Choose your language

21 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

30-10-2018 LECTURER IN ARCHITECTURE


LECTURER IN ARCHITECTURE
EXAM DATE:30-10-2018

1.The first amendment of Indian Constitution deals about
A.Land reforms
B.Education as fundamental right
C.Formation of states
D.Voting age decreased from 21 to 28
Ans:A

2.The first Keralite who become the judge of Supreme Court
A.Justice Fathima Beevi
B.Justice K.T.Koshi
C.Justice K.G.Balakrishnan
D.Justice P.Govindamenon
Ans:D

3.Among the following books which is based on malabar rebellion
A.Prarodhanam
B.Duravastha
C.Chandala Bikshuki
D.Karuna
Ans:B

4.National food security bill passed by Loksabha on
A.2013-August-26
B.2013-Nov-26
C.2013-January-26
D.2013-April-26
Ans:A

5.Sadhu Jana Paripalana Sangam was formed by
A.Ayyankali
B.Sahodaran Ayyappan
C.Pandit K.P.Karuppan
D.Kumara Guru
Ans:A

6.The Newspaper ‘Kerala Kaumudi’was started by
A.K.P.Kesavamenon
B.T.K.Madhavan
C.C.V.Kunchiraman
D.K.Kelappan
Ans:C

7.Who was the leader of Vaikom Sathygraha?
A.A.K.Gopalan
B.K.Kelappan
C.T.K.Madhavan
D.Mannath Padmanabhan
Ans:C

8.The first chairperson of Kerala Vanitha Commission
A.K.C.Rosakutty
B.Sugathakumari
C.M.Kamalam
D.Justice.K.K.Usha
Ans:B

9.English Education introduced in Travancore by
A.Swathi Thirunal
B.Rani Gouri Lakshmi Bai
C.Ayilyam Thirunal
D.Uthradam Thirunal
Ans:A

10.Who is known as ‘Kerala Valmeeki’?
A.P.Kunchiraman Nair
B.Vallathole Narayana Menon
C.Kerala Varmma Valiya Koyithamburan
D.Ulloor.S.Parameswara Iyer
Ans:B

11.If ‘x,y,z’ are Ist ,2nd and 3rd terms of an AP respectively,then’|[x,1,1],[y,2,1],[z,3,1]|=’
A.’xyz’
B.0
C.’x+y+z’
D.1
Ans:B

12.If ‘K=|[x,y,z],[a,b,c],[p,q,r]|’then ‘|[3x,3y,3z],[3a,3b,3c],[3p,3q,3r]|=’
A.’K’
B .’27K’
C.’3K’
D.’9K’
Ans:B

13.For the matrix ‘A=[[1,2,3],[1,1,1],[1,0,0]]’,the matrix ‘A.adj(A)=[[k,0,0],[0,k,0],[0,0,k]]’ then the value of ‘k’ is
A.6
B.3
C.9
D.-1
Ans:D

14.’int log(2x)dx’ is
A.’x log(2x)-x+c’
B.’(1)/(2x)+c’
C.’(2)/(x)+c’
D.’x[log(2x)+1]+c’
Ans:A

15.The general solution of the differential equation ‘(dy)/(dx)=((1+e^y))/((1+e^x)e^y)’ is
A.’log[1+e^x)/(1+e^y)]+x=c’
B.’log[1+e^y)/(1+e^x)]-x=c’
C.’log[(1+e^x)(1+e^y)]-x=c’
D.’(1+e^x)(1+e^x)(1+e^y)-x=c’
Ans:C

16.If ‘y=x^2+ax+b log(|x|)’has its extremum value at’x=1’ and ‘x+-3’,then
A.’a=4,b=-6’
B.’a=3,b=6’
C.’a=3,b=-3’
D.’a=2,b=3’
Ans:A

17.If ‘x-3y+|y|’,then ‘y’ as a function of ‘x’is
A.Not continuous at ‘x=0’
B.Differentiable for all’x’
C.’(dy)/(dx)=(1)/(4),’for’y>0’
D.’(dy)/(dx)=(1)/(2),’for’y>0’
Ans:C

18.The number of terms in the expansion of ‘(x+y+z)^6’ is
A.28
B.30
C.42
D.7
Ans:A

19.If ‘3 cos^{-1}(x)+2 sin ^{-1}(x)={3pi}/2’,then the value of ‘x’is
A.’(1)/(2)’
B.0
C.’(1)/(sqrt(2))’
D.’(sqrt(3))/(2)’
Ans:B

20.A straight line passes through ‘p(2,3)’is such that its intercepts between the axes is bisected at ‘P’.Then the straight line is
A.’3x+2y=6’
B.’2x+y=6’
C.’2x+3y=24’
D.’3x+2y=12’
Ans:D

21.An RLC series circuit has a resistance R of 20 Ohm and a currentwhich lags behind the applied voltage by 45 Degree.If the voltage across the inductor is twice the voltage across capacitor,what is the value of inductive reactance?
A.10 Ohm
B.20 Ohm
C.40 Ohm
D.60 Ohm
Ans:C

22.Three currents ‘i_1,i_2,i_3’ are approaching a node if ‘i_1=10sin(400t+60^0)A’and ‘i_2=10sin(400t-60^0)A’.Then ‘i_3’is
A.0 A
B.’(10sin 400t)A’
C.’(-10sin 400t)A’
D.’(-5sqrt(3)chi3cos400t)A’
Ans:C

23.A water boiler at home is switched on to the ac mains supplying power at 230 V/50 Hz.The frequency of instantaneous power consumed by the boiler is
A.0 Hz
B.50 Hz
C.150 Hz
D.100 Hz
Ans:D

24.Which of the following statement with magnetic field is correct?
A.The electric current always produces a magnetic field
B.The electric current produces magnetic field only in presence of a coil
C.The electric current produces magnetic field only in presence of iron core
D.Only large current produces magnetic field
Ans:A

25.When a pure resistor R=100 Ohm has an applied voltage’v=200 sin 314t’.The average power in the 100 Ohm resistor is’’
A.100 W
B.200 W
C.400 W
D.800 W
Ans:B

26.The red colour of brick is due to
A.Iron oxide
B.Magnesia
C.Silica
D.Alumina
Ans:A

27.Purest form of iron is
A.Mild steel
B.Cast iron
C.High carbon steel
D.Wrought iron
Ans:D

28.Shape of combined  footing to support two unequal columns is
A.Square
B.Rectangle
C.Triangle
D.Trapezoid
Ans:D

29.Largest chain line passing through the centre of area is known as
A.Tie line
B.Check line
C.Base line
D.Level line
Ans:C

30.The sensitivity of a bubble tube can be increased by
A.Decreasing the radius
B.Increasing diameter of the tube
C.Decreasing length of bubble
D.Increasing viscosity of liquid
Ans:B

31.Specific gravity of Petrol is approximately
A.0.64
B.0.74
C.0.84
D.0.94
Ans:B

32.Flywheel of two stroke engine when compared with that of four stroke engine will be
A.Lighter
B.Heavier
C.Similar
D.No flywheel required
Ans:A

33.Which among the following is placed between engine and gearbox?
A.Differential
B.Alternator
C.Clutch
D.Propeller shaft
Ans:C

34.Purpose of cooling tower in steam power plant is to
A.Condense the steam into water
B.Cool down the super heated steam
C.Cool down the exhaust from boiler
D.Reduce temperature of cooling water used in the condenser
Ans:D

35.A fast breeder reactor uses following as moderator
A.Heavy water
B.Light water
C.Graphite
D.No moderator used
Ans:D

36.Which of the following statements are true in the case of Online UPS
I.High efficiency
II.Low harmonic distortion
III.Inverter turns ON when main fails
IV.High cost
A.I,II and IV
B.I,II and III
C.II and IV
D.I and III
Ans:C

37.Which of the following statements are true for 3G
I.Offers maximum data rate of 270 Kbps
II.Multiple access scheme used is WCDMA
III.Offers high level of security
IV.High cost
A.I,II and III
B.II,III and IV
C.II and IV
D.I and III
Ans:B

38.Most preferred architecture for a microcontroller is
A.Non-Neumann architecture
B.Harvard architecture
C.Super scalar architecture
D.None of these
Ans:B

39.Which of the following statements are true with regard to full wave bridge rectifier
I.Peak inverse voltage requirement of diodes used get halved when compared to full wave rectifier with centre tapped transformer
II.Peak inverse voltage requirement of diodes used get doubled when compared to full wave rectifier with centre tapped transformer
III.Output voltage considering diode drop is greater than that of full wave rectifier with centre tapped transformer
A.I and II
B.I and IV
C.II and III
D.I and III
Ans;D

40.Average output voltage of a full wave bridge rectifier without filter for an input voltage of 10V RMS is
A.9.0 V
B.4.50 V
C.7.07 V
D.None of the above
Ans:A

41.The high strength reinforcement bars having a tough outer core and a soft inner core are called
A.MS bars
B.TMT bars
C.CTD bars
D.HYSD bars
Ans:B

42.The RCC slab supported on all four sides by beam are
A.Two-way slab
B.Floor
C.One-way slab
D.Simply supported slab
Ans:A

43.The reinforcement provided to the columns in order to prevent the buckling of bars are called
A.Lateral reinforcement
B.Transverse reinforcement
C.Longitudinal reinforcement
D.Cross reinforcement
Ans:B

44.The minimum thickness of concrete cover for main reinforcement bars shall not be less than
A.25 mm
B.75 mm
C.50 mm
D.100 mm
Ans:C

45.The Greek symbol t(tau)(suggesting tangential)is used to denote
A.Shear stress
B.Bearing stress
C.Tension
D.Compression
Ans:A

46.Assumptions in theory of simple bending do not consider
A.Homogeneity of the material of the beam
B.Elastic limit
C.Hooke’s law
D.Flexure
Ans:D

47.A line or plane through a beam or plate connecting points at which no extension or compression occurs when it bent
A.Neutral axis
B.Centre of gravity
C.Lines of failure
D.Bending moment
Ans:A

48.--------------has higher moment resisting capacity.
A.Simply supported beam
B.Continuous beam
C.Fixed beam
D.Hinged beam
Ans:C

49.In a column,when the ratio of effective length to least lateral dimension does not exceeded 12,it is called
A.Long column
B.Short column
C.Simply supported column
D.Slender column
Ans:B

50.The eccentricity of a circle is
A.1
B.’oo’
C.0
D.Between 1 and 0
Ans:C

51.The mix ratio of M15 grade concrete is
A.1:3:6
B.1:2:4
C.1:1:5:3
D.1:1:2
Ans:B

52.Hot treated reinforcement bars are also called
A.MS Bars
B.HYSD Bars
C.CTD Bars
D.TMT Bars
Ans:D

53.Which of these is not a sedimentary rock?
A.Silt stone
B.Sand stone
C.Granite
D.Lime stone
Ans:C

54.The brick masonry that has alternating courses of stretchers and headers are called
A.Flemish bond
B.English bond
C.Dutch bond
D.Raking bond
Ans:B

55.The common resin used in waterborne paint is
A.Epoxy
B.Urethane
C.Acrylic emulsion polymers
D.Polysiloxane
Ans:C

56.The bearing capacity of a soil with added factor of safety is called
A.Soft bearing capacity
B.Ultimate bearing capacity
C.Gross bearing capacity
D.Net bearing capacity
Ans:A

57.The windows provided on the roof are called
A.Round windows
B.Bay window
C.Sliding window
D.Sky light windows
Ans:D

58.Tudor arch is a
A.Semi circular arch
B.2 centred arch
C.3 centred arch
D.4 centred arch
Ans:D

59.The staircase commonly used for emergency exits
A.Dog legged staircase
B.Geometrical staircase
C.Spiral staircase
D.Newel staircase
Ans:C

60.The portion of the hoist way of a lift that extend below the level of bottom landing is called
A.Lift car
B.Lift saddle
C.Lift pit
D.Lift traction
Ans:C

61.The slope of the pedestrian ramp as specified in the KMBR
A.1:8
B.1:10
C.1:12
D.1:15
Ans:B

62.The water requirement per head per day for residential buildings recommended by Indian standards
A.135 litres
B.150 litres
C.165 litres
D.185 litres
Ans:A

63.Flutter echo is caused due to
A.Curved surfaces
B.Reflective and parallel surfaces
C.Reverberation time
D.Loudness
Ans:B

64.The section II of volume 1 of the Kerala PWD schedule of rates deals with
A.Rates for labour
B.Rates for water supply
C.Rates for electrical items
D.Rates for materials
Ans:D

65.The principle of chain surveying is based on the method of
A.Bi section
B.Tri section
C.Triangulation
D.Tetrahedron
Ans:C

66.An alidade is used to establish/measure
A.Line of sight
B.The level
C.Magnetic meridian
D.Centering
Ans:A

67.The process of turning the telescope of the theodolite about its horizontal axis through 180 degree in the vertical plane is called
A.Leveling
B.Centering
C.Face left
D.Transiting
Ans:D

68.The data model in GIS that represent the world as a surface divided into regular grid of cells
A.Raster model
B.Vector model
C.Thematic model
D.Point model
Ans:A

69.The effective temperature does not take into consideration the effect of
A.Temperature
B.Radiant heat
C.Humidity
D.Air movement
Ans:B

70.The generic term used for cold winds that flow down the hills into the valleys
A.Easterlies
B.Westerlies
C.Katabatic wind
D.Misty winds
Ans:C

71.Identify the city located in composite climatic zone
A.Delhi
B.Mumbai
C.Chennai
D.Bangalore
Ans:A

72.The coriolis force is maximum at the
A.Equator
B.300 N
C.Poles
D.600 S
Ans:C

73.The radius of neighbourhood unit proposed by Clarence Perry is
A.1/4 mile
B.1/2 mile
C.3/4 mile
D.1 mile
Ans:A

74.Which scheme among these is not a slum improvement scheme?
A.VAMBAY
B.Site and services
C.NSDP
D.ASPIRE
Ans:D

75.The term used by the Bureau of Indian Standards for the discharge from wash basins,sinks and similar appliances,which does not contain human excreta is
A.Sullage
B.Supernatant liquor
C.Scum
D.Effluent
Ans:A

76.The unit of exit width as stipulated in part-IV of NBC for fire safety is,
A.250 mm
B.500 mm
C.750 mm
D.1000 mm
Ans:B

77.The earliest of the structural temple among these is
A.Virupaksha Temple
B.Brihadeswara Temple
C.Kailasanatha Temple
D.Shore Temple
Ans:D

78.The quote”Less is a bore”is attributed to this architect
A.Philip johnson
B.Robert Venturi
C.Tadao Ando
D.Louis Khan
Ans:B

79.The first cast iron bridge in the world is
A.Clifton Suspension Bridge
B.Brooklyn Bridge
C.Forth railway Bridge
D.Coalbrookdale Bridge
Ans:D

80.The Architect of Casa Mila,Spain is
A.Walter Gropius
B.Bruno Taut
C.Antonio Gaudi
D.Louis Sullivan
Ans:C

81.The Buddhist prayer hall is called
A.Chaithya hall
B.Vihara
C.Stupa
D.Pagoda
Ans:A

82.The public area in Roman cities are called
A.Agora
B.Thermae
C.Forum
D.Bouleuterion
Ans:C

83.The performance hall seen in the temples of  Kerala are called
A.Sopanam
B.Balikkal
C.Koothambalam
D.Vilakku Maadam
Ans:C

84.The management tool,PERT has__________approach to the time estimate.
A.Deterministic
B.Probabilistic
C.Pessimistic
D.Optimistic
Ans:B

85.In project management,this schedule is used for repetitive projects
A.LSM
B.WBS
C.Gantt chart
D.Milestone
Ans:A

86.Parthenon was a
A.House
B.Temenos
C.Market place
D.Temple
Ans:D

87.The Dutch based architectural movement which meant “The Style”
A.Constructivism
B.Expressionism
C.Art Nouveau
D.De Stiji
Ans:D

88.The Architect of Asian Games Village,Delhi is
A.BV Doshi
B.Achyut Kanvinde
C.Raj Rewal
D.Charles Correa
Ans:C

89.Which tree among these is not used for avenue planting?
A.Coconut palm
B.Pride of India
C.Gul Mohar
D.Asoka tree
Ans:A

90.The plant lxora Coccinea is commonly called
A.Shoe flower
B.Thuja
C.Jungle flame
D.Lantana
Ans:C

91.The method of plant propagation in which a portion of an aerial stem grows roots while still attached to the parent plant and later detaches as an independent plant
A.Layering
B.Budding
C.Grafting
D.Separating
Ans:A

92.The miniature garden set up inside a glass container is called
A.Minis
B.Mulching
C.Bonsai
D.Terrarium
Ans:D

93.Which among these is not considered as an element of interior design?
A.Colour
B.View
C.Texture
D.Pattern
Ans:B

94.The minimum slope of the ramp for wheel chair movement according to CPWD guidelines is
A.1:10
B.1:12
C.1:15
D.1:18
Ans:B

95.Identify the cool colour among these
A.Brown
B.Red
C.Violet
D.Peach
Ans:C

96.In Illumination,Lumen/square metres is also expressed as
A.Lux
B.Candle
C.Phot
D.Hertz
Ans:A

97.KMBR stipulates that in the application for building permit,the site plan shall be provided in a scale not less than
A.1:100
B.1:200
C.1:400
D.1:800
Ans:C

98.The coverage for commercial buildings according to KMBR is
A.25
B.35
C.40
D.65
Ans:D

99.Identify the secondary colour among the following colours
A.Orange
B.Yellow
C.Violet
D.Red
Ans:B

100.The special type of trap provided at the junction of house drain with the septic tank or public sewer is called
A.Intercepting trap
B.Gully trap
C.Sill trap
D.Nahni trap
Ans:A





SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Crystallize your goals.Make a plan for achieving them and set yourself a deadline.Then,with supreme confidence,determination and disregard for obstacles and other people's criticisms,carry out your plan.-Paul Meyer.

    ReplyDelete

Hello friends,
Hi,thanks for recommending us!!We're glad you had a great experience.............www.examchoices.in!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax{One Hundred Rupees+Tax} only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email