A.Gable
B.Column
C.Gutter
D.Bracings
Ans:A

27.A variety of Bhindi which is resistant to fruit borer attack
A.Kiran
B.Pusa Savani
C.Susthira
D.Anjitha
Ans:D

28.Select one term which do not ensure Safe Food Production.
A.HACCP
B.CAS
C.GAP
D.GHP
Ans:B

29.”Golden Rice”is rich in
A.Vitamin B
B.Vitamin A
C.Vitamin E
D.Vitamin C
Ans:B

30.Aonla is commercially propagated by
A.Seed
B.T budding
C.Epicotyl grafting
D.Inarching
Ans:D

31.Which is the Paddy Straw Mushroom?
A.Pleurotus sp.
B.Morchella sp.
C.Volvariella sp.
D.Calocyba sp.
Ans:C

32.Faster extraction of seeds from a fruit is by acid treatment
A.Tomato
B.Amaranthus
C.Chilly
D.Bhindi
Ans:A

33.Which of the following pest is effectively controlled by Tricho Cards?
A.Rice leaf roller
B.Rice stem borer
C.Both(A)and (B)
D.None of these
Ans:C

34.Dry flower arrangement is known as----------
A.Ikebana
B.Nageive
C.Potpourri
D.Moribana
Ans:C

35.A viral disease of silk worm
A.Grasserie
B.Flacherie
C.Muscardine
D.Pebrine
Ans:A

36.The honey produced by which among the following bees fetch high price due to its medicinal properties?
A.Little bee
B.Stingless bee
C.European bee
D.Indian bee
Ans:B

37.Which is the quickest method of establishment of a Lawn?
A.Turf Plastering
B.Dibbing Shoots
C.Seeds
D.Turfing
Ans:D

38.For making IL Bordeaux Mixture Preparation,how much each of copper sulphate and lime will you take?
A.1000 g
B.100 g
C.50 g
D.10 g
Ans:D

39.Select a product made from Cassava
A.Sago
B.Candy
C.Marmalade
D.Nectar
Ans:A

40.Who is known as the Father of Preservation?
A.Louis Pasteur
B.M.Nicolas Apart
C.E.J.Butler
D.Hugo de Vries
Ans:B

41.Which preservative is used to extend the storage life of Papain?
A.Benzoic acid
B.Potassium meta bisulphate
C.Malic hydroxide
D.Sodium hypochlorite
Ans:B

42.The growth regulator used for induction of uniform flowering in Pineapple is
A.25 ppm ethophon
B.250 ppm ethophon
C.1000 ppm ethophon
D.500 ppm ethophon
Ans:A

43.Ratoon cropping is associated with
A.Mango
B.Banana
C.Pineapple
D.Both(B)&(C)
Ans:D

44.One of the component of Cheshunt compound is
A.Calcium Carbonate
B.Quick Lime
C.Ammonium Carbonate
D.Ammonium Sulphate
Ans:C

45.------------is the total desertion of a honeybee colony from its nests due to incidence of disease or pest attack,too much interference by human beings.
A.Absconding
B.Swarming
C.Reeling
D.Pollarding
Ans:A

46.Which of the following is the King of Vegetables?
A.Beetroot
B.Amorphophallus
C.Raddish
D.Potato
Ans:D

47.The scientific name of West Indian Cherry
A.Malva sylvestris
B.Zyzygium cumini
C.Malpighia punicifolia
D.Carissa carandus
Ans:C

48.The ‘Khus khus oil’is extracted from
A.Lemon grass
B.Kacholam
C.Eucalyptus
D.Vetiver
Ans:D

49.India ranks----------in the world production of fruits and vegetables.
A.First
B.Second
C.Third
D.Fourth
Ans:B

50.The yield of ginger oil varies from
A.1.2-2%
B.1.3-3%
C.1.0-1.5%
D.1.4-4%
Ans:B

51.The cause of Astringent taste of Cashew apple is due to the presence of------------
A.Lignin
B.Pectin
C.Tannin
D.Curcumin
Ans:C

52.Usually Juices,RTS and Nectar are pasteurized at about--------
A.85 Degree C
B.75 Degree C
C.72 Degree C
D.80 Degree C
Ans:A

53.A common dieses of Mango can be successfully controlled by Hot Water Washing.
A.Powdery mildew
B.Black tip
C.Anthracnose
D.Dieback
Ans:C

54.The Ripening level of fruit can be tested by using
A.Jelmeter
B.Lactometer
C.Magness Tylor Pressure Tester
D.Refractometer
Ans:C

55.Maturity of which fruit is judged by Tapping the fruit by fingers which give a metallic sound on mature fruits?
A.Water melon
B.Papaya
C.Mango
D.Banana
Ans:A

56.The country which convert most of their agricultural produce to processed product.
A.Malaysia
B.Brazil
C.India
D.China
Ans:A

57.Optimum storage temperature of Banana for optimum storage life of 3-4 weeks.
A.8-10 Degree C
B.12-13 Degree C
C.15-16 Degree C
D.16-20 Degree C
Ans:B

58.The loss that is due to increased respiration and transpiration rate
A.Physical loss
B.Chemical loss
C.Biological loss
D.Physiological loss
Ans:D

59.Oxygen scavengers,C02 absorbers,Ethylene absorbents are used to control the gases in this packaging
A.Edible Packaging
B.Nano Packaging
C.Smart Packaging
D.Active Packaging
Ans:D

60.Which is the Physiological disorder when tropical and subtropical fruits and vegetables to be stored at temperature below 10 Degree C?
A.Cooling injury
B.Chilling injury
C.Freezing injury
D.Physiological injury
Ans:B

61.Select the crop which is related to the term parboiling:
A.Maize
B.Wheat
C.Rice
D.Potato
Ans:C

62.Temperature test is used for Judging the end point of which of the following processed product?
A.RTS
B.Squash
C.Sauce
D.Jelly
Ans:D

63.The quantity of CO2 required  for Carbonation is
A.1-8 g/l
B.8-15 g/l
C.8-10 g/l
D.10-15 g/l
Ans:A

64.The decomposition of Carbohydrate by micro-organism or enzyme is called
A.Carbonation
B.Sterilization
C.Pasteurization
D.Fermentation
Ans:D

65.According to FSSAI,the maximum amount of Sulphur dioxide allowed in crush and cordial is
A.700 ppm
B.350 ppm
C.500 ppm
D.650 ppm
Ans:B

66.An antifungal antibiotic used for treating fruit and fruit juices
A.Nisin
B.Kinetin
C.Pimaricin
D.Gibberelin
Ans:C

67.Squash is a type of fruit beverage containing------------% total soluble solids
A.40-50
B.30-40
C.50-60
D.20-30
Ans:A

68.The equipment used for sterilizing the food
A.Eurobers
B.Autoclave
C.Kneader
D.Expeller
Ans:B

69.Units with an annual turn over not less than or equal to-----------lakhs need to do FSSAI Registration
A.11
B.13
C.12
D.15
Ans:C

70.SAMETI is located at
A.Thiruvanathapuram
B.Palakkad
C.Alappuzha
D.Kozhikode
Ans:A

71.Govt.of India launched Kissan Call Centers on
A.21 December,2005
B.21 January,2004
C.12 January,2004
D.12 December,2005
Ans:B

72.Neem oil garlic emulsion is effectively used against a pest of coconut.
A.Rhinoceros beetle
B.Red Palm Weevel
B.Leaf eating caterpillar
D.Eriophyid mite
Ans:D

73.Select a capital input.
A.Fertilizers
B.Seeds
C.Dusters
D.Insecticides
Ans:C

74.’White ear head’is a particular symptom caused by a pest of Rice.
A.Stem borer
B.Brown Plant Hopper
C.Gall midge
D.Rice bug
Ans:A

75.The tool help you to have a realistic estimation of quantity of pesticide recommended for the crop plants of Kerala
A.KAU Fertulator
B.Pest Doctor
C.Credit Calculator
D.KAU-E-Crop Doctor
Ans:D

76.The sexlure trap used against Mango fruit fly contains
A.Dimethyl enginol
B.Methyl enginol
C.Diethyl enginol
D.Ethyl enginol
Ans:B

77.Beauveria bassiana is sprayed against which of the following pest of cowpea?
A.Pea aphid
B.Pod bug
C.Pod borer
D.American serpentine leaf minor
Ans:B

78.Integrated farming of fish and farm crops mainly rice,vegetables and flowers are termed as
A.Hydroponics
B.Aeroponics
C.Aquaponics
D.Glass house
Ans:C

79.Central Food Technological Research Institute is located at
A.Mysore
B.Bangalore
C.Hyderabad
D.Cuttack
Ans:A

80.A leafy vegetable which is known as”Indian Spinach”
A.Basella sp.
B.Drum stick
C.Water leaf
D.Chikkurmanis
Ans:A

81.The vector of Yellow Vein Mosaic disease in Okra.
A.Aphid
B.Mite
C.White fly
D.Mealy bug
Ans:C

82.A technique evolved to rejuvenate unproductive and senile fruit trees
A.Blanching
B.Pruning
C.Training
D.Topworking
Ans:D

83.From the following select a fungicide.
A.Dimethoate
B.Quinalphos
C.Chlorpyriphos
D.Carbendazim
Ans:D

84.Pineapple Research Station is located at
A.Vazhakkulam
B.Kannara
C.Pampadumpara
D.Anakkayam
Ans:A

85.C:N ratio of Coir pith compost
A.112:1
B.1:112
C.24:1
D.1:24
Ans:C

86.Which of the following is not a Biofertilizer?
A.Azolla
B.Neem Cake
C.Blue Green Algae
D.Azospirillum
Ans:B

87.The irrigation method extensively practiced in the case of Orchard Crops
A.Sprinkler
B.Bubbler
C.Basin
D.Furrow
Ans:C

88.”Mile a minute”weed is----------
A.Communist Pacha
B.Muthanga
C.Kulavazha
D.Dhrtharashtra Pacha
Ans:D

89.A vegetative propagation method used in Passion Fruit
A.Hard Wood Cutting
B.Soft Wood Cutting
C.Herbaceous Cutting
D.Root Cutting
Ans:B

90.The insect is having sponging type of Mouth parts
A.Flies
B.Bugs
C.Thrips
D.Weevils
Ans:A

91.The first Geographic Indexing(GI)tagged product in India 2004-05.
A.Darjeeling tea
B.Malabar Pepper
C.Chengalikkodan nendran
D.Njavara rice
Ans:A

92.From which country,raising of Dapog Nursery Technique introduced to India?
A.Philippines
B.Indonesia
C.Thailand
D.USA
Ans:A

93.A type of vegetative propagation method employed in Solanaceous vegetables to overcome the problem caused by Bacterial wilt.
A.Budding
B.Layering
C.Cutting
D.Grafting
Ans:D

94.Damping off of Brinjal is due to
A.Fusarium
B.Pythium
C.Collectotrichum
D.Altemaria
Ans:B

95.When cutting onion the irritation of eye is due to the presence of----------
A.Malic acid
B.Calcium oxalate
C.Pyruvic acid
D.Acetic acid
Ans:C

96.The salt concentration in Pickle
A.6-8%
B.10-12%
C.12-14%
D.8-10%
Ans:D

97.The quantity of soil desired for soil testing
A.1 kg
B.1/2 kg
C.1/4 kg
D.3/4 kg
Ans:B

98.Select an Agronomic measure of soil and water conservation.
A.Contour bunding
B.Contour farming
C.Bench terracing
D.Trenches
Ans:B

99.The type of soil found mainly in Karunagappally Karthikapally and Mavelikkara taluks.
A.Reverine Alluvium
B.Coastal Alluvium
C.Kuttanad Alluvium
D.Onattukara Alluvium
Ans:D

100.The fruit which contain least carbohydrates
A.Custard apple
B.Lime
C.Avocado
D.Lemon

Ans:C












Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. The only people that don't have problems are in a cemetery.-Norman Vincent Peal.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email