Choose your language

26 July 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

26-07-2018 CONFIDENTIAL ASSISTANT

CONFIDENTIAL ASSISTANT 
EXAM DATE:26-07-2018


1.The S.A.T.hospital at Thiruvanathapuram was built in memory of
A.Prince Avittam Thirunal
B.Sri.Aayilyam Thirunal
C.Sri.Uthradam Thirunal
D.Raja Kesava Das
Ans:A

2.’viz’ is the abbreviation of
A.’v’or’z’
B.’v’to’z’
C.Vide in zero
D.Videlicet
Ans:D

3.The size of newly introduced Indian Rupee 2,000 os
A.65 mm x 165 mm
B.166 mm x 66 mm
C.65 mm x 164 mm
D.66 mm x 165 mm
Ans:B

4.The full form of GST is
A.Goods and Sales Tax
B.Government Service Tax
C.Government Sales Tax
D.Goods and Service Tax
Ans:D

5.Pressing the key’Alt+Z’inside the print dialogue box,in MS-word,is used for selecting
A.Number of copies
B.Select printer
C.Selecting current page
D.Paper size
Ans:D

6.Which of the following keys to be pressed for getting double underline to a selected text in MS-Word?
A.CTRL+SHIFT+U
B.CTRL+SHIFT+D
C.CTRL+SHIFT+L
D.CTRL+SHIFT+N
Ans:B

7.How many shift lock key/s are there in typewriter?
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:A

8.In a Typewriter,main spring is situated in
A.Middle
B.Left inside
C.Under universal bar
D.Right inside
Ans:B

9.In a typewriter,there are--------------line space adjustments
A.2
B.3
C.4
D.5
Ans:D

10.Which is the dead key in Malayalam typewriter?
A.Underscore
B.Comma
C.Chandrakkala
D.Hyphen
Ans:C

11.Capital of Venad was
A.Kottayam
B.Kollam
C.Kozhikode
D.None of these
Ans:D

12.In a typewriter Paper release lever is also called
A.Paper holder
B.Paper feeder
C.Paper guide
D.Paper adjuster
Ans:D

13.The scientific method of operating the typewriter is called
A.Sight method
B.Shift system
C.Touch system
D.None of these
Ans:C

14.How many window/s can be active at a time?
A.1
B.2
C.3
D.No limit
Ans:A

15.In spread sheet,the cell address of 6th row,3rd column is represented by
A.F6
B.C6
C.6C
D.F3
Ans:B

16.Relating to Printer,DPI stands for
A.Details Per Index
B.Dot Per Index
C.Dot Per Inch
D.Details Per Inch
Ans:C

17.GUI stands for
A.Graphical User Interface
B.Graphical Utility Information
C.Graphical Utility Interface
D.Graphical Utility Interactive
Ans:A

18.The instruction ‘by hand’on an envelope is to be written
A.Top centre
B.Top right corner
C.Top left corner
D.Bottom left
Ans:C

19.Main Spring in a typewriter is used for
A.Move the carriage towards right
B.Move the carriage towards left
C.Step by step movement of the carriage
D.Getting sluggish movement
Ans:B

20.The capital letter D stands for
A.100
B.250
C.500
D.1000
Ans:C

21.In a typewriter,’Pattern’is also known as
A.Chord
B.Carriage
C.Cylinder
D.Main Spring
Ans:C

22.Which of the following is a nuclear powered submarine of Indian Navy?
A.INS Shalki
B.INS Chakra
C.INS Samravir
D.INS Shishumar
Ans:B

23.FEMA is the abbreviation of
A.Foreign Emergency Management Act
B.Foreign Emergency Maintenance Act
C.Foreign Exchange Management Act
D.Foreign Exchange Maintenance Act
Ans:C

24.In which year The Consumer Protection Act came into effect?
A.1984
B.1985
C.1986
D.1987
Ans:C

25.Before nationalising, the name of SBI was
A.National Bank of India
B.Industrial Bank of India
C.United Bank of India
D.Imperial Bank of India
Ans:D

26.Slowing the decision taking due to procedural formalities can be called
A.Red-tapism
B.Disposition
C.Governance
D.None of these
Ans:A

27.Which sign is to be used at the end of the abbreviation?
A.Colon
B.Comma
C.Full stop
D.Semi-colon
Ans:C

28.The average number of jobs  a computer can perform in a given time is termed as
A.Input
B.Output
C.Throughput
D.Scheduling
Ans:C

29.Pressing the keys’Ctrl+home’in a document causes
A.The cursor to reach the top
B.The cursor to reach the end
C.The cursor to reach the middle
D.To select the whole document
Ans:A

30.Protecting the date from unauthorized access is called
A.Accessibility
B.Data storing
C.Encapsulation
D.Data security
Ans:D

31.With the help of assembler the source programme converts into
A.Link programme
B.Object programme
C.Executable programme
D.None of these
Ans:B

32.Bandwidth is related to
A.Speed
B.Distortion
C.Frequency
D.None of these
Ans:C

33.The special text that is printed at the top of each page is called
A.Footer
B.Heading
C.Header
D.Border
Ans:C

34.Pressing Ctrl+Shift+A.in MS-Word to a selected text gives result of
A.All capital letters
B.All small letters
C.All small capital
D.Toggle case
Ans:A

35.Drawing two parallel transverse line across the face of a cheque is called
A.Approving
B.Cancelling
C.Endorsing
D.Crossing
Ans:D

36.When the Reserve Bank increases the Cash Reserve Ratio,the lending capacity of all commercial banks
A.Increases
B.Decreases
C.Remains no change
D.None of these
Ans:B

37.The first commercially successful typewriter was invented by
A.Issac Pitman
B.Charles Babbage
C.Christopher Sholes
D.Hansen
Ans:C

38.In terms of memory the letter K represents
A.1024 bits
B.1000 bits
C.1000 bytes
D.1024 bytes
Ans:D

39.Which of the following is to be used for moving the cursor word-by-word in MS-Word?
A.Ctrl+left/right arrow keys
B.Alt+left/right arrow keys
C.Ctrl+tab+left/right arrow keys
D.Alt+tab+left/right arrow keys
Ans:A

40.Which of the following is accounting software?
A.MS-Word
B.MS-Access
C.Tally
D.PowerPoint
Ans:C

41.A microsecond is
A.Thousandth of second
B.Thousandth of a millisecond
C.Thousand times of millisecond
D.Thousand times of a second
Ans:B

42.After a question mark________space/s
A.One
B.Two
C.Three
D.No space
Ans:B

43.The ‘Drop Cap’ function is available in--------------menu.
A.Table
B.Mailing
C.Layout
D.Format
Ans:D

44.Which of the following shortcut keys can be used for ‘open fonts dialog box’?
A.Ctrl+F
B.Ctrl+D
C.Ctrl+Shift+D
D.Ctrl+Shift+F
Ans:B

45.Typewriter cylinder cannot be made by using-----------Type rubbers.
A.Soft
B.Medium
C.Hard
D.Elastic
Ans:D

46.The connecting device between mainspring and carriage is
A.Pinion wheel
B.Rigid dog
C.Draw band
D.Loose Dog
Ans:C

47.The Roman Numeral conversion of the number 999 is
A.IM
B.CMIC
C.CMXCIX
D.CMXCX
Ans:C

48.The’/’sign in a manuscript indicates
A.To insert the word’the’
B.Delete a word
C.Next paragraph
D.None of these
Ans:A

49.In excel,the address of an active cell displays in
A.Menu bar
B.Formula bar
C.Status bar
D.Tool bar
Ans:B

50.The complimentary close of a business letter is
A.Yours Truly
B.Yours Sincerely
C.Yours Respectfully
D.Yours Faithfully
Ans:D

51.The first Satyagraha of Gandhiji for the cause of Indigo farmers was observed at
A.Ahmedabad
B.Sabarimati
C.Bardoli
D.Champaran
Ans:D

52.The highest battle field in the world is
A.Nefa
B.Siachen Glacier
C.Jaisalmer
D.Silliguri
Ans:B

53.The Indo-Pak war in which Bangladesh was liberated as an independent country:
A.1948 war
B.1965 war
C.1971 war
D.1999 war
Ans:C

54.The Muslim League started demanding a separate nation for the Muslim from the year
A.1940
B.1925
C.1929
D.1919
Ans:A

55.Which was the first headquarters of the Portuguese in India?
A.Kappad
B.Goa
C.Cochin
D.Kozhikkode
Ans:C

56.The most literate district in India is
A.Pathanamthitta
B.North Arcot
C.Alirajpur
D.Selchip
Ans:D

57.Which one of the following is the longest highway of India?
A.NH-7
B.NH-1
C.NH-213
D.NH-47
Ans:A

58.What is the unit of measuring noise pollution?
A.Millibar
B.Decibel
C.Centimetre
D.Decimetre
Ans:B

59.Which one of the following is not a  non-conventional source of energy?
A.Wave power
B.Tidal power
C.Geothermal energy
D.Natural gas
Ans:D

60.Malabar cement factory is in
A.Vadakara,Kozhikkode
B.Chavakkad,Thrissur
C.Valayar,Palakkad
D.Angamali,Ernakulam
Ans:C

61.Which among the following is the first travel account in Malayalam?
A.Bilathi Visesham
B.Varthamana Pusthakam
C.Njan Oru Pudiya Lokam Kandu
D.Amerikkayil Poya Katha
Ans:B

62.The nature of India as a Secular State:
A.Pro-religions
B.Irreligions
C.Equal respect to all religions
D.Anti-religions
Ans:C

63.All of the following are Dravidian languages,except:
A.Marathi
B.Malayalam
C.Telugu
D.Kannada
Ans:A

64.Kerala Institute of Local Administration(KILA)is situated
A.Malappuram
B.Kozhikkode
C.Thiruvanathapuram
D.Thrissur
Ans:D

65.Ram Nath Kovind ,the President of India,previously had served as the Governor of
A.Uttar Pradesh
B.Bihar
C.Gujarat
D.Madhya Pradesh
Ans:B

66.Which seashore in Kerala is famous for deposit of mineral soil?
A.Chavara
B.Varkala
C.Vizhinjam
D.Kayamkulam
Ans:A

67.Sabarigiri hydroelectric project is on which river?
A.Periyar
B.Kunthi
C.Kallada
D.Pamba
Ans:D

68.The controller of Indian capital market is
A.SBI
B.SEBI
C.RBI
D.NABARD
Ans:B

69.Which one of the following is known as the ‘King of Metals’?
A.Gold
B.Iron
C.Cobalt
D.Platinum
Ans:D

70.The birthday of ,who of the following is celebrated as National Youth Day(January 12)?
A.Mahatma Gandhi
B.Sardar Patel
C.Swami Vivekananda
D.Sarojini Naidu
Ans:C

71.According to recent studies,which country is world’s safest country for a baby to be born?
A.India
B.Pakistan
C.Japan
D.Argentina
Ans:C

72.Jacinda Ardem is the Prime Minister of
A.Australia
B.New Zealand
C.France
D.Norway
Ans:B

73.Which is the film recently banned by Pakistan,as it promote black magic,some non-islamic sentiments?
A.Pari
B.Kalyanam
C.Jaane Kyun De Yarron
D.Kala Viplavam Pranayam
Ans:A

74.The name of ambitious project to reform public health sector introduced by Kerala Government is
A.Sadgamaya
B.Prathyasha
C.Haritha Mission
D.Aardram Mission
Ans:D

75.India’s First National Park for differently abled people started in the city of
A.Hyderabad
B.Mumbai
C.Kolkata
D.Chennai
Ans:A

76.Which of the second official language of the state of Telangana?
A.Telugu
B.Urdu
C.Hindi
D.Tamil
Ans:B

77.Who is the present Chief Minister of Tripura?
A.Manik Sarkar
B.Desarath Deb
C.Biplab Kumar Deb
D.Tathagata Roy
Ans:C

78.Who is the youngest Indian girl won two gold medals at the International Shooting Spot Federation(ISSF)World Cup in Mexico?
A.Yashawini Singh Deswal
B.Manu Bhaker
C.Celine Goberville
D.Apurvi Chandela
Ans:B

79.Who is the Vice Chairman of NITI Aayog?
A.Arvind Panagaria
B.Amitabh Kant
C.Dr.Rajiv Kumar
D.Shri Bibek Debroy
Ans:C

80.The film Ottamuri Velicham directed by
A.Rahul Riji Nair
B.V.C.Abhilash
C.Lijo Jose Pellissery
D.Mahesh Narayanan
Ans:A

81.The bilateral air exercise between India and Britain is known as
A.KONKAN
B.NOMADIC ELEPHANT
C.VARUNA
D.INDRADHANUSH
Ans:D

82.Who is the present Central Minister in charge of Civil Aviation?
A.Ashok Gajapati Raju
B.Suresh Prabhu
C.Nitin Gadkari
D.Piyush Goel
Ans:B

83.Gary old man wins the best actor Oscar 2018,for his performance as Winston Churchil in
A.Shape of Water
B.Three Bill boards outside Ebbing Missouri
C.Darkest Hour
D.Call Me By Your Name
Ans:C

84.Which is the first forest produce that has received Geographical Indication tag?
A.Kanjiram
B.Kanikkonna
C.Bamboo
D.Nilambur Teak
Ans:D

85.Who is the winner of the Vayalar Awar,2017?
A.U.K.Kumaran
B.T.D.Ramakrishnan
C.Subhash Chandran
D.K.R.Meera
Ans:B

86.Sree Narayana Guru founded the Advaita Ashram at
A.Chempazhanthi
B.Aruvippuram
C.Aluva
D.Kalavancode
Ans:C

87.’Adi Bhasha’is a research work in the field of linguistics,written by
A.Vagbhatanda
B.Chattampi Swamikal
C.Brahmananda Shivayogi
D.Sri Narayana Guru
Ans:B

88.Who raised the slogan’No Caste,No Religion,No God for human being’?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Sree Narayana Guru
C.Vaikunda Swamikal
D.Ayyankali
Ans:A

89.Who is the founder of CMI Church(Carmelite of Mary Immaculate)?
A.Poikayil Yohannan
B.Kuria Kose Elias Chavara
C.Pampady John Joseph
D.Herman Gundert
Ans:B

90.In which year the play ‘Adukkalayil Ninnum Arangathekku’published?
A.1929
B.1931
C.1982
D.1919
Ans:A

91.Who is the founder of ‘Chirayankil Taluk Muslim Samajam’?
A.Muhammed Abdul Rahiman
B.Makti Thangal
C.Vakkam Abdul Khadir Moulavi
D.Moidu Maulavi
Ans:C

92.In which year Vaikunta Swamikal Organised ‘Samatva Samajam’?
A.1836
B.1846
C.1850
D.1830
Ans:A

93.In 1959,who was given the title ‘Bharat Kesari’ by the President of India?
A.Swadeshabhimani Ramkrishnapilla
B.Pandit K.P.Karuppan
C.V.T.Bhattathirippad
D.Mannath Padmanabhan
Ans:D

94.Who formed Ezhava Mahasabha?
A.Sree Narayana Guru
B.Dr.Palpu
C.Sahodaran Ayyappan
D.Kumaranasan
Ans:B

95.The birth place of Sahodaran Ayyappan was
A.Cherai
B.Veganoor
C.Kollur
D.Panmana
Ans:A

96.Jathikkummi is the first criticised caste system was written by
A.Kumara Gurudevam
B.Thaikkad Ayya
C.Pandit.K.P.Karuppan
D.Vaikunda Swamikal
Ans:C

97.Who was the founder of Cheramar Maha Sabha in 1921?
A.Pandit K.P.Karuppan
B.Poikayil Yohannan
C.Kuriakose Elias Chavara
D.Pampady John Joseph
Ans:D

98.In which year Paliyam Satyagraha was organised?
A.1947
B.1924
C.1931
D.1937
Ans:A

99.Representation given to the Raja of Travancore requesting deserving jobs to qualified Malayalees in government service is known as
A.Ezhava Memorial
B.The Nivarthana Agitation
C.Malayali Memorial
D.The Nair Representation
Ans:C

100.’Kadora Koodaram’is the first work written by the social reformer:
A.Muhammed Abdu Rahiman
B.C.Kesavan
C.Kuramban Daivathan
D.Makti Thangal

Ans:D








Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

2 comments:

  1. We must free ourselves of the hope that the sea will ever rest.We must learn to sail in high winds.-Aristotle Onassis.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email