Choose your language

30 December 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

22-11-2018 JUNIOR INSTRUCTOR,OPERATOR ADVANCED MACHINE TOOLS


JUNIOR INSTRUCTOR,OPERATOR ADVANCED MACHINE TOOLS
EXAM DATE:22.11.2018
1.Which one is class’C’fire?
A.Kerosene fire
B.Wood fire
C.Gas fire
D.Electric fire
Ans:C

2.What is purpose of settings of teeth in hacksaw blade?
A.Cutting surface in very smooth
B.Allow free movement of the blade
C.Long life in blade
D.Avoid heating in blade
Ans:B

3.Which chisels is used to separate metal after chain drilling?
A.Web chisel
B.Diamond point chisel
C.Flat chisel
D.Cross cut chisel
Ans:A

4.The cutting angle of twist drills bits in general purpose:
A.100 Degree
B.110 Degree
C.60 Degree
D.118 Degree
Ans:D

5.Whit worth thread has an included angle of:
A.55 Degree
B.60 Degree
C.45 Degree
D.90 Degree
Ans:A

6.Which is the Blank size of M12x1.75 mm?
A.10.25 mm
B.11.82 mm
C.11.25 mm
D.10.5 mm
Ans:B

7.30 H7/g6;---------------is represented by’g’.
A.Hole
B.Grade
C.Shaft
D.Clearance
Ans:C

8.What is the formula of calculating drill size for reamer?
A.Reamed size-(Undersize+oversize)
B.Reamed size-(Undersize x oversize)
C.Reamed size-(Oversize-Undersize)
D.Reamed size+(Undersize-oversize)
Ans:A

9.The included angle of ‘V’block:
A.90 Degree
B.60 Degree
C.55 Degree
D.80 Degree
Ans:A

10.Lip clearance angel in twist drill:
A.10 Degree-12 Degree
B.8 Degree-12 Degree
C.11 Degree-12 Degree
D.7 Degree-8 Degree
Ans:B

11.Benchvice is specified:
A.Distance of two jaws
B.Length of jaw
C.Width of jaw
D.Length of vice
Ans:C

12.In 5 S concept,5’S stands for--------
A.Sort,Set,Smooth,Shine,Standardize
B.Sort,Show,Shine,Standardize,Sustain
C.Sort,Set,Show,Shine,Sustain
D.Sort,Set,Shine,Standardize,Sustain
Ans:D

13.External thread cutter is known as:
A.Die
B.Tap
C.Die nut
D.Reamer
Ans:A

14.In marking of grinding wheel the shellac bond is represented by which letter:
A.S
B.E
C.B
D.Y
Ans:B

15.The least count of vernier micrometer:
A.0.01 mm
B.0.01 inch
C.0.001 mm
D.0.1 mm
Ans:C

16.The difference between maximum limit of size and the minimum limit of size is called:
A.Actual size
B.Upper deviation
C.Lower deviation
D.Tolerance
Ans:D

17.What is the equation of find the least count of vernier bevel protractor?
A.1 MSD-1VSD
B.1 MSD-2VSD
C.2 MSD-1VSD
D.2 MSD-2VSD
Ans:C

18.The single cut file has rows of teeth cut in angle of:
A.50 Degree
B.60 Degree
C.75 Degree
D.80 Degree
Ans:D

19.Which of the following letter represented a grinding wheel of medium grade?
A.D
B.H
C.Y
D.A
Ans:B

20.The top surface of joint the flank of the same thread is:
A.Root
B.Flank
C.Pitch
D.Crest
Ans:D

21.A tumbler gear is provided for:
A.Change the direction of feed
B.Change the direction of the chuck
C.Change the spindle speed
D.None of these
Ans:A

22.Which soluble cutting oil gives good performance in hard water?
A.SERVO CUT’S’
B.SERVO SYNTHS
C.SERVO CUT XI
D.SERVO CUT CLEAR
Ans:C

23.Oblique cutting is most suitable for:
A.Finish turning
B.Knurling
C.Facing
D.Rough turning
Ans:D

24.The cause for this defect is the tool’s cutting edge being blunt or getting blunt during its travel and the carriage not being locked;which defect is this?
A.Pip in centre
B.Convex face
C.Concave face
D.Rough finish in turning
Ans:B

25.It is advisory that the tool to be used for finishing;the tool should have:
A.Sharper nose
B.Larger nose radius than normal
C.Flat nose
D.Flat nose than normal
Ans:B

26.The recommended cutting speed for turning medium carbon steel is:
A.35 to 50 m/min
B.30 to 40 m/rev
C.30 to 35 m/min
D.35 to 50 mm/min
Ans:C

27.When carbide tools are used---------higher cutting speed than that of the HSS tools may be chosen.
A.4 to 5 times
B.5 to 6 times
C.1 to 2 times
D.3 to 4 times
Ans:D

28.Which component is used for turning lengthy hexagonal bars along with fixed steady rest?
A.Angle plate
B.Mandrel
C.Cat head
D.Magnetic chuck
Ans:C

29.The percentage of carbon in high carbon steel is:
A.0.3 to 0.7
B.0.15 to 0.3
C.0.4 to 0.6
D.None of these
Ans:D

30.Choose the correct factor about malleable cast iron:
A.High brittle and low ductile
B.Difficult for machining
C.Cheaper than grey cast iron
D.No self-lubricating property
Ans:D

31.Which material is used mostly for making crane hooks?
A.Mild steel
B.Wrought iron
C.Cast iron
D.Plain carbon steel
Ans:B

32.Which determines the hardness or softness of abrasive wheel?
A.Strength of abrasive
B.Structure
C.Grade of Bond
D.Grit
Ans:C

33.The selection of grinding wheel having hard graded bond for grinding hard metal which may results:
A.Heavy reduction of material
B.Heavy reduction from wheel
C.Grooving
D.Glazing
Ans:D

34.Which is the example of splash method of lubrication?
A.Wick feed
B.Stauffer screw
C.Ring oiling
D.Winkley oiler
Ans:C

35.Which type of milling cutter is used for milling deep narrow slots and keyways?
A.Staggered teeth side milling cutter
B.Interlocking side milling cutter
C.Half side milling cutter
D.Helical side and face milling cutter
Ans:A

36.Which factor is correct about Up-Milling?
A.The feed direction of cutting Tool is same to its rotation
B.The chip thickness is zero in starting
C.The chip thickness is minimum towards the end of cut
D.The main radial force which gives downward pressure and better holding of work.
Ans:B

37.In Milling Machine which is the following provides extra stability to the machine?
A.Brace
B.Over arm
C.Knee
D.Column
Ans:A

38.Thin cut-off wheels are made with:
A.Organic Bond
B.Inorganic Bond
C.Chemical Bond
D.None of these
Ans:A

39.Choose the correct RPM for turning a job having diameter 50 mm and cutting speed is 62.85 m/min:
A.350
B.400
C.450
D.300
Ans:B

40.Which is heat treatment process produces a scale free surface on work piece?
A.Induction hardening
B.Nitriding
C.Cyaniding
D.Flame hardening
Ans:A

41.A closed loop control system is also known as:
A.Point to point control system
B.Straight line control system
C.Feedback control system
D.Non Feedback control system
Ans:C

42.Which of the following is the advantages of CNC machine?
A.High maintenance cost
B.High investment cost
C.High accuracy and repeatability
D.High training cost
Ans:C

43.Basic elements or components of NC system are
A.Program of instruction
B.Machine control unit
C.Mechanical tool or processing unit
D.All of the above
Ans:D

44.Compared to open control system a closed control system is:
A.Less accurate
B.Less  expensive
C.More accurate
D.None of these
Ans:C

45.The CNC command G 01 means:
A.Linear interpolation
B.Circular interpolation
C.Positioning in rapid
D.None of these
Ans:A

46.Several machines are controlled by central computer is called:
A.CNC
B.NC
C.DNC
D.None of these
Ans:C

47.The CNC command M 08 is for:
A.Coolant off
B.Coolant on
C.Chuck close
D.Door close
Ans:B

48.For the spindle rotation in clockwise,the CNC code is:
A.M 04
B.M 01
C.M 03
D.M 02
Ans:C

49.Which of the mode is selected to feed manually in CNC program?
A.Jog mode
B.MDI mode
C.Auto mode
D.Edit mode
Ans:A

50.Which of the following is non feedback control system?
A.Open loop control system
B.Point to point system
C.Contouring system
D.Close loop control system
Ans:A

51.The G code for constant surface speed in CNC milling operation:
A.G 96
B.G 95
C.G 94
D.G 97
Ans:A

52.CNC machine operations are controlled by using a:
A.Cam
B.Gear
C.Belt
D.Program
Ans:D

53.In CNC machine MDA mode means:
A.Machine data automatic
B.Manual data automatic
C.Manual data action
D.Machine data action
Ans:B

54.In drilling operation which control system is suitable:
A.Open loop control system
B.Closed control system
C.Contouring control system
D.Point to point control system
Ans:D

55.Which of the following is the disadvantages of CNC machine?
A.High accuracy
B.High investment
C.Lower tooling cost
D.Increased productivity
Ans:B

56.What you mean by MGP in CNC machine?
A.Manual pulse generator
B.Machine pulse generator
C.Manual program guide
D.Machine program guide
Ans:A

57.The instruction describing miscellaneous or auxiliary functions in CNC program is by:
A.M code
B.N code
C.G code
D.W code
Ans:A

58.In PTP control system feed drive is only in:
A.Imaginary axis
B.X axis
C.Y axis
D.Z axis
Ans:D

59.In CNC programming G code is a:
A.Auxiliary function code
B.Miscellaneous function code
C.Preparatory function code
D.None of these
Ans:C

60.In CNC programming each Line of program is known:
A.Address
B.Block
C.Part
D.None of these
Ans:B

61.Cutting speed is expressed in:
A.Metre per second
B.Millimetre per second
C.Millimetre per minute
D.Metre per minute
Ans:D

62.For rough and heavy cut suitable speed is:
A.High speed
B.Medium speed
C.Super speed
D.Low speed
Ans:D

63.The storage symbol used in process chart is:
A.Circle
B.Triangle
C.Square
D.Arrow
Ans:B

64.If depth of hole is more than 10 times diameter drill then the drilling is called:
A.Plain drilling
B.Deep hole drilling
C.Centre drilling
D.None of these
Ans:B

65.The process  chart shows the:
A.Operation of work
B.Sequence of operation
C.Inspection method
D.None of these
Ans:B

66.Which of the following operation work in slow speed?
A.Taper turning
B.Thread cutting
C.Chamfering
D.Grinding
Ans:B

67.The hydraulic system use a:
A.Compressible fluid
B.Incompressible fluid
C.Compressed air
D.None of these
Ans:B

68.What you mean by TPM?
A.Total productive maintenance
B.Total product maintenance
C.Total preventive maintenance
D.None of these
Ans:A

69.The method of calculating the various quantities and expenditure in particular job or process is called:
A.Planning
B.Processing
C.Estimation
D.None of these
Ans:C

70.Breakdown maintenance is also called:
A.Productive maintenance
B.Preventive maintenance
C.Corrective maintenance
D.None of these
Ans:C

71.In turning centre the spindle axis designated as:
A.X axis
B.Y axis
C.Imaginary axis
D.Z axis
Ans:D

72.In CNC machine operation work offset is also known as:
A.Geometrical offset
B.Wear offset
C.Zero offset
D.None of these
Ans:C

73.The CNC lathe bed ways are made of:
A.Cast Iron
B.Wrought Iron
C.High speed steel
D.None of these
Ans:A

74.The carbon percentage in high carbon steel is:
A.0.1 to 0.25 %
B.0. to 0.7%
C.0.15 to 0.3%
D.0.7 to 1.4%
Ans:D

75.The property of material to retain its hardness at elevated temperature is known as:
A.Vickers hardness
B.Cold hardness
C.Brinell hardness
D.Red hardness
Ans:D

76.Milling cutter is mounded on:
A.Spindle
B.Arbor
C.Tool post
D.Saddle
Ans:B

77.Which feed is used for rough cutting?
A.Large feed
B.Small feed
C.Moderate feed
D.None of these
Ans:A

78.High speed steel contain:
A.18% chromium 4% tungsten 1% vanadium
B.18% tungsten 4% chromium 1% vanadium
C.18% tungsten 4% vanadium 1% chromium
D.18% vanadium 4% tungsten 1% chromium
Ans:C

79.If D is the initial diameter d is the finished diameter in lathe work,then the depth of cut is
A.(D-d)/2
B.(D+d)/2
C.(d-D)/2
D.None of these
Ans:A

80.Which of the following factors effect the cutting speed?
A.Cutting tool material
B.Types of coolant
C.Kind of material being cut
D.All of these
Ans:D

81.The highest peak in the Eastern Ghats:
A.Anamudi
B.Mahendragiri
C.Doda Betta
D.Dhaulagiri
Ans:B

82.Which is the largest coastal salt water lake in India?
A.Gobind Sagar
B.Loletak
C.Chilka
D.Wular Lake
Ans:C

83.The largest inhabited riverine island in the world is:
A.Majuli
B.Umananda
C.Kampala
D.Marajo
Ans:A

84.The only large river in the Indian Desert region:
A.Ravi
B.Beas
C.Jhelum
D.Luni
Ans:D

85.The meeting place of the rivers Ganga and Yamuna:
A.Lucknow
B.Ahmedabad
C.Faridabad
D.Allahabad
Ans:D

86.Which state is known as the ‘Jewel of India’?
A.Jammu and Kashmir
B.Manipur
C.Punjab
D.Orissa
Ans:B

87.’Anushilam’was an organization during British rule in India,based on:
A.Extremist ideas
B.Radical ideas
C.Revolutionary terrorism
D.Moderate principles
Ans:C

88.The Chauri Chaura incident happened during the Non-cooperation Movement was held on:
A.5 February,1922
B.28 January,1922
C.8 March,1922
D.8 February,1922
Ans:A

89.In the following tourist attractions,which place is not in Idukki District?
A.Blossom Park
B.Cheeyappara Water Falls
C.Pothamedu View Point
D.Padinjarathara Dam
Ans:D

90.In the following rivers,which river falls in the Paravoor Lake:
A.Kallada
B.Karuvannoor
C.Ithikkara
D.Kaariyamkoda
Ans:C

91.”Vedadikara Niroopanam”is a book written by:
A.Sree Narayana Guru
B.Chattambi Swamikal
C.Bodheswaram
D.A.R.Rajaraja Varma
Ans:B

92.Nakalapuram is the birth place of:
A.Thycaud Ayya
B.Ayya Vaikundar
C.Brahmananda Sivayogi
D.Vagbhatananda
Ans:A

93.Sahodaran Ayyappan launched ‘Mishrabhojanam’programme at Cherai in the year:
A.1915
B.1916
C.1917
D.1918
Ans:C

94.Who led the first organized strike of agricultural labourers in Travancore?
A.P.Krishna Pillai
B.Ayyankali
C.E.M.S.Namboothiripad
D.Poikayil Yohannan
Ans:B

95.Kumaranasan National Institute of culture at Thonnakkal was founded in the year:
A.1957
B.1962
C.1965
D.1958
Ans:D

96.Who is the author of the book’Pakisthan:Beyond the Crisis States’?
A.Amir Mir
B.M.J.Akbar
C.Khuram Iqbal
D.Anupam Kher
Ans:A

97.The winner of the Australian open 2018,Men’s Singles:
A.Rafael Nadal
B.Roger Federer
C.Marin Cilic
D.Oliver Marach
Ans:B

98.Who won the Ezhuthachan Award 2017?
A.K.Satchidanandan
B.Vaisakhan
C.C.Radhakrishnan
D.Prabha Varma
Ans:A

99.The Malayalam novel,”Daivathinte Pusthakam”is written by:
A.T.D.Ramakrishnan
B.C.Radhakrishnan
C.K.P.Raman Unni
D.Perumbadavan Sreedharan
Ans:C

100.Malayalam actor Indrans won the Best Actor Award for the film:
A.Ottamuri Velicham
B.Kinar
C.Bhayanakam
D.Aalorukkam
Ans:D



SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. The way to get started is to quit talking and begin doing-Walt Disney Company.

    ReplyDelete

Hello friends,
Congratulations!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email