Choose your language

18 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

27-11-2018 LECTURER IN PHYSICS


LECTURER IN PHYSICS
EXAM DATE:27-11-2018

1.Who was the K.P.C.C. President at the time of Indian Independents?
A.K.Kelappan
B.Panampilly Govindamenon
C.C.Kesavan
D.Pattom.A.Thanupillai
Ans:A

2.First annual session of SNDP was help at which of the following places?
A.Aluva
B.Aruvipuram
C.Varkala
D.Sivagiri
Ans:B

3.Who was the author of ‘Jathikummi’?
A.Pandit Karuppan
B.Kumaranassan
C.Sree Narayana Guru
D.Thycaud Ayya Vaikundar
Ans:A

4.Among the following organisations which one is the oldest?
A.Araya Samajam
B.Samthwa Samajam
C.Yogakshema Sabha
D.Ananda Mahasabha
Ans:B

5.Among the following reforms who is not belongs to the upliftment of Namboothiri Women?
A.Lalithambika Antharjanam
B.Parvathi Nenmenimangalam
C.Arya Pallam
D.Devaki Antharjanam
Ans:D

6.Name the first unmanned Tank developed by DRDO in India recently
A.Arjun
B.Arihant
C.Sivalik
D.Muntra
Ans:D

7.Who was FIFA under 17 World Cup foot ball?
A.England
B.Spain
C.Brazil
D.India
Ans:A

8.Who is the winner of Vayalar Award 2017?
A.U.K.Kumaran
B.K.R.Meera
C.Subashchandran
D.T.D.Ramakrishnan
Ans:D

9.Who is appointed as the ‘15^(th)’ Finance Commission Chairman of India?
A.Y.V.Reddy
B.C.Rangarajan
C.N.K.Singh
D.Dr.Vijay Kelkar
Ans:C

10.What is the ordinal status of Antonio Gutters among the secretary Generals of UNO?
A.Tenth
B.Seventh
C.Ninth
D.Eighth
Ans:C

11.The maximum number of eigen values of an n’xx’ n matrix is
A.n
B.’n^(2)’
C.2n
D.’(1)/(2)n(n-1)’
Ans:A

12.Which among the following is a mathematically incorrect operation?
A.Grad div
B.Div curl
C.Grad curl
D.Curl grad
Ans:C

13.In cylindrical co-ordinates,where surface ‘rho’=3 and z=2 intersect is
A.A finite plane
B.A semi infinte plane
C.A cylinder
D.A circle
Ans:D

14.For a Fourier transform,which of the following statements is correct’’?
A.FT of an even function is even and that of an odd function is odd
B.FT of an even function is odd and the of an odd function is even
C.FT of an even function is even and that of an odd function is even
D.FT of an even function is odd and that of an odd function is odd
Ans:A

15.The complex function ‘Z^((1)/(2))’ is
A.Single valued
B.Double valued
C.N-valued
D.2N-valued
Ans:B

16.If ‘A_(ij)’and ‘B^(ik)’ are two tensors and ‘A_(ij)B^(ik)=delta^(k)_j’ the Kronecker Delta,then ‘A_(ij)’ and ‘B^(ik)’ are
A.Associate tensors
B.Conjugate tensors
C.Symmetric tensors
D.Fundamental tensors
Ans:B

17.If ‘P_(n)(x)’ represents the Legendre polynomials,the value of ‘int_-1^1[P_(2)(x)]^(2) dx’ is
A.’(2)/(3)’
B.’(1)/(3)’
C.’(2)/(5)’
D.’(3)/(5)’
Ans:C

18.The value of ‘int_c(4-3z)/(z(z-1)(z-2)’ dz where c is the circle |z|=’(1)/(2)’ is
A.2’ Pii’
B.’8Pii’
C.’4Pii’
D.Zero
Ans:C

19.The value of a so that the vector (2x+3y)i+(5y-2z)j+(7x+alpha z)k is solenoidal is
A.1
B.4
C.5
D.7
Ans:D

20.For a system in which the Lagrangian is not an explicit function of time,the Hamiltonian is
A.Constant
B.Infinity
C.Zero
D.None of these
Ans:A

21.For a system of two coupled oscillators,the total number of normal modes is
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B

22.In the short wavelength limit,the schrodinger equation reduces to
A.Lagrange’s equation
B.Euler-Lagrange equation
C.Hamilton’s equations
D.Hamilton-Jocobi equation
Ans:D

23.What is the dimension of the fractal-Cantor set?
A.0.52
B.0.63
C.0.74
D.0.85
Ans:B

24.If [F,H] represents the Poisson bracket between an arbitrary function F and the Hamiltonian of a system H,the equation of motion will be
A.’(df)/(dt)’=[F,H]
B.’(dF)/(dt)’=[H,F]
C.’(dF)/(dt)=(delF)/(delt)+[F,H]’
D.’(dF)/(dt)=(delF)/(delt)+[H,F]’
Ans:C

25.The maximum number of rotational degrees of freedom possible for a rigid body is
A.1
B.2
C.6
D.3
Ans:D

26.If ‘a_(0)’ donates the Bohr radius,the most probable distance of the electron from the nucleus in a Hydrogen atom in its ground state is
A.’(a_(0))/(2)’
B.’a_(0)’
C.’2a_(0)’
D.’(3a_(0))/(2)’
Ans:B

27.The normalized wave functions ‘psi_(1)’ and ‘Psi_(2)’ correspond to the ground state and the first excited state of a particle in a potential.An operator A acts on the wave functions as A psi_(1)=Psi_(2)’ and A’Psi_(2)’=’Psi_(1)’.The expectation value of A for the state ‘psi’=’(3psi_(1)+4psi_(2))/(6)’is
A.0.67
B.0.33
C.0.44
D.0.82
Ans:A

28.The value of the commutator’[x^(4)’,’p_(x)]’is
A.ih
B.(ih) raise to 4
C.4ihx raise to 4
D.4 I h x raise to 3
Ans:D

29.Application of time independent perturbations to linear stark effect of hydrogen atom
A.Completely removes degeneracy of n=2 level and splits it into four levels
B.Partially removes  degeneracy of n=2 levels and splits it into three levels
C.Partially removes degeneracy of n=2 level and splits it into two levels
D.Does not remove degeneracy to any extent
Ans:B

30.The wave function of a particle is given by ‘Psi=(1)/(sqrt(2))phi_(0)’,where ‘phi_(0)’ is the normalized eigen function with energy ‘E_(0)’.The expectation value of the Hamiltonian in the state ‘psi’is
A.’E_(0)’
B.’(E_(0))/(sqrt(2))’
C.’(E_(0))/(2)’
D.’sqrt(2)E_(0)’
Ans:C

31.For a one dimensional potential well specified by V(x)=0 for –a<x<a and V(x)=’00’ for |x|>a,the zero point energy is
A.Some value greater than zero
B.Some value less than zero
C.Equal to zero
D.1/2 hw
Ans:A

32.The total spin angular momentum S of a system of three electrons is
A.’(1)/(2)’
B.0 and 1
C.1
D.’(1)/(2) and (3)/(2)’
Ans:D

33.The phase shifts measured for the elastic scattering of 50 MeV neutrons from a nucleus are ‘delta_(0)=90^(@)’;’delta_(1)=60^(@’.The total cross section is
A.’(13pi)/(k^(2))’
B.’(4pi)/(k^2))’
C.’(pi)/(k^((2))’
D.’(7pi)/(k^(2))’
Ans:A

34.For a Hermitian operator,the eigen values are
A.Zeros
B.Real
C.Complex
D.Imaginary
Ans:B

35.The eigen functions of angular momentum operator are
A.Bessel function
B.Gamma function
C.Hermite polynomials
D.Spherical harmonics
Ans:D

36.A charged particle is moving in a helical path under the influence of a constant magnetic field.The initial velocity of the particle is such that the component along the magnetic field is twice the component in the plane normal to the magnetic field.What will be the ratio of the pitch to the radius of the helical path?
A.’pi’/2
B.’pi’
C.2’pi’
D.4’pi’
Ans:D

37.A square wire loop carries a steady current I.Let R be the shortest distance from the centre to the side.What will be the magnetic field at the centre of the square loop?
A.’(mu_(0)I)/(piR)’
B.’(mu_(0)I)/(6piR)’
C.’(sqrt(2)mu_(0)I)/(piR)’
D.’(mu_(0)I)/(sqrt(2)piR)’
Ans:C

38.The magnetic field at a distance R from a straight wire carrying a steady current I is proportional to
A.I/R
B.IR
C.I/’R^(2)’
D.’I^(2)’/R
Ans:A

39.Which of the following thermodynamic relation is correct?
A.du=T dS+P dV
B.du=T dS-P dV
C.du=T dS+G dP
D.dU=T dS-G dP
Ans:B

40.Which mode of electromagnetic radiation cannot propagate through a rectangular waveguide?
A.TE
B.TM
TEM
D.All the above
Ans:C

41.Which is the least symmetric crystal system?
A.Cubic
B.Triclinic
C.Orthorhombic
D.Monoclinic
Ans:B

42.The amount of split in an energy level in the case of anomalous Zeeman effect due a magnetic field B,from non field level(where’mu_(B)’is the Bohr magnetron,’m_(j)’is the magnetic total angular momentum quantum number and g is the Lande g factor) is given by
A.’(gm_(j))/(mu_(B))B’
B.’(gmu_(B))/(m_(j))B’
C.g’mu_(B)m_(j)B’
D.’(m_(j)mu_(B))/(g)B’
Ans:C

43.The substances,which are expected to show electron spin resonance spectroscopy,are
A.Paramagnetic
B.Diamagnetic
C.Ferromagnetic
D.None  of these
Ans:A

44.The selection rule governing the transition between different energy levels in pure rotational Raman spectra,in terms of rotational quantum number J,is
A.Delta J=0 or ‘+-1’ only
B.Delta J=’+-1’ only
C.Delta J= 0 or ‘+-2’ only
D.Delta J=’+-2’ only
Ans:C

45.A radio wave has electric field intensity ‘10^(-4)’V’m^(-1)’ at the location of a receiving antenna.What will be the magnetic flux density?
A.Zero
B.3.3 ‘xx10^(-4)’T
C.1.1 ‘xx10^(-9)’T
D.3.3 ‘xx10^(-13)’T
Ans:D

46.The cut off frequency of  T’E_(10)’ dominant mode of an air filled rectangular wave guide of dimension x=8 cm and y=4 cm is 1875 MHz.What will be the cut off frequency of the T’E_(10)’ dominant mode for another wave guide of dimension x=8 cm and y=6 cm?
A.1875 MHz
B.1945 MHz
C.707 MHz
D.1947 MHz
Ans:A

47.The ratio of the electric field vector E and magnetic field vector H has the dimension of
A.Current
B.Resistance
C.Inductance
D.Capacitance
Ans:B

48.For the reverse leakage current of a BJT in CB(‘I_(CBO)’) and CE(‘I_(CEO)’)configuration,which among the following statements is true?
A.’I_(CBO)’>’I_(CEO)’
B.’I_(CBO)’=’I_(CEO)’
C.’I_(CBO)’<’I_(CEO)’
D.None of these
Ans:C

49.With a 1 MHz clock frequency,eight bits can be parallel entered into a shift register in
A.8 ‘mus’
B.Propagation delay time of eight flip flops
C.Propagation delay time of one flip flop
D.1’mus’
Ans:C

50.For an ideal OPAMP integrator circuit,the peak value of output voltage
A.Is independent of frequency of the signal
B.Decreases with frequency of the signal
C.Increases with frequency of the signal
D.Decreases with amplitude of the signal
Ans:B

51.In a 4 bit R-2R ladder digital to analog converter,R=10kOhm and ‘V_(ref)’is 10V.The current resolution of the converter is
A.10.5 ‘muA’
B.50.25 ‘muA’
C.62.5’muA’
D.6.25’ muA’
Ans:C

52.In the expression for the binding energy of a nucleus according to the liquid drop model,which among the following terms arises due to Pauli’s exclusion principle?
A.Volume term
B.Surface term
C.Pairing term
D.Asymmetry term
Ans:D

53.The strangeness quantum number S,in the Quark Model for up(u) and down(d) quarks are
A.zero for both u and d
B.+1 for both u and d
C.-1 for both u and d
D.-1 for u and +1 for d
Ans:A

54.The relation between the Einstein coefficients’A_(21)’and ‘B_(21)’ is
A.’(A_(21))/(B_(21))’=1
B.’(A_(21))/(B_(21))’=’(1)/(2)’
C.’(A_(21))/(B_(21))’=’(8pihv^(2))/(c^(2))’
D.’(A_(21))/(B_(21))’=’(8pihv^(3))/(c^(3))’
Ans:D

55.In a cannonical ensemble,the elements differ in their
A.Volume
B.Energy
C.Temperature
D.Number of particles
Ans:B

56.The Halmholtz free energy F,absolute temperature T and partition function Z of a canonical ensemble are related as
A.F=-kT in Z
B.F=kT in Z
C.F=-kTZ
D.F=kTZ
Ans:A

57.The mass defect per nucleon is called
A.Packing fraction
B.Quadrupole moment
C.Angular momentum
D.Binding energy
Ans:A

58.In how many directions,the electrons in a quantum dot are confined?
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:C

59.The energy versus wave vector graph of an electron in free space is a
A.Straight line
B.Parabola
C.Hyperbola
D.Circle
Ans:A

60.The bandgap energy of Gas is about
A.0.42 eV
B.1.42 eV
C.0.42 keV
D.1.42 keV
Ans:B

61.The light emission mechanism in LED is
A.Electroluminescence
B.Photoluminescence
C.Chemiluminescence
D.Thermoluminescence
Ans:A

62.In a first order phase transition,which among the following statements is true?
A.Volume is continuous at the boundary
B.Entropy is continuous at the boundary
C.Entropy is discontinuos at the boundary
D.A latent heat is not involved
Ans:C

63.The chemical potential of a photon gas is
A.Infinity
B.Finite
C.imaginary
D.Zero
Ans:D

64.When a particle of rest mass m attains the velocity of light,its mass becomes
A.Zero
B.M
C.Infinity
D.2m
Ans:C

65.For a conservative system,the slop of the potential energy versus position curve gives
A.Kinetic energy
B.Force
C.Power
D.Momentum
Ans:B

66.Are two simultaneous events,happening at the same point,simultaneous in all inertial frames?
A.Yes
B.No
C.Depends on the velocity of the frames
D.None of these
Ans:A

67.The critical field of a superconductor at the critical temperature is
A.Infinity
B.Zero
C.Finite
D.Depends on the superconductor
Ans:B

68.In a C60 fullerence molecule,how many pentagonal sides exist?
A.24
B.6
C.20
D.12
Ans:D

69.The open circuit voltage of a solar cell
A.Increases with temperature first and then decreases
B.Decreases with temperature first and then increase
C.Decreases with temperature
D.Increases with temperature
Ans:C

70.The bandwidth of an amplifier is the range of frequencies at the limits of  which its voltage gain falls by__________ from the maximum gain.
A.1 dB
B.3 dB
C.9 dB
D.70 dB
Ans:B

71.Which transistor configuration is commonly used for impedance matching?
A.Common emitter
B.Common base
C.Common collector
D.Common mode
Ans:C

72.What is the hybridization in graphene?
A.sp
B.sp2
C.sp3
D.sp4
Ans:B

73.What happens to the X-ray diffraction peaks from a polycrystalline solid,when its crystalline size decreases?
A.Become broad
B.Become narrow
C.No effect
D.Disappears
Ans:A

74.The fundamental effect that is used in the conversion of solar energy to heat energy is
A.Photovoltaic effect
B.Faraday effect
C.Joule-Kelvin effect
D.Green house effect
Ans:D

75.In biomass,the solar energy is stored in the form of
A.Electrical energy
B.Heat energy
C.Chemical energy
D.Mechanical energy
Ans:C

76.The dimensional of the phase space of a particle moving in a plane is
A.4
B.1
C.2
D.0
Ans:A

77.Which among the following is an elementary particle?
A.Neutron
B.Kaon
C.Electron
D.Sigma
Ans:C

78.The sodium D lines arise due to the transitions
A.From P state to S state
B.From F state to S state
C.From F state to D state
D.From D state to S state
Ans:A

79.The departure of relative permeability from unity is called
A.Magnetic field strength
B.Magnetic susceptibility
C.Magnetic flux density
D.Magnetizing field intensity
Ans:B

80.If the Hall co-efficient of a specimen is positive,the current conduction in the specimen is dominated by
A.Electrons
B.Phonons
C.Photons
D.Holes
Ans:D

81.The tools used to represent thoughts,ideas,knowledge and concepts are
A.Rubrics
B.Feedback tools
C.Renew and reflection tools
D.Graphic organizers
Ans:C

82.Which of the following is not a basic purpose of lecture method?
A.To motivate
B.To explore
C.To renew
D.To expand
Ans:B

83.Validity of a test means
A.Purposiveness
B.Objectiveness
C.Regularity
D.Consistency
Ans:A

84.The criterion which is least important while planning a learning experience?
A.Expertise of the teacher
B.Extent of realisation of objectives
C.Mental level of the learner
D.Practicability of the experience
Ans:A

85.Which of the following process skill uses a test under controlled conditions?
A.Experimenting
B.Hypothesizing
C.Inferring
D.Measuring
Ans:A

86.Which of the following assessment technique is most appropriate for assessing creative thinking in students?
A.Reasoning questions
B.Open ended questions
C.Logical questions
D.Hypothesising
Ans:B

87.The process of maintaining a gradation by which specific items are gradually presented one by one in the hierarchical order is
A.Progressive differentiation
B.Narration
C.Integrative Reconcillation
D.Exposition
Ans:A

88.Which is not considered as a self-reporting technique?
A.Questionnaire
B.Autobiography
C.Interview
D.Performance test
Ans:D

89.”A teacher should plough the sort before souring the seed”.This statement indicates
A.Preparing the technical support in advance
B.Planning innovative strategies for teaching
C.Developing a rapport with the students
D.Instilling an intrinsic motivation in students to learn
Ans:D

90.Skipping is an approach used to cater the needs of
A.Average learners
B.Differentially abled
C.Gifted
D.Slow learners
Ans:C

91.Who said the Constituent Assembly that the Directive Principles of State Policy are like a cheque on a bank payable at the convenience of the bank?
A.B.R.Ambedkar
B.Jawaharlal Nehru
C.K.T.Shah
D.N.Madhava Rao
Ans:C

92.’Contempt of court’place restriction on:
A.Right to equality
B.Right to freedom
C.Right to cultural and educational Rights
D.None of these
Ans:B

93.Which commission recommended the abolition of the IAS and IPS?
A.Shah Commission
B.Sarkaria Commission
C.Venkata Chalaiah Commission
D.Rajamannar Commission
Ans:D

94.The schem Antyodaya Anna Yojana(AAY)was launched by the government on:
A.26 January 1999
B.25 December 2000
C.31 May 2000
D.24 October 2005
Ans:B

95.The authorization for withdraw of funds from the consolidated fund of India must come from
A.The Parliament of India
B.The President of India
C.The Prime Minister of India
D.The Union Minister
Ans:A

96.The system of ‘Privacy Purses’in respect of former rules of Indian states before independence was abolished by the constitution through:
A.’1^(st)’Amendment Act,1951
B.’26^(th)’Amendment Act,1971
C.’38^(th)’Amendment Act,1975
D.’52^(nd)’Amendment Act,1985
Ans:B

97.The Environmental(Protection)Act was enacted in the year
A.1972
B.1984
C.1986
D.1992
Ans:C

98.The Emergency Powers of President was taken from which Constitution?
A.Constitution of South Africa
B.Constitution of Germany
C.Constitution of Australia
D.Constitution of Canada
Ans:B

99.What is the time limit to get the information concerning life and liberty of a person under RTI Act?
A.30 days
B.3 days
C.24 hours
D.48 hours
Ans:D

100.Members of the Rajya Sabha are not associated with
A.Public Account Committee
B.Committee on Public Undertakings
C.Estimate Committee
D.All the above
Ans:C




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Stop wallowing in your self-pity and feeling sorry for your current circumstances.It is a waste of time and won't get you anywhere.Take responsibility for yourself and 'do' something to change and improve your life.-Jerry Bruckner.

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email