Choose your language

3 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

08-11-2018 SERGEANT,VARIOUS DEPARTMENT

SERGEANT,VARIOUS DEPARTMENT
EXAM DATE:08-11-2018
1.16X8(6-4)/2+9=…………
A.219
B.160
C.137
D.90
Ans:C

2.20.4x0.44/3.52=………………….
A.2.55
B.3.55
C.2.58
D.5.01
Ans:A

3.The average of 10 numbers is 30. If the average of 6 of these numbers is 29, what is the average of the remaining 4 numbers?
A.31
B.28.5
C.30
D.31.5
Ans:D

4.The ratio of the length of a ground to its width is 5:2.Find its length if the width is 50 meters:
A.100 m
B.125 m
C.160 m
D.120 m
Ans:B

5.A sum of money deposited at 2% per annum compounded annually becomes Rs.10,404 at the end of 2 years.Find the sum deposited
A.Rs.10,000
B.Rs.10,400
C.Rs.8,000
D.Rs.9,500
Ans:A

6.40 men can do a piece of work in 20 days.If there are 50 men to do the same work how long will they take to finish it?
A.15 days
B.20 days
C.16 days
D.10 days
Ans:C

7.A train running at 54 Km/hr crosses a telegraph post in 10 seconds.What is the length of the train?
A.540 m
B.150 m
C.100 m
D.75 m
Ans:B

8.Which term is zero in the arithmetic progression
-123,-120,-117,……….
A.100
B.52
C.41
D.42
Ans:D

9.In an examination 92% of the candidates passed and 110 failed.How many candidates appeared for the examination?
A.1200
B.1275
C.1375
D.1100
Ans:C

10.A wire 88 cm long is bent into a circle.What is the area enclosed within it?
Use(Epi’=’22/7’-)
A.616 cm2
B.661 cm2
C.366 cm2
D.132 cm2
Ans:A

11.Find out the next number in the following series 4,5,9,18,34,----------
A.49
B.59
C.50
D.43
Ans:B

12.The numbers are coded in letters in the following way;
3 7 2 5 6
Y P T N V
Find out the code 5762
A.NVPT
B.PNTV
C.NPVT
D.YPTN
Ans:C

13.Today is Monday.After 64 days it will be
A.Sunday
B.Saturday
C.Monday
D.Tuesday
Ans:D

14.When the time shows 9 O’clock what is the angle between minute hand and hour hand?
A.30 Degree
B.45 Degree
C.180 Degree
D.90 Degree
Ans:D

15.Which of the following similar relationship to Melody as Delicious has with taste?
A.Memory
B.Higness
C.Tongue
D.Voice
Ans:C

16.Find the odd one out
A.14,9
B.42,3
C.17,8
D.21,6
Ans:B

17.Introducing a lady,a man said “her mother is the only daughter of my mother-in-law”-,what is relation between man and lady?
A.Son
B.Brother
C.Husband
D.Father
Ans:D

18.If + stands for division,x stands for addition,<stands for subtraction.Find the value of
100+25x4<2
A.16
B.180
C.14
D.20
Ans:C

19.When 7 is added to 4 times a number,we get 19.What is the number?
A.3
B.6
C.7
D.4
Ans:A

20.A man walks 1 km to east and then turns to South and walks 5 km.Again he turns to east and walks 2 km.After this he turns to north and walks 9 km.Now how far is he from his starting point?
A.8 km
B.10 km
C.3 km
D.5 km
Ans:D

21.My mother----------me to school everyday.
A.Will take
B.Is talking
C.Takes
D.Take
Ans:C

22.We must hurry------------the train will be leaving soon.
A.So that
B.Because
C.However
D.Or
Ans:B

23.Fill in appropriately:
If it rains--------------------
A.Would stay at home
B.We can’t play
C.He might not come
D.We couldn’t go out
Ans:B

24.Spot the error in the following sentence:
A.Jack thought/
B.That he would go/
C.Beside his friends,/
D.But he was tired
Ans:C

25.I…………by a loud noise outside my house yesterday night.
A.Woke up
B.Wake up
C.Was woken up
D.Was waking up
Ans:C


26.Harris finished his lunch fast.He said that he------------to go.
A.Has
B.Want
C.Had
D.Need
Ans:C

27.He talked ----------he were the leader.
A.Like
B.As if
C.As
D.Like as
Ans:B

28.The man in the boxing ring was rather sturdy.
Pick out the word equivalent in meaning to ‘sturdy’
A.Kingly
B.Violent
C.Strong
D.Excited
Ans:C

29.The house was totally destroyed in the fire.They will have to----------it again.Fill in using the antonym of ‘destroy’
A.Build
B.Form
C.Organize
D.Establish
Ans:A

30.Those who exercise daily can keep away ailments------------it is not the same with everyone.
A.Therefore
B.Otherwise
C.Similarly
D.However
Ans:D

31.I have a bad headache.can you please ------------the light?
A.Off
B.Put off
C.Turn off
D.Take off
Ans:C

32.He congratulated me------------my success in the competitive exam.
A.On
B.For
C.At
D.Over
Ans:A

33.Spot the error in the following sentence.
A.When I was 10
B.I went for a trip
C.To Kashmir
D.Organized by my School
Ans:B

34.It is no great surprise that he has failed in the exam.He--------worked
A.Less
B.Lately
C.Hardly
D.Seriously
Ans:C

35.Jane went abroad------------surprised all of us.
A.What
B.Where
C.When
D.Which
Ans:D

36.Each of the students-----------working hard.
A.Is
B.Are
C.Had
D.Have
Ans:A

37.All characters in the story are not real.They are Imaginary.Find one word for ‘not real’
A.Fiendish
B.Fictitious
C.Fractious
D.Fatuous
Ans:B

38.I have lived in Delhi----------5 years.
A.Around
B.For
C.Since
D.Almost
Ans:B

39.You need to pull your socks up to get the promotion.Pull one’s socks up mean:
A.Be well dressed
B.Be creative
C.Wear socks and shoes
D.Improve performance
Ans:D

40.We need to form--------youth club to encourage the talents of Youngsters.
A.A
B.An
C.The
D.None of these
Ans:A

41.Which is the first cellphone in the world?
A.Motorola
B.Dyna talk
C.Nokia
D.Samsung
Ans:B

42.Who is known as the father of Modern Travancore?
A.Chithira Thirunal
B.Swathi Thirunal
C.Parvathi Bai
D.Marthanda Varma
Ans:D

43.Who won the silver medal in Rio-Olympics for Badminton?
A.Saina Nehwal
B.Karnam Malleswari
C.P.V.Sindhu
D.Sania Mirza
Ans:C

44.First woman writer who got Jnanpith award in 1976?
A.Asha Poorna Devi
B.Sarojini Naidu
C.Balamani Amma
D.Kedarnath Agarwal
Ans:A

45.’Onnekal Kodi Malayalikal’was written by
A.E.M.S.Namboothiripad
B.A.K.Gopalan
C.R.Sankar
D.C.Kesavan
Ans:A

46.Which company made human Robot Sofia?
A.Universal Robots
B.Apex Automation and Robotics
C.Dalhen Corp
D.Hansan Robotics
Ans:D

47.The first Malayalam Newspaper
A.Deepika
B.Rajya Samacharam
C.Chandrika
D.Kesari
Ans:B

48.’Rupia’is the word derived from
A.Arabic
B.Urdu
C.Sanskrit
D.Greek
Ans:C

49.Which is the political party formed by actor Kamal Haasan?
A.Pattali Makkal Kashi
B.Tamil Mandaram
C.Makkal Needhi Maiam
D.Dravida Munnetra Kazhagam
Ans:C

50.In which country Black Forest mountain situated?
A.France
B.Italy
C.Russia
D.Germany
Ans:D

51.Who is the first President of “Travancore State Congress”?
A.Pattam Thanupilla
B.Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
C.Vakkam Moulavi
D.C.Sankaran Nair
Ans:A

52.Who is the Brand Ambassador of Haritha Keralam Project in Kerala?
A.Manju Warrior
B.Steffi Graf
C.K.J.Yesudas
D.Suresh Gopi
Ans:C

53.Which state is the largest area of forest?
A.Utter Pradesh
B.Karnadaka
C.Meghalaya
D.Madhya Pradesh
Ans:D

54.American model Arabikadalil is the slogan related by
A.Malabar Rebellian
B.Pun Apra Vayalar
C.Salt Sathyagraha
D.Vaikkam Satyagraha
Ans:B

55.Our President Ramnath Kovind was a governor before he became a President
A.Bihar
B.Orissa
C.Bengal
D.Sikkim
Ans:A

56.Who wrote a famous book “The God of Small Things”?
A.K.R.Meera
B.Arundhathi Roy
C.Madhavikutty
D.K.R.Meera
Ans:B

57.Who founded Sadhu Jana Paripalana Sangam?
A.B.R.Ambedkar
B.Chattambi Swamikal
C.Ayyankali
D.Sree Narayana Guru
Ans:C

58.Who is the present U.N.Secretary General?
A.Antonguttere
B.Kofi Annan
C.Ban-Ki-Moon
D.Boutrosghali
Ans:A

59.Which is the economic capital of India?
A.Delhi
B.Chandighar
C.Mumbai
D.Calcutta
Ans:C

60.Which is the latest state in India?
A.Chhattisgarh
B.Uttarakhand
C.Jharkhand
D.Telangana
Ans:D

61.Which proclamation is known as Magna Carta of Travancore?
A.Pandaram Pattam Proclamation
B.Kundra Proclamation
C.Temple entry Proclamation
D.Guru’s Proclamation
Ans:A

62.The Great Wall of China was builted by
A.Shi Huang Ti
B.Kubla I Khan
C.Gao Zu
D.Lin Bang
Ans:A

63.Who is the Present Forest Minister of Kerala?
A.Sunil Kumar
B.P.V.Raju
C.M.M.Mani
D.Sasindran
Ans:B

64.The first major struggle social reforms in Kerala?
A.Vaikkam Sathyagraha
B.Guruvayoor Sathyagraha
C.Salt Sathya Graha
D.Attingal Rebellion
Ans:A

65.Former Prime Minister Who received both Bharatha Ratna and Nishan-E-Pakistan
A.Jawaharlal Nehru
B.Lal Bahadur Sasthri
C.Morarji Desai
D.Charan Sing
Ans:C

66.The first Indian woman who reached space
A.Sunitha Williams
B.Reshmi Goyal
C.Kalpana Chawla
D.Navy
Ans:C

67.Who made compulsory and elementary education in Travancore?
A.Gowri Lakshmi Bayi
B.Moolam Thirunnal
C.Gowri Parvathi Bayi
D.Lekha Thampuratti
Ans:C

68.British Broad casting company started in the year
A.1932
B.1920
C.1921
D.1922
Ans:D

69.Who is the founder of facebook?
A.Jefbezos
B.Mark Zucker Berg
C.Billgates
D.Varan Buffet
Ans:B

70.’Admavidhy Sangam’founded by--------
A.Kelappan
B.Vinoba Bhave
C.K.Kelappan
D.Vagfadanantha
Ans:D

71.The last ruler of Travancore
A.Swathi Thirunnal
B.Ayilliam Thirunnal
C.Chithira Thirunnal
D.Avittom Thirunnal
Ans:C

72.Maraman convention is held on the banks of river
A.Pampa
B.Bharathappuzha
C.Periyar
D.Chaliar
Ans:A

73.Who call the British rule as “White Devil”?
A.K.P.Karupan
B.Chattampi Swamikal
C.A.K.Gopalan
D.Vaikunda Swamikal
Ans:D

74.Which Indian Prime Minister inaugurated Kudumba Sree?
A.Narendra Modi
B.Atal Bihari Vaj Payee
C.Manmohan Singh
D.Rajeev Gandhi
Ans:B

75.Who is the Miss World of 2017?
A.Parvathy Omanakuttan
B.Rolene Strauss
C.Manushi Chhillar
D.Mineia Lalaguna
Ans:C

76.The number of people signed in Malayali memorial
A.1891
B.10082
C.10062
D.10028
Ans:D

77.Who was the first Governor of Kerala?
A.V.V.Giri
B.Ramakrishna Rao
C.Ram Guru Singa
D.P.Sivasanger
Ans:B

78.’FIFA’under-17 World Cup winner in 2017
A.Brazil
B.France
C.Germany
D.England
Ans:D

79.The famous scientific book”Horthus Malabaricus”published by
A.France
B.British
C.Dutch
D.Portuguese
Ans:C

80.The first child friendly state in India
A.Kerala
B.Bengal
C.Tamil Nadu
D.Karnataka
Ans:A

81.Who is the Chairman of Kerala Film Academy?
A.Sibi Malayil
B.Lenin Rajendran
C.Kamal
D.Priya Darshan
Ans:C

82.Which is the foreign country visited by Sree Narayana Guru?
A.Nepal
B.China
C.Myanmar
D.Srilanka
Ans:D

83.Which fruit is known as”Lovers Apple”?
A.Pineapple
B.Green apple
C.Tomato
D.Grapes
Ans:C

84.Name the present Chief Justice of India
A.Dipak Misra
B.H.J.Kania
C.Patrick Spens
D.Dalweer Bhandari
Ans:A

85.Who wrote the patriotic song variaka--------varika------sahajare?
A.Vallathol
B.Amshi Narayana Pillai
C.Kumaranashan
D.V.T.Bhattathiripad
Ans:B

86.Which state is known as”Sugar bowl of India”?
A.Bihar
B.Punjab
C.Madhya Pradesh
D.Uttar Pradesh
Ans:D

87.Which organization got the Nobel Peace Prize 2017?
A.I Can
B.Unicef
C.Amnest International
D.I.P.B
Ans:A

88.In which year “Hunger March” Started
A.1953
B.1963
C.1926
D.1936
Ans:D

89.Who is the “Abraham Lincoln of Kerala”?
A.Pandit Karappan
B.Dr.Palpu
C.Sahodaran Ayyappan
D.Mannath Padmanabhan
Ans:A

90.Rohingya Refugees came to India from-------
A.Nepal
B.Bangladesh
C.Myanmar
D.China
Ans:C

91.Who was the king of Travancore during the time of Kundra Proclamation?
A.Avittom Thirunnal
B.Karthika Thirunnal
C.Chithira Thirunnal
D.Swathi Thirunnal
Ans:B

92.Which is the Malayalam  novel that won the most number of awards?
A.Agnisakhsi
B.Guru
C.Mathilukal
D.Randamoozham
Ans:D

93.Who is the leader of “Misra Bhojanam”
A.Sahodaran Ayyappan
B.T.K.Madhavan
C.K.Kelappan
D.A.K.Gopalan
Ans:A

94.The first Indian Prime Minister who visited Palestine?
A.Manmohan Sing
B.Narendra Modi
C.I.K.Gujral
D.Rajeev Gandhi
Ans:B

95.Who is the father of Renaissance in Kerala?
A.P.Krishna Pillai
B.Vakkam Abdul Kadar moulavi
C.Sree Narayana Guru
D.Mannath Padmanabhan
Ans:C

96.Who fought the first rebellion against British Revenue System in Kerala?
A.Veluthambi Dalwa
B.Pazhassi Raja
C.Marthanda Varma
D.Paliyathachan
Ans:B

97.The First Adivasi Panchayath in Kerala
A.Perumatti
B.Sholayoor
C.Athichanaloor
D.Edamalakkudi
Ans:D

98.Who is the first woman D.G.P. in Kerala?
A.B.Sandhya
B.R.Sreelekha
C.Merin Joseph
D.Kiren Bedi
Ans:B

99.At which place Chattampi Swamikal attained samadi?
A.Kannanmoola
B.Panmana
C.Sivagiri
D.Thirunavaya
Ans:B

100.Which film won the Kerala state best film award in 2017?
A.Ottamurivelicham
B.Bhayanakam
C.Aalorukkam
D.Take off

Ans:A


SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. A pessimist sees the difficulty in every opportunity;an optimist sees the opportunity in every difficulty.-Winston Churchill.

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- (One Hundred Rupees only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy New Year."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email