Choose your language

2 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

05-11-2018 MACHINIST(STATE WATER TRANSPORT)

MACHINIST(STATE WATER TRANSPORT)
EXAM DATE:05.11.2018
1.Which among the following book was not authored by Stephen Hawking:
A.Silent Spring
B.A Brief History of Time
C.The Theory of Everything
D.Black Holes:The Reith Lectures
Ans:A

2.Name the social reformer who propounded the idea ‘No caste No Regligion  No God’.
A.Dr.Palpu
B.Sree Narayana Guru
C.Kumaranasan
D.Sahodara Ayyappan
Ans:D

3.Who was the viceroy of India when the Bengal was partitioned in 1905?
A.Lord Lytton
B.Lord Dufferin
C.Lord Curzon
D.Lord Rippon
Ans:C

4.Who was the Mugal emperor of India during the first war of Indian independence in 1857?
A.Bahadur Shah I
B.Akbar II
C.Bahadur Shah II
D.Shah Alam
Ans:C

5.FIFA World Cup 2022 will be held at:
A.Singapore
B.Qatar
C.Paris
D.New York
Ans:B

6.Who was the author of the book ‘Pracheena Malayalam’?
A.Pandit Karuppan
B.Sri Narayana Guru
C.Chattampi Swamikal
D.Kumara Guru
Ans:C

7.The boundary line between India and China is Known as:
A.Radchiffe Line
B.McMahone Line
C.38th Parallel
D.Maginot Line
Ans:B

8.The national leader who was known as the father of Indian Unrest:
A.Bal Gangadhar Tilak
B.Gopal Krishna Gokhale
C.W.C.Banerjee
D.Motilal Nehru
Ans:A

9.Which river in India is Known as Bengal’s sorrow?
A.Mahanadi
B.Damodar
C.Krishna
D.Narmada
Ans:B

10.Royal Indian Naval Mutiny was in:
A.1935
B.1939
C.1942
D.1946
Ans:D

11.Kasiranga national park is situated in
A.West Bengal
B.Sikkim
C.Assam
D.Punjab
Ans:C

12.The first five year Plan was launched in the year
A.1951
B.1962
C.1956
D.1957
Ans:A

13.Who was the first secretary of SNDP yogam?
A.Dr.Palpu
B.N.Kumaranasan
C.Mitavati Krishnan
D.C.V.Kunjuraman
Ans:B

14.The Nair Service Society was founded in the year:
A.1903
B.1907
C.1909
D.1914
Ans:D

15.Who was the viceroy of India when Indian National Congress was formed in 1885?
A.Lord Curzon
B.Lord Dufferin
C.Lord Mayo
D.Lord Rippon
Ans:B

16.Who was known as ‘Frontier Gandhi’?
A.Khan Abdul Ghaffer Khan
B.Bipin Chandra Pal
C.Maulana Mohammed Ali
D.C.Rajagopalachari
Ans:A

17.The cartoon character ‘Common Man’was created by:
A.Cartoonist Sankar
B.Bal Thackeray
C.R.K.Laxman
D.Abu Abraham
Ans:C

18.The organisation started by Vagbhatananda
A.Atma Vidya Sangham
B.Yogakshema Sabha
C.Arya Samaj
D.Prathyaksha Raksha Daiva Sabha
Ans:A

19.Who was the author of the drama’Adukkalayil ninnu Arangathekku’?
A.E.M.S
B.M.P.Bhattathiripad
C.P.Kesava Dev
D.V.T.Bhattathiripad
Ans:D

20.The Oscar Award for the best film(2018)is awarded to:
A.Darkest Hour
B.Lady Bird
C.Spot light
D.The Shape of Water
Ans:D

21.The safety sign that shows what must be done is
A.Prohibition sign
B.Mandatory sign
C.Warning sign
D.Informatory sign
Ans:C

22.The shape of warning sign is:
A.Circular
B.Triangular
C.Square
D.Rectangular
Ans:B

23.Isolating fire from the supply of oxygen is called:
A.Starving
B.Smothering
C.Cooling
D.Preventing
Ans:B

24.CLASS-C Fire extinguished by using:
A.Dry powder
B.Foam
C.Water jet
D.CTC
Ans:A

25.The portion of the file that inserted in to the handle is:
A.Side
B.Edge
C.Heel
D.Tang
Ans:D

26.For filing wood,leather and other soft materials the file used is:
A.Single cut
B.Double cut
C.Rasp cut
D.Curved cut
Ans:C

27.For marking lines parallel to the outside edge----is used
A.Outside caliper
B.Jenny caliper
C.Inside caliper
D.Divider
Ans:B

28.The point angle of punch used for marking witness marks is:
A.30 Degree
B.60 Degree
C.90 Degree
D.120 Degree
Ans:B

29.----------tap is used for finish threads in a blind hole.
A.Taper tap
B.Intermediate tap
C.Second tap
D.Plug tap
Ans:D

30.The least count of a Vernier Caliper(Metric)is ……….mm.
A.0.5
B.0.55
C.0.002
D.0.02
Ans:D

31.In a forge shop-----------are used for holding round rods horizontally.
A.Round tongs
B.Square tongs
C.Hollow tongs
D.Flat tongs
Ans:C

32.---------used for enlarging a previously drilled hole in forge shop.
A.Drift
B.Punch
C.Drill
D.Tap
Ans:A

33.Select the cutting tool material which has a hot hardness temperature above 1000 Degree C:
A.Ceramic
B.HSS
C.Stellite
D.HCS
Ans:A

34.Bronze is an alloy of:
A.Copper and Zinc
B.Zinc and Tin
C.Tin and phosphorous
D.Copper and Tin
Ans:D

35.The Upper Critical Temperature of Eutectoid steel is----------C.
A.910 Degree
B.1023 Degree
C.723 Degree
D.850 Degree
Ans:C

36.The heat treatment process used for soften the steel and increase machinability is:
A.Anealing
B.Tempering
C.Hardening
D.Normalising
Ans:A

37.The surface roughness value(Ra value)of  grade N1 in microns is.
A.50
B.1.6
C.0.1
D.0.025
Ans:D

38.The algebraic difference between a size and its corresponding basic size is called:
A.Limit
B.Fit
C.Deviation
D.Tolerance
Ans:C

39.The tolerance size 25 H7 represents:
A.Hole with basic size 25 mm
B.Hole with basic size 7 mm
C.Shaft with basic size 25 mm
D.Shaft with basic size 7 mm
Ans:A

40.The bond in the grinding wheel used for dressing castings:
A.Vitrified bond
B.Shellac bond
C.Rubber bond
D.Resinoid bond
Ans:D

41.When abrassive grains wear away rapidly than the bond and produces glassy like appearance the condition of the wheel is called?
A.Glazing
B.Loading
C.Truing
D.Dressing
Ans:A

42.In the grinding wheel specification 51-A-46-H-5-V-8 the abrasive grain size is:
A.Coarse
B.Medium
C.Fine
D.Very fine
Ans:B

43.The grinding wheel used for Gashing milling cutter teeth is:
A.Straight cup type
B.Flaring cup type
C.Dish type
D.Saucer type
Ans:D

44.The depth of cut in a cylindrical grinder is given by moving----------
Mounted in the cross slide:
A.Head stock
B.Wheel head
C.Foot stock
D.Table
Ans:B

45.The point angle of a HSS twist drill for drilling Mild Steel is:
A.118
B.181
C.108
D.188
Ans:A

46.The size of a taper shank twist drill is 27 mm.The Moarse taper No.of drill shank is:
A.MT1
B.MT2
C.MT3
D.MT4
Ans:C

47.In the drill designation ‘twist drill 9.5-H-IS 5101-HS’.’H’ represents:
A.Tool type
B.Tool material
C.Tool diameter
D.Tool number
Ans:A

48.Cutting speed of HSS drill for drilling M.S.Flat is-----------m/min.
A.70-100
B.35-50
C.20-30
D.5-8
Ans:C

49.The operation of enlarging a hole to a given depth to house head of socket heads and Cap screws:
A.Counter sinking
B.Counter boring
C.Spot facing
D.Reaming
Ans:B

50.CNC stands for:
A.Computer Number Control
B.Computer Number Control
C.Computer Numeric Control
D.Computer Numeric Control
Ans:D


51.The term refers to the pulse per second in CNC machine is:
A.Pulse ratio
B.Pulse frequency
C.Pulse width
D.Pulse concentration
Ans:B

52.The programme code for Absolute co-ordinate system is:
A.G00
B.G01
C.G90
D.G91
Ans:C

53.Gears with internal teeths used in autumobiles is:
A.Bevel gears
B.Hypoid gears
C.Worm gears
D.Annular gears
Ans:D

54.The outer edge of the teeths of a gear bounds a circle called:
A.Addendum circle
B.Dedundum circle
C.Base circle
D.Root circle
Ans:A

55.The ratio of number teeth to pitch diameter in inches is called
A.Diametral pitch
B.Circular pitch
C.Linear pitch
D.Normal pitch
Ans:A

56.The height of teeth equal to the sum of Addendum and Dedundum is called:
A.Working depth
B.Whole depth
C.Pitch
D.Lead
Ans:B

57.Name the part of a Shaper which help to lift the tool in return stroke.
A.Saddle
B.Clapper box
C.Ram
D.Bull gear
Ans:B

58.Name the part of Shaper which carries the tool head and reciprocates while machining.
A.Pawl
B.Ratchet wheel
C.Bull gear
D.Ram
Ans:D

59.The quick return mechanism provided in Shaper to:
A.Increase cutting time
B.Reduce cutting stroke time
C.Increase idle time in return stoke
D.Minimise Idle time in return stroke
Ans:D

60.When the distance between the center of the Bull gear to sliding block of slotted link increases then the stroke length of the Shaper?
A.Decreases
B.Increases
C.First increases then decreases
D.Unaltered
Ans:B

61.Which is not a cause of stroke length change during working of Shaper?
A.Bevel gear shaft tight
B.Lead screw wear
C.Breakage of driving pin
D.Too loose driving pin
Ans:C

62.In the Automatic feed mechanism of Shaper the direction of feed can be change by turning the---------by 180 degree.
A.Pawl
B.Ratchet wheel
C.Feed screw
D.Crank wheel
Ans:A

63.The shape of a Slotter table is:
A.Square
B.Rectangular
C.Round
D.Box
Ans:C

64.The Slotter used for precision work is:
A.Puncher slotter
B.Production slotter
C.Tool room slotter
D.Die slotter
Ans:C

65.In a Slotter the Ram reciprocates in the ---------direction.
A.Vertical
B.Horizontal
C.Angular
D.Rotary
Ans:A

66.In the Power feed mechanism of Slotter the feed rate is varied by changing the position of:
A.Pawl
B.Ratchet wheel
C.Crank pin
D.Roller
Ans:C

67.The end clearance angle of a slotter parting tool is:
A.20 Degree
B.18 Degree
C.2 Degree
D.10 Degree
Ans:D

68.In a Planer metal cutting take place by the reciprocation of:
A.Table
B.Tool head
C.Cross rail
D.Counter shaft
Ans:B

69.In a Planer,tool is fitted in the:
A.Table
B.Bed
C.Tool head
D.Column
Ans:C

70.In which type of planer work setting time saved by clamping workpiece at one table while machining on the other table:
A.Pit planer
B.Double housing planer
C.Open side planer
D.Divided table planer
Ans:D

71.In the reversible motor driving mechanism of planer---------supplies the field current for DC Generator:
A.Exciter
B.AC Motor
C.DC Motor
D.Reversing switch
Ans:A

72.The purpose of T-Slots in the feed disc of Planer is to set the amount of:
A.Speed
B.Feed
C.Depth of cut
D.Angle of cut
Ans:B

73.In--------milling machine the position of the spindle is perpendicular to the work table:
A.Plane milling machine
B.Universal milling machine
C.Vertical milling machine
D.Horizontal milling machine
Ans:C

74.The part of plane milling machine houses the speed mechanism of table and feed motor:
A.Base
B.Column
C.Spindle
D.Knee
Ans:D

75.Collet chuck or adaptor is used for holding these type of cutters.
A.Arbor type milling cutters
B.Shank type milling cutters
C.Facing type milling cutters
D.Convex milling cutters
Ans:B

76.The milling cutter used for producing convex surface at the corner of edge of a work piece is
A.Convex milling cutter
B.Concave milling cutter
C.Corner rounding cutter
D.Sprocket milling cutter
Ans:C

77.The milling cutters having teeth on periphery and side is:
A.Side and face milling cutter
B.Face milling cutter
C.Plane milling cutter
D.Gear cutter
Ans:A

78.In a milling cutter the round portion for the chip space between adjacent teeth is called:
A.Land
B.Gash
C.Fillet
D.Heel
Ans:B

79.The size of a milling cutter is 150x6x27 mm.What type of cutter is this?
A.Single angle cutter
B.Equal angle cutter
C.Slitting saw cutter
D.Slab milling cutter
Ans:C

80.In-----------milling the work is fed against the direction of rotation of cutter:
A.Climb milling
B.Up milling
C.Down milling
D.Face milling
Ans:B

81.Select the milling operation in which several surfaces of work simultaneously feed against a number of cutters mounted on the arbor.
A.Plane milling
B.Face milling
C.Side milling
D.Gang milling
Ans:D

82.Machining Convex and concave surfaces and Gear cutting are some examples of ----------milling
A.Form milling
B.Key way milling
C.Face milling
D.End milling
Ans:A

83.The operation of machining a vertical surface on the side of work piece using a side milling cutter is called:
A.Plane milling
B.Face milling
C.Gand milling
D.Side milling
Ans:D

84.In rack milling----------feed is used to move the work piece into the cutter:
A.Cross feed
B.Longitudinal feed
C.Angular feed
D.Down feed
Ans:A

85.If ‘m’is the module then Linear pitch of a rack is obtained by the formulae:
A.Pie/m
B.Piem
C.Pie/2m
D.Piem/2
Ans:B

86.In Indexing mechanism----------eliminates the need for counting the number of holes each time the crank has to be turned.
A.Index plate
B.Worm shaft
C.Index crank
D.Sector arm
Ans:D

87.In a milling machine if cutter diameter is given in mm then rpm calculated by the formula V=:
A.Piel/1000
B.Pie/n
C.Pien/1000
D.Pie/n/1000
Ans:D

88.The chuck is situated in the -----part of the Lathe.
A.Head stock
B.Carriage
C.Tailstock
D.Bed
Ans:A

89.The top slide in a lathe is swiveled at  angle and feed in -----------taper turning method.
A.Tailstock offset
B.Form tool
C.Compound rest swivelling
D.Taper turning attachment
Ans:C

90.The part of Lathe which slides over the bed on which compound rest is fitted:
A.Tail stock
B.Follower rest
C.Steady rest
D.Saddle
Ans:D

91.Four jaw chuck is also called.
A.Self centering chuck
B.Universal chuck
C.Independent jaw chuck
D.Collet chuck
Ans:C

92.In which Lathe operation burrs and sharp edges are removed from turned components:
A.Facing
B.Centering
C.Threading
D.Chamfering
Ans:D

93.The body and base of the Lathe Tailstock is made out of:
A.Cast iron
B.Wrought iron
C.Pig iron
D.Carbon steel
Ans:A

94.In which method threads are produced without metal cutting and chip removal.
A.Thread milling
B.Thread rolling
C.Thread grinding
D.Thread taping
Ans:B

95.Which is the Lathe operation in which existing hole is enlarged?
A.Boring
B.Tapping
C.Drilling
D.Counter sinking
Ans:A

96.The Lathe tailstock spindle is provided with----------standard taper.
A.B.S.Taper
B.Metric taper
C.Moarse taper
D.Jerno taper
Ans:C

97.The amount of taper of a Standard pin taper(British)is.
A.2/5”TPF
B.1/2”TPF
C.1/4”TPF
D.1/3”TPF
Ans:C

98.This lathe center has minimum wear and tear particularly suitable for tailstock offset turning.
A.Ball center
B.Tipped center
C.Half center
D.Pipe center
Ans:A

99.The Brown and Sharp self holding taper BS18 has a taper equal to:
A.2/3 “TPF
B.1/2 “TPF
C.1/4”TPF
D.1/3”TPF
Ans:B

100.For finish Facing depth of cut is not more than 0.1 mm and feed rate is---------mm approximately.
A.0.5
B.0.05
C.0.1
D.0.01
Ans:B




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Show me a thoroughly satisfied man and I will show you a failure.-Thomas A.Edison.

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- (One Hundred Rupees only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy New Year."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email