Choose your language

24 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

31-10-2018 JUNIOR CHEMIST -MINING AND GEOLOGY


JUNIOR CHEMIST- MINING AND GEOLOGY
EXAM DATE:31-10-2018
1.Who wrote the book ‘Jeevithapada’?
A.K.K.Pillai
B.N.Krishna Pillai
C.Cherukad Govinda Pisharadi
D.C.Kesavan
Ans:C

2.Which among the social reformer had conducted the ‘Thuvayal Pathy’?
A.Vaikunda Swamikal
B.Thycaud Aiya
C.Chattambi Swamikal
D.Ayyankali
Ans:A

3.Which fort was known as ‘Matcotai’?
A.Palakkad Fort
B.Bekkal Fort
C.St.Angelo Fort
D.Udayagiri Fort
Ans:D

4.Who was known as ‘Urupillai’?
A.Ayyankali
B.Vagbhadananadan
C.C.V.Kunjuraman
D.Mannath Padmanabhan
Ans:A

5.Who wrote the poem Jathinirnayam in 1914?
A.Changapuzha Krishna Pillai
B.Kumaranasan
C.Chattambi Swamikal
D.Sree Narayana Guru
Ans:D

6.Who started the Malayalam newspaper ‘Kesari’?
A.Chengulathu Kunjiraman Menon
B.Bal Gangadhar Tilak
C.A.Balakrishna Pillai
D.E.M.S.Namboodirippad
Ans:C

7.The famous freedom fighter Moulana Abul Kalam Azad was born at
A.Mecca
B.Morocco
C.Lahore
D.Midnapore
Ans:A

8.Who wrote the first Bengali drama,”Kulin Kulasarvarna”?
A.Damodar Dutta Banerjee
B.Bankim Chandra Chatterjee
C.Pandit Ramanarayan
D.Asuthosh Mukharjee
Ans:C

9.Who said Gopala Krishna Gokhale as “the practical,strenuous worker and the mystic dreamer of dreams”?
A.Dr.B.R.Ambedkar
B.Sarojini Naidu
C.Jawaharlal Nehru
D.Dr.Rajendra Prasad
Ans:B

10.Which nationalist was known as ‘the Uncrowned King of India’?
A.Bal Gangadhar Tilak
B.Lala Lajpat Rai
C.Aurobindo Ghosh
D.Bipin Chandra Pal
Ans:A


11.It can already be forecast with some confidence that Gandhiji’s effect on human history is going to be greater and more lasting than Stalin of Russia and Adolf Hitler of Germany.” Who said?
A.Albert Einstein
B.Sir Stafford Cripps
C.Arnold Toynbee
D.Bernard Shaw
Ans:C

12.The Commonwealth Games-2018 was held at
A.Glasgow
B.Gold Cost
C.Brunei
D.Sydney
Ans:B

13.Which South Indian State unveiled the proposed official state flag?
A.Telangana
B.Tamil Nadu
C.Karnataka
D.Kerala
Ans:C

14.Win Mynt became the new president of
A.Vietnam
B.Laos
C.The Philippines
D.Myanmar
Ans:D

15.Who said ‘Book thinks for me’?
A.Alexander Pushkin
B.Leo Tolstoy
C.Charles Dickens
D.Charles Lamb
Ans:D

16.Where is Oduchuttapaduka Vanya Jathika marshy land situates?
A.Mangalavanam
B.Ramakalmedu
C.Palode
D.Madayi
Ans:C

17.Which is the oldest surviving Newspaper in Malayalam?
A.Malayala Manorama
B.Nazrani Deepika
C.Mathrubhumi
D.Kerala Koumudi
Ans:B

18.Who wrote the book’Andaman Diary’?
A.E.M.S.Namboodiripad
B.C.Achutha Menon
C.A.K.Antony
D.E.K.Nayanar
Ans:D

19.What was the real name of Jhansi Rani Lakshmi Bai?
A.Manikarnika
B.Devapriya
C.Kanakambha
D.Devayani
Ans:A

20.Ozhuku records in Kerala history means
A.Temple Records
B.Land Records
C.Military Records
D.English Records
Ans:B


21.Which of the following molecule belongs to C2v point group?
A.SO2Cl2
B.CHCl3
C.N2O4
D.B2H6
Ans:A

22.The number of microstates(quantum states) possible for carbon is
A.24
B.20
C.15
D.12
Ans:C

23.Which of the following types of spectroscopy is a light scattering technique?
A.Electron paramagnetic resonance spectroscopy
B.Infrared spectroscopy
C.Raman spectroscopy
D.Ultraviolet-visible spectroscopy
Ans:C

24.Which of the following type of electromagnetic radiations are used in ESR spectroscopy?
A.Infrared radiation
B.Microwave radiation
C.Radio frequency waves
D.X-rays
Ans:B

25.Which of the following vibrational mode of carbon dioxide is IR active?
I.Symmetric stretching
II.Asymmetric stretching
III.Bending
A.I only
B.III only
C.I and III only
D.II and III only
Ans:D

26.The kinetic energy of an electron is 11.4eV.Its de Broglie wavelength is nearly
A.600 pm
B.720 pm
C.485 pm
D.364 pm
Ans:D

27.Which of the following represent general formula of boron hybrides having arachno structure?
A.BnHn+4
B.BnHn+6
C.BnHn+10
D.[BnHn] raise to 2-
Ans:B

28.Bond order between Mo atoms in the complex [Mo2(CH2COO)4]is
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:D

29.Which of the following pair of molecules belongs to the same point group?
A.H2S and SO2
B.BCl3 and PCl5
C.PCl3 and Icl3
D.CO2 and SO2
Ans:No answer

30.Indian Institute of Chemical Technology(IICT) is located at
A.Hyderabad
B.New Delhi
C.Lucknow
D.Pune
Ans:A


31.Which of the following molecular orbital have two nodal planes?
A.Sigma 2pz
B.Pie2px
C.Pie*2py
D.Sigma*2py
Ans:C

32.The eigen functions of the Hamiltonian H(H=T+V) of a harmonic oscillator are (where T and V are kinetic energy and potential energy operators,respectively)
A.Eigen functions of neither T nor V
B.Eigen functions of V but not of T
C.Eigen functions of T but not of V
D.Eigen functions of T as well as V
Ans:A

33.Which of the following nuclei do not show nuclear magnetic resonance?
A.19 F
B.13C
C.14N
D.16O
Ans:D

34.The d orbital involved in the sp3d hybridisation is
A.d raise to 2 x-y raise to 2
B.d (downwards xy)
C.d raise to 2
D.d (downwards yz)
Ans:C

35.On the basis of VSEPR theory,the shape of SF4 and XeF4 are respectively
A.See saw and tetrahedral
B.See saw and square planar
C.Tetrahedral and square pyramid
D.Tetrahedral and T shape
Ans:B

36.Transport of ions from one solution through ion-exchange membranes to another solution under the influence of an applied electric field is called
A.Electrophoresis
B.Electrodialysis
C.Reverse osmosis
D.Brownian motion
Ans:B

37.In which of the following compounds.C-O stretching frequency is lowest?
A.Acetophenone
B.Methyl acetate
C.Acetic acid
D.Acetone
Ans:A

38.Which of the following does not exist as per MO theory?
A.Be2 raise to 2+
B.O2 raise to 2+
C.N2 raise to 2+
D.B2 raise to 2+
Ans:D

39.The increase in the conductivity of an electrolyte solution when the applied voltage has a very high frequency is known as
A.Wien effect
B.Super conductivity
C.Debye-Falkenhagen effect
D.Curie effect
Ans:C

40.The BET (Brunauer-Emmett-Teller)equation is used to study
A.Surface area of solids
B.Specific conductivity of solids
C.Protective action of colloids
D.Light scattering properties of colloids
Ans:A

41.How many lattice points are required to represent a unit cell of NaCl?
A.13
B.8
C.16
D.27
Ans:D

42.Pd/Cu-catalyzed cross-coupling of organohalides with terminal alkynes is known as
A.Stille coupling
B.Sonogashira coupling
C.Suzuki coupling
D.Kumada cross-coupling
Ans:B

43.Which of the following is involved in Peterson olefination reaction?
A.Beta-Silanol
B.Phosphorous ylide
C.Sulphur ylide
D.Nitrene
Ans:No answer

44.The conversion of silver carboxylate to alkyl or aryl bromide by treatment with bromine is called
A.Kolbe-Schmitt reaction
B.Prins reaction
C.Hunsdiecker-Borodine reaction
D.Houben-Hoesch reaction
Ans:C

45.Number of radial nodes for a 5d orbital is
A.2
B.3
C.1
D.5
Ans:A

46.Glucose on reduction with sodium borohydride in aqueous medium gives
A.An enantiomeric mixture
B.A diastereomeric mixture
C.A single enantiomer
D.A mixture of regioisomers
Ans:C

47.Which of the following is an alkaloid?
A.Reserpine
B.Quercetin
C.Isoborneol
D.Tryptophan
Ans:A

48.How many aldols are obtained when a mixture of acetaldehyde and propionaldehyde is treated with cold and dilute sodium hydroxide solution?
A.3
B.2
C.7
D.4
Ans:D

49.Mond’s process is used in the refining of
A.Copper
B.Nickel
C.Silver
D.Aluminium
Ans:B

50.Which of the following reaction can be carried out with sodium borohydride?
A.Reduction of acetic acid into ethanol
B.Reduction of propanone into isopropyl alcohol
C.Reduction of acetamide into ethyl amine
D.All the above
Ans:B

51.The crystal defect found in yellow form of zinc oxide obtained by heating white zinc oxide crystals in an open vessel can be described as
A.Schottky defect
B.Frenkel defect
C.Metal excess defect
D.Metal deficiency defect
Ans:C

52.The acid containing an alcoholic functional group in its structure is
A.Malonic acid
B.Crotonic acid
C.Citric acid
D.Pyruvic acid
Ans:C

53.The detection of ions present in a solution on the basis of electric current or a change in electric current is called as
A.Argentometry
B.Potentiometry
C.Volametry
D.Amperometry
Ans:D

54.The elements Europiun and Gadolinium are members of
A.Lanthanide series
B.5d transition series
C.Actinide series
D.4d transition series
Ans:A

55.Sodium lauryl sulphate finds application as
A.Industrial solvent
B.Anaesthetic agent
C.Insecticide
D.Synthetic detergent
Ans:D

56.Which of the following complex does not obey the 18 electron rule?
A.Potassium ferrocyanide
B.Potassium ferricyanide
C.Nickel tetracarbonyl
D.Ferrocene
Ans:B

57.In the Monsanto acetic acid process,acetic acid is manufactured from
A.Methane
B.Methanol
C.Ethylene
D.Acetylene
Ans:B

58.Which of the following amino acid is responsible for the Hopkins-Cole test for proteins?
A.Tryptophan
B.Tyrosine
C.Cysteine
D.Aspartic acid
Ans:A

59.If an aqueous solution of potassium dichromate is made alkaline by adding sufficient amount of dilute sodium hydroxide solution,the colour of resulting solution will be
A.Orange
B.Green
C.Yellow
D.Blue
Ans:C

60.The highest oxidation state exhibited by elements belonging to lanthanide series is
A.+3
B.+8
C.+7
D.+4
Ans:D

61.Which of the following divalent metal ion have lowest enthalpy of hydration represented in the following equation?
M raise to 2+(g)+6H2O(l)->[M(O2H)6] raise to 2+(aq)
A.Ti raise to +2
B.Mn raise to +2
C.Fe raise to +2
D.Ni raise to +2
Ans:B

62.A decrease in the Racah interelectronic repulsion parameter,represented by the symbol B that occurs when a transition-metal free ion forms a complex with ligands is called
A.Nephelauxetic effect
B.Trans effect
C.Jahn Teller distortion
D.Crystal field splitting
Ans:A

63.Which of the following is the monomer of natural rubber?
A.2-Chloro-1,3-butadiene
B.1,3-Butadiene
C.2-Methyl-1,3-butadiene
D.Styrene
Ans:C

64.A relation used in polarography
A.BET equation
B.Nernst equation
C.Debye-Huckel-Onsager equation
D.Ilkovic equation
Ans:D

65.Rutile is a mineral of
A.Zirconium
B.Titanium
C.Manganese
D.Uranium
Ans:B

66.Which of the following analytical methods does not use an electron beam?
A.SEM
B.TEM
C.STEM
D.STM
Ans:D

67.Which of the following is a pi-acid?
A.CO
B.HCl
C.NH3
D.BCl3
Ans:A

68.The magnetic moment of an ion was found to be 4.9 B.M.The ion may be
A.Co(II)
B.Fe(III)
C.Fe(II)
D.Ni(II)
Ans:C

69.Different spatial arrangement of atoms  or group of atoms in a molecule that are interconvertible by rotation about a single bond are called
A.Conformational isomers
B.Configurational isomers
C.Geometrical isomers
D.Enantiomers
Ans:A

70.A compound gives a mass spectrum with peaks at m/z=77(40%),112(100%),114(33%) and essentially no other peaks.Identify the compound.
A.Chlorobenzene
B.Bromobenzene
C.Benzaldehyde
D.Acetophenone
Ans:A

71.The lowest energy term for the d raise to 6 configuration is
A.2D
B.1P
C.1D
D.5D
Ans:D

72.The mass spectrum of a halogen compound exhibited molecular ion peaks at m/z corresponding to M raise to +,(M+2) raise to +,(M+4) raise to + and (M+6) raise to + in the ratio 1:3:3:1.The compound may likely to contain
A.2 Br atoms
B.3 Cl atoms
C.3 Br atoms
D.2 Cl atoms
Ans:C

73.Cumene hydroperoxide process is used in the manufacture of
A.Nitrobenzene
B.Phenol
C.Chlorobenzene
D.Aniline
Ans:B

74.Benzene is nitrated with nitrating mixture and then chlorinated using Cl2/FeCl3 in the absence of light.The product obtained was then treated with tin and HCl.The final product in the above reaction sequence is
A.m-Dinitrobenzene
B.m-Nitroaniline
C.m-Chloroaniline
D.m-Cholorophenyl hydrazine
Ans:C

75.Which of the following compound is most basic?
A.Pyrrolc
B.Pyridine
C.Piperidine
D.Morpholine
Ans:C

76.In which of the following reactions a carboxylic acid is NOT obtained?
A.Hydrolysis of a nitrile in acid medium.
B.Hydrolysis of the addition product obtained from a Grignard reagent and CO2
C.Oxidation of  primary alcohol with acid KmnO4
D.Heating acid amide with Br2 and NaOH
Ans:D

77.Benzene diazonium chloride can be converted into benzene by heating with
A.Water
B.Ethanol
C.Sodium nitrite
D.Benzene and NaOH
Ans:B

78.Picryl chloride can be converted into picric acid by treating with boiling water.The intermediate involved in the above reaction is
A.Carbocation
B.Carbanion
C.Free radical
D.Benzyne
Ans:B

79.The number of 3c-2e bonds present in Al(BH4)3 is
A.0
B.3
C.6
D.4
Ans:B

80.Which of the following reagent is most suitable for coupling an amine with a carboxylic acid?
A.DCC
B.DDQ
C.LDA
D.HMPA
Ans:A

81.The oxidation number of Cr in CrO5 is
A.+5
B.+10
C.+6
D.+4
Ans:C

82.Which of the following molecule can undergo both oxidation and reduction?
A.H2SO4
B.HNO3
C.SO3
D.SO2
Ans:D

83.Which of the following molecule can show geometrical isomerism?
A.1,2-dimethylcyclohexane
B.2-methyl-2-pentene
C.3-methyl-1-butene
D.3-ethyl-3-hexene
Ans:A

84.Which of the following is a linear polymer of Beta-D-glucose?
A.Amylose
B.Cellulose
C.Glycogen
D.Amylopectin
Ans:B

85.Alkyl or aryl boronic acids and its esters are used in
A.Suzuki coupling
B.Negishi coupling
C.Julia-Kocienski olefination
D.Hiyama coupling
Ans:A

86.If the cluster valence electron count in a metal cluster is 60,then the structure of metal framework will be
A.Square
B.Butterfly
C.Tetrahedron
D.Square pyramid
Ans:C

87.Cyclohexene can be converted into 3-chlorocyclohexene by using
A.PBr3
B.Solution of Br2 in CCl4
C.HBr
D.NBS in presence of light
Ans:No answer

88.The iodide induced dehalogenation of meso-2,3-dibromobutane gives
A.Cis-2-butene
B.Trans-2-butene
C.1,3-Butadiene
D.1-Butene
Ans:B

89.Which of the following most readily undergoes electrophilic substitution reactions?
A.Benzene
B.Acetophenone
C.Anisole
D.Nitrobenzene
Ans:C

90.Which of the following alloy contains copper,tin and zinc?
A.Bronze
B.Brass
C.Solder
D.Gun metal
Ans:D

91.Which functional group can be protected by using Dihydropyran(3,4-Dihydro-2H-pyran) in organic synthesis?
A.Alcoholic OH
B.Aldehyde
C.Nitro
D.Keto
Ans:A

92.o-Sulphobenzimide is used as
A.Antifungal drug
B.Sweetening agent
C.Surfactant
D.Plasticizer
Ans:B

93.Professor of Chemistry who is known as “Plastic Man of India” and who received the civilian award Padma Shri in 2018 is
A.Rajagopalan Vasudevan
B.E.D.Jemmis
C.G.N.Ramachandran
D.N.Krishnamurthy
Ans:A

94.Which of the following can give positive Tollens test?
A.Acetone
B.Formic acid
C.Isobutyl alcohol
D.Acetic acid
Ans:B

95.Match List-I with List-II using the codes given below:
List -1
1.Conversion of cyclohexane-1,2-dione to 1-hydroxycyclopentane-1-carboxylic acid
List -2
P.Fries rearrangement
List-1
2.Conversion of 2-chlorocycloheptanone to cyclohexane carboxylic acid
List-2
Q.Favorskii rearrangement
List-I
3.Conversion of benzophenone oxime to benzanilide
List-2
R.Benzil-benzilic acid rearrangement
List-1
4.Conversion of phenyl acetate into a mixture of o-hydroxyacetophenone and p-hydroxyacetophenone
List-2
S.Beckmann rearrangement
A.R (1)S(2)P(3)Q(4)
B.S(1)R(2)P(3)Q(4)
C.R(1)Q(2)S(3)P(4)
D.S(1)Q(2)P(3)R(4)
Ans:C

96.Conversion of a secondary alcohol into corresponding  ketone by using DMSO and oxalyl chloride followed by treating with a base like triethyl amine is called
A.Swern oxidation
B.Oppenauer oxidation
C.Jones oxidation
D.Corey-Kim oxidation
Ans:A

97.Which of the following have lowest pKa?
A.2-Fluoroethanoic acid
B.2-Cyanocthanoic acid
C.2-Chloroethanoic acid
D.2-Nitroethanoic acid
Ans:D

98.Sanger’s reagent is
A.Phenyl isocyanate
B.2,4-Dinitrofluorobenzene
C.2,4-Dinitrophenyl hydrazine
D.Dimethyl zinc(II)
Ans:B

99.Alkylidene triphenyl phosphoranes are called
A.Edman’s reagent
B.Gilman’s reagent
C.Witting reagent
D.Frankland’s reagent
Ans:C

100.Addition of enolate ion to a conjugated carbonyl compound is called
A.Tischenko’s reaction
B.Diels-Alder reaction
C.Cannizaro’s reaction
D.Michael addition
Ans:D




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Stop seeing the obstacles you face as reasons why you can't do something.See them as a reason why you can.And celebrate your accomplishments on a daily basis.-Ali Vincent.

    ReplyDelete

Hello friends,
Hi,thanks for recommending us!!We're glad you had a great experience.............www.examchoices.in!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax{One Hundred Rupees+Tax} only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email