Choose your language

5 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

16-10-2018 AGRONOMIST. KERALA STATE LAND USE BOARD


AGRONOMIST.
KERALA STATE LAND USE BOARD
EXAM DATE:16-10-2018
1.Which one of the following is NOT a land-use category?
A.Fallow land
B.Net area sown
C.Marginal land
D.Culturable wasteland
Ans:C

2.Who got the golden boot award in the FIFA World Cup 2018?
A.Harry Kane
B.Ronaldo
C.Embappe
D.Luka Modric
Ans:A

3.Which Indian Movement began with the famous ‘Dandi March’of Gandhiji?
A.Quit India Movement
B.Non-Cooperation Movement
C.Khilafat Movement
D.Civil Disobedience Movement
Ans:D

4.Who served as the first leader of the opposition in Lok Sabha in 1952?
A.Syamaprasad Mukherji
B.A.K.Gopalan
C.E.M.S.Namboothirippad
D.Y.B.Chavan
Ans:B

5.Which one of the following South Indian states has the highest ground water utilisation(in percent) of its total ground water potential?
A.Tamil Nadu
B.Andhra Pradesh
C.Karnataka
D.Kerala
Ans:A

6.The sub collector of Thalassery who suppressed the revolt of Pazhassi Raja?
A.Lord Curzon
B.Robert Clive
C.Colonel Munro
D.T.H.Baber
Ans:D

7.The name ‘Karinthandan’ was known in connection with
A.Nadukani pass
B.Thamarasseri pass
C.Aruvamozhi pass
D.Kuttiyadi pass
Ans:B

8.Which one of the following types describes water as a resource?
A.Abiotic resource
B.Non-renewable resource
C.Biotic resource
D.Cyclic resource
Ans:D

9.The only cricketer to score double century thrice in one day international cricket
A.Veerendar Sevag
B.Sachin Tendulkar
C.Rohit Sharma
D.Virat Kohli
Ans:C

10.The original name of Thycaud Ayya
A.Kunjan Chattambi
B.Subbarayan
C.Muthukkutty
D.Kunhikannan
Ans:B

11.In which one of the following states are the major oil fields located?
A.Assam
B.Bihar
C.Rajasthan
D.Tamil Nadu
Ans:A

12.The social reformer who led the Kallumala Samaram?
A.Dr.Palppu
B.Vaghbhatananda
C.Ayyankali
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:C

13.Name of the Croatian President who was in the news during FIFA World Cup 2018.
A.Vladimer Putin
B.Kolinda Grabar-Kitarvik
C.Emmanuel Macron
D.Tony Blair
Ans:B

14.Which of the following is non-renewable source of energy?
A.Hydel
B.Solar
C.Thermal
D.Wind power
Ans:C

15.The smallest district in Kerala by population
A.Alappuzha
B.Palakkad
C.Kasaragod
D.Wayanad
Ans:D

16.The Vallarpadam Terminal,the only trans-shipment port is at which state?
A.Tamilnadu
B.Kerala
C.Andhra Pradesh
D.Maharashtra
Ans:B

17.Mahatma Gandhi Marine National Park is in
A.Rameswaram
B.New Delhi
C.Ganga Sagar Island
D.Port Blair
Ans:D

18.The Simon Commission was appointed during the period of which Viceroy?
A.Lord Irwin
B.Lord Wellington
C.Lord Chelmsford
D.Lord Curzon
Ans:A

19.’Vayalvaram Veedu’was the name associated with which social reformer?
A.Pandit Karuppan
B.Sahodaran Ayyappan
C.Sree Narayana Guru
D.Chattambi Swamikal
Ans:C

20.Twelfth Five Year Plan in India completed its term in
A.March 2014
B.March 2015
C.March 2016
D.March 2017
Ans:D

21.Among the following terms which one is odd
A.Watershed
B.Command area
C.Catchment area
D.Drainage basin
Ans:B

22.In 1:50,000 toposheet,contour lines are given at
A.20 km
B.10 km
C.25 km
D.50 km
Ans:A

23.Plate like structure occur in
A.Surface horizon
B.Bhorizon
C.Any part of the profile
D.C Horizon
Ans:C

24.Soils of arid region are generally low in two constituents
A.P and K
B.Fe and Mn
C.OM and nitrogen
D.All the above
Ans:C

25.Legumes have a marked preference for
A.Potassium
B.Calcium
C.Phosphate
D.Sulphate
Ans:B

26.-------------is a rare constituent of atomspheric precipitation.
A.NH-3
B.NO-2
C.NO-3
D.NO-2 and organically bound nitrogen
Ans:D

27.Accepted tolerable limit of annual soil loss is
A.16-20 Mg/ha
B.12-16 Mg/ha
C.4-12 Mg/ha
D.20-25 Mg/ha
Ans:C

28.The most easily eroded soil particles are having size in the range of
A.0.01 mm to 0.05 mm
B.0.10 mm to 0.20 mm
C.0.05 mm to 0.10 mm
D.0.10 mm to 0.50 mm
Ans:D

29.---------form of sulfur is predominant in humid region surface soil.
A.Mineral
B.Inorganic
C.Organic
D.All the above
Ans:C

30.Reclamation of sodic soils is usually done by
A.Gypsum application
B.Leaching with water
C.Sulfur application
D.Gypsum application and leaching with water
Ans:D

31.An index which is widely used to represent quantum of aggregates
A.>1.0 mm
B.1.0 mm
C.0.5 mm
D.>0.25 mm
Ans:D

32.’SO-4^{2-}’ adsorption is restricted to
A.Acidic soils
B.Alkaline soils
C.Neutral soils
D.Neutral to alkaline soils
Ans:A

33.Azotobacter chroococcum is found in
A.Near neutral soil condition
B.Alkaline soil condition
C.Acidic soil condition
D.Near neutral and slightly alkaline condition
Ans:D

34.The deficiency range of hot water extractable boron is
A.<0.5 mg/kg
B.<1.0 mg/kg
C.<0.1 mg/kg
D.<2.0 mg/kg
Ans:A

35.Safe limit of nitrate in drinking water is
A.10 mg/L
B.45 mg/L
C.20 mg/L
D.5 mg/L
Ans:A

36.---------is a nitrification inhibitor.
A.Isibutylidene diurea
B.Neem cake
C.Urea form
D.All the above
Ans:B

37.The first objective of watershed management is
A.Enhancement of agricultural productivity
B.Improvement of water yields
C.Conservation of natural resources
D.Rehabilitation of natural resources
Ans:D

38.--------are an important part of”Ela”system.
A.Arable lands
B.Non arable lands
C.Village streams
D.Grazing lands
Ans:C

39.Mini watershed has an area of ----------square kilometer.
A.1-10
B.10-100
C.<1.0
D.100-200
Ans:B

40.Rainfall in excess of --------------is always causing runoff.
A.>50.0 mm/day
B.>12.5 mm/day
C.>10.0 mm/day
D.>25.0 mm/day
Ans:A

41.Soil surveys began in the year
A.1869
B.1899
C.1929
D.1935
Ans:B

42.The name “Ustochrept”is used to identify a
A.Suborder
B.Great group
C.Subgroup
D.None of the above
Ans:B

43.Regur formation is dominant in
A.Laterite soil
B.Podzols
C.Saline soils
D.Black cotton soil
Ans:D

44.In soils,cohesion is due to
A.Vander Waal’s forces
B.Electrostatic attraction
C.Cationic bridge
D.All the above
Ans:D

45.The general range of organic matter content of mineral soils is
A.0.5-1.5%
B.2.0-5.0%
C.1.0-20.0%
D.1.0-10.0%
Ans:D

46.Erosivity index was developed by
A.Wischmeir
B.Wischmeir and Smith
C.Smith
D.Kohnke and Bertrand
Ans:A

47.In the Universal soil loss equation,factors that are amenable to manipulation are
A.R and K
B.L and S
C.C and P
D.All the above
Ans:C

48.The first earth resource technology satellite is
A.IRS-IA
B.IRS-IB
C.IRS-IC
D.ERST-I
Ans:D

49.The number of phases to be completed in planning and execution of watershed management programme.
A.4
B.3
C.5
D.6
Ans:B

50.The year of start of NWDPRA is
A.1987
B.1988
C.1986
D.1989
Ans:C

51.The USLE model applies to
A.Sheet and Rill erosion
B.Gully or stream bank erosion
C.Soil loss from watersheds
D.Soil loss from individual storms
Ans:A

52.The USLE model applies to
A.Sheet and Rill erosion
B.Gully or stream bank erosion
C.Soil loss from watersheds
D.Soil loss from individual storms

Ans:A

53.The speed corresponding to the energy needed for runoff to detach soil particles is
A.>10 cm/s
B.>25 cm/s
C.>30 cm/s
D.>40 cm/s
Ans:B

54.Crops suited for cultivation in land with gentle slopes
A.Close growing crops
B.Any type of crop
C.Tree crops
D.Semi perennials
Ans:A

55.---------ha  is taken as a unit for planning water shed development programme at the village level.
A.500 ha
B.1-50 ha
C.50-100 ha
D.500-1000 ha
Ans:A

56.Classification scheme proposed by Vames(1978)is used to classify
A.Landslides
B.Gullies
C.Sheet erosion
D.Fluvial erosion
Ans:A

57.National Rainfed Area Authority was set up Govt.of India in the year
A.2005
B.2006
C.2007
D.2008
Ans:B

58.The extent of vegetation cover required to prevent splash erosion is
A.50
B.55
C.60
D.70
Ans:D

59.When the degree of slope doubles,the amount of erosion per unit are increases by
A.1
B.2
C.2.5
D.4
Ans:C

60.Which one of the following compounds contains highest of ‘”P-20-5”
A.Triple superphosphate
B.Single superphosphate
C.Enriched superphosphate
D.Superphosphoric acid
Ans:D

61.The ratio of total area cropped in a year to the land area available for cultivation and expressed in percentage is the -------------
A.Cultivated land utilization index
B.Multiple cropping index
C.Crop intensity index
D.Relative cropping intensity index
Ans:B

62.The deep clay to clay loam soils developed in the semi acid areas of Deccan plateau are known as-----------
A.Alfisols
B.Vertisols
C.Inceptisols
D.Entisols
Ans:B

63.1 bar=------------cm of water column(approximately)
A.100 mm
B.75 cm
C.100 cm
D.1000 cm
Ans:D

64.Conservation tillage system are methods of soil tillage which leave at least --------percent of the crop residueon the soil surface.
A.5
B.10
C.20
D.30
Ans:D

65.The seed rate to be adopted for a crop depends on the plant spacing,test weight and ----------
A.Size of seed
B.Area to be planted
C.Yield potential
D.Germination percentage
Ans:D

66.Hyper acid zones are those having an aridity index of ----------
A.<0.03
B.0.03 to 0.10
C.0.03 to <0.20
D.0.20 to 0.50
Ans:A

67.In India,-------------percent of total annual rainfall is received during the South West monsoon season
A.75
B.65
C.50
D.40
Ans:A

68.Among the following,-------------is not an implement for secondary tillage.
A.Cultivator
B.Disc plough
C.Harrow
D.Plank and roller
Ans:B

69.A cropping system in which crop intensification occurs only in time dimension is-----------
A.Multi tier cropping
B.Sequential cropping
C.Relay cropping
D.Mixed cropping
Ans:B

70.The ‘stress hormone’which imparts drought tolerance to plant is----------
A.IAA
B.ABA
C.GA
D.Cytokinin
Ans:B

71.Underground layer of porous rocks or soils saturated with water from above which yield significant amounts of water are called-----------
A.Aquicludes
B.Aquifers
C.Aquitards
D.Water tables
Ans:B

72.-------------is defined as the physical condition of the soil in relation to crop growth.
A.Mellowness
B.Friability
C.Tilth
D.Aggregation
Ans:C

73.Growing of two or more crops simultaneously on the same piece of land with a definite row pattern is known as----------
A.Intercropping
B.Multiple cropping
C.Relay cropping
D.Polyculture
Ans:A

74.The Central Soil and Water Conservation Research and Training Institute  is located at---------
A.Dehradun
B.Pantnagar
C.Lucknow
D.Hyderabad
Ans:A

75.-----------law states that the flow of water through a unit cross section of soil is proportional to the gradient of hydraulic head.
A.Beer’s
B.Bernouli’s
C.Liebig’s
D.Darcy’s
Ans:D

76.--------is a herbicide used for weed control in zero tillage.
A.2,4-D
B.Oxyfluorfen
C.Glyphosate
D.Cyhalofop butyl
Ans:C

77.Overall biological advantage of intercropping is indicated when the LER is----------
A.1
B.<1
C.>1
D.0
Ans:C

78.Climatic clarification based on moisture index,seasonal variation in rainfall,humidity index and aridity index was proposed by-----------
A.Koppen
B.Troll
C.Gaussen
D.Thornthwaite and Mather
Ans:D

79.The upper limit of available moisture for plants is given by the soil moisture constant,--------
A.Maximum water holding capacity
B.Field capacity
C.Permanent wilting point
D.Hygroscopic co-efficient
Ans:B

80.The main objective of stubble mulch tillage is------
A.Weed control
B.Improved soil aeration
C.Reduced evaporation
D.Soil and water conservation
Ans:D

81.Competition between associated crops in mixed crop communities has been discussed in depth by--------
A.Beer
B.Donald
C.De wit
D.Willey
Ans:D

82.Dryland farming is the cultivation of crops in regions with annual precipitaion of -------
A.<1500 mm
B.<750 mm
C.>750 mm
D.>1500 mm
Ans:C

83.The moisture index of a humid(B3)region falls in the range of----------
A.100 and above
B.80 to 100
C.60 to 80
D.40 to 60
Ans:C

84.------------is considered the Father of Tillage.
A.Pietro de Cresenzi
B.Jethro Tull
C.Justus Von Liebig
D.Boussinghault
Ans:B

85.If the yields of groundnut and red gram grown as pure crops are 1200 and 1000 kg/ha respectively,and their yields as intercrops are 1000 and 600 kg/ha respectively,the land equivalent ratio of groundnut+red gram intercropping system is---------
A.2.8
B.1.43
C.1.5
D.1.8
Ans:B

86.Nicra programme launched by ICAR during the XI plan period focuses on----------
A.Climate Resilient Agriculture
B.Crop Resurrection Agriculture
C.Continuous Rainfed Agriculture
D.Conservation and Restoration Agriculture
Ans:A

87.Crop coefficient is the ratio between--------
A.Etc and Eto
B.PET and Eto
C.PET and Etc
D.PE and PET
Ans:A

88.A gradient of --------degrees is the limit of operating efficiency for machines working on slopes.
A.6-8
B.8-10
C.10-12
D.12-14
Ans:D

89.An example for a Sloping Agricultural Land Technology(SALT)is----------
A.Jhum
B.Taungya
C.Modan
D.Diara
Ans:B

90.-----------is an example of a reflectant type anti transparent.
A.Phenyl mercuric acetate
B.Mobi-leaf
C.Ascorbic acid
D.Kaoline
Ans:D

91.The method of irrigation adopted for widely spaced plants like coconut palms is----------
A.Ring basin method
B.Furrow method
C.Check basin method
D.Border irrigation
Ans:A

92.Which of the following is not used as a cover crop for soil and water conservation?
A.Mikania
B.Calopo
C.Centro
D.Mucuna
Ans:A

93.The Farming Systems Research Station under the Kerala Agricultural University is located at----------
A.Thiruvalla
B.Balaramapuram
C.Kottarakkara
D.Kumarakom
Ans:C

94.Vertical mulching is a practice commonly followed to improve infiltration and storage of rain water in---------soils.
A.Red
B.Alluvial
C.Laterite
D.Black
Ans:D

95.In general,bulk density of soil ranges from----------g/’text(cm)^3’.
A.2 to 3
B.0.5 to 0.75
C.1 to 1.5
D.5 to 7.5
Ans:C

96.Tillage operations carried out in the standing crop are together called------
A.Secondary tillage
B.Earthing up
C.After cultivation
D.Inter cultivation
Ans:C

97.A practice in multiple cropping system which helps to control problematic weeds and pests is------
A.Strip cropping
B.Relay cropping
C.Crop rotation
D.Multi-tier cropping
Ans:C

98.The land configuration recommended by ICRISAT for medium to deep black soils receiving 700-1300 mm rainfall and up to a maximum of 5 percent slope is----------
A.Dead furrows
B.Catch pits
C.Broad beds and furrows
D.Tied ridges
Ans:C

99.The amount of water required for each irrigation for scheduling irrigation at IW/CPE ratio of 0.5 with 10 cm of CPE is-------
A.0.05 cm
B.5 cm
C.20 cm
D.10.5 cm
Ans:B

100.The process of deep ploughing done to break open hard pans is known as----------
A.Sub soiling
B.Basin listing
C.Discing
D.Scooping
Ans:A




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Progress is impossible without change,and those who cannot change their minds cannot change anything-George Bernard Show.

    ReplyDelete

Hello friends,
Congratulations!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email