Choose your language

1 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

03-11-2018 REHABILITATION TECHNICIAN GR.II,HEALTH SERVICES


REHABILITATION TECHNICIAN GR.II,HEALTH SERVICES
EXAM DATE:03-11-2018
1.The Chief Minister who inagurated the Hindon Elevated Road,the longest elevated road of India was
A.Pinarayi Vijayan
B.Mamtha Banerji
C.Yogi Adityanath
D.Aravind Kejrival
Ans:C
2.Write the abbreviated form of SAI.
A.Sports Affairs of India
B.Sports Authority of India
C.Sports Advisory of India
D.Sports Affinity of India
Ans:B

3.Which of the following mountain ranges form a dividing line between the Ganges Plain and the Deccan Plateau?
A.Aravalli
B.Satpura
C.Western Ghats
D.Vindhyas
Ans:B

4.The Paithan(Jayakwadi)Hydro-electric project,completed with the help of Japan,is on the river
A.Godavari
B.Ganga
C.Cauvery
D.Narmada
Ans:A

5.How many agreements are signed between India and Uganda?
A.7
B.6
C.5
D.4
Ans:D

6.Who is known as the father of Kerala Renaissance?
A.Chattampi Swamikal
B.Sree Narayana Guru
C.Sivananda Yogi
D.Kumaran Asan
Ans:B

7.Who introduced PIDIYARI SYSTEM in Kerala?
A.Kuriakose Elias Chavara
B.Sister Alphonsa
C.Mother Therasa
D.St.Thomas
Ans:A

8.Which Indian personality has won the 2018 International Contributions Award given by the Association for Educational Communications and Technology(AECT),USA?
A.K.Anvar Sadath
B.Kapil Bansal
C.Harish Bhatt
D.P.S.Mohan
Ans:A

9.Which of the following is the official mascot for the 2020 Tokyo Paralympic Games?
A.Keito
B.Someit
C.Zabivaka
D.Miraitowa
Ans:B

10.Which social reformer of Kerala is credited with linking caste and religious reformation with that of nationalist movement?
A.Ayyankali
B.Pandit Karuppan
C.Vagbhatananda
D.Vakkom Maulavi
Ans:C

11.Which movie has been chosen for the best film award’Palmed’Or’at the 2018 Cannes Film Festival?
A.Anone
B.Warotenka
C.Half Blue
D.Shoplifters
Ans:D

12.Which is the largest river basin in India?
A.Godavari
B.Krishna
C.Ganga
D.Indus
Ans:C

13.Which is the highest mountain peak in India?
A.Nanda Devi
B.Kamet
C.Trisul
D.Kangchenjunga
Ans:D

14.First Malayalam dictionary was compiled by
A.Mahakavi Vallathol Narayana Menon
B.Sreekandeswaram Padmanabha Pillai
C.Herman Gundert
D.Mahakavi Ullor
Ans:C

15.Who undertook a studentship in poetry under Manamboor Govindan Asan?
A.Sree Narayana Guru
B.Chattampi Swamikal
C.Thycaud Ayya
D.Kumaranasan
Ans:D

16.The First Chief Justice of Kerala High Court?
A.M.S.Menon
B.P.Govindan Nair
C.K.T.Koshy
D.K.Sankaran
Ans:C

17.The Jallian Wala Bhagh Massacre took place in the year?
A.1919
B.1819
C.1918
D.1719
Ans:A

18.Who among the following was the first non-congress Chief Minister of India?
A.Shanker Dayal Sharma
B.E.M.S.Namboothiripad
C.N.G.Ranga
D.Indulal Yagnik
Ans:B

19.The Maharaja of Travancore who invited Thycaud Ayya to his palace and became his disciple
A.Swati Tirunal
B.Chithira Thirunal
C.Marthanda Varma
D.Dharma Raja
Ans:A

20.Which of the following Monsoons account for most of the rainfall in India?
A.North East Monsoon
B.South East Monsoon
C.East Asia Monsoon
D.South West Monsoon
Ans:D

21.Muilenburg prosthetic consists of
A.Socket,pylon and foot
B.Socket and foot
C.Simple insole to which toe fillers on spacers formed from foam are bonded
D.Simple insole and molded plastic for toe fillers
Ans:C

22.Collins partial-foot prosthesis is designed to resist
A.Dorsiflexion
B.Plantar flexion
C.Eversion
D.Inversion
Ans:A

23.The PTB supracondylar,suprapatellar(PTB-SCSP)socket does not provide
A.Increased mediolateral stability
B.Increased anteroposterior stability
C.Increased functional kneeling
D.Increased area of pressure distribution
Ans:C

24.Which one is the advantage of sleeve suspension?
A.Provides added knee stability
B.Suspension is greatly decreased if the sleeve is punctured
C.Perspiration may build up under the sleeve and create skin irritation or hygiene problems
D.Helps minimize socket pistoning
Ans:D

25.Jaipur foot is based on which of the following design?
A.Single axis
B.SACH
C.Flexible keel dynamic response
D.Multi axis
Ans:B

26.The possible cause of knee remain extension in loading response is
A.Foot too anterior
B.Foot too posterior
C.Heel too soft
D.Heel too high
Ans:A

27.IRC socket design provides
A.Better function
B.Better Alignment
C.Better Proprioception
D.Better Suspension
Ans:A

28.The pelvic band and hip joint suspension is used for
A.Short stump
B.Long stump
C.Medium stump
D.Very short stump
Ans:D

29.Which of the following may be described as one of the cause of abducted gait?
A.Weak hip abductors
B.Abducted socket
C.Prosthesis too long
D.Insufficient support by the lateral socket wall
Ans:C

30.Which of the following factor is not evaluated during socket trail
?
A.Suspension
B.Alignment
C.Distribution of weight bearing pressure and biomechanical forces
D.Freedom of ROM of proximal joint
Ans:B

31.In very light weight transfemoral prosthesis CG shifted to
A.Upward and towards sound side
B.Upward and towards prosthetic side
C.Downward and towards sound side
D.Downward and towards prosthetic side
Ans:A

32.Socket flexion angle in alignment is provided for
A.Better control of flexors
B.Better control of extensors
C.Better weight bearing
D.Better suspension
Ans:B

33.The role of calf suspension in stance phase is to
A.Control Flexion
B.Control Extension
C.Control Hypertention
D.Control Rotation
Ans:C

34.The ICOR of four bar knee in flexion locates
A.Superior and Posterior
B.Superior and Anterior
C.Inferior and Posterior
D.Inferior and Anterior
Ans:D

35.The involuntary stability of knee joint is achieved by
A.Shifting mechanical axis of knee anterior to TKA
B.Shifting mechanical axis of knee posterior to TKA
C.Shifting mechanical axis of knee medial to MKA
D.Shifting mechanical axis of knee lateral to MKA
Ans:B

36.The forearm is set in initial flexion in which type of socket?
A.Northwestern socket
B.AH1 socket
C.Muenster socket
D.Floating brim socket
Ans:C

37.In northwestern supracondylar socket is characterized by
A.Narrow M-L
B.Narrow A-P
C.Narrow in A-P and wider M-L direction
D.Wider A-P and Wider M-L
Ans:A

38.Indication of suprastylord suspension socket is
A.Long transradial stump
B.Wrist disarticulation with prominent styloid
C.Midcarpal amputation
D.Metacarpophalangeal disarticulation
Ans:B

39.Main feature of Three-quarter type below elbow socket
A.Indicated for short transradial amputation
B.Set in initial flexion
C.Narrow M-L
D.Has a Olecrenon cut off
Ans:D

40.Screw in socket is indicated in
A.Wrist diasrticulation
B.Long transradial amputation
C.Elbow disarticulation
D.Shoulder disarticulation
Ans:C

41.Main principles of CRS socket
A.Longitudinal depressions added in the socket walls
B.Open release areas are created between the depressions that receive the displaced tissue
C.Requires selective pressure
D.All of the above
Ans:D

42.Which type of following socket is not a shoulder disarticulation socket?
A.AHI socket
B.Infraclavicular socket
C.X-frame socket
D.Perimeter frame type socket
Ans:A

43.Acronym of ACCI is
A.Automatically Contoured and Comfort Interface
B.Anatomically Contoured and Controlled Interface
C.Angulation Contoured and Controlled Interface
D.None of the above
Ans:B

44.Spilt socket is indicated for
A.Amputations immediately distal to the elbow joint
B.Inadequate strength of elbow flexors
C.Inability to tolerate the high unit pressure on the volar surface pressure on the volar surface of the forearm
D.All of the above
Ans:A

45.TRAC interface incorporates design elements from
A.Split socket and three quarter type socket
B.Split socket and supracondylar socket
C.Muenster socket and north-western socket
D.Muenster and suprastyloid socket
Ans:C

46.Carlyle index is
A.Ratio of total height to stump length
B.Ratio of total height to normal side length or corresponding stump length
C.Ratio of stump length to total height
D.Ratio of stump length to normal side length of corresponding stump length
Ans:C

47.Flexible hinges is indicated for 
A.Amputation through the proximal third of the forearm
B.Amputation through the distal third of the forearm
C.Amputation through the middle third of the forearm
D.Amputation through mid of the forearm
Ans:C

48.Operating lever thumb is present in ulnar side is present in which terminal device?
A.Dorrance hook
B.Sterra hook
C.APRL hook
D.Ottobock hook
Ans:C

49.Step up hinges amplify the excursion of anatomic elbow joint by a ratio of
A.3:2
B.3:1
C.1:1
D.2:1
Ans:D

50.Campbell index is
A.Ratio of humeral length to stump antero-posterior diameter
B.Ratio of radius length to stump antero-posterior diameter
C.Ratio of femur length to stump end circumference
D.Ratio of tibial length to stump end circumference
Ans:A

51.Function of ‘Inverted Y strap’is to
A.Resist displacement of the socket on the residual limb when the prosthesis is subjected to heavy loading
B.Permit the use of scapular abduction and shoulder flexion on the amputated side for operation of the terminal device
C.Prevent to lateral rotation of prosthetic socket during prosthetic function
D.None of the above
Ans:B

52.Rotational wrist unit is prescribed mostly in
A.Bilateral upper-limb amputee who must perform all daily functions with prostheses
B.Bilateral upper limb amputees who needed to change different types of terminal devices
C.Amputees who engage in work or avocational activities that exert high rotational loads on the terminal device
D.Unilateral amputees who need to change terminal device for vocational activities
Ans:C

53.How many wrist flexions are available in Sierra Wrist Flexion Unit?
A.Two
B.Three
C.Four
D.Five
Ans:B

54.Outside locking hinges are indicated in
A.Short transradial levels of amputation
B.Amputations immediately distal to the elbow joint
C.Elbow disarticulation and transcondylar levels of amputation
D.Amputees with very high transradial levels of amputation
Ans:C

55.Which Body motion is required to control a terminal device of upper limb prosthesis?
A.Biscapular adduction
B.Glenohumeral extension
C.Glenohumeral elevation
D.Glenohumeral flexion
Ans:D

56.In standard harness system for transhumeral prosthesis what motion is required for elbow locking and unlocking?
A.Slight extension and abduction of the glenohumeral joint combined with equally slight shoulder depression on the amputated side
B.Slight flexion and adduction of the glenohumeral joint combined with equally slight shoulder depression on the amputated side
C.Slight extension and abduction of the glenohumeral joint combined with equally slight shoulder elevation on the non-aputated side
D.Slight flexion and abduction of the  glenohumeral joint combined with equally slight shoulder depression on the non-amputated side
Ans:A

57.What is primary control motion for cycling the elbow unit in shoulder disarticulation prosthesis by chest strap harness system?
A.Glenohumeral flexion
B.Biscapular abduction
C.Scapular adduction on the amputated side
D.Scapular abduction on the amputated side
Ans:C

58.Bowden control cable system is used with
A.Transradial prosthesis
B.Elbow disarticulation prosthesis
C.Transhumeral prosthesis
D.Shoulder disarticulation prosthesis
Ans:A

59.What is the function of muscle signal in myoelectric control prosthesis?
A.Provide power to the motor
B.Controlling the prosthesis
C.Controlling the voltage and current of motor
D.All of the above
Ans:B

60.Which is not a component of Targeted Muscle Re-innervation?
A.A spare muscle (the target muscle) of an amputated patient is denervated and then reinnervated with residual nerves of the amputated limb
B.The resultant EMG signals of the targeted  muscle represent the motor commands to the missing limb
C.EMG signal used to drive the motor
D.EMG signal used to control a motorized prosthetic device
Ans:D

61.Knee drop lock joint is most suitable to control
A.Medial lateral instability
B.Anterior posterior instability
C.Weakness of Harmstrings
D.Weakness of Quadriceps
Ans:D

62.Charcot rehabilitation orthotic walker fabrication required in
A.CP
B.Polio
C.Diabetic
D.Rheumatoid
Ans:C

63.Placement of orthotic ankle joint in saggital plane is at
A.Distal tip of the medial malloeus
B.Distal tip of the lateral malleous
C.Mid of the medial malleuos
D.1/3 distal to the medial malloeus
Ans:A

64.Which option is not suitable for management of flaccid equinus?
A.Spring Wire AFO for Dorsiflexion Assist
B.Klenzak AFO for Dorsiflexion Assist
C.Functional Electrical Stimulation for Dorsiflexion Assist
D.Free motion ankle joint for Dorsiflexion Assist
Ans:D

65.The patient with plantarflexors weakness can be prescribed with following type of orthosis
A.Foot drop stop
B.Reverse foot drop stop
C.Inside T bar
D.Outside T bar
Ans:B

66.The patient with pes plano valgus deformity may be provided with
A.Inside T strap with outside T strap
B.Inside bar with outside T strap
C.Inside T strap with outside bar
D.Inside bar with outside bar
Ans:C

67.Which orthosis is least effective shoe for metatarsus adductus?
A.Corrective shoes
B.Tarsal pronator shoes
C.Bebax shoe
D.Straight last shoe
Ans:D

68.For calcaneal spur,what kind of shoe should be provided?
A.Highquarter shoe
B.Metatarsal pad or bars
C.Heel cushion with microcellular rubber sole
D.High heels
Ans:C

69.What type of shoe modification is required in pes varus?
A.Thomas heel
B.Lateral wedge
C.Heel cushion
D.MT bar
Ans:B

70.The bending of spreader bar in DB splint is to control
A.Equinus
B.Rotation
C.Varus
D.Cavus
Ans:C

71.Which of the following shoe modification is not effective in Flat feet?
A.Lateral heel wedge
B.Medial heel wedge
C.Arch support
D.Thomas heel
Ans:A

72.Purpose of double rocker sole is
A.To eliminate weight-bearing forces on the forefoot
B.To reduce pressure under the metatarsal heads
C.To unload the midfoot area
D.To relieve forefoot pressure by shifting the weight-bearing forces to the hindfoot and mid-foot
Ans:D

73.Which of the following modification don’t influence in tone redcucing AFO?
A.Posterior heel pad
B.Metatarsal pad
C.Toe hyperextension pad
D.Toe separator pad
Ans:A

74.To correct genu recurvatum what kind of strap is given at the knee?
A.Loose anterior strap
B.Tight posterior strap
C.Tight anterior strap
D.Loose posterior strap
Ans:B

75.Anterior cruciate ligament can be best treated by
A.Lenox Hill Derotation knee brace
B.Rehabilitation knee orthoses
C.Swedish knee cage
D.Knee sleeves
Ans:A

76.Which is not indication of KAFO in paraplegia?
A.Quadriceps strength less than ‘Fair+’on manual muscle testing
B.Impaired or absent knee proprioception
C.Severe hyperextension thrust during stance
D.Moderate to severe plantar-flexion spasticity
Ans:D

77.Which is of the following type of Orthosis is suitable in unilateral LCPD?
A.Toronto Orthosis
B.Newington Orthosis
C.Scottish Rite Orthosis
D.Hip Abduction Orthosis
Ans:D

78.The measurement fot the Silesian bandage in weight relieving orthotics is taken from
A.The greater trochanter,over the opposite iliac crest ,to the midline anteriorly
B.The scrapes Triangle,over the opposite iliac crest,to the midline anteriorly
C.The greater trochanter,over the same side iliac crest,to the midline posteriorly
D.The scrapes Triangle,over the same side iliac crest,to the midline posteriorly
Ans:A

79.Craig splint is used in
A.CTEV
B.CDH
C.DDH
D.Perthe’s Disease
Ans:D

80.Phocomelia is
A.Defects in long bones
B.Complete absense of long bones
C.Partial absence of long bones
D.Complete absense extremity
Ans:A

81.UMN disorders found in
A.PPRP
B.Muscular Dystrophy
C.Paraplegia at the level of 12
D.CP
Ans:D

82.Chairback lumbo sacral orthosis my be provided to control
A.Coronal plane motion
B.Saggital plane motion
C.Transverse plane motion
D.All the above
Ans:B

83.Which spinal segment has the greatest range of motion?
A.Cervical
B.Thoracic
C.Lumbar
D.Sacral
Ans:A

84.What type of cervical brace used to control 40 to 50% of  flexion-extension?
A.Soft collar
B.Hallo Cervical Orthosis
C.SOMI
D.Philadelphia collar
Ans:D

85.Which motion does Williams Lumbsacral orthosis control?
A.Flexion
B.Extension
C.Rotation
D.Restricts all motion
Ans:B

86.Which of the following Thoracic lumbo-sacral orthoses control flexion?
A.Taylor
B.Knight Taylor
C.Jewett
D.Cow horn
Ans:C

87.Which lumbar segment is the most mobile?
A.L4-L5
B.L2-L3
C.L3-L4
D.L1-L2
Ans:A

88.Which of the following cervical orthosis does not limit rotation?
A.Halo vest
B.Minerva brace
C.Aspen collar
D.Sterno-Occipital-Mandibular Immobilizer(SOMI)
Ans:C

89.A patient has a stable C4 fracture.Which cervical orthosis would be appropriate?
A.Soft collar
B.Philadelphia collar
C.Halovest
D.Minerva
Ans:B

90.Which of these back braces is primarily used for stable vertebral anterior compression fractures?
A.Williams brace
B.Chairback brace
C.Taylor brace
D.Knight brace
Ans:C

91.The most common deformity seen in patient with a osteoporotic spine is
A.Scoliosis
B.Kyphosis
C.Lordosis
D.Scoliokyphosis
Ans:B

92.Complications associated with use of Halo Apparatus
A.Abscess of brain
B.Vascular compression of duodenum
C.Dysphagia
D.All of the above
Ans:D

93.Which is not Prognostic tool for curve progression?
A.Peak growth age
B.Degree of maturity
C.Peak height velocity
D.Chronological age
Ans:B

94.Reliable indicators for differeniating resolving from progressive scoliosis.
A.Rib Vertebral Angle Difference(RVAD)
B.Cobb angle
C.Risser sign
D.Menarchal status
Ans:A

95.The proximal rows of carpal bones are
A.Trapezium,trapezoid,capitate and hamate
B.Scaphoid,lunate,triquetrum and pisiform
C.Scaphoid,lunate,trapezium,trapezoid
D.Scaphoid,lunate,capitate and hamate
Ans:B

96.The primary indication for Thumb CMC palmar abduction mobilization splint is to
A.Prevent flexion contracture
B.Assist Extension
C.Prevent web space contracture
D.Maintain Abduction
Ans:C

97.The splint used in Deupuytren Contracture
A.Short opponens splint
B.Long opponens splint
C.MCP,PIP Flexion
D.MCP,PIP Extension
Ans:D

98.Trigger finger occurs in
A.Trauma
B.Rheumatoid Arthritis
C.Paralysis
D.Osteoarthritis
Ans:B

99.Orthotic treatment of Tennis Elbow is
A.Elbow cage
B.Elbow strap to relax muscles over medial epicondyle
C.Elbow strap to relax muscles over lateral epicondyles
D.Elbow strap to relax muscles over olecranon process
Ans:C

100.Which of the following motion get restricted in injury of suprespinatus?
A.Abduction
B.Flexion
C.Extension
D.Adduction
Ans:A



SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. I don't know the key to success,but the key to failure is trying to please everybody.-Bill Cosby.

    ReplyDelete

Hello friends,
Congratulations!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email