Choose your language

6 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

15-10-2018 JUNIOR INSTRUCTOR(MACHINIST) INDUSTRIAL TRAINING


JUNIOR INSTRUCTOR(MACHINIST)
INDUSTRIAL  TRAINING
EXAM DATE:15.10.2018
1.The borderline between India and China is
A.Radcliffe Line
B.McMahon Line
C.Durand Line
D.Palk Strait
Ans:B

2.The largest Union Territory of India is
A.Puducherry
B.The Lakshadweep
C.The Andaman & Nicobar Islands
D.Daman & Diu
Ans:C

3.The National River of India is
A.The Ganga
B.The Sindhu
C.The Yamuna
D.The Brahmaputra
Ans:A

4.First Chairman of the Planning Board in India is
A.Dadabhai Naoroji
B.V.K.R.V.Rao
C.Jawaharlal Nehru
D.M.N.Roy
Ans:C

5.Which of the following Indian Prime Minister introduced the Twenty Point Programme?
A.Indira Gandhi
B.Manmohan Sing
C.Narasimha Rao
D.Jawaharlal Nehru
Ans:A

6.Who introduced the Subsidiary Alliance System in India?
A.Lord Dalhousie
B.Lord Wellesley
C.Lord Canning
D.Lord Cornwallis
Ans:B

7.First Martyr of the Revolt of 1857 is
A.Name Saheb
B.Jhansi Rani
C.Mangal Pandey
D.Tantia Tope
Ans:C

8.The first President of Indian National Congress is
A.A.O.Hume
B.Dadabhai Naoroji
C.W.C.Bannerjee
D.C.Sankaran Nair
Ans:C

9.Which of the following strike is NOT led by Mahatma Gandhi?
A.Non-Co-operation Movement
B.Civil Disobedience Movement
C.Quit India Movement
D.Home Rule Movement
Ans:D

10.Who composed the ‘Mushaka vamsakavya’?
A.Banabhatta
B.Atula
C.Kautilya
D.Kalhana
Ans:B

11.The social reformer of Kerala,who is known as ‘Vidyadhiraja’
A.Vaikunda Swamikal
B.K.P.Kesava Menon
C.Chattampi Swamikal
D.Mannath Padmanabhan
Ans:C

12.Which of the following person translated the autobiography of Karl Marx into Malayalam?
A.Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
B.E.M.S.Namboodiripad
C.A.K.Gopalan
D.E.K.Nayanar
Ans:A

13.The social reformer who is known as’Bharatha Kesari’is
A.T.K.Madhavan
B.Mannath Padmanabhan
C.K.Kelappan
D.P.Krishnapillai
Ans:B

14.After,which of the following consecration of Lord Shiva,Sree Narayana Guru replied,”I consecrated the Ezhava Shiva and not the Brahmin Shiva”?
A.Sivagiri
B.Aruvippuram
C.Thalassery
D.Aluva
Ans:B

15.The Sadhujana Paripalana Sangham was founded under the leadership of
A.Ayyankali
B.Dr.Palpu
C.Vagbhadananda Gurukkal
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:A

16.The present Chief Election Commissioner of India is
A.Umesh Sinha
B.Ashok Lavosa
C.Om PrakashRawat
D.Sunil Arora
Ans:C

17.The Head Quarters of I.S.R.O.is at
A.Bangalore
B.Mumbai
C.Delhi
D.Sriharikotta
Ans:A

18.The Australian cricketer who lost captaincy due to ball tampering scandal recently
A.David Warner
B.Steve Smith
C.Cameron Bancroft
D.Mitchel Starc
Ans:B

19.The first Nigerian actor to play a leading role in an Indian Film is
A.Samuel Abiola Robinson
B.Femi Adebayo
C.Yemi Ajibade
D.Ken Erics
Ans:A

20.The popular Science book on cosmology ‘A Brief History of Time’is the work of
A.Issac Newton
B.Charles Darwin
C.Stephen Hawking
D.Albert Einstein
Ans:C

21.V-blocks are available in grades of
A.0 and 1
B.1 and 2
C.A1 and A2
D.A and B
Ans:D

22.Where is pin hook spanner used?
A.Circular nut having slot
B.Hexagonal nut
C.Square nut
D.None of the above
Ans:A

23.The best way of avoiding accident is by
A.Doing work in ancient way
B.Observing safety rules related to job,machine and work piece
C.Doing work in one’s own way
D.Using safety equipment
Ans:B

24.A 6H7 holes is to be reamed in a steel work piece.What size of drill will be required?
A.5.5 mm
B.5.8 mm
C.6.0 mm
D.6.2 mm
Ans:B

25.Gun metal is an alloy of
A.Copper,tin and zinc
B.Copper,lead and zinc
C.Iron,zinc and nickel
D.Aluminium,lead and nickel
Ans:A


26.An oily floor should be cleaned by
A.Cotton waste
B.Putting water
C.Putting saw dust
D.Spraying carbon dioxide or sand
Ans:C

27.The point angle of twist drill depends upon the
A.Cutting speed
B.Type of drilling machine
C.Size of drill
D.Material to be drilled
Ans:D

28.Carbon content in cold chisel is
A.0.6 to 0.7%
B.1.2 to 1.4%
C.0.3 to 0.5%
D.0.9 to 1.1%
Ans:D

29.The movable jaw of a bench vice is not moving even through the spindle is turned
A.Fixed and movable jaw are over tight
B.Spindle pin is broken
C.Spring is not functioning
D.Threads on spindle are slightly worn out
Ans:B

30.Drill chucks are hold on the machine spindle by means of
A.Chuck nut
B.Drift
C.Draw in bar
D.Arbor
Ans:D

31.For machining a job on the shaper the length of the stroke should be
A.Equal to that job length
B.More than job length
C.Less than the job length
D.Maximum length of stroke
Ans:B

32.In a crank type shaping machine the length of the stroke can be increased or decreased by rotating the
A.Vertical lead screw
B.Horizontal lead screw
C.Radial lead screw
D.Connecting rod
Ans:C

33.Quick return mechanism is used in
A.Milling machine
B.Shaper
C.Welding machine
D.Grinding machine
Ans:B

34.The type of file used for wood work is
A.Single cut file
B.Double cut file
C.Rasp cut file
D.None of the above
Ans:C

35.The feed of shaper takes place
A.At the middle of cutting stroke
B.At the middle of return stroke
C.At the start of return stroke
D.At the start of cutting stroke
Ans:D

36.A carbon steel piece is heated just above 730 Degree C,maintained at that temperature for a few hours and then slowly cooled.What heat treatment process is carried out?
A.Normalizing
B.Case hardening
C.Hardening
D.Annealing
Ans:A

37.Which among the following locators is best suitable for location of a round shaped job?
A.Pin type locator
B.Wedge type locator
C.Vee locator
D.Adjustable stop locator
Ans:C

38.The root of ISO metric thread is
A.Flat
B.Round
C.Sharp corner
D.None of the above
Ans:A

39.Grade-00 slip gauge are used in
A.Work shop by operator
B.Inspection room
C.Calibration
D.Neither (a) nor (b)
Ans:C

40.Metric outside micrometer has a threaded spindle with a pitch is
A.0.5 mm
B.0.25 mm
C.0.02 mm
D.0.01 mm
Ans:A

41.What is the hardening temperature for HSS tool?
A.1250 Degree C
B.950 Degree C
C.850 Degree C
D.750 Degree C
Ans:A

42.Mass-produced component should be interchangeable,one of the following is the most important factor required to achieve the interchangeability in mass production:
A.Dimensional accuracy
B.Geometrical accuracy
C.Standardization
D.Surface finish
Ans:C

43.The symbol N indicates the value of surface finish
A.40 to 80 microns
B.16 to 40 microns
C.Below 16 microns
D.None of the above
Ans:A

44.Reciprocating movement of the table in planer is obtained by
A.Loose and fast pulleys
B.Worm and worm wheel
C.Rack and gear
D.Cam drive
Ans:A

45.The top and sides of the table of shaper usually have
A.L-types slots
B.T-types slots
C.U-types slots
D.I-types slots
Ans:B

46.Which one of the planning machine has only one column?
A.Pit planning machine
B.Plate planning machine
C.Hydraulic planning machine
D.Open side planning machine
Ans:D

47.Which of the following washer is used where the loosening of bolts due to vibrations or shock are more likely to be?
A.Plan washer
B.Spring washer
C.Tap washer
D.Fibre washer
Ans:B

48.Nut is a
A.Temporary fastener
B.Semi-permanent fastener
C.Permanent fastener
D.None of the above
Ans:A

49.Which of the following instrument is used to check the hills and valley for the surface of the job?
A.By ammeter
B.By dial gauge
C.By barometer
D.By Taly-surf
Ans:D

50.Jobs are placed in ash or-------for annealing.
A.Lime stone
B.Coke
C.Pig iron
D.All of these
Ans:A

51.The included angle of acme thread is-------degree.
A.30
B.29
C.47 ½
D.60
Ans:B

52.The percentage of carbon in grey cast iron is---------
A.More than 6.67%
B.Less than 2.1%
C.More than 2.1%
D.None of these
Ans:C

53.Clearance between the mating parts is measured by which of the following gauge?
A.Dial gauge
B.Plug gauge
C.Feeler gauge
D.Caliper gauge
Ans:C

54.The nut used to fix blade in hacksaw frame is----------
A.Dome nut
B.Thumb nut
C.Wing nut
D.Caste nut
Ans:C

55.Which drilling machine is used in mass production?
A.Bench type drilling machine
B.Pillar type drill press
C.Portable drilling machine
D.Gang type drilling machine
Ans:D

56.In normalizing process,hot steel is made to cool by
A.Immersing it in oil
B.Keeping it in still air at room temperature
C.Leaving it in cold air
D.Immersing it in water
Ans:B

57.-------------marking media takes too much time to get dry and it makes clear lines.
A.Prussiab blue
B.Chalk
C.Copper sulphate
D.None of the above
Ans:A

58.Which the help of vernier bevel protractor any angle can be measure up to the accuracy of the -------------of I degree.
A.10th parts
B.12th parts
C.9th parts
D.4th parts
Ans:B

59.The standard range of sizes covered in the BIS system of limit and fits are
A.0 to 10 mm
B.0 to 100 mm
C.25 to 400 mm
D.0 to 500 mm
Ans:D

60.It is used for aligning the vice with shaping machine table in position.
A.Steel rule
B.Straight edge
C.Dial test indicator
D.Tee bolt
Ans:C

61.The tolerance of a hole is the difference between the
A.Maximum hole and minimum shaft
B.Minimum hole and maximum shaft
C.Maximum hole and the maximum shaft
D.Maximum hole and the minimum hole
Ans:D

62.Zero error of a 50-75 mm outside micrometer can be checked with
A.Dial test indicator
B.Vernier height gauge
C.Feeler gauge
D.Test piece
Ans:D

63.In abrasive jet machining,the nozzle mounted in the fixture is made up of
A.High Speed Steel
B.Aluminium Oxide
C.Silicon Carbide
D.Tungsten Carbide
Ans:D

64.Which thread is used in lead screw of lathe?
A.Acme thread
B.Butters thread
C.Square thread
D.Knuckle thread
Ans:A

65.Which type head stock have back gear mechanism?
A.All geared head stock
B.Stepped cone pulley head stock
C.All of the above
D.None of the above
Ans:B

66.What is the purpose of clearance angle of lathe cutting tool?
A.To guide the chip away
B.To avoid over heating
C.To prevent the tool rubbing with the work
D.To break the lengthy chips
Ans:C

67.For turning the work between centers,both faces of the work piece are drilled with
A.Twist drill
B.Counter sunk
C.Counter bore
D.Centre drill
Ans:D

68.In lathe the follower rest is fixed on
A.Lathe bed
B.Saddle
C.Tail stock
D.Carriage
Ans:B

69.Which mechanism is used to connect carriage to lead screw?
A.Rack and pinion
B.Screw cutting mechanism
C.Half nut mechanism
D.Back gear mechanism
Ans:C

70.In a screw thread lead is equal to----------
A.Pitch
B.Pitch X No.of start
C.Pitch X Major diameter
D.Pitch X Minor diameter
Ans:B

71.Length of sine bar is
A.Length of face
B.Length between outside of two rollers
C.Length between Centre of two rollers
D.Length between inside of two rollers
Ans:C

72.Which of the following is not a good quality cutting fluid?
A.High heat absorption
B.High flash point
C.Good lubricating quality
D.High viscosity
Ans:D

73.Which one of the following is an example of gravity feed lubricating system?
A.Stauffer screw down greaser
B.Wick feed lubricator
C.Oil can
D.Grease gun
Ans:B

74.In CNC programming,code represent feed in mm/rev.is
A.G70
B.G71
C.G95
D.G96
Ans:C

75.In CNC machine,which control system have the facility to feed back information to the control?
A.Open loop control system
B.Closed loop control system
C.Both(A)and (B)
D.None of the above
Ans:B

76.The rotary movement in z-axis of a CNC machine is called--------
A.A-axis
B.B-axis
C.C-axis
D.D-axis
Ans:C

77.In horizontal milling machine cutters are mounted on
A.Spindle
B.Draw bar
C.Arbor
D.Saddle
Ans:C

78.The radial distance between pitch circle and outside circle of a spur gear is known as--------
A.Chordal addendum
B.Dedendum
C.Circular pitch
D.Addendum
Ans:D

79.What is the maximum table tilting angle of a universal milling machine?
A.45 Degree
B.55 Degree
C.60 Degree
D.75 Degree
Ans:A

80.The ratio between pitch circle diameter in millimeters to number teeth of a spur gear is known as
A.Circular pitch
B.Diametrical pitch
C.Addendum
D.Module
Ans:D

81.If---------is not tightened properly,the draw bolt will get loosened
A.Arbor
B.Lock nut
C.Key
D.Arbor support
Ans:B

82.While using the long arbor,the arbor will sag if -----is not used.
A.Coller
B.Front brace
C.Arbor support
D.Draw bar
Ans:C

83.Which number involute gear cutter is used to cut rack?
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:A

84.Which type of slots is provided on the milling machine table for clamping work piece or work holding devices?
A.J-slot
B.T-slot
C.C-slot
D.E-slot
Ans:B

85.In milling process the work is feeding against the direction of rotation of the cutter,the method is known as
A.Straight milling
B.Opposite direction milling
C.Up milling
D.Down milling
Ans:C

86.What is the cutting speed of a side and face milling cutter having outer dia.125 mm and running at an rpm of 80?
A.31.4 M/min.
B.62.8 M/min.
C.31.4 mm/min.
D.62.8 mm/min.
Ans:A

87.Formula of simple indexing is
A.N/40
B.40/N
C.30/N
D.N x 30
Ans:B

88.What is the pich circle diameter of a spur gear of two module 47 teeth?
A.94 mm
B.98 mm
C.102 mm
D.90 mm
Ans:A

89.Pitch of the table lead screw of milling machine is 5 mm,while linear indexing to get 1 mm movement how many times the crank of indexing head will turn?
A.8
B.5
C.11
D.6
Ans:A

90.Which mechanism used in indexing head?
A.Nut and bolt
B.Worm and worm gear
C.Indexing plate
D.Rack and pinion
Ans:B

91.A grinding wheel is specified as 32 A 46 H 8 V.In this ,the letter ‘V’represented for
A.Grade
B.Grid size
C.Structure
D.Bond
Ans:D

92.In center less grinding the longitudinal feed rate can be varied by changing--------
A.Angle of inclination of control wheel
B.Angle of inclination of grinding wheel
C.Angle of inclination of work rest
D.Movement of work rest
Ans:A

93.Which bond is used for heavy duty,large diameter wheels,a fine finish is required?
A.Shellac bond
B.Silicate bond
C.Rubber bond
D.Resinoid bond
Ans:A

94.The grain size of grinding wheel is 24, it is a ------grain wheel.
A.Coarse
B.Medium
C.Fine
D.Very Fine
Ans:A

95.In the marking system of grinding wheel,silicon carbide wheel is denoted by which letter?
A.O
B.A
C.S
D.C
Ans:D

96.While grinding soft metals,the chips are get clogged between the abrasive particle of the wheel.This condition is known as
A.Clogging
B.Glazing
C.Loading
D.Pinning
Ans:C

97.Tool used to dressing the grinding wheel is
A.File card
B.Wire brush
C.Wheel balancer
D.Wheel dresser
Ans:D

98.The process of shaping of the grinding wheel to make it run concentric with axis is known as
A.Dressing
B.Glazing
C.Loading
D.Truing
Ans:D

99.In centre less grinder,for longitudinal feed the control wheel inclined at an angle of
A.1 Degree-7 Degree
B.9 Degree-15 Degree
C.10 Degree-13 Degree
D.7 Degree-10 Degree
Ans:A

100.When new carbide tipped tools required re-sharpening it is first ground to rough form with
A.Diamond wheel
B.Silicon carbide
C.Sand stone
D.Green grit silicon carbide

Ans:D


SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. If you remain static and wait for success to come to you it will certainly not happen.-Steve Backley.

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- (One Hundred Rupees only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy New Year."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email