Choose your language

9 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

05-10-2018 JUNIOR INSTRUCTOR(TURNER) INDUSTRIAL TRAINING


JUNIOR INSTRUCTOR(TURNER)
INDUSTRIAL TRAINING
EXAM DATE:05-10-2018
1.What is the name of the political party founded by former Pakistan Cricket team captain Imran Khan?
A.Pakistan Muslim League
B.Tehrik-I-Insaf
C.Pakistan Awami League
D.Pakistan People’s Party
Ans:B

2.The city which is known as the Cultural Capital of Kerala
A.Thiruvanathapuram
B.Kannur
C.Thrissur
D.Kollam
Ans:C

3.Headquarters of Asian Development Bank is in
A.Manila
B.Kuala Lumpur
C.Jakarta
D.Hanoi
Ans:A

4.World Press Freedom Day is on
A.14th April
B.3rd May
C.15th August
D.21st October
Ans:B

5.The newspaper ‘Dawn’is published in
A.China
B.Sri Lanka
C.Pakistan
D.Bangladesh
Ans:C

6.The national leader who described the Non-Co-operation Movement as a Himalayan Blunder
A.C.R.Das
B.Jawaharlal Nehru
C.Dr.Ambedkar
D.Mahatma Gandhi
Ans:D

7.The police officer from Kerala,who served as the Director of Research and Analysis Wing(RAW)
A.Jacob Thomas
B.Rishiraj Singh
C.Hormiz Tharakan
D.T.P.Senkumar
Ans:C

8.The Taluk in Kerala which has the longest coastline
A.Thalassery
B.Ponnani
C.Ambalapuzha
D.Cherthala
Ans:D

9.Which is the smallest neighbouring country of India?
A.Burma
B.Bhutan
C.Nepal
D.Sri Lanka
Ans:B

10.Gold coast is the old name of
A.Kenya
B.Zambia
C.Ghana
D.Nauru
Ans:C

11.The first foreigner to become the President of Indian National Congress
A.William Wedderburn
B.George Yule
C.William Dighby
D.C.F.Andrews
Ans:B

12.Who coined the slogan “India for Indians”?
A.Raja Rammohan Roy
B.Swami Vivekananda
C.Swami Dayananda Saraswathi
D.Jyotiba Phule
Ans:C

13.”Tsunami”is a word in which language?
A.Arabic
B.Japanese
C.Korean
D.Chinese
Ans:B

14.The state which is known as the “Grannary of India”
A.Telangana
B.Uttar Pradesh
C.Punjab
D.Rajasthan
Ans:C

15.National Book Trust was founded in the year
A.1952
B.1957
C.1961
D.1968
Ans:B

16.Who is known as the Father of Internet?
A.Glen Raikort
B.Charles Babbage
C.John Biard
D.Remington
Ans:A

17.The planet which remains very close to the Earth
A.Mercury
B.Mars
C.Venus
D.Neptune
Ans:C

18.The British Governor-General who prepared the first census of India.
A.Lord Curzon
B.Lord Mayo
C.Lord Hardinge
D.Lord Ripon
Ans:B

19.Panama Canal acts as a link between which of the following oceans?
A.Atlantic and Pacific
B.Mediterranean and Pacific
C.Arctic and Pacific
D.Red Sea and Pacific
Ans:A

20.The freedom fighter who was a close associate of Mahatma Gandhi during the Bardoli Satyagraha of 1928
A.Lal Bahadur Shastri
B.Rajendra Prasad
C.Vallabhai Patel
D.Jawaharlal Nehru
Ans:C

21.The shape of an information sign is-------
A.Circular
B.Triangular
C.Square
D.Oval
Ans:C

22.Which one of the fire extinguishers is suitable for a live electrical fire?
A.Halon
B.Water
C.Foam
D.Liquefied Chemical
Ans:A

23.Which colour code used to waste bin for segregation of plastic material?
A.Blue
B.Green
C.Red
D.Yellow
Ans:D

24.A nut is to be made for a screw of M 10x’1.5.What should be the size of drilled hole?
A.8.5 mm
B.9.0 mm
C.9.5 mm
D.10.5 mm
Ans:A

25.If the zero graduation of thimble division of an outside micrometre is below the datum line,when the measuring face of the micrometre are in contact,the error is----------
A.Positive
B.Negative
C.Zero
D.None of these
Ans:B

26.The tailstock barrel has an internal taper,which are the following standard taper?
A.Metric taper
B.Morse taper
C.Jerno taper
D.Brown and sharp taper
Ans:B

27.Which among the following parts of a lathe should have high compressive strength?
A.Main spindle
B.Lead screw
C.Lathe bed
D.Sliding gears in hed stock
Ans:C

28.To hold irregularly shaped workpiece on a lathe which accessories used?
A.Three jaw chuck
B.Driving plate
C.Clutch plate
D.Face plate
Ans:D

29.Which of the following is not a  part of a centre lathe?
A.Feed rod
B.Saddle
C.Arbor
D.Lead screw
Ans:C

30.Which type of rule is used for making and measuring patterns and hot jobs handled by blacksmith?
A.Narrow rule
B.Shrink rule
C.Hook rule
D.Short rule
Ans:B

31.Which type of chip formation would be the best for turning mild steel?
A.Long curly chip
B.Segmented chips
C.I shaped chip
D.Spiral chip
Ans:A

32.The function of the cutting fluid in the lathe operation is
A.Cleaning and lubricating
B.Chip removal and lubricating
C.Better finish and lubricating
D.Cooling and flushing chip away from the cutting tool
Ans:D

33.Which type of a chisel is used for squaring material at the corner of a job?
A.Web chisel
B.Cross cut chisel
C.Round nose chisel
D.Diamond point chisel
Ans:D

34.Punch used for punching on marking line is
A.Bell punch
B.Prick punch
C.Dot punch
D.Centre punch
Ans:B

35.A file card is used for
A.Cleaning the workpiece
B.Cleaning the file teeth
C.Renewing the file teeth
D.Cleaning the chip
Ans:B

36.By using taper turning attachment taper can be turned with a setting angle upto
A.10 Degree
B.20 Degree
C.25 Degree
D.30 Degree
Ans:A

37.Which one of the following standard taper is self holding type?
A.Morse taper
B.Metric taper
C.Brown and sharp taper
D.Jerno taper
Ans:A

38.How the blank size for external thread is decided?
A.Blank diameter greater than 1/10 of the pitch of the thread
B.Blank diameter equal to the nominal diameter of the thread
C.Blank diameter is less than 1/10 of the pitch of the thread
D.Major diameter of the thread
Ans:C

39.Least count of Vernier Bevel protractor is-------
A.1 MSD-1 VSD
B.1 VSD-1 MSD
C.1 VSD-2 MSD
D.2 MSD-1 VSD
Ans:D

40.The different diameters are turned on different axis,it is said to be------
A.Eccentric
B.Concentric
C.Taper
D.Plane
Ans:A

41.The distance from one point of the thread to the other point of next corresponding thread is called
A.Lead
B.Angle
C.Crest
D.Pitch
Ans:D

42.A fixture is used for-------
A.Grinding the tool
B.Holding the workpiece
C.Settingthe workpiece
D.None of the above
Ans:B

43.The least count of Vernier height gauge in the metric system is---------
A.0.05 mm
B.0.1 mm
C.0.02 mm
D.0.001 mm
Ans:C

44.What kind of welding machine are used in site welding?
A.DC welding generator
B.AC welding generator
C.AC/DC welding generator
D.Oil cooled generator
Ans:B

45.The electrode holder is made of------
A.Copper
B.Fibre
C.Plastic
D.Rubber
Ans:A

46.Which type of thread are used for transmitting power?
A.’V’thread
B.BSW thread
C.Square thread
D.BA thread
Ans:C

47.In lathe form tools are used to produce--------
A.Cylindrical surface
B.Tapered surface
C.Thread
D.The surfaces which are neither cylindrical nor tapered
Ans:D

48.The chemical formula of Acetylene is-------
A.C2H4
B.CH3
C.C2H6
D.C2H2
Ans:D

49.For making purpose,a vernier height gauge must be used on the ------
A.Bed of machine tool
B.Square block
C.Surface plate
D.Any flat surface
Ans:C

50.The purpose of chasing dial on on lathes is to achieve------
A.Cutting on tapered threads
B.Picking up the thread accurately at the beginning of each cut
C.Cutting on multiple threads
D.Plunge cut
Ans:B

51.The melting point of copper is
A.1083 Degree C
B.1150 Degree C
C.659 Degree C
D.850 Degree C
Ans:A

52.Which of the following tools is most suitable for very hard and brittle material?
A.H.S.S
B.Cast-Cobalt alloy
C.Carbide
D.None of the above
Ans:C

53.A soldering iron bit is made of-----
A.Brass
B.Tin
C.Steel
D.Copper
Ans:D

54.High speed steels are most suitable for-------
A.High positive rake angle tools
B.High negative rake angle tools
C.Zero rake angle tools
D.None of the above
Ans:A

55.Ceramic tools are made of------in a mould.
A.Chromium,vanadium and molybdenum
B.Aluminium oxide powder
C.Carbon,cobalt and tungsten
D.None of these
Ans:B

56.Which of the top rake angle of cutting tool,cutting in bronze?
A.30 Degree
B.13 Degree
C.8 Degree
D.10 Degree
Ans:C

57.The lathe cutting tool is set above the centre line of the job.What is the reason?
A.Smooth finish
B.Rough finish
C.Fine smooth finish
D.None of these
Ans:B

58.Segmental chips are formed during machining?
A.Mild steel
B.High carbon steel
C.High speed steel
D.Cast iron
Ans:D


59.Which type of cutting tools have wide application on lathes?
A.Single point
B.Multi point
C.Both single point and multi point
D.None of the mentioned
Ans:A

60.The flux commonly used in brazing is
A.Zinc chloride
B.Borax
C.Rosin
D.Ammonium chloride
Ans:B

61.As per BIS TCVM 12 03 06 is the standard specification of carbide inserts,in this letter C stands for
A.Shape of inserts
B.Tolerance class
C.Chip breakers characteristics
D.Clearance angle
Ans:D

62.An example of splash feed lubrication system
A.Wick feed lubrication
B.Oil cup
C.Ring oiling
D.Grease gun
Ans:C


63.Which grinding wheel used grind hard material?
A.Soft grade wheel
B.Medium grade wheel
C.Hard grade wheel
D.None of these
Ans:A

64.As per BIS A 16P5VBE is standard marking of grinding wheel,in this letter P stands for
A.Grade of wheel
B.Type of bond
C.Structure of wheel
D.Abrasive type
Ans:A

65.Glazing is the one of the defects found while grinding,cause of this defects is
A.Using soft grade wheel on hard material
B.Using hard grade wheel on hard material
C.Using hard grade wheel on soft material
D.None of these
Ans:C

66.An example of semi fluid lubricant
A.Graphite
B.Soluble oil
C.Grease
D.Wax
Ans:C

67.To convert the linear motion of the plunger of a dial test indicator to rotary motion of the pointer,which one of the following mechanisms used?
A.Quick return mechanism
B.Rack and pinion mechanism
C.Screw thread mechanism
D.Hydraulic mechanism
Ans:B

68.Which of the following is a type of maintenance?
A.Preventive
B.Predictive
C.Corrective
D.All of the above
Ans:D

69.Lead of the 3 start thread is 4.5 mm;Pitch of the thread is---
A.1.5 mm
B.4.5 mm
C.3 mm
D.13.5 mm
Ans:A

70.While using a three point internal micrometre,before taking measurement the zero setting has to be done with-------
A.Slip gauge
B.Setting ring
C.Dial test indicator
D.Setting spanner
Ans:B

71.Which screw is used to hold the tool makers button in position on the workpiece?
A.Self tapping screw
B.M8 screw thread
C.4 BA thread screw
D.All of above
Ans:C

72.Vice like device which can be set in place of compound rest.It has vertical feed and graduated dial for swivelling
A.Grinding attachment
B.Taper turning attachment
C.Copying attachment
D.Milling attachment
Ans:D

73.For getting high degree of positional accuracy while boring ----device used for setting the job.
A.Dial test indicator
B.Surface gauge
C.Tool makers button
D.Plunger dial
Ans:C

74.By which method multi start thread cuts on lathe?
A.Split die
B.Using chaser
C.Die
D.Single point tool
Ans:D

75.Which operation cannot performed with copying attachment in lathe?
A.Thread cutting
B.Forming turning
C.Taper turning
D.Radius grooving
Ans:A

76.The microstructure generally found in hardened steel is
A.Austenite
B.Martensite
C.Pearlite
D.Cementite
Ans:B

77.To obtain fine grains and uniform structure cold worked steel and casting are subjected to which heat treatment process?
A.Normalizing
B.Annealing
C.Tempering
D.Case hardening
Ans:A

78.In which of the following heat treatment process localized heating is possible?
A.Annealing
B.Hardening
C.Induction hardening
D.Austempering
Ans:C

79.The surface roughness value of 12.5 microns indicates by the corresponding roughness grade symbol
A.N12
B.N1
C.N10
D.N11
Ans:C

80.A steel which contains just 0.8% carbon is called
A.Eutectoid steel
B.Hypoecutectoid steel
C.Hyperecutectoid steel
D.Ferrite steel
Ans:A

81.When irregular shaped workpiece mounted in the lathe spindle with the help of a face plate,the work has to be properly balanced otherwise it will result
A.Poor surface finish of the job
B.Excessive vibration
C.Excessive power consumption
D.Both (A)and (B)
Ans:D

82.Dead stops and trips on Capstan and Turret lathes are used to
A.Control the movement of the cutting tools
B.Increase the cutting speed
C.Reduces the tools needed
D.Improve the surface finish
Ans:A

83.The type of tool holder used for external diameter turning with good surface finish in a Capstan and Turret lathe is
A.Knee turning tool
B.Roller steady turning tool holder
C.Flanged tool holder
D.Quick acting tool holder
Ans:B

84.Name the Turret lathe tool holder,which can hold a boring bar,drill,reamer etc.
A.Box steady turning tool holder
B.Straight cutting tool holder
C.Multiple cutter holder
D.Flange tool holder
Ans:D

85.The component of surface texture on which the roughness is super imposed is called
A.Surface finish
B.Secondary texture
C.Primary texture
D.Waviness
Ans:D

86.Which of the following collet can maintain exact length of component while maching on Capstan and Turret lathe?
A.Draw back type
B.Push out type
C.Push length type
D.Master collet
Ans:C

87.Gun metal widely used for making bearing,it contains
A.Copper,Tin and Zinc
B.Copper,Lead and Zinc
C.Copper,Aluminium and Zinc
D.Copper,Nickel and Zinc
Ans:A

88.The action not possible in Manual Data Input(MDI) function mode in a CNC machine is
A.Execution of M.Code
B.Axis movement
C.Spindle rotation
D.Automatic operation of any machining program
Ans:D

89.The preparatory function code G03 indicates
A.Linear interpolation
B.Circular interpolation CCW
C.Circular interpolation CW
D.Automatic return to reference point
Ans:B

90.The auxiliary function M05 indicates
A.Program stop
B.Work clamp
C.Spindle rotation stop
D.Spindle stop
Ans:C

91.Which of the following is not available in the CNC Lathe machine?
A.Re circulating ball bearing
B.Non-metallic liners
C.Servo motors
D.Tail stock
Ans:D

92.The dimensional value entered to position tool cutting edge in relation to programmed point in a CNC machine program is called
A.Tool offset
B.Machine offset
C.Machine home position
D.Operator offset
Ans:A

93.Which of the following work holding device helps to bring each hole accurately below the drill spindle axis one by one for drilling operation in a pillar type drilling machine?
A.Box type table
B.Machine vise
C.Plain table with T slots
D.Compound table
Ans:D

94.The cylindrical enlargement to a certain depth of a drilled hole to accommodate socket head screw is called
A.Counter boring
B.Spot facing
C.Counter sinking
D.Reaming
Ans:A

95.Normally the length of a spanner is about
A.8 times the width of jaw opening
B.10 times the width of jaw opening
C.12 times the width of jaw opening
D.15 times the width of jaw opening
Ans:B

96.The type of screw driver preferred to use in limited space and have little access areas:
A.Ratchet screw driver
B.Philips  screw driver
C.Stumpy screw driver
D.Light duty screw driver
Ans:C

97.When two parts are joined with an adhesive bonding,the strength of the adhesive bond depends upon
A.Adhesion
B.Cohesion
C.Both(A)and (B)
D.Amount of heat applied
Ans:C

98.Which of the following bolt is used in machine tool tables?
A.Hexagonal headed bolt
B.T-Headed bolt
C.Hook bolt
D.Eye bolt
Ans:B

99.Set screws used to prevent relative movement between two pieces have thread
A.Throughout its length
B.On bottom half portion only
C.At the top,bottom and plain middle portion
D.On the top half portion only
Ans:A

100.The nut widely used in steam engines and locomotives which are subjected to sudden shock loads
A.Slotted nut
B.Simmon’s lock nut
C.Castle nut
D.Grooved nut
Ans:C



SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Many of life's failures are men who did not realize how close they were to success when they gave up.-Thomas Edison

    ReplyDelete

Hello friends,
Congratulations!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email