Choose your language

10 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

07-10-2018 CONFIDENTIAL ASSISTANT,KERALA DEVASWOM RECRUITMENT BOARD


CONFIDENTIAL ASSISTANT,
KERALA DEVASWOM RECRUITMENT BOARD
EXAM DATE:07.10.2018
1.The slogan of ‘Haritha Keralam’mission is:
A.Pacchayum Vrithiyum
B.Pachayiloode Vrithiyilekku
C.Vrithiyiloode Pachilekku
D.Pachapiloode Vrithiyilekku
Ans:B

2.Which party emerged as the single largest party in the recent Pakistan General Election?
A.Pakistan Muslim League(Navaz)
B.Pakistan Peoples Party(PPP)
C.Pakistan Tehreek-e-Insaf(PTI)
D.Avami National Party
Ans:C

3.Kudumbasree project was launched in:
A.17th March 998
B.17th June 1998
C.17th May 1998
D.17th April1998
Ans:C

4.The main objective of ‘VAYOMITHRAM’scheme is:
A.To provide free shelter to the old age people
B.To provide educational resistance to the differently abled people
C.To provide free health care to the old age people
D.To provide free transportation to the old age people
Ans:C

5.Government of Kerala started Ayyankali urban employment guarantee scheme is:
A.2008
B.2011
C.2012
D.2010
Ans:D

6.The first Indian American who took over as the CEO of the opposition Democratic National Committee(DNC) in US is:
A.Seema Nanda
B.Seema Guptha
C.Shikha Sharma
D.Seema Bhahan
Ans:A

7.Who was the first Editor of ‘Swadeshabhimani’?
A.C.P.Govinda Pilla
B.Ramakrishna Pilla
C.Vakkam Abdul Khadar
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:A

8.’Akshaya’an ambitions endeavor of the state of Kerala was inaugurated by:
A.Dr.Manmohan Singh
B.V.S.Achuthanandam
C.A.K.Antony
D.Dr.APJ Abdul Kalam
Ans:D

9.The Tamil leader who associated with the vaikkom Sathyagraha is:
A.C.Subrahmanyam
B.E.V.Ramaswami Naicker
C.Subramanya Bharathi
D.V.Gopala Swami
Ans:B

10.Which day is observed as the World Youth Skills day?
A.July 15
B.June 15
C.March 15
D.January 15
Ans:A

11.Who among the following was not a member in the drafting committee of Indian constitution?
A.T.T.Krishnamachari
B.N.Gopala Swami Ayyankar
C.Alladi Krishna Swami Ayyar
D.Sardar Vallabai Patel
Ans:D

12.Which section in IT Act 2000,deals with the punishment of Cyber terrorism?
A.66 F
B.67 B
C.66 B
D.56 F
Ans:A

13.The Brand Ambassador of ‘Haritha Keralam’project:
A.Amithab bachan
B.Mohan Lal
C.Manju Warrier
D.Dr.K.J.Yesudas
Ans:D

14.Kerala State Human Rights commission was constituted on:
A.15th September 1995
B.11th December 1998
C.14th March 1996
D.11th December 1995
Ans:B

15.The chairman of ‘Mission Aardram’is:
A.Minister for Health
B.Minister for Finance
C.Minister for Education
D.Chief Minister
Ans:D

16.The National Park,which is famous for Lion-tailed Macaque endangered species in Kerala is
A.Iravikulam
B.Silent Valley
C.Chinnar
D.Indira Gandhi National Park
Ans:B

17.The term’Secular’was added in the preamble to the Indian Constitution by:
A.52nd Amendment
B.41st Amendment
C.42nd Amendment
D.74th Amendment
Ans:C

18.Which among the following is not an Anti-Caste Movement in Kerala?
A.Guruvayoor Sathyagraha
B.Chengara Agitation
C.Channar Lahala
D.Vaikkom Sathyagraha
Ans:B

19.Which river in Kerala was once known as the ‘English Channel’of India?
A.Bharathappuzha
B.Mayyazhippuzha
C.Bhavanippuzha
D.Chandra girippuzha
Ans:B

20.Who was elected as the new President of Zimbabwe?
A.Emmerson Mnangagwa
B.Nelson Chamisa
C.Robert Mngabe
D.Morgan Komichi
Ans:A

21.The first Keralite who got the Dronacharya award is:
A.Shyni Wilson
B.P.T.Usha
C.O.M.Nambiar
D.I.M.Vijayan
Ans:C

22.Who among the following is described as the architect of Fundamental Rights in the constitutions of India?
A.Jawaharlal Nehru
B.Sardar Vallabai Patel
C.Gopala Krishna Gokhale
D.Dr.B.R.Ambedkar
Ans:B

23.The first chairperson of Kerala women’s commission:
A.Prof.Sugatha Kumari
B.Smt.Josephain
C.Smt.P.Kulsn
D.Smt.K.C.Rosakutty
Ans:A

24.Which dam on the river Narmada was dedicated to the nation recently?
A.Mahavana Prathap Sagar dam
B.Almatty dam
C.Sardar Sarovar dam
D.Salal dam
Ans:C

25.’Akshara Sagaram’project is being funded by:
A.Fisheries department
B.General education department
C.Samagra Siksha Abhiyan
D.Tribal department
Ans:A

26.Whom does the National Food Security Act(NFSA) 2013 put special focus on?
A.School children
B.Lactating mothers
C.Pregnant women
D.Women and Children
Ans:D

27.Mahatma Gandhi Sethu is built across the river:
A.Bhrahma Puthra
B.Godavary
C.Ganga
D.Yamuna
Ans:C

28.Who among the following was hanged to death as a part of Kayyur revolt in 1943 March 29?
A.Mandodi Kannan
B.Abdul Khadar
C.Kushikrishnan Nair
D.Madathil Appu
Ans:D

29.ISRO Launched the Chandrayan 1:
A.December 2008
B.April 2008
C.March 2008
D.October 2008
Ans:D

30.Which city will host the 2024 summer Olympics?
A.Paris
B.Los Angeles
C.Tokkyo
D.Beijing
Ans:A

31.Find the odd man out 2,5,10,17,26,37,50,64:
A.50
B.26
C.37
D.64
Ans:D

32.Find the missing number 8,7,11,12,14,17,17,22:
A.27
B.20
C.22
D.24
Ans:B

33.0.009/?=0.01:
A.0.0009
B.0.09
C.0.9
D.9
Ans:C

34.Simplify(0.2x0.2+.2x.02)/0.044:
A.0.004
B.0.4
C.1
D..2
Ans:C

35.If the three numbers second is twice the first and is also thrice the third of the average of three numbers in 44 find the largest number:
A.36
B.24
C.72
D.None of these
Ans:C

36.63% of 3x4/7 is:
A.2.25
B.3.75
C.4.50
D.5.10
Ans:A

37.MIKE:OGMC::CIAD:?
A.EGCB
B.AJCF
C.EICB
D.ENCF
Ans:A

38.The ratio of cost price and selling price is 4:5.The profit percentage is:
A.10%
B.20%
C.25%
D.30%
Ans:C

39.A sum of money doubles itself at compound interest in 15 years.In how many years will it becomes 8 times?
A.30
B.45
C.60
D.75
Ans:B

40.A certain amount was divided between A and B in the ratio 4:3.If B’s share was Rs.4,800 the total amount was:
A.Rs.11,200
B.Rs.6,400
C.Rs.19,200
D.Rs.39,200
Ans:A

41.Renu---------her degree in 1996.
A.Has completed
B.Completed
C.Will complete
D.Completes
Ans:B

42.Choose the word opposite in meaning of the word liberal.
A.Abundant
B.Generous
C.Ample
D.Thrifty
Ans:D

43.Spelling of one word is wrong. Find the word.
A.Antipyrectic
B.Antipodes
C.Antioxidant
D.Antiperspirant
Ans:A

44.One of the boys------selected for the national football team.
A.Were
B.Have been
C.Was
D.Are
Ans:C

45.Neither Rita nor her friends goes home every week.Correct the underlined.
A.Has gone home every week
B.Are going home every week
C.Go home every week
D.Has been gone home every week
Ans:C

46.Which of the following is similar in meaning of the word paradox?
A.Contradictory
B.Similar
C.Authentic
D.Significant
Ans:A

47.The number of unemployed youths-----------increasing day by day.
A.Am
B.Are
C.Was
D.Is
Ans:D

48.Choose the word that can be substituted for the dotcrine that this world is the best of all possible worlds.’
A.Pessimism
B.Optimism
C.Cynicism
D.Socialism
Ans:B

49.Anil has completed the task.
Find the correct passive form.
A.The task has been by Anil completed
B.The task will be completed by Anil
C.The task had been completed by Anil
D.The task has been completed by Anil
Ans:D

50.Sujith wants an umbrella.Please by--------one as soon as you can.
A.He
B.It
C.Him
D.Me
Ans:C

51.Tintu forgot to take his spectacles.Without it he is as blind as:
A.A bat
B.A bee
C.A lamb
D.A cat
Ans:A

52.The teacher felicitated Thara for securing high marks in the Exam.Find the word similar in meaning to the underlined word.
A.Thanked
B.Congratulated
C.Motivated
D.Remembered
Ans:B

53.Choose the indirect speech of the sentence.Govind said ‘Iam reading a book’.
A.Govind said that he is reading  a book
B.Govind said that he was reading a book
C.Govind said’he was reading a book’
D.Govind said he will be reading a book
Ans:B

54.Choose the word which can be substituted.’A person who undertakes a commercial enterprise,especially one involving financial risk.’
A.Dilettante
B.Cosmopolitan
C.Entrepreneur
D.Egalitarian
Ans:C

55.The library is situated -----the end of the road.
A.At
B.To
C.On
D.Into
Ans:A

66.Maximum Font size which can be selected from the MS Word Tool Bar/Ribbon?
A.48
B.62
C.72
D.82
Ans:C

67.’Change Case’Command is available in------Menu.
A.Format
B.Tools
C.Insert
D.View
Ans:A

68.What is the shortcut key for ‘Redo’in MS Word?
A.Ctrl+Z
B.Ctrl+H
C.Ctrl+R
D.Ctrl+Y
Ans:D

69.1024 TB=-
A.1 GB
B.1 PB
C.1 EB
D.1 ZB
Ans:B

70.One of the following is not an auxiliary memory:
A.CD
B.DVD
C.iPod
D.ROM
Ans:D

71.Which statement is correct in the case of ‘Status Bar’?
A.’Status Bar’is situated below Title Bar
B.’Status Bar’is situated above the Task Bar
C.’Status Bar’is situated above the Menu Bar
D.’Status Bar’is situated above the ruler
Ans:B

72.How can select a sentence in MS Word?
A.Hold Alt and click anywhere in the sentence
B.Triple click anywhere in the sentence
C.Double click anywhere in the sentence
D.Hold Ctrl and click anywhere in the sentence
Ans:D

73.’End’key helps to move the cursor towards:
A.The end of a page
B.The end of a paragraph
C.The end of a document
D.The end of a line
Ans:D

74.One of the following is not correct with line spacing on MS Word:
A.1.5 lines
B.2.5 lines
C.Atleast
D.Exactly
Ans:B

75.Which is the correct size of A5 paper?
A.5.83”x8.27”
B.11.69”x16.54”
C.8.5”x11”
D.8.27”x11.69”
Ans:A

76.One of the following Tab stops is not correct:
A.Decimal
B.Bar
C.Line
D.None of these
Ans:C

77.Correct steps to insert column to the left in a Table in MS Word 2003:
A.Table->Insert->Columns to the left
B.Insert->Table->Columns to the left
C.Table->Columns to the left
D.Format->Table Columns to the left
Ans:A

78.Print Preview can be taken in MS Word 2007 by following steps:
A.Office Button->Print-> Print Preview
B.Home->Print->Print Preview
C.Print->Preview
D.File->Print Preview
Ans:A

79.One of the following Ribbon is not available in MS Word 2007:
A.Insert
B.Table
C.References
D.View
Ans:B

80.Choose the correct answer about the page border options from the following:
A.Custom
B.3-D
C.Shadow
D.(a),(b) and (c) are correct
Ans:D

81.What is the size of Manifest carriage?
A.100
B.140
C.240
D.None of these
Ans:C

82.What is/are the guide key/keys in a typewriter?
A.’asdf’;’lkj’.
B.’a’’;-‘
C.’n’
D.’a’
Ans:B

83.How many shift systems in a typewriter?
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B

84.Which is the following part of the typewriter will helps to put equal margin in all sheets?
A.Paper side Guide
B.Paper Bail
C.Type Guide
D.None of these
Ans:A

85.Where will we type the word ‘CONFIDENTIAL’on a cover?
A.Middle Top of the cover
B.Right side Top of the Cover
C.Left side Top of the cover
D.Anywhere we can type
Ans:C

86.How many space will leave after exclamation mark(!)?
A.0.5 space
B.1 space
C.1.5 space
D.2 space
Ans:D

87.How much right side margin will leave in a business letter?
A.5
B.10
C.15
D.Equal margin
Ans:A

88.-------is the Complementary clause used in an official letter.
A.Yours truly
B.Yours sincerely
C.Yours faithfully
D.Sir
Ans:C

89.How many line space will use while we typing Authors Manuscript?
A.1
B.2
C.3
D.None of these
Ans:C

90.Capital letter’D’represents --------number.
A.50
B.100
C.200
D.500
Ans:D

91.The temple denotes anaahata,one among the chakrasaptaka of the human body:
A.Ayodhya
B.Madhura
C.Kaasi
D.Dwaraka
Ans:C

92.A special offering in Mannaarassala temple especially for getting a child:
A.Thookkam
B.Uruli Kamazhthal
C.Murajapam
D.Naagavilakku
Ans:B

93.A well known temple of South India,the idol of which is believed to be installed by Sankaracharya:
A.Sringeri Sarada temple
B.Madhura Meenakshi temple
C.Kadavalloor temple
D.Kollur Mookambika temple
Ans:A

94.The records which gives a lot of information about Anantha Padmanabha temple:
A.Ananthapuri records
B.Thiru-Kochi records
C.Kavalapara records
D.Mathilakam records
Ans:D

95.What is ‘Kozhipushpam’?
A.Costumes used in theyyam
B.A red colour flower used in tantric rituals
C.A type of Mughathezhuth in theyyam
D.The cock used for black magic
Ans:C

96.Who wrote the Gaanakaavyam Geethagovindam?
A.Jayadevan
B.Maanavedan
C.Swathi Thirunal
D.Poonthanam
Ans:A

97.The travancore cochin Hindu religious institution Act XV came into force in:
A.1950
B.1951
C.1956
D.1957
Ans:A

98.The Guruvayoor Sathyagraha was held in the year:
A.1930
B.1931
C.1935
D.1936
Ans:B

99.A ritual art form which is recognized as a world heritage by UNESCO:
A.Theyyam
B.Patayani
C.Mudiyettu
D.Malavazhiyattam
Ans:C

100.The founder of Atmavidyasangham:
A.Swami Dayanantha Saraswathi
B.C.Kesavan
C.Swami Anandatheerthan
D.Vagbhatanandan
Ans:D



SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. A self-motivated person will always find the road to success even without a map.A person without self-motivation can't find success even if it's right in front of them.-Jerry Bruckner.

    ReplyDelete

Hello friends,
Congratulations!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email