Choose your language

20 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

16-11-2018 ASSISTANT PROFESSOR IN GENERAL MEDICINE

ASSISTANT PROFESSOR IN GENERAL MEDICINE
EXAM DATE:16-11-2018

1.The military operation launched by the Indian Army to flush out militants from Jammu and Kashmir in 2017:
A.Operation Meghdoot
B.Operation All Out
C.Operation Checkmate
D.Operation Vijay
Ans:B

2.E C George Sudarshan who died recently was a famous:
A.Botanist
B.Bureaucrat
C.Physicist
D.Archeologist
Ans:C

3.The sex ratio in Kerala according to 2011 census:
A.1052
B.1084
C.1098
D.1104
Ans:B

4.Mount Abu is situated in:
A.Punjab
B.Madhya Pradesh
C.Karnataka
D.Rajasthan
Ans:D

5.Surya Sen is related with:
A.Chittagong Armoury Raid
B.1857 Revolt
C.Lahore conspiracy Case
D.Indian Naval Mutiny
Ans:A

6.Who was the Prime Minister of United Kingdom during the time of India’s independence?
A.Clement Attlee
B.Sir Winston Churchill
C.Lloyd George
D.Ramsay MacDonald
Ans:A

7.Which was the first Indian state introduced the mid day meals programme in India?
A.Kerala
B.Tamil Nadu
C.Gujarat
D.Bihar
Ans:B

8.North East Frontier Agency is presently Known as:
A.Mizoram
B.Manipur
C.Tripura
D.Arunachal Pradesh
Ans:D

9.Which State is known as the spice garden of India?
A.Andhra Pradesh
B.Kerala
C.Telungana
D.Tamil Nadu
Ans:B

10.The International Agreement which aims to reduce the green house gases:
A.Kyoto Protocol
B.Geneva Covenant
C.Non proliferation Agreement
D.Bretton Wood Agreement
Ans:A

11.Discovery of India was written by:
A.Dr.Rajendra Prasad
B.Mahatma Gandhi
C.Jawaharlal Nehru
D.Dr.Zakir Hussain
Ans:C

12.Chand minor is situated in:
A.New Delhi
B.Daulatabad
C.Hyderabad
D.Mumbai
Ans:B

13.Samathwa Samajam was founded by:
A.Brahmananda Shivayogi
B.Mithavadi Krishnan
C.Thycaud Ayya
D.Vaikunda Swamikkal
Ans:D

14.The biggest river island in India:
A.Sunder bans
B.Valley of flowers
C.Darjeeling
D.Majuli
Ans:D

15.The Golden Ball Award in FIFA World Cup 2018:
A.Kylian Mbappe
B.Harry Kane
C.Luka Modric
D.Thibaut Courtois
Ans:C

16.Which type of soil is suitable for cotton cultivation?
A.Alluvial soil
B.Red soil
C.Black soil
D.Laterite soil
Ans:C

17.”Ente Jeevitha smaranakkal” was the autobiography of:
A.K.Kelappan
B.V.T.Bhattartiripad
C.C.V.Kunjuraman
D.Mannathu Padmanabhan
Ans:D

18.Sardar Sarovar project is constructed in the river:
A.Narmada
B.Godavari
C.Yamuna
D.Mahanadi
Ans:A

19.Mahatma Gandhi was elected as the President of Indian National Congress in:
A.1920
B.1922
C.1924
D.1932
Ans:C

20.Prathyaksha Raksha Sabha was social reform movement started by:
A.Kumara Guru
B.Pampady John Joseph
C.Ayyankali
D.Pandit Karuppan
Ans:A

21.Which organism is associated with rapid decline in pulmonary function and poor clinical prognosis in cystic fibrosis?
A.Burkholderia cepacia
B.Pseudomonas aeruginosa
C.Staphylococcus aureus
D.Staphylococcus epidermidis
Ans:A

22.Which of the following is not associated with dilation of ascending aorta?
A.Syphilis
B.Takayasu’s arteritis
C.Giant cell arteritis
D.Rheumatoid arthritis
Ans:B

23.Beck’s triad in cardiac tamponade includes all except:
A.Hypotension
B.Muffled heart sounds
C.Jugular venous distention
D.Friction rub
Ans:D

24.Bullae can be a manifestation of all of the following except:
A.Clostridium perfringens
B.Sporothrix shenckii
C.Staphylococcus aureus
D.Vibrio vulnificans
Ans:B

25.Which of the following patients is most likely to have an EGFR mutation in lung cancer?
A.23 year old man with hamartoma
B.45 year old female non-smoker with adenocarcinoma
C.56 year old male smoker with small cell lung carcinoma
D.76 year old man with squamous cell carcinoma
Ans:B

26.Commonest cause of hypothyroidism worldwide is:
A.Hashimoto’s thyroiditis
B.Latrogenic hypothyroidism
C.Iodine deficiency
D.Radiation exposure
Ans:C

27.Hyperprolactinemia can be seen in all except:
A.Cirrhosis
B.Opiate abuse
C.Rathke’s cyst
D.Hirsutism
Ans:D

28.All the following are useful in diagnosing myasthenia gravis except:
A.Acetyl colene receptor antibodies
B.Edrophonium
C.Electrodiagnostic testing
D.VGCC antibodies
Ans:D

29.Most sensitive indicator of myositis is:
A.Aldolase
B.Creatinine kynase
C.Glutamate oxaloacetate transaminase
D.Lactate dehydrogenase
Ans:B

30.Fever with greyish white papulovesicular lesions in the oral cavity are typical of which infection?
A.Candida
B.Coxsackie
C.Herpes
D.Staphylococcus
Ans:B

31.Which of the following is NOT an indication for permanent pacemaker implantation?
A.Symptomatic AV block
B.Intermittent complete heart block
C.Paroxysmal atrial fibrillation
D.Recurrent syncope with carotid sinus massage causing asystole 3 sec
Ans:C

32.Upper lobe predominance in ILD is characteristic of all EXCEPT:
A.Ankylosing spondylitis
B.Silicosis
C.Langerhan’s cell histiocytosis
D.Asbestosis
Ans:D

33.Acute severe asthma is characterised by all EXCEPT:
A.Resp rate>28/mt
B.Pulse>110/mt
C.Pulsus paradoxus>25
D.Normal FEV1/FVC ratio
Ans:D

34.Which of the following patients requires Infective endocarditis prophylaxis?
A.VSD undergoing rigid bronchoscopy
B.Mitral stenosis before dental extraction
C.VSD undergoing fibreoptic bronchoscopy
D.MVP for vaginal delivery
Ans:A

35.Patients taking which of the following drugs should avoid grapefruit juice?
A.Amoxycillin
B.Aspirin
C.Atorvastatin
D.Sildenafil
Ans:C

36.BMI likely to be lethal in males?
A.11
B.13
C.16
D.18.5
Ans:B

37.In which stage of sleep parasomnias somnambulism and night terrors most likely to occur?
A.Stage 1
B.Stage 2
C.Slow-wave sleep
D.REM sleep
Ans:C

38.All the following cause urethritis in men except:
A.GARDENERELLA VAGINALIS
B.Mycoplasma genitalium
C.Neisseria gonorrhoeae
D.Trichomonas vaginalis
Ans:A

39.All the following are upregulated in cardiac failure with reduced ejection fraction EXCEPT:
A.Angiotensin 2
B.BNP
C.Norepinephrine
D.Calcium uptake into sarcoplasmic reticulum
Ans:D

40.All are direct complications of short bowel syndrome EXCEPT:
A.CHOLESTEROL GALL stoness
B.Coronary artery disease
C.Renal calculi
D.Gastric hypersecretion
Ans:B

41.Which of the following autoantibodies is least likely to be present in a patient with SLE?
A.Antids DNA
B.Antiphospholipid
C.Antierythrocyte
D.Anti La
Ans:D

42.Which of the following is the most common extraarticular manifestation of ankylosing spondylitis?
A.Anterior uveitis
B.Aortic insufficiency
C.Inflammatory bowel disease
D.Pulmonary fibrosis
Ans:A

43.Which is not a criteria for diagnosis of Behcet’s disease?
A.Pathergy test
B.Recurrent oral ulcers
C.Recurrent genital ulcers
D.Large vessel vasculitis
Ans:D

44.All are consistent with diagnosis of DKA EXCEPT:
A.Arterial pH 7.1
B.Glucose 550
C.Plasma ketone strongly positive
D.Plasma osmolality 380
Ans:D

45.Stem cell therapy has been found to have in vivo benefit in:
A.Cirrhosis
B.Ischemic heart disease
C.Spinal cord injury
D.Parkinson disease
Ans:B

46.Type of nystagmus most commonly associated with peripheral vertigo:
A.Unidirectional horizontal
B.Downbeat
C.Gaze-evoked
D.Rebound
Ans:A

47.Which of the following gases is NOT produced by small intestinal bacteria?
A.Carbon dioxide
B.Hydrogen
D.Methane
D.Nitrogen
Ans:D

48.CT imaging in a 42 yr old woman with stage 3 ovarian cancer after 6 cycles of chemo with carboplatin and paclitaxel shows 25% reduction in tumour burden.What is her response to therapy?
A.Complete response
B.Partial response
C.Progressive disease
D.Stable disease
Ans:D

49.53 yr old man with a hematocrit of 59%,WBC count 18,400 with normal DC,Platelet of 5 lakhs has SpO2 95%.He has a palpable spleen.What is the recommended therapy?
A.Hydroxyurea
B.Imatinib
C.Phlebotomy
D.Warfarin
Ans:C

50.Organism causing pneumonia in patient on maintanence dialysis?
A.Acinetobacter
B.MRSA
C.MDR enterobacter
D.Pseudomonas
Ans:B

51.35 yr old man with AML relapse post BMT presents with neutropenic sepsis,septic shock.He has haemorragic vesicles on his skin.What is the likely causative organism?
A.Neisseria
B.Pseudomonas
C.Rickettsia
D.Vibrio vulnificans
Ans:B

52.Unique side effect of Abacavir among ARV treatment drugs?
A.Severe hypersensitivity
B.Famconi’s anemia
C.Lactic acidosis
D.Lipoatrophy
Ans:A

53.Treatment of choice in a patient with wide QRS tachycardia brought in shock?
A.Amiodarone 150 mg IV
B.Lidocaine 1mg IV
C.Metoprolol 10 mg IV
D.DC defibrillation
Ans:D

54.Which is true of RVOT origin VT?
A.Abnormal MRI
B.LBBB pattern in ECG
C.Right upper quadrant axis
D.Precipitated by vagal stimulation
Ans:B

55.All are risk factors for postpartum cardiomyopathy EXCEPT:
A.Aged mother
B.Twin pregnancy
C.Primiparous
D.Use of tocolytics
Ans:C

56.Which is TRUE?
A.Degenerative arthritis is associated with morning Stiffness
B.Pain worsening with movement indicates mechanical problem
C.Acute onset monoarthritis is most often infection related
D.Synovial fluid analysis has no role in acute monoarthritis
Ans:B

57.Active urinary sediment indicates renal damage in all EXCEPT:
A.SLE
B.Vasculitis
C.Bacterial endocarditis
D.Gout
Ans:D

58.Which is unlikely in inflammatory arthritis?
A.Locking
B.Swelling of joint
C.Morning stiffness
D.Tenderness
Ans:A

59.CPP crystal arthritis is:
A.Common in younger individuals
B.Haemochromatosis may cause
C.Deposition of calcium carbonate
D.Polyarticular
Ans:D

60.Skin findings in reactive arthritis include all EXCEPT:
A.Erythema chronicum migrans
B.Circinate balanitis
C.Keratoderma blenorrhagicum
D.Psoriasiform plagues
Ans:A

61.Giant cell arteritis has all EXCEPT:
A.Older than 50 yrs
B.Anterior ischemic optic neuritis
C.80% may have negative temporal artery biopsy
D.Associated with polymyalgia rheumatica
Ans:C

62.Causes of lumbar canal stenosis includes all EXCEPT:
A.Achondroplasia
B.Paget’s
C.Flurosis
D.Rheumatoid arthritis
Ans:D

63.Which of the following statements is TRUE?
A.Dermatomyositis may be associated with lymphoproliferative disorders
B.Progression to lymphoma in sjogren may be associated with disappearance of rheumatoid factor
C.Ovarian malignancy is commonly seen in SLE
D.Splenomegaly is a feature of malignancy in scleroderma
Ans:B

64.Which of the following associations is INCORRECT in SLE?
A.Antids DNA with nephritis
B.Antiribosomal P with CNS manifestations
C.Anti Ro with neonatal lupus
D.Antiphospholipid antibody with arthritis
Ans:D

65.Which of the following associations is INCORRECT?
A.HCG-gonadal germ cell tumour
B.CD25-adult T cell lymphoma-leukemia
C.AFP-lymphoma
D.CA125-ovarian cancer
Ans:C

66.Which is true about mortality in ARDS?
A.Age>75 higer risk
B.Post surgical patients have better outcome
C.Underlying systemic diseases do not influence
D.Primary lung disease have better survival
Ans:B

67.All are true regarding lymphocytic hypophysitis EXCEPT:
A.MRI shows a prominent pituitary mass
B.May cause permanent hypopituitarism
C.Post partum patients present with headache or visual disturbance
D.Surgery is the treatment of choice
Ans:D

68.MEN 1 includes all EXCEPT:
A.Hyperparathyroidism
B.Pituitary adenoma
C.Atrial myxoma
D.Pancreatic neuroendocrine tumours
Ans:C

69.Which feature distinguishes pituitary ACTH secretion from Ectopic?:
A.Rapid onset of clinical picture in ectopic
B.Hypokalemia more common in pituitary
C.Overnight low dose dexa suppression test result with cortisol>5 microg distinguishes pituitary secretion
D.Urinary free cortisol is suppressed in ectopic
Ans:A

70.Itai-itai disease was due to contamination with
A.Arsenic
B.Lead
C.Cadmium
D.Mercury
Ans:C

71.Which is NOT a feature of chronic arsenic poisoning?
A.Haemorrhagic gastroenteritis
B.Guttate hyperpigmentation
C.Mee’s lines
D.Sensoryh polyneuropathy
Ans:A

72.Which of the following chemotherapeuric agents causes sensory neural hearing loss?
A.Paclitaxel
B.Doxorubicin
C.5 fluoro uracil
D.Cisplatin
Ans:D

73.Which statin is least myotoxic?
A.Pravastatin
B.Simvastatin
C.Atorvastatin
D.Lovastatin
Ans:A

74.A 45 yr old lady with Crohn’s disease and small intestinal fistulae develops tetany while on TPN her investigations are as follows:
Ca:8.2 K:3.2 Na:135 Cl:103 Po4:2:4 Alb:2.4 Alb:2.4 pH:7.48 HCO3:25
Cause of her tetany?
A.Hyperventillation
B.Hypocalcemia
C.Focal seizure
D.Hypomagnesemia
Ans:D

75.Best management for a patient presenting to casuality with mild right sided pleuritic pain with Xray showing <1 cm free air:
A.Tube thoracostomy
B.Underwaterseal drainage
C.Observation
D.Needle aspiration
Ans:C

76.All are true about amiodarone induced thyroid dysfunction EXCEPT:
A.Hyperthyroidism is common in iodine deficient areas
B.Hypothyroidism commoner in men
C.Amiodarone inhibits deiodinase activity
D.Amiodarone treatment is associated with decreased T4 levels initially
Ans:B

77.All are seen in cardiac tamponade EXCEPT:
A.Pulsus paradoxicus
B.Diastolic RV collapse in echo
C.Electrical alternans
D.Kussmaul’s sign
Ans:D

78.Which of the following causes calcified pulmonary metastasis?
A.Adenocarcinoma kidney
B.Squamous cell carcinoma
C.Seminoma
D.Carcinoma thyroid
Ans:D

79.Balint’s syndrome has all the following features EXCEPT:
A.Simultagnosia
B.Oculomotor apraxia
C.Optic ataxia
D.Riddoh phenomenon
Ans:D

80.Differentiation syndrome has all the following features EXCEPT:
A.Low grade lymphoma transforms to high grade
B.Promyelocytic leukemia on treatment with ATRA
C.Characterised by fever and pleuropericarditis
D.SIRS mediated by interleukins
Ans:A

81.Which is NOT TRUE regarding strongyliodosis?
A.Infection is always symptomatic
B.Immunosuppression leads to increase worm burden
C.Hyperinfection may lead to bacterial translocation
D.Fillform larvae may be demonstrated from skin lesions
Ans:A

82.Which of the following causes swollen optic disc with sudden visual loss?
A.Caverous sinus thrombosis
B.Glaucoma
C.Optic neuritis
D.Retinal vein occlusion
Ans:C

83.Heberden’s nodes are:
A.Associated with rheumatoid arthritis
B.Affect proximal interphalangeal joints
C.Disease of the elderly
D.Needs to be treated with DMARDS
Ans:C

84.Rivarxaban belongs to which category of drugs?
A.Factor Xa inhibitor
B.Direct thrombin inhibitor
C.Vit K antagonist
D.Low molecular weight heparin
Ans:A

85.WALLENBERG syndrome.What is not true?
A.Ipsilateral horner’s
B.Ipsilateral loss of taste
C.Chronic loss of pain in the arm
D.Chronic atrophy of tongue
Ans:D

86.Which of the following is not a component of syndrome Z?
A.Obstructive sleep apnoea
B.BP>130/85
C.Fasting triglyceride >150
D.LDL>100
Ans:D

87.Most common cause of lobar haemorrhage in elderly:
A.Hypertension
B.Vascular malformation
C.Coagulopathy
D.Amyloid angiopathy
Ans:D

88.Most common preceding infection in bone marrow failure syndrome:
A.Parvo B19
B.Ebstein barr virus
C.HIV
D.Hepatitis
Ans:D

89.Which of the following statements is wrong?
A.Light chains are normally produced slightly in excess in plasma cells
B.Qualitation of M component can be done by electrophoresis
C.M components may be present in CML
D.20% myeloma proteins produce light chains
Ans:B

90.Artery that is spared in polyarteritis nodosa is:
A.Bronchial artery
B.Renal
C.Coronary
D.Pulmonary
Ans:D

91.Generalised painless lymphadenopathy is seen in:
A.Rocky mountain spotted fever
B.Scrub typhus
C.Epidemic typhus
D.Q fever
Ans:B

92.Protein losing enteropathy with mucosal erosion is seen in:
A.Lymphoma
B.Coeliac disease
C.Menetrier’s disease
D.SLE
Ans:A

93.Hepatitis C infection-all are true EXCEPT:
A.Serum transminitis is a good predictor of degree of liver fibrosis
B.Telaprevir is effective in management
C.3% risk of vertical transmission
D.Sharing tooth brushes is a risk factor for transmission
Ans:A

94.Effects of chronic hypoxia include all EXCEPT:
A.Elevated production of erythrocytes
B.Reduced pulmonary artery resistance
C.Reduced systemic arterial resistance
D.Upregulation of vascular endothelial growth factor
Ans:B

95.Treatment of choice for a 72 year old man with asymptomatic MGUS with no organ dysfunction and <5% plasma cells in bone marrow is:
A.Yearly serum protein electrophoresis
B.Low dose prednisolone
C.Rituximab
D.Thalidomide
Ans:A

96.A 76 yr old smoker presents with unilateral limb oedema and elevated D-Dimer,he gives h/o past similar episode.Which of the following makes D Dimer less predictive of DVT in this patient?
A.Smoking
B.Negative Homan sign
C.Age>70 yrs
D.Previous DVT
Ans:C

97.In an ECG with wide QRS tachycardia,which of the following strongly favours ventricular tachycardia?
A.A-V dissociation
B.RBBB pattern
C.Irregularly irregular rhythm with varying QRS complexes
C.QRS duration>120 msec
Ans:A

98.Which of the following is true coma?
A.Akinetic mutism
B.Metabolic encephalopathy
C.Locked in state
D.Catatonia
Ans:B

99.A 55 year old woman,is found to have a 14 cm cyst in liver with daughter cysts extending to liver edge,causing biliary dilatation.Appropriate management for the condition?
A.Albendazole followed by surgery
B.Needle biopsy
C.PAIR
D.Serological testing for Echinococcosis
Ans:A

100.All are true regarding Ascaris Lumbricoides EXCEPT:
A.May be asymptomatic
B.Fever and meningeal signs
C.Non productive cough and pleurisy
D.Small bowel obstruction
Ans:B




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. We all have possibilities we don't know about.We can do things we don't even dream we can do-Dale Carnegie.

    ReplyDelete

Dear Valuable Customer,
Thank you for giving us the opportunity to serve you better,please help us by taking few seconds to tell us about the service you received.As your Feedback is very important for us.We appreciate your comments and make sure we meet your expectations.Your satisfaction reflects our liking of service which gives us positive results to run healthy business,feel free to give comments as per satisfaction.Thanks for being awesome customer.May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email