Choose your language

12 July 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

07-07-2018 LAB ASSISTANT

LAB ASSISTANT 
EXAM DATE: 07-07-2018



1.Which of the following is a natural anticoagulant?
A.EDTA
B.Double oxalate
C.ACD
D.Heparin
Ans:D

2.Ideal time for collecting blood sample for detection of filarial worm is
A.2 pm-4 pm
B.10 pm-2 am
C.6 am-8 am
D.10 am-2 pm
Ans:B

3.Which of the following is an example of an enrichment media?
A.MacConkey agar
B.Nutrient Agar
C.Peptone water
D.Selenite F broth
Ans:D

4.Name the parasite causing Malaria.
A.Plasmodium vivax
B.Wuchereria bancrofti
C.Brugia malayi
D.Leishmania donovani
Ans:A

5.which of the following antibody can cross the placenta?
A.Ig M
B.Ig E
C.Ig A
D.Ig G
Ans:D

6.Which of the following is a RBC diluting fluid?
A.Hinglemann’s fluid
B.Tuerk’s fluid
C.Dacies fluid
D.Rees-Ecker solution
Ans:C

7.Bacteria which require oxygen for their growth is
A.Aerobic bacteria
B.Carboxyphilic bacteria
C.Anaerobic bacteria
D.Obligate anaerobes
Ans:A

8.Who discovered ABO blood group system?
A.Weiner
B.Karl Landsteiner
C.William Harvey
D.Denis
Ans:B

9.Which of the following is not a Romanowksy stain?
A.Leishman’s stain
B.Geimsa stain
C.Jenner stain
D.Crystal violet
Ans:D

10.The cell present in normal CSF(cerebrospinal fluid)
A.Plasma cell
B.Neutrophils
C.Lymphocytes
D.Monocytes
Ans:C

11.Staining method used for detecting Mycobacterium tuberculosis is
A.Leishman’s staining
B.Zeihl-Neelsen’s staining
C.Simple staining
D.Gram’s staining
Ans:B

12.Urinometer is used to measure which of the following property of Urine?
A.Reaction
B.Transparency
C.Volume
D.Specific gravity
Ans:D

13.Identify a Renal function test from the following tests.
A.Blood sugar
B.Serum bilirubin
C.Blood urea
D.Total cholesterol
Ans:C

14.The accurate method for estimation of haemoglobin is
A.Sahlis method
B.Cyanmeth haemoglobin method
C.Spencer method
D.Dare method
Ans:B

15.Solidifying agent used for preparation of solid culture media is
A.DPX
B.Meat extract
C.Agr
D.Peptone
Ans:C

16.Post-Prandial Blood Sugar(PPBS)sample is taken
A.2 hr after intake of food
B.1/2 hr after intake of food
C.after 12 hrs of fasting
D.At anytime after intake of food
Ans:A

17.Round shaped bacterias are called
A.Bacilli
B.Vibrios
C.Actinomycetes
D.Cocci
Ans:D

18.Normal value of bleeding time by Dukes method is
A.3-8 minutes
B.2-6 minutes
C.3-8 seconds
D.2-6 seconds
Ans:B

19.Size of a normal red blood cell is
A.10-15 micro metre
B.15-20 micro metre
C.6-8 micro metre
D.None of these
Ans:C

20.The dilution that can be made using an RBC pipette is
A.1/200
B.1/10
C.1/50
D.1/20
Ans:A

21.Major plasma protein is
A.Globulin
B.Albumin
C.Bence Jones Protein
D.Fibrinogen
Ans:B

22.Leucocytosis is seen in
A.Systemic Iupus erythematosis
B.Rheumatoid arthritis
C.Leukemia
D.Aplastic anaemia
Ans:C

23.Which blood group is known as”Universal Donor”?
A.O group
B.A group
C.B group
D.AB group
Ans:A

24.Staining method used in cytology is
A.Haematoxylin and eosin staining
B.Negative staining
C.Leishman’s staining
D.Papanicoloau staining
Ans:D

25.Temperature used for storing blood in a blood blank refrigerator is
A.4-6 Degree C
B.8-10 Degree C
C.10-12 Degree C
D.0-1 Degree C
Ans:A

26.Which of the following step is not included in tissue processing?
A.Dehydration
B.Fixation
C.Oxidation
D.Clearing
Ans:C

27.Length of an ideal blood smear is
A.1-2 cm
B.5-6 cm
C.6-7 cm
D.3-4 cm
Ans:D

28.Gmelin’s test is used for detecting which of the following compound in urine?
A.Sugar
B.Ketone bodies
C.Bile salts
D.Bile pigment
Ans:D

29.VDRL test is used for detecting which of the following disease?
A.Rabis
B.Syphilis
C.Typhoid
D.Weils disease
Ans:B

30.Normal platelet count is
A.1.5-4.5 lakhs/mm raise to 3 of blood
B.50000-1 lakhs/mm raise to 3 of blood
C.5000-11000 cells/mm raise to 3 of blood
D.5-6 lakhs/mm raise to 3 of blood
Ans:A

31.Which of the following compound is a normal constituent of urine?
A.Sugar
B.Bile salt
C.Urea
D.Ketone bodies
Ans:C

32.Colour code used for EDTA anticoagulant bottles
A.Green
B.Grey
C.Purple
D.Red
Ans:C

33.Commonly used fixative in histopathology is
A.Alcohol
B.Carnoys fixative
C.Alcohol-ether mixture
D.10% formalin
Ans:D

34.In Leishman’s staining fixation is done by
A.Eosin
B.Methyl alcohol
C.Distilled water
D.Acetone
Ans:B

35.Which of the following test is included in IMViC Reaction test?
A.Nitrate test
B.Citrate test
C.Coagulase test
D.Catalase test
Ans:B

36.Which of the following anticoagulant is also known as Versene?
A.Heparin
B.Double oxalate
C.ACD
D.EDTA
Ans:D

37.Volume of ACD solution used to collect 100 ml of blood is
A.16 ml
B.30 ml
C.28 ml
D.5 ml
Ans:A

38.Automatic tissue processing machine is called
A.Microtome
B.Histokinete
C.Cryostat
D.Coulter counter
Ans:B

39.Which white blood cell shows fine violet coloured granules after Leishman’s staining?
A.Neutrophils
B.Eosinophils
C.Lymphocytes
D.Monocyte
Ans:A

40.Meliturea refers to the presence of
A.Sugar in urine
B.Protein in urine
C.Blood in urine
D.Ketone bodies in urine
Ans:A

41.Cob-web appearance of CSF is seen in
A.Syphilis
B.Tubercular meningitis
C.Malaria
D.Hepatitis
Ans:B

42.Hyponatremia is the term used to denote
A.Low pottasium level in blood
B.Low sodium level in blood
C.Low calcium level in blood
D.Low bicarbonate level in blood
Ans:B

43.Method used for the estimation of total protein in blood is
A.GOD-POD method
B.CHOD-PAP method
C.Biuret method
D.Jaffe method
Ans:C

44.The test used to detect CSF protein is
A.Hay’s test
B.Smith’s test
C.Pandy’s test
D.Hari’s test
Ans:C

45.Area of an improved Neubauer counting chamber is
A.3 mm raise to 2
B.6 mm raise to 2
C.4 mm raise to 2
D.9 mm raise to 2
Ans:D

46.Autoclave is an example of which of the following method of sterilization?
A.Moist heat method
B.Dry heat method
C.Filtration method
D.Radiation method
Ans:A

47.Erythropoiesis is the development of
A.Red blood cells
B.Granulocytes
C.Agranulocytes
D.Platelets
Ans:A

48.Colony colour of lactose fermenting bacteria on MacConkey agar
A.Colourless
B.Pink
C.Green
D.Black
Ans:B

49.Father of Microbiology is
A.Robert Koch
B.Joseph Lister
C.Edward Jenner
D.Louis Pasteur 
Ans:D

50.Van den Bergh reaction is used for estimation of
A.Total protein
B.Serum creatinine
C.Serum Bilirubin
D.Serum uric acid
Ans:C

51.Amon basic forces exist in nature the weakest is
A.Gravitational force
B.Electromagnetic force
C.Strong nuclear force
D.Nuclear weak force
Ans:A

52.Unit of power is
A.Watt
B.Joule
C.Kilowatt hour
D.Newton
Ans:A

53.The property by which a body opposes the change in rotatory motion of a body about an axis
A.Angular momentum
B.Torque
C.Inertia
D.Moment of inertia
Ans:D

54.Zero degree Celsius is equal to------------degree Fahrenheit.
A.28
B.32
C.38
D.42
Ans:B

55.Sound wave travel faster through
A.Solid
B.Liquid
C.Gas
D.Vacuum
Ans:A

56.Light can pass along the optical fibre by mechanism
A.Refraction
B.Interference
C.Total internal reflection
D.Diffraction
Ans:C

57.Heat radiations lies in the
A.Microwave region
B.Ultraviolet region
C.Infra-red region
D.Visible region
Ans:C

58.Laws of electromagnetic induction was developed by
A.Einstein
B.Faraday
C.Newton
D.Heisenberg
Ans:B

59.No magnetic flux lines passes through
A.Ferromagnetic material
B.Paramagnetic material
C.Ferri magnetic material
D.Dia magnetic material
Ans:D

60.Lens used to correct short sight of an eye.
A.Plane glass
B.Cylindrical lens
C.Convex lens
D.Concave lens
Ans:D

61.Two electrons in the same atomic orbital is distinguished by their
A.Principal quantum number
B.Azimuthal quantum number
C.Magnetic quantum number
D.Spin quantum number
Ans:D

62.Which of the following species have minimum size?
A.O raise to 2-
B.Mg raise to 2+
C.F-
D.Al raise to 3+
Ans:D

63.According to V.S.E.P.R.theory the shape of PCl4- molecule is
A.Trigonal bipyramidal
B.Tetrahedral
C.Seesaw
D.Square planar
Ans:B

64.One method to remove temporary hardness is
A.Using washing soda
B.By Calgon process
C.Clark’s method
D.Permutit method
Ans:C

65.The group of elements which does not belong to Dobereiner triads is
A.Li,Na,K
B.C,Si,Ge
C.P,As,Sb
D.Cl,Br,I
Ans:B

66.Name the crystal system in which all the sides and all the angles are different.
A.Orthorhombic
B.Monoclinic
C.Triclinic
D.Hexagonal
Ans:C

67.Artificial graphite is prepared by
A.Acheson’s process
B.Deacon’s process
C.Dow’s process
D.Hall-Herault’s process
Ans:A

68.Kaolinite is the ore of
A.Copper
B.Iron
C.Aluminium
D.Zinc
Ans:C

69.An electron transits from 7th orbit to 3rd orbit of Li2+ ion.The spectrum will occur in
A.U-V region
B.Visible region
C.Far Infra-red region
D.Near Infra-red region
Ans:D

70.Among the following which is not an interhalogen compound?
A.ClF3
B.BrF5
C.Icl3
D.FBr3
Ans:D

71.Large empty cells found in the adaxial epidermis in grasses
A.Lerticel
B.Bulliform cell
C.Subsidiary cell
D.Mesophyll cell
Ans:B

72.Diabetes insipidus is caused due to
A.Deficiency of insulin
B.Excess of insulin
C.Hyposecretion of ADH
D.Hypersecretion of ADH
Ans:C

73.Excretory organ in insects is
A.Green gland
B.Malpigian tubules
C.Nephrida
D.Protonephrida
Ans:B


74.Identify the 5 Carbon compound
A.CO2
B.NADPH
C.RUBP
D.PEP
Ans:C

75.Canary grass experiment related hormone.
A.Auxin
B.Gibberellin
C.ABA
D.Ethylene
Ans:A

76.Joint between Atlas and Axis
A.Pivot joint
B.Hing joint
C.Ball and Socket joint
D.Hinge joint
Ans:A

77.Downs Syndrome is related to
A.Nullisomy
B.Monosomy
C.Trisomy
D.Tetrasomy
Ans:C

78.Biological glue is
A.Ligase
B.Restriction
C.DNA polymerates
D.Permeate
Ans:A

79.Other than Green house gas
A.CO2
B.CH4
C.NO2
D.NH4
Ans:D

80.Basic unit of classification is
A.Family
B.Genes
C.Species
D.Order
Ans:C

81.’International Migration Day’ by United Nations Department of Economic and Social Affairs observed on
A.December 28
B.December 18
C.December 6
D.December 16
Ans:B

82.Name of the Capital city,through which the equator passes
A.Kinshesa
B.Nairobi
C.Quito
D.Bogota
Ans:C

83.Author of the work’The Other Side of Silence’,which deals with the atrocities during the partition of India.
A.Rajendar Singh Bedi
B.Urvasi Butalia
C.Bhishma Sahni
D.Amitav Ghosh
Ans:B

84.The reformer who organised ‘Kallumala Prakshobam’movement against the restriction of using ornaments by the untouchables.
A.Ayyankali
B.Ayya Vaikunda Swamikal
C.Chattambi Swamikal
D.Sree Narayana Guru
Ans:A

85.The place known as”The Gateway to Kerala”
A.Wayanad
B.Palakkad
C.Cochin
D.Tiruvanathapuram
Ans:B

86.The main chemicals in air pollution that causes acid rain
A.Sulphur dioxide and Nitrogen
B.Sulphur dioxide and Oxygen
C.Carbon dioxide and Sulphur
D.Nitrogen and Carbon dioxide
Ans:A

87.Percentage of alluvial soil in India
A.18.5%
B.15%
C.28%
D.43%
Ans:D

88.The food for work programme was later renamed as
A.IRY
B.IRDP
C.NREP
D.RLEGP
Ans:C

89.The Chairman of the committee on innovation and entrepreneurship setup by NITI Aayog
A.Swathi Piramal
B.Rajive Bajaj
C.Vishal Shika
D.Tarun Khanna
Ans:D

90.The river that originates in the Anaimudi Hills,flowing to Tamil Nadu
A.Bhavani
B.Pambar
C.Khabani
D.Chaliar
Ans:B

91.’Poorna Swaraj’declared by Indian National Congress at
A.Lahore Session
B.Lucknow Session
C.Bombay Session
D.Allahabad Session
Ans:A

92.An organisation formed by Vagbhadanantha to fight against caste system and idol worship
A.Samatva Samajam
B.Athmavidya Sangam
C.Sadhujana Paripalana Sangam
D.Athmabhimana Prasthanam
Ans:B

93.The organisation established by Abdul Khader Moulavi for the social upliftment of Muslim society in Kerala
A.Muslim Education Society
B.Jamiyyathul Ulama
C.Kerala Mujahideen
D.Travancore Muslim Mahasabha
Ans:D

94.The priest who introduced the idea of “One school for one Church”(oru pallik oru Pallikkodam)
In the Kerala Sabha 1864
A.Aagustinose Thevaraparambil
B.Mariyam Theresa Chiramel
C.Blessed Kuriakose Elias Chavara
D.Devasahayam Pillai
Ans:C

95.Name the combined operation of Navy,Army and Airforce to rescue the Okhi victims
A.Operation Synergy
B.Operation Chain protection
C.Operation Flying Eagle
D.Operation Seashore
Ans:A

96.The play of V.T.Bhattathiripad which brought about revolutionary changes in the Brahmin society
A.Athma Vidya Kahalam
B.Sarasayya
C.Akilathirut
D.Adukkalayil ninnu Arangathekku
Ans:D

97.K.P.Ramanunni bagged’The Kendra Sahitya Academy’for his work
A.Agraharathile Poocha
B.Arachar
C.Daivathinte Pustakam
D.Sufi Paranja Katha
Ans:D

98.Name the satellite,which launched by ISRO as its 100th satellite from Satheesh Dhawan Space Centre,Sreeharikotta on 12th January,2018.
A.IRNSS-1H
B.Cartosat 2C
C.GSAT-117
D.PSLV-C40
Ans:D

99.Parent department of National Disaster Management Authority(India)abbreviated NDMA
A.Ministry of Defence
B.Ministry of Agriculture
C.Ministry of Home Affairs
D.Ministry of Public Grievances
Ans:C

100.Panchayath Raj System of local self-government is incorporated in
A.The Directive Principles of the State Policy
B.The Fundamental Rights
C.National Development Council
D.A plan for Economic and Rural Development in India

Ans:A










Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. How you think when you lose determines how long it will be until you win.-David.J.Schwartz.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email