Choose your language

24 July 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

10-07-2018 LD CLERK APEX CO-OPERATIVE SOCIETY


LD CLERK APEX CO-OPERATIVE SOCIETY
EXAM DATE:10-07-2018
1.Kerala Co-operative Milk Marketing Federation(KCMMF),popularly called’MILMA’was established in-------------with its head office at Trivandrum for the successful implementation of ‘Operation Flood’Programme in Kerala.
A.May,1988
B.April,1980
C.January,1988
D.December,1988
Ans:B

2.The ----------founded in 1844,is usually considered the first successful co-operative enterprise,used as a model for modem coops.,
A.The Fenwick Weavers’Society
B.Co-operative League of the USA
C.International Co-operative Alliance
D.Rochdale Society of Equitable Pioneers,(RCEP)
Ans:D

3.Expand CICED,which was established in order to enhance education quality in developing countries.
A.Centre for Indian Co-operative Education and Deployment.
B.Centre for International Co-operation in Education Development
C.Commissioner of Indian Co-operative Education Department
D.Consortium for International Co-operation in Education Development
Ans:B

4.The first Scheduled Bank in the Co-operative sector was the
A.Malabar Grameen Co-operative Bank
B.Cochin Central Co-operative Bank
C.KSCB
D.Kollam District Co-operative Bank
Ans:C

5.The ----------was the first international association formed(1895)by the cooperative movement which includes the World Council of Credit Unions.
A.International Co-operative Alliance
B.The National Co-operative Business Association
C.International Raiffeisen Union
D.Co-operative League of the USA
Ans:A

6.Who was a social reformer and pioneer of the cooperative movement?
A.David Dale
B.George Kurian
C.Robert Owen
D.William King
Ans:C

7.A--------is a cooperative that is run by and for a network of volunteers,for the benefit of a defined membership or the general public,to achieve some goal.
A.Volunteer co-operative
B.Network co-operative
C.Social Co-operative
D.General co-operative
Ans:A

8.Co-operative flag was designed by
A.The Central Government
B.ICA
C.NCCT
D.International Co-operative Union
Ans:B

9.National Agricultural Co-operative Marketing Federation of India Ltd.(NAFED)was established on the auspicious day of Gandhi Jayanti on---------
A.2nd October,1948
B.2nd October,1958
C.2nd October,1968
D.2nd October,1978
Ans:B

10.Cooperative Development Services was founded in 1985 by
A.Robert Owen
B.David Dale
C.Rod Nilsestuen
D.William King
Ans:C

11.Who undertakes the responsibility of providing Co-operative Education and Training in Kerala?
A.Central Co-operative Training Institute
B.State Co-operative Union
C.Central Co-operative Union
D.SIDBI
Ans:B

12.”Circle Co-operation Union”means a circle co-operative union constituted under Section -----------of the Kerala Co-operative Societies Act.
A.2
B.22
C.88
D.66
Ans:C

13.------------means a society having jurisdiction over one or more Revenue Districts but not the whole of the State as its area of operation;and having as its members only other societies and declared as such by the Registrar or the Government.
A.Central society
B.Apex society
C.District Co-operative Society
D.Regional society
Ans:A

14.”-------------member”means a member who possesses only such privileges and rights of a member and who is subject only to such liabilities of a member as may be specified in the bye laws.
A.Active or vibrant
B.Nominal or associate
C.Sleeping or dormant
D.Member by estoppel or holding out
Ans:B

15.The number of applicants for registration of a society shall not be less than
A.Ten,each of such person being  a member of  a different family.
B.Twenty-five,each of such person being a member of same family.
C.Ten each of such person being a member of same family
D.Twenty-five,each of such person being a member of a different family.
Ans:D

16.The following one is not a reason for the Cancellation of registration certificates of societies:
A.Where the whole of the assets and liabilities of a society are transferred to another society in accordance with the provisions of section-14
B.Where two or more societies are amlgamated into a new society in accordance with the provisions of Section-14
C.Where a society is divided into two or more societies in accordance with the provisions of Section-14.
D.None of these
Ans:D

17.Every member of a society shall exercise his vote:
A.In person
B.By proxy
C.Both(A)&(B)
D.None of these
Ans:C

18.Co-operative Arbitration Court refers to a court formed under Section-----------of the Act.
A.70
B.70A
C.80
D.81A
Ans:B

19.The committee of  a society may,at any time,call a special general body meeting of the society and shall call such meeting within one month:
A.From such number of members
B.After receipt of a requisition in writing from the Registrar
C.A proportion of the total number of members,as may be prescribed
D.All these
Ans:D

20.The Government may provide moneys to a society for the purchase of shares in other societies with limited liability.It is
A.Direct partnership of Government in Societies
B.Indirect partnership of Government in societies
C.Both(A)&(B)
D.None of these
Ans:B

21.The following one is not true in respect of A society:It shall,out of its net profits in any year,
A.Transfer an amount not being less than fifteen percent of the net profits to the reserve fund.
B.Credit such portion of the net profits,not exceeding five percent,as may be prescribed,to the Co-operative Education Fund referred to in clause(xix)of subsection(2)of Section 109.
C.Pay,in the case of a Central Society,including a District Cooperative Bank,dividend to its members,on their paid up share capital such rate not exceeding twenty per cent.
D.None of these
Ans:D

22.The -----------shall by notification in the official gazette,appoint a person to be the Director of Co-operative Audit with jurisdiction over the whole of the State.
A.Registrar
B.Co-operative union
C.Government
D.Apex society
Ans:C

23.The Central Institute of Coir Technology is at
A.Bangalore
B.Chennai
C.Trivandrum
D.Alappuzha
Ans:A

24.The year in which the Kerala State Co-operative Societies Act  was passed in Kerala
A.1969
B.1912
C.1956
D.2013
Ans:A

25.The Kerala Co-operative Societies(Amendment)Act was passed in:
A.1969
B.1978
C.1971
D.2013
Ans:C

26.Who published the publication”Co-operator”in England?
A.Robert Owen
B.William King
C.Federic Tailor
D.Scultz Delittech
Ans:B

27.Who can convene the last general body of a society?
A.The Liquidator
B.The Members
C.The Government
D.The Registrar
Ans:A

28.The term”Co-operation”is derived from the ----------word ‘Co-operari’which means----------.
A.Latin,to work
B.French,to save
C.German,to collect
D.English,to help
Ans:A

29.Equitable distribution of surplus is one of the pivotal principles followed by
A.An HUF
B.A Company
C.A Partnership firm
D.None of these
Ans:D

30.Only a person who has attained the age of-----------years can become a member in a co-operative society.
A.Twenty one for full membership and fifteen for minors
B.Twenty one for full membership and eighteen for beneficial members
C.Twenty one
D.Eighteen
Ans:D

31.The birth of Co-operative movement is in
A.Germany
B.Canada
C.Netherlands
D.None of these
Ans:D

32.The Co-operative movement is in
A.Germany
B.Canada
C.Netherlands
D.None of these
Ans:D

32.The Co-operative Farming Societies come under the category of
A.Agricultural Non-Credit Co-operative Society
B.Agricultural Credit Co-operative Society
C.Rural Credit Society
D.Primary Society
Ans:A

33.Gaya diary brand’s owner is
A.Gujarat State Milk Producers Union
B.Bihar State Government
C.Bihar State Milk Producers Union
D.Gujarat State Government
Ans:C

34.Who was the first Co-operative Minister of Kerala?
A.Baby John
B.E.M.Sankaran Naboothiripad
C.Joseph Mutaserry
D.None of these
Ans:C

35.Mention the name of Kerala Handicraft Apex Co-operative Societies.
A.Handloom
B.Hantex
C.Surabhi
D.Kera
Ans:C

36.The year in which Matsya fed is registered as a Co-operative institution:
A.1984
B.1974
C.1994
D.1995
Ans:A

37.Who started urban banks in Italy?
A.Dr.William King
B.Lusy Lussati
C.Kotthrochi
D.Robert Owen
Ans:B

38.KRIBHCO is an
A.International Co-operative Institution
B.Interstate Co-operative institution
C.Intra state Co-operative institution
D.Intergrated Co-operative institution
Ans:B

39.D.R.Gadgil is well known as the ---------
A.Father of co-operation
B.Father of co-operation in England
C.Preparer of co-operative principles
D.Father of co-operative commonwealth
Ans:D

40.Who took over the activities of Agricultural Refinance & Development Corporation stopped its functions in 1982?
A.Co-operative Union
B.NABARD
C.ICA
D.RBI
Ans:B

41.Headquarters of NAFED is situated at:
A.Geneva
B.Washington
C.England
D.New Delhi
Ans:D

42.Section----------of the Kerala Co-operative Societies Act gives provisions relating to winding up of bank coming under DICGC.
A.74 A
B.81
C.93
D.44AA
Ans:A

43.When a member can exercise his right to withdraw his share from a cooperative society?
A.Cannot withdraw
B.After five years
C.After three years
D.None of these
Ans:C

44.National Centre for Co-operative Education is located at:
A.Gujarat
B.New Delhi
C.Haryana
D.Dehradun
Ans:B

45.Which Committee recommended for the formation of Farmers Service Co-operative Society?
A.Kurian Committee
B.SC Misra Committee
C.Subramanian Committee
D.T.A.Pai Committee
Ans:D

46.Narasimham Committee(1975)recommended for the formation of:
A.Regional Rural Banks
B.Small Farmers Development Society
C.Co-operative Education Fund
D.Co-operative Union
Ans:A

47.The year in which the National Policy on Co-operation is declared in India:
A.2000
B.2001
C.1999
D.1988
Ans:B

48.Expand CRAFICARD:
A.Committee to Review Arrangements for Institutional Credit for Agricultural and Rural Development.
B.Committee to Review Aid for Institutional Credit for Agricultural and Rural Development
C.Committee to Review Arrangements for Institutional Credit for Agricultural and Regional Development
D.None of these
Ans:A

49.The area of activities of a Circle Co-operative Society is limited:
A.District
B.The Entire State
C.Interstate
D.Taluk level
Ans:D

50.Vaikunt Mehta National Institute of Co-operative  Management is located at:
A.New Delhi
B.Bengaluru
C.Pune
D.Ahmedabad
Ans:C

51.In a Co-operative society Revenue Fund is created out of
A.Net Profit
B.EBIT
C.Gross Profit
D.Divisible profit
Ans:A

52.Sputnik is the first Co-operative Societies Movement in
A.India
B.Nepal
C.Russia
D.China
Ans:D

53.During inflation the value of currency
A.Increases
B.Remain constant
C.Decreases
D.Can’t say
Ans:C

54.Overvaluation of closing stock at the time of preparing P & A A/c will result in --------statement of reported profit.
A.Fair
B.Under
C.Over
D.Any of these
Ans:C

55.Salaries outstanding of the previous year which is paid during the year is ----------to the current year.
A.Payment Liability
B.Asset
C.Income
D.Expenditure
Ans:A

56.An error in accounting transaction which cannot be detected by checking the trial balance as its effect is neutralised by another error,is called:
A.Error of principle
B.Error of Commission
C.Compensating error
D.Error of omission
Ans:C

57.A type of goodwill which is directly relate to reputation in the name of the institution is called:
A.Stag goodwill
B.Dog goodwill
C.Cat goodwill
D.Rat goodwill
Ans:C

58.The fixed element of working capital is called:
A.Hard core working capital
B.Gross working capital
C.Positive working capital
D.Redundant working capital
Ans:A

59.Expenses due but not paid is a ----------account
A.Real
B.Nominal
C.Personal
D.Contra
Ans:C

60.Convention of consistency states that
A.All possible losses should be taken into account on accrual basis
B.Same accounting principles should be followed over a series of years to make the accounts comparable.
C.All possible profits should be taken into account on accrual basis.
D.All possible losses and should be taken into account on accrual basis.
Ans:B

61.District Co-operative banks are also called.
A.Co-operative Central Bank
B.Apex Co-operative Bank
C.Urban Central Bank
D.District Central Bank
Ans:A

62.The process of thoroughly checking the collected data to ensure optimal quality level is referred to as:
A.Classification
B.Entry
C.Editing
D.Validation
Ans:D

63.The ability of a concern to meet its long term liabilities as and when it becomes due is called:
A.Profitability
B.Liquidity
C.Solvency
D.Turnover
Ans:C

64.Which is a capital expenditure?
A.Research and Development Project
B.Project Generation
C.Project Expansion
D.All of the above
Ans:D

65.When a person transacts with a company on matters which is beyond the powers of the company,the person will be governed by the Doctrine of
A.Constructive Notice
B.Indoor Management
C.Memorandum of Undertaking
D.Memorandum of Association
Ans:A

66.Under---------method of valuation of share,from the market value of assets the amount of external liabilities and preference share capital is deducted  and the result is divided by the number of equity shares.
A.Yield
B.Super profit
C.Intrinsic value
D.Net asset value
Ans:C

67.An extra commission paid by the consigner to the consignee for guaranteeing credit sales is called
A.Error of Commission
B.Del credere commission
C.Overriding commission
D.Manager’s commission
Ans:B

68.The sequence of accounting procedures repeated each accounting year to record and summarise business transactions is called
A.Business cycle
B.Accounting Cycle
C.Trade Cycle
D.Receivable Cycle
Ans:B

69.Assets exhausting in the process of earning revenue are called
A.Fictitious
B.Intangible
C.Contingent
D.Wasting
Ans:D

70.The customs and traditions followed by the accountants for the preparation oof the financial statements:
A.Accounting conventions
B.Accounting concepts
C.Accounting standards
D.Accounting principles
Ans:A

71.A situation when a firm gets a profit lower than the average profit of the industry is called:
A.Undercapitalisation
B.Overcapitalisation
C.Optimum capital structure
D.Opitmum capitalisation
Ans:B

72.The trial balance is prepared either by -----or by---------method.
A.Balance,total
B.Profit,average
C.Total,profit
D.Average,balance method
Ans:A

73.A debit note is prepared by the ----------of goods when he returns some of the goods purchased.
A.Debtor
B.Creditor
C.Seller
D.Purchaser
Ans:D

74.Trade discount is recorded:
A.In the P&L A/c
B.In the Balance Sheet
C.Both in the P&L A/c and Balance sheet
D.Nowhere
Ans:D

75.----------is the expenditure of a revenue nature,the benefit of which lasts for more than one accounting year.
A.Capital Expenditure
B.Revenue Expenditure
C.Recurring Expenditure
D.Deferred Revenue Expenditure
Ans:D

76.The part of subscribed capital set apart to be called only at the time of liquidation of a company is called:
A.Capital Reserve
B.Reserve capital
C.Risk capital
D.Redundant capital
Ans:B

77.The type of depreciation by which the value of an asset is reduced due of change in technology or fashion is called
A.Amortisation
B.Depletion
C.Obsolescence
D.Fluctuation
Ans:C

78.--------------is the amount received by non-profit making organisations on the death of a person as per his will.
A.Legacy
B.Honorarium
C.Donation
D.Pre-emptive right
Ans:A

79.----------is the amount of profit earned by a concern over and above the normal return expected on its investment.
A.Average profit
B.Revenue profit
C.Capital profit
D.Super profit
Ans:D

80.Calls-in-advance is a/an ---------to a company.
A.Loss
B.Liability
C.Asset
D.Profit
Ans:B

81.Which of the following was the leader who not participated of Nivarthana Agitation?
A.C.Kesavan
B.N.V.Joseph
C.P.K.Kunju
D.G.K.Pillai
Ans:D

82.The first session of the Prajamandal be held at---------in January 1942.
A.Irinjalakuda
B.Cochin
C.Vaikom
D.Kottayam
Ans:A

83.Antyodaya Anna Yojana was launched in-----------
A.December 25,2000
B.December 25,2001
C.December 23,2000
D.December 23,2001
Ans:A

84.The Nobel Prize Winner for Medicine 2016
A.William C.Campbell
B.Yoshinori Ohsumi
C.May Britt Moser
D.Edvard Moser
Ans:B

85.The Article in the Constitution which gives the Primary Education in Mother Tongue:
A.Article 348(A)
B.Article 350(A)
C.Article 352(A)
D.Article 354(A)
Ans:B

86.On whose recommendation was the Constituent Assembly formed?
A.Government of India Act,1935
B.Cripp’s Mission,1942
C.Cabinet Mission plan,1946
D.Mountbatten Plan,1947
Ans:C

87.The first state to become bifurcated after independence was
A.Bombay
B.Madras
C.Bengal
D.Hyderabad
Ans:A

88.Who is the present Chairman of the National Commission for Protection of Child Rights(NCPCR)?
A.Kushal Singh
B.Sruiti Narain Kacker
C.Kanwer Singh
D.Kiran Beddi
Ans:B

89.In which state of India the famous festival of Horn bill celebrated?
A.Manipur
B.Nagaland
C.Meghalaya
D.Arunachal Pradesh
Ans:B

90.First Modern factory for the manufacture of coir was opened at Alleppey during the period of
A.Utram Thirunal Marthanda Varma
B.Ayilyam Thirunal
C.Sri Mulam Thirunal
D.Sri Chithira Tirunal
Ans:A

91.Who says the Revolutionary message ‘No Caste,No Religion,No God for Man’?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Chattampi Swamikal
C.Ayyan Kali
D.V.T.Bhattathirippad
Ans:A

92.First Chief Minister of Kerala from a Backward Community was
A.R.Shanker
B.C.H.Muhammed Koya
C.K.Karunakaran
D.Pinarayi Vijayan
Ans:A

93.The Protection of Women from Domestic Violence Act(PWDVA)came into force on
A.26th October,2004
B.26th October,2005
C.26th October,2006
D.26th October,2007
Ans:C

94.Name the First women Magazine published in Kerala.
A.Lakshmi Bai
B.Vidhya Vinodini
C.Mahila
D.Suguna Bodhini
Ans:D

95.-----------was the Thakazhi Sivasankaran Pillai’s work.
A.Brantalayam
B.Enippadikal
C.Moodupadam
D.Kondayil Ninnu Kurusilekku
Ans:B

96.Which of the following the iron lady of Kerala?
A.Annie Mascarene
B.A.V.Kuttimalu Amma
C.Akkamma Cheriyan
D.Lalitha Prabhu
Ans:C

97.Who has been appointed the new Chairman of Cauvery Water Dispute Tribunal?
A.Justice Kasthuri Rangon
B.Justice Balbir Singh Chauhan
C.Justice Abhay Manohar Sapre
D.Justice Bala krishnan
Ans:C

98.The Historic site’Hampi’is located in which of the following  States:
A.Tamil Nadu
B.Karnataka
C.Andhra Pradesh
D.Maharashtra
Ans:B

99.Who was  crowned as the 65th Miss Universe,held on 30th January,2017?
A.Iris Mittenaere
B.Raquel Palissier
C.Andrea Bezde Kova
D.Connie Jimenez
Ans:A

100.Sheikh Mohammed bin Zayed al Nahyan was the chief guest of 68th Republic day celebration.He was the crown prince of
A.Bahrain
B.Qatar
C.United Arab Emirates
D.Saudi Arabia
Ans:C












Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. We can only learn to walk and run by falling down a lot.-Jerry Bruckner.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email