Choose your language

8 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

24-10-2018 JUNIOR ASSISTANT KSFE


JUNIOR ASSISTANT KSFE
EXAM DATE:24-10-2018
1.”Masterpiece of the oral and intangible heritage of humanity”.This is the comment of UNESCO on:
A.Kathakali
B.Koodiyattam
C.Kuchuppudi
D.Kathak
Ans:B

2.Name the city,which was the venue of ASEAN summit in 2017:
A.Manila
B.Qatar
C.Kathmandu
D.Delhi
Ans:A

3.Which among the following is known as first Balagrama Panchayat of Kerala?
A.Thalakkulathoor
B.Meenangadi
C.Elappully
D.Nedumpassery
Ans:D

4.Poonthenaruvi water falls situates in:
A.Kollam
B.Idukky
C.Pathanamthitta
D.Kottayam
Ans:C

5.National defence academy was founded in:
A.1953
B.1954
C.1951
D.1955
Ans:B

6.Who among the following Indian gets Ramon Magsaysay Award in 2018?
A.Sonam Wangchuk
B.Deepak Chopra
C.Jatinder Khanna
D.Maria Martins
Ans:A

7.”Samathasthal is the samadhi place of:
A.Dr.Ambedkar
B.Gursarilal Nanda
C.Chandrasekhar
D.Jagjeevan Ram
Ans:D

8.Who is the recipient of first ONV sahithya puraskaram?
A.Sugathakumari
B.Akkitham
C.Sachidanandan
D.K.P.Ramanunni
Ans:A

9.Which was the venue of FIFA World Cup Final 2018?
A.Petrovsky stadium
B.Arena Khimki
C.Luzhniki
D.Oktrite
Ans:C

10.Who is known as Martin Luther of India?
A.Dayananda Saraswati
B.Rajaram Mohan Rai
C.Swami Vivekananda
D.Debendra Nath Tagore
Ans:A

11.Which among the following plan was introduced in 2005 as part of National Maternity benefit scheme?
A.Siksha Sahayog Yojana
B.Jan Shree Bheem Yojana
C.Bharat Nirman Yojana
D.Janani Suraksha Yojana
Ans:D

12.In India,year 2018 is observes as:
A.National year of pulses
B.National year of cotton
C.National year of millet
D.National year of wheet
Ans:C

13.--------measures level of humidity.
A.Cryometer
 B.Hygrometer
C.Hydrophone
D.Hypsometer
Ans:B

14.Name the Article of Indian constitution which describes fundamental duties:
A.Article 31 A
B.Article 64 A
C.Article 51 A
D.Article 48 A
Ans:C

15.First state to ratify GST Bill:
A.Mizoram
B.Assam
C.Punjab
D.Haryana
Ans:B

16.Which among the following was the main centre of Kurichya Revolt of 1812?
A.Thalasseri
B.Kottayam
C.Mananthavady
D.Kadathanad
Ans:C

17.Who wrote the book namely Vedadhikara niroopanam?
A.Vakbhatananda
B.Sahodaran Ayyappan
C.Nalankal Krishnapillai
D.Chattampi Swamikal
Ans:D

18.Which is the national motto of India?
A.Satyam Shivam Sundaram
B.Satyameva Jayate
C.Aham Brahmasmi
D.Vasudhaiva Kudumba
Ans:B

19.Name the feature film which has been adjudged as the Best Film of in State Award 2017?
A.Rakshadhikari Biju
B.Ea Ma Yau
C.Bhayanakam
D.Ottamuri Velicham
Ans:D

20.Which Bank has been ranked as best State-Run Bank for Digital Transactions?
A.Punjab National Bank
B.Bank of Baroda
C.SBI
D.Canara
Ans:A

21.Name the medical programme introduced by Government of Kerala for  migrant labourers:
A.Aayush
B.Arogyakevalam
C.Aavas
D.Sukrutham
Ans:C

22.The longest tunnel of India is:
A.Chennai Tunnel
B.Chennai-Nashri
C.Jawahar tunnel
D.Natuwadi tunnel
Ans:B

23.Name the Indian state which introduced a programme namely”Mil-Banche’as part of community education:
A.Madhyapradesh
B.Jharkhand
C.Andhrapradesh
D.West Bengal
Ans:A

24.World food day is observed on:
A.October 13
B.October 21
C.October 18
D.October 16
Ans:D

25.”Don’t be evil”is the motto of:
A.Whats App
B.Infosys
C.Google
D.Facebook
Ans:C

26.Write proper pronoun for the underlined noun.Anand is a great chess player.I want to meet Anand.
A.He
B.Him
C.She
D.Her
Ans:B

27.Find the verb in the sentence:Open the door,please.
A.Open
B.The
C.Door
D.Please
Ans:A

28.Give appropriate preposition in the blank:Monday comes--------Sunday.
A.Of
B.Under
C.After
D.Through
Ans:C

29.What do we call a group of dogs?
A.Herd
B.Pack
C.Team
D.Bunch
Ans:B

30.The young one of cat is:
A.Cub
B.Kitten
C.Calf
D.Colt
Ans:B

31.What is the sound produced by a cow?
A.Mew
B.Moo
C.Caw
D.Hiss
Ans:B

32.Give the appropriate question tag:
They were class mates----------?
A.Weren’t they?
B.Were they?
C.Didn’t they?
D.Isn’t it?
Ans:A

33.Who is the author of Malgudi Days’?
A.Rabindranath Tagore
B.Arundathi Roy
C.Kamala Surayya
D.R.K.Narayan
Ans:D

34.Select the phrase which means to visit at a place:
A.Call on
B.Put on
C.Call at
D.Set off
Ans:A

35.Find the odd one from the set of words.
A.Crown
B.Gutter
C.Sceptre
D.Throne
Ans:B

36.Which word is spelt correctly?
A.Occasion
B.Ocation
C.Occasion
D.Ocassion
Ans:C

37.Which of the following is a compound word?
A.Bedroom
B.Kitchen
C.Cricket
D.Examination
Ans:A

38.Find the opposite of the word’slow’:
A.Far
B.Fast
C.Fair
D.Near
Ans:B

39.Fill in with the correct form of verb:
They---------great leaders.
A.Was
B.Is
C.Were
D.Have
Ans:C

40.Complete the sentence:If I went for my friend’s marriage,-------------.
A.I will meet many of my friends
B.I would meet many of my friends
C.I could have met many of my friends
D.My friends meet me
Ans:B

41.Find the prefix of the word “impossibility:
A.Impossible
B.Ability
C.-ity
D.im-
Ans:D

42.Combine into a simple sentence:Jenny talked a lot about her mother,jenny cried.
A.Talking a lot about her mother,Jenny cried.
B.Jenny talked a lot about her mother and she cried.
C.Jenny cried when she talked about her mother.
D.When Jenny talked about her mother,she cried.
Ans:A

43.Study the sentence and find the part of speech of the underlined word:Raghu was the catcher.
A.Noun
B.Adjective
C.Verb
D.Adverb
Ans:A

44.Find the appropriate homophone of the word’male’:
A.Males
B.Female
C.Mane
D.Mail
Ans:D

45.What is the past particile of the verb’Come?
A.Came
B.Come
C.Coming
D.To come
Ans:B

46.What is the plural form of the noun’foot?
A.Foots
B.Foot
C.Feet
D.Feets
Ans:C

47.Find the word belonging to the feminine gender for the word ‘Sir:
A.Madam
B.Queen
C.She
D.Princess
Ans:A

48.Find the adjective in the following sentence:
Deepa bought a red ribbon.
A.Deepa
B.Bought
C.Red
D.Ribbon
Ans:C

49.Fill in the blank with the correct form of the adjective.Salini is--------(young)her sister.
A.Young
B.Younger than
C.Youngest
D.More young
Ans:B

50.Fill in with the appropriate words:
-----------sun gives us heat and sunlight.
A.A
B.An
C.Is
D.The
Ans:D

51.The largest is:
A.12/13 I
B.14/17
C.16/19
D.18/21
Ans:A

52.The value of (4*5/7 )/(33/7)+4/7 is:
A.11/28
B.5/7
C.11/7
D.4/11
Ans:C

53.2rd/3 of a number is 400 then the number is:
A.800
B.900
C.600
D.700
Ans:C

54.What is to be added to 58834 so that it is divisible by 9?
A.2
B.4
C.6
D.8
Ans:D

55.Sum of numbers from 1 to 100 is:
A.5050
B.1000
C.6000
D.6050
Ans:A

56.If the cost of a dozen books is Rs.240 then the cost of 23 books is:
A.440
B.480
C.500
D.460
Ans:D

57.The L.C.M.of two number is 72 and H.C.F. is 6.If one of the numbers is 18 then the other number is:
A.64
B.24
C.12
D.36
Ans:B

58.In a class,among the students who have passed a certain exam,Teena’s rank from the top is 17 and from bottom is 40.If 2 students didn’t appear for the exam and 2 of them failed,the total number of students in the class is:
A.58
B.55
C.60
D.62
Ans:C

59.2/3/5=:
A.2/15
B.3/10
C.3/15
D.6/15
Ans:A

60.1/5% of 1000 is:
A.200
B.500
C.4
D.2
Ans:D

61.a3-b3=
A.(a-b)(a2+ab+b2)
B.(a+b)(a2-ab+b2)
C.(a-b)(a2+b2)
D.(a-b)(a2-b2)
Ans:A

62.The average of 18,28,44 is:
A.28
B.30
C.29
D.27
Ans:B

63.The speed of a bus is 60 km/hr.How many km does it travel in 15 minutes?
A.30 km
B.15 km
C.12 km
D.25 km
Ans:B

64.The simple interest on Rs.7,000 at 5% per annum is:
A.Rs.700
B.Rs.500
C.Rs.350
D.Rs.550
Ans:C

65.Square root of (1.44x0.4)/1.2x0.12=
A.2
B.12
C.4
D.1
Ans:A

66.0.5x0.5-2(0.5)(1.5)+(1.5)(1.5)=
A.2
B.1.5
C.2.5
D.1
Ans:D

67.(10+10)x6-4x(6+9)=
A.62
B.72
C.60
D.42
Ans:C

68.The diameter of a circle with radius 5 cm is:
A.10 cm
B.2.5 cm
C.20 cm
D.15 cm
Ans:A

69.A ribbon of length 16 m is cut into 3 equal pieces,then length of each piece is:
A.16x1/3
B.5/3
C.5x1/3
D.2
Ans:C

70.The area of a square is 36 sq.m.then its side is:
A.12 m
B.6 m
C.9 m
D.4 m
Ans:B

71.The H.C.F.of 64 and 48 is:
A.8
B.16
C.6
D.32
Ans:B

72.The smallest number that is  divisible by 24,30,25,36 is:
A.1800
B.2400
C.3600
D.2500
Ans:A

73.Odd one is:
A.13
B.15
C.17
D.19
Ans:B

74.The next term of the sequence 4,6,10,16,--------is:
A.18
B.20
C.22
D.24
Ans:D

75.Find x if 117/45=143/x:
A.65
B.45
C.55
D.75
Ans:C

76.How much a amount of heat is produced when a heater having 500 power works one minute:
A.3000 joule
B.30000 joule
C.500 joule
D.36000 joule
Ans:B

77.What is the potential difference between two phase line?
A.460 V
B.210 V
C.230 V
D.400 V
Ans:D

78.Which among the following is not an oxydation state of manganese?
A.+3
B.+2
C.+7
D.+4
Ans:No Answer

79.In which state matter exists largely in the universe:
A.Liquid
B.Gas
C.Plasma
D.Solids
Ans:C

80.The chemical formula of Rock salt is:
A.Ca(OH)2
B.Naci
C.Cao
D.KC1
Ans:B

81.Acceleration due to gravity gains maximum value at:
A.Poles of earth
B.Equator of earth
C.Surface of earth
D.Centre of earth
Ans:A

82.What is the power of convex lens having focal length 25 centimeter?
A.3D
B.1D
C.2D
D.4D
Ans:D

83.Who used the word electricity for the first time?
A.Ampere
B.Edison
C.Faraday
D.Gilbert
Ans:D

84.What is the organic compound made artificially for the first time?
A.Oxalic acid
B.Urea
C.Sugar
D.Glucose
Ans:B

85.Which of the following is used as control rod in nuclear reactor?
A.Boron
B.Graphite
C.Carbon
D.Berrylium
Ans:A

86.What is the main component of CNG?
A.Ethane
B.Propane
C.Methane
D.Butane
Ans:C

87.The element got at the end of the disintegration of U-238:
A.Pa-234
B.Pu-239
C.Pb-206
D.Th-234
Ans:C

88.The valancy of phosphate in calcium phosphate is:
A.3
B.1
C.2
D.4
Ans:A

89.Which is known as’pacemaker’ of heart where the impulse of heart beat originates?
A.SA node
B.AV node
C.AV bundle
D.Purkinje fibres
Ans:A

90.Which of the body reserves,the starving man first consume?
A.Fat
B.Glycogen
C.Protein
D.Vitamin
Ans:B

91.Night blindness is caused due to the deficiency of which one of the following in our food?
A.Vitamin
B.Vitamin C
C.Vitamin A
D.Vitamin D
Ans:C

92.Lichens and Mosses have been used for monitoring:
A.Air pollution
B.Water pollution
C.Soil pollution
D.Sound pollution
Ans:A

93.Increase in number of individuals in a population is denoted by:
A.Mortality
B.Natality
C.Dispersal
D.Density
Ans:D

94.The pollination with the help of wind is called:
A.Hydrophily
B.Ornithophily
C.Entomophily
D.Anemophilya
Ans:D

95.Diabetes Mellitus is caused due to the deficiency of the hormone:
A.Glucagon
B.Insulin
C.Caclitonin
D.Parathormone
Ans:B

96.In human beings fertilization takes place in which part of body?
A.Uterus
B.Vagina
C.Fallopian tube
D.Ovary
Ans:C

97.Which one of the following is an example for hinge joint?
A.Shoulder joint
B.Inter carpal joint
C.Hip joint
D.Knee joint
Ans:D

98.The branch of biology dealing with ageing is:
A.Gerontology
B.Dermatology
C.Morphology
D.Ethology
Ans:A

99.Which one of the following was considered to be absent in the beginning of origin of life?
A.Ammonia
B.Methane
C.Hydrogen
D.Oxygen
Ans:D

100.If RBCs of a person having both A and B antigens,his plasma will have:
A.Antibody’a’
B.Antibody’b’
C.No antibodies
D.Both(A)and(B)
Ans:C



SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Challenges are what make life interesting and overcoming them is what makes life meaningful.-Joshua.J.Marine.

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- (One Hundred Rupees only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy New Year."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email