Choose your language

7 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

04-10-2018 JUNIOR INSTRUCTOR ELECTRONIC MECHANIC


JUNIOR INSTRUCTOR
ELECTRONIC MECHANIC
EXAM DATE:04.10.2018
1.Who repealed the vernacular press act?
A.Lord Litton
B.Lord Ripon
C.Lord Wellesley
D.Lord Mount Batten
Ans:B

2.The pioneer of Indian Communism is
A.P.C.Ray
B.B.G.Thilak
C.Bipan Chandra Pal
D.M.N.Roy
Ans:D

3.’Kanya Van Samrudhi Yojana’is launched by
A.Maharashtra
B.Andhra Pradesh
C.Gujarat
D.U.P
Ans:A

4.The ‘Woods Dispatch’of 1854 is associated with
A.Setting up of Forest Department in India
B.Establishment of Revenue Department in India
C.Establishment of Universities in India
D.Setting up to Railways in India
Ans:C

5.The percentage of earch surface covered by India is
A.2.2%
B.2.4%
C.2.6%
D.2.8%
Ans:B

6.The first indigenously built atomic power station in India was
A.Tarapur
B.Rawatbhata
C.Kalpakkam
D.Kakrapar
Ans:C

7.The place where salt satyagraha took place in Kerala?
A.Kollam
B.Payyannur
C.Muzhikkulam
D.Kodungallur
Ans:B

8.23rd May 1931 is associated with
A.Surya Sen
B.Ajith Singh
C.Bhagat Singh
D.W.C.Banerjee
Ans:C

9.The 8th Five Year Plan in India was implemented between
A.1980-1985
B.1985-90
C.1990-92
D.1992-97
Ans:D

10.The forced labour without remuneration in pre-modern Kerala was known as
A.Anchuvannam
B.Manigramam
C.Kacham
D.Uzhiyam
Ans:D

11.At which place,Vaikunda Swamikal attained enlightenment and assumed the title’Vaikundar’?
A.Tiruchendur
B.Muttapathy
C.Thycaud
D.Madurai
Ans:A

12.In which year Brahmananda Sivayogi formed a new philosophy or religion called Anandadarsha?
A.1889
B.1890
C.1892
D.1895
Ans:C

13.Which among the following works of Thycaud Ayya showed his scholarship as a Vedantist?
A.Christhumatha Saaram
B.Brahmotharakandam
C.Pracheena Keralam
D.Karuna
Ans:B

14.In the year 1922,Sri Narayana Guru built a temple at Murukkumpuzha and consecrated not an idol but a mereinscription.Which among the following words are not inscribed in it?
A.Truth
B.Love
C.Mercy
D.Compassion
Ans:D

15.The  Cochin Legislative Council that came into existance in 1925 was inaugurated in------
A.Tripunithrua
B.Cochin
C.Kodungalloor
D.Puduvaippu
Ans:A

16.Who has won the Men’s Singles French Open Tennis tournament in 2018?
A.Rafael Nadal
B.Andy Murray
C.Roger Federer
D.Novak Djokovic
Ans:A

17.The first fish on earth known to be truly warm blooded is---------
A.Salmon
B.Hogfish
C.Flathead Grey Mullet
D.Opah
Ans:D

18.Which of the following was selected as the best motion picture and took home the Oscar 2018?
A.La La Land
B.Moonlight
C.Hacksaw Ridge
D.Arrival
Ans:B

19.The place where International Bhuddhist conference was held in 2018?
A.Lumbini
B.Gaya
C.Patna
D.Banaras
Ans:A

20.NASA’s ------discovered ancient components necessary for life on Mars.
A.Discovery
B.Endeavour
C.The Curiosity
D.Columbia
Ans:C

21.The software used for high performance numerical computation and visualization
A.MASM
B.MATLAB
C.MENDELEY
D.TASM
Ans:B

22.VHSIC Hardware Description Language is commonly called
A.VHDL
B.Verilog HDL
C.VHSHDL
D.None of these
Ans:A

23.In D’Arsonval Movement the torque exerted on the pivoted coil is proportional to the applied
A.Voltage
B.Current
C.Power
D.Amplitude
Ans:B

24.LVDT is used to measure
A.Temperature
B.Humidity
C.Displacement
D.Magnetic Flux
Ans:C

25.All pass filters are used for
A.Phase correction
B.Noise reduction
C.Attenuation
D.Amplification
Ans:A


26.A network designed to attenuate certain frequencies and allow other to pass without attenuation is called
A.Filter
B.Attenuator
C.Low noise amplifier
D.Pre-Amplifier
Ans:A

27.The instrument used to display a signal in frequency domain is
A.CRO
B.Wave Analyser
C.Spectrum Analyser
D.DSO
Ans:C

28.IC 7447 is
A.Encoder IC
B.Comparator IC
C.Mulitplexer IC
D.Decoder IC
Ans:D

29.The element used to separate transmitting and receiving signals in a single antenna system.
A.Detector
B.Mixer
C.Low Noise Amplifier
D.Duplexer
Ans:D

30.Which one is not an internal part of PLC?
A.CPU
B.Timer
C.Communication interface
D.DIMM
Ans:D

31.In an SCR Holding current is
A.Equal to latching current
B.Less than Latching current
C.Greater than Latching current
D.Zero
Ans:B

32.The synchronous speed of a synchronous motor is directly proportional to
A.Number of poles
B.Applied voltage
C.Frequency of input voltage
D.None of these
Ans:C

33.Bandwidth of an FM radio station
A.250 KHz
B.175 KHz
C.200 KHz
D.10.5 KHz
Ans:C

34.Number of Flip Flips required to construct a MOD12 counter
A.12
B.6
C.4
D.3
Ans:C

35.The IC 8279 is
A.DMA controller
B.PPI
C.Interrupt controller
D.Keyboard and Display Interface
Ans:D

36.Which logic family has the lowest propagation delay?
A.Standard TTL
B.RTL
C.HTL
D.Schottky TTL
Ans:D

37.Anti-fuse is related to
A.SCR
B.SRAM
C.ASIC
D.MOSFET
Ans:C

38.---------is not a microprocessor.
A.8088
B.8086
C.Z80
D.8051
Ans:D

39.What is the total power of an AM signal with 100 Watts carrier power and 100% depth of modulation?
A.100 watts
B.100 K watts
C.150 watts
D.150 K watts
Ans:C

40.Foster-Seeley demodulator is
A.AM Demodulator
B.FM Demodulator
C.PAM Demodulator
D.PPM Demodulator
Ans:B

41.SCR in reverse blocking mode,the junctions are reverse biased are
A.J1 alone
B.J2 and J3
C.J2 Alone
D.J1 and J3
Ans:D

42.Snubber circuits are used in SCR circuit for
A.To limit current
B.To protect from high dv/dt.
C.Protect from over temperature
D.None of these
Ans:B

43.Which oscillator that can be fabricated in IC form?
A.Relaxation Oscillator
B.Crystal Oscillator
C.RC Phase Shift Oscillator
D.Wein Bridge Oscillator
Ans:A

44.Base of a number system is also called
A.Count
B.Radix
C.Value
D.Nibble
Ans:B

45.Divide by error interrupt in 8086 can initiated using
A.RST 0
B.By Resetting
C.Using INTR
D.INT 0
Ans:D

46.Using three numbers of resistances----------number of combinations can be made.
A.3
B.4
C.5
D.2
Ans:B

47.The ideal output resistance of a voltage amplifier is------------resistance.
A.Unity
B.Infinity
C.1000
D.Zero
Ans:D

48.CMRR is related to
A.Inverter
B.Chopper
C.Amplifier
D.Op-Amp
Ans:D

49.Capacity of a single layer Blu-ray disc
A.5.5 GB
B.11 GB
C.25 GB
D.50 GB
Ans:C

50.Nyquist sampling theorem is related to
A.BPSK
B.PPM
C.PCM
D.FDM
Ans:C

51.The ideal data speed of 5 G mobile network
A.20 GB/s
B.5 GB/s
C.1 GB/s
D.22.5 GB/s
Ans:A

52.The type of connector used in telephones
A.RJ-45
B.RJ-11
C.RJ-10
D.RJ-9
Ans:B

53.Signals transmitted over several different paths is called
A.Multi-user diversity
B.Time diversity
C.Space diversity
D.None of these
Ans:C

54.The light detector used in optical fibre communication
A.PIN Diode
B.APD
C.(1)and (2)
D.None
Ans:C

55.Class C amplifiers are commonly used as-------Amplifiers.
A.AF current
B.AF voltage
C.Radio frequency
D.Pulse amplifier
Ans:C

56.The number of select lines in a 1 to 8 de-multiplexer is
A.2
B.3
C.4
D.8
Ans:B

57.Number of address lines required to address a memory system made of 2 modules of 1 MB memory chips
A.12
B.20
C.21
D.None of these
Ans:C

58.A Karnaugh Map is an abstract form of ----------diagram.
A.Cycle diagram
B.Block diagram
C.Logical diagram
D.Venn diagram
Ans:D

59.A logic circuit that has memory is
A.Sequential circuit
B.Combinational circuit
C.Both(1)and (2)
D.None of these
Ans:A

60.The basic block in an HDL program is called
A.Object
B.Gate
C.Module
D.Model instantiation
Ans:C

61.Number of bits in a Binary Coded Decimal Number
A.8
B.4
C.2
D.1
Ans:B

62.All Keywords in c programming is
A.Lower case
B.Upper case
C.Both upper and lower cases
D.Digits only
Ans:A

63.In the specifications of a network interface card 10/100 stands for
A.Length of Media
B.Mega bits per second
C.Protocol
D.None of these
Ans:B

64.Ripple factor of Halfwave rectifier is
A.1.21
B.0.482
C.40.6
D.81.2
Ans:A

65.Major application of a Var-actor diode is
A.Rectifier
B.Voltage doubler
C.Demodulator
D.Tuning circuit
Ans:D

66.Cut-in voltage of Germanium diode is
A.0.2 V
B.0.6 V
C.1.0 V
D.0.7 V
Ans:A

67.Which of the following has highest internal resistance?
A.A constant current source
B.A constant voltage source
C.Both of these
D.None of these
Ans:A

68.A DC current source has a short circuit current of 4 mA and an open-circuit voltage of 20 V.The internal resistance is
A.5 KU
B.100 U
C.4 KU
D.100 KU
Ans:A

69.The overall gain of RC coupled amplifier is small due to
A.Large bandwidth
B.Loading effect of successive stages
C.Impedance of capacitor
D.None of these
Ans:B

70.Intrinsic standoff ratio is the charcteristics of
A.Semi-conductor
B.Tunnel diode
C.FET
D.UJT
Ans:D

71.Stability of a circuit increases with
A.Positive feedback
B.Negative feedback
C.Current series feedback
D.Both(1)and (2)
Ans:B

72.An emitter follower is
A.Current series feedback circuit
B.Voltage series feedback circuit
C.Both(1)and (2)
D.None of these
Ans:A

73.The output frequency of a crystal oscillator is stable because of
A.High Q of the crystal
B.Low XL/R Ratio
C.Rigid Crystal Structure
D.Small size
Ans:A

74.An Ideal Op-Amp has
A.Zero output resistance
B.Infinite Voltage gain
C.Infinite input impedance
D.All of these
Ans:D

75.An example for wave shaping circuit is
A.Astable Multi-vibrator
B.RC Relaxation oscillator
C.Schmitti Trigger
D.None of these
Ans:C

76.Number of diodes in a bridge rectifier is
A.2
B.4
C.1
D.None of these
Ans:B

77.Bucking voltage is another name for
A.Back emf
B.Breakdown voltage
C.Saturation voltage
D.Knee voltage
Ans:A

78.The gain of amplifier in RC phase shift oscillator should be
A.180
B.1
C.28
D.29
Ans:D

79.In a PTC thermistor,the temperature at which resistance increases rapidly is known as
A.Temperature coefficient
B.Switching point
C.Break point
D.Valley point
Ans:B

80.Forbidden energy gap of Germanium is
A.0.72 eV
B.1.12 eV
C.1.1 eV
D.2.1 eV
Ans:A

81.Esaki diode is another name for
A.Schottky Diode
B.PIN Diode
C.Tunnel Diode
D.DIAC
Ans:C

82.In a signed binary number,the sign used to indicate a negative number is
A.0
B.1
C.00
D.None of these
Ans:B

83.Which one is a serial to parallel converter?
A.Decoder
B.Multiplexer
C.De-Multiplexer
D.Both(1)and (2)
Ans:C

84.Number of modes of operations in TRIAC
A.4
B.2
C.5
D.1
Ans:A

85.Which one is not a networking component?
A.RS 232
B.NIC
C.Router
D.Bridge
Ans:A

86.How many bytes of bits addressable locations are present in 8051 microcontroller?
A.20
B.16
C.8
D.32
Ans:B

87.Instruction queue size in 8086 is-------bytes.
A.6
B.8
C.12
D.16
Ans:A

88.Number of transistors integrated in 8086 microprocessor
A.32000
B.29000
C.20000
D.64000
Ans:B

89.Inelastic scattering of photon is defined by
A.Hall effect
B.Miller effect
C.Multiple scattering
D.Raman effect
Ans:D

90.Rise time budget is related to
A.Microwave link
B.RF link
C.Optical link
D.None of these
Ans:C

91.Johnson-Nyquist noise is another name for----------noise.
A.Short noise
B.Flicker noise
C.Transit time noise
D.Thermal noise
Ans:D

92.According to--------a spatially varying electric field is always associated with a magnetic field that changes over time.
A.Lens law
B.Faraday’s law
C.Flemings LH law
D.Maxwells equations
Ans:D

93.A hollow conductive metal pipe used for communication is called
A.Microwave link
B.Wave Guide
C.Duct
D.OFC
Ans:B

94.Which one is not an embedded operation system?
A.Android
B.WebOS
C.iOS
D.Solaris
Ans:D

95.The first Personal Computer(PC)was introduced by
A.IBM
B.Intel
C.Microsoft
D.Sun Microsystems
Ans:A

96.IEEE 802.11 is the standard used for
A.GSM
B.CDMA
C.Ethernet
D.WLAN
Ans:D

97.The point of intersection of DC and AC load lines is called
A.Saturation point
B.Cut-off point
C.Operating point
D.Peak point
Ans:C

98.A zener diode that has very narrow depletion layer will breakdown by ---------mechanism.
A.Zener breakdown
B.Avalanche breakdown
C.Both(1)and (2)
D.None of these
Ans:A

99.In a multivibrator,we have -------feedback.
A.Negative feedback
B.50% positive feedback
C.100% positive feedback
D.None of these
Ans:C

100.For display of signal pattern---------voltage is applied to the horizontal plates of a CRO.
A.Sinusoidal
B.Saw tooth
C.Triangular
D.Rectangular

Ans:B




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. The only thing that stands between you and your dream is the will to try and the belief that it is actually possible.-Joel Brown.

    ReplyDelete

Hello friends,
Congratulations!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email